Witam IG Widerruf,
chciałbym/nasz/nasza nawiązać z Tobą/wami kontakt. Czy istnieje strona internetowa?
Swój przypadek już tu opisałem/opisałam: Chodzi o
kredyt indeksowany, który został zawarty wyłącznie drogą odległą. Teraz trochę panikuję, że termin - który rzekomo dotyczy tylko umów zawieranych w domu - będzie również zastosowany w moim przypadku i w czerwcu skończy się możliwość odwołania.
Dlatego moje pytania:
- Czy nie mieliście na wallstreet-online dobrych doświadczeń z RSV, czyli otrzymywaniem obietnic pokrycia?
- Jakiego prawnika możecie polecić, który specjalizuje się głównie w usługach finansowych zawartych drogą odległą?
- Czy macie stronę internetową, gdzie mógłbym/mogłabym/moglibyśmy się z Wami skontaktować?
Chcę szybko otrzymać obietnicę pokrycia i wtedy przerwać procedurę ombudsmana.
Wydaje mi się, że tutaj być może nawet celowo przeciągany jest proces...już leży tam od dłuższego czasu... minęło już 8 miesięcy!!
Możecie się z nami skontaktować poprzez stronę www.widerruf.info
Tam też możecie sprawdzić umowy u specjalistycznych prawników. Otrzymanie obietnicy pokrycia u ubezpieczycieli ochrony prawnej w ostatnim czasie faktycznie stało się coraz trudniejsze. Nasi prawnicy jednak nie dają się łatwo zbyć i zazwyczaj w końcu uzyskują obietnicę pokrycia, jeśli spełnione są warunki (brak nowej budowy, brak wynajętego obiektu).
Pozwólcie prawnikowi załatwić otrzymanie obietnicy pokrycia i sami się nie starać. To jest część jego pracy, nawet jeśli często jest uciążliwe przy odwoływaniu się od
kredytów. W żadnym wypadku nie powinniście jednak dać się zmylić przez ubezpieczyciela twierdzącego, że polisa musiała już być w momencie zawarcia
kredytu. To nieprawda! Faktem jest, że odmowa banku w przyjęciu Waszego odwołania stanowi decydujący przypadek szkody.
Pierwsze pismo do banku powinno więc pochodzić od Was, a nie od prawnika. Niektóre ubezpieczyciele argumentują bowiem, że obietnica pokrycia nie może być udzielona, ponieważ już przed wystąpieniem szkody zwróciliście się do prawnika. Jest to bzdura, ale mimo to prowadzi do dalszych opóźnień.
Chętnie możecie skorzystać z naszej gotowej wypowiedzi do odwołania, aby napisać do Waszego banku. Jest to tzw. łagodne odwołanie, czyli nie odwołujecie się jeszcze, ale tylko potwierdzacie swoje prawnie uzasadnione prawo do odwołania. Zaletą jest to, że bank nie może przedterminowo spłacić Waszego
kredytu (co w praktyce i tak się nie zdarza, ale mimo wszystko budzi obawy u ostrożnych jednostek). Wadą jest to, że niektórym RSV nie wystarcza, jeśli złożycie jedynie łagodne odwołanie. Chcą twardego, pełnego odwołania, aby uznać to za przypadek szkody.
Ważne jest, aby w piśmie odwoławczym do banku (niezależnie czy twarde czy łagodne) zawrzeć termin. Jeśli bank nie odpowie w wyznaczonym terminie, jest to już traktowane jako odmowa, a prawnik może otrzymać obietnicę pokrycia od RSV. Choć nie wszystkie ubezpieczyciele to akceptują (niektórzy upierają się przy wyraźnym odmowie banku). To właśnie są gry, przez które trzeba przejść.