Cześć,
jak już wspomniałem w moim poście na stronie 8 (cytowany poniżej) mój wynik SCHUFA wynosił 91,91% na dzień 15.04., chciałbym dodać kilka rzeczy.
Oto co się stało:
- Wszystkie wcześniejsze adresy, które zostały błędnie zgłoszone przez firmy, zostały usunięte przez Schufę. Tylko jeden adres jest widoczny w moimSCHUFA.
- Trzy dodatkowe zapytania o finansowanie od Banku BMW w tym kwartale (01.04. do 30.06.2015). Oddziały BMW poinformowały Bank BMW na moje żądanie, że te zapytania powinny zostać usunięte. Niestety te zapytania są nadal widoczne w moimSCHUFA
-> W poprzednim kwartale (01.01. do 31.03.2015) złożyłem zapytanie o finansowanie przez oddział BMW. Bank BMW zapytał o to dwukrotnie w Biurze Informacji Kredytowej. Ze względu na postawione warunki (wysoka kaucja/wpłata początkowa) odrzuciłem finansowanie.
-> W tym kwartale (01.04. do 30.06.2015) złożyłem zapytanie o finansowanie przez inny oddział BMW. Bank BMW ponownie zapytał trzykrotnie w Biurze Informacji Kredytowej. Ostatecznie było to samo co wyżej. Ze względu na przesadzone warunki, odrzuciłem to.
- W końcu od niezależnego dealera otrzymałem bezpośrednie zatwierdzenie finansowania przez Volkswagen Bank przy wpłacie początkowej w wysokości 3 EUR. Chodzi tu o 14 EUR na 37 miesięcy.
- Ponadto moje dwie (poniższe)
kredyty udzielone przez Sparkasse zostaną przejęte przez Postbank i dostanę kwotę 12 EUR po odjęciu tej sumy 18 EUR.
Teraz jestem bardzo ciekawy, w jaki sposób te wszystkie działania wpłyną na moją zdolność kredytową. Jednocześnie, zgodnie z §34, zamierzam zwrócić się w ciągu najbliższych dni o informacje branżowe dotyczące punktacji.
Co mogę zrobić, jeśli Bank BMW nie zgadza się? Czy jeśli wcześniejsze adresy lub zapytania zostaną usunięte, zostaną one uwzględnione w obliczeniach na kolejny kwartał?
Po wszystkich wydarzeniach powyżej, mój wynik wynosi obecnie 93,04%, wcześniej 91,91%. Teraz nie rozumiem już świata. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
--------------------------------------------------------------------------------
Dzień dobry,
chciałbym przywrócić ten wątek do życia.
Po dłuższym okresie milczenia, odniosę się do moich wcześniejszych postów w tym wątku (patrz strona trzecia [pierwszy post] do strona czwarta [pierwszy post]) i po prostu zacznę.
13.04.2014 Wartość punktacji 91,xx%.
po trzech kwartałach
10.01.2015 Wartość punktacji 88,xx%.
14.04.2015 Wartość punktacji 91,91%
07/2015:
Przed ponownym kwartalnym obliczeniem punktacji między 09.07. a 15.07., niebiesko oznaczone pozycje (zapytanie o warunki
Leasingu i zapytanie/zawarcie umowy na
konto firmowe) wpłyną na nową wartość punktacji.
Co eksperci i doświadczeni tutaj sądzicie, że stanie się z wynikiem 91,91%?
Na przyszłość potrzebuję maksymalnej możliwej wartości, czyli wynik mojej punktacji nie może długoterminowo spadać, z zamiarem osiągnięcia wyższej wartości w długim okresie.
Jedyna rzecz, która mnie zastanawia, to że z dużym prawdopodobieństwem będę musiał ubiegać się o kolejny
kredyt (nie przez Postbank), który z dużym prawdopodobieństwem zostanie mi przyznany. Jeśli tak się stanie, czy powinienem spłacić oba
kredyty konsumenckie z Sparkasse, wraz z kredytem na
konto osobiste, czy pozostawić je jak są?
Alternatywą dla mnie w uzyskaniu
kredytu w renomowanym zagranicznym banku (bez lichwiarzy) byłoby
kredyt w innym banku.
Jakie wskazówki możecie mi dać?
Stan obecny:
HANDEL I SPRZEDAŻ DETALICZNA
Data zapytania: 10.07.2014
Stan SCHUFA: Zapytanie o weryfikację tożsamości lub wieku
Firma według Schufy: GB Group plc dla Kalixa Pay Limited
Cel: Karta przedpłacona Kalixa
TELEKOMUNIKACJA
Data zapytania: 09.01.2014
Stan SCHUFA:
konto usługowe
Firma według Schufy: Vodafone GmbH, dział VDB
Cel: Umowa na telefon komórkowy Vodafone
INSTYTUCJE KREDYTOWE
Data zapytania: 13. & 14.04.2015
Stan SCHUFA: Zapytanie o
konto firmowe i
konto firmowe
Firma według Schufy: Postbank w Nadrenii Północnej-Westfalii (pewnie centrala)
Cel:
konto firmowe w Postbank w Hesji
Data zapytania: 27.03.2015 (dziwnie, zostało zapytane 2 razy w tym samym dniu)
Stan SCHUFA: Zapytanie o warunki
Leasingu
Firma według Schufy: BMW Financial Service
Cel:
Leasing firmowy w BMW w Hesji
Odpowiedź: Niekompetentny pracownik BMW, który nie mógł nam powiedzieć, czy jest zatwierdzony, co spowodowało przerwanie sprawy.
Data zapytania: 02.04.2015
Stan SCHUFA: Zapytanie o warunki
Leasingu
Firma według Schufy: BMW Financial Service
Cel:
Leasing firmowy w BMW w Hesji (inne przedsiębiorstwo)
Odpowiedź: Dokumenty dotyczące działalności gospodarczej, dowody zarobków, dochody z dodatkowej pracy, szacunkowa kalkulacja zysków zostały dostarczone i obecnie znajdują się w procesie
Data zapytania: 21.03.2014
Stan SCHUFA:
kredyt
Firma według Schufy: VW GmbH w Bawarii
Cel: Finansowanie trójdrożne na samochód
Kwota: 14009 EUR w 37 miesięcznych ratach
Zrealizowano: 01.11.2012
Usunięcie: 01.11.2015
Data zapytania: 26.01.2012
Stan SCHUFA:
kredyt
Firma według Schufy: Sparkasse w Bawarii