Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dziękuję za informację, poczekajmy po prostu.

Napisany przez 2Escorpio
Z jednej strony Zieloni nie są rządem federalnym, z drugiej strony Schufa to firma handlowa / GmbH.

Wtrącanie się ze strony państwa jest możliwe, ale powinno być dokładnie przemyślane.

Obecnie panują warunki trochę jak w USA... CDU proponuje, SPD mówi Nie... SPD proponuje, CDU mówi Nie.

Najlepszym przykładem jest obecnie małżeństwo osób tej samej płci... SPD chce je wprowadzić, a CDU GROZI rozwiązaniem koalicji. Wprawdzie małżeństwo osób tej samej płci nie jest moim obszarem zainteresowań, ale naprawdę nie może być tak, że partie polityczne szantażują się nawzajem, grożąc i innymi działaniami kosztem obywateli -.-

Jest to jeden punkt, że ciągle jesteśmy oszukiwani... Ale tak jawnie? (Mógłbym teraz podać kilka innych punktów CDU vs. SPD, np. opłatę drogową).

Napisany przez happywarmheart
Witajcie wszyscy, na początek: Osoby, które wstają za wcześnie i z tego powodu wyrażają nieuzasadnione i obraźliwe komentarze, powinny raczej unikać udziału w rzeczowej wymianie zdań, zwłaszcza gdy ktoś tak uprzejmie dzieli się swoimi doświadczeniami z tym niszczycielem istnień o nazwie Schufa i udziela wskazówek dotyczących poprawy punktacji. To, co pisze Schufa, to jedno. To, co robi: kto to wie? Oczywiście nie mogę pewnie powiedzieć, czy dzisiaj jeszcze adresy są brane pod uwagę przy ocenianiu punktacji. Bo: Czy jest jakaś przejrzystość, jakaś kontrola? Nic z tego. Ale przynajmniej tak było w przeszłości. Przez lata przeprowadzałem różne finansowania z klientami. Po moim pierwszym nieprzyjemnym zaskoczeniu związanym z Schufa, które negatywnie zaskoczyło zarówno bank, jak i klienta, zawsze nakazuję klientom wcześniej wyciągnąć samoopinię. Moje doświadczenie: Co trzecia aż co czwarta jest błędna lub zawiera informacje, które dawno powinny być usunięte. Były także przypadki, w których trudno było znaleźć jakiekolwiek wpisy, zwłaszcza negatywne, a mimo to punktacja była zbyt słaba, aby uzyskać finansowanie, mimo że zdolność kredytowa itp. była odpowiednia. Istnieją zdecydowanie kryteria oceny, które nie mają nic wspólnego z płatnościami danej osoby i są brane pod uwagę przy ocenie. Istnieje odpowiedzialność zbiorowa, zarówno geograficzna, jak i imienna, nawet jeśli osoby nie są spokrewnione i nie mają ze sobą nic wspólnego, poza ewentualnie posiadaniem konta w tym samym banku, co jest przechowywane w Schufa. Należy wiedzieć, że Schufa nie ocenia i nie przechowuje tylko dotychczasowego i konkretnego zachowania płatniczego, ale z ogromnej ilości przechowywanych danych (Big Data) wyłuskuje tzw. profile, które przypisuje delikwentowi i wykorzystuje do obliczania prawdopodobieństw płatności (niewypłacalności). Ponadto istnieje nie tylko jedna wartość punktacyjna. Raport Schufa dla banków wygląda zupełnie inaczej niż samoopinia i jest znacznie bardziej szczegółowy. Wynik punktacji nie jest pojedynczą wartością procentową. Składa się on z Punktu (liczby punktów), prawdopodobieństwa spełnienia (w %) oraz Oceny (od A do M). Dodatkowo jest rozłożony na różne obszary. Oto kilka różnych prawdopodobieństw spełnienia jako przykład: (...) Wynik punktacji Schufa dla firm telekomunikacyjnych, wersja 2.0 => 94,27% Wynik punktacji Schufa dla firm telekomunikacyjnych, wersja 1.0 => 95,88% Wynik punktacji Schufa dla banków, wersja 2.0 => 94,93% Wynik punktacji Schufa dla banków, wersja 1.0 => 91,97% Wynik punktacji Schufa dla banków oszczędnościowych, wersja 2.0 => 94,52% Wynik punktacji Schufa dla banków spółdzielczych, wersja 2.0 => 90,40% Wynik punktacji Schufa dla Spaka/Genossenschaftsbanken, wersja 1.0 => 93,75% (...) Jest ocena szczegółowa w - dotychczasowe trudności z płatnościami - aktywność kredytowa w ostatnim roku - wykorzystanie kredytu - Dane ogólne (...) Każda z tych kategorii otrzymuje ocenę ++, +, o, -, --. Szczególnie w przypadku Danych ogólnych czasem pojawiają się znaczne odchylenia --, które, jak podejrzewam, wynikają z wspomnianego rodzaju tworzenia profili. Co innego oznaczają Dane ogólne. W tym zakresie Schufa może śmiało twierdzić, że adres jako taki nie jest oficjalnie brany pod uwagę przy ocenie. Jednak to, co kryje się za Danymi ogólnymi, nie jest znane nawet bankowcom, ale nadal służy jako podstawa do oceny wnioskodawcy. Wydaje mi się, że otoczenie miejsca zamieszkania nadal odgrywa rolę. Dlaczego w bloku z 3 osobami odmawiającymi płatności jeszcze 2 inne osoby mieszkają, które wcześniej czy później nie zrobią tego samego? Taki jest mniej więcej sposób myślenia. Oprócz zróżnicowanych wyników punktacji, każde zapytanie jest zapisywane na liście. Ich rodzaj i ilość są brane pod uwagę przez decydentów w bankach, nawet jeśli nie wpływają na wynik punktacji. Długa lista = odrzucenie. Dlaczego osoba badająca w banku miałaby narazić się na problemy, skoro otrzymuje stałą pensję i chce jak najmniej kłopotów. Powyższy przykład pochodzi z praktyki. Oznacza to, że na podstawie takiej Schufy mogą wystąpić następujące sytuacje: Bank, który akceptuje ocenę 2.0 i nie zwraca uwagi na liczbę zapytań, zezwala na finansowanie. Dla banku w sąsiednim mieście ta sama ocena 2.0 może być wystarczająca, ale kontrola kredytowa odrzuca wniosek ze względu na listę wielu zapytań. Bank ludowy w tej samej miejscowości odmawia tylko ze względu na wartość 2.0, ponieważ Ocena dla banków spółdzielczych 2.0 jest wyraźnie niższa niż dla Spakasen. Ocena dla banków spółdzielczych to jedna z wartości obliczana osobno, która nie ma nic wspólnego z wartością w samoopinii i zazwyczaj jest gorsza niż ta ostatnia. Kolejny bank ludowy w kolejnej miejscowości może korzystać z Oceny dla Spaka/Genossenschaftsbanken 1.0, ignorując tym samym listę zapytań i udzielając finansowania. Banki naprawdę się nie różnią, mogę o tym śpiewać kilka piosenek. A nawet w tej samej banku wszystko może być inaczej za rok, bo nowy kierownik oddziału, nowe zasady, restrukturyzacja itp. Więc oto już ostrzeżenie (większość pewnie to wie): Osoba, która korzysta z 0-procentowych finansowań i/lub korzystnych rat ratalnych do zakupów, nie powinna się dziwić, gdy chce w końcu sfinansować coś i nie dostaje kredytu. Choć po uregulowaniu długu może to nie odbić się na wyniku w samoopinii, to na pewno ma wpływ na wartość punktacji w określonych obszarach. Przynajmniej pozostają one na liście zapytań. Jest to bezradność wobec potężnego przeciwnika, rodzaju NSA, który poprzez swoje dossier dba o skierowane zabójstwa za pomocą amerykańskich dronów. Pomyłka w nazwie? Wyglądało podobnie? No cóż, zasłużył na śmierć. Kolateralna szkoda. Tak samo działa Schufa: Przekazuje te dossier bankom, które wykorzystują je jako podstawę działania. W mniej spektakularny sposób, ale równie efektywny, niszczą często całe egzystencje. Tak długo jak to obowiązuje, wiele istnień nadal będzie cierpieć lub całkowicie zniszczone: ********************** Top-temat: Czy jesteś wiarygodny kredytowo? - ZDF.de ****************** Wartość punktacji: Formuła pozostaje tajemnicą ****************** WYCIĄG: Schufa musi także podać swoją własną wartość punktacji z ostatnich dwunastu miesięcy: Im lepszy wynik, tym bardziej wiarygodny kredytowo klient. Jednak firma nie daje informacji nt. procesu powstawania wartości punktacji. Bundesgerichtshof (BGH) potwierdził w styczniu 2014 r. (AZ VI ZR 156/13 z dnia 28 stycznia), że Schufa może zachować dla siebie swoją tajemną formułę oceny wiarygodności kredytowej. 54-letnia pracownica złożyła wówczas pozew, ponieważ ze względu na błędną informację Schufy najpierw odmówiono jej finansowania na nowe auto. Okazało się, że doszło do pomyłki w nazwie. Mimo to kobieta chciała dowiedzieć się dokładnie, jak powstaje jej wynik punktacji - i złożyła pozew sądowy. BGH orzekł, że agencja informacji nie jest zobowiązana do ujawnienia swojej metody obliczeniowej. Dla konsumentów oznacza to do dzisiaj: wciąż nie mogą aktywnie wpływać na swoją wartość punktacji - ponieważ nie wiedzą, jak dokładnie powstaje. **********************

Napisany przez Konrad4
Nie tylko SCHUFA nie ujawnia, jak powstaje wartość punktacji.
W zasadzie można samemu się ocenić, jeśli zna się prawdopodobieństwa spełnienia warunków SCHUFA:

np. od 80% do 90% istnieje wyraźnie podwyższone do wysokiego ryzyka,
od 90% do 95% jest to satysfakcjonujące do podwyższonego ryzyka,
od 95% do 97,5% występuje niskie do ograniczonego ryzyka,
od 97,5% do > bardzo niskie ryzyko.

Wszystko poniżej 90% stanowi od wysokiego ryzyka do bardzo krytycznego ryzyka.

Poproście o przesłanie zestawienia danych zgodnie z §34 Ustawy o ochronie danych w Niemczech. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób ubezpieczenia wymieniają między sobą informacje o Was, zażądajcie raportu o sobie od HIS (informa risk & fraud prevention).

Tak, informacja zgodnie z §34 BDSG jest bezpłatna raz do roku dla każdej osoby

Napisany przez 2Escorpio

Niech ci po prostu wyślą przegląd danych zgodnie z §34 ustawy o ochronie danych federalnych. Aby dowiedzieć się, jak ubezpieczyciele wymieniają między sobą listy miłosne o tobie, poproś o samoinicjatywne sprawdzenie HIS (informa risk & fraud prevention).

Jeszcze nigdy nie myślałem o HIS... Czy można tam zgłaszać tylko niewłaściwe zachowanie, czy może tam również być napisane...

Uwaga, klient ciągle jest chory @PKV

lub

Uwaga, klient ma wiele wypadków @KFZ

?

To z PKV może mnie dotyczyć... Byłem chory przez 2,5 roku i PKV przeczesywała wszystkich lekarzy, których kiedykolwiek odwiedziłem przez ostatnie 10 lat, żeby mnie pozbyć (wypowiedzieć)... Jednak nigdy nic nie znaleźli, bo nic nie było... Dzięki Bogu ^.^

Zamówię również informację o sobie od HIS.

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=Bankkaufmann">
Będę również żądać informacji o sobie od HIS.
[/cytat]
Na pewno warto to zrobić!

Napisany przez daawuud

Cześć,

jak już wspomniałem w moim poście na stronie 8 (cytowany poniżej) mój wynik SCHUFA wynosił 91,91% na dzień 15.04., chciałbym dodać kilka rzeczy.

Oto co się stało:
- Wszystkie wcześniejsze adresy, które zostały błędnie zgłoszone przez firmy, zostały usunięte przez Schufę. Tylko jeden adres jest widoczny w moimSCHUFA.

- Trzy dodatkowe zapytania o finansowanie od Banku BMW w tym kwartale (01.04. do 30.06.2015). Oddziały BMW poinformowały Bank BMW na moje żądanie, że te zapytania powinny zostać usunięte. Niestety te zapytania są nadal widoczne w moimSCHUFA
-> W poprzednim kwartale (01.01. do 31.03.2015) złożyłem zapytanie o finansowanie przez oddział BMW. Bank BMW zapytał o to dwukrotnie w Biurze Informacji Kredytowej. Ze względu na postawione warunki (wysoka kaucja/wpłata początkowa) odrzuciłem finansowanie.
-> W tym kwartale (01.04. do 30.06.2015) złożyłem zapytanie o finansowanie przez inny oddział BMW. Bank BMW ponownie zapytał trzykrotnie w Biurze Informacji Kredytowej. Ostatecznie było to samo co wyżej. Ze względu na przesadzone warunki, odrzuciłem to.

- W końcu od niezależnego dealera otrzymałem bezpośrednie zatwierdzenie finansowania przez Volkswagen Bank przy wpłacie początkowej w wysokości 3 EUR. Chodzi tu o 14 EUR na 37 miesięcy.

- Ponadto moje dwie (poniższe) kredyty udzielone przez Sparkasse zostaną przejęte przez Postbank i dostanę kwotę 12 EUR po odjęciu tej sumy 18 EUR.

Teraz jestem bardzo ciekawy, w jaki sposób te wszystkie działania wpłyną na moją zdolność kredytową. Jednocześnie, zgodnie z §34, zamierzam zwrócić się w ciągu najbliższych dni o informacje branżowe dotyczące punktacji.

Co mogę zrobić, jeśli Bank BMW nie zgadza się? Czy jeśli wcześniejsze adresy lub zapytania zostaną usunięte, zostaną one uwzględnione w obliczeniach na kolejny kwartał?

Po wszystkich wydarzeniach powyżej, mój wynik wynosi obecnie 93,04%, wcześniej 91,91%. Teraz nie rozumiem już świata. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

--------------------------------------------------------------------------------

Dzień dobry,

chciałbym przywrócić ten wątek do życia.

Po dłuższym okresie milczenia, odniosę się do moich wcześniejszych postów w tym wątku (patrz strona trzecia [pierwszy post] do strona czwarta [pierwszy post]) i po prostu zacznę.

13.04.2014 Wartość punktacji 91,xx%.
po trzech kwartałach
10.01.2015 Wartość punktacji 88,xx%.

14.04.2015 Wartość punktacji 91,91%

07/2015:
Przed ponownym kwartalnym obliczeniem punktacji między 09.07. a 15.07., niebiesko oznaczone pozycje (zapytanie o warunki Leasingu i zapytanie/zawarcie umowy na konto firmowe) wpłyną na nową wartość punktacji.

Co eksperci i doświadczeni tutaj sądzicie, że stanie się z wynikiem 91,91%?

Na przyszłość potrzebuję maksymalnej możliwej wartości, czyli wynik mojej punktacji nie może długoterminowo spadać, z zamiarem osiągnięcia wyższej wartości w długim okresie.

Jedyna rzecz, która mnie zastanawia, to że z dużym prawdopodobieństwem będę musiał ubiegać się o kolejny kredyt (nie przez Postbank), który z dużym prawdopodobieństwem zostanie mi przyznany. Jeśli tak się stanie, czy powinienem spłacić oba kredyty konsumenckie z Sparkasse, wraz z kredytem na konto osobiste, czy pozostawić je jak są?

Alternatywą dla mnie w uzyskaniu kredytu w renomowanym zagranicznym banku (bez lichwiarzy) byłoby kredyt w innym banku.

Jakie wskazówki możecie mi dać?

Stan obecny:
HANDEL I SPRZEDAŻ DETALICZNA
Data zapytania: 10.07.2014
Stan SCHUFA: Zapytanie o weryfikację tożsamości lub wieku
Firma według Schufy: GB Group plc dla Kalixa Pay Limited
Cel: Karta przedpłacona Kalixa

TELEKOMUNIKACJA
Data zapytania: 09.01.2014
Stan SCHUFA: konto usługowe
Firma według Schufy: Vodafone GmbH, dział VDB
Cel: Umowa na telefon komórkowy Vodafone

INSTYTUCJE KREDYTOWE
Data zapytania: 13. & 14.04.2015
Stan SCHUFA: Zapytanie o konto firmowe i konto firmowe
Firma według Schufy: Postbank w Nadrenii Północnej-Westfalii (pewnie centrala)
Cel: konto firmowe w Postbank w Hesji

Data zapytania: 27.03.2015 (dziwnie, zostało zapytane 2 razy w tym samym dniu)
Stan SCHUFA: Zapytanie o warunki Leasingu
Firma według Schufy: BMW Financial Service
Cel: Leasing firmowy w BMW w Hesji
Odpowiedź: Niekompetentny pracownik BMW, który nie mógł nam powiedzieć, czy jest zatwierdzony, co spowodowało przerwanie sprawy.

Data zapytania: 02.04.2015
Stan SCHUFA: Zapytanie o warunki Leasingu
Firma według Schufy: BMW Financial Service
Cel: Leasing firmowy w BMW w Hesji (inne przedsiębiorstwo)
Odpowiedź: Dokumenty dotyczące działalności gospodarczej, dowody zarobków, dochody z dodatkowej pracy, szacunkowa kalkulacja zysków zostały dostarczone i obecnie znajdują się w procesie

Data zapytania: 21.03.2014
Stan SCHUFA: kredyt
Firma według Schufy: VW GmbH w Bawarii
Cel: Finansowanie trójdrożne na samochód
Kwota: 14009 EUR w 37 miesięcznych ratach
Zrealizowano: 01.11.2012
Usunięcie: 01.11.2015

Data zapytania: 26.01.2012
Firma według Schufy: Sparkasse w Bawarii
Cel: kredyt konsumencki
Kwota: 28.000 EUR w 82 ratach
Aktualnie pozostało: 16.502 EUR

Data zapytania: 30.01.2012
Stan SCHUFA: kredyt na koncie osobistym
Cel: Limit debetowy
Kwota: 1000 EUR na czas nieokreślony

Data zapytania: 21.08.2013
Cel: kredyt konsumencki
Kwota: 3352 EUR w 59 ratach
Aktualnie pozostało: 2414 EUR

Napisany przez florianmeier
Czego nie rozumiesz?

Brak aktywności powoduje wzrost wartości o maksymalnie 2 punkty procentowe na kwartał.

Ponieważ istnieją wpisy typu durniu (np. 3352 w 59 ratach), było to tylko 1 punkt procentowy.

Napisany przez Ex-Studentin
Informacja: Miałem wynik 96,72, a teraz mam 97,0.
W ciągu ostatnich 3 miesięcy raz kupiłem coś przez internet na fakturę (niestety.. mogłem się domyślić, że spowoduje to 2 wpisy do Schufy. Raz weryfikacja tożsamości i jedno wpisanie przy zakupie).
Dodatkowo w Schufie pojawiła się karta kredytowa, którą mam już od 2 lat, ale dotychczas nie była zarejestrowana.
Czy ma to sens, na przykład, poprawić datę zawarcia umowy karty kredytowej?

Napisany przez daawuud
Cześć i dziękuję za odpowiedź.

Jestem raczej zaskoczony, że wzrósł, ponieważ spodziewałem się, że po tylu wydarzeniach wynik spadnie o kilka procent, zamiast tego wzrósł o połowę maksymalnie możliwej wartości.

Co się stało w pierwszym kwartale 2015 po ponownym obliczeniu (88,xx)?
2x Warunki Leasingu BMW
1x Warunki Leasingu VW

Co się stało w drugim kwartale 2015 po ponownym obliczeniu (91,91)?
3x Warunki Leasingu BMW
2x Warunki kredytowe Deutsche Postbank (umowa kredytowa nie doszła do skutku)
1x Zapytanie o konto firmowe w Deutsche Postbank (doszło do skutku)
1x Zapytanie o prywatne finansowanie VW-Bank (doszło do skutku)

Następnie nic się nie wydarzyło, a wynik wzrósł o 1,12% do 93,03%.

To mnie bardzo zdziwiło i ucieszyło.

Napisany przez florianmeier
Wynik wynika z sekwencji statystycznej.

Kiedy twój wynik był gorszy, więcej samozwańczych kierowców BMW zbankrutowało, czy coś w tym stylu.

Sztuką Biura Informacji Gospodarczej (Schufa) jest przewidywanie przyszłości, a nie opisywanie teraźniejszości.

Napisany przez waxnhax
Mój wynik również skoczył w górę. Z początkowych 80,50% (na dzień 01.04.) wzrosłem teraz do 86,20%.

@waxnhax, brzmi świetnie! Prawdopodobnie następne dwie oceny będą powyżej 90%.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć i dziękuję za Twoją odpowiedź.

Jestem raczej zdziwiony, że wynik wzrósł, bo spodziewałem się, że po tylu wydarzeniach wynik spadnie o kilka procent, zamiast tego wzrósł on o połowę maksymalnie możliwej wartości.

Co się wydarzyło w pierwszym kwartale 2015 po ponownym obliczeniu (88,xx)?
2x Warunki Leasingu BMW
1x Warunki Leasingu VW

Co się wydarzyło w drugim kwartale 2015 po ponownym obliczeniu (91,91)?
3x Warunki Leasingu BMW
2x Warunki kredytowe Deutsche Postbank (umowa kredytowa nie doszła do skutku)
1x Zapytanie o konto firmowe Deutsche Postbank (zostało zrealizowane)
1x Zapytanie o prywatne finansowanie w VW-Bank (zostało zrealizowane)

Następnie nic się nie działo i wynik wzrósł o 1,12% do 93,03%.

Jestem bardzo zdziwiony i zadowolony.

Jeśli dobrze rozumiem, zapytania zostały zamienione na zawarcia umowy.

Zawarcie umowy może obniżyć wynik, ale w przeciwieństwie do zapytania jest to oceniane jako coś pozytywnego. Dlatego Biuro Informacji Gospodarczej stwierdza: aha, wygląda na to, że ma dochód, bo inaczej nie doszłoby do zawarcia umowy.

Prawdopodobnie po prostu unieważnił to negatywne zapytanie.

Być może powinieneś pomyśleć o działalności gospodarczej typu spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.... Jako osoba prowadząca własną działalność zawsze jest się nieco narażonym na finanse... Szufa, kredyty, debet itp.

Napisany przez matti85
Jestem trochę rozczarowany. Mój wynik spadł z 93,6% do 90,7%.
Co się stało:
2 kredyty konsumenckie zostały całkowicie spłacone i oznaczone jako uregulowane.
1 karta kredytowa związana z jednym z kredytów została anulowana i usunięta.

Jednak ponieważ kupiliśmy nieruchomość i były zaangażowane 3 banki, dane w Biurze Informacji Kredytowej zostały sprawdzone 3 razy.

Myślałem, że mój wynik pozostanie taki sam lub może nawet trochę wzrośnie, ale nic z tych rzeczy.

Czy miała Pani/Pan trzy zapytania w sprawie warunków kredytu hipotecznego czy zapytanie o warunki kredytu hipotecznego (które nie wpływają negatywnie na scoring)?

Napisany przez matti85
Więc są 3 wpisy dotyczące kredytów z zastawem.
Złożyłem pełne dokumenty w 3 bankach i zostały one sprawdzone, przy czym jeden ostatecznie odmówił, a 2 się zgodziły.

Napisany przez Konrad4

Po pierwsze, Zieloni nie są rządem federalnym, po drugie, Schufa to przedsiębiorstwo / GmbH.

Wplątywanie się ze strony państwa jest możliwe, ale powinno być dobrze przemyślane.

Aktualnie panują warunki trochę jak w USA... CDU proponuje, SPD mówi nie... SPD proponuje, CDU mówi nie.

Najlepszym obecnie przykładem jest małżeństwo homoseksualne... SPD chce je wprowadzić, CDU GROZI rozwiązaniem koalicji. Owszem, małżeństwo homoseksualne nie jest zbyt moją dziedziną zainteresowań, ale naprawdę nie może być tak, że partie polityczne szantażują się nawzajem, grożąc i innymi działaniami na koszt obywateli -.-.

To, że ciągle nas oszukują, to jeden punkt... Ale aż tak rażąco? (Mógłbym teraz podać jeszcze kilka argumentów CDU vs. SPD, np. opłata drogowa).

Ten komentarz... Mógłbym teraz podać jeszcze kilka argumentów CDU vs. SPD, np. opłata drogowa)... jest jednym z wielu słusznych komentarzy, ale najważniejszym z nich moim zdaniem jest ograniczenie bądź zakaz wtrącania się w politykę lobbystów.

Napisany przez waxnhax

@waxnhax, to brzmi świetnie! Dlatego prawdopodobnie następne dwie oceny wyniosą ponad 90%.

Mam silną nadzieję, że teraz będzie tylko gorzej. Również dzięki temu wątkowi jestem mądrzejszy w kwestii danych w SCHUFA. W ostatnim czasie usunięto 3 zapytania i jeden z dwóch kredytów został spłacony zgodnie z planem. Poza tym postępowałem zgodnie z zaleceniami i nadal zamierzam to robić.
Zadałem teraz jeszcze jedno pytanie na forum dotyczące banku Ikano, ponieważ od lat nie jestem tam już klientem, o ile mi wiadomo. Do 01.10 zniknie jeszcze jedno zapytanie oraz długoletnia umowa telefoniczna z SCHUFA. Pozostałe zapytania będą wymagalne dopiero w listopadzie, więc wtedy będą uwzględnione tylko istniejące fakty.

Napisany przez patrice999
Po tym, jak mój wynik spadł pod koniec zeszłego roku do 83%, a następnie wzrósł do 88%, moja ocena wróciła do 90% w dniu 01.04.2015 i od 01.07. wynosi teraz 92%. .... Moje stare 98% znowu stają się widoczne w oddali!!!!

Kilka stron wcześniej można przeczytać moją historię, jak doszło do tego i jakie środki podjąłem.

Ale naprawdę najważniejszą zasadą jest po prostu spróbować zostawić wszystko w spokoju przez pewien czas, wtedy wynik sam się poprawi.

Podczas korzystania z usług firmy Schufa ważnym słowem jest tutaj ruhen. Dokładnie o to chodzi.
Po prostu nic nie rób.

Napisany przez RonMcDon
Czy to przypadek.

W dniu 29.07. złożyłem zapytanie dotyczące warunków finansowania. Sprawdzenie w Schufa zostało wykonane, ale rzekomo nie jest przekazywane innym.

W dniu 30.07. instytut ubezpieczeń, w którym mam kredyt hipoteczny od 6 lat, dokonał kontroli w ramach bieżącego stosunku handlowego.. Nie ma tam żadnego wniosku i nie podpisałem nic. Wydaje to wrażenie automatycznego przekazywania danych przez Schufę i szpiegowania danych.....

Komisarz ochrony danych w Hesji powiedział po telefonicznej rozmowie, że zasadniczo to jest nie w porządku, jednakże § 29 BDSG jest legalnym prawem i luką dla instytucji. Powinienem mu to przekazać, jeśli istnieją obawy dotyczące ochrony danych.

Co myślicie?

Pozdrowienia
Ron

Napisany przez Leoniee
Ostatnio otrzymałem je za darmo (przegląd danych) i było pełno błędów, żenujące!!

Jakie błędy tam były?

Napisany przez MartinSchulten
Nie sądzę, że można pozytywnie zmienić wynik.

Napisany przez Daukind

Nie sądzę, że można zmienić wynik na pozytywny.

Dlatego powinno się wierzyć w kościele. Nie ma znaczenia, czy się ma pojęcie o czymś, czy nie.

Napisany przez Nakaron
Cześć,

jak zdobywacie bieżące informacje? Czy wystarcza tu konto Schufa kompakt, czy muszę zamawiać raporty kredytowe za każdym razem, gdy chcę zobaczyć swój wynik, itp.? Planujemy sfinansowanie nieruchomości inwestycyjnej za 1 i pół roku i chciałbym do tego czasu pielęgnować / poprawić swój wynik. Obecnie nie mam informacji, jak wysoki jest moj wynik.

Czy warto mieć takie konto? To jednak miesięczne koszty.

Z poważaniem
Nakaron

Dostęp do Schufy zawsze się opłaca, jeśli regularnie chcesz sprawdzać, jak rozwija się Twój wynik w Schufie. Ponadto masz wygodną możliwość zgłaszania odpowiednich komunikatów w systemie punktacji Schufy, jeśli uważasz, że jakiś wpis jest błędny.

Napisany przez matti85
Jestem bardzo ciekawy mojego nowego wyniku punktowego.
U mnie dużo się działo.
Kupiłem mieszkanie i sfinansowałem 95% wartości, a do tego dostałem kredyt inwestycyjny na moje inne mieszkanie celem remontu.
Spłaciłem 2 małe kredyty.
W ostatnim kwartale mój wynik spadł z prawie 95 na 90,XX. Myślę, że spadnie poniżej 90, co uważam za dość surowe i wydaje się, że przez kolejne 6 miesięcy nie będę w stanie finansować niczego, pomimo że oprócz dwóch kredytów na mieszkania nie mam żadnych innych rat.

Napisany przez guest
Przepraszam za prawdopodobnie głupie pytanie: co ma być finansowane w najbliższych 6/12 miesiącach? Czy obawiasz się braku nowej umowy na telefon komórkowy? W takim razie po prostu przedłuż starą umowę i zgarnij sponsorowany telefon. Jeśli chce się żyć dla oceny kredytowej, nie powinno się było kupować mieszkania. Bądź nie powinno się modernizować innego - wtedy ocena byłaby lepsza. Czy jednak byłoby to sensowne, pozostawiam bez komentarza. Wyobrażam sobie, że kieruje się swoim życiem TYLKO na ocenę kredytową... to by było życie... Byłoby tylko kiepsko, gdyby takie życie oceny w Biurze Informacji Kredytowej zawiodło... gościu

Napisany przez matti85
Stał się nowy samochód, dlatego martwiłem się, czy hipoteka nie wpłynie negatywnie, ale wszystko przebiegło bez problemów. Ostatecznie mój wynik mnie interesował tylko w kontekście zakupu nieruchomości. Wkrótce zamierzam również ponownie zrezygnować z mojego konta w Schufa.

Napisany przez waxnhax
Mała aktualizacja od siebie: z początkowych 80,50% (01.04.) wzrosłem do tymczasowych 86,20% (01.07.) i teraz zostałem już podniesiony do 91,68%.

Napisany przez matti85
Więc mój wynik jest tutaj i jak się spodziewałem, spadł z 90,XX do 89,10%.
Ale skoro i tak nie potrzebuję niczego do przodu, jestem ciekawy, jak będzie się rozwijał w przyszłych 2-3 kwartałach.

W ciągu całego kwartału nie było żadnych wpisów. Mój wynik wzrósł z 97,00 do 97,14.

Napisany przez Nakaron
Cześć wszystkim,

właśnie założyłem konto w Schufa kompakt i sprawdziłem swoje dane. Interesujące, co tam wszystko jest. Santander niekoniecznie szybko reaguje na informacje o spłacie długu. Zgłosiłem odpowiednie zapytania w tej sprawie. Ponadto otrzymałem limit kredytowy w Santander Consumer Bank. Zapomniałem o tym i chyba zdecyduję się zrezygnować z tego kredytu. Zamierzam również anulować kartę płatniczą IKEA, ponieważ również pojawia się informacja o limicie kredytowym od IKANO Bank w raporcie z Schufa.

Aktualny wynik to 96,38%. Ciekawe, jak się zmieni po podjętych działaniach.

Czy po anulowaniu odpowiednich kredytów mogę od razu złożyć wniosek o usunięcie tych wpisów z Schufa, czy też zasadniczo pozostaną one w rejestrze przez pewien czas?

Pozdrowienia
Nakaron

Zaangażowany bank zgłasza wtedy usunięty limit kredytowy do Schufa. Zazwyczaj powinno to przebiegać szybko.

Napisany przez Nakaron
Czy nie należy oznaczyć także spłaconych / zakończonych kredytów ratalnych jako uregulowanych? Targobank odpowiednio to załatwił. Na przykład w Santander nadal widnieje kredyt spłacony we wrześniu 2012 roku i nie jest on oznaczony jako uregulowane zobowiązanie, tak jak w przypadku kredytu ratalnego Targobank.

Oczywiście Santander powinien jak najszybciej zgłosić wykonanie zadania. Potem zapukaj do Santanderu i przypomnij im o spłacie kredytu.

Napisany przez credere
To nie jest rzadkie, że spłacone kredyty nie są zgłaszane jako takie. Przecież na podstawie zgłoszonego okresu kredytu można łatwo ustalić dla osoby trzeciej, że kredyt został spłacony.

Napisany przez Nakaron
Dokładnie ta informacja znajduje się również obok wpisu, że przeszkoleni partnerzy umowy również rozpoznają ten związek i odpowiednio go czytają. Jednakże pod wpisem znajduje się informacja, że zostanie on usunięty po maksymalnie 3 latach. Jednak te 3 lata już minęły.

Napisany przez patrice999
Według danych z października 95,27%.... Wygląda na to, że nieaktywność jest faktycznie najszybszą metodą zwiększenia wyniku.

Napisany przez eiischbinsnur
jak wspomniano w tym wątku lata temu przez innych - ustawodawca musi pilnie podjąć działania w zakresie agencji informacyjnych.

Ja sam mam również bardzo niski wynik, mimo że 1. nadal mam dwa kredyty, ale do tej pory nigdy nie zalegałem ani grosza z zapadalną spłatą, 2. mieszkam w jednej z najlepszych dzielnic miasta i 3. na pewno nie zarabiam źle i nie popełniłem żadnych dziwnych rzeczy, które mogłyby być jakkolwiek podejrzane (nie złożyłem wniosku o upadłość itp.).

Teraz spłacam regularnie kredyty, następnie zakończę współpracę z odpowiednimi bankami i koniec.

Myślę, że najprostszym i najbardziej skutecznym sposobem uniknięcia całego tego absurdalnego zamieszania ze schufą i innymi agencjami informacyjnymi oraz upartymi bankami (które wydają niby kuszącą reklamę, ale w codziennej operacyjnej działalności często robią bałagan) jest po prostu zupełnie inna mentalność konsumencka.

Ciągle jesteśmy zachęcani przez reklamy zainteresowanych stron, aby kupować jakieś bzdety, żeby być na czasie, nie odstawać od reszty społeczeństwa, być domniemanie szczęśliwym itd. itp.

To oczywiście bzdura.

Najskuteczniejszym sposobem rozsądnego zarządzania finansami jest po prostu zadanie sobie pytania przed każdym zakupem: Czy naprawdę potrzebuję tego, co chcę kupić?

To jest absolutnie zaskakujące, jak często odpowiedź brzmi nie, naprawdę nie.

A jeśli odpowiedź brzmi tak, równie często jest możliwe, że ten sam produkt można zdobyć taniej na innym sposobie. Zwłaszcza w erze internetowej jest teraz naprawdę banalnie proste znaleźć najlepszą cenę dla dowolnej rzeczy.

Brzmi to teraz zupełnie banalnie, ale działa. Praktyczne przykłady: zamiast nowego komputera za 600 euro, kupiłem odnowiony komputer zwrotny z Leasingu. Robi dokładnie to samo co nowy, ale był o 80% tańszy. Zamiast włoskich butów męskich za 200 euro, kupiłem takie same w C&A za dwie trzecie mniej - i tak, chodzę w tych samych butach, co w drogich. Następnym razem w 2016 roku czeka nowy samochód, i już teraz wiem, że NIE będzie to znowu drogi nowy VW na Leasing, ale albo dobry używany albo rzeczywiście dacia (znany jest z tego i jest oszczędny). itp. itd.

Tylko poprzez stanie się bardziej świadomym tego, na co tak naprawdę wydaję pieniądze codziennie, udało mi się zmniejszyć moje rutynowe wydatki o ponad 50%. I NIC mi nie brakuje - moja jakość życia w żadnym wypadku się nie zmniejszyła. Raczej przeciwnie, przyjemniej jest teraz patrzeć na wyciągi z konta, gdy pod koniec miesiąca jest na koncie więcej pieniędzy.

Długo mówiąc, w skrócie: łatwo jest tu na forach narzekać na schufę i innych. Ale ostatecznie klucz do zmiany leży w nas samych. Po prostu nie pozwólmy firmom na oszukiwanie nas jako klientów. Naprawdę zobaczcie, na co wydajecie obiektywnie NIEPOTRZEBNE pieniądze. W zależności od stylu życia to może być naprawdę szokujące. A następnie uwolnijmy się od mantry, że konsumpcja jest automatycznie dobra.

Musimy myśleć zupełnie inaczej.

Napisany przez KeinPlanHaber
To smutne, że nawet osoby dobrze sytuowane finansowo, które decydują się na zakup dwóch samochodów w ramach finansowania 0%, na końcu są karane przez scoring bankowy i muszą dopłacić przy finansowaniu budowy 30-metrowego basenu z podgrzewaną wodą.

Tak dokładnie jest. Bo przy zakupie samochodu widzi się finansowanie 0%. Ale nie ocenia się konsekwencji, gdy nadchodzi szybkie finansowanie budowy.

Napisany przez waxnhax
93,87% pod koniec roku. Zaskakujące jest tylko to, że karta prepaid congstar spowodowała wpis do SCHUFA...

Przez bezczynność z 97,0 na 97,6. Może tak spokojnie pozostać.

Napisany przez KeinPlanHaber
Zapewne spłacone z własnych środków kredytem konsumpcyjnym w grudniu, który niestety wziąłem tylko po to, aby zaoszczędzić na odsetkach od przekroczenia stanu konta, dodatkowo zamknąłem konto w grudniu bez debetu. Wynik wzrósł z 94,05 do 95,61.

Spłacanie kredytów konsumenckich ze środków własnych jest dobrym sposobem, aby nie pogorszyć swojej oceny kredytowej
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata