Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez mdachs
Dzisiaj zdecydowałem się wraz z moim adwokatem złożyć pozew przeciwko Basketballbank w sprawie naszej nowej budowy. Ponieważ mam trzy umowy dotyczące tej nieruchomości, postanowiliśmy zacząć od pozwanie najmniejszej z nich. Oboje uważamy, że dzień D nie skłoni banku do wycofania się bez konieczności pozewną. Złożymy pozew o stwierdzenie z obliczeniem roszczeń w moim miejscowym sądzie okręgowym.

Ponadto mój adwokat poinformował mnie, że DKB przegrała dotychczas około 100 spraw przed sądem okręgowym w Poczdamie. Sąd z powodu dużego obciążenia pracą zaczął wydawać tzw. wyroki wzorcowe. Jednakże DKB pozostaje przy praktyce pozwalania na pozwy w każdym pojedynczym przypadku i odwoływania się od każdej przegranej instancji.

Napisany przez Gertrud_Geyer

Nadal radca prawny poinformował mnie, że DKB straciło już około 100 postępowań przed LG Poczdam. Ze względu na dużą ilość pracy, LG przeszło teraz do wydawania „wyroków wzorcowych”. Niemniej jednak DKB wydaje się nadal praktykować zgłaszanie sprzeciwu we wszystkich pojedynczych przypadkach i odwoływanie się od każdej przegranej instancji.

Tylko 100...?
Często tam prowadzą rozmowy wyłącznie na temat DKB przez kilka dni.

Zastanawiam się, dlaczego nic nie wiadomo o OLG, przecież oni muszą czasami coś zadecydować? Wiem też, że DKB zawsze składa apelacje, i musi kiedyś OLG na to zareagować, co nie?

Moje drugie przesłuchanie jest w grudniu, pierwsze było na początku marca. Na kolejną datę muszę czekać prawie dwa razy dłużej niż na pierwszą, tyle o obciążeniu pracą.

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Tylko 100...?
Często negocjują tam tylko DKB przez wiele dni.

Zastanawiam się, dlaczego nic nie wiadomo o OLG, przecież powinni oni również czasami coś zdecydować, prawda? Wiem z plotek, że DKB zawsze odwołuje się od decyzji, więc czy OLG w końcu nie powinno to potępić?

Moje drugie przesłuchanie mam w grudniu, pierwsze było na początku marca. Na kolejną datę muszę czekać prawie dwa razy dłużej niż na pierwszą, tak wiele do tematu obciążenia pracą.

Tak jak dawniej dla urzędników poczty, powinno wprowadzić się małą opłatę stemplową dla przeciążonych sędziów.

Napisany przez 2RAM
Nie zapominaj: Długie procesy oznaczają prawdziwe pieniądze (o ile zakłada się pomyślne zakończenie).

Na żadnym koncie oszczędnościowym nie znajdziesz tak atrakcyjnych oprocentowań jak po wygranej sprawie...

Ponadto dłużnik z reguły jest wypłacalny i potrafi spłacić.

Napisany przez idasb
Udostępniam informacje dotyczące Sparkassen WRB

Sąd: Sąd Apelacyjny w Brandenburgii
Data: 17 października 2012 r.
Numer akt: 4 U 194/11
Rodzaj: Wyrok
Znaleziska: Jur 2013, 29006
Przebieg postępowania:
Orzeczenie

Apelacja wniesiona przez powódkę przeciwko wyrokowi VIII Izby Cywilnej Sądu Okręgowego w Poczdamie z dnia 30 listopada 2011 r. została odrzucona.

Powódka ponosi koszty postępowania apelacyjnego.

Wyrok jest wykonalny tymczasowo.

Powody

I.

Powództwo wniesione przez Sparkasse przeciwko pozwanym o zapłatę odszkodowania za przedterminową spłatę dwóch pożyczek w łącznej kwocie 12 006,66 €, które pozwanym spłacili wcześniej po odwołaniu się od umowy zakupu nieruchomości zostało odrzucone przez sąd okręgowy. W uzasadnieniu sąd stwierdził, że umowa pożyczki została skutecznie odwołana przez pozwanego w dniu 4 września 2010 r., ponieważ dwutygodniowy termin przewidziany w § 355 ust. 1 Kodeksu Cywilnego nie został uruchomiony z powodu niewłaściwej informacji o możliwości odwołania. W związku z tym udzielone pouczenie było błędne, ponieważ zdanie „termin rozpoczyna się najwcześniej od otrzymania tego pouczenia” nie odpowiadało prawidłowym przepisom.

O ile można pozostawić otwartą kwestię zgodność udzielonego pouczenia z obowiązującą do 31 marca 2008 r. wersją Załącznika 2 do rozporządzenia BGB-InfoV i możliwość dalszego stosowania zgodnie z art. 16 InfoV do 30 września 2008 r., to powódka nie może powoływać się na ustawowe fikcje przewidziane w § 14 BGB-InfoV. Ustawa ma pierwszeństwo przed rozporządzeniem, dlatego § 14 ust. 1, ust. 2 BGB-InfoV jest w tym zakresie nieważny. Powódka nie może też powoływać się na ochronę zaufania; konsument może zaufać, że przepisy ustawowe nie będą obniżane przez ustawodawcę rozporządzeniowego. Czy rzeczywiście wada w kopiowanym wzorcu rzeczywiście ujawniła się, jest bez znaczenia.

Odwołanie nie zostało również złożone na przestrzeni ponieważ już latem 2008 r. zawarto porozumienie odstępcze. Sama powódka potwierdziła jeszcze w piśmie z dnia 11 stycznia 2010 r. zawieszenie spłaty i - ostatnio w swoim pozwu - wywodzono dalsze zobowiązania płatnicze z umowy. Powódka nie udowodniła dostatecznie, że strony zawarły porozumienie w sprawie odszkodowania za przedwczesne spłaty.

Od tego wyroku powódka wniósł apelację, w której dalej dąży do realizacji swojego żądania.

Opierając się na ostatnio wydanych decyzjach Sądu Najwyższego, powołuje się na skutkową moc przewidzianą w art. 14 ust. 1 BGB-InfoV i sprzeciwia się stanowisku sądu okręgowego, że jej wyjaśnienia w sprawie zawarcia umowy odstępczej są niewystarczające.

Powódka wniosła o to, że:

wyrok Sądu Okręgowego w Poczdamie z dnia 30 listopada 2011 r. zmieniono i zobowiązano pozwaną do zapłaty kwoty 12 006,66 € wraz z odsetkami w wysokości 5% powyżej stopę bazową od 1 września 2010 r.

Pozwane wnioskowały o:

odrzucenie apelacji.

Pozwane bronią podejścia zawartego w zaskarżonym decyzji.

II.

Apelacja jest dopuszczalna, ale bezskuteczna.

Sąd Okręgowy uznał słusznie za skuteczne oświadczenie odwołania pozwanego z dnia 4 września 2010 r.

1.

Prawo odwołania przysługujące pozwanemu zgodnie z ust. 495, § 355 ust. 1 Kodeksu Cywilnego w brzmieniu z dnia 2 grudnia 2004 r. nie wygasło przed datą 4 września 2010 r. złożeniem odwołania. Dwutygodniowy termin odstąpienia od § 355 ust. 1 zdanie 2 Kodeksu Cywilnego - wbrew twierdzeniom powódki - nie mógł rozpocząć się z powodu błędnej informacji w sprawie odstąpienia zgodnie z § 355 ust. 2 zdanie 1 Kodeksu Cywilnego.

Ochrona przewidziana przez prawo odstąpienia ma na celu zapewnienie konsumentowi kompleksowego, jednoznacznego i dla niego zrozumiałego pouczenia. Konsument ma prawo nie tylko do zapoznania się z prawem odstąpienia, ale także do skorzystania z niego. Z tego powodu, zgodnie z § 355 ust. 2 zdanie 1 Kodeksu Cywilnego, konsument musi być jasno poinformowany o rozpoczęciu terminu odstąpienia. Brak wystarczającego pouczenia. Dlatego zgodnie z § 355 ust. 3 zdanie 1 Kodeksu Cywilnego prawo odstąpienia pozwanego nie wygasło również sześć miesięcy po zawarciu umowy (16 kwietnia 2008 r.).

a) Zawartego w akcie notarialnym pouczenie w sprawie odstąpienia - ostatecznie także nie podważonego przez powódkę - jest w odniesieniu do rozpoczęcia terminu odstąpienia zbyt mało jednoznaczne zgodnie z ustalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego (patrz np. orzeczenie Sądu Najwyższego z 1 marca 2012 r. - III ZR 83/11 - i z dnia 1 grudnia 2010 r. - VIII ZR 82/10 - oraz z dnia 9 grudnia 2009 r. - VIII ZR 219/08 -). Ostrzegło ono, że termin odstąpienia „rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego pouczenia. Z takim pouczeniem konsument nie zostaje jednoznacznie poinformowany o rozpoczęciu terminu odstąpienia. Konsument może wynikać z użycia wyrażenia najwcześniej, że początek biegu terminu zależy od dalszych warunków, ale jednocześnie zostaje na niej wciąż w niejasności co dokładnie jest warunkiem (ewentualnych).

b) Jednakże powódka twierdzi, że termin odstąpienia mimo to rozpoczął się, ponieważ pouczenie odpowiadało wzorcowi Załącznika 2 do § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV w obowiązującej do 31 marca 2008 r. wersji, który mógł być nadal stosowany na mocy § 16 infoV, co pozwoliłoby jej na skutkowanie ochroną z § 14 ust. 1 BGB-InfoV.

Z następujących powodów, które Sąd na rozprawie z pełnomocnikami stron omówił w dniu 12 września 2012 r., nie można się zgodzić z powódką.

Zbiór przepisów oraz Materiały uzupełniające są udostępnione pod adresem: Urząd Sądowy Brandenburg, Wyrok z dnia 17 października 2012 r. - Sygnatura: 4 U 194/11

Napisany przez Harley

Nie zapomnij: Długotrwałe procesy oznaczają realne pieniądze (o ile zakłada się pomyślne zakończenie).

Na żadnym lokacie terminowej nie otrzymasz tak atrakcyjnych oprocentowań jak po wygranym procesie....

A dłużnik z reguły też jest wypłacalny i może spłacić.

Bawarskiemu Fiskusowi jako właścicielowi DKB wygląda na to, że 100 milionów dolarów zysku z wiatru z procesu przeciwko Bernie Ecclestoneowi sporo zapadnie do pełnej skarbonki podatkowej. To teraz szybko przekazywane jest w ramach bezpośredniego rozliczenia finansowego do Brandenburga lub biednego, ale **** Berlina. W ten sposób CSU wreszcie spełnia literę S w swojej nazwie.

Czy Markus Söder wie, co jego państwowy bank tak naprawdę robi? Ale on najprawdopodobniej tak intensywnie spogląda w stronę Karyntii do Hypo Alpe Adria, że kilka groszy wydane na wschodzie w ogóle mu nie rzuca się w oczy. To tylko drobniutkie pieniądze. Pieniądze? Ach nie, to jest ta inna niebieska banka, która również obecnie nie cierpi na brak sporów prawnych.

P.S. Cztery gwiazdki przed Berlinem nie są ode mnie. Automatyczne oczyszczanie tekstu wydaje się wierzyć, że chciałem wyrazić się w sposób ****ograficzny i po prostu usuwa to złe słowo. Dziwne, że w latach 50. już istniała edycja tekstu - to dla mnie nowość!

Napisany przez Taugenichts
W DOGFIGHT76 zgodnie z listem z dnia 05.06.2015, 16:44 tutaj na forum

Co mnie dziwi, to fakt, że radca prawny w tym piśmie nie wspomniał o błędzie oświadczenia woli (zamiast oświadczenia o odstąpieniu od umowy w przypadku odstąpienia) . Twój radca prawny przedstawia właściwie tylko dwa argumenty a) Przypis i b) Finansowane transakcje.

a) jest akceptowalnym argumentem, chociaż dotychczasowe wyroki odnoszą się do innego przypisu Sparkassen - Prosimy o sprawdzenie terminu w poszczególnych przypadkach

b) może być słabym argumentem, ponieważ został uznany przez wiele sądów za nieistotny

Dlatego uważam, że szkoda, że w przypadku banku ludowego, gdzie występujących błędów, twój radca prawny wspomniał tylko o 2 z nich.

Mam ten sam błąd z 8/2009.

Napisany przez dogfight76
@Taugenichts
i wszyscy inni:

Jakie jeszcze złe błędy WRB mógłby/winien był wymienić?

Bardzo będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrowienia

Napisany przez Harley

Tylko 100....?
Czasami negocjują przez dni tylko DKBe.

100 na każdą kancelarię prawną...

Cytat autorstwa Gertrud_Geyer

Zastanawiam się dlaczego nic nie jest znane odnośnie OLG, przecież oni muszą też czasami coś zdecydować? Wiem, że DKB zawsze składa apelację, a OLG musi kiedyś w to interweniować, prawda?

Nie, OLGs chyba teraz czekają aż do 23.06.

Jeśli pozwana tego chce, to otrzyma wyrok w każdym indywidualnym przypadku. Wyroki są przekazywane przez kopiarki i tylko zmienia się numer referencyjny i powód. Nie zapominaj: Tylko wysokie wartości sporów. To łatwe pieniądze dla zacofanego finansowo państwa.

Nie pytaj, co Twoje państwo może zrobić dla Ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla swojego państwa! (J.F.K.)

Dlatego pozwać, pozwać i znowu pozwać.

Nie zapomnij: Długotrwałe procesy oznaczają prawdziwe pieniądze (o ile zakłada się udane zakończenie).

Na żadnym koncie oszczędnościowym nie znajdziesz tak atrakcyjnych oprocentowań jak po wygranym procesie....

A dłużnik z reguły jest również wypłacalny i może zapłacić.

To samo sobie pomyślałem: Niech żyje dodatkowa spłata!!!!

Napisany przez Schauma

Tylko 100...?
Często tam rozmawiają tylko o DKB przez kilka dni.

Zastanawiam się, dlaczego nie słychać niczego o OLG, przecież powinni oni również coś decydować od czasu do czasu? Wiem też z opowieści, że DKB zawsze złoży apelację, więc czy OLG nie powinno wcześniej zareagować?

Mojego drugiego procesu mam w grudniu, pierwszy był na początku marca. Na następny termin muszę czekać prawie dwa razy dłużej niż na pierwszy, tak wiele o obciążeniu pracą.

podpinam się pod Twoje pytanie, dlaczego nie można znaleźć żadnych wyroków OLG Brandenburg w internecie??? DKB zawsze składa apelację, nie wierzę, że OLG jeszcze niczego nie rozstrzygnęło, bez względu na to, czy to odrzucenie apelacji czy przewód. Czy ktoś ma więcej informacji????

Napisany przez andi1104

100% dla kancelarii adwokackiej...

Nawet OLGs (Oberlandesgerichte) czekają teraz na 23.06.

Jeśli pozwanemu zależy, dostanie wyrok w każdym przypadku. Wyroki są wytwarzane przez kopiarkę, zmienia się jedynie sygnaturę oraz powoda. Nie zapominając: tylko wysokie wartości sporów. Łatwo zarobione pieniądze dla zubożałej kasy państwowej.

Nie pytaj, co twoje państwo może zrobić dla ciebie, ale co ty możesz zrobić dla swojego kraju! (J.F.K.)

Dlatego pozwać, pozwać i jeszcze raz pozwać.

Odwołanie ulubieńca adwokata, dlatego uważaj przy wyborze adwokata.
Jak już kilkakrotnie wspomniano tutaj, istnieje wielu okazjonalnych uczestników, którzy nie rozumieją zbyt wiele z tematu, ale chcą skorzystać ze "wszystkich kawałków tortu" względem odwołania. W rezultacie, czyta się tu o pozwach, które nie mogą prowadzić do rzeczywistego sukcesu klienta.

Napisany przez andi1104

ja, zgadzam się z tobą, dlaczego w internecie nie można znaleźć wyroków sądu OLG Brandenburg??? DKB zawsze odwołuje się od wyroków, nie mogę sobie wyobrazić, że jeszcze nic nie zostało rozstrzygnięte przez OLG, bez znaczenia czy zostało odrzucone odwołanie czy toczy się jeszcze proces. Czy ktoś z was wie coś więcej????

23.07.2014 | OLG Brandenburg potwierdza swoje orzecznictwo - wieczne prawo odstąpienia!

W prowadzonym obecnie postępowaniu przez prawników DR. STORCH & Kollegen najwyższy sąd cywilny Brandenburgii potwierdził zdecydowanie swoje stanowisko, które już wyraził w wyroku z dnia 19.03.2014 r. - 4 U 64/12 - (por. nasze ogłoszenie z dnia 07.04.2014 r. na naszej stronie internetowej), zgodnie z którym pouczenie o odstąpieniu stosowane w 2006 roku przez Deutsche Kreditbank AG (DKB) było błędne.
Sąd bankowy OLG podsumowuje swoją opinię na temat niedopuszczalnej formułki ("Bieg terminu rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego pouczenia") w swojej decyzji w następujący sposób:

„Sąd trzyma się stanowiska, że prawo odstąpienia nie ustało zgodnie z § 355 Abs.3 BGB (w obowiązującej od 1 sierpnia 2002 r. wersji), ponieważ dwutygodniowy termin na odstąpienie z § 355 Abs.1 zdanie 2 nie zaczął biec z powodu nieprawidłowego pouczenia. Sąd powołuje się na swoje wyjaśnienia pod II 4.a) w wyroku z dnia 19 marca 2014 r. w postępowaniu 4 U 64/12 (X. przeciw DKB)“.

Pomimo tego jednoznacznego orzecznictwa, kancelaria DR. STORCH & Kollegen, która reprezentuje szereg dotkniętych klientów DKB, otrzymuje od swoich klientów ciągle informacje, że ich słuszne roszczenia są odrzucane przez DKB za pomocą powielonych tekstów. DKB powołuje się w swoich odpowiedziach do klientów oprócz całej listy nieistotnych wyroków instancyjnych także na domniemaną utratę roszczeń. W odpowiedziach DKB można przeczytać m.in.:
„Wasza klientela zawsze wywiązywała się z umownych obowiązków, wykonując płatności określonej raty kredytowej i sprawiając w ten sposób wrażenie, że stosunek umowny jest uznawany za właściwie zawarty przez nią.
Wyraźnie powołujemy się na zarzut utraty roszczeń” (podkreślenie przez autora).

Napisany przez RonMcDon
RA Gansel Berlin ma obecnie kolejne aktualne sukcesy przeciwko DKB po wpisaniu ich na stronę internetową 10.06.15..Czy znasz ten przypadek? Oto link:

Niewłaściwe pouczenie DKB – zwrot odszkodowania za wcześniejszą spłatę: Radcy prawni Gansel: DKB, pouczenie, niewłaściwe, odwołanie, radca prawny, odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, zwrot, najwcześniej, roszczenie o rekompensatę za korzystanie,

lub

Niewłaściwe pouczenie DKB – cofnięcie umowy kredytowej: Radcy prawni Gansel: DKB, kredyt, nieruchomość, finansowanie, odwołanie, umowa, cofnięcie, radca prawny, niewłaściwe pouczenie

Pozdrowienia
Ron

Napisany przez 2RAM
Zastanawiam się tylko, kiedy DKB wreszcie podejdzie do DN, aby zawrzeć ugodę pozasądową, ponieważ bank właściwie nie może już wygrać procesów, gdziekolwiek one są prowadzone.

Zwłaszcza po dniu D...

Jeszcze 12 dni..

Napisany przez 2RAM
Dla ekspertów tutaj:

Termin odstąpienia od starych umów upływa 27 czerwca 2015 roku | Artykuł i informacje.

Czy to możliwe?

...to był już temat tutaj, mam na myśli że to dotyczy tylko warunkowo? Ale teraz nie mam tego w głowie.

Napisany przez 3ducnici

...to już było tematem tutaj, chyba oznacza to tylko warunkowo? Na razie nie mam tego w głowie.

rzeczywiście tak było...

RAM jest po prostu nudny i chce nas przetestować...

jeszcze 12 dni....

Napisany przez Geldsparer 1
Cześć,

SENSACJA!! Bank DSL przysłał ofertę. Mój prawnik mówi, że jeszcze czegoś takiego nie doświadczył.

Obniżenie opłaty manipulacyjnej z 42 000 na 34 000 euro. Następnie nowa pożyczka na 10 lat 2,28%.

Alternatywnie, mogliby nas zwolnić całkowicie za opłatą manipulacyjną. Kwota się jednak nie zmienia.

Mój prawnik zadzwoni tam jutro i zapyta, czy jeszcze wszystko u nich w porządku. Przede wszystkim jest zirytowany, że list nie dotarł do niego. Bank chyba liczy, że głupi klient podpisze.

Ale dobrze, coś się rusza. Nawet jeśli to zabawne.

Jeśli będzie coś nowego, ponownie się odezwę
Ciao

Napisany przez 2RAM
... strona tego adwokata mnie naprawdę pogubiła, ale teraz już to zrozumiałem. Chwila zapomnienia

Napisany przez 2RAM
@Geldsparer 1

nie bierzesz pod uwagę przyjęcia oferty....

Napisany przez Harley

....mnie ta strona prawnicza naprawdę zdezorientowała, ale teraz już to zrozumiałem. Zatrzymaj Alzheimera.

Ten irytujący spam tylko mnie denerwował podczas czytania. Poprzez niezgrabne pomijanie istotnej informacji wywierany jest presja czasu, której w rzeczywistości dla DN wcale nie ma.

Ponadto tekst zawiera też błąd merytoryczny - przynajmniej gdy patrzy się na oba zdania łącznie.

Cytat: ...Podpisane w chwili zawarcia umowy oprocentowanie kredytu (stopa procentowa nominalna) jest częściowo znacznie niższe od średnich stop procentowych kredytów o tym samym charakterze przekazywanych przez Niemiecki Bank Centralny. W związku z tym możliwe są częściowe zwroty odsetek... (Koniec cytatu)

Ach tak, im niższa stopa procentowa umowy w porównaniu do rynkowej stopy procentowej, tym większe są zatem zwroty. Posiada swoją własną logikę.

@Geldsparer 1

nie bierzesz naprawdę pod uwagę akceptacji oferty....

Oczywiście, że nie. Uważam to za chamstwo!

Ale interesujące, że bank się porusza. Czy to zmiana strategii przed D-Day?

Napisany przez Schauma

RA Gansel Berlin ma obecnie odnotowane na stronie internetowej kolejne obecne sukcesy przeciwko DKB z dnia 10.06.15.. Czy ktoś jest o tym świadomy? Oto link:

Świdczenia odwoławcze DKB są błędne – Zwrot odszkodowania za przedterminowa spłatę : Adwokaci Gansel : DKB, Świdczenia odwoławcze, błędne, Odwołanie, Adwokat, Odszkodowanie za przedterminową spłatę, zwrot, najwcześniej, roszczenie o zwrot korzyści,

lub

Świdczenia odwoławcze DKB są błędne – Rozwiązanie umowy kredytowej : Adwokaci Gansel : DKB, kredyt, Nieruchomość, Finansowanie, Odwołanie, Umowa, Rozwiązanie, Adwokat, Świdczenia odwoławcze, błędne

Pozdrowienia
Ron

ludzie, to nasza sprawa!!!

Napisany przez 2RAM
@geldsparer1

Tak, owszem. Po D-Day już nie będą musieli składać oferty. To wiedzą dokładnie.

Interesujące, że to właśnie DSL występuje z ofertą - pomimo tego, że jest opisywane jako nieugięte i nieustępliwe wobec konsumentów.

Ale na pewno pojawią się także inni...

jeszcze 11 dni

Napisany przez Kredithai1965
Cześć,

czy ktoś już ma doświadczenie z sądami LG Hanau i LG Darmstadt dotyczące znanego ostrzeżenia dotyczącego Sparkassen (hasło przypisu dolnego, z 2007/2008 roku)?

Pozdrowienia

Napisany przez ich_sparmir_VFE
Chociaż ktoś tutaj próbował mnie pouczyć ... że w Niemczech nie ma zbiorowych pozwów (chociaż istnieje powodowa grupowa) ...
otrzymałem e-mail od metaclaims - widocznie już cała armia prawników zgromadziła się, aby za 11 dni zaatakować:

Szanowni Państwo,

dziękuję za przesłanie informacji w naszym formularzu online. Po zakończeniu powodów zbiorowych dotyczących opłat za obróbkę kredytu, chcemy teraz wreszcie zająć się przypadkami zwrotu opłat za wcześniejsze spłaty.
Twój przypadek nas interesuje i chcielibyśmy teraz go bliżej sprawdzić.

Jeśli dalej jesteś zainteresowany ewentualnym zbiorowym pozwem, będziemy wdzięczni za przesłanie nam niezobowiązujących dokumentów: umowy kredytowej (ważne: zawierającej informację o odstąpieniu) oraz rachunku z opłatą za wcześniejsze zakończenie. Możesz wybrać dowolną formę dostarczenia: pocztą, faksem lub przesłaniem skanu drogą mailową. Chętnie skontaktujemy się z Tobą po raz pierwszy, oceniając sytuację i proponując rozwiązania.

Z poważaniem,

XXX Radca Prawny
Dyrektor metaclaims

Napisany przez mirkomeissner
Czy ktoś tu jest z tej grupy z kodem pocztowym 32049?
Byłbym wdzięczny za polecenie adwokata, ponieważ z moim obecnym radcą prawnym pozostaje mi jeszcze opłacić rachunek. Nie był on zbyt zaangażowany i niezawodny. Ponieważ moje umowy wygasają w czerwcu 2016 roku, rozważam odwołanie w maju 2015 roku i kompletną rekompensatę.
Chętnie skorzystałbym z usług radcy prawnego, w którym miałbym również dobre poczucie.

Dziękuję.

Czy ktoś tu jest z tego forum z kodem pocztowym 32049?
Byłbym wdzięczny za polecenie adwokata, ponieważ moje obecne przeżycia ogarniał niewłaściwy adwokat. Był mało zmotywowany i niezbyt rzetelny. Ponieważ moje umowy wygaśnie w czerwcu 2016 roku, rozważam odwołanie i kompletną rewersję w maju 2015 roku.
Jednak chciałbym mieć adwokata, w którym można mieć zaufanie.

Dziękuję.

Maj 2015 nie wchodzi już w grę

Napisany przez NaTwoim13
Cześć mirkomeissner,

Dlaczego musi pochodzić z twojego obszaru kodów pocztowych?

Za co do tej pory musiałeś płacić???

Maj 2015 nie zadziała

Przepraszam, to przez upał ...oczywiście mam na myśli 2016

[cytat=noelmaxim">
Witaj mirkomeissner,

Dlaczego musi pochodzić z twojej okolicy kodowej?

Co do tej pory musiałaś za coś płacić???
[/cytat]
Myślałem, że byłoby dobrze mieć również osobisty kontakt.
Do tej pory zapłaciłem około 500€ za 3 listy do Banku DSL. Jak już wcześniej wspomniano, Bank DSL nie był zbyt rozmowny, a zaoferował mi zupełnie absurdalną ofertę.
Mój prawnik niestety nie mógł mi w ogóle obliczyć, co stanie się w przypadku odstąpienia. Jeśli odwołam w maju 2016 r., mam już odpowiednie refinansowanie.

Napisany przez NaTwoim13
Czy nie mają Państwo ubezpieczenia prawnej ochrony?

Jeśli nie, to jakie były ustalenia z Pańskim adwokatem i jaki był plan dotyczący postępowania? Jakie było założone cel oraz czy rozmawiali Państwo z nim o ewentualnościach i możliwych scenariuszach?

Dlaczego chcą Państwo cofnąć odwołanie do maja 2016 roku? Czy nie napisali Państwo, że wtedy kończy się okres obowiązywania oprocentowania? Czy podpisali Państwo już umowę na kredyt z zabezpieczeniem?

Mój prawnik zadzwonił, Volksbank poprosił o przedłużenie terminu do 30.06.15 (pracownik jest prawdopodobnie chory)
Dziwne, że termin teraz przypada po D-Day....... Przypadek ???

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Nigdy!!!!!

Czy nie mają Państwo ubezpieczenia ochrony prawnej?

Jeśli nie, co ustalili Państwo z swoim prawnikiem i jaki był plan dotyczący działań? Jakie było cel i czy omówili Państwo z nim możliwe scenariusze i zdarzenia losowe?

Dlaczego chcą Państwo zrezygnować do maja 2016 roku? Czyż nie napisali Państwo, że okres obowiązywania oprocentowania wtedy i tak się skończy? Czy podpisali Państwo już umowę na kredyt z terminem zapłaty wstecznej?

W sierpniu 2014 roku po raz pierwszy napisaliśmy do banku DSL, stwierdzając, że umowa o zapadalności nie jest właściwa. Chcieliśmy mieć jedynie aktualną stopę procentową na około 2% przez ostatnie prawie 2 lata. Bank DSL przyznał, że umowa o zapadalności nie jest w 100% poprawna, jednak po 8 latach odmowa mogłaby być sprzeczna z dobrymi obyczajami (w skrócie).
Teraz w maju 2015 roku miałem możliwość odwołania kredytów z moim prawnikiem, jednak mój doradca finansowy powiedział, że międzyfinansowanie przez prawie 1 rok byłoby praktycznie niemożliwe. Już podpisaliśmy umowę na kredyt z terminem zapłaty wstecznej w DIBA na lipiec 2016 roku.
Dlatego teraz mam pomysł, że odwołam kredyty w maju 7 czerwca 2016 roku i zlecam ich rozwiązanie.
Nie mam ubezpieczenia ochrony prawnej.

Nigdy!!!!!

W takim razie trzymajmy kciuki, że Dzień D przyniesie nam korzyści!
Czy Volksbank naprawdę wierzy, że w ogóle skorzystam z jakiejkolwiek oferty po tym

Jeszcze raz w sprawie ewentualnej odpowiedzialności banku za występującą stratę z tytułu odsetek.
Może to być istotne, ponieważ odsetki rosną.

Oto moja propozycja.
Moje pytanie:
Czy to wystarczy, aby ewentualnie przedstawić to później sądowi?

Ponownie w sprawie tego, że bank może być zobowiązany do pokrycia ewentualnej straty z tytułu odsetek.
Może to być istotne, ponieważ stopy procentowe rosną.

Więc oto moja propozycja.
Moje pytanie:
Czy to wystarczy, aby móc ewentualnie przedstawić to później sądowi?

Cześć,

Punkt 1
Uważam, że stopa procentowa nie jest imponująca. Mam znacznie korzystniejszą ofertę. Chociaż zawsze trudno porównywać jabłka z gruszkami.

Na przykład dostałem ofertę na kredyt o 80 tys. euro wyższy. Stopa spłaty 7% i spłata jednorazowa. Oznacza to, że nie będę winien nikomu nic po wygaśnięciu umowy. Gdzieś na forum przeczytałem, że takie kredyty można uzyskać o 0,3% taniej. Nie mam pojęcia.

Punkt 2
Wysokość raty spłaty zdecydowanie zbyt niska w dzisiejszych czasach niskich stóp procentowych.

Punkt 3
Zdecydowanie za krótki okres spłaty. Nie wydaje mi się, aby to było tańsze, nawet jeśli obecnie stopy procentowe znowu trochę wzrosły.

Punkt 4
Brak oferty dodatkowej spłaty

Tak więc, proponuję ponowne negocjacje.

Inni użytkownicy forum są o wiele bardziej kompetentni ode mnie. Myślę, że jeszcze ktoś się odezwie.

Chciałbym również gorąco podziękować za wiele doskonałych postów od ducnici, ram, eugh, gertrud, dogfight, harley, oszczędzam sobie vfe, i inni...
JESTEŚCIE WIELCY!!!

Odniesiono już tyle korzyści z waszych porad. Myślę, że bez waszych wpisów Bank DSL mógłby mnie bezlitośnie oszukać przed kilkoma miesiącami.

Miłego weekendu!

Cześć,

dziękuję za ocenę.

Ale dla mnie najważniejsze jest to, czy oferta ta jest wystarczająca, aby w późniejszym czasie móc ją wykorzystać w sądzie.
Dla prawdopodobnej straty z tytułu odsetek.......

Pozdrowienia

Cześć,

dziękuję za ocenę.

Ale dla mnie najważniejsze jest, czy oferta jest wystarczająca, aby później móc jej użyć w sądzie.
Dla prawdopodobnej szkody z tytułu odsetek.......

Pozdrowienia

Jasne, ale jeśli teraz otrzymam tańszą ofertę, to ewentualne odszkodowanie za szkodę byłoby bardziej opłacalne. Szkoda z tytułu odsetek byłaby większa, jeśli otrzymam tańszą ofertę. Porównujesz jabłka do gruszek.....

Nie wiem, jak zamierzasz uregulować swoje finansowanie. Trzymanie oferty w ręku, która może okazać się dla Ciebie nieodpowiednia ze względu na warunki, nie ma wielkiego sensu. Zwłaszcza długość kredytu i stopa procentowa przeszkadzają mi.

Moja oferta od banku też nie wygląda rewelacyjnie. Mój prawnik był w każdym razie zadowolony. Ułożyłem ją jednak według moich warunków życiowych, jakbym dzisiaj szukał finansowania na kontynuację.

Napisany przez idasb
Cześć wszystkim,

we wtorek 16.06.2015 upływa trzytygodniowy termin, który wyznaczyłem Sparkasse na odpowiedź na moje odwołanie dotyczące spłaconego już około 6 lat temu kredytu. Niestety do tej pory nie otrzymałem jeszcze żadnej odpowiedzi. Być może czekają do 23.06.

Jak powinienem teraz zareagować w przyszłym tygodniu?
Ponownie wysłać list i wyznaczyć nowy termin?

Ponieważ nie otrzymałem odmowy, nie mogę też skontaktować się z RSV i poprosić o potwierdzenie pokrycia!

Napisany przez 2RAM
Czekaj do D-Day.
Do tego czasu nic na pewno nie spłonie...

jeszcze 10 dni

Napisany przez NaTwoim13
Brak odpowiedzi banku w określonym terminie również powoduje zaistnienie sprawy o ochronę prawna. Wysłanie pisma i potwierdzenia odbioru do adwokata pozwoli mu wiedzieć, co należy zrobić.

Cześć,

tak, w mojej ARAG również spowodowało to zgłoszenie szkody.

Bank również po prostu przepuścił termin.

Pozdrowienia

Ciekawy artykuł na temat zmiany stopy procentowej.

Chaos na niemieckich obligacjach skarbowych: Czy stopy procentowe powrócą? | tagesschau.de

Napisany przez 3ducnici
@walka_psa,

tak więc, oferta SpardaBank u nas jest już dość obszerna i zajmuje kilka stron....

Możesz zapytać w SpardaBank u was....

Ale żadne zobowiązania nie są wiążące, w naszym przypadku mieliśmy to bardziej ustnie, więc w zasadzie nie było przeciwwskazań do spłaty, przynajmniej w chwili składania oferty. W ostateczności można wezwać pracownika obsługi klienta jako świadka... aby mógł to potwierdzić, ale żadny sąd nie zdecydowałby się na taki wysiłek... moja ocena... ale oczywiście w pozwie to wszystko by potwierdziło...

Jeśli chodzi o warunki... zazwyczaj powiedziałbym, że można by jeszcze przejść do negocjacji. Ale oprocentowanie rynkowe znowu wzrosło (w piątek znowu lekko spadło) i banki od razu podnieśli stopy procentowe. W przypadku SpardaBank, w ciągu tygodnia znowu. Teraz są na poziomie 2% dla kredytu na 15 lat. Tyle ile dostaliśmy 4 tygodnie temu w ofercie jako kredyt perspektywiczny. Ponieważ mamy termin za dwa tygodnie, dla nas obowiązuje stopa procentowa 2% dla kredytu perspektywicznego, ponieważ nie z naszej winy nie było wcześniej terminu...

Jeśli chodzi o samo poziom stóp procentowych... w tej chwili nic nie jest pewne. Grexit, kursy akcji, EBC, spekulanci z USA i niemieckie obligacje... nie odważę się już tutaj robić prognoz. Zazwyczaj! po jakimś czasie spekulantom z USA powinien braknąć powietrza, co spowoduje spadek oprocentowania rynkowego i tym samym poziomu stóp procentowych. Ale szczerze mówiąc nie mam o tym pojęcia.

Banki natychmiast skaczą na ten pociąg. Teraz wykorzystują każdy dziesiętny wzrost, aby natychmiast móc uzasadnić wyższy poziom stóp procentowych. Na obniżki z pewnością nie zareagują tak szybko...

@Idasb,

więc wysyłasz natychmiast, w dniu upływu terminu, ponownie pismo z kolejnym terminem (tydzień?) faksem z groźbą, że są w zwłoce i jeśli jeszcze raz nie odpowiedzą na termin, przekazujesz sprawę do dalszego ścigania swoich roszczeń prawnym specjaliście od prawa bankowego.

Bo możesz ich teraz z pewnością zawiadomić o zwłoce. Ale przez pismo zawiadomienie o zwłoce jest jeszcze bardziej wyraźne.

Tydzień lub dwa nic nie kosztują, ale mogą wiele przynieść...

;-)

Ktoś mi powiedział, że banki Sparda nie akceptują osób dokonujących odwołania!? Według InterHyp mieli świetne oferty oprocentowania, ale nie dla nas, złych odwołujących. Ale czy moja powyższa oferta nie jest wiążąca, ważna do 16.06.15? Czy wystarczy, aby być może dochodzić roszczenia o szkodę z tytułu odsetek? Pozdrawiam

Napisany przez Widerruf jetzt
Czy znacie już ten wyrok?
Chociaż dotyczy on nie kredytu hipotecznego, to jednak.
Być może trzeba ponownie sprawdzić jego istotność dla kredytów hipotecznych.

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Karlsruhe z dnia 22.5.2015 r., 12 U 122/12 (14)

Tezy:
Pouczenie o prawie do odstąpienia zgodnie z § 5a VVG w brzmieniu obowiązującym wcześniej musi zawierać informację o formie, jakiej należy przestrzegać (w tym przypadku: formie pisemnej). Same stwierdzenie, że odstąpienie należy wysłać, nie wystarcza.

W ramach rozliczenia wzbogacenia związane z nieważnym umową ubezpieczenia na życie z powodu skutecznego odstąpienia, ubezpieczyciel nie może powołać się na utratę wzbogacenia z powodu wypłaconej prowizji pośrednikowi.

Do ustalenia uzyskanych korzyści.

Wyrok

Napisany przez 3eugh

... SENSATION!! die DSL-Bank hat ein Angebot geschickt. Mein Anwalt sagt dass er das noch nicht erlebt hat.

Reduzierung der VFE von 42000 auf 34 000 euro. Dann ein neues Darlehen 10 Jahre 2,28 .

Alternativ entläßt man uns auch gegen zahlung der VFE ganz. Der Betrag ändert sich aber nicht. ...

Przepraszam, ale co w tym jest sensacyjnego? To, że DSL-Bank chce cię jeszcze raz ostro oszukać przed dniem D, jest po prostu bezczelne - albo rodzi się z czystego strachu, że będziesz musiał zapłacić za kompletną wypłatę. Moim zdaniem to bardzo słabe oferty, gdzie ostatecznie płacisz nawet więcej niż bez odwołania. Czy coś istotnego mi umknęło?
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata