- pt lis 21, 2014 7:56 am
Witajcie.
Czy ktoś już dokładnie zapoznał się z obecnym wyrokiem BGH?
Czy ktoś mógłby przeprowadzić badanie prawne, aby sprawdzić, czy pouczenie o odstąpieniu od umowy w funduszach MIG jest błędne?
Ponieważ w takim przypadku, dzięki temu wyrokowi, można by teraz odstąpić od funduszy MIG nawet do 12 lat wstecz!
Po prostu sprawdź na Google... BGH, 18.03.2014 - II ZR 109/13
... niestety jako nowy użytkownik forum (jeszcze) nie mogę zamieszczać linków.
Przepisałem pouczenie o odstąpieniu od umowy z mojej umowy (Fundusz MIG 10):
Pouczenie o odstąpieniu od umowy Prawo do odstąpienia od umowy
Możesz odstąpić od swojej deklaracji w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny, w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie pisemnej, ale nie wcześniej niż po dostarczeniu ci aktu notarialnego, twojego pisemnego wniosku lub odpisu aktu notarialnego lub wniosku. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłanie odstąpienia w terminie. Odstąpienie należy wysłać do:
xxx
Skutki odstąpienia od umowy
W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia, a także zwrócić ewentualnie uzyskane korzyści (np. odsetki). Jeśli nie możesz zwrócić całego lub tylko częściowo otrzymanego świadczenia lub zrobić tego tylko w złym stanie, musisz i ewentualnie zapłacić odszkodowanie. Obowiązek zwrotu płatności musi być spełniony w ciągu 30 dni. Termin ten zaczyna się dla ciebie od wysłania oświadczenia o odstąpieniu, a dla nas od jego otrzymania.
Koniec pouczenia o odstąpieniu od umowy