Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kłopoty z Santanderem!

Napisany przez fpg

W końcu każda przegrana sprawa generuje dodatkowe koszty,

Tak samo apelacja.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć Robo,
byłoby mi miło poznać numer sprawy. Wyrok nie jest jeszcze ostateczny, ale sądzę, że nie musisz się martwić. Sąd Okręgowy w Mönchengladbach zazwyczaj uważa opłatę manipulacyjną za umowę poboczną. Dlatego bank prawdopodobnie nie złoży apelacji.

Jeśli byłbyś uprzejmy, podaj mi numer sprawy. Dziękuję

Strach banków

Napisany przez fpg

Wyrok nie jest jeszcze prawomocny ...

Jak to? Wygłoszone / dostarczone, czego brakuje do prawomocności?

Napisany przez Robo
Rozprawa ustna odbyła się 05.10.12

Jeśli pomogłem, nie zapomnij o przycisku DZIĘKUJĘ
Pozdrawiam, Robo

Napisany przez fpg

Rozprawa ustna odbyła się 05.10.12

Tak więc, kiedy został złożony pozew, nadal byłoby to interesujące.

Napisany przez Paule
Bardzo interesujące. Dobre wskazówki, miałem ostatnio podobny problem! Dziękuję, że ten obszar został już otwarty.

Napisany przez Robo
o kurczę...muszę sprawdzić, bo teksty są teraz rozproszone na trzech komputerach.

Do czego dokładnie potrzebne są te dane??

Napisany przez Stumpenrudi

Tak, na chwilę obecną wygląda na to. Ale mogę sobie wyobrazić, że banki przestaną kompromitować się w końcu i zwrócą pieniądze. W końcu każda przegrana sprawa kosztuje dodatkowe pieniądze, a być może sądy w końcu pokarzą banki kartką czerwoną.
W sensie, znajdźcie innego frajera, aby zyskać czas. Już wystarczająco dużo przegraliście, płaćcie w końcu!!
(ale byłoby to miłe)
Pozdrowienia Robo

Wydaje mi się, że banki nie przestaną tego robić. Dlaczego też? Dodatkowe koszty dla banków to pikuś. Dopóki trzeba będzie podejmować kroki prawne, zawsze znajdą się ludzie, którzy się cofną, przed podjęciem działań wobec niesłusznie pobranej opłaty. Pewne banki wciąż bezprawnie pobierają opłatę manipulacyjną przy nowych umowach.
Dokładnie na tym liczy bank.

W Stanach jest trochę inaczej. Jeśli można oskarżyć jakąś instytucję o zwłokę w postępowaniu (nazywam to tak teraz), nałożone są ogromne kary.....

To, co mnie w tej całej sytuacji po prostu dziwi, to dlaczego sądy nie rozpatrują spraw jedynie na podstawie dokumentów znacznie szybciej....

Napisany przez fpg

W Stanach działa to trochę inaczej. Jeśli instytucji tam może być zarzucane zaniedbanie postępowania (nazwijmy to tak), to wymierzane są ogromne kary...

Tutaj nazywa się to skarga na bezczynność - można ją złożyć, jeśli przez pół roku nic się nie dzieje.

Cytat od Robo

Do czego konkretnie potrzebne są te dane??

No cóż, to byłoby teraz interesujące. Następnym razem więc.

Napisany przez syvell
[cytat=Robo">
o kurczę...muszę tylko poszukać, te pliki są aktualnie rozproszone na trzech komputerach

Do czego dokładnie potrzebne są te dane??
[/cytat]
Sam mam obecnie zajęty przypadek i chciałbym móc oszacować ramy czasowe.

Napisany przez fpg
Nie możesz, bo każdy sąd działa inaczej.

Cześć Robo, wyrok nabiera mocy prawomocności dopiero wtedy, gdy nie zostanie złożone odwołanie lub gdy nie można złożyć kolejnego. Zazwyczaj bank ma na to 4 tygodnie czasu.
By the way, co do twojego wyroku, który chciałbym przeczytać:
Interesuje mnie uzasadnienie. W międzyczasie przeczytałem kilka wyroków dotyczących tej sprawy. Uzasadnienia były czasem bardzo różne, pomimo że rezultat był zawsze ten sam. Każdy sędzia działa inaczej.

Nawet miałem już okazję doświadczyć sytuacji, w której sędzia rejonowy orzekł inaczej niż Bundesgerichtshof. Niestety odwołanie nie było dopuszczalne ze względu na niską wartość sporu. Pechowy zbieg okoliczności.

Bankenschreck

Napisany przez fpg

Cześć Robo, wyrok nabiera mocy prawnej dopiero wtedy, gdy nie zostanie wniesiona apelacja lub nie będzie można złożyć kolejnej.

Dziękuję za wskazówkę, ale czy jesteś pewny? Pokaż mi zatem te paragrafy, którymi mogę skontrować mojemu idiotycznemu sądowi rejonowemu - oni ogłosili wyrok za mocne prawo i od razu z tego wynikła zajęcie konta. Choć do tej pory nie udało im się niczego zająć (konto P), ale oczywiście chciałbym tego uniknąć, gdyby kiedyś wpłynęło więcej pieniędzy.

Napisany przez Robo

Witaj Robo, orzeczenie nabiera mocy prawomocności dopiero wtedy, gdy nie zostanie złożona apelacja albo gdy nie można złożyć kolejnej. Zazwyczaj bank ma na to 4 tygodnie.
Zresztą, interesuje mnie uzasadnienie twojego orzeczenia, które chętnie bym przeczytał. Czytałem już kilka orzeczeń na ten temat. Uzasadnienia bywały czasami bardzo zróżnicowane, mimo że wynik zawsze był ten sam. Każdy sędzia ma swój własny styl.
Nawet zdarzyło mi się już zobaczyć, że sędzia grodzki zdecydował wbrew wyrokowi Sądu Najwyższego. Niestety, nie było możliwości złożenia apelacji z powodu niskiej wartości sporu. Pełna klapa.

Bankenschreck

Właściwie nie zapytałem ;-) ale i tak dzięki

Napisany przez Robo
@ Bankenschreck

nie jestem w tym zbyt zorientowany, więc z góry przepraszam za pytanie:
Jeśli ktoś ma numer akt, czy może po prostu przeczytać odpowiednie wyroki i uzasadnienia do tego????
Z nazwiskami i tak dalej??

Bo wtedy z pewnością bym tego nie chciał podawać
Pozdrowienia, Robo

Napisany przez fpg

Jeśli ktoś zna numer akt, czy może w prosty sposób czytać odpowiadające mu wyroki, wraz z uzasadnieniami??
Z nazwiskami i tak dalej??

Chociaż to nie ja, mam pytanie: Jak to ma działać? Jeśli ktoś zna jakiś numer akt, nie oznacza to jeszcze, że ma dostęp do dokumentów aktowych.

Napisany przez Robo

Przy okazji, co do twojego wyroku, który chciałbym przeczytać:
Interesuje mnie uzasadnienie. W międzyczasie przeczytałem kilka wyroków dotyczących tej sprawy. Uzasadnienia były czasami bardzo różne, mimo że wynik zawsze był taki sam. Każdy sędzia po prostu działa inaczej.

Bankenschreck

@ fpg

Bankenschreck

już w swoim poście nr 402 zapytał, czy mógłby otrzymać numer akt, ponieważ interesuje go uzasadnienie.
Dlatego moje pytanie, czy można uzyskać dostęp do wyroków tylko mając numer akt. Tym samym czytelnie, to znaczy: wraz z nazwiskiem i tym podobne.
Pozdrawiam, Robo

Napisany przez fpg

Dlatego moje pytanie brzmi, czy można uzyskać dostęp do wyroków tylko mając numer akta.

Jeśli są publiczne, to tak. Jednak są one raczej rzadko dostępne.

Cześć,
NIE. Nie martw się. Wyroki, do których każdy ma dostęp, nie zawierają ani nazwisk, ani adresów, ani żadnych innych danych osobowych. To byłoby sprzeczne z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych.

Strach banków

Napisany przez Robo
Nie mogłem sobie tego zbyt dobrze wyobrazić, ale nigdy nie wie się 
Pozdrowienia, Robo

Napisany przez Robo
Cześć @all,

Dziś dostałem informację od mojego prawnika.

Otrzymał on pismo od S.Bank, z zawartością, że S.Bank w ciągu najbliższych dni przelała mu opłaty manipulacyjne dla nas.

WESOŁYCH ŚWIĄT

Świąteczne pozdrowienia
Robo

Gratulacje Robo.

Warto było walczyć. Piękny prezent świąteczny :-)

Napisany przez syvell
Gratulacje, dlaczego od razu tak nie zrobiłeś, zastanawia się człowiek.

Napisany przez fpg
To pytanie często pojawia się przy niektórych transakcjach bankowych.

Cześć,
powiedziałem wam, że Santander nie może się bronić. Niestety zawsze trzeba zaangażować prawnika. Wczoraj dowiedziałem się, że sąd w Mönchengladbach zawiesił prawniczce Santander Bank dwa wyroki uznania w przypadku ubezpieczenia kredytowego, a także zajrzałem do swoich dokumentów, aby sprawdzić czy są jeszcze inne. Moi klienci również ucieszyli się z tego prezentu świątecznego. Gdy będę mieć numery akt, opublikuję je, aby inni mogli się na to powołać.

Wesołych świąt
Bankowy Strach

Napisany przez syvell
Niestety, zawsze trzeba iść do sądu....

Napisany przez Alcapone
....................

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,
Czy ktoś ma coś nowego do przekazania?
Dwukrotnie kontaktowałem się z Santanderem, odpowiadali mi dwoma różnymi pismami. Następnie zleciłem sprawę prawnikowi, termin upłynął 22 grudnia. Wydaje mi się, że dojdzie do pozwu, ponieważ do tej pory nie było żadnej reakcji.

Pozdrowienia

Jak długo trwał termin? Zwłaszcza w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie banki mają dużo pracy, ponieważ klienci biorą kredyty konsumpcyjne, zwiększają swoje limity debetowe itp. Dlatego 2-3 tygodniowy termin może łatwo zostać przeoczony.

Jeśli termin był stosunkowo krótki, warto rozważyć przedłużenie terminu za pośrednictwem prawnika. Dodatkowe dwa tygodnie mogą Ci zaoszczędzić wiele kłopotów, stresu i nerwów... albo i nie, nigdy nie wiesz

Napisany przez Alcapone
...................

Napisany przez 2Escorpio

Wystarczająco czasu mieli. Moje pisma zostały odpowiedziane w ciągu kilku dni. Nie zamierzam dłużej czekać. Powiedziano mi też, że postanowienie upominawcze zostało już złożone.
Pozdrawiam

Nie rozumiem, jaki cel ma postanowienie upominawcze w przypadku roszczenia, które jest kwestionowane.

Tak, można wyjaśnić roszczenie w sądzie podczas sprzeciwu wobec postanowienia upominawczego, ale uważam to za dość dziwną drogę.

Napisany przez Alcapone
...................

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=Alcapone">
rozumie inny język, ale nie ... dlatego chętnie idzie do sądu. Kosztuje ją to jeszcze więcej pieniędzy.
[/cytat]
Chodzi mi nie o język ani twardość procedury, ale o drogę. Wniosek o nakaz zapłaty nie jest składany wtedy, gdy zakłada się, że zostanie odrzucony. Najpierw ustala się roszczenia (ew. w sądzie), zanim przejściem do wniosku o nakaz zapłaty.

Napisany przez Alcapone
..................

Cześć,

oto wyrok z uzasadnieniem przeciwko Postbank z AG Bonn z dnia 30.10.12

AG Bonn, wyrok z dnia 30 października 2012 r. - Sygn. akt 108 C 271/12

Wyrok nie jest jeszcze ostateczny, ponieważ Postbank złożyła apelację. Niemniej jednak uzasadnienie wyroku AG Bonn zgadza się z uzasadnieniami kilku ostatecznych orzeczeń OLG.
Więc to tylko kwestia czasu ....

Pozdrowienia

Napisany przez TImoNRW
Otrzymaliśmy niedawno telefon od oddziału w Münsterze. Proszę skontaktować się z RA Lenne lub centralą w Mönchengladbach. Jak już wspomniano, nie reagują w ogóle na fakt, że nie otrzymaliśmy żadnych dokumentów ani protokołów doradczych. Więc to oczywiste oszustwo - ubezpieczenie RESTATEMOWE, także w Santander Consumer Bank AG, oddział w Münsterze, ul. Bergstr. 10, 48143 Münster.

Alcapone AW: Problemy z Santanderem!
Cześć,
czy ktoś ma coś nowego do przekazania?
Również dwukrotnie pisałem do Santandera, odpisali mi dwoma różnymi pismami. Potem zleciłem adwokatowi, termin minął 22 grudnia. Myślę, że to się skończy pozwanie, ponieważ do tej pory nie było żadnej reakcji.

Cześć,
są nowe informacje! Bank Santander doszedł do wniosku, że uzna wszystkie roszczenia dotyczące opłat manipulacyjnych. Przynajmniej w przypadku kilku wybranych adwokatów, którzy wiedzą jak błądź. Kilku moich klientów, którym poleciłem *Link entfernt* // Link nie jest istotny dla odpowiedzi, escorpio, otrzymało piękny prezent świąteczny. Santander uznał wszystkie roszczenia (niestety dopiero po wniesieniu pozwu) i najprawdopodobniej w tym miesiącu wypłaci odszkodowanie.

Bankenschreck

Cześć,
jest coś nowego! Bank Santander w międzyczasie postanowił uznać wszystkie roszczenia dotyczące opłat manipulacyjnych. Przynajmniej z wybranymi prawnikami, którzy wiedzą jak zając biegnie.
Wielu moich klientów, którym poleciłem *Link entfernt* // Link nie ma znaczenia dla odpowiedzi, otrzymało piękny prezent świąteczny. Santander uznał wszystkie roszczenia (niestety dopiero po złożeniu pozwu) i prawdopodobnie w tym miesiącu wypłaci pieniądze.

Bankenschreck

I znowu post, który służy wyłącznie celom własnej reklamy . Po prostu nie może się powstrzymać :-(

Drodzy Admini....kiedy w końcu się zdecydujecie działać ???

Napisany przez Alcapone
.............................

Napisany przez Robo
@ Alcapone

RSV nie jest naprawdę w centrum uwagi.
U nas tak było, że pieniądze za RSV odzyskaliśmy dopiero po całkowitym spłaceniu kredytu w S.Bank i jednoczesnym wypowiedzeniu RSV.
Ważne jest, aby zlecić Bankowi S. wypowiedzenie RSV !!
Tak przynajmniej było w naszym przypadku.
Oczywiście najpierw otrzymaliśmy odmowę od CreditLive, powołując się na trzyletni okres, ale po ponownym zwróceniu uwagi, że nie ma tu żadnego interesu ekonomicznego w kontynuowaniu ubezpieczenia dla kredytu, który nie istnieje już, zwrócili pieniądze BEZ zaangażowania prawnika. Oczywiście po odliczeniu upłyniętych miesięcy i różnych innych opłat ;-)
Pozdrawiam, Robo

Napisany przez Alcapone
................

Napisany przez Alcapone
.........................

Napisany przez syvell
Dziwnym zbiegiem okoliczności, podobne problemy wystąpiły również na początku ubiegłego roku: moje raty również nie zostały pobrane (choć numer konta nie zmienił się i nie było żadnych zwrotów płatności), a potem nagle wszystko było moją winą, bo przecież też powinienem był coś powiedzieć. Ja jednak coś powiedziałem, ale rzekomo to do nich nie dotarło.....

Napisany przez Alcapone
....................

Napisany przez syvell
Nie wiem dokładnie, jak to było, to już rok temu....
Zgadzam się z Tobą: to nie jest mój problem, jeśli nagle przestaną pobierać opłaty.
Wygląda na to, że Santander ma inne zdanie....

Napisany przez Alcapone
..................

Wygląda na to, że próbują odzyskać pieniądze, które stracili na nielegalnej opłacie za przetwarzanie.

19,50 euro opłaty za monit ????? Skąd one się biorą?

Osoby wystawiające faktury nie mogą naliczać opłat za monity w dowolnej wysokości. Na przykład za wysłanie monitu można naliczyć tylko koszty porto i papieru. Stawka ryczałtowa i tym samym maksymalna kwota wynosi 2,50 €. Opłaty za obsługę nie mogą być naliczane w takim piśmie.

Napisany przez Alcapone
........................

Napisany przez igor82
Także opłata za przypomnienie w wysokości 19,50 euro wydaje mi się rzeczywiście kwestionowalna.

Napisany przez syvell
Chciałem jeszcze raz poruszyć kwestię RSV.

Niestety, mój kredyt w Santander jeszcze przez kilka lat.

Załóżmy, że spłacam kredyt normalnie do końca - czy muszę również anulować RSV, czy też kończy się ona normalnie wraz z ostatnią ratą kredytową??

Napisany przez Alcapone
.............
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]