Oto interesująca wypowiedź na temat pozwu o stwierdzenie moim zdaniem w kontekście często przez banki wspominanej zasady Lojalność i zgodność z dobrymi obyczajami.
Negatywny pozew o stwierdzenie: W interesie stwierdzenia > Prawo konsumenckie, prawo umów i regulaminów, prawo cywilne > Adwokat > windykacja, negatywny pozew o stwierdzenie, prawo konsumenckie i ochrona konsumenta, postępowanie cywilne
Aktualnie prowadzę sprawę z moim prawnikiem, który koniecznie chce złożyć pozew o świadczenie przeciwko ING, mimo że
pożyczka jest jeszcze spłacana.
Mam obawy, że będę musiał pokryć przynajmniej część kosztów procesu, jeśli sąd uzna jakiekolwiek roszczenie banku, na przykład jeśli bank złoży przeciwstawny pozew i uzyska rację w jakimkolwiek roszczeniu.?!
Dziękuję za link. Jestem również klientem ING-DiBa (4 pożyczki) bez RSV. Jak dotąd nie złożyłem odwołania i oczywiście także nie wniósłam jeszcze pozwu. (Aktualny pozew dotyczy pożyczki niezabezpieczonej hipotecznie w innym banku, która już została spłacona).
Przed jakim sądem Twój prawnik chce złożyć pozew przeciwko ING-DiBa? Masz RSV z tyłu? Na jaką wartość Twoim zdaniem prawnik wycenia przedmiot sporu? Czy miałbyś coś przeciwko opublikowaniu projektu pozwu (jako streszczenia punktów sporu) tutaj lub w wątku Pozew? Jeszcze raz dziękuję!
Pod powyższym linkiem znalazłem również ten artykuł, który uważam także za warty przeczytania. Dotyczy on miejsca właściwości sądu:
Zazwyczaj pozew powinien być wniesiony w miejscu zamieszkania lub siedziby pozwanego - co wiąże się z kosztami podróży i wysiłku dla interesantów. Zwłaszcza osoby prywatne unikają tego ryzyka związanego z kosztami procesu. Sąd Okręgowy w Uelzen (13 C 1524/10) uznał, powołując się na Sąd Apelacyjny w Kolonii (znajdujący się w GRUR 1978, s. 656), że w przypadku negatywnych pozwów o stwierdzenie właściwy może być również sąd, który byłby właściwy w przypadku odwrotnego podmiotu demandy. Innymi słowy: właściwy jest również sąd w miejscu zamieszkania powoda w przypadku negatywnego pozwu o stwierdzenie. Dla interesantów, którzy chcą się bronić, jest to znaczne ułatwienie przy dochodzeniu swoich praw.
Sąd Apelacyjny w Kolonii (6 U 179/77, „Immer jünger”, znajdujący się w GRUR 1978, 658) już w 1978 roku stwierdził, że negatywny pozew o stwierdzenie może zostać złożony również w sądzie, który byłby właściwy w przypadku fikcyjnego pozwu o świadczenie w odwrotnym rubrum. Decyzja ta jest obecnie cytowana przez kilka sądów, aby zastosować tę zasadę. Poniżej fragmenty uzasadnienia decyzji Sądu Apelacyjnego w Kolonii.