Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Apple i inne.

Napisany przez 2cybercrash
To że konkurencja stwarza problemy, wiemy, ale konkurencja także nie ma łatwo, DTE także sprawia problemy konkurencji. Tak więc ma być uzasadniona dalsza liberalizacja rynku telekomunikacyjnego. Ceny energii elektrycznej wynoszą około 11. Dywidenda 2 ojro. Kurs już zaczął masową spadkową tendencję. Mała opcja terminowa dodatkowo naciska, Londyn gra piosenkę o terrorze, zamyka lotnisko, czy to wszystko pasuje do siebie? Bycie z dala od DTE było słuszne, to dotyczy również Swisscomu. W przeciwnym razie wartości telekomunikacyjne miałyby raczej rozwój, patrz na przykład AT&T, historia w przeszłości brzmiała dokładnie tak samo, teraz dzięki fuzji znowu są monopolistami, liberalizacja rynku? Bajka. Prezent w postaci opcji Swissquote pozostaje niewykorzystany, ważny aż do 2009 roku.

Napisany przez richard100
Chcę powiedzieć coś pozytywnego o DT.....
Podoba mi się CEO Kai-Uwe Ricke.
Może uda mu się wyciągnąć firmę z tarapatów. Podobnie jak ówczesny CEO ABB.. :wink:

Pozdrowienia Rich

Czwartek, 10 sierpnia 2006
Sorgenkind Festnetz
Wywiad z szefem Telekomu

Telekom zgłasza spadek zysków. Problemy w Niemczech przyczyniają się do znacznego spadku na kursie akcji. Prezes zarządu koncernu, Kai-Uwe Ricke, udzielił wywiadu wyłącznie dla n-tv.

n-tv: Oszczędzanie kosztów, ograniczenie inwestycji i jednocześnie obniżanie cen, to powiedzieliście dzisiaj na konferencji prasowej. Czy w ten sposób możecie odwrócić sytuację?

Ricke: Pozwól mi jeszcze raz jasno przedstawić kolejność działań. Po pierwsze: rzeczywiście bardziej oszczędnie zorganizowane, program znacznie uproszczony. Wszystko to już jesienią, zarówno w sieci stacjonarnej, jak i w mobilnej, czyli bardziej agresywne podejście na rynku. Po drugie: kontrola kosztów i po trzecie, optymalizacja przepływów gotówkowych, poprzez dokładne przyjrzenie się inwestycjom w obliczu tych nowych rozwojów rynkowych.

n-tv: Zajmijmy się teraz rynkiem komórkowym, który do tej pory był jedynym źródłem zysków, a zwłaszcza działalność w USA zawsze była silnym czynnikiem wzrostu, nadal przynosi zyski, ale w tym kwartale było nieco mniej. Czy silnik wzrostu staje?

Ricke: Absolutnie nie, a jeśli przyjrzysz się rynkowi komórkowemu jako całości, to dalej rośniemy dwucyfrowo, zwłaszcza w USA. To tzw. spowolnienie wzrostu dotyczy jednego miesiąca, mianowicie kwietnia, który zepsuł nam drugi kwartał. Jednak od dłuższego czasu jesteśmy z powrotem na rynku i złapaliśmy równe bicie, dlatego dzisiaj także przedstawiłem prognozę. Jeśli chodzi o Deutsche Telekom jako całość i także w odniesieniu do rynku komórkowego, mamy wyraźny problem w Niemczech: w porównaniu do roku poprzedniego straciliśmy 700 milionów euro przychodów w naszym rodzimym rynku, straciliśmy 400 milionów euro EBITDA w stosunku do roku poprzedniego i teraz musimy to zrównoważyć, czyli mamy do zrobienia lekcje w naszym rodzimym rynku, na rodzimym rynku.

n-tv: Obecnie, pozostańmy jeszcze w USA, trwa aukcja nowych licencji radiowych. Agencja powiedziała, że nie możecie mówić o możliwych kosztach. Czy ustaliliście sobie cenę, jak daleko możecie się posunąć, czy wzrost za wszelką cenę, czy określiliście maksymalną cenę?

Ricke: Oczywiście ustaliliśmy sobie maksymalną cenę, oczywiście mamy nasz budżet. Nie wchodzimy na aukcję, nie mając określonej ceny maksymalnej, ale niestety muszę powstrzymać się od dalszych komentarzy, nie mogę i nie wolno mi zajmować stanowiska.

N-tv: Jeśli ta cena maksymalna zostanie przekroczona, czy sprzedaż T-Mobile USA pozostaje opcją?

Ricke: Muszę prosić o zrozumienie, że nie mogę i nie wolno mi komentować dalej.

n-tv: Wróćmy do Niemiec. Największym problemem jest sektor stacjonarny, tracicie nawet do 100 000 łączy miesięcznie, było to możliwe do przeczytania. Co robicie, aby pozyskać nowych klientów - liga piłkarska powinna być teraz doskonałym wejściem, aby dotrzeć do klientów z nowymi ofertami, czyli internetem, telewizją i telefonem.

Ricke: Pozwól mi najpierw wyjaśnić te liczby. W ciągu ostatnich dwóch kwartałów straciliśmy po 500 000 klientów w sieci stacjonarnej, to jest ponad nasze oczekiwania. I mówię jasno, musimy przerwać ten trend, ale powinniśmy również sobie uświadomić, że Deutsche Telekom posiada około 90 procent łączy w Niemczech, to oznacza, że nadal będziemy tracić łącza, zgodnie z regulacjami, ale ponownie, musimy to zrobić na akceptowalnym poziomie - i co robimy w tej sprawie? Po pierwsze: W przeciągu najbliższych tygodni, po skonsolidowaniu T-Online i Deutsche Telekom, wychodzimy z jednolitymi produktami, z jednym punktem kontaktowym, to znaczy, oferujemy DSL i łącza z odpowiednimi stawkami flatrate poniżej 40 euro i w końcu dajemy klientowi to, czego chce.

n-tv: Mimo to, VDSL mógłby już świetnie wystartować. Co poszło nie tak?

Ricke: Chciałbym jeszcze raz jasno podkreślić: Sieć VDSL została uruchomiona w dziesięciu miastach, gdzie obecnie osiągamy 3 miliony klientów. Mówimy o tym, że wdrożyliśmy VDSL, rozpoczynamy nową rewolucję, wprowadzamy nową sieć, która ma podobne rozmiary do sieci DSL lub sieci komórkowej, o których tu mówimy. To nie jest coś, co robi się z dnia na dzień, to nie jest coś, co robi się, gdy chce się zainwestować naprawdę dobrze w najbliższe lata, zwłaszcza nie pochopnie i szybko, dlatego pracujemy nad promocją naszych produktów dla naszych obecnych klientów. Innymi słowy, w drugiej połowie roku będziemy stopniowo zwiększać wysiłki marketingowe i działania marketingowe w związku z naszymi zdolnościami.

n-tv: Analitycy zawsze krytykują brak strategii. Czy mógłbyś jeszcze raz krótko podsumować, na czym dokładnie polega ta strategia?

Ricke: Widzisz, dziś jesteśmy i nadal będziemy numerem jeden w Europie. Mamy co robić, musimy podnieść jakość naszego serwisu, naszą efektywność i naszą zdolność innowacji. Oznacza to, że musimy wykonać nasze zadania domowe. Te zadania domowe dotyczą szczególnie naszego rodzimego rynku, Niemiec. A na tym rodzimym rynku Niemiec, poprzez T-Mobile w segmencie komórkowym, T-Com po połączeniu z T-Online w segmencie stacjonarnym i poprzez T-Systems na rynku korporacyjnym, będziemy atakować. Nasza polityka akwizycji nie zmieniła się.

n-tv: Czy w związku z tymi wszystkimi problemami i krytyką zastanawiałeś się kiedyś nad rzuceniem ręcznika?

Ricke: Wiesz, nie chcę brać udziału w tych publicznych spekulacjach, które obecnie mają miejsce. Ale chciałbym powiedzieć jedno: Transformacja Deutsche Telekom, transformacja Deutsche Telekom w tej niezwykle szybko zmieniającej się branży, która zmienia się jako całość, to herkulska próba, to maraton, i temu maratonowi stawiam czoła.

Napisany przez beat
Czy ktoś może mi wyjaśnić, w jaki sposób sprawa opcji wpływa na obroty. O kosztach itp. jest jasne.

Dotychczas zakładałem, że sprawa ma głównie charakter problemu z wizerunkiem i finansowo - mimo że w milionowych kwotach - dla firmy tego rozmiaru jest to raczej drobnostka. Czy się mylę?

Cytat:
W oświadczeniu skierowanym do amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd SEC, Apple oświadczyło w piątek, że opóźni się z przedstawieniem raportu kwartalnego. Apple spodziewa się znacznych zmian w wynikach za kwartał, w tym znacznych wzrostów przychodów i wydatków firmy. Apple nie może złożyć sensownych szacunków wyników, gdyż prawdopodobnie trzeba będzie zmienić wcześniejsze sprawozdania finansowe z powodu wydatków związanych z przyznaniem opcji na akcje w przeszłości.

Czy to tylko oświadczenie mające spełnić formalne uzasadnienie dla opóźnienia złożenia raportu kwartalnego?

Napisany przez Dany1
Czy ktoś może wyjaśnić, jak opcje wpływają na obroty. Koszty itp. są jasne.

Nie do wytłumaczenia... chyba że kiedyś księgowy zaczął pracować w garażu...

Napisany przez ADMCI4
poniżej analiza wykresu godmode-trader, przepraszam, nie mogłem dodać wykresu:

Deutsche Telekom WKN: 555750 ISIN: DE0005557508

Kurs intraday: 11,12 euro

Aktualny wykres tygodniowy (log) od 01.08.2003 (1 świeca = 1 tydzień)

Krótka analiza: Akcje DEUTSCHE TELEKOM gwałtownie spadają po ostrzeżeniu dotyczącym zysków (patrz komunikat) z dzisiejszego poranka. W dzisiejszym minimum notowano cenę akcji już na poziomie 10,87 euro, czyli poniżej docelowego poziomu 11,06 euro. W najbliższych dniach konieczne będzie obserwowanie, czy akcje w okolicach 11,06 euro mogą wykształcić techniczne dno, czy też przekroczą ten obszar. Jeśli zostanie przekroczony, droga do wskaźnika historycznego minimum na poziomie 8,14 euro będzie otwarta. Jeśli jednak ukształtuje ona dno, możliwe będą wzrosty cenowe przynajmniej do 12,30 euro, a może nawet około 13,09 euro. Należy zaczekać kilka dni przed podjęciem decyzji inwestycyjnej w akcje. Aktualnie nie jest sensowne podejmowanie natychmiastowych decyzji inwestycyjnych. Można jednak zrealizować zyski z ewentualnych krótkich pozycji.

Komunikat: Telekom obniża prognozę rocznych przychodów i zysków

Zarząd Deutschen Telekom w ramach tegorocznych procesów planowania w szczegółowy sposób omawiał oczekiwania dotyczące dalszego przebiegu roku. Punkt wyjścia analiz stanowił obecnie bardzo konkurencyjny rynek w Niemczech. Firma podała w czwartek w Bonn, że we wszystkich trzech strategicznych obszarach działalności wskazuje się na to, że presja cenowa rozwija się mocniej niż oczekiwano.

Na podstawie tych nowych oczekiwań obniżono prognozy na pełny rok. Według nich firma spodziewa się obrotów w przedziale od 61,5 do 62,1 miliarda euro (dotychczas: od 62,1 do 62,7 miliarda euro). EBITDA zostanie osiągnięte w przedziale od 19,2 do 19,7 miliarda euro (dotychczas: od 20,2 do 20,7 miliarda euro).

Zarząd przewiduje umiarkowany wzrost obrotów w roku 2007 oraz EBITDA na poziomie roku 2006.

Zarząd planuje zaproponować Radzie Nadzorczej wypłatę dywidendy z co najmniej takiego samego poziomu jak rok wcześniej, czyli 0,72 euro na akcję za rok obrotowy 2006.

Wykres wykonany za pomocą TeleTrader Professional - Kliknij tutaj

DAX: DEUTSCHE TELEKOM - Dominacja niedźwiedzi

Sprawdź z obszaru Premium z 31.05.2006 08:41

Deutsche Telekom WKN: 555750 ISIN: DE0005557508

Kurs intraday: 12,35 euro

Aktualny tygodniowy wykres liniowy (log) od 23.05.2003 przedstawiający ogólny trend cen

Aktualny tygodniowy wykres świecowy (log) od 23.05.2003 (1 świeca = 1 tydzień)

Wsteczny spojrzenie: Akcje DEUTSCHE TELEKOM osiągnęły w marcu 2000 roku swój najwyższy wynik w historii na poziomie 104,90 euro. Następnie przez ponad 2 lata cena akcji gwałtownie spadała, osiągając najniższy wynik w historii w czerwcu 2002 roku na poziomie 8,14 euro. Do stycznia 2004 roku cena akcji wzrosła do maksimum na poziomie 16,87 euro. W tym miejscu akcje nie zdołały się utrzymać w styczniu 2005 roku. Od tamtej pory cena akcji znajduje się w spadkowym trendzie. W styczniu 2006 roku cena akcji osiągnęła minimum na poziomie 12,80 euro, spadając do poziomu z maja 2004 roku na poziomie 12,70 euro. W tym miejscu akcje próbowały ukształtować dno w obrębie odwróconego układu głowy i ramion. Chociaż cena akcji nawet przekroczyła linię szyi tego układu, to jednak natrafiła na opór na poziomie 14,47 euro. Od tego czasu akcje są wyraźnie sprzedawane. Ruch od minimum przy 12,80 do maksimum przy 14,55 z 02.05.2006 roku przebiegał w ramach niedźwiedziej flagi. W ubiegłym tygodniu cena akcji osiągnęła już minimum na poziomie 12,15 euro i utworzyła świecę tygodniową w formie Doji. Ten potencjalny sygnał odwrócenia nie jest wykorzystywany w tym tygodniu przez ceny akcji. Wręcz przeciwnie, ponownie tracą na wartości.

Perspektywy techniczne: Wygląd wykresu akcji DEUTSCHE TELEKOM należy ocenić jako niedźwiedzi. Dopóki akcje notują się poniżej obszaru oporu 12,70/12,80 euro, należy spodziewać się strat przynajmniej do poziomu 11,06 euro w ciągu najbliższego tygodnia. Jeśli cena akcji niespodziewanie wzrośnie powyżej 12,80 euro na zamknięciu tygodnia, możliwe będą zyski nawet do około 14,00 euro.

Wykres wykonany z użyciem TeleTrader Professional - Kliknij tutaj

Co się dzieje w ostatnich dniach z grą Push z Fordem?
Niech tak będzie. Jestem w tym od 2000 roku. :cry:
Przynajmniej były regularne dywidendy i nadzieja umiera ostatnia.
Pozdrowienia Rich

Ford Motor Co. (F) wzrósł o 6,2% do $7,83, co było najwyższym poziomem akcji od niemal czterech miesięcy, po tym jak Bear Stearns podniósł rekomendację producenta samochodów do nadwydaj ze wskaźnika niedowartościowania, obniżając jednocześnie swoją rekomendację dla General Motors (GM) do wskaźnika niedowartościowania od wskaźnika porównywalnego.

$ ostro spadł z 1,24 na 1,22 CHF/$. Natychmiastowy wzrost cen metali szlachetnych.

Napisany przez Simona
Zobaczymy, jakie będzie weekend.

Piękne

Simona

Napisany przez beat
Po Dellu... Apple wycofuje 1,8 mln akumulatorów Sony z iBooks i PowerBooks

https://www.macnews.de/tagesthemen/Bu...den/78908.html

Kiedy Sony zbankrutuje?

To byłoby coś. Ford nie notowany na giełdzie.
Powinno to dać kursowi impuls.
Pozdrowienia Rich

Ford rozważa wycofanie się z giełdy
25.08.2006 07:15:43, AWP Basic German

NEW YORK (AWP International) - Według raportu opublikowanego przez
wersję online USA Today, Ford Motor rozważa prywatyzację. Według języka
amerykańskiego, prywatna firma to firma nie notowana na giełdzie.

Dzięki temu walczący z problemami producent samochodów mógłby zyskać czas na restrukturyzację
bez ciągłej oceny przez krytyków. Rodzina (Ford) jest gotowa na wszystko, tak brzmiało. Rozważanych jest wiele
różnych scenariuszy. Przy bladym kursie akcji w wysokości 7,76 dolarów prywatyzacja mogłaby kosztować zainteresowanych tylko 13,34 miliardów
dolarów (10,6 mld euro) - podała gazeta.

Szef koncernu Forda, Bill Ford, miał według raportu
z Wall Street Journal z ostatniej środy, nawiązać kontakt z Carlosem Ghosnem, szefem
koncernów Renault i Nissan. Ghosn wyraźnie zgłosił, że rozmowy z GM muszą być najpierw
zakończone, zanim mogłyby rozpocząć się negocjacje z Fordem.

Choć rodzina Forda posiada zaledwie około 5% krążących
akcji Forda, kontroluje 40% akcji z prawem głosu. Według informacji od USA Today Ford
nie zajął stanowiska. Jak podaje gazeta, akcje Forda w ostatnich dwunastu miesiącach notowały kursy między
6,06 a 10,20 dolarów. Aktywa są ogromnie niedoszacowane,
cytuje USA Today pewnego eksperta motoryzacyjnego. Firma inwestycyjna może
według jego opinii rozważyć przyszły kurs akcji Forda w wysokości 20 do 40 dolarów.

Wzrost sprzedaży pickupów spowodował zakłócenie planu restrukturyzacji z stycznia
. Planuje się przyspieszoną wersję we wrześniu. Ford poniósł w pierwszym półroczu stratę w wysokości 1,4 miliarda dolarów.

Ford pozostawia wszystkie opcje otwarte, w tym sprzedaż nieopłacalnych marek, jak Jaguar, współpraca z innymi producentami samochodów,
redukcja miejsc pracy i zamknięcie kolejnych fabryk. Firma niedawno wynajęła byłego bankiera inwestycyjnego Kennetha Leeta, aby zbadał wszystkie
możliwości.

Napisany przez beta
Tutaj masz coś do przeczytania:
https://www.macguardians.de/?p=4356

Nie obchodzi mnie to, mam jeszcze kilka starszych modeli na pokładzie. Niech się tamci zajmą tym wiecznym problemem z baterią :mrgreen:

Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Dzisiaj (czyli oczywiście jutro) jest już dość późno. ?️ Ale zerknę jeszcze na sprawę związana z złotem. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beta
Znalazłem fajny obrazek....

Udziały w rynku

Sandisk na drugim miejscu..... :shock: Kto by pomyślał.

Nawet jeśli wygląda brzydko :lol:

Pozdrowienia

SanDisk jest specjalistą w dziedzinie mediów przechowywania danych, gdzie cena zależy od ilości pamięci!

Czy Kingston oferuje akcje? Mają wysokiej jakości pamięci o niskich cenach. Zrób trochę podchodzącej reklamy dla Swiss IT Markt AG w Hünenberg/Zug w sieci.

Napisany przez beta
To, że są specjalistami od nośników pamięci, wiedziałem. Czy to pendrivey, czy karty fotograficzne, nigdy nie byłem rozczarowany jakością. Ale że potrafią także pisać DOBRE oprogramowanie ??? Wątpię.... :lol:

https://www.swiss-it-markt.ch bardzo mi się podoba, dzięki za wskazówkę. Koszty wysyłki są akceptowalne, oferta jest przejrzysta.
(w każdym razie przyjemnie widzieć, że mój telewizor Samsung Plasma nadal kosztuje tyle samo jak 3 miesiące temu :mrgreen: )

Pozdrowienia

Napisany przez beat
Najpierw trochę ukrytej reklamy. Mój ulubiony sklep https://www.digitec.ch/Startseite.aspx. Zazwyczaj aktualny asortyment, dobre ceny. Wyszukiwarkę kocham za to https://www.toppreise.ch/?a=...490aba2dc784f2. Ponieważ tam zawsze mogę zobaczyć wykres cenowy. Uzdolniony rynkowo. Ale to jest naprawdę OffTopic, jak powie beta. Większość producentów pamięci RAM wydaje się obecnie stosować pamięć Elpida w segmencie Value, https://ir.elpida.com/en/. Wygląda na to, że jest to japońska firma notowana na giełdzie. Kingston używa Infineon, które zdają się być trochę mniej podatne na podkręcanie, co może być tematem związanym z nowymi procesorami Intel. W mojej obecnej jednostce działa Kingston od lat bez problemu. Do aparatu cyfrowego również bezproblemowo używam kart Sandisk. Z kolei Sandisk ma opinię VW w świecie pamięci. I działa, działa... Ale jeśli ktoś potrzebuje mocy, musi szukać dalej. Co do trendów cen pamięci itp., zajrzyj tu: https://www.dramexchange.com/watch/watch_main.asp

Napisany przez beta
Kiedy już przy tym jesteśmy: Ja robię zakupy online po porównaniu cen :mrgreen: :

https://www.preissuchmaschine.ch/

Przepraszam, nie powinno to tu być.

Napisany przez Simona
US$ 1,228 schodzi dalej?

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
12 września (Paryż) spodziewane są nowości dotyczące iPodów. Sklep z wideo zmusza do zwiększenia pojemności dysków twardych...

https://www.macnews.de/tagesthemen/Ap...zen/79233.html

Zakładam, że beta będzie musiała również się pojawić, gdy pojawi się wersja 120GB.

Napisany przez beta
Czy to tutaj ??

https://www.mactechnews.de/?id=14322

:mrgreen:

Napisany przez beta
No cóż, wygląda na to, że coś wielkiego jest planowane :mrgreen:

https://www.mactechnews.de/?id=14348

Więc zapowiada się kolejny prawdziwy dzień jabłka.

Napisany przez beta
Oto kolejny:

https://www.mactechnews.de/?id=14347

Warto byłoby to zrobić, ponieważ Sony Ericsson jest już trochę dalej....

Napisany przez beta
Pierwsze produkty ujawnione......Większe i szybsze, a to wszystko w atrakcyjnej cenie.

https://www.apple.com/imac/

Co mają do zaoferowania konkurenci? Nie wiele.

Pozdrowienia

Nadal czekam na cenę zakupu 26,50€ Pozdrowienia, Rich

. . i sprawdź Sunoco (SUN), został zrzucany z 76$ na obecną cenę 68$, pomimo doskonałej bilansu i stosunkowo niskiego współczynnika ceny do zysku (PE) ok. 8! z powodu spadającej ceny ropy. Czy cena może się ustabilizować na poziomie 65$? Czy powinienem tam dokupić akcje, czy może lepiej zainwestować w RDSA?

. . i zobaczyć Sunoco (SUN), które, pomimo doskonałej bilansu i wskaźnika P/E około 8! spadło z 76$ do obecnych 68$ z powodu spadku ceny ropy. Czy może zejść do 65$? Czy powinienem zwiększyć swoje zaangażowanie tam, czy może lepiej RDSA?

Wysokość dywidendy przemawia raczej za RDSA...
Jestem niemal pewny, że wkrótce zobaczymy cenę 26,50 € lub mniej. Na szczęście sprzedaliśmy na czas.. :lol:
Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
wow, niektórzy muszą się dobrze ubrać...mój następny Mac z 24-calowym ekranem...tak, ekran, mój następny telewizor ma także 24-calowy ekran i nie jest marki Sony :mrgreen: Już się nie mogę doczekać

Napisany przez beat
Ale weź wtedy kartę graficzną 7600gt, aby radość przetrwała dłużej.
Już w stacji roboczej Apple oferuje tę słabą kartę 7300gt jako wyposażenie podstawowe. Sprawia, że cena jest bardziej atrakcyjna wizualnie. Podobnie jak skromna ilość RAM. Ale mamy możliwość dokupienia, żeby było porządnie.
Te rzeczy będą bardzo dobrze się sprzedawać, razem z ogłoszeniami 9/12.

Zamówienie zakupu wprowadzone za 26,50€ Zobaczymy, czy się uda. Pozdrowienia, Rich

Przyszły czyste.
Pozdrowienia, Rich :lol:

Napisany przez Dany1

Przyleciałeś czysty.
Pozdrowienia Rich :lol:

Cześć Rich

Czy to nie było trochę za wcześnie, zważając na huragany i tak dalej? Jakie są Twoje przemyślenia? Nadal mam kilka euro i wiesz, że lubię RD.

W każdym razie, życzę powodzenia i mało burzy!

Hej Dany,
Może masz rację, a może nie. Zawsze jest to zakład przeciwko cenie ropy, a nikt nie wie, dokąd ona zmierza. Sprzedałem moje akcje RDSA po 28€, więc teraz mogę śmiało zainwestować ponownie przy 26,50€. Jeśli nadchodzą huragany, to cena ropy rośnie, a spadają akcje ubezpieczeniowe... :cry:
Oto krótki raport dotyczący cen ropy.
Pozdrowienia, Rich

100 Oil Sure Bet, Rogers Says; Merrill Lynch Demurs (Update2)
24 lipca (Bloomberg) - Jim Rogers, współzałożyciel funduszu hedgingowego Quantum Georgea Sorosa, twierdzi, że ceny ropy sięgną 100 USD za baryłkę, być może jeszcze w tym roku. Francisco Blanch z Merrill Lynch & Co. twierdzi inaczej.
Jeśli ktoś szybko i łatwo nie odkryje czegoś nowego, wszyscy będziemy zdumieni, jak wysoka może być cena ropy, włącznie ze mną - powiedział Rogers w wywiadzie w Singapurze.
Walki w Libanie między Izraelem a siłami Hezbollahu, wspieranymi przez Syrię i Iran, spowodowały wzrost cen ropy naftowej na nowojorskiej giełdzie naftowej w sierpniu do rekordowego poziomu 78,40 USD za baryłkę 14 lipca z obawy, że przemoc może się rozprzestrzenić przez Bliski Wschód, region produkujący ponad 30 procent światowej ropy.
Nie ma powodów do niepokoju, twierdzi Blanch, szef ds. badań surowców w Merrill, największej na świecie spółce brokerskiej. Aby zwiększyć rynkową cenę ropy, dostawy ropy musiałby zatrzymać kraj taki jak Iran, drugi co do wielkości producent ropy na Bliskim Wschodzie, powiedział.
Mało prawdopodobne, abyśmy zobaczyli kolejną hossę cen od tego poziomu, chyba że obecny konflikt rozszerzy się poza swoje obecne granice - powiedział Blanch w wywiadzie 17 lipca w Londynie. Potrzebne byłyby fizyczne zakłócenia, i to duże, aby podnieść cenę do 100 USD. Prawdopodobnie musielibyśmy stracić Iran.
Poparcie dla Rogersa
Coraz większa liczba inwestorów z Wall Street opowiada się po stronie Rogersa. Stawki na kontrakty terminowe na ropę za 100 USD potroiły się w ciągu ostatnich trzech miesięcy, wsparte popytem na paliwo z Chin, najszybciej rozwijającej się dużej gospodarki na świecie.
Ropa naftowa na dostawę we wrześniu spadła o 93 centy, czyli o 1,3 procent, do 73,50 USD za baryłkę w handlu elektronicznym na Giełdzie M... [Jerzy]

Wpadały do środka.
Pozdrowienia Rich :lol:

Cześć Rich

Czy to nie było trochę za wcześnie?

Dany,
Uważam, że najlepsza jest następująca taktyka: ustawić cel zakupu poniżej limity, jeśli zostanie osiągnięty, natychmiast kupić.
Zauważyłem, że kiedy ciągle czekam, zwlekam i myślę, że cena jeszcze bardziej spadnie, a potem ceny zaczynają rosnąć, najczęściej już nie kupuję, uznając że nie będę ścigał się za ceną.
Po prostu moje osobiste doświadczenie.
:wink: Pozdrowienia Rich

Napisany przez beat
Dziś dowiemy się, jak blisko Apple zbliża się do telewizora - i kolejnego podziału akcji.

Napisany przez beat
Występ się skończył...

iPods
Około tego, co się spodziewano. Jestem zaskoczony wyjątkowo dobrą żywotnością baterii, oraz zmniejszeniem objętości Nanos o 52%. Opakowanie z aluminium też jest ****/eleganckie. Kolory... no cóż, srebrny i czarny zawsze wystarczą...

iMovie
Trochę mało treści ze strony Disneya, ale to się zmieni. Rozdzielczość wygląda dobrze.

iTV
Kierunek jest właściwy. Salon jest atakowany... Działa również z systemem Windows...
Dostępność dopiero w Q1 07 jest nieco rozczarowująca. Ale w ten sposób ludzie mają możliwość oszczędzania pieniędzy i składania zamówień przedpremierowych.

Na sezon świąteczny Apple jest teraz w pełni uzbrojony w najlepszy sprzęt we wszystkich dziedzinach.
iTV jest obietnicą przyszłości.

Całość znajduje się raczej przy dolnej granicy oczekiwań. Jeśli się to dobrze przemyśli i wyobrazi, co Apple może z tego wszystkiego zrobić.... Przyszłość właśnie się rozpoczęła.

Napisany przez beta
Zgadzam się w 100%. Śledziłem to wszystko na Mac-tv.de.

Znowu żadnego iPoda dla mnie :evil: 90GB to dla mnie absolutne minimum.

Co mnie zaskakuje: Apple teraz zaczyna zapowiadać produkty i strategie z wyprzedzeniem. Wcześniej nie było tak. Konkurenci im za to podziękują, hmmmmm.......ryzykowne.

Apple coraz bardziej odczuwa presję akcjonariuszy i analityków. Przynajmniej moim zdaniem.

No cóż, czekajmy więc na Leoparda i pierwszy kwartał.

Pozdrowienia

Napisany przez beat

Znowu nie ma dla mnie iPoda :evil: 90GB to moje absolutne minimum.

Liczyłem właściwie na 120-gigowca. Ale może następnym razem...

Cytat od beta

To, co mnie zaskakuje: Apple teraz wcześniej zapowiada swoje produkty i strategie. Wcześniej tak nie było. Konkurenci im z pewnością podziękują, hmmmmm.......ryzykowne..

Apple coraz bardziej odczuwa presję ze strony akcjonariuszy i analityków. Przynajmniej według mnie.

Bez tej zapowiedzi mój portfel stałby się lżejszy... Tak czy inaczej, musieli to zrobić.
A na MacWorld iPhone...

Jeszcze jedno: Strajk kupiecki w branży komputerowej! Wyjątkiem Apple :lol:
https://de.bluewin.ch/entertainment/i...internet/16121

Napisany przez Dany1
Po prostu chciałbym podziękować Beatowi i Beacie za zawsze kompetentne, obiektywne i interesujące informacje na temat Apple. PS: Co się dzieje z Apple Expo we Francji? Kiedyś była bardzo ważna, ale czy to nie Francuzi stale stawiają przeszkody na drodze Apple, czyli iTunes? Mam wrażenie, że Apple się zemściło i prezentuje naprawdę dobre nowości na innych wystawach. Więc Beta, następnym razem twój iPod będzie 8)

Napisany przez beat
Być może już wkrótce - albo trochę później - pierwszy sklep Apple w Szwajcarii...
W rezultacie gęstość sklepów Apple w centrum Zurychu wzrosłaby, po tym jak DataQuest, tak bardzo ceniony przez wszystkich, podwajał się niedawno obok dworca kolejowego i lokalizacja przy Limmatquai została przekształcona w styl Apple...

Tages-Anzeiger» z dnia 13.9.2006, strona 15

Apple na Bahnhofstrasse Benetton musi ustąpić miejsca

Gigant komputerowy Apple otwiera sklep przy Bahnhofstrasse 77, Benetton musi opuścić lokal na koniec roku, chyba że dojdzie do sporu sądowego.

Autor:
Georg Gindely

Zurich.
Bahnhofstrasse 77, między Pestalozziwiese a Manor: Benetton jest obecny w najlepszej lokalizacji w Zurychu od lat 80. To niedługo się zmieni, ponieważ na koniec roku ma zamknąć swoją filię. Właścicielka, Swiss Life, nie odnowiła umowy z franczyzobiorczynią Benettona Alexandre SA, która kończy się 31 grudnia. Następcą Benettona ma być od 1 stycznia 2007 roku producent komputerowy Apple, który chce otworzyć swój pierwszy sklep w Szwajcarii w Zurychu. Mieliśmy zainteresowanie kontynuowaniem dotychczasowych warunków najmu, mówi rzeczniczka Swiss Life, Karin Schack. Dlatego w 2005 roku Swiss Life dał Alexandre SA możliwość przygotowania oferty na nową umowę. Jednak propozycja ta została odrzucona przez Swiss Life: Dotychczasowa najemczyni nie chciała płacić ceny zgodnej z rynkiem, w przeciwieństwie do Apple - mówi Schack.

Benetton mówi o skandalu

Jego firma zaproponowała Swiss Life, że będzie płacić o 30% więcej niż dotychczas za najem, mówi Alessandro Marangoni, dyrektor generalny Benettona w Szwajcarii i operator filii przy Bahnhofstrasse. Ta cena byłaby z pewnością zgodna z rynkiem. Ponadto wyraziliśmy gotowość do rozmów. Mimo to to, że jego firma jako długoletni najemca nie otrzymała umowy, jest skandalem. Strony nie ujawniają jednak wysokości ceny najmu. Według firmy doradczej ds. nieruchomości Wüest & Partner, czynsze za lokale handlowe na tej lokalizacji mogą wynosić ponad 6000 [url]franków Szwajcarskich[/url] za metr kwadratowy rocznie. Apple na pewno inwestuje znaczną kwotę w swoje nowe szwajcarskie przedstawicielstwo.

Jednakże nie jest jeszcze pewne, czy Apple będzie mógł się wprowadzić na czas. Benetton nie znalazł dotąd nowego lokalu handlowego. Od dłuższego czasu poszukujemy z coraz większym rozpaczem zastępstwa - mówi Marangoni. Jeśli nie stanie się cud, nie pozostanie mu nic innego, jak walczyć środkami prawny..

Uważam za irytujące różnice w cenach na różnych platformach.
Najgorsza jest VRTX. Ostatnia cena wynosi 25,66 €.
Cena zakupu to 26,45 €, a cena sprzedaży 25,39 €. Zauważ różnicę wynoszącą 1,06 €.
Ostatnia cena na Xetra wynosi 25,88 €. Cena zakupu 25,88, cena sprzedaży 25,96
Na giełdzie we Frankfurcie wynosi 26,05 €. Cena zakupu 25,81, sprzedaży 26,05
Na VTX i SWX miałem złe doświadczenia z zagranicznymi akcjami pod względem płynności i różnic cenowych. Kupowane są już tylko akcje na krajowym rynku. :cry:
Pozdrowienia Rich

Akcjonariusze w USA są bardziej podatni na analizy niż my w Europie. Czasem to też dobre. :lol:
DD dziś rośnie o ponad $. Powód:

W indeksie Dow, Soleil Securities podniosło ocenę akcji DuPont (DD) z trzymaj na kupuj, powołując się na spadek cen węglowodorów.

Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Globalist
LU ma kłopoty z nadzorem giełdowym. Podejrzenie korupcji w Chinach prowadzi do dalszych dochodzeń.
Poczekaj i uderz w odpowiednim momencie.

Napisany przez beta
Dla kompletności: Bardzo przekonująca, długoterminowa koncepcja.

Strumień:
https://events.apple.com.edgesuite.net/sep_2006/event/index.html

Pozdrowienia

Dziś znowu powróciłem do zakupu po 39,75$
Zobaczymy, czy ta melodia będzie jeszcze raz grana. :wink:
Pozdrowienia, Rich

, daj mi znać mailowo, jeśli zaczniesz myśleć o sprzedaży...

Cześć Dany,
Dziś sprzedane po 42,08.
Obecnie mnie nie przekonują.
Pozdrowienia, Rich

No cóż, przynajmniej jakiś aktywny trader w tym pustkowiu kursów! Kto ma oczy szeroko otwarte, ten od czasu do czasu znajdzie okazję do zrobienia tańszych zakupów. Ja także się staram, nadchodzi październik, pewnie będą jeszcze dyskusje na temat gospodarki USA po świetnym okresie koniunktury?

Napisany przez Simona
Właśnie usłyszałem w wiadomościach, że oczekuje się poprawy w Q3. Ale:?:Pozdrowienia,Simona

DT geben Lebenszeichen.
Blackstone, kaum dabei und schon wird der Abgang des CEO gefordert.
Da müssen die wohl noch ein Bisschen zukaufen. Da werden die 4% kaum reichen.
Gruss Rich

Blackstone reklamuje odejście szefa Deutsche Telekom (prasa)
21.09.2006 11:36:04, Międzynarodowe Wiadomości Francuskie

Blackstone reklamuje odejście szefa Deutsche Telekom (prasa)

BERLIN (AFX) - Amerykański fundusz inwestycyjny Blackstone,
posiadający 4,5% udziałów w Deutsche Telekom, naciska na usunięcie szefa
grupy telekomunikacyjnej Kai-Uwe Ricke, donosi niemiecki tygodnik
Manager Magazin w nadchodzącym piątkowym wydaniu.
Blackstone, który w kwietniu wszedł w posiadanie akcji Deutsche Telekom,
nie ufa panu Ricke i jego zespołowi w poprawie sytuacji na giełdzie
grupy, według Manager Magazin, powołującego się na źródła bliskie radzie
nadzorczej Deutsche Telekom. Przedstawiciel Blackstone zasiada w
organie kontrolnym spółki.
Początki tej inwestycji nie zadowoliły nas zbytnio,
podkreślił także szef Blackstone, Stephen Schwarzman, w wywiadzie dla magazynu.
Według Manager Magazin, dyrektor finansowy Karl-Gerhard Eick, szef
filii telefonii komórkowej T-Mobile, Rene Obermann, czy też szef
British Telecom Ben Verwaayen są faworytami do zastąpienia pana Ricka.
Rada nadzorcza jednak wyraziła wiarę w niego na początku miesiąca, kładąc kres plotkom o jego odejściu, krążącym już wtedy. Pan Ricke pełni funkcję od 2002 roku, a jego umowa obowiązuje do 2007 roku.
Kurs akcji Deutsche Telekom spadł o około 17% w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy.

Czy to nadal należy brać na poważnie.?
W USA wszystko jest możliwe. :wink:
Pozdrowienia Rich

ROUNDUP: Kalifornia pozwała koncerny samochodowe za emisję gazów cieplarnianych
21.09.2006 11:43:59, International News German

SAN FRANCISCO (dpa-AFX) - Stan Kalifornia w środę pozwał sześć dużych
koncernów samochodowych o odszkodowanie w wysokości milionów dolarów. Ich pojazdy
miałby przyczyniać się do globalnego ocieplenia poprzez emisję szkodliwych gazów cieplarnianych
i powodować straty w milionach dolarów dla stanu - czytamy w
piśmie procesowym. Jak podaje stacja radiowa KCBS, stan na zachodnim wybrzeżu
występuje przeciwko General Motors (GM), Fordowi , Toyocie
, Hondzie , DaimlerChryslerowi i
Nissanowi .

Producenci samochodów mieliby powodować publiczne niezadowolenie. Ocieplenie klimatu przynosi
znaczne szkody dla środowiska, gospodarki, rolnictwa i zdrowia
mieszkańców Kalifornii - podał jako uzasadnienie dla nietypowego kroku
prokurator generalny Kalifornii Bill Lockyer.
Pozew został złożony w Sądzie Okręgowym w Oakland.

Gazy wydobywające się z pojazdów są najszybciej rosnącą przyczyną
emisji dwutlenku węgla, przyczyniającą się do globalnego ocieplenia, jednak rząd
(w Waszyngtonie) oraz producenci samochodów dotąd odmawiali podjęcia
działań w tej sprawie, stwierdził Lockyer. Stowarzyszenie producentów
samochodów Alliance of Automobile Manufacturers przeciwstawiło się temu, twierdząc, że
już teraz produkują czystsze i oszczędniejsze pojazdy. Dzisiejsze samochody są
o 99 procent czystsze niż poprzednia generacja, a każdy model jest teraz wyposażony w technologię
oszczędzania paliwa.

W końcu sierpnia Kalifornia ogłosiła walkę z emisją szkodliwych gazów cieplarnianych
przez zakłady przemysłowe, takie jak elektrownie i rafinerie, i postanowiła
wprowadzić najbardziej surowe środki kontroli w Stanach Zjednoczonych.
Gubernator Arnold Schwarzenegger uzgodnił z przedstawicielami ustawodawców, że zostanie
ustanowione prawo określające redukcję i że emisja zanieczyszczeń powietrza zostanie obniżona do 2020 r. o
25 procent w stosunku do poziomu z 1990 r.

W ten sposób Schwarzenegger jednoznacznie odciął się od swojego kolegi partyjnego,
prezydenta USA Georgea W. Busha, który odmówił podpisania międzynarodowego
Protokołu z Kioto w sprawie ochrony klimatu. W protokole z Kioto kraje przemysłowe
zobowiązały się zredukować emisje gazów cieplarnianych do 2010 roku o co najmniej
pięć procent w porównaniu do poziomu z 1990 roku.

Napisany przez Simona
To chyba już poważne - zawsze gdy chcą pieniędzy.

Jak myślisz, jak to byłoby z samochodem na etanol? Oprócz tego myślę, że alternatywne źródła energii powinny być nadal brane pod uwagę i dodawane do portfela jako mały dodatek, również w celu zabezpieczenia... -

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Dany1
„Jedni mówią o 100 mln dolarach odszkodowania, inni o aż do 200 mln...nadchodzi czas świąteczny, a Amerykanie znów zwariowali...albo wciąż zwariowani są. Po spadkach akcji wczoraj i dzisiaj, chciałbym dzisiaj zarekomendować zakup Altrii, ponieważ i tutaj powodzący pozwy nie odniosą sukcesu.

USA: Zgoda na zbiorowy pozew przeciwko koncernom tytoniowym
26.09 08:40
Sąd okręgowy w Nowym Jorku zgodził się na zbiorowy pozew przeciwko przemysłowi tytoniowemu w USA.
Po decyzji sądu z poniedziałku, koncerny tytoniowe takie jak Philip Morris USA, R.J. Reynolds Tobacco i Lorillard Tobacco mogą być pozwane na odszkodowanie aż do 200 miliardów dolarów. Matka Philip Morrisa Altria i R.J. Reynolds ogłosiły w nocy z poniedziałku na wtorek, że złożą sprzeciw.
„Light” lekceważący?
Sędzia Jack Weinstein z sądu okręgowego w Brooklynie/Nowym Jorku zaakceptował zbiorowy pozew w imieniu wszystkich palaczy „Light” w USA. Powodowie zarzucają przemysłowi tytoniowemu, że poprzez oznaczenie „Light” wprowadza konsumentów w błąd, lekceważąc szkodliwe skutki zdrowotne papierosów. Termin procesu ustalono na 27 stycznia 2007 roku.
Akcje tytoniowe pod presją
Akcje tytoniowe były częściowo pod dużą presją w poniedziałkowym handlu. Altria ogłosiła, że planowana sprzedaż jednostki z branży spożywczej, Kraft, zostanie przełożona. Altria posiada 88 procent akcji Kraft. Analitycy od dawna domagali się tego kroku. (awp/scc/mas)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata