Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest zerwanie umowy kredytowej z powodu błędnej informacji o prawie odstąpienia?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć maklerze finansowy,

nie, nic więcej nie słyszałem, tak jak podejrzewałem, bardzo szkoda.

Re: Czy możliwe jest zerwanie umowy kredytowej z powodu błędnej informacji o prawie odstąpienia?

Napisany przez Bankenschreck
Cześć wszystkim,
naprawdę dużo się dzieje na waszym forum. Niestety dopiero dziś na nie trafiłem.
Przeczytałem wszystkie posty szybko. Ogólnie zgadzam się z tymi (zwłaszcza z Macy), którzy podejmują jakieś kroki przeciwko bankom i nie uginają się przed swoim losem.
Ja sam, z zawodu, mam wiele do czynienia z finansami, pożyczkami i finansowaniem. Niestety muszę ciągle stwierdzać, że większość banków wyciąga swoich klientów w pole. Od kredytów konsumenckich z ubezpieczeniem na życie poprzez pobieranie opłat za prowadzenie kredytu aż po niewystarczające pouczenia o odstąpieniu m.in. w przypadku kredytów hipotecznych.
Moim zdaniem każdy klient bankowy powinien bardzo krytycznie analizować swoje umowy. I jeśli istnieje możliwość podważenia ich w celu uzyskania legalnej korzyści, to ma do tego pełne prawo. Nic innego nie robią banki.
Na początku (przy udzielaniu kredytu) klientowi obiecuje się gruszki na wierzbie. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Jeśli pojawią się problemy, większość banków jest bardzo brutalna, a początkowa życzliwość zniknie.
I tak, ponad dwie trzecie wszystkich pouczeń o odstąpieniu jest niewystarczających. Z tego powodu bieżące i nawet już spłacone umowy kredytowe mogą być odwołane.
Ten, kto chce się dowiedzieć więcej o tzw. żłobku odstąpienia, powinien zajrzeć na tę stronę:

Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego - vertragswertcheck

Na podstawie własnych i również doświadczeń klientów, mogę z całego serca polecić tę stronę.

Pozdrowienia
Strach banków

Napisany przez Jutta
Cześć wszystkim,

Dzisiaj otrzymałem list od Biura Ochrony Konsumentów w Hamburgu odnośnie mojego pytania dotyczącego umowy budowlanej. Kosztowało to 58,82 euro plus 19% VAT = 70 euro.

W liście w pięciu miejscach informuje się mnie dlaczego moja umowa budowlana BHW może być również dzisiaj, 4 lata po zawarciu, anulowana:
1. Błędny termin rozpoczęcia okresu odstąpienia
2. Mylące i sprzeczne sformułowanie dotyczące terminu odstąpienia
3. Tekst o tak małej czcionce, że ledwo można go przeczytać
4. Sformułowanie odstąpienia niezgodne z wzorcem pouczenia o odstąpieniu
5. Pouczono o odstąpieniu bezprawnie z powodu powiązanej transakcji

Mimo to teraz czuję się nieco zagubiony, ponieważ Biuro Ochrony Konsumenta jasno pisze, że bez adwokata nic się nie uda i że ocena Biura Ochrony Konsumentów nie jest w żadnym wypadku bezsprzeczna.

Poszukuję teraz adwokata w pobliżu Wiesbaden, ponieważ ci, których wskazało Biuro Ochrony Konsumentów, są wszystko z dala.

Jeśli zapytacie mnie, czy warto było wydać 70 euro, powiem nie, spodziewałem się jasnej, solidnej i pewnej oceny.

Cześć Jutta,
to, co napisał Ci VZ, było ogólne, ale jednak dość szczegółowe. Za 70 € nie można spodziewać się więcej. Aby otrzymać szczegółową, pisemną ocenę specjalisty prawnego, musisz zainwestować trochę więcej.
Co planujesz zrobić ze swoim kontraktem oszczędnościowym? Chcesz go wypowiedzieć? A może chodzi o kredyt hipoteczny?

Pozdrowienia
Bankenschreck

Napisany przez Spancer73
"Nun. Mam jako agent ubezpieczeniowy z doświadczeniem w zakresie finansowania własne zdanie na ten temat...
Banki są świadome problemu niewłaściwych pouczeń o odwołaniu we własnych portfelach, ale nie widzą absolutnie żadnego powodu, aby działać.
Z perspektywy banku:
Jeśli odrzucamy wszystkie roszczenia, klientowi pozostaje tylko pozew. W przypadku kwot, o które chodzi przy finansowaniu nieruchomości, oznacza to zawsze, że proces sądowy trafia do sądu okręgowego. Tam trzeba zapłacić koszty sądowe z góry. Dla bieżącego finansowania obliczane są one na podstawie sumy finansowania. Każdy klient musi zatem zainwestować ogromne pieniądze z góry. Własny adwokat z reguły także chce otrzymać zaliczkę w tych przypadkach. Większość klientów nie jest w stanie sobie na to pozwolić i dlatego w ponad 90% przypadków nie dochodzi do pozwu. Oczywiście każdy bank zna tę sytuację. Dlaczego więc mieliby działać???
Pomysł z ubezpieczeniem ochrony prawnej jest miły, ale nie pomaga. Powodem jest to, że prawo spadkowe, rozwód i zakup/budowa nieruchomości wraz z finansowaniem są wyłączone z zakresu ubezpieczenia. Wyjątkiem jest pierwsza konsultacja. Ale wtedy nie powstają koszty...
Dlatego klient zostaje z kosztami, które powstają, nie może ich ponieść i w ponad 90% przypadków nie składa pozwu.
Miło, że ochrona konsumentów sprawdza dla Was pouczenia o odwołaniu za 60,- € (czytałem właśnie tu na górze. Nie mogę powiedzieć, czy kwota jest prawdziwa!), ale co mi daje ta informacja, skoro z powodu dużych kosztów nie mogę z niej skorzystać???
Znam tylko jedno rozwiązanie:
baufi - revisor.de
Poza naprawdę dobrymi adwokatami oferują bezpłatną weryfikację, mają także firmy finansujące proces. Ponoszą one koszty i ryzyko, ale w zamian chcą mieć udział w zyskach.
Dla mnie to dobre rozwiązanie!"

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Spancer73,

któremu bankowi zdecydowałeś się zgodzić na odwołanie?

Napisany przez Spancer73
Sprawdź ich stronę internetową.
Tam znajdziesz dwa przypadki. Sparkasse i ING
hupw.de/ausstieg-aus-immobiliendarlehen-erfolgreich

W moim przypadku dotyczyło to Volksbanku.
Ale także dopiero po nacisku prawników.

Cześć wszystkim,
także ja miałem do czynienia z niewystarczającymi pouczeniami o odstąpieniu od umowy. Większość banków po prostu nie chce dopuścić do procesu. W niektórych przypadkach zostali już zobowiązani do cofnięcia transakcji lub doszli do porozumienia z klientami przed ewentualnym postępowaniem.
Mogę tylko zalecić najpierw poszukiwanie pozasądowego porozumienia z bankiem.
Wyobraźcie sobie, że duży bank zostaje skazany przez sąd na cofnięcie kredytu hipotecznego. Takie wyrok szybko rozprzestrzeni się w sieci. Nagle bank ma poważny problem. Żaden bank tego nie chce. Oczywiście, w niektórych przypadkach banki doprowadzają sprawę do sądu. Zawsze zależy to jednak od tego, jak ryzykowne jest konkretne pouczenie o odstąpieniu od umowy. W przypadku niektórych niewystarczających pouczeń bank może ewentualnie powołać się na ochronę wzoru (BGH VIII ZR 378/11).
Jednak ostatecznie, gdy bank zda sobie sprawę w sądzie, że karty są źle rozdane, ulega i uznaje roszczenie klienta albo zawiera ugodę.

Temat ubezpieczenia ochrony prawnej: Moim doświadczeniem większość ubezpieczeń ochrony prawnej obejmuje także spory dotyczące umów kredytów hipotecznych. Oczywiście, są tu także wyjątki.

W przypadku negocjacji pozasądowych mogę polecić tylko Panią radcę prawnego Dubas z Essen. Wspólnie z Kredit Restschuldversicherung kuendigen oder widerrufen? - vertragswertcheck oferuje uczciwe i niedrogie usługi. Umowy są również bezpłatnie analizowane, a każdy klient otrzymuje rzetelną ocenę szans na sukces w przypadku ewentualnego pozwu.
Pani Dubas jest szczególnie wyspecjalizowana w negocjacjach pozasądowych z bankami.

Pozdrowienia
Strażnik banków

Napisany przez Spancer73
Drogi Przerażacz Banków,
oczywiście banki nie chcą procesów. Wtedy byłoby to znane, a jeszcze więcej klientów podjęłoby działania. Ale po prostu pozwolić klientom odejść z punktu widzenia banku również nie wchodzi w grę. Jeśli się to rozejdzie, banki też mają ten sam problem. I rozprzestrzenia się to bardzo szybko. Znamy to wszyscy. Pozdrowienia od plotkarki...

Tak więc taktyka banku jest bardzo prosta.
We wszystkich zapytaniach, czy z prawnikiem czy bez, bank początkowo będzie odmawiał. To zmusza klienta do działania, jeśli chce wiedzieć, co zrobić. Teraz klient może tylko pozwać, co jest kosztowne. Sprawdźcie, kiedy trzeba się zwrócić do sądu okręgowego. Tam znajdziecie dość dobrą definicję. Zawsze wtedy, gdy wartość sporu wynosi więcej niż 5 000 euro. Powinno to być oczywiste w każdej finansowaniu.
W rezultacie powstają duże koszty, a klient musi wyłożyć pieniądze z góry, ponieważ sąd okręgowy chce pieniędzy z góry.
Kiedy klienci mają tę informację, 90% z nich się cofa. Dzięki temu trikowi masa klientów zostaje złapana.
Poszczególni klienci, którzy nadal składają pozew, otrzymują prawie zawsze ofertę od banku tuż przed rozpoczęciem procesu. Zazwyczaj bardzo dobrą ofertę, którą każdy przyjmie. Bank jednak łączy to z warunkiem: zachowanie milczenia w sprawie osiągniętego porozumienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W rezultacie:
Bank zatrzymuje masę przypadków, nie wydając ani grosza. Pozostałym klientom płaci się dobrze.
W ten sposób nie ma wyroku i nie może być on znany.
Klienci, którzy zawarli układ, również nie mogą nic powiedzieć, bo w przeciwnym razie naruszyliby umowę.

To jest sposób, w jaki banki rozwiązują wiele problemów. Jeśli na przykład kupiliście u banku fundusz zamknięty (np. fundusz statku) i doradztwo było złe, bank też to załatwi w ten sam sposób.

Dla masowego biznesu jest to najlepsze i najtańsze rozwiązanie dla banku.

Nie zgadzam się z Państwem w kwestii ubezpieczenia ochronnego:
1.) ubezpieczenie ochronne w ogóle nie płaci za przypadki, które mieściły się w okresie trwania umowy. Przykład: zawieram umowę kredytową z bankiem w czerwcu 2007 roku, a ubezpieczam się dopiero w styczniu 2008 roku. Wtedy sprawa już nie jest objęta ochroną.
2.) Wszystkie nowoczesne warunki ubezpieczenia ochronnego wyłączają wszelkie aspekty związane z zakupem i budową nieruchomości. Tak samo, jak sprawy rozwodowe i spadkowe. Tu nie ma ochrony, tylko jednorazowe doradztwo za 150 euro, co jednak nie pomaga i nie przynosi żadnej korzyści...
Jeśli klient ma bardzo stare ubezpieczenie, to faktycznie może być ono objęte ochroną. Takie umowy są jednak niezwykle rzadkie. Firmy starają się dostosować umowy od co najmniej 10 lat do aktualnych warunków, a jeśli klient się nie zgadzał, większość umów została przez firmy anulowana.
W przypadku ubezpieczenia ochronnego występuje również ocena szans powodzenia, nawet jeśli jest ono włączone do ubezpieczenia. Też w tej kwestii wiele spraw nie kończy się sukcesem!

Dlatego uważam, że w wyjątkowych przypadkach istnieje możliwość przeniesienia kosztów na ubezpieczenie ochronne.

Cieszę się, że podają Państwo wskazówkę od prawniczki, która specjalizuje się w tych sprawach. Byłbym wdzięczny, gdyby wszyscy podzielili się swoimi pozytywnymi doświadczeniami. Oprócz wszystkich opisywanych problemów i całego zamieszania (proszę nie źle zrozumieć, wszyscy mają prawo narzekać słusznie...)
to jednak sensowne, jeśli będziemy się nawzajem wspierać i wymieniać pozytywne przykłady, aby wszyscy mogli na tym skorzystać i nie wydawać wrażenia, że zawiesiliśmy już głowy!

W tym duchu... miłego snu.

Spancer73

Cześć Spencer73,
Pierwszych części twojej wypowiedzi mogę zrozumieć i potwierdzić.
Jeśli chodzi o pokrycie kosztów przez ubezpieczenie, mam inną opinię. Ubezpieczyciel musi udzielić zgody na pokrycie, gdy zachodzi zdarzenie objęte ochroną. Zdarzenie to ma miejsce, gdy bank odrzucił wniosek o odwołanie. Nie ma znaczenia, czy ubezpieczony był już ubezpieczony w chwili zawarcia umowy kredytowej.
Jeden z moich klientów, którego skierowałem do „WertCheck miał ubezpieczenie ochrony prawnej od około roku. Umowa kredytowa pochodziła jednak z 2008 roku. Ubezpieczyciel odrzucił zgłoszenie ochrony z uzasadnieniem, że klient nie był ubezpieczony w chwili zawarcia umowy kredytowej. Pani radca prawna Dubas poinformowała ubezpieczyciela o odpowiedniej orzeczniczej uchwałe Sądu Najwyższego, z której wynika, że zdarzenie objęte ochroną ma miejsce dopiero po odrzuceniu wniosku przeciwnika.
Ubezpieczyciel trwał przy swoim zdaniu i ponownie odrzucił zgłoszenie.
Następnie Pani radca prawna Dubas poprosiła o zgłoszenie pokrycia dla pozwu przeciwko ubezpieczycielowi. W takim przypadku ubezpieczyciel musiałby pokryć koszty ewentualnego postępowania przeciw sobie.
Po tygodniu zgłoszenie na pokrycie kosztów złożenia pozwu przeciwko bankowi było gotowe. Jaka spontaniczna zmiana nastawienia.

Do procesu jednak nie doszło. Jak już wspomniałeś w swoim poście, bank po otrzymaniu pozwu przedłożył ofertę pojednawczą i uwolnił klienta z umowy bez kary przedterminowej.

Zgadzam się z tobą, że skomplikowane i kosztowne jest wystąpić przeciwko swojemu bankowi. Większość klientów banków nie chce lub nie może podjąć tego ryzyka, co doskonale zdają sobie sprawę banki. Ponieważ przy wartości sporu w wysokości 150 000 € same koszty sądowe wynoszą około 4 000 €.

Można jednak zagrywać z bankami. Jeśli negocjacje pozasądowe zawiodą, na razie nic nie kosztuje odwołanie umowy. Jeśli bank odrzuci odwołanie, można wnieść pozew. Pozostaje czekać, czy bank się załamie czy nie. W razie wątpliwości pozew zawsze można wycofać. Wówczas koszty sądowe spadają do około 1/3.

Oczywiście wciąż pozostaje ryzyko jednej trzeciej i możliwe opłaty za usługi radcy prawnego. Można je jednak ewentualnie minimalizować poprzez umiejętne negocjacje z adwokatem.

W każdym przypadku konfrontacja z bankiem wiąże się z kosztami. Chyba że interweniuje ubezpieczenie. Ale są również możliwości dla klientów kredytowych bez ubezpieczenia (patrz link w moim ostatnim poście).

Pozdrowienia
Strach banków

Napisany przez Spancer73
Dziękuję za informację, drogi straszniku banków,

W polisach ubezpieczeń ochrony prawnej zawsze widzę wyłączenia dotyczące budowy i zakupu nieruchomości oraz finansowania. Po skonsultowaniu się z kilkoma firmami ubezpieczeniowymi ochrony prawnej, otrzymałem potwierdzenie, że żadna z nich nie oferuje takiego rodzaju ochrony. Podobnie jest (choć nie do końca porównywalnie, zdaję sobie z tego sprawę) w przypadku rozwodów i prawa spadkowego, gdzie oferowane jest tylko jednorazowe doradztwo.

Które firmy oferują taką ochronę w tym przypadku? Gdzie można to znaleźć w warunkach ubezpieczenia? Byłoby to również dobre wskazówka.

W takim razie następujący schemat mógłby być możliwy:
1. Wykupienie ubezpieczenia, oczekiwanie trzy miesiące, złożenie wypowiedzenia, a jeśli to nie przyniesie skutku, przystąpienie do działań prawnych z wykorzystaniem ochrony prawnej.

Jednakże potrzebujemy informacji, która firma oferuje taką ochronę.

Pozdrowienia,
Spancer

Cześć Spencer73,
jest całkowicie różne, która firma ubezpieczeniowa wyklucza umowy finansowania nieruchomości. Musisz po prostu upewnić się, że ochrona prawna umów jest objęta. Wyłączenia dotyczą zazwyczaj nowej budowy/przebudowy/planowania nieruchomości. Ponieważ tutaj bardzo szybko może dojść do przypadków ochrony prawnej. Zakup już istniejącej nieruchomości zazwyczaj nie podlega wykluczeniom. Możliwe, że również tutaj istnieją pewne przypadki wyłączeń, ale w przypadku finansowania związanego z zakupem nieruchomości takie wykluczenia zazwyczaj nie mają miejsca. Umowa pożyczki jest umową kredytu konsumenckiego (nawet jeśli służy ona do finansowania nieruchomości). DAS lub ubezpieczenie Rolanda są tu częściowo bardzo elastyczne. Nie poleca się Advocard. Ale jak już wspomniałem, powinieneś dokładnie dowiedzieć się, co jest objęte ubezpieczeniem, a co nie. Proszę także przeczytać drobny druk.

W takim razie możliwy jest następujący przebieg:
Podpisanie umowy ubezpieczeniowej, oczekiwanie trzy miesiące, złożenie odwołania, a jeśli to nie przyniesie skutku, wówczas skorzystanie z ochrony prawnej.

Na pomysł, który zaproponowałeś, wpadło już kilka osób. To działa. Znam dwa przypadki.

Pozdrowienia,
Der Bankenschreck

Napisany przez 3eugh

DAS lub ubezpieczenie Roland są w tej kwestii częściowo bardzo elastyczne.[...] Znam dwa przypadki.

Cześć Strach banków,

czy było to finansowanie nowego budynku? Czy byli tak elastyczni? Dzięki za Twój komentarz!

Cześć eugh,
niestety nie. Ubezpieczyciele stali się bardzo ostrożni. Zwłaszcza przy finansowaniu nowych budynków może się wiele zdarzyć. Od kłopotów z deweloperem/robotnikami po źle wykonane prace aż po finansowanie. Dlatego prawie wszyscy ubezpieczyciele wykluczają pokrycie dla prac wymagających zgody.
Inaczej jest, jeśli kupiłeś już wykończoną nieruchomość od dewelopera. Wtedy nie byłeś inwestorem, lecz nabywcą. Wtedy obowiązuje normalne prawo umów.
Jednakże te specjalne przypadki są już wykluczone w wielu nowych umowach.

Aby znaleźć ubezpieczenie, które przynajmniej obejmuje normalne prawo umów w przypadku finansowania nieruchomości i ewentualnie bez okresu oczekiwania, być może będziesz musiał długo szukać. Słyszałem, że ARAG i ROLAND oferują coś takiego. Czasami to także kwestia negocjacji z ubezpieczycielem.

Istnieją również inne możliwości w wielu przypadkach. Na przykład finansowanie kosztów procesu.
Ponieważ obecnie pojawia się coraz więcej nowych decyzji sądowych, na które później mogą powołać się prawnicy, łatwiej jest podjąć ryzyko. Jednakże tego rodzaju finansowanie kosztów procesu nie jest tanie. Ale za to bez ryzyka dla powoda.

W ostatecznym rozrachunku wszystko sprowadza się do analizy kosztów i korzyści. Wiem, że vertragswertcheck w niektórych przypadkach oferuje już taki model. U jednego z moich klientów to świetnie zadziałało. Bank ostatecznie ugiął się w procesie i zgodził na ugodę, ale cel został osiągnięty. Umowa została unieważniona, a mój klient mimo konieczności zapłacenia honorarium za sukces nadal odniósł znaczącą korzyść.

Niestety prawie niemożliwe jest znalezienie adwokata pracującego na zasadzie wynagrodzenia za efekty. Jest to dość skomplikowane zgodnie z niemieckim prawem. Jest to możliwe, ale zawsze wiąże się z dużą ilością wyjaśnień ze strony adwokata. Na to większość osób nie ma ochoty.

Pozdrowienia
Bankenschreck

Napisany przez NaTwoim13
Wykluczenie nie zachodzi z pewnością podczas zakupu, a sytuacja szkodowa następuje, gdy bank odrzuci odwołanie!

Zaleca się tutaj firmę ARAG, zawarcie umowy, oczekiwanie 3 miesiące, odwołanie, odrzucenie, uzyskanie potwierdzenia ubezpieczenia. Czasem nawet bez okresu oczekiwania!

Dziękuję. Czy znasz jeszcze jakieś inne ubezpieczenia, które są nieskomplikowane?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, ale dlaczego też, Arag pokrywa wszystko i stoi Gewähr bei Fuß.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję za odpowiedź, nawet jeśli jest trochę spóźniona.

Ponadto chciałbym jeszcze raz przypomnieć o następujących wątkach dla wszystkich zainteresowanych, którzy natknęli się na ten wątek:
Nieważne pouczenie o odstąpieniu od umowy?
Joker odstąpienia od umowy - doświadczenia
Joker odstąpienia od umowy - pozew sądowy
Joker odstąpienia od umowy - rozliczenie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata