Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 150 000 € - jak zainwestować?

Napisany przez Henner1978

Widzę to tak: Jeśli każdy ma inne zdanie, jeśli nie ma niczego właściwego i nieprawidłowego, i nie ma wiarygodnych wskaźników nawet dla najprostszych prognoz przyszłości: To wszystko sprowadza się tylko do ruletki, w której każdy może uważać się za mądrego, zyskiwać lub upadać na twarz.

Mimo to: Czy istnieją takie podstawowe książki, które są praktyczne i zrozumiałe nawet dla nie-BWLerów?

Tak, zawsze polecam podstawowe informacje o papierach wartościowych (kompletne, nie okrojonej wersji tylko na fundusze) - możesz je zamówić w Bankenverlag, powinny być dostępne nawet podczas otwierania rachunku w banku - mogę je również przesłać mailem (niestety ma 4 MB - obiecuję, że nie będziesz dostawał spamu po nim :-))

Pozdrowienia, Hendrik

Napisany przez Ravemaster84

Witaj w (świecie giełdy). Zamiast marnować tu czas, mogłeś go wykorzystać na przeszukanie literatury dla początkujących. Jako student powinieneś mieć ten czas. Mimo wszystko:
Wiedza ogólna:
giełda w łatwy sposób: Od otwarcia konta maklerskiego do optymalnego portfela: Amazon.de: Judith Engst, Rolf Morrien: Książki
Dla zaawansowanych:
Inteligentny inwestor: Amazon.de: Benjamin Graham: Książki w języku angielskim
Dla ascetów:
Suwerenne inwestowanie w fundusze indeksowe i ETF-y: Jak inwestorzy indywidualni mogą wygrać z branżą finansową: Amazon.de: Gerd Kommer: Książki

Dziękuję za te wskazówki! Znam już Kommera, ale nadal szukam innej lektury!

Co do stop procentowych:
Jak inni użytkownicy już napisali, nikt nie zna poziomu stóp procentowych za 1 rok, 2 lata czy później. Są tylko przypuszczenia, spekulacje i opinie.
Osobiście zakładam, że stopy procentowe wzrosną w 2014 roku. Nie drastycznie, ale będą rosły. Oczywiście nie mogę tego udowodnić ani potwierdzić. To tylko moja opinia i przypuszczenie.

Ja osobiście stawiam na rosnące stopy procentowe w 2014 roku. Nie drastyczne, ale rosnące. Oczywiście nie mogę tego udowodnić ani potwierdzić. To po prostu moje zdanie i przypuszczenie.

To oczywiście całkowicie zasadne - rynek działa na podstawie opinii. I dzięki tej opinii możesz przekształcić swoje przekonanie od małego ryzyka (szukanie najlepszych lokat terminowych) przez średnie ryzyko (Thames River Global Bond (aktualnie negatywna duracja)) aż do dużego ryzyka (zakładanie krótkiej pozycji na Bund-Future) ...

Pozdrawiam, HS

Napisany przez Albarella
W Twojej sytuacji wyjściowej, gdzie nie będziesz potrzebować pieniędzy przez następne 5 lat i być może planujesz założyć rodzinę w niedalekiej przyszłości, mam dla Ciebie nieco alternatywną opcję inwestycji. Co powiesz na udział w wili wakacyjnej (2 łazienki, 3 sypialnie, duży salon z kuchnią, około 800 metrów kwadratowych działki i dwie tarasy) w Albarelli, około 50 km na południe od Wenecji. To prywatna wyspa z bogatą ofertą sportową, idealna dla rodzin z dziećmi (rower jest głównym środkiem transportu na wyspie).

W skrócie, przy wkładzie inwestycyjnym w wysokości 50 000 euro, np. możliwe byłoby bezpłatne spędzenie 2 tygodni na wakacjach rocznie.
- 10 000 euro (wartość rocznego wynajmu: 450,00 euro = 4,5% zwrot roczny)
- 25 000 euro (wartość rocznego wynajmu: 1 250,00 euro = 5,0% zwrot roczny)
- 50 000 euro (wartość rocznego wynajmu: 2 625,00 euro = 5,25% zwrot roczny)
- 100 000 euro (wartość rocznego wynajmu: 5 500,00 euro = 5,5% zwrot roczny)

Kapitał zostanie zwrócony w całości po 24 miesiącach lub może być dalej zainwestowany na rezerwacje. W ramach zabezpieczenia, za każdych 5 000,00 euro przekazywany jest jednoprocentowy udział w nieruchomości wakacyjnej. Umowę notarialną można sporządzić u niemieckiego notariusza.

Napisany przez soundjunk

Kapitał wyłączony zostanie wypłacony w ciągu 24 miesięcy w 100% lub może pozostać zainwestowany dalej na czas księgowania.

Czy możesz to zagwarantować?

Napisany przez Albarella
Oczywiście, poprzez notarialne porozumienie gwarantowane jest 100% zwrotu.

Napisany przez CFO
..... i codziennie witają się ziemniaki.....

w przypadku takiej inwestycji istnieje wiele pytań i niepewności, że należy ją zaliczyć do obszaru Venture Capital, z ryzykiem całkowitej utraty. Dlatego podane stawki są zbyt niskie.

Ponadto autor wątku poszukuje możliwie bezpiecznej inwestycji. W tym celu inwestowanie w ośrodek wakacyjny we Włoszech zdecydowanie nie jest właściwym sposobem lokowania pieniędzy.

Pozdrowienia, CFO

Napisany przez Albarella
...... a kto zna się na czytaniu, ten ma spore korzyści. Nie mam nic przeciwko krytycznym wpisom. Ale mówienie tutaj o Kapitale przedsiębiorstwa z ryzykiem całkowitej straty nie świadczy o znajomości tematu. Jeśli chcemy porównać tę ofertę, to tylko z obszarami zamkniętych funduszy inwestycyjnych lub udziału w czasie (6 milionów uczestników na całym świecie). Ta oferta zapewnia podwójne zabezpieczenie: 1.) Podczas trwania umowy inwestor staje się współwłaścicielem nieruchomości (proporcjonalnie do wartości swojej inwestycji kapitałowej w stosunku do wartości rynkowej nieruchomości). 2.) Notarialnie gwarantowane jest zwrot 100% inwestycji. Dla rodziny, która chętnie spędza wakacje we włoskiej rezydencji i obecnie otrzymuje odsetki z lokaty 1-2%, ta oferowana na prywatnej bazie inwestycja kapitałowa na pewno nie jest niezainteresowana.

Napisany przez Matthew Pryor
...... i kto potrafi czytać, ten ma dużą przewagę.

Prawda. Ponieważ nie da się oszukać przez takie wiatry jaj.

A może wziąć udział w zakupie wakacyjnej willi?

A może chcesz broszury?

2.) Notarialnie gwarantujemy 100% zwrotu.

Notariusze, biegli, pasterze, Köller.... Proszę, dostarcz coś na piśmie, wtedy będziemy mogli ocenić wiarygodność.

Napisany przez Albarella
Odpowiedź przeciwstawić! Czy umowa notarialna nie jest niczym pisemnym.

Dobrze. Więc żadnego rzetelnego, sprawdzalnego materiału. Możemy tylko mieć nadzieję, że nikt nie da się nabrać na tę bzdurę. W przeciwnym razie skończy się to tak:
Pięć i pół roku więzienia dla byłego notariusza | - Nassauische Neue Presse - Limburg-Weilburg
Cytuję z artykułu:

Peter S. od 12 maja 2009 roku przebywa za kratkami. W wyniku wielkiej obławy rano w jego willi w Hangenmeilingen zapadły kajdanki, ponieważ poświadczył on 40 umów dotyczących nierzetelnych nieruchomości, jak to brzmi w języku służbowym.

To tyle jeśli chodzi o wiarygodność notarialnych poświadczeń.

Napisany przez Albarella
No cóż... dzięki również za to, że teraz zostaję jeszcze przedstawiony jako przestępca....

Napisany przez obelix
[cytat=Albarella">
No tak.. dzięki też za to, że teraz zostaję przedstawiony jako przestępca....
[/cytat]
To nie Państwa przedstawiono jako przestępców, ale metodę.

Czym przeszkadzałoby umieszczenie chociaż minimalnej broszury i potwierdzenia notarialnego tutaj?

Napisany przez soundjunk
Zdecydowanie przedstaw ulotkę :-)

Napisany przez Albarella
Chętnie przekażę informacje pisemne po podaniu adresu e-mail. Byłoby również sensowne to osobiście przekazać lub po uzgodnieniu spędzić kilka dni testowych w obiekcie. Oczywiście w przypadku porozumienia, te dni byłyby bezpłatne.

Cześć,

właśnie znalazłem kilka sensownych broszur w sieci dotyczących podstawowych informacji przygotowanych na potrzeby prezentacji. Znowu natrafiłem na darmowe materiały udostępnione przez Deutsche Aktieninstitut. Wystarczy wpisać Deutsche Aktieninstitut i zacząć korzystać.

Pozdrowienia, HS

Wiedza ogólna:
giełda łatwo zrozumiała: Od otwarcia konta depozytowego do optymalnego portfela: Amazon.de: Judith Engst, Rolf Morrien: Książki
Dla zaawansowanych:
The Intelligent Investor: Amazon.de: Benjamin Graham: Angielskie książki
Dla ascetów:
Suwerenne inwestowanie w fundusze indeksowe i ETF-y: Jak inwestorzy indywidualni mogą wygrać z branżą finansową: Amazon.de: Gerd Kommer: Książki

Dodatek: Czasami bardzo owocne źródło dla tych, którzy chcą najpierw zaglądnąć do książek, to być może Google Books.

Napisany przez EuroPaule

Pytanie brzmi: jak realistyczna jest ta ocena? Myślałem, że to jest oczywiste.
Nie wiem dokładnie, jakie czynniki to wpływają, ale wcześniej oprocentowanie lokat wynosiło ponad 2%

Jeśli weźmiemy pod uwagę, że mamy historycznie niski poziom stóp procentowych, to prawdopodobieństwo wzrostu stóp procentowych jest dość duże.

Obecna podaż pieniądza jest bardzo wysoka z powodu działań banków centralnych. Zazwyczaj sprzyja to inflacji, która z kolei decydująco wpływa na poziom stóp procentowych (oba równocześnie wzrastają).
To bardzo przemawia za wzrostem stóp procentowych. Jednakże jest to już prawda od pewnego czasu i nic jeszcze się nie stało.

Myślę, że potrzeba również rosnącego popytu (kredytów). Obecnie w Niemczech przeważa podaż (środki inwestorów).

To wszystko prowadzi do całkowitego absurdalnego osądu, jest to duży wpływ polityczny w obecnym czasie. Dopóki banki centralne nie ingerują na rynku z powodów stabilizacyjnych (stopy procentowe), lecz aby zapobiec bankructwom państw, to wszystko co jest napisane w mądrych podręcznikach jest jeszcze mniej ważne niż zwykle.

Jeszcze jedno:
Zawsze żądasz tu absolutnej wiedzy. Na rynkach takiej nie ma. W przeciwnym razie nie działałyby, ponieważ zawsze ludzie o różnych poglądach muszą obstawiać przeciwko sobie. I zawsze obie strony mają świetne argumenty!

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata