Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czas oczekiwania na decyzję Banku DSL, jakie jest bezpieczeństwo wniosku kredytowego?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Jaquline.H,

masz doradcę finansowego w Postbanku, który przesyła wniosek o kredyt do banku DSL, a następnie informuje cię, że wniosek został odrzucony, i teraz trafia do PSD Bank. Kontaktujesz się z DSL Bankiem, a oni mówią, że sprawa nie została jeszcze rozpatrzona??????

Re: Czas oczekiwania na decyzję Banku DSL, jakie jest bezpieczeństwo wniosku kredytowego?

Napisany przez Jaqueline.H
Cześć noelmaxim,

niestety, tak jest. Dom, który chcemy kupić, nie jest już dostępny w internecie od zeszłego czwartku. Wydaje nam się to trochę tajemnicze...

Napisany przez 3eugh
Do ekspertów tutaj: Czy klienci robią coś źle, czy DSL Bank ma obecnie problem z (terminową) komunikacją z pośrednikami i/lub klientami? Czy to wina pośredników? Czy coś takiego zdarza się również z takimi graczami jak np. Dr. Klein, Interhyp itp.?

Napisany przez NaTwoim13
W ciągu 10 lat towarzyszyłem około 500 finansowaniom, takie rzeczy są mi zupełnie obce.

Z 10 finansowań około 5 kieruje się do banku DSL, ponieważ biorąc pod uwagę bazę wyjściową, ma to sens. Każdy problem, który pojawił się/zdarzył w związku z bankiem DSL, można rozwiązać poprzez otwartą komunikację z klientami i bankiem, za każdym razem.

Problemy banku DSL są znane doświadczonym i dużym pośrednikom, można się z nimi odpowiednio przygotować. Należy potrafić grać na pianinie banku DSL, bank DSL nie jest uniwersalnym bankiem finansowym, a często to pośrednicy, poprzez niebezpieczną płytką wiedzę i niewłaściwe stosowanie kryteriów bankowych, prowadzą do tych rozczarowań i rezultatów. Oczywiście również klienci, którzy wybierają niewłaściwych pośredników. Brak wystarczających informacji także wpływa na tę sytuację.

Napisany przez daddy
Cześć,

moja żona i ja wysłaliśmy kilka tygodni temu wszystkie wnioski do Banku DSL. Po pewnym czasie otrzymałem informację od pośredniczki, że ma ona u siebie informację: Dostawca produktu podpisał. Oczywiście chciałem przekazać tę wiadomość sprzedawcy, który zrozumiale stał się nieco zniecierpliwiony. Powiedział mi wtedy, że bank zadzwonił do niego i chce wysłać do niego rzeczoznawcę. Co to teraz oznacza? Czy umowa jest ważna czy nie?

Bardzo chętnie poznam Wasze opinie...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli pożyczka zostanie zatwierdzona przez bank DSL, pośrednik natychmiast będzie miał możliwość pobrania listu bezpośrednio od DSL Bank, gdzie znajduje się również decydent z imieniem.

Zazwyczaj jednak dzieje się to po wizycie.
Więc najpierw wizyta, potem decyzja kredytowa.

Napisany przez daddy
Dziękuję za szybką odpowiedź. Problem polegał na tym, że wniosek był już blisko wygaśnięcia, a bank musiałby wysłać nowe wnioski od podstaw. Muszę dodać, że była to przedstawicielka właściwej pośredniczki, która po prostu sprawdziła system. Czy możliwe jest, że bank udaje zainteresowanie i w praktyce wysyła rzeczoznawcę? Dla mnie nie brzmiało to tak, jakby coś jeszcze wisiało w powietrzu...?!?!!

Czy otrzymałeś już umowy z banku DSL?
Ponieważ jeśli pośrednik wydrukuje wniosek o kredyt, to bank DSL musi potwierdzić go w ciągu 14 dni. Jeśli proces trwa dłużej niż 14 dni, to w przypadku sukcesu bank DSL sam wysyła zatwierdzone umowy kredytowe.
Czy masz taką umowę?
Jeśli tak, to wszystko jest w porządku, kredyt został zatwierdzony.

Napisany przez NaTwoim13
Co ma się stać, raport z wizyty w terenie czy ekspertyza??

Jeśli pozwolenie zostanie udzielone przez bank DSL, konieczny będzie jedynie obowiązkowy raport z wizyty. Jeśli nie zostało jeszcze zatwierdzone, może to zależeć od wartości, która nie została potwierdzona w tabelarycznej opinii, w takim przypadku DSL Bank zleca rzeczoznawcy oszacowanie wartości.

Zawsze tego nie rozumiem, przekazuję to wszystko klientowi jako pośrednik, nie rozumiem również dlaczego jest kontaktowany sprzedawca, skąd DSL Bank ma numer? W protokole z wizyty w terenie - który musi być dostarczony razem z podpisanym wnioskiem o kredyt - podaję numer telefonu kredytobiorcy jako osobę kontaktową, i to z nim skontaktuje się rzeczoznawca, niezależnie od tego, czy wymagana jest ekspertyza czy raport z wizyty w terenie. To drugie jest zawsze wymagane zgodnie z ustawą kredytową, ale wtedy kredyt jest już zatwierdzony.

Napisany przez daddy
Nie otrzymałem jeszcze umów. Wpis został dokonany dopiero wczoraj, więc muszę poczekać na święta, aż zostaną do mnie wysłane. Moje wywołanie sprzedawcy było moim błędem, nieporadny jak jestem w tym obszarze, niestety podałem numer telefonu sprzedawcy, a nie swój własny. Sprzedawca powiedział mi przez telefon, że chodzi o ekspertyzę, co trochę mnie zaniepokoiło, skoro umowa już powinna być zawarta. Być może chodzi o ten raport z wizji, prawdopodobnie dowiem się więcej dopiero w przyszłym tygodniu.

Napisany przez 3eugh
Także ja nie rozumiem, dlaczego klienci niektórych pośredników są tak mało/źle poinformowani o przebiegu procesu. Zakładam jednak, że to raczej wyjątki. Czy ktoś wie, jak sytuacja wygląda na przykład w przypadku takich dużych pośredników jak Dr. Klein czy Interhyp? Na przykład z DSL Bank?

Napisany przez baufinanz-mv
Cześć eugh, mimo że Twój ostatni wpis jest już kilka dni temu, każdy użytkownik może sprawdzić czasy realizacji wielu banków, kas oszczędnościowych, banków ludowych i ubezpieczycieli, którzy finansują nieruchomości użytkowe i mieszkaniowe pod poniższym linkiem: https://www.baufinanz-mv.de/baufinanz...auskredit.html

Napisany przez Braaschbau
Dobry wieczór,

Mam pytanie dotyczące decyzji dotyczącej DSL. Od 2003 roku jesteśmy klientem DSL w naszym mieszkaniu. Teraz złożyliśmy nowe zgłoszenie za pośrednictwem pośrednika dla domu z dużą działką, na której chcemy zbudować bliźniak w drugiej linii. Wniosek został złożony w DSL Berlin 26.08.2015 r., a wczoraj dostałem telefon od rzeczoznawcy, który dzisiaj również przyszedł obejrzeć obiekt. Czy to dobre znak w kontekście decyzji?

Dobry wieczór,

Mam pytanie dotyczące decyzji odnośnie DSL. Jesteśmy klientami DSL od 2003 roku. Teraz złożyliśmy nowe podanie za pośrednictwem pośrednika dotyczące domu z bardzo dużą działką, na której chcemy zbudować bliźniak w drugiej linii. Podanie zostało złożone w DSL Berlinie 26.08.2015 roku, a wczoraj dostałem telefon od rzeczoznawcy, który dzisiaj odwiedził obiekt. Czy jest to dobry znak odnośnie decyzji?

Cześć, wizyta jest automatyczna. To nie oznacza jeszcze podjęcia decyzji kredytowej.

Napisany przez baufinanz-mv
Cześć, zazwyczaj DSL wysyła rzeczoznawcę dopiero po zatwierdzeniu przez kredytobiorcę/właściciela nieruchomości. Przed zatwierdzeniem tylko wtedy, gdy uważa, że wartość nieruchomości/cena zakupu podana we wniosku kredytowym nie jest adekwatna do rynku. Oznacza to, że Dom wraz z działką są zbyt drogie. Chce się upewnić i jeśli wartość zastawu wzrośnie, zażąda wyższej stopy procentowej. Wtedy otrzymasz nową ofertę lub projekt umowy. Nie znam przypadku, żeby rzeczoznawca przyszedł przed zatwierdzeniem w ciągu 20 lat. Pozdrowienia z wybrzeża baufinanz-mv.de

No cóż, różnice w procedurach bankowych są naprawdę zróżnicowane. Jak wiadomo, decyzja zostaje podjęta dopiero wtedy, gdy bank finansujący potwierdzi kredyt na piśmie. Często zdarza się, że ekspert wychodzi z opiniami na wstępie.

Napisany przez NaTwoim13
@specjalista od bankowości

Pytanie od Braaschbau dotyczyło jednoznacznie DSL Bank, o co chodzi w takim przypadku o zwyczaje - które faktycznie mogą być inne niż te w DSL Bank - innych banków?

Baufinanz-mv świetnie i słusznie opisał to odnosząc się do DSL Bank - o to przecież chodziło na początku.

W dodatku wiele innych banków w ogóle nie korzysta z możliwości zatrudnienia rzeczoznawcy kosztem banku w przypadku niewystarczającej wyceny na stole, aby ewentualnie osiągnąć/wyznaczyć wyższe lub wymagane wartości oraz zatrudnienie rzeczoznawcy od samego początku uważa prawie żaden bank za konieczne lub sensowne.

Procedura DSL Bank jest bardzo niezawodna i uczciwa, otrzymuje się w przypadku odpowiedniej argumentacji, np. nie uwzględnienia czynników rynkowych w wycenie na stole, szczególnego kształtu domu czy znajomości innej wartości, doskonałą 2. szansę na uzyskanie wymaganej wartości dla decyzji. Czasami DSL Bank proponuje to nawet samo z siebie.

Nie wspominając o tym, że DSL Bank trzyma stopę procentową, która została ustalona w systemie, nawet jeśli wycena nie potwierdza wartości dla warunku/wyznaczonego wcześniej stopnia obciążenia.

Napisany przez Narrator
Muszę powiedzieć, że także miałem tylko pozytywne doświadczenia z DSL. Nawet jeśli czasami przetwarzanie trochę trwa, a ja widzę, że konsultant czasem nie jest zbyt szybki w realizacji zadań ;-) Uważam też, że DSL bardzo fair traktuje klientów i dobrze im pomaga...

Wczoraj rozmawiałem z rzeczoznawcą...ponieważ obiekt znajduje się w Hamburgu, gdzie ceny są bardzo wysokie, a jednocześnie budowane są domy do wynajmu z pomocą finansowania, różne wartości muszą zostać określone. Procedura nie wszłaby w życie, gdyby chodziło tylko o Dom...mimo wszystko, na końcu nie wiem, czy to dobre czy złe znak...nienawidzę tego okresu oczekiwania

Napisany przez geer
Cześć wszystkim,

Mam pytanie dotyczące czasu realizacji kredytu w DSL Bank. Zgłosiliśmy wniosek 13.11.2023 r., gdy status był zielony, dostarczyliśmy wszystkie dokumenty. 28.11 otrzymaliśmy umowę kredytu hipotecznego, którą tego samego dnia podpisaliśmy i natychmiast wysłaliśmy POST-IDENT.
Cena zakupu to 280 tys. + (50 tys. na remont)
Podział:
Hanseatic 44 tys. (27 tys. opłaty dodatkowe + 5% ceny zakupu)
DSL: 213 tys.
KFW: 100 tys.
Łącznie 313 tys. DSL + KFW
W zeszłym tygodniu nieruchomość wyceniono na 330 tys., więc zgłoszona kwota jest prawidłowa. Do dzisiaj nie otrzymaliśmy zgody w systemie, a pracownik nie odpowiada na wiadomości i połączenia od pośrednika. Filia znajduje się w Stuttgarcie.
Jak długo to jeszcze może potrwać lub co jeszcze może pójść nie tak? Mamy presję czasu z powodu terminu notarialnego. Czy można udać się do filii lub coś jeszcze zrobić.

Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
geer pisze:
Witam wszystkich,

Mam pytanie dotyczące czasu oczekiwania w DSL Bank. Złożyliśmy zapytanie 13.11.2023 roku, kiedy wszystko było zielone i dostarczone zostały wszystkie dokumenty. 28.11 otrzymaliśmy umowę kredytową na nieruchomość, którą podpisaliśmy tego samego dnia, również od razu wykonaliśmy POST-IDENT i odesłaliśmy.
Cena zakupu 280tys. + 50tys. na remont
Podział:
Hanseatic 44tys. (27tys. opłaty dodatkowe + 5% ceny zakupu)
DSL: 213tys.
KFW:100tys.
Razem 313tys. DSL + KFW
W ostatnim tygodniu nieruchomość została wyceniona na 330tys., więc potrzeba została potwierdzona. Do dzisiaj nie mamy jeszcze zgody w systemie, a opiekun nie reaguje na pisma i połączenia od pośrednika. Filia znajduje się w Stuttgarcie.
Jak długo to jeszcze może potrwać i co jeszcze może pójść nie tak? Mamy presję czasu z powodu notariusza. Czy można udać się do oddziału lub coś zrobić?

Z góry dziękuję.

Jeśli przedstawimy finansowanie w DSL Bank (Berlin) w dniu 28.11. z wnioskiem o pożyczkę i odpowiednimi dokumentami, decyzja zazwyczaj jest podejmowana 3 dni robocze później!!!

To, co mnie zaskakuje, to fakt, że najwyraźniej nie otrzymali Państwo żadnych informacji od swojego pośrednika, co sugeruje, że być może konieczne było wykonanie ekspertyzy, inaczej nie mogę wyjaśnić, dlaczego dopiero około 8. (10 dni po złożeniu) ustalono wartość nieruchomości.

1) Jakie warunki zostały im zaproponowane?
2) Czy wartość zabezpieczenia została obniżona dzięki własnym środkom?

Faktem jest, że od 13.11. warunki spadły o około 0,5%, czyli w każdym razie, stare warunki nie powinny i nie powinny zostać już zaakceptowane!!!

Napisany przez geer
Cześć @noelmaxim,

Dziękuję najpierw, że poświęciłeś czas i odpowiedziałeś na moje pytanie. Bank w okresie między 13.11 a 28.11 nie otrzymał POST-IDENT 2 razy, mimo że zrobiliśmy to 2 razy pocztą, 3 listopada wygląda na to, że zadziałało, tak samo jak 28.11 wysłanie podpisanego umowy. Bank również poprosił o dodatkowe informacje dotyczące remontu.

1- Warunki: 4,46% na 10 lat.
2- Brak wkładu własnego, zlecamy remont firmie budowlanej (bank zażądał oferty od firmy budowlanej, dostarczyliśmy tę informację po 3 dniach).

Czy rzeczoznawca stolikowy oszacował na 330k, to powinno wystarczyć, prawda?!

Napisany przez NaTwoim13
Spekulowałem co do opinii, ponieważ tyle nie może trwać i nie powinno trwać przetwarzanie w DSL Bank!!

Sprawdź moje relacje z doświadczeń, czasami można zauważyć źródła także w doświadczeniach z DSL Bank, sytuacje, które zostały szybko rozwiązane. Twoje doświadczenia nie są odosobnione, ale nie muszą w ogóle mieć miejsca, i kiedy czytam, że sam związek z przygotowaniem modernizacji spowodował od nich dodatkowe żądania, to dla mnie jasno pokazuje, że Twój pośrednik nie wykonał dobrej pracy.

Nawet jeśli nie posiadają wkładu własnego i na pewno jest to do podważenia, DSL Bank może dobrze zaprezentować te finansowania we współpracy z Hanseatic Bank i dobrymi dochodami, ale nie tylko DSL Bank i gdy czytam ich stopę procentową, to radzę rozważyć następujące aspekty:

1) deklarować własne wkłady (nawet jeśli to firma wykonuje całość)
2) nieco wyższy kredyt Hanseatic Bank i w rezultacie (do wkładu własnego) niższa pożyczka do kredytu (całą kwotę będzie łatwiej sfinansować po niższej stopie mieszanej)
3) dramatyczny spadek stopy procentowej w ciągu ostatnich 3 tygodni o ponad 0,5%

rozważyć złożenie nowego wniosku, ewentualnie w innej banku!

Wasza stopa procentowa jest znacznie za droga!!!!

Napisany przez NaTwoim13
Na podstawie samego rozwoju odsetek w ostatnich 3 tygodniach należy zaktualizować wniosek na starej umowie lub złożyć nowe zapytanie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata