Dziś trzeba będzie się przygotować na trudne czasy..
Szukałem wiadomości i szukałem. Znalazłem tylko to.
Pozdrowienia, Rich
Opowiadania: NovaStars 14% zwrot po trzech tygodniach
Opublikowane 5 stycznia 2007 15:25 przez Petera Cohana
Kategoria: Opowiadania
Mimo że krótka sprzedaż - czyli praktyka sprzedawania pożyczonych akcji z nadzieją na spłacenie pożyczki poprzez odkupienie akcji po niższej cenie - stoi w sprzeczności z amerykańskim przekonaniem, że akcje zawsze rosną, zawsze fascynowała mnie ta dziedzina. W ramach mojego nowego cyklu blogowego, Opowiadania, zamierzam omówić, co działa, co nie działa, oraz co myślą na ten temat czołowe osobistości w dziedzinie krótkiej sprzedaży akcji. Opiszę możliwe transakcje krótkiej sprzedaży akcji i będę oczekiwał na Wasze komentarze i pytania dotyczące pomysłów na historie. Nie będę udzielał żadnych porad inwestycyjnych i nie będę handlował na podstawie żadnych z moich wpisów.
Jeśli postąpiłeś zgodnie z moją sugestią z 18 grudnia i sprzedałeś krótko akcje subprime mortgage lender, NovaStar Financial, Inc. (NYSE: NFI) po cenie 29
dolarów i dzisiaj zamknąłeś swoją pozycję, odkupując akcje po dzisiejszej cenie 24,95
dolarów, zyskałbyś 14%. To całkiem niezły wynik za trzy tygodnie pracy.
Jednak nie jestem do końca pewien, czy dzisiaj to najlepszy moment na zamknięcie tej krótkiej pozycji. Oprócz analizy przedstawionej w zeszłorocznym wpisie, podaję trzy powody, dla których uważam, że NFI ma jeszcze dalej do przejścia:
Sprzedaż przez insajderów. Ed Mehrer, dyrektor, sprzedał 34 000 akcji w ciągu ostatnich dwóch miesięcy 2006 roku. Jest to najnowsza w trzymiesięcznym cyklu sprzedaży przez insajderów - w czasie którego nie było żadnych zakupów przez insajderów;
Ponury obraz rynku subprime. Studium opublikowane 20 grudnia przewidywało, że 20% subprime mortgageów wydanych w ostatnich dwóch latach wejdzie w fazę foreclosure. Jeśli to badanie jest poprawne, mogłoby to spowodować spadek zysków NovaStar; i
Maleje prawdopodobieństwo cięcia stóp procentowych przez Fed. Jeśli dzisiejszy raport zatrudnienia utrzyma się po przyszłych korektach, maleje prawdopodobieństwo cięcia stóp procentowych przez Fed w 2007 roku. Dzisiejszy raport wykazał, że średnia wartość godzinowa wzrosła o 4,2% w stosunku do ubiegłego roku. Jest to znacznie powyżej docelowego zakresu inflacji bazowej wynoszącego od 1% do 2%. Oczekiwanie cięcia stóp procentowych przez Fed prawdopodobnie podtrzymywało wartość akcji NFI, ponieważ wyższe stopy procentowe prawdopodobnie zaszkodzą jej zyskom.
Z 32,8% swoich akcji sprzedanych na krótką sprzedaż, NFI może wzrosnąć, jeśli jej kolejny raport zysków okaże się lepszy niż się spodziewano. W krótkim okresie to największe ryzyko dla tych, którzy obstawiają tę krótką historię.
Peter Cohan jest prezesem firmy Peter S. Cohan & Associates, firmy konsultingowej i venture capital, oraz profesorem zarządzania na Babson College. Nie ma żadnych interesów finansowych w firmie NovaStar.