Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne z powodu samozatrudnienia - krótkoterminowo

Napisany przez Matthew Pryor
Niestety pośrednicy uzależnieni od prowizji często wykorzystują uzasadnione życzenie ubezpieczenia od niezdolności do pracy, łącząc je z ubezpieczeniem emerytalnym przynoszącym prowizję. Przykładem takiej praktyki jest sytuacja, do której doszło kilka lat temu, gdy doradca z firmy MLP, działający na uczelni, na której studiował mój syn, zaproponował mu ubezpieczenie od niezdolności do pracy w połączeniu z bardzo dynamicznym ubezpieczeniem emerytalnym. Po kilku latach musiałby płacić składkę w wysokości około 1500 € miesięcznie. Gdyby miał mądrzejszego ojca, być może zainteresowały by go korzyści tej kombinacji poza wyświechtanymi frazesami ojca, i mógłby podjąć decyzję opartą na faktach i z własnego interesu. Dynamika w najgorszym wypadku jest dwukrotnie odrzucalna, niektórzy ubezpieczyciele nawet nie ograniczają tego prawa dla ubezpieczonego, co umożliwia wygodne korygowanie inflacji. Niestety syn nie ma wpływu na to, kogo wybierze na swojego ojca.

Re: Zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne z powodu samozatrudnienia - krótkoterminowo

Napisany przez Peter Wolnitza

To bardzo łatwo uniknąć, łącząc - jak zaleca się powszechnie - składki oszczędnościowe i ubezpieczenia ryzyka nie ze sobą. Dlaczego więc mam opodatkować wszystko i być może jeszcze zapłacić pełną składkę na ubezpieczenie zdrowotne, gdy w przypadku czystego ubezpieczenia od niezdolności do pracy muszę opodatkować tylko dochód.

Przepraszam, ale to stwierdzenie nie jest całkowicie poprawne, dlatego ponawiam sprzeciw

Emerytura z czystego ubezpieczenia od niezdolności do pracy jest opodatkowana dokładnie tak samo jak emerytura z ubezpieczenia od niezdolności do pracy powiązanego z polisą emerytalną lub ubezpieczeniową! Nie ma tutaj żadnej różnicy!
Różnica w opodatkowaniu wynika wyłącznie z odpowiedniego poziomu (1-3), w którym znajduje się dany produkt. Państwa stwierdzenie jest niestety ładnym przykładem tego, jak wiele można pomylić poprzez nieprecyzyjne sformułowania i stosowanie niewłaściwych terminów, co wprowadza w błąd niewtajemniczonego czytelnika.

Cytat z Hanomaga

Niestety, pośrednicy lub brokerzy zależni od prowizji nadużywają uzasadnionego żądania ubezpieczenia od niezdolności do pracy, łącząc je z rentowną polisą emerytalną. Taką próbę kilka lat temu podjął doradca z MLP, który działał na uniwersytecie, na którym studiował mój syn. Zaproponował mu ubezpieczenie od niezdolności do pracy połączone ze znacznie dynamiczną polisą emerytalną. Po kilku latach musiałby płacić składkę miesięczną w wysokości około 1 500 euro.

Miło, że nadal istnieją tak często powtarzane dogmatyczne twierdzenia. Mają one tę zaletę, że pozwalają uniknąć trudnej pracy własnego myślenia i rozumowania. Zawsze zgodnie z mottem: Moje zdanie jest ustalone - proszę nie wprowadzać mnie w zakłopotanie faktami.
Fakty/liczby faktycznie dowodzą, że (w odpowiedniej konfiguracji, u odpowiedniego dostawcy i z odpowiednimi warunkami umowy) może to być bardzo sensowne (przy indywidualnym podejściu!) - ale teraz byłoby to już zbyt długie, ponieważ odchodzimy znacznie od początkowego pytania.

Napisany przez Hanomag

Emerytura z czystego ubezpieczenia na życie zawartego z tytułu niezdolności do pracy jest opodatkowana dokładnie tak samo jak emerytura z ubezpieczenia na życie zawartego z tytułu niezdolności do pracy, które jest powiązane z ubezpieczeniem emerytalnym lub ubezpieczeniem na życie! Nie ma tam ani grosza różnicy!

A mianowicie poprzez stosunkowo niskie opodatkowanie udziału w zyskach. Prawdopodobnie z tego powodu oraz dlatego, że większość ubezpieczeń od niezdolności do pracy jest opodpdkowywana w ten sposób, zakładałem do niedawna, że wszystkie emerytury z tytułu niezdolności do pracy są opodatkowane tak samo.

Cytat Peter Wolnitza

Różnice w opodatkowaniu wynikają wyłącznie z przynależności do określonej kategorii (1-3), w której znajduje się dany produkt.

Dlaczego więc łączyć ubezpieczenie od niezdolności do pracy np. z IKE? Argument oszczędności w związku z zwolnieniem z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie społeczne i podatków nie przekonuje, ponieważ - jak zaleca się nawet tutaj - te oszczędności powinny zostać zainwestowane w lepsze zabezpieczenie, aby w przypadku wypłaty świadczeń móc opłacać podatki i składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Podtrzymuję zdanie, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy powinno być zdecydowanie zawarte jako niezależny produkt. Można to zrobić w młodym wieku, nie zaduszać się finansowo. Młoda osoba powinna początkowo zainwestować swoje oszczędności tak, aby móc je wykorzystać adekwatnie do swoich potrzeb na początku życia (rodzina, nieruchomość itp.).

Napisany przez Hanomag

Gdyby miał mądrzejszego ojca, zainteresowałyby go również korzyści tej kombinacji poza ojcowskimi slogany toaletowymi, i mógłby podjąć decyzję opartą na faktach w swoim interesie.

Jakie korzyści?

Młoda osoba powinna najpierw zabezpieczyć się przed ryzykiem egzystencjalnym. SKP staje się interesujące dopiero wtedy, gdy ma stabilny dochód w życiu zawodowym i ma swoją sytuację finansową pod kontrolą, uwzględniając planowanie rodziny i nieruchomości.

Najpoważniejszym minusem SKP z ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy jest fakt, że tracisz ochronę, jeśli z przyczyn finansowych musisz wcześnie zakończyć umowę o SKP.

Cytat z Matthew Pryor

Założyłem, że jak zwykle, po fakcie poprawiasz swoje wpisy, aby zakamuflować swoje amatorskie/klamstwa. Chciałem tego uniknąć i tak będę postępował także w przyszłości. Jedyny rozsądny sposób postępowania z baronem kłamstw hanomag. Nie chcę, abyś zaczął znów przekazywać zafałszowane cytaty innych.

Zgłosiłem to moderacji. Niekoniecznie chcę, aby Twoje obraźliwe wpisy były usuwane, ponieważ sam się nimi dyskwalifikujesz. Ale jako kłamca i fałszerz nie lubię być przedstawiany w ten sposób. Musiałbyś już przedstawić odpowiednie dowody.

Nawiasem mówiąc, dyskwalifikujesz się swoimi ciągłymi ekscesami, nawet jako troll forum.

Napisany przez Peter Wolnitza

Mianowicie z relatywnie niskim opodatkowaniem udziału w zyskach. Prawdopodobnie dlatego, i ponieważ większość ubezpieczeń na życie jest tak zakończona, do niedawna zakładałem, że wszystkie renty z tytułu ubezpieczenia rentowego są opodatkowane w ten sposób.

Dobrze, to pierwszy sukces w nauce, że powiedziałem Ci, że się myliłeś. Nawiasem mówiąc: zdecydowana większość wszystkich umów ubezpieczenia rentowego jest zawarta jako dodatek do polisy na życie/z polisą emerytalną/z polisą inwestycyjną. Gdzieś są dane od GDV... wystarczy poszukać w Google.

Cytat od Hanomag

Dlaczego więc ubezpiecza się np. ubezpieczenie rentowe jako dodatek do bawarii? Argument oszczędności z tytułu zwolnienia z ubezpieczeń społecznych i podatków nie przekonuje, ponieważ - jak sugeruję nawet tutaj - te oszczędności powinny być zainwestowane w większe zabezpieczenie, aby móc później zapłacić podatki i składki na ubezpieczenie zdrowotne w razie wypłaty świadczenia.

Dlaczego to robią, nie wiem, ale zdaje się, że są przypadki, w których korzyści przeważają ze względu na wysoki dochód. A potem są i tacy, którzy nie są ubezpieczeni w systemie ubezpieczeń społecznych i dlatego nie muszą płacić składek na ubezpieczenie zdrowotne od swojej renty z tytułu ubezpieczenia rentowego - albo pomyśl o tych, którzy mają problemy zdrowotne i mogą dostać ubezpieczenie rentowe tylko poprzez umowę zbiorową swojego pracodawcy (uproszczona ocena zdrowia).

Zauważasz coś?
Tutaj również prowadzenie płaskich ogólników nie pomaga, lepiej byłoby przeanalizować z indywidualnymi danymi jako alternatywny sposób postępowania. Następnie każdy może zdecydować, którą ścieżką wykonawczą chce podążyć.

W tych sprawach nie ma jednej ogólnej poprawnej czy błędnej odpowiedzi. są tylko rozwiązania pasujące lub niepasujące do indywidualnych potrzeb!

Napisany przez Ophelia
Zawsze przeprowadzany jest test zdrowotny. Dzięki temu dostawcy prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego będą mogli obliczyć realistyczną składkę. Dochód nie gra już wtedy roli.

Napisany przez Ander53
Pod koniec maja miałem operację usunięcia 3 blaszek z twarzy. W międzyczasie byłem 2 razy u dentysty, 3 razy u tego samego lekarza, który włożył mi blaszki. Były to wizyty kontrolne i zostałem odesłany do domu po 5 minutach. To wszystko. Przez ostatnie 28 lat byłem wzorowym klientem dla publicznych ubezpieczeń zdrowotnych, z praktycznie zerowymi kosztami. Niestety teraz płacę około 720 EUR co miesiąc do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Po udanej operacji zamierzam spróbować ponownie dołączyć do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli ktoś może mi w tym pomóc, proszę się ze mną skontaktować. Myślę, że przekierowanie kogoś do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego może być opłacalne.

Napisany przez Ander53
Cześć wszystkim!

Operacja minęła, po 2 tygodniach zostały usunięte szwy - wszystko zrobione. Właśnie rozmawiałem z lekarzem, otrzymam pisemne potwierdzenie, że wszystko jest zrobione i nie było żadnych problemów ani nie przewiduje się żadnych w przyszłości.

Jaki mam szansę dostać się do prywatnej opieki zdrowotnej?

Czy ktoś chce mi pomóc w znalezieniu kogoś do tego? Chętnie panowie, którzy dali mi oraz wielu innym kompetentne i przede wszystkim darmowe porady.

Napisany przez Martin1975
Jeśli ta sprawa nadal jest dla Pana/Pani aktualna, chętnie się skontaktuję z Państwem, bezpłatnie i bez zobowiązań. Jestem agentem od ponad 13 lat i mam duże doświadczenie w dziedzinie prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Oczywiście działam niezależnie.
Będę się cieszył/a, jeśli będę mógł/mogłam pomóc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata