Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: CS Group/Winterthur

Napisany przez Simona

Piękny wzrost szerokiego frontu SMI, także przy CS.
Deutsche Bank podniosła cel cenowy z 78 do 82.-;
inni analitycy są zdania, że perspektywy zysku i debiut na giełdzie Winterthur są już uwzględnione w cenie. Co z tym zrobić... :?:
CS do tej pory prawie zawsze rozczarowywała analityków, opuścić przed końcem marca?

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Co robią doświadczeni gracze giełdowi :?:

:P Już nieaktualne, prima aprilis.

Ale moja skromna opinia: Debiut na giełdzie i perspektywy zysku powinny być w cenie. (Już tak długo się o tym mówi). Walne zgromadzenie CS odbędzie się 28 kwietnia. Jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany CS i debiutem Wthur, powinien poczekać na termin i wysłuchać. Na przykład dwa dni przed debiutem Wthur, podobnie jak przed prezentacją danych finansowych, z którymi nie do końca się zgadza, można wyjść z CS. Ale być może wejść do Wthur; jednak nie pozostawać tam na stałe. W zależności od sytuacji, konieczna może być elastyczność. 8) Ponadto termin debiutu na giełdzie jeszcze nie jest do końca jasny? Wrzesień?
Więc do tego czasu... 8)

Pozdrawiam,
Simona

Napisany przez kandinski
Dzisiaj jest wielki dzień... Walter wcześniej poinformował swoich pracowników

Z okazji dzisiejszego Walnego Zgromadzenia poinformuję naszych akcjonariuszy o tym, że Grupa Credit Suisse w ciągu roku 2005 skutecznie opracowała solidną platformę do przyszłego wzrostu. Stworzyliśmy zintegrowany bank globalny, w którym łączymy naszą wiedzę i specjalizację z dziedzin inwestycji, bankowości prywatnej i zarządzania aktywami pod jednym wspólnym szyldem Credit Suisse. Dzięki temu jesteśmy w stanie szybko i skutecznie reagować na przyszłe wyzwania.

Winterthur, nasza działalność ubezpieczeniowa, dalej poprawiła swoje wyniki operacyjne i rentowność. Ponadto Winterthur prawie zakończyła prace przygotowawcze do ewentualnej transakcji rynkowej kapitału.

Dzięki zaangażowaniu, doświadczeniu i kompetencji naszych pracowników - na całym świecie około 63 000 osób - jesteśmy w stanie realizować nasze plany strategiczne, skupiając się jednocześnie w całości na naszych klientach i na osiąganiu dobrych wyników finansowych. Jesteśmy obecnie w doskonałej pozycji do umocnienia naszej pozycji konkurencyjnej na całym świecie i wykorzystania możliwości, jakie oferują kluczowe rynki, w celu osiągnięcia trwałego i zyskownego wzrostu.

W 2006 roku Credit Suisse obchodzi 150-lecie swojego istnienia. Nasze bogate doświadczenie, które zdobyliśmy na przestrzeni lat we wszystkich obszarach działalności bankowej, pozwoliło nam zawsze patrzeć w przód, opracowywać innowacyjne rozwiązania dla naszych klientów i współkształtować przyszły rynek. Rozpoczynając kolejną fazę i rozszerzając naszą globalną obecność, możemy z optymizmem patrzeć w przyszłość i korzystać z nadarzających się okazji - zachowując jednak zawsze nasze korzenie w naszej tożsamości.

Napisany przez kandinski
Znalazłem jeszcze dane z Winterthur... Dane w mln CHF; zmiany w stosunku do poprzedniego roku:

Wolumen biznesowe: 28336 +5.2%
Składki brutto: 21269 +1%
Sukces z inwestycji kapitałowych: 8169 +19.6%
Zysk netto: 1061 +51.8%
Stopa zwrotu z inwestycji: 4.8% +0.2%
Stopa zwrotu z kapitału własnego: 11.6 +2.8 %

Współczynnik łączony: 96.6%

Napisany przez Dany1

- przy tym jednak nigdy nie powinniśmy stracić z oczu naszego pochodzenia.

:mrgreen: no tak, no tak, papier cierpliwy jest...oni dawno stracili wszystko z oczu...ale kiedyś się potkną...
Gospodarka nie jest jednokierunkową ulicą

Napisany przez ADMCI4
Cześć
Czy widzieliście gdzieś oszacowania analityczne dotyczące liczby danych z Mogrgen :?: :?: A co wy się spodziewacie :?: Dzięki za Wasze opinie.

Napisany przez Dany1

Cześć
Czy widzieliście szacunki analityków dotyczące wyników z Mogrgen :?: :?: A co wy się spodziewacie :?: Dzięki za wasze opinie.

Nie mam pojęcia, czego się spodziewa ta banda analityków.
Otoczenie dla banków jest dobre, Winterthur również wchodzi na giełdę, a teraz jeszcze Clariden i Bank Leu zostaną połączone....jak to było? Cały rok Bank Leu obchodził jubileusz, nawet książka została opublikowana... a teraz, kilka miesięcy później... koniec zabawy...

więc trzymajcie się, przynajmniej do wejścia Winterthur na giełdę

Napisany przez Dany1
Tutaj podsumowanie wyników agencji Reutera

2 maja (Reuters) - 3 miesiące do 31 marca 2006 roku
Grupa (SFR w milionach, jeśli nie zaznaczono inaczej)

Dochód z odsetek netto 2,870 ---- 3,048 -5.8%
Dochód z prowizji netto 4,271 ---- 3,237 +31.9%
Dochód z handlu netto 4,311 ---- 1,828 +135.8%
Zysk/strata netto 2,604 ---- 1,910 +36.3%
Zysk na akcję (SFR) 2.31 ---- 1.64 +40.9%

Napisany przez ADMCI4
krótka zabawa liczbami: W kwartale: Zysk na akcję (SFR) 2.31 W skali roku: Zysk na akcję: około 9 pomnożone przez zdrowy wskaźnik PE 15 = 135.00 CHF Czy Grübel przestał tak bardzo uparcie trzymać się swoich wizji 140 CHF, jak się sądziło? Zobaczymy.

Napisany przez ADMCI4
W swoich obliczeniach zakładasz jednak, że kolejne 3 kwartały wygenerują takie same dochody jak poprzedni. Jeśli jednak giełda zrobi przerwę, zabawa szybko się skończy.

Napisany przez ADMCI4
peitschi, jest mi całkowicie jasne, to było tylko takie rachmistrzowskie

jestem już szczęśliwy, gdy moje akcje sięgną 100.

Jeśli w ciągu najbliższych 1-2 lat pesymiści jeszcze nie dostaną tego, na co zasłużyli, banki doprowadzą do szaleńczo wysokich poziomów... moim zdaniem.

Napisany przez ADMCI4
Jakie jest Wasze zdanie na temat porównania z Enronem? CS płaci 90 milionów dolarów. ??

Napisany przez kandinski
Nie przepadam za porównaniami, bo nie dowiadujemy się żadnych szczegółów dotyczących umowy...

Inne kraje, inne obyczaje... ale wydaje się, że i my również niedługo do nich dołączymy ?

Ale co to jest 90 mln :?: To przecież nieistotne z punktu widzenia kursu...

Napisany przez kandinski
UBS niedawno podał, że celem kursu jest 92.-. Pomimo tego akcje spadają. Wygląda to głupio, gdy ogłasza się takie informacje, a kurs spada poniżej 70.-.... Mają przecież takiego marketmakera

Napisany przez kandinski
Wiadomości są ostatnio dość skąpe... Ale w grupie CS znowu coś się dzieje:

Grupa Winterthur nabyła pakiet akcji o wartości 25 procent plus jedną akcję DBV-Winterthur Holding AG od DBV Öffentlichrechtliche Anstalt für Beteiligungen. Dzięki temu Winterthur Group teraz posiada decydującą większość w przedsiębiorstwie.

(DBV to niemiecki ubezpieczyciel). Czy to wpłynie trochę na kurs, pozostaje do zobaczenia.

Napisany przez richard100
PRESSE/Credit Suisse: Finansista wykazuje zainteresowanie Winterthur
09.06.2006 08:44:12, AWP Basic German

DÜSSELDORF (AWP International) - W przypadku zbliżającej się sprzedaży
spółki zależnej Credit Suisse - Winterthur Schweizerische Versicherungs-Gesellschaft,
według doniesień prasowych zachodzą ruchy. Według informacji z
Handelsblatt (09.06) ze środowisk finansowych, grupa inwestorów pod przewodnictwem
mieszczącego się we Frankfurcie Acxit Capital
Management, jest zainteresowana fragmentami grupy Winterthur w Niemczech.

Jednakże, jak podają źródła, jest to dopiero bardzo wczesny etap. Pasuje to do zainteresowania zakupem ze strony koncernu Axa, który chce przejąć
grupę Winterthur, ale nie interesuje go działalność w zakresie ubezpieczeń na życie
niemieckiego oddziału DBV-Winterthur.

Jednakże, jak pisze gazeta, umowa między grupą Credit Suisse a Axa nie jest jeszcze przesądzona. Wygląda na to, że Credit Suisse wciąż negocjuje z
alternatywą publicznego debiutu. Dotknięte spółki na razie nie
chcą komentować tę sprawę publicznie.

Napisany przez ADMCI4
Teraz mamy ostateczne rozwiązanie dla Winterthur. Jestem ciekawy, czy wpłynie to na pozytywny sygnał dla ogólnego rynku:

Zurych (AWP/sda) - Grupa Credit Suisse sprzedaje swoje spółki zależne z branży ubezpieczeniowej, Winterthur, francuskiej firmie AXA. Drugi co do wielkości ubezpieczyciel w Europie płaci 12,3 mld CHF gotówką za przejęcie 100% Winterthur.

Ponadto AXA zapłaci 1,1 mld CHF za zaległe finansowanie hybrydowe między Credit Suisse Group (CSG) a Winterthur, jak poinformował w środę bank. Transakcja Winterthur, aktywnego w 17 krajach, ma być zakończona pod koniec roku.

AXA liczy na umocnienie swojej wiodącej pozycji na europejskim rynku podstawowym oraz zwiększenie obecności szczególnie w Europie Wschodniej i Azji poprzez to przejęcie - jak zacytowany jest w komunikacie, koncernu AXA, Henri de Castries. Na razie nie podano informacji o skutkach dla około 19 000 pracowników.

Credit Suisse oczekuje zysku ze sprzedaży, a rzeczywista cena sprzedaży zależy od wartości księgowej spółki ubezpieczeniowej w czasie zakończenia transakcji. Winterthur figurowała na koncie z wartością 9,4 mld CHF na koniec marca.

Prezes rady nadzorczej CSG, Walter Kielholz, wyjaśnił, że dochód zostanie przeznaczony na rozwój działalności bankowej, ale nie planuje się dużych przejęć. Środki pomogą w generowaniu dodatkowych przychodów z działalności bankowej w celu zastąpienia zysków z działalności ubezpieczeniowej. Trzyma się prognozy zysku netto w wysokości 8,2 mld CHF na rok 2007.

Również akcjonariusze mogą być zadowoleni: Nadwyżkowy kapitał, który nie może być bezpośrednio zainwestowany w rozwój działalności, będziemy zwracać naszym akcjonariuszom - zapowiedział Kielholz.

Kielholz dodał, że Winterthur osiągnęła imponującą poprawę wyników w ciągu ostatnich trzech lat. Po sprzedaży Credit Suisse może skoncentrować się na podstawowych działalnościach bankowych.

Oddzielenie Winterthur - pozostałość z okresu strategii Allfinanz w Credit Suisse Group - było przygotowywane od dłuższego czasu. Kielholz zasygnalizował na walnym zgromadzeniu banku pod koniec kwietnia, że rozłączenie można spodziewać się wkrótce.

Na pierwszym planie był jednak pierwotnie debiut giełdowy. W ostatnich dniach coraz bardziej nasilały się sygnały, że Credit Suisse chce sprzedać Winterthur AXA.

Winterthur została wcześniej ponownie postawiona na solidne podstawy. W ubiegłym roku osiągnęła 1,1 mld CHF zysku. Podczas prezentacji zakończenia, szef Credit Suisse, Oswald Grübel, wycenił wartość ubezpieczyciela na 9,7 mld CHF.

Credit Suisse przejęła Winterthur w 1997 roku za około 14 mld CHF. Ubezpieczyciel uciekł w ręce banku z powodu obaw o próbę przejęcia przez finansistę Martina Ebnera.

Ważną rolę odegrały również koncepcje Allfinanz, które były w modzie w tamtych czasach: produkty bankowe i ubezpieczeniowe miały być oferowane z jednego źródła. Banki i ubezpieczyciele mieli wzajemnie sprzedawać swoje produkty, aby stabilizować i zwiększać przychody.

Pomysł ten jednak nie przyjął się. Kosztowne marzenia o Allfinanz zostały obecnie pogrzebane - nie tylko przez Credit Suisse, ale także na przykład przez Zurich Financial Services

Napisany przez Dany1
i to akurat Francuzi przejęli kontrolę. Winterthur, jaka piękna nazwa... dużo tradycji, prawie jak Oerlikon...i także tuż obok. Kurczę, no właśnie ach tak, to akurat Francuzi! Jeśli chcesz przejąć francuską firmę, to wielka narodowa krzyknie Skandal i podejmowane są wszelkie możliwe kroki, aby takie przejęcie zatrzymać. My Szwajcarzy zdajemy sobie z tego sprawę pewnie dopiero dużo później...zbyt późno.

Lubiłbym gdyby coś się znalazło. :lol:
Osobiście nie mam już akcji CSGN. Wcześniej zrezygnowałem... Za wcześnie?
Pozdrowienia, Rich

Credit Suisse potwierdza plany zwrotu nadwyżki gotówki z Winterthur dla akcjonariuszy
04.07.2006 10:30:39, AFX Europe Focus

ZURYCH (AFX) - Grupa Credit Suisse nadal planuje zwrócić środki ze sprzedaży jednostki ubezpieczeniowej Winterthur akcjonariuszom, jeśli nie uda jej się zidentyfikować odpowiedniego celu przejęcia - podaje niemiecki dziennik Handelsblatt, powołując się na wypowiedzi dyrektora generalnego Oswalda Gruebla na spotkaniu analityków.
Wypowiedzi te odzwierciedlają oświadczenie grupy złożone trzy tygodnie temu po sprzedaży Winterthur za 12,3 mld sfr grupie ubezpieczeniowej Axa.
Ponadto Credit Suisse planuje ostrożne inwestycje w swoją działalność private banking, zarządzanie aktywami i bankowość inwestycyjną, cytuje dziennik słowa Gruebla.
Grupa wcześniej oświadczyła, że jej plany skupiają się na organicznym wzroście oraz wybranych przejęciach i wspólnych przedsięwzięciach i że nie ma zamiaru dokonywania transformacyjnych przejęć.
Cały nadmiar kapitału, który nie może zostać wykorzystany do wzrostu naszej działalności, zostanie zwrócony naszym akcjonariuszom - powiedział Gruebel wtedy.

Napisany przez 2cybercrash
Od dłuższego czasu nie mam żadnych akcji CS ani na liście obserwowanych. Dzisiaj były wyniki, są ładnie wyjaśnione w atrakcyjny sposób, podane wraz z szybkim tytułem i pięknym kursie. Teraz interesujące jest porównanie z UBS. Trzymam pół porcji UBS, która dzięki podziałowi stała się cała, oczywiście z niebagatelną stratą księgową od czasu majowego hossy. Dziś CS nie pomaga wzmocnić sektora finansowego, co? Tylko Swisslife, z jutrzejszym obniżeniem nominału o 5 CHF, wydaje się kusząca.

Napisany przez Dany1
Imponują mnie liczby CS. 30 miliardów nowych pieniędzy... wow! Kursowa wydaje się podobnie do Deppen Bank, która wczoraj straciła 4,7% i dziś znów zyskuje 2,5%. Trzymam 2 ładne porcje po 60.— i 39.— franków, pozostają one w portfelu. Brakuje mi nowych pieniędzy na zakupy CS...

Napisany przez Globalist
Roczny wynik jest solidny, ale oczekiwane pozytywne niespodzianki nie wystąpiły.

Stawiam na UBS.

Napisany przez Dany1

Wynik kwartalny jest solidny, jednak oczekiwane pozytywne niespodzianki się nie pojawiły.

Postawiam na UBS.

Jak więc te niespodzianki miały wyglądać? W końcu giełda trochę ucierpiała w ostatnich miesiącach.

Ktoś widział dzisiaj widział Rundschau? Tam znalazłem moje ulubione arschgesichter. Ładnie rozłożone, jedno od UBS i jedno od CS...

Napisany przez Simona
:P Znowu rozmyślałeś w szufladzie z obrazami? :mrgreen:

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Globalist

Jak miały wyglądać te niespodzianki? W końcu giełda w ostatnich miesiącach trochę ucierpiała.

Obwinianie nastrojów na giełdzie byłoby błędne. Spadek kursu w CS jest domowej roboty i z pewnością odpowiednio uzasadniony. Porównanie z danymi UBS wykaże różnicę.

Napisany przez freetrader
Czy CSGN wpadnie w boczną fazę? Krótkoterminowo CS, moim zdaniem, ma duży potencjał wzrostowy, nawet gdy weźmie się pod uwagę tylko plany na najbliższe miesiące.

Napisany przez Dany1
Szwajcarskie Blue Chips rosną do sześcioletniego maksimum
04.09 18:46

ZURYCH - Wzrosty kursów w sektorze finansowym i gigancie Novartis doprowadziły do wzrostu indeksu głównych wartości SMI na giełdzie szwajcarskiej do sześcioletniego maksimum. Szeroki SPI nawet osiągnął rekordową wartość.

To maksimum zostało osiągnięte dzięki bankom i sektorowi farmaceutycznemu. Chemia była fatalna... i co dalej?
Akcje CS pokonają barierę 70?
A może warto zrobić sobie jako inwestor małą przerwę?

Obietnica to jedno, jej dotrzymanie to drugie... :cry:

Planuje się redukcję 350 miejsc pracy w Winterthur
Winterthur. AP/baz. Integracja Winterthur-Versicherungen z francuskim koncernem Axa prawdopodobnie pochłonie w Szwajcarii około 350 miejsc pracy spośród ogólnej liczby 5800 miejsc. Tylko w siedzibie w Winterthur do końca tego roku może zniknąć około 250 miejsc pracy, spośród 1300 ogółem, jak poinformowała Winterthur w czwartek. Spodziewać się można redukcji kolejnych 100 miejsc pracy w szwajcarskim biznesie w przyszłym roku. Osoby dotknięte decyzjami, partnerzy społeczni i lokalne urzędy pracy będą poinformowani odpowiednio wcześnie przed ostatecznymi decyzjami. Przewidziane są również środki dla zmiany zawodowej.

W czerwcu ubiegłego roku, podczas ogłaszania transakcji dotyczącej Winterthur, mówiono, że w Szwajcarii nie należy się spodziewać dużych redukcji. Winterthur ogłosił ponadto, że Philippe Egger zostanie nowym szefem działu szwajcarskiego po sfinalizowaniu sprzedaży Winterthur na rzecz Axa. Zastąpi on Leonarda Fischera i zostanie również przyjęty do zarządu koncernu Axa. Winterthur zmienia właściciela z Credit Suisse na Axa za kwotę 12,3 miliarda franków.

Napisany przez freetrader
mówi również coś o... (mam nadzieję, że można odczytać liczby)

Napisany przez ADMCI4
Następujący tekst pochodzi od Szlakowiczów:

Współprzewodniczący Akcji Kreitman opuści bank na koniec roku i nadal będzie pracował jako starszy doradca CS. Toni Ehinger, który dotychczas pełnił stanowisko razem z Kreitmanem, zostanie jedynym szefem działu handlowego. Ponadto inne stanowiska w dziale akcji zostały również nowo obsadzone. Ponadto dzisiaj krążyły plotki o domniemanych stratach w hedgefoncie CS. Czy to wynik strategii jednego banku, w której silniejszy kapitan przejmie kontrolę, czy kryje się za tym coś więcej...? W każdym razie w tej chwili wygląda na to, że coś jest nie tak z żaglami CS i to hamuje rozwój akcji. Należy się obawiać dalszego oddalania się od boi o wartości CHF75...

Napisany przez ADMCI4
Plotka o większych stratach handlowych w sektorze energetycznym nie będzie komentowana. Prawdopodobnie dowiemy się więcej na temat tego podczas prezentacji wyników za III kwartał.

Zurych (AWP) - Grupa Credit Suisse (CS) planuje rozbudować swoją pozycję zarówno na rynkach, jak i w produktach o wysokim potencjale wzrostu. CS chce z jednej strony rozbudować swoją bazę w krajach wschodzących, a z drugiej w wybranych dojrzałych rynkach umocnić swoją pozycję. Według dokumentów z przemówienia dyrektora generalnego Oswalda Grübela, wygłoszonego w środę przed inwestorami w Londynie, bank zamierza agresywnie zwiększyć liczbę szybko rosnących produktów.

CS planuje wykorzystać nadmiarowy kapitał zarówno na wzrost organiczny, jak i na przejęcia oraz sojusze, wynika dalej z prezentacji.

Jak wynika z prezentacji, instytucja dotychczas dotrzymała swoich obietnic, takich jak przywrócenie rentowności, stworzenie zintegrowanego banku czy pozbycie się spółki ubezpieczeniowej Winterthur. Teraz celem jest zapewnienie bezpieczeństwa wzrostu w przyszłości poprzez trzy strategiczne priorytety - zmniejszenie zmienności zysków, poprawę zarządzania kapitałem i ekspansję.

Napisany przez ManfredBali
Zrealizowałem większą transakcję za 74,50 zł dla pewności.
Nigdy nie wiadomo ...

Napisany przez ADMCI4
Następujący tekst pochodzi od agencji awp:

Tytuły finansowe zyskują dzięki spekulacjom na temat szybkiego obniżenia stóp procentowych w USA. Akcje CS rosną o 2,1% do 74,40 CHF. Dyrektor generalny Oswald Grübel dementował pojawiające się w ostatnich dniach plotki o miliardowych stratach z tytułu handlu. Teraz następuje prawie panikarski wzrost zakupów zabezpieczających przez przemysł funduszy hedgingowych, informują handlowcy.

Napisany przez ManfredBali
Cześć Peitschi: Będzie mi miło, jeśli masz rację. Pasowałoby mi! :lol:
Również wierzę w akcje finansowe.
Jednakże od dłuższego czasu przeniosłem się w kierunku BBVA (+28%) i odnowiłem UBS (+6%).
Niestety sprzedałem moje ING i FORTIS, czekam na powrót.
Były to świetne inwestycje na długi okres, ale obecnie są zbyt drogie.
(Czy po jesiennym sztormie karty zostaną przetasowane?)
W przypadku CS gromadziłem akcje poniżej 70, aż doszedłem do ryzyka koncentracji, trochę mnie to zaniepokoiło, ale nadal mam wiele akcji, z którymi mogę poczekać na 79?
Mimo potrzeby nadrobienia przez CS (w stosunku do UBS) wciąż występuje wysoka podatność na negatywne wiadomości.
Dodatkowo badany jest też deal z Winterthur.
Mogą pojawić się jeszcze pewne warunki (zachowanie miejsc pracy)?

Napisany przez ADMCI4
Gdzie widzicie akcje pod koniec 2006 roku :?: :?:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata