Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Bank Zweiplus Convest21 --> Bank Zweiplus Convest21

Napisany przez guatemala
Cześć,

Zdecydowałem się skorzystać z usług VVO Haberger, gdzie między innymi zalecono mi również skorzystanie z Banku zweiplus. Przeczytałem o proponowanych mi produktach na różnych forach internetowych.
Po zapoznaniu się z nimi było dla mnie jasne, że doradca powinien to zrobić.
Żaden z produktów nie był naprawdę przekonujący.
Wszystko, co miało niskie prowizje, było przedstawiane jako dobre i nie było potrzeby zmiany, natomiast wszelkie duże rzeczy, takie jak ubezpieczenie na życie, Fundusze inwestycyjne, ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, miały zostać natychmiast zmienione.
Kto ma doświadczenie z VVO?
Znajomy nawet tam pracował, czy ktoś zna warunki pracy?

Napisany przez cross89
Witajcie wszyscy, również założyłem depozyt Flagship Depot F na ponad 30 lat, kiedy miałem zaledwie 18 lat. Nawet wydałem całe moje oszczędności na to, abym mógł opłacić wszystkie opłaty depozytowe naraz, warte około 1700€!!!! Niedługo potem nadeszła kryzys finansowy... od dwóch lat depozyt notuje wzrost wynoszący 75€! Kilka dni temu dostałem wyciąg z konta, na którym był zapisany wartość depozytu około 92€....

Można więc śmiało powiedzieć, że w ciągu dwóch lat musiałem ponieść stratę w wysokości 3500-4000€....

Nawet z wysoką stopą procentową, która jest stała (a tak nie jest, gdyż za najdalej 15 lat będzie kolejny kryzys), nie sądzę, że uda mi się odrobić tę stratę w ciągu kolejnych 28 lat....

WNIOSKI: ktoś musi wesprzeć banki przed bankructwem, dlaczego więc nie ktoś taki jak ja: praktykant z pensją 450€? Teraz będę musiał pójść do armii, gdzie zarobię jeszcze mniej! Właśnie złożyłem wniosek o zawieszenie płatności, ponieważ nie mogę zwolnić się z pracy, skoro już opłaciłem opłaty depozytowe...

Więc ostrzegam wszystkich! Trzymajcie się z dala! Nie bądźcie tacy głupi jak ja...

Napisany przez kosa68
Koszty efektywności średniej ceny. Czy kiedykolwiek o tym słyszałeś? Większość tutaj nie ma pojęcia, co jest potrzebne do budowy majątku. konto oszczędnościowe nie jest odpowiednie do tego celu. Kiedy czytasz, że powinieneś oszczędzać przez 17 lat lub dłużej i teraz po 2 latach chcesz zrezygnować z powodu kryzysu finansowego, mogę tylko się śmiać. Szczególnie w czasach kryzysu ważne jest kontynuowanie oszczędzania, aby skorzystać z wymienionego efektu. I kiedy słyszę od agenta Allianz, jak wspaniałe są jego produkty, mogę tylko się śmiać (Czy to nowa strategia agentów Allianz, aby pozyskać klientów? Czy macie tak źle?). Znam szereg produktów, które są nie tylko znacznie lepsze pod względem wydajności, ale też cenowo bardziej atrakcyjne od Allianz. I to dotyczy nie tylko obszaru ubezpieczeń majątkowych, ale również inwestycji finansowych.

Najlepiej po prostu już się nie konsultować. Ale potem nie narzekaj, jeśli to nie zadziałało. Lub udaj się do maklera. Ponieważ ma on obowiązek działać w twoim interesie zgodnie z prawem. Mam z tym dobre doświadczenia. Ale uważaj, że makler może zarabiać pieniądze za swoją pracę. Te debaty o zazdrości są żałosne. Przecież samochodu też nie kupuje się po cenie producenta, ale po cenie sprzedawcy. Czasami różnica wynosi tysiące euro. I tak samo jest z produktami finansowymi. Czy jutro ktoś z was pójdzie do swojego szefa i zrezygnuje z pensji??? Chciałbym poznać taką osobę, aby zatrudnić ją od razu.

To, co robi AWD, nie zawsze mi się podoba, ale tam też są świetni doradcy, którzy wykonują bardzo dobrą pracę. I rekomendacja korzystania z portfela w Banku Dwa Plus uważam za niezłą (P.S. Strategiczny portfel F w bieżącym roku znowu zarabia ponad 30% !!!! Plus w wzroście wartości). I tym samym wracamy do wspomnianego wyżej efektu. Takie fora są po prostu zbędne, ponieważ tutaj nie ma obiektywnych opinii, tylko pouczanie i narzekanie.

Dlatego zdecydowałem się ponownie się wylogować i w ogóle nie odwiedzać takich forów.

Napisany przez urhs
1) Dowiedziałem się od swojego byłego doradcy inwestycyjnego, że w banku 2+ 5% prowizji trafiłoby do niego. Z łatwością można zrozumieć, dlaczego dawał takie zalecenia...

2) W banku 2+ można sprawdzić statystyki z ostatnich lat. Żadna strategia Cost-Average nie pomoże tam.

3) Istnieje wiele funduszy, które bez konieczności korzystania z wymaganych przez bank 2+ nakładów mogą osiągać te same strategie - i to z sukcesem!!!

Napisany przez ADMCI4
Od około 3,5 roku mam strategiedepot w convest 21. W zeszłym roku przekazałem dwie umowy, które otrzymałem od firmy podobnej do AWD, do biura ochrony konsumenta. Powiedziano mi, że obie umowy są złe, ale co do jednej z banku 2+ nie podano mi powodu. Zgłosiłem się więc do Sparkasse i Dresdner Bank. W Sparkasse powiedziano mi, że lepszym produktem (nazwę niestety zapomniałem) byłoby inne, ale nie doradzono mi, żebym wypowiedział umowę w convest 21. Natomiast Dresdner Bank zaleciła mi złożenie wypowiedzenia i zawarcie u nich renty riester (której niestety nie mogłem już sobie pozwolić). Ponieważ nie wszystkie opłaty zostały jeszcze uregulowane, musiałbym uiścić resztę przy wypowiedzeniu. Nie chciałem po prostu rezygnować z całego zobowiązania i pomyślałem sobie: jeśli już straciłem pieniądze z powodu wysokich opłat, mogę dalej wpłacać i przez jakiś czas obserwować sytuację. Skoro już sporo zniknęło przez opłaty, trochę więcej już nie będzie takie bolesne. A może faktycznie w efekcie kryzysu finansowego mogą wyniknąć korzyści. Może widać, że jestem dość naiwną osobą... ale nieważne. Pod koniec ubiegłego roku zaprosiłem nowego doradcę finansowego do przejrzenia moich umów. Tym razem był to makler finansowy. Co do convest 21 powiedział mi, że ważne jest, by mieć odpowiednie dla siebie strategiedepot. Zastanawiał się, dlaczego sprzedano mi strategiedepot w, dopiero potem dowiedziałem się, że można też przenieść się do bezpieczniejszego depozytu. Na razie pozostałem przy swojej decyzji. Duże opłaty zostały już uregulowane i zanim zdecyduję się zbyt szybko zrezygnować, będę to obserwować przez jakiś czas. Makler również trochę mnie uspokoił. Przez ostatnie lata kilkakrotnie napawałem się łzami. Nie mogę się doczekać wydruku z konta za obecny rok. Jeśli będzie mniej niż w ubiegłym roku, prawdopodobnie wypowiem umowę.

Napisany przez ADMCI4
Bankzweiplus jest w porządku. Nie ma nic lepszego niż plan oszczędnościowy. Muszę wiedzieć, jaki jest mój cel. Pozwólcie, że pokażę Wam nowe możliwości.

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że tutaj jest bardzo dużo zamieszania. Osobiście nie uważam zbyt wiele o depozycie F. Pieniądze są o wiele lepiej przechowywane w W (choć można to również zmienić w trakcie trwania Lauifzeit) Bezpieczny depozyt to nonsens. Albo chce się inwestować w akcje, wówczas proszę długoterminowo, albo lepiej tego nie robić. Patrząc na inne fundusze wieloaktywne lub fundusze fundusze dachowe, opłaty w Convest 21 są raczej niskie. Prowizja emisyjna w wysokości 5% jest normalna i nie jest zbyt wysoka, ponadto nie wolno zapominać, że na dynamiczne zwiększenia w ogóle nie pobierana jest prowizja emisyjna. Gdzie jeszcze można spotkać coś takiego.? W przypadku LV opłaty są ponownie obliczane przy każdej nowej dynamice i w przypadku funduszy prowizja emisyjna jest naliczana od wyższej kwoty inwestycji. Przeliczcie sobie, ile wyższe koszty powstają przez lata. przeliczyłem to i stwierdziłem, że po około 8 latach koszty są takie same, a później zdecydowanie korzysta Convest 21. Teraz każdy musi sam zastanowić się, czy chce lokować swoje pieniądze na 5 lat - wtedy inwestycja akcji jest w ogóle nieprawidłowa - czy chce długoterminowej lokaty.

Napisany przez Finanzexperte

Cześć Chris,
w międzyczasie zrezygnowałem z mojego rachunku inwestycyjnego, moja przyjaciółka również. Na razie będę przekazywał tę samą kwotę miesięcznie na konto oszczędnościowe.

Mogę tylko cię zachęcić, abyś zrobił to samo. Później poczujesz się o wiele lepiej!

Pozdrowienia
Lotte

Gratulacje! Aktualna stopa procentowa na koncie oszczędnościowym wynosi około 2,3% w skali roku, po odliczeniu podatku Belki 26% (w tym składki na ubezpieczenie zdrowotne i składki solidarnościowe) spada poniżej 2% w skali roku oprocentowania netto.
To nawet nie poziom inflacji :-)))
Tutaj pieniądze na pewno będą co roku tracić na wartości....

Napisany przez ADMCI4
Moje pytanie brzmi, jeśli po prostu przestanę płacić, czy AIG zaskarży mnie o opłatę za urządzenie, mój kontrakt trwa dopiero trzy miesiące i chciałbym zrezygnować.

Napisany przez julise81
Mam strategiedepot w i z niecierpliwością czekałem na wyciąg z konta, aby móc podjąć decyzję. Czy zostawić czy nie?
W zeszłym roku uzyskałem zysk w wysokości 111€ i rozpocząłem nowy rok z 855€.
Muszę jeszcze zapłacić opłaty do połowy roku, dlatego jest taka niska kwota, ponieważ wpłacam minimalną kwotę.
Postanowiłem poczekać jeszcze rok, aby sprawdzić ponownie w następnym roku, czy i ile zysku osiągnę.
Jeśli już zapłaciłem powyżej 1000€ opłat, nie chcę ich po prostu wyrzucić.
111€ z tak małej sumy wydaje mi się całkiem sporo.
Ale przecież nie znam się na tym w ogóle...

Napisany przez daschasch
Cześć wszystkim,

potrzebuję waszej rady:
od 2006 roku mam Convest 21 F, opłata za wyposażenie została opłacona. Miesięczna rata została obniżona z pierwotnych 100 euro (zwiększonych do 121 euro) do 50 euro. Wartość na koniec okresu według wyciągu: 2425 euro 31.1209. Dlaczego podpisałem umowę na okres 36 lat - już nie pamiętam. Nie mogę odnaleźć umowy, próbuję ją zażądać od Banku 2+. Żart polega na tym, że według telefonicznej informacji banku suma wynosi 43 200 euro i dotyczy 36 lat okresu kredytowania.
Na moją prośbę o skrócenie okresu kredytowania do 10 lat, bank odpowiedział, że nie jest to możliwe, suma 43 200 euro musi zostać spłacona.
Nie chcę całkowicie zrezygnować (opłata za wyposażenie zniknęłaby i pieniądze mam nadzieję, że się rozwijają), ale nie chcę płacić przez kolejne 36 lat (aby być może otrzymać pieniądze w wieku 73 lat).
Pytanie: czy istnieją triki (może dodatkowe spłaty częściowe), które mogą skrócić okres kredytowania lub zmniejszyć całkowitą kwotę ????

Mam nadzieję, że opisałem jasno mój przypadek....

Będę bardzo wdzięczny za jasne i przejrzyste porady!!

Napisany przez EuroPaule

Żart polega na tym, że według informacji telefonicznych banku, suma wynosi ponad 43 200 € i ma okres 36 lat.

Cześć,

w zasadzie, jeśli chodzi o ten model Banku 2+:
W zasadzie jest to po prostu plan oszczędnościowy z funduszem o stałym okresie. Cała sprawa jest ułatwiona dla sprzedawcy przez pobieranie opłat wejściowych, które naliczają się podczas trwania okresu z góry.
Robi się to po to, aby pośrednik nie musiał odholować drogiego samochodu Leasingowego z podwórka, ponieważ wtedy od razu otrzymuje pełną prowizję, a nie trochę co miesiąc.
Dodatkowo, w ten sposób ma on swoje pieniądze zabezpieczone w przypadku, gdy ktoś, tak jak Ty, zdecyduje się zrezygnować wcześniej.
Dla Ciebie jako klienta, normalny plan oszczędnościowy z funduszem prawdopodobnie byłby lepszym wyborem. Piękno oszczędzania w funduszu polega na jego elastyczności. Szczególnie obecnie (nawet w 2006 roku) można znaleźć wystarczająco dużo możliwości zawierania planów oszczędnościowych z obniżonymi opłatami wejściowymi (lub bez nich w ogóle).

To nie jest żart, to matematyka.

100,- € x 12 miesięcy x 36 lat = 43 200 €
To ustalona suma depozytu (bez żadnego wzrostu). Prowizja (5%?) dla pośrednika została obliczona od tej sumy, którą opłaciłeś jako opłaty.

Cytat od daschasch

Kiedy poprosiłem bank o skrócenie okresu do 10 lat, odpowiedzieli, że to niemożliwe i należy zapłacić 43 200 €.

Zawsze można spróbować. Ale to nonsens. Nikt nie może Cię zmusić do zapłaty tam czegokolwiek. Jeśli chcesz, po prostu przestań wpłacać lub odwołaj zgodę na obciążenie rachunku.
Możesz również wypłacić swoje pieniądze w dowolnym momencie. Napisz, że powinni sprzedać jednostki i przelać Ci uzyskane środki. Być może wtedy pojawi się jakiś list z zaznaczonymi rzekomymi wadami i ewentualnie istniejącymi terminami. Jeśli jest to niejasne, możesz ponownie tutaj napisać.

Cytat od daschasch

Nie chciałem całkowicie wyjść (wtedy EG by zniknęło, a pieniądze mam nadzieję, że działają), ale nie chcę płacić przez kolejne 36 lat (żeby może dostać pieniądze w wieku 73 lat).

To na pewno zadziała. Ale nie chciałem tego pracownika w mojej firmie. Fundusze Convest nie należą do topowych. Chociaż nie mogłem znaleźć Twojego funduszu w niemieckich bazach danych, nie różniłby się zbytnio od znanego w Niemczech funduszu VL, przypuszczam.
Na poniższym wykresie możesz zobaczyć, że fundusz Convest wypada znacznie gorzej w porównaniu z klasycznym (obecnie bardziej przeciętnym funduszem).
Tym samym zdecydowanie byłoby alternatywą zatrzymanie wpłat na rzecz Convest, ewentualnie wypłaceniem zainwestowanego kapitału, założeniem konta funduszowego w ebase za pośrednictwem dyskontującego funduszowca i inwestowaniem przynajmniej w przeciętny fundusz bez opłaty wejściowej.
Zrobiłbym to sam(a), ponieważ nie chciał(a)bym mieć nic wspólnego z firmami, które tak bezwstydnie wykorzystują moją niewiedzę.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez daschasch
Dziękuję za odpowiedź!
Mój fundusz to Convest 21 F
Zauważyłem możliwości zerwania umowy, wycofania się itp.

Interesują mnie konkretne odpowiedzi:
- Czy mogę zmniejszyć wcześniej ustaloną kwotę około 43000€ na np. 10000€, aby szybciej i wcześniej wycofać się z funduszu? (płacone opłaty za utworzenie funduszu) wtedy skróci się również okres trwania 36 lat :-)
- Czy ewentualnie czasem możliwa jest dodatkowa wpłata/odpłata?

Będę wdzięczny za Wasze sugestie w tej kwestii!
Dzięki i pozdrawiam,

Napisany przez EuroPaule

FOnd to Convest 21 F

Wiem. Ale prawdopodobnie nie jest notowany w Niemczech. Jednakże Fundusz VL prawdopodobnie zawiera dokładnie tę samą zawartość.

Cytat daschasch

Chodzi mi o konkretne odpowiedzi:
-czy mogę zmniejszyć wcześniej ustaloną kwotę około 43000€ na np. 10000€, aby szybciej i wcześniej wyjść z funduszu? (opłatę za uruchomienie już zapłaciłem), wtedy zmniejsza się także czas trwania z 36 lat :-)

Ustalona suma była istotna tylko raz: przy zawarciu umowy, aby obliczyć prowizję. Ta została zapłacona i jak opisano, możesz w każdym momencie wyjść. Ta suma jest teraz całkowicie bez znaczenia!
Bardziej konkretnie się nie da.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Prywatne ubezpieczenie ochrony prawnej jest zalecane przed podpisaniem umowy. Istnieje ustawa o zwrocie prowizji, zgodnie z którą banki muszą ujawnić swoje prowizje przy udzielaniu usług finansowych. Większość roszczeń o odszkodowanie prawdopodobnie nie zostanie uznana z powodu utraty kursu, lecz z powodu zatajenia prowizji.

Napisany przez ADMCI4
Punkt1.) Zanim ludzie tutaj zamieszczają jakiekolwiek wyniki funduszu Convest 21 VL i mówią: „Myślę, że działa tak samo jak fundusze BankZweiPlus”, powinni najpierw sprawdzić informacje, które przekazuję tutaj.

Punkt2.) Sam sprzedaję Convest (ale tylko jeśli opłaty zostaną natychmiast uregulowane), bo wtedy ta rzecz naprawdę daje radość.

Punkt3.) Mam swoje własne konto od 3,5 roku - średnio przynosi ono 5,3% (po odliczeniu kosztów) rocznie, czego nie zrobi żaden tandetny bank, który daje 1% oprocentowania, a potem przekazuje pieniądze z 12% do gospodarki.

Punkt4.) Mam klienta. Odkłada pieniądze od 3 lat po 100 € miesięcznie. Wszystkie opłaty już zostały pokryte. Gdy na koniec 2008 / na początku 2009 r. ceny w Convest spadły, doradziłem mu wzięcie 2500 € z jego książeczki oszczędnościowej i zainwestowanie ich tam... i oto... w październiku wielki strach skończył się, ceny szybko wzrosły.

Podsumowanie: Z 6.100 € (3.600 € od oszczędzającego się + 2.500 € jednorazowa inwestycja) podczas kryzysu, w którym reszta z was prawdopodobnie straciła tak bardzo (musicie poczekać - bez jaj) stało się całe 8.900 €. Najgorsze, co mi się przydarzyło, to że wypłacił ponownie te 2.500 € zaoszczędzonej kwoty (którą ulokowaliśmy w funduszu rynku pieniężnego) i poszedł ze mną zjeść.

Panie i Panowie, każdy produkt ma swoje zalety i wady... ważne jest doradztwo i to, co chcecie zrobić z pieniędzmi (produkt ten sprzedaję tylko dla budowy kapitału na STAROŚĆ. Jeśli pieniądze, które odkładacie, będą potrzebne za 5 lat, na samochód / finansowanie domu) był to dla was niewłaściwy produkt.
Dziękuję za uwagę!!!

Napisany przez julise81
Moja doradczyni wtedy sprzedała mi to w ten sposób, że po 8 latach mogę wyciągnąć trochę pieniędzy, aby zainwestować je w konto oszczędnościowe, które rzekomo nie ma być gotowe do przydzielenia w odpowiednim czasie do momentu, gdy będzie potrzebne. Niestety zawsze byłem zbyt naiwny. Dopiero jakiś czas później zauważyłem, że tak nie jest. A potem miałem dalej oszczędzać na emeryturę. Dlatego mam 40 lat okresu trwania. Przelałem już wiele łez z powodu opłat, które na początku znikają i z powodu doradców z Banku Sparkasse, Dresdner Bank (i z organizacji konsumenckiej). Ale po otrzymaniu danych z zeszłego roku jestem pozytywnie nastawiony i zastanawiam się nad regularnym dodaniem trochę (20-30 €) więcej miesięcznie.

Napisany przez EuroPaule

Punkt1.) Zanim tutaj ludzie wrzucą jakąkolwiek wydajność funduszu Convest 21 VL i powiedzą: "Myślę, że działa tak samo jak fundusze BankZweiPlus", powinni najpierw sprawdzić, co przekazuję tutaj.

Cześć,

Dziękuję za wskazówkę. Ale dlaczego od razu tak jadowicie?
Bardzo bym był wdzięczny za podanie źródła, które przedstawia wydajność wspomnianego funduszu. Nie znalazłem nic na ten temat ani w odpowiednich niemieckich bazach danych funduszy, ani w szwajcarskiej wersji morningstar.
Dlaczego nie dostarcza się danych do typowych dostawców, skoro już jest ISIN?

Cytat od Doradcy

Punkt2.) Sam sprzedaję Convesta (choć tylko wtedy, gdy opłaty są natychmiast uregulowane), bo wtedy to dopiero jest zabawa.

Szczerze wierzę, że to sprawia radość pośrednikowi....

Cytat od Doradcy

Punkt3.) Mam takie konto od 3,5 roku. Średnio generuje 5,3% rocznie (po kosztach), czego nie zrobi żadny zwykły bank, który daje 1% oprocentowania i potem wypuszcza pieniądze z 12% do gospodarki.

Jako poważny doradca nie chciałbyś porównywać książeczki oszczędnościowej lub lokaty z funduszem akcyjnym lub mieszany?
A jak wyglądała rentowność sprzed 12 miesięcy?

Cytat od Doradcy

Punkt4.) Mam klienta. Oszczędza 100€ miesięcznie od 3 lat. Wszystkie opłaty już są uregulowane. Gdy na końcu 2008 / na początku 2009 kursy Convesta spadły, doradziłem mu wyciągnięcie 2500€ z książeczki oszczędnościowej i zainwestowanie ich tam....i oto...w październiku wielki strach się skończył, kursy szybko poszybowały w górę.

Szkoda, że to tylko jeden klient. Naprawdę życzę Ci, aby w przyszłości to działało z większą liczbą klientów.

Cytat od julise81

Ale po otrzymaniu danych z zeszłego roku jestem pozytywnie nastawiona i zastanawiam się nad miesięcznym dodaniem trochę (20-30 €).

Jest tak samo błędnie wierzyć w świetne produkty po dobrych wynikach z poprzedniego roku (i dodawanie więcej), jak i mówić o złych produktach po upadkach, takich jak w 2008 roku (i zatrzymanie inwestycji).
Te wahania są po prostu charakterystyczne dla inwestycji zorientowanych na akcje. Musisz sam decydować, czy możesz z tym żyć długoterminowo. Na pewno znów będzie wzrost. I spadek. I wzrost. I spadek. I.....

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Cześć, kto może mi pomóc! Od 2007 roku mam dwie plany oszczędnościowe dla moich dzieci (strategia W). W lipcu tego roku spłaciłem opłaty w całości. Mój problem? Od kilku miesięcy media regularnie donoszą o szwajcarskich płytach CD dotyczących unikania opodatkowania. Czy powinienem teraz martwić się o to? Wówczas zapewniono mi, że ten koncept jest legalny w Szwajcarii. Czy ten koncept jest legalny? Wpłaciłem także pieniądze na jeden z planów oszczędnościowych. Jak mogę odzyskać te pieniądze? Nie mam zamiaru rezygnować, jeśli jest legalne. Dziękuję z góry!

Napisany przez Info-Kai
Cześć Gigi, nie panikuj! Zasadniczo nie jest nielegalne inwestowanie pieniędzy w Szwajcarii. Zakładam, że te pieniądze zarobiłeś legalnie i rozliczyłeś się z podatków w D (Twoim kraju rodzinny?), Ale teraz musisz tylko upewnić się, że odpowiednio opodatkowujesz zyski. Może to być żmudne, jeśli Szwajcarzy nie przygotowali danych istotnych dla podatku u źródła. Ale nic tu nie jest nielegalne. Stanie się tak dopiero wtedy, gdy sprzedasz udziały i nie rozliczysz się z zysków. Ale skoro to ma być inwestycja dziecięca, to pewnie masz jeszcze trochę czasu... Pozdrowienia, Kai

Napisany przez otscho25
Hej wszystkim,

byłem samozatrudnionym przedstawicielem handlowym, ale nie w AWD, a w Finanz Business w Bremie. Zawsze się do tego przyznaję i po moim odejściu zawarłem umowę z dawniej Aig Privat Bank, dzisiaj 2 Plus Bank. Płacę 250 euro miesięcznie na konto w strategii Depot W. Jeśli chodzi o inwestycje, nie mówimy tutaj o 1-2 latach, to powinien wam powiedzieć wasz doradca wtedy. Jeśli nie, to źle. Nie powinno się do tego podejść w ciągu 5 lat. Lepiej zostawić na 10 lat lub dłużej, to taki średnio- do długoterminowy plan oszczędzania. Koszty są dokładnie wylistowane w umowie, trzeba po prostu trochę policzyć. Przy żadnym ubezpieczeniu na życie nie ma tak przejrzystej struktury kosztów! doradca od ubezpieczeń na życie nie może ci powiedzieć od kiedy naprawdę oszczędzasz.

Inwestycje obejmują akcje, obligacje skarbu państwa, itp. W zależności od rodzaju konta! Nie próbowałem swoich sił z depozytem F, bo był po prostu za nowy. Jeśli mówimy o akcjach, trzeba pamiętać, że kurs może spaść. Gdy kurs jest niski, można kupić więcej akcji niż gdyby kurs był wysoki. W zasadzie proste.

@swen123 nie rezygnuj, według mojej opinii.

a jeśli składka rośnie miesięcznie, usuń dynamikę. Po prostu napisz list do 2 Plus Bank.

Jeśli macie pytania, chętnie pomogę

Napisany przez julise81
Och. Mężczyzna, który pracował w firmie, która sprzedała mi ten produkt.
W międzyczasie jestem bardziej pozytywnie nastawiony do tej rzeczy, ale nie ufam już firmie finansowej.
Próbują mi wmówić, że mój plan oszczędnościowy nie będzie gotowy na czas, żeby sprzedać mi coś innego... Nie mam słów. Wykorzystywali mnie, bo byłem młody i niedoświadczony.
Oszukał mnie doradca emerytalny, a doradcy zmieniali się tak często, jak ja kupowałem nowe buty. I oczywiście każdy musiał przyjść osobiście, żeby spróbować mi coś wcisnąć. Z ostatnim sprzeczaliśmy się przez telefon. Odtąd nikt się nie odezwał. A kiedy chciałem zerwać umowę z nimi, zdaje się, że przeprowadzili się bez zostawienia nowego adresu czy co?
Jestem zły na tę firmę.

40-letni plan strategiczny W. Pierwsze dziesięć lat miałem oszczędzać na spłacenie kredytu mieszkaniowego, a resztę mógłbym odłożyć na emeryturę czy coś podobnego. Po prostu byłem zbyt głupi.

Napisany przez otscho25
Hej julise81,
mogę Cię zrozumieć. Po prostu nie wszyscy doradcy robili coś dobrego dla klientów, byli też czarne owce. Dla laika jest to trudne. Od około 5 lat nie jestem już tam, ponieważ moda na mobbing pracowników również przyjęła się, gdy opuściłem firmę, miałem najpierw umowę na usługi z FB. Nawet w moim przypadku próbowano zmienić umowy, ale to nie działa, gdy już się coś wie i zna się doradczynię, która zaczęła po mnie. Szybko pojawiło się wtedy wypowiedzenie, czego szef nie chciał zbyt widzieć. Nie obchodzi mnie to. Dobrze, Convest 21 to raczej średnio- do długoterminowy sposób inwestowania i nie służy jako zastępstwo dla kontraktu oszczędnościowego. Istnieją całkiem inne rzeczy, które są lepsze niż konta oszczędnościowe.
Uważam, że Convest 21 jest dobrym rozwiązaniem, musi tylko być właściwie przekazywany!
To okropne, że zostałaś źle doradzona, zwłaszcza gdy jest się młodym. Kto Cię doradzał?

Pozdrowienia

Otscho25

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Ci za to. Ale jak mogę odzyskać wpłaconą kwotę? Czy jest jakiś haczyk?

Napisany przez st89
Ja droga Lotte,
to tak naprawdę dość jasna sprawa.
Strategia S jest dla ciebie absolutnie niewłaściwa, ponieważ wybrałaś ją raczej jako krótkoterminową lokatę niż długoterminową, co oznacza, że bierzesz pełny koszt przeciętny.
Innymi słowy, gdy rynek jest na dnie, kupujesz taniej i osiągasz wyższe zwroty, gdy rynek się odradza, chociaż w tej strategii musisz również poświęcić czas do czasu, aż rynek się odradzi.
Dla ciebie bardziej korzystna byłaby strategia W, która działa w następujący sposób:
Strategia W zawsze działa minimalnie poniżej rzeczywistej ceny rynkowej, a gdy kurs spada o więcej niż 10 %, zarządzanie aktywami wyprowadza całe twoje zainwestowane pieniądze z rynku i przechodzi na tzw. poziom ochronny, przenosząc pieniądze na gotówkę i powracając dopiero wtedy, gdy na rynku jest widoczny stabilny wzrost.

Oznaczałoby to, że gdy już osiągniesz 10% zwrotu, nie stracisz już więcej swoich zainwestowanych pieniędzy.

Moja rada dla ciebie, porozmawiaj z doradcą, że chcesz zmienić strategię, co zresztą działa również w przypadku tego produktu.
Lub żeby straty nie były zbyt duże, o ile masz czas.
Pozostań na strategii S, aż rynek się odbuduje i twoje straty zostaną zrekompensowane, a następnie przejdź całkowicie na strategię W z funkcją tzw. AIRBAG.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, co powinienem zrobić? Mam jeszcze 360€ do spłacenia (opłata za instalację), właśnie przeszedłem z W do S. Czy w tym momencie jest sens rezygnować? Przeczytałem wszystkie negatywne opinie i wcześniej też wątpiłem w ten produkt. Chcę po prostu bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, nawet jeśli tylko minimalnie zyskam.

Napisany przez st89
Zmień z powrotem na strategię W, w innym przypadku umowa będzie za droga, a w żadnym wypadku nie rezygnuj, bo wtedy tracisz opłatę za aktywację lub zapytaj swojego doradcę, czy możesz zmienić umowę na Swiss Classic Inverst Plus z bonusami lojalnościowymi, dzięki czemu po 13 latach odzyskasz opłatę za aktywację.
Nie martw się, to jest świetna inwestycja, Bank 2 Plus ma już przestarzałe 8.000.000.000,00€, co już wiele znaczy, więc się uspokój, bo obecnie wszystkie rynki są na spadku, więc dobrze jest, gdy pieniądze są aktywnie zarządzane przez profesjonalistów, którzy zawsze skaczą na rynek, który akurat rośnie.
Dla porównania, w ubezpieczeniu na życie 90% twoich pieniędzy jest inwestowanych w obligacje, a zaledwie 10% na rynku aktywnym, a jeśli odliczysz koszty, w optymalnym przypadku po 15 latach odzyskasz to, co wpłaciłeś przez cały okres trwania umowy.

Napisany przez ADMCI4
Teraz już zrezygnowałem z tego sprzętu, a teraz proszę mi ktoś wytłumaczyć, jak koszty ogólne (opłata saldowa/opłata administracyjna i kwota, która na końcu nazywa się obciążeniem) mogą się zgromadzić do kwoty około 750€? Tak że na końcu faktycznie nie muszą mi nic wypłacić? Chcę powiedzieć, nawet jeśli wszystko jest zgodne z prawem i po prostu nie rozumiem... Ile lata musiałbym oszczędzać, żeby przynajmniej nieco zysku uzyskać? Nie jestem matematycznym geniuszem i nie mam teraz dla was przykładu obliczeń, ale widzę jasno, że pieniądze mogłem lepiej ulokować na książce oszczędnościowej... albo nawet lepiej, mogłem lepiej je wydać... Teraz po prostu zniknęły i to wszystko. Albo i nie. Jestem absolutnie wściekły!!!!!!

Napisany przez Rigo
Cześć Otscho. Wydajesz mi się być dosyć miłym i kompetentnym doradcą. Mam pytanie. Obecnie nasz niezależny doradca zaleca mi założenie konta inwestycyjnego w firmie B2+. 30% na konto S, 40% na konto W i 30% na konto F. Teraz, po przeczytaniu tego forum, poczułem się nieco zagubiony, czy decyzja jest właściwa. Nadal mogę wypowiedzieć umowę codziennie, ponieważ doradca ma ją zatrzymać do przyszłej środy! Mój mąż i ja chcemy inwestować miesięcznie 200 EUR przez 15 lat i planujemy wykorzystać zarobione pieniądze (zdaniem doradcy będzie to około 60 000 EUR) na budowę domu. Planowana oszczędność w banku Dresdner Allianz wynosi około 40 000 EUR do tego czasu. Czyli po 15 latach już połowa nieruchomości. Tak więc, to jest plan doradcy i teraz jestem bardzo zakłopotany, czy to jest dobry plan. Zamierzam jeszcze przez tydzień wstrzymać dokumenty i przeznaczyć więcej czasu na tę decyzję, robiąc więcej badań na ten temat. Jaka jest wasza rada na co najmniej 15 lat inwestycji. Czy opłaca się w takim razie takie konto inwestycyjne, czy to nonsens. Zwłaszcza, że ta strategia inwestycyjna nie jest najtańsza. Co roku pobierane są opłaty i zastanawiam się, czy chcę naprawdę inwestować swoje pieniądze w ten sposób. Dziękuję bardzo, jeśli możecie jak najszybciej odpowiedzieć. Pozdrawiam, Rigo

Napisany przez ADMCI4
Witajcie,
Ja również dałem się namówić na strategię F Depot AWD w 2006 roku i mocno ucierpiałem na tym w latach 2008/2009. Na szczęście nie zrezygnowałem, a teraz wartość tego czegoś jest na tyle wysoka, że przynajmniej przy wyjściu nie ponoszę strat.

Co do zachęt do wytrwania, muszę powiedzieć jedno: poza Strategiedepot Z nie ma żadnej gwarancji na wpłaty. Osoba, która przez 10..20 lat dużo inwestuje pieniędzy, a następnie tuż przed zakończeniem umowy fundusz ponownie traci na wartości, naprawdę mocno cierpi. Jednak żaden doradca tego nie powie!

Postanowiłem: z tym koniec!

Pozdrowienia,
Torsten

Napisany przez ADMCI4
Cześć ponownie,
muszę jednak zrewidować mój poprzedni post - sprawdziłem to jeszcze raz. Pomiędzy płatnościami dokonanymi według mojego obliczenia a płatnościami zgodnie z bankiem jest rozbieżność wynosząca ponad 1700 €! Bank nie jest w stanie poprawnie tego ustalić!
Warto zauważyć, że pytając o wszystkie płatności, włącznie z opłatami za uruchomienie konta itp., chciałem wykluczyć jakiekolwiek nieporozumienia. Mimo to istnieje nadal rozbieżność w wysokości około 800 €.

Postaram się teraz dokładnie wyjaśnić i dowiedzieć, jak bank dochodzi do zupełnie innych kwot niż te, które potwierdzają moje wyciągi bankowe.

Pozdrowienia,
Torsten

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,
jeszcze jedno uzupełnienie - na wielokrotne żądanie szczegółowego rozliczenia w końcu dostarczono trochę papieru. Jednakże nie zasługuje to w żadnym stopniu na miano szczegółowe. Brak informacji o tym, ile udziałów zostało dokupionych za poszczególne składki, brak szczegółowych informacji o rozwoju wartości (tak jak to zazwyczaj znam).

Uważam to za dosyć złe zachowanie, co najmniej nieprofesjonalne!

Pozdrowienia,
Torsten

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy ludzie,
kto może mi powiedzieć, jak powinienem postępować w następującym problemie:
Z powodu obecnego trudnego stanu finansowego chciałem zawiesić moje konto (wariant oszczędnościowy F) - wyraźnie bez wypowiedzenia - więc na rok zawiesić moją kwotę oszczędności. Bank Zweiplus wielokrotnie pisze do mnie, że to niemożliwe, ponieważ mam pewne zobowiązania umowne i powinienem porozmawiać z moim doradcą z AWD (!).
Kto wie, jakie mam prawa, jeśli nie ma już co u mnie zająć?
Pozdrowienia i DZIĘKUJĘ za odpowiedź.
Jetty

Napisany przez ADMCI4
Cześć, chcielibyśmy także zlikwidować nasze konto. Jakie dokładnie opłaty są pobierane? Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.

Dziękuję

Napisany przez ADMCI4
Wygląda na to, że wielu ludzi tutaj zostało źle doradzonych przez AWD!

1. AWD nie jest niezależny.
2. Produkt ma koszty, co się zgadza, ale są one tylko na poziomie 5-6%! W przypadku wersji z bonusem za lojalność koszty zostaną nawet zwrócone około 30 lat później!

Czy porównywaliście już Bank 2+? Rozważmy strategię F! Do listopada 15% zwrotu, teraz możecie powiedzieć, że DAX ma więcej, naturalnie! Ale strategia F inwestuje na całym świecie! Dow miał w tym czasie 8%, euro StoXX -4%.
Moim zdaniem zarządzanie majątkiem zostało tam bardzo dobrze wykonane, mimo sytuacji rynkowej 15% zwrotu!

Lub kogo reprezentuje Bank 2+, o tym pomyśleliście?
Za Bankiem 2+ stoi w 57,5% Sarasin, a w 42,5% Falcon Privat Bank. Obydwie należą do najbardziej uznanych firm zarządzających majątkiem w Szwajcarii. Falcon bank należy do funduszu państwowego Dubaju!

Ubezpieczenia mają koszty od 15 do 30%! W porównaniu do 5% to jest żart!
Bank 2+ to zarządzanie majątkiem interesujące dla osób, które nie chcą lub nie mogą codziennie zajmować się giełdą!
Obecnie Strategia F ma 31 funduszy na liście! Z 100€ miesięcznie można zainwestować w 2 fundusze na szczęście!
Wszystkie strategie są zarządzane na co dzień.

Moim zdaniem plan oszczędzania jest opłacalny dopiero po oszczędzaniu przez co najmniej 15-20 lat, dopiero wówczas zobaczysz korzyści z Banku 2+.
Mianowicie, gdy dochodzi do wymiany funduszy w ramach zarządzania majątkiem, nie ma podatku ani opłaty Agio!
Jeśli inwestujesz w normalne fundusze, na chybił trafił, zwykle większość ludzi inwestuje w akcje z glor...

Napisany przez ADMCI4
Dziś dostałem wyciąg z konta. Moja strategia W powinna przynieść zysk w wysokości 6,27% w 2010 roku. Dlaczego na moim wyciągu widnieje jednak ujemna zmiana wartości w kwocie kilkuset euro?? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, ponownie podnoszę ten temat, po przeczytaniu tutaj wszystkiego i teraz po początkowym irytowaniu, ponieważ mam strategię f, teraz trochę się uspokoiłem, zastanawiam się, czy powinienem wypowiedzieć mój fundusz po prawie 6 latach w maju, ponieważ: od maja płaciłem 50 euro, teraz jestem już na 63,81 euro!!! Twierdzą, że nie można wyeliminować dynamiki!!!? Stan konta na 31.12.2009 = 1500 euro To prawdziwy absurd! Co gorsza, mój mąż ma to samo, a także moje dzieci! Po 25 euro dla każdego! WIĘC CZEŚĆ, dlaczego płacę wówczas osobne opłaty za wszystkich 4, skoro można było to złączyć, niestety po zmianie doradcy w AWD zostałem źle doradzony i od 4 miesięcy nie otrzymałem od niego odpowiedzi. Ostatnie, co usłyszałem od niego, to że może zmienić polisę ubezpieczeniową, abyśmy zaoszczędzili, a także naliczył sobie od razu opłatę 50 euro za dobrą radę! Odkąd powiedzieliśmy, że także jesteśmy dobrze doradzeni przez nasz bank domowy w sprawie umowy kredytowej, nie odezwał się w ogóle???

Napisany przez ADMCI4
Czy ktoś ma szczegółowe informacje na temat nowego produktu: Swiss Classic invest Plus? Jakie korzyści otrzymam w porównaniu do klasycznej strategii Convest 21? Słyszałem coś ogólnie o kosztach, czy są również premia i airbag? Czy mogę przenieść moje konto maklerskie na tę nową strategię?

Napisany przez ADMCI4
Hej wszystkim

W 2007 roku doradca AWD zaproponował nam również Convest 21 w związku z zakupem mieszkania we wschodnich Niemczech. Kwota miała służyć spłacie długów po wielu latach.

Na początku mój mąż i ja byliśmy na tyle głupi, że podpisaliśmy umowę w biurze AWD, chociaż nie byliśmy pewni, czy podane nam tam liczby (oszczędności podatkowe, zwrot z inwestycji, itp.) są prawdziwe. Umówiliśmy się ustnie, że chcemy jeszcze raz sprawdzić te liczby, a potem poinformować AWD, czy zgadzamy się, czy też nie. Nalegano, że nie ma problemu i wystarczy zadzwonić w ciągu trzech następnych dni. Po powrocie do domu sprawdziliśmy (zeznanie podatkowe, internet, itp.) i stwierdziliśmy, że wszystkie podane nam liczby były błędne, mimo że mieli dostęp do naszego zeznania podatkowego!

Następnego ranka zadzwoniliśmy do AWD i poprosiliśmy o anulowanie umowy, tak jak się umówiliśmy. Dwa miesiące później nagle pieniądze zostały pobrane z naszego konta. AIG pobierał pierwszą ratę związana z Convest 21.

Na pytanie o powody w AWD usłyszeliśmy, że nasza prośba przez przypadek nie została zniszczona, ale wysłana pocztą!!!!

Po wielu listach i rozmowach telefonicznych udało nam się na szczęście wyjść z tego bez żadnych strat. Ale nie mogę w żadnym wypadku polecić AWD. Chcą tylko zarabiać pieniądze i na pewno nie są niezależni.

Teraz postępujemy zgodnie z zasadą: Kto chce od nas pieniądze, musi to robić za darmo. Dajemy mu/jej pieniądze, żeby pracowały. Kto chce za to pobierać opłaty, nie dostanie nic od nas. I oto teraz wszystko działa, a my inwestujemy nasze pieniądze dobrze i zyskownie.

Pozdrowienia i trzymajcie się z dala od Convest 21,

s Dirndl

Napisany przez MGIE
Cześć Wszystkim,
chciałem podzielić się moimi doświadczeniami związanych z Cominvest 21.

Jako sprzedawca, przeszedłem już przez następujące etapy:
- Ubezpieczenia (klasyczne)
- Bank (również klasyczny)
- Sprzedaż maklerska
- Ubezpieczenia bezpośrednie

Oznacza to, że zapoznałem się z wszystkimi ścieżkami sprzedaży. Przede wszystkim przeszkadza mi ta czarno-biała klasyfikacja oraz ogólne uprzedzenia w stosunku do doradztwa finansowego.
Tak, istnieją źli doradcy, którzy preferują swoje krótkoterminowe interesy przed interesami swoich klientów. To prowadzi do błędnych porad i rozczarowań.

Jednak z mojego punktu widzenia istnieją również źli klienci. Twierdzę, jak zapewne każdy inny, że doradzam bardzo szczegółowo i sumiennie. Należę do tych, którzy wiedzą, o czym mówią, ponieważ zdobyłem wiedzę i studiowałem w tym obszarze.

Często informowałem także o Cominvest 21. Niezliczone razy informowałem o strukturze kosztów, ryzykach itp. Często jednak zdarzało się, że tego rodzaju klienci nie chcieli o tym wiele wiedzieć. Być może z chciwości, ponieważ w tamtych czasach panowała gorączka złota na giełdach. Rok później, po negatywnym roku na giełdzie, narzekanie było duże. Prawdopodobnie wtedy również negatywnie pisano o mnie na takich forach.
Chcę jeszcze raz podkreślić, że decyzja o takim produkcie nie może zależeć od rozwoju giełdowego jednego roku. Inwestycje w fundusze są zmienne, muszę to zaakceptować. Jeśli pierwsze negatywne ruchy powodują niepewność, oznacza to dla mnie, że ta osoba nie nadaje się do takiej inwestycji. Teraz mogę znowu poruszyć argumenty typu Cost-Average, okresy trzymające od 10 do 15 lat itp., wszystkie te argumenty zostały już przedstawione, a mimo to są ignorowane przez tę grupę klientów. Wtedy zalecam rzeczywiście konto oszczędnościowe. Ta osoba powinna jednak być bardzo ostrożna w swojej uniwersalnej krytyce wobec wszystkich doradców na świecie.

Osobiście bardzo chętnie inwestuję w taki rodzaj inwestycji, ja jako inwestor nawet cieszyłem się z kryzysu finansowego. Właśnie w trakcie fazy pokrywania kosztów, kiedy część moich składek nadal pokrywa koszty, ceny spadły. Dzięki Cost-Average i pokrytym kosztom stworzyła się dla mnie świetna sytuacja wyjściowa, prawdopodobnie był to czas, gdy większość innych uczestników forum wychodziła.
Jeszcze jedno ostatnie uwagi odnośnie Cominvest samego w sobie:
Koszty w wysokości 5% plus koszty zarządzania w wysokości 1% są jak najbardziej akceptowalne. Obecnie pracuję znowu w firmie ubezpieczeniowej, nawet w ubezpieczeniach bezpośrednich, co oznacza, że dzięki brakowi pracy terenowej koszty tych ubezpieczeń są wyjątkowo konkurencyjne. Mimo to nasze koszty są znacznie wyższe od kosztów Cominvest 21.
Chciałbym także krótko skomentować ogólne koszty związane z produktami zabezpieczenia/finansowymi.
Czytając tutaj komentarze typu: Nie płacę opłat, gdy oddaję komuś moje pieniądze. Ten podejście moim zdaniem jest powodem, dla którego istnieje tylu złych doradców. Do dzisiaj usługi doradców czy firm inwestycyjnych, takich jak Bank2plus, nie są doceniane.
Czy 5% opłat za zarządzanie przez 30 lat jest naprawdę zbyt wysokie? Czy to naprawdę niewłaściwe? Jednocześnie narzeka się na brak przejrzystości kosztów? O znikome, nieweryfikowalne prowizje itp.?
Teraz zadam bardzo prowokacyjne pytanie, czy istnieje inna branża, w której handlowiec ujawnia swoją marżę zysku? Czy dowiadujesz się od piekarza, ile zysku generuje sprzedane przez niego bułka chleba? albo inaczej zapytane, czy ma on mniejszą marżę niż 5%?
Dokładnie te powody skłoniły mnie do odejścia od działu sprzedaży. Nie widziałem sensu w byciu traktowanym jak żebrak i w tłumaczeniu się za zły rok na giełdzie, choć wcześniej wszystko było omawiane.

Napisany przez nonoangel
Cześć, jestem nowy tutaj i trochę zdesperowany... Mam umowę Bank 2+ od lata 2010 roku i widzę, że prawie nic nie zostaje (wysokie opłaty za zakończenie i słaby produkt, jak dowiedziałem się od niezależnych przyjaciół). Dotychczas wpłaciłem około 10 miesięcy... Na pewno zainwestuję nowe oszczędności w inne produkty... ale co mam zrobić ze starym kontraktem? Moje pytania...: 1. Czy powinienem zrezygnować (według infolinii nie dostanę wtedy żadnych pieniędzy... wypłacą salda(?) myślałem, że oszczędności Zilmera po odjęciu proporcjonalnej prowizji za zakończenie muszą zostać wypłacone?) 2. Czy powinienem zawiesić płatność składek (czy dostanę wtedy coś z powrotem, czy opłaci mnie roczna opłata lub inne opłaty?) 3. Dzięki zuchwalym pytaniom... jeśli teraz zrezygnuję... czy mogę po prostu zwrócić stare wpłaty, które zostały pobrane z konta? Z góry dzięki Angel

Napisany przez MGIE
Teraz chciałbym się dowiedzieć, kim są Ci niezależni przyjaciele? Przedwczesne wycofanie się w obecnym momencie skutkowałoby całkowitą stratą. Zillmeryzacja oznacza, że koszty zakończenia są prefinansowane, a Twoje konto jest praktycznie obciążane kosztami zakończenia na początku. Oznacza to, że Twoje pierwsze składki są w zasadzie używane do wyrównania salda. Zawieszenie składek również Ci nie pomoże, ponieważ nie posiadasz żadnego istotnego salda, które mogłoby się zyskownie pomnażać. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz złożyć wstecznej rezygnacji, oznacza to, że nawet jeśli odrzucisz obciążenia, co jest prawdopodobnie ograniczone czasowo do około 6 tygodni, te składki mogą zostać później żądane zapłaty.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Ponieważ tutaj ciągle zwraca się uwagę na efekt średniej ceny w planach oszczędzania w funduszach inwestycyjnych, chciałbym zwrócić uwagę na konieczność rozróżnienia między regularnym zakupem a gromadzoną sumą po pewnym czasie!

Im dłużej trwa umowa, tym większa i ważniejsza staje się zgromadzona kwota inwestycyjna w stosunku do stałej opłaty za oszczędzanie. W końcu rozwój samej inwestycji staje się znacznie ważniejszy niż cena za dodatkowy zakup. Zwłaszcza w przypadku długoterminowych planów oszczędzania!

Średnia cena nie jest cudownym lekarstwem. Nadal trzeba dbać o swoje inwestycje.
Więcej na ten temat w tym wpisie na blogu.

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez nonoangel
tutaj krótka informacja zwrotna... moi niezależni znajomi są samodzielnymi pośrednikami (część z nich nawet z convest21) i nie są przekonani do tego produktu.
Właśnie wysłałem wypowiedzenie listem UPS. nawet jeśli stracę 100% pieniędzy z ostatnich miesięcy...
Lepiej gromadzić pieniądze poprzez dobre produkty inwestycyjne i platformy bez agio.... korzyści podatkowe z convest21 mogę zaniedbać. lepiej wziąć dobre Fundusze inwestycyjne zarządzające majątkiem i w razie wątpliwości również odnosić zyski.

średnia kosztowa jest oczywiście dobra, zwłaszcza na rynkach bocznych. Jeśli jednak inwestujesz w coś, co raczej ma negatywny wpływ (np. obligacje państwowe), to efekt nic ci nie przyniesie...

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy członkowie forum!
Byłem zatrudniony pół etatu w AWD jako asystent doradcy przez około 4 lata i na początku byłem pod wrażeniem i przekonany o pracy AWD. Na szczęście nie popełniłem wielkiego błędu, robiąc z tej działalności moją główną pracę.
Niestety, również ja podpisałem kilka umów z AWD, w tym plan oszczędnościowy, który teraz jest w Bank2Plus. Nie zrobiłbym tego więcej! Jeśli są ludzie, którzy twierdzą, że AWD okrada swoich klientów, zgadzam się w większości przypadków.

-> Może jeszcze rozważyłbym porównanie ubezpieczenia mienia, ale nic więcej. Nie będę nigdy więcej zwracać się do AWD, aby zainwestować moje pieniądze!!!

To są moje doświadczenia z AWD. Nie tylko jako klient, ale także z drugiej strony.

Pozdrowienia
Odwiedzający

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim!

Jestem ogromnie rozczarowany tym gównem od AWD i moim zbyt miłym doradcą. Kiedyś, będąc młodym 24-latkim, odziedziczyłem trochę pieniędzy i niestety dałem się namówić na inwestowanie moich super 25.000 EUR w Convest21.
Miało to miejsce w 2/2006 roku, więc zainwestowałem 10.000 EUR w strategię S (czyli Bezpieczeństwo - haha) oraz 15.000 EUR w strategię F (czyli Flagową).

Bez skutku!

Moje piękne, kochane pieniądze leżą teraz już ponad 5 lat i nie ma z tego żadnego zysku! Tylko straty!
Przez 5 lat ani grosza! Ciągle tylko opłaty depozytowe, to i tamto, to chętnie sobie pobiorą, ale żeby coś z tego wyniknęło, tego to panowie chyba nie są w stanie ogarnąć!
Rozumiem, że w 2008 roku wszystko poszło na psy. Wtedy każdy ponosił straty, ale to było 3 lata temu, a oni nadal nic nie robią dla klientów.

Naprawdę mogę płakać!

Więc po prostu trzymajcie się z daleka (od AWD) i tak dalej. Teraz zaufam tylko Raiffeisenowi.

Pozdrowienia

Napisany przez markritter123
Dla wszystkich tych, którzy są tak naiwni i ufni jak ja, ostrzeżenie!!!!!

Przedstawiono mi również koncepcję 21 przez takiego żałosnego ptaka w eleganckim garniturze (doradca finansowy). Dla wszystkich, którzy nie mają pojęcia, brzmiało to świetnie. Wpłaciłem 250 € miesięcznie, ponieważ wtedy było dobrze w mojej firmie. Łącznie wpłacone 5000 € i ani grosza nie odzyskałem. Opłaty, koszty, bla bla bla...

Mój doradca finansowy (przypadkowo wykształcony murarz) nagle przestał mieć dla mnie dobre rady i swoją drogą nigdy więcej się nie odezwał!!!

Wszystkich do jednego i pałką! Nikt z nich nic nie nauczył (może 0,000000001%) to sami oszuści!!!

Napisany przez Markus Greber
Cześć,
również w 2006 roku podpisałem depozyt CONVEST 21 w banku zweiplus (dawnej AIG Bank), aczkolwiek za pośrednictwem maklera ubezpieczeniowego.

Produkt podstawowy wtedy był naprawdę genialny, poza tym, że koszty nie były bagatelne. Tutaj więc potrzebna jest solidna stopa zwrotu, aby to się opłacało. Jednak po tym, jak bank zweiplus zmienił koncepcję inwestycji i depozyty podzielono na wiele małych funduszy, stopa zwrotu poszła w dół (po kryzysie). Najpierw koszty początkowe, a potem, gdy powinno być przyjemnie, nowa koncepcja majątkowa i prawie brak stopy zwrotu. I bank zweiplus najwyraźniej nawet nie poinformował pośredników. To dopiero bezczelność.

Ogółem więc winę ponosi bank zweiplus, który zamienił dobry produkt w zły. Poza tym nie ma za wiele do zarzucenia pośrednikom (mojemu maklerowi i prawdopodobnie także doradcom AWD), bo w końcu nie zarządzają nimi pieniędzmi, tylko polecają dobre produkty, a nikt nie ma kryształowej kuli i nie potrafi przewidzieć przyszłości...

Ogólnie więc, jako wniosek, muszę teraz niestety również zlikwidować mój depozyt i przenieść całość do wolnego depozytu, oznacza to, że olewam zarządzanie majątkiem, ale mam wciąż na uwadze strukturę inwestycji i koszty.

Dodatkowo: Z moich 6 000 euro, które wpłaciłem, zostało jeszcze 6 201,23 euro (po kosztach) w depozycie F.

rzekomo dynamiki nie da się usunąć!??

Dynamikę można łatwo usunąć. Ja tak właśnie zrobiłam.

Cytat od Gasta SUN

To, co jest jeszcze gorsze, mój mąż ma to samo, a także moje dzieci! Każde po 25 euro! WITAJCIE, dlaczego więc płacę osobno za wszystkie 4 osoby, skoro można było to zsumować,...

Uważam, że tylko dla dzieci możliwa jest stawka 25 euro, dorośli muszą zapłacić co najmniej 50 euro.

A jeśli chodzi o opłaty, to na przykład przy Agio jest to obojętne, czy płaci się 4 razy po 5% od poszczególnych kwot, czy 1 raz po 5% od całości inwestycji. Jedynie przy opłatach depozytowych miałoby to znaczenie. Pozostaje pytanie, czy rodzaj zbiorczego depozytu byłby w ogóle możliwy, ponieważ dla każdego inwestora różne strategie mogłyby być możliwe.

Wygląda na to, że wielu ludzi tutaj było źle doradzonych przez AWD! ... I nie ślepo ufać AWDlerowi, który chciał tylko szybko zarobić pieniądze. I starał się ukryć koszty!

Chociaż nie znam żadnego doradcy AWD, nie rozumiem, dlaczego przedstawiasz ten produkt jako bardzo dobry, a następnie mówisz o błędnym doradztwie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata