Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zdrowia / zalecane?

Napisany przez Marco1988
Tak, masz absolutną rację noalmaxim. Irrytują mnie tylko głupie komentarze innych, którzy mówią, że to niemożliwe! I jeszcze się z tego śmieją.

Napisany przez NaTwoim13
Co do sedna, oni z zasady mają dobre intencje, teraz jednak musi być dobrze, ponieważ twój plan zostanie dokładnie przeanalizowany.
Ale będzie to robione przez ekspertów i na podstawie niezbędnych dokumentów.

Napisany przez 2tneub

Jednak dokładne sprawdzenie przez ekspertów i na podstawie wymaganych dokumentów.

Problem polega na tym, że dotyczy to chwili, kiedy być może już włożyło się dużo wysiłku i czasu w projekt budowy domu.
Usłyszanie, że budowa domu w określonej cenie nie jest możliwa, jest moim zdaniem o wiele gorsze. To jest tylko przewyższone przez półwykończony Dom.
Ale być może jesteś trochę masochistycznie nastawiony.

Napisany przez NaTwoim13
Powtórzony wpis

Napisany przez NaTwoim13
I w z tym momencie znowu diskwalifikujesz się dla mnie. Przyjmujesz, że TE jest dla mnie głupi, naiwny i możliwe, że głupi. Czy jego pytanie dotyczyło budowy? Skąd wiesz na podstawie informacji dostępnych w wątku, bez znajomości sytuacji i bliższych informacji o osobie, czy faktycznie interesował się faktami dotyczącymi budowy w innych forach tak samo intensywnie, jak w przypadku finansowania w kontekście otwarcia wątku tutaj? Skąd, po naszych przestrogach i dobrze wybranych radach, że teraz nie informuje się i nie zabezpiecza w odpowiednich forach? Co może być teraz za późno? Być może zwrócić się z koncepcją do banku lub do doświadczonego pośrednika finansowego w celu ponownego zastanowienia się nad kosztami i kompletnością?? Niepotrzebna pomponada może pojawić się, gdy pomoc, jaką chce się udzielić, jest zbyt dobrze myślana, nie ma podstaw lub po prostu jest zbędna i wprowadza zamieszanie.

Napisany przez spassinnebacken
Zauważam, że autor wątku i Marco1988 nie są tożsami. Dlatego prawdopodobnie zeszliśmy na boczne tory w stosunku do początkowego pytania.

Napisany przez NaTwoim13
To tylko dodaje się do tego, ale to coś innego, że jest to dział poświęcony finansowaniu budowy.

Ale w dziale poświęconym finansowaniu budowy również dozwolone są wskazówki dotyczące doświadczeń związanych ze wzrostem kosztów i jego konsekwencjami. Właśnie dlatego, że może to wcześnie ostrzec czytelników zainteresowanych finansowaniem i budową domu przed potencjalnymi trudnościami. Moim zdaniem właśnie to odróżnia forum dyskusyjne od platformy sprzedażowej i reklamowej dla pośredników finansowych.

Napisany przez 2tneub

Niepotrzebny szmalz może powstać, gdy pomoc, którą chce się udzielić, jest zbyt dobra, nie opiera się na żadnych podstawach, jest po prostu zbędna i wprowadza zamieszanie.

Nadal tego nie rozumiesz. Jak możesz odpowiedzieć na pytanie, gdy wiesz, że podstawa obliczeń z 95% prawdopodobieństwem jest błędna?
Budowaliśmy cztery lata temu w taniej części Niemiec. Jeśli OP teraz obniży ceny o kolejne 30%, gdzie koszty budowy rosną rocznie o 5%, a tymczasem normy dotyczące efektywności energetycznej zostają zaostrzone, to podstawy z dużym prawdopodobieństwem nie będą prawidłowe. Możesz udzielać wskazówek dotyczących finansowania, jednak jeśli baza jest błędna, wszystkie będą nieprawdziwe.
Ponadto sam przyznajesz, że przy finansowaniu budowy sprawdzane są jeszcze raz dostawcy i ceny. Dlaczego więc nie miałoby to miejsca na forum? Jeśli uważasz, że to nieistotne, nie pisz o tym. Nie możesz jednak zabronić innym pisanie na ten temat. Do tego służy forum.

Napisany przez hoehlenbewohner

Dom za 130.000 €, 130 m², 5 pokoi
Płyta fundamentowa, malarz, kafelki, zestaw armatury łazienkowej wliczony

1000 €/m² za kompletnie wykończony Dom. Czy z tym idzie maszyna czasu?

Cytat noelmaxim
Przyjaciele, czy to będzie trwać dalej?

Tak.

Cytat noelmaxim
Mój wujek prowadzi największą prywatną firmę budowlaną w naszym regionie, Firmę Budowlaną Gries. Buduje ten sam Dom za 250.000 euro i za 330.000 euro.

Dokładnie. A przy drugim po prostu zakopuje w piwnicy belki złota o wartości 80.000€. Twój wujek to świetny typ.

Cytat noelmaxim
Wniosek z tego, którego wyciągasz, dla mnie oznacza, że uważasz, iż jest głupi, naiwny i być może głupi.

Nie jest to konieczne, aby mocno się przejechać przy budowie. Można być również inteligentnym, roztropnym i doskonale poinformowanym. Niemniej jednak złożoność projektu i specyfika branży budowlanej mogą kompletnie przytłoczyć.

Napisany przez NaTwoim13
@spassinnebacke
Mnie to zupełnie nie obchodzi, z mojej strony możesz kontynuować tę dyskusję. Jednakże nie będę milczał i wyrażę swoją opinię, gdy mam wrażenie, że ktoś tu próbuje sprzedać ludziom kit.
Przecież czytałeś mój dzisiejszy post z godziny 10:50?
Ogólnie rzecz biorąc, nie mam nic przeciwko tym, żeby uświadamiać wszystkich inwestorów - także tutaj - o kosztach, ale nie w ten sposób! Już jasno uzasadniłem, nikt nie jest w stanie dokładnie ocenić, czy koszty zostały właściwie oszacowane na potrzeby projektu, spełniając jego wymagania i okoliczności. Mimo to, wszystko jest uznawane za błędne, zbyt śmiałe, zbyt naiwne i tak dalej. Nie będziemy w stanie rozwikłać tego tutaj w wątku - dopóki nie pojawią się bliższe lub niezbędne informacje. Uświadomiliśmy, to zdaje się już wystarczać dla pytającego, prawda?
Chcę w końcu sprzedać!!!

Napisany przez NaTwoim13
Właśnie sobie odpuszczam, to mi głupie.
Przecież też nie udzielam odpowiedzi na pytania dotyczące cen i sensowności oferty na portalach budowlanych, mówiąc, że nie udzieli finansowania, gdy nawet nie widziałem żadnych wyliczeń, nie mówiąc już o tym, że nikt o to nie pytał.
TE i Marco88 teraz doskonale wiedzą, że wszystko zostało źle obliczone i oszacowane, więc wiedzą, jak się zachować i co zrobić.
@Hoehlenbewohner
Naprawdę? Nie, marża zysku jest taka sama dla obu domów, różnią się tylko wyposażeniem wybranym przez inwestorów.
No dobrze, nie mam już czasu, muszę zajmować się finansami i oszacować koszty na podstawie wszystkich dokumentów w przypadku finansowania nowego budynku.

Napisany przez Marco1988
Kto mówi, że to już kompletnie wykończony Dom? Do tego jeszcze dochodzą dodatkowe wydatki. Naprawdę głupio tutaj. Wychodzę

Napisany przez NaTwoim13
Tak ustalili ostrzegający i krytycy na podstawie dostępnych dokumentów!

Napisany przez nexttry

Chcę podsumować wszystkie moje kalkulacje.

Cytat Marco1988

Dom 130.000 €, 130m² 5 pokoi
Płyta fundamentowa, malarz, płytki, zestaw armatury łazienkowej wliczony
160.000€ działka
9600€ podatek od nabycia nieruchomości 6%
5712€ prowizja dla pośrednika 3,57 %
3200€ 2% koszty notarialne
3200€ pomiar, przygotowanie budowy
1500€ zezwolenie na budowę (jeśli nie zawarte w umowie)
1800€ 6x nadzór budowy
1000€ analiza gruntu, badanie chemiczne
1500€ wywóz ziemi
2500€ instalacja kanalizacji deszczowej
2200€ studzienie rewizyjne, studzienka infiltracyjna
8500€ przyłącza domowe prąd/gaz/woda
10.000€ teren zewnętrzny z pewnym udziałem własnym
10.000€ - 20.000€ wiatrołap/garaż
15.000€ dodatkowe elementy domu ogrzewanie podłogowe, gniazdka elektryczne, kompletne wyłożenie domu płytkami, w niektórych miejscach standardowo był laminat, czego nie chcieliśmy, oraz kilka drobnych rzeczy
Ocena, prąd na budowę (zużycie), osuszacz powietrza, kaucja za wodę na budowę nie są wliczone w finansowanie, to opłacamy na miejscu
75,712 € koszty dodatkowe
160.000€ działka
130.000 € Dom
Razem
365712 €
Finansowane z rezerwą 380000€
Kapitał własny 60.000

Aby pozostać konstruktywnym, oto co jeszcze może brakować:
- Podłączenie kanalizacji deszczowej (zwykle budownictwo wykonuje jedynie przyłącze do 1 m od rur spustowych). Kwota ta mogłaby zostać dodana do kosztów studzienia rewizyjnego i podłączenia sieci do studzienek rewizyjnych.
- Dopóki nie będzie raportu geotechnicznego, zakładane sumy są bardzo niskie. W przypadku konieczności wymiany gruntu/innych fundamentów, wód gruntowych, itp. koszty mogą szybko wynieść 10.000€ (lub nawet znacznie więcej). Nie musi, ale ta możliwość powinna być uwzględniona w planowaniu.
- Urzędy nakładają również dodatkowe koszty (nawet jeśli to tylko drobne sprawy, takie jak przydzielenie numeru budynku, zrzeczenie się prawa pierwokupu itp.).
- Nie bagatelizuj zakładanych dodatków. Jeśli chcesz instalować elektryczne rolety w domu, to bardzo szybko zniknie dodatkowe 4.000-5.000€. Jestem świadom, że można przyjąć standard firmy budowlanej we wszystkich miejscach, ale wtedy twój Dom od wewnątrz wygląda jak standardowe mieszkanie do wynajęcia (przynajmniej przy tym dostawcy w tej cenie). Zaczyna się od schodów i kończy przy armaturze. Oczywiście można się oszczędzać, gdzie się da.
- Piszesz studzienki rewizyjne, czyli liczba mnoga. Koszty 2.200€ prawdopodobnie odnoszą się tylko do jednego. Więc jeśli potrzebujesz dwóch, na deszcz i ścieki, ta suma może okazać się niewystarczająca.
- Bagatelizujesz prace na zewnątrz (przynajmniej jeśli mówisz o niewielkim wkładzie własnym). Oczywiście można to odkładać, ale na bruk, płot, prace ziemne, ewentualne usypanie, trawnik itp. zniknie 10.000€, zanim się obejrzysz
- Dom KFW? Czy asysta KFW jest w cenie? Zazwyczaj to nie jest zwykły ekspert od wyceny.
- Koszty finansowania w czasie budowy domu -> szybko gruba kwota na cztery cyfry
- Przy malowaniu trzeba zwracać uwagę, co dokładnie jest wliczone. Nikt nie zauważy, jak wygląda pomalowana ściana, gdy świeci na nią światło...
- Nadzór budowlany, 300€ za wizytę, to bardzo mało, jeśli ma zawierać dojazd, wizytę na miejscu, rozmowy i dokumentację. Stawka godzinowa wynosi gdzieś między 80-120€ + dojazd, więc 300€ (chyba że jest sąsiadem) nie wystarczy. Lepiej kalkulować 400-500
- Wywóz ziemi jest bardzo zależny od raportu. Może wzrosnąć.
- Piszesz o zużyciu prądu na budowę. Często w ofertach budowlanych jest napisane, że nie trzeba dostarczać skrzynki budowlanej, jeśli coś jest dostępne w odległości X metrów. To zwykle nieprawda, więc tam również mogą pojawić się dodatkowe koszty w wysokości kilkuset euro
Oczywiście jest to tylko luźna lista. Może dotyczyć ciebie, ale nie musi. Twój przypadek jest jednak zupełnie inny niż autor tego wątku, który chciał zbudować 200 m² za 270.000€ (z wydatkami dodatkowymi), ty natomiast za 200.000€ 130 m², więc wygląda to u ciebie znacznie bardziej realistycznie, chociaż moim osobistym zdaniem gdzieś jeszcze coś do tego dojdzie.
Pamiętaj także: Kwoty, które znajdziesz w sieci, są przestarzałe. Obecnie ceny rosną znacznie szybciej niż inflacja. Oczywiście może to się zmienić, ale na chwilę obecną jest tak.

Napisany przez NaTwoim13
Komplement, przynajmniej oparty na solidnych podstawach i uzasadnieniach.

Mimo że to nadal, a może nawet teraz już nie pasuje tutaj (czy naprawdę większość użytkowników i autorów tutaj chce tego czytać??), to przynajmniej konstruktywnie odniesione do podstawowego problemu.

Sugeruję, żeby, skoro faktycznie chce się pomóc i można pomóc, teraz całą sprawę załatwić prywatną wiadomością albo e-mailem.

@nexttry: I dokładnie coś takiego należy moim zdaniem uwzględnić w przemyśleniach przed podjęciem się wyzwania związanych z aspektami finansowymi, dlatego uważam te informacje za sensowne, ważne i tutaj zdecydowanie na właściwym miejscu, gdy osoby, które mają to już za sobą, zwracają na to uwagę.
W kolejnym kroku - gdy będę mieć bardziej realistyczny obraz tego, ile pieniędzy potrzebuję - eksperci mogą tutaj zbadać kwestie finansowej wykonalności. Zasadniczo bardzo to popieram. Gdybym zatrudnił niezależnego pośrednika budowlanego, a nie jednego z banku domowego w połączeniu z dużym towarzystwem budowlanym, podczas rozwiązywania umowy przy sprzedaży domu na pewno zaoszczędziłbym dużo pieniędzy i kłopotów. Po fakcie jest się mądrzejszym. A patrząc na to, co czytam tutaj o jednym i drugie pośredniku, jestem zaskoczony tym, co chętnie bym wtedy brał pod uwagę, poważnie.

Napisany przez 2tneub

Tak stwierdzili ostrzegający i krytycy na podstawie dostępnych dokumentów!

Nie my to powiedzieliśmy, to napisał sam Marco1988:
Dodatkowo doszły jeszcze dodatkowe 15000 euro.

Cytat od Marco1988
Dom 130 000 €, 130 m kw. 5 pokoi
Płyta fundamentowa, malowanie, płytki, zestaw armatury łazienkowej w cenie

Jeśli teraz nawet T&C, reprezentujący tańszą frakcję w regionie Essen, o nazwie Flair 130 proponuje cenę od 156 900 € za gotowy do zamieszkania, to 145 tys. € z malowaniem i posadzkami nie pasują w żaden sposób. Nikt nie potrafi czarować.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

@nexttry: I dokładnie takie informacje powinny wg mnie być brane pod uwagę przed przystąpieniem do oceny możliwości finansowych, dlatego uważam te informacje za sensowne, ważne i w żadnym wypadku nie na miejscu tutaj, gdy osoby, które mają to za sobą, zwracają na to uwagę.

Ponownie przypominam: Jestem zdania, że TE może zrealizować swoje zamiary, ale uważam też, że kwoty są bardzo napięte.
Podstawowy problem z budową domu dla mnie polega na tym, że trzeba rozmawiać z kimś (firmą budowlaną/deweloperem), kto nie jest moim przyjacielem, ale (słusznie) reprezentuje swoje własne interesy (zarabianie pieniędzy). Ten problem można rozwiązać, kupując wiedzę fachową w postaci rzeczoznawcy bądź architekta. Ale trzeba wtedy wyłożyć kilka tysięcy euro i zainwestować.
Niewielu jest gotowych na to, bo jeśli okazałoby się, że nie da się zbudować domu za 150 000 euro jako gotowy do zamieszkania tanio, a cena wynosi jednak 250-300 tys. euro, co oznaczałoby, że jednak nie można/nie chce się budować, to koszty planowania byłyby wyrzucone w błoto. Dlatego od razu idzie się do firmy budowlanej i macha się cenami z widoku w oknie......
Architekt jest w stanie np. na podstawie specyfikacji istotnych warunków zamówienia zapewnić, że oferty firm można przynajmniej w miarę realistycznie porównać. Ja jako laik w porównaniu do 3 umów budowlanych od przedsiębiorstwa budowlanego działającego z betonu w porównaniu do dostawcy domów z drewna i dewelopera w ogóle nie jestem w stanie tego zrobić.

Napisany przez Sparky
A u nas kalkulacja dewelopera odpowiada dotychczas. Mieliśmy dodatkowe koszty związane z większymi fundamentami (które zostały nam wcześniej zgłoszone i były w granicach rozsądku). Obecnie mamy zrobioną konstrukcję i wylewkę. Teraz pozostaje tylko malarz i glazurnik (wszystko już zostało wybrane i z pakietu glazury zostało nawet prawie 3000 €). Teren zewnętrzny zamierzamy zagospodarować we własnym zakresie i przewidzieliśmy na ten cel 10 000 €. Nie potrzebowaliśmy pomocy przy budowie, moja żona jest inżynierem budownictwa. Budujemy w okolicach Berlina, gdzie na szczęście ceny są jeszcze w miarę normalne. Ale i to się zmieni w ciągu najbliższych lat.

@sparky
Czy mogę zapytać, ile metrów kwadratowych budujecie i ile kosztuje ten projekt?

Napisany przez Sparky
Cześć i przepraszam za późną odpowiedź.
Budujemy Dom miejski o powierzchni około 125 metrów kwadratowych i obecnie płacimy 200 000 euro. Jednakże jest to tylko koszt samej budowy domu.

Napisany przez 2tneub
To znowu wracamy do 1600€/m².

Napisany przez Sparky
Dokładnie, a wyposażenie jest w dobrym środku. Na przykład zrezygnowaliśmy z wentylacji. Koszty adaptacyjne wyniosły około 25000€, a koszty zakupu około 20000€.

Napisany przez NaTwoim13
Nawet jeśli moim zdaniem to nadal nie jest odpowiedni wątek, czy mógłbyś - skoro podano już liczby - proszę raz jeszcze rozbić, na co dokładnie musiałeś wydać pieniądze podczas zagospodarowywania terenu i jak dzielą się poszczególne koszty tej sumy?
Koszty poboczne nabycia 20 000 euro, czy mógłbyś to też krótko wyjaśnić?

Napisany przez Sparky
Koszt 25 000 zł obejmuje wszystkie media (prąd, woda/ścieki), geodetów, wniosek o pozwolenie na budowę, prąd budowlany, bruk prywatnej drogi, kontener, WC do wynajęcia itd.

Koszt 20 000 zł obejmuje podatek od nabycia nieruchomości i notariusza.

Napisany przez nexttry

Tutaj mamy znowu 1600€/m².

Tak, to są przynajmniej realistyczne liczby, które podaje Sparky tutaj. Koszty dodatkowe + koszty nabycia również brzmią realistycznie (dla szacunku kosztów bez istniejącej oceny gruntów zawsze należy uwzględnić dodatkowy pięciocyfrowy zapas, czyli koszty nie są naprawdę ograniczone od góry. Może się udać i nie trzeba, ale może się też nie udać, ... byłoby tylko źle, gdyby tego nie uwzględniono).
Gdy czytam takie liczby w wątku, nie mówię nic, ale przy cenie za metr kwadratowy 1100€ po prostu trzeba to zrobić.

Napisany przez Sparky
Cześć nexttry, na dodatkowe koszty związane z płytą fundamentową mieliśmy 15 000€ w rezerwie. Musieliśmy z niej wykorzystać 5000€. Jesteśmy dość elastyczni, jeśli chodzi o przekroczenie budżetu. W razie potrzeby możemy sięgnąć do naszych rezerw, a także można sfinansować nadchodzący podatek od nieruchomości. Bilans naszych finansów nadal będzie wtedy dodatni.

Napisany przez NaTwoim13
Jak rezerwy zostały zadeklarowane w banku? Z jakim bankiem finansowałeś?

Napisany przez Sparky
Rezerwa nie była zadeklarowana w banku. Można powiedzieć, że to jest rezerwa awaryjna. Jesteśmy w ING Dinie

Napisany przez nexttry
Oczywiście. Nasz bank zaakceptował od razu 15 000€ na prace związane z ziemią w naszym wydatkowym planie, pomimo że mówiliśmy, że będą one oczywiście zależały od raportu geotechnicznego. To, czego nie potrzebowaliśmy, mogliśmy bezpośrednio zwrócić na końcu budowy.

Napisany przez Paddy007

Aha, Skaner linii papilarnych kosztuje 129 EUR w markecie budowlanym lub 1.500 EUR u fachowca -> który wybrałeś?
To samo dotyczy prysznica, czy oznaczenie "wyposażenie premium" oznacza po prostu prysznic na jednym poziomie, czy prysznic jest od renomowanego producenta?
Te określenia używane są w reklamie, a podczas prezentacji próbek (oczywiście PO podpisaniu umowy) okazuje się, że nie jest to to, czego się oczekiwało......

Skaner linii papilarnych oraz drzwi pochodzą od renomowanego producenta i kosztują kilka tysięcy. Więc nie martw się, nawet jeśli próbujesz wszystko krytykować.
Co do prysznica, planowany jest na jednym poziomie przez specjalistę od mas i płytek, a armatura prysznicowa za 1200 EUR od renomowanego producenta i szklane drzwi Walk In od dobrego producenta uważam za wystarczające, a nie towar z marketu. Kupuję to i sam instaluję po zbudowaniu. Może być droższe, ale to wcale nie jest tandetny towar z kosza ze zniżkami. Twoje uogólnienia po prostu nie zawsze są trafne.
Faktem jest, że firmy budowlane nie informują z góry o wszystkich kosztach, zwłaszcza dotyczących wyposażenia łazienki, itp. Ale ja zainwestowałem dużo czasu i nerwów i dopóki nie dostałem wszystkiego, nie dawałem im spokoju. W tej kwestii jestem prawie perfekcjonistą, bo z góry byłem poinformowany o sztuczkach firm. Masz rację, jeśli polegasz tylko na informacjach firm, możesz rzeczywiście skończyć z tanim armaturem, którą nie starczyło ci kasy, albo będziesz musiał dodać finansowanie. Ale jeśli się za to zabierzesz, wszystko będzie dobrze...

Nie chciałem negatywnie tego oceniać, ale zwróciłem uwagę, że wyposażenie premium może oznaczać tylko czytnik linii papilarnych albo prysznic na równi bez stopnia, a nie koniecznie wysoką jakość wykonania. Dlatego bardzo miło jest przeczytać, że zrobiłeś sobie wcześniej takie rozważenia.
Ale na pewno jest wielu konsumentów, którzy mogą się w ten sposób naciąć.

Napisany przez Tikonteroga

Witam wszystkich,
chciałbym poznać was sądzicie o naszym projekcie budowlanym (Dom jednorodzinny).
Dochód:
On: 2.375 euro na etacie
Ona: 850 euro na etacie (połowę etatu z powodu córeczki)
Zasiłek rodzinny: 190 euro
Razem: 3.415 euro
Cały projekt kosztuje 350.000 euro
- 80.000 euro za działkę z opłatami
- 240.000 euro na nową budowę z wiatą na samochód
- 30.000 euro na koszty dodatkowe (podłączenia, pomiar, brukarstwo itp.)
Chcielibyśmy zainwestować 70.000 euro kapitału własnego, więc pozostałoby do sfinansowania 280.000 euro.
Mamy 33 i 32 lata, więc mielibyśmy 30 do 35 lat na spłatę kredytu. Myśleliśmy o okresie zapadalności na 20 lat.
Czynsz netto wynosi 800 euro. Moglibyśmy sobie jednak wyobrazić ratę kredytu do 950 euro. Obecnie dobrze sobie radzimy (odkładamy około 300 euro miesięcznie).
Drugie dziecko możemy sobie wyobrazić. Wtedy moja żona otrzymałaby roczny zasiłek rodzicielski. Potem znów pół etatu, tak jak teraz.
Czy to jest możliwe?
Dziękuję za wasze opinie!
Michi

Moim zdaniem warto zauważyć, że przy miesięcznym dochodzie w wysokości 3415 euro na koniec miesiąca pozostaje tylko 300 euro. To dość niewiele nawet dla dwóch dorosłych i dziecka. Sugeruje to styl życia, którego nie powinno się finansować z długów w wysokości 280 000 euro. To moja opinia. Ostatecznie to oczywiście wasza indywidualna sprawa.
Musicie także pamiętać, że koszty utrzymania domu są wyższe niż koszty wynajmu mieszkania. Ponadto zawsze powinniście mieć odpowiednią rezerwę finansową na ewentualne naprawy. Mam nadzieję, że nie kalkulowaliście tego zbyt ciasno.
Planujecie roczną dodatkową spłatę w wysokości 5%? Dopóki wasze sytuacje zawodowe się układają i nie pojawią się nieoczekiwane problemy z dochodami, takie jak utrata pracy, choroba lub niezdolność do pracy, a także brak nieprzewidzianych wydatków, powinniście uwzględnić w budżecie dodatkowe spłaty. Zwłaszcza, że udział kapitału własnego u was jest relatywnie niski, więc będziecie musieli wziąć stosunkowo duży kredyt. To mogłoby spowodować wyższą stopę procentową z powodu większego udziału kredytowania. Aby zmniejszyć obciążenia odsetkowe, powinniście w pierwszych latach spłacać jak najwięcej! Również stałą ratę kredytu powinniście wymiarować tak, aby była zabezpieczona (patrz bezrobocie, choroba, niezdolność do pracy).
Polecam także dokładne przeanalizowanie, ile w końcu będzie was kosztować Dom wraz z odsetkami, jeśli dostaniecie ofertę finansowania.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata