Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: LBS nagle żąda opłat za prowadzenie konta dla starych umów - czy to zgodne z prawem?

Napisany przez obelix

Dokładnie to jest moim problemem !!

Nadal dziwi mnie, że klauzula (dotycząca wypowiedzenia umowy) została wtedy zatwierdzona przez BaFin.
Pozostałe kasy oszczędnościowo-budowlane byłyby zadowolone, gdyby miały je w starych umowach.
Dla klientów to niezrozumiałe i więcej niż złe.

Re: LBS nagle żąda opłat za prowadzenie konta dla starych umów - czy to zgodne z prawem?

Napisany przez SaltonSea
Hej,

podnoszę ten wątek ponownie, ponieważ dostałem teraz też list od LBS. Teraz chcą ode mnie 18 EUR opłat za prowadzenie konta, chyba że się nie zgodzę.

Moje pytanie teraz brzmi, czy mogą mi zerwać umowę, jeśli sprzeciwiam się zmianom? Czy ktoś miał już z tym doświadczenie? Czy wszystko po prostu pozostanie bez zmian, jeśli się sprzeciwie? W załączniku przesyłam list.

Wkrótce też wyślę im pismo, że chcę jeszcze więcej oprocentowania i mają 6 tygodni na sprzeciwienie się, a jeśli nie dostanę odpowiedzi, zmienione odsetki zostaną uznane za zaakceptowane...

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Napisany przez KaJo1973

Napisany przez NaTwoim13
To jest dokładnie prawda i ważne jest, że LBS informuje w piśmie, że zrezygnuje z wypowiedzenia umowy.

W niektórych umowach klauzula dotycząca możliwości wypowiedzenia umowy przez Bausparkasse w przypadku sprzeciwu znajduje się w ABBs (nie we wszystkich umowach), dlatego konieczne jest dokładne zwrócenie uwagi na zasadność sprzeciwu.

W Twoim przypadku wszystko w porządku, klauzula jest zawarta, ale LBS informuje klienta w piśmie o zrzeczeniu się tej możliwości.

W rezultacie nieświadomi, niedbały i wygodni klienci będą płacić opłatę w przyszłości, ponieważ nie sprzeciwiają się podwyżce lub Bausparkasse nie rezygnuje z danej klauzuli, klient z odpowiednią klauzulą w ABBs stawia sprzeciw bez zmartwień, a Bausparkasse może wypowiedzieć ewentualną wysokooprocentowaną umowę.

Napisany przez SaltonSea
Po moim sprzeciwie w grudniu otrzymałem bezpośrednie potwierdzenie od LBS Nord, które brzmi następująco:

Twój sprzeciw został odnotowany w naszych dokumentach. Dla wskazanej przez Ciebie umowy / umów obowiązują dalsze postanowienia ogólnych warunków umów o oszczędności na cele mieszkaniowe (ABB).
Nadpłacone opłaty w styczniu 2018 zostaną sprostowane bez konieczności żądania. Nie musisz podejmować dalszych kroków.

18 EUR za opłaty konta zostały pobrane wcześniej i do tej pory nie zostały zwrócone (mimo potwierdzenia sprzeciwu)
Moje pytanie teraz brzmi, kiedy można się spodziewać zwrotu pieniędzy. Ponadto, w zasadzie mogę także zażądać zwrotu straconych odsetek, które miałem otrzymać za te 18 EUR (choć chodzi mi raczej o zasadę niż o kilka centów).

Napisany przez Jetron
Cześć. Po tym, jak miałem ten sam problem z LBS-Nord i szukałem osób o tych samych doświadczeniach za pośrednictwem Google, trafiłem tutaj.
Również na początku grudnia 2017 roku otrzymałem informację o opłacie usługowej naliczanej na moje umowy. Po przeczytaniu drobnym drukiem tych samych umów i mając pewność, że nie mam się czego obawiać, tego samego dnia wysłałem faks z protestem.
Na to nie było żadnej reakcji, ale dokładnie na przemian roku naliczono mi 18 [url]euro[/url] za każdą umowę. Natychmiast napisałem ponownie (tym razem mailem, ponieważ był Sylwester) i dość szybko otrzymałem odpowiedź z tym samym tekstem co u SaltonSea. Najpierw uspokoiło mnie to, ale teraz po 6 tygodniach nadal nic się nie dzieje. Ponownie napisałem (meilem) i ponownie otrzymałem dokładnie taką samą odpowiedź co w sylwestrową noc. Chciałem tylko dokładnie wiedzieć, ile czasu trzeba czekać na zwrot pieniędzy. Innymi słowy, ten email to standardowa odpowiedź i teraz się zastanawiam, czy ktoś tam naprawdę dba o potrzeby swoich klientów. Zobaczymy, kiedy uda mi się kogoś dorwać telefonicznie. Jak u Was? Ktoś już miał doświadczenie, kiedy pieniądze zostały zwrócone, czy jednak trzeba wybrać drogę poprzez wysyłkę listem poleconym itp. W sumie rozumiałem, że wystarczy faks z potwierdzeniem wysłania i zdjęciem wysłanego.

Napisany przez obelix

Na to nie było żadnej reakcji, ale dokładnie w nowy rok naliczono mi 18 [url]euro[/url] za każdy kontrakt. ... W związku z tym ponownie wysłałem e-mail i ponownie otrzymałem dokładnie taką samą odpowiedź jak w noc sylwestrową.

W mailu odpowiedzi LBS czytamy:
Zbyt wysokie opłaty obciążone w styczniu 2018 roku bez żadnych dodatkowych wkładów zostaną skorygowane. Nie musisz podejmować dalszych działań.

Wystarczył(e) e-mail jako sprzeciw.

Napisany przez SaltonSea

w odpowiedzi mailowej LBSa czytamy:
Zbyt wysokie opłaty w styczniu 2018 zostaną skorygowane bez konieczności dodatkowych działań ze strony Pana/Pani.

Wystarczyła wiadomość e-mail jako sprzeciw.

Krótka odpowiedź ode mnie: Do tej pory nie otrzymałem/am zwrotu 18 EUR za opłaty za [url]konto[/url] (na dzień 5 marca).

Napisany przez obelix
Poczekaj chwilę; wkrótce nadejdzie odpowiednie pismo. Zwrot pieniędzy zostanie dokonany później z odpowiednią datą wyceny.

Napisany przez 2utopus
Dzisiaj zauważyłem zaksięgowanie z datą wyceny 1.1.2018 różnicy na wyciągu online dotyczącej mojego kontraktu oszczędnościowego mieszkaniowego. Jak powinienem postępować, jeśli chcę jak najdłużej korzystać z kontraktu oszczędnościowego jako dobrej lokaty pieniężnej? Zostałem przydzielony w lipcu 2014 roku - obecnie oszczędzam maksymalną kwotę każdego stycznia oraz dodatkowo 40 € na pracowniczy program oszczędnościowy. Kiedy powinienem zrezygnować z kredytu i zaakceptować przydział, jeśli nie chcę zagrozić bonusowemu saldzie? Czy dobrze rozumiem, że saldo oszczędnościowe + saldo bonusowe mogą przekroczyć sumę oszczędnościową, ale samo saldo oszczędnościowe nie może, aby nie doszło do wypowiedzenia kontraktu przez instytucję oszczędnościową?

Napisany przez BenniG
Tak, robisz to dokładnie dobrze.
Dodatkowo zwróć uwagę na okres 10 lat i wszystko pójdzie gładko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata