OF-Automotive
Następnie powinniśmy jeszcze raz omówić pojęcia.
doradca honorowy ma zezwolenie na używanie tej nazwy i jego usługę płaci klient osobiście. Zaczyna się to od żądania wynagrodzenia za konsultację od samego początku. W zależności od umowy, opłata może być uzależniona od wynagrodzenia bądź czasu pracy.
doradca honorowy nie może pobierać wynagrodzenia od banku. Znam tylko bardzo nielicznych doradców tego typu, ale żaden z nich nie jest związany z firmą budowlaną.
Pośrednicy finansowi zazwyczaj otrzymują wynagrodzenie z marży odsetkowej banku. Ogólnie rzecz biorąc, mogą oni także pracować na zasadach prowizyjnych, jednak muszą to zadeklarować w umowie pośrednictwa kredytowego. Opłata ta zostanie wówczas doliczona do oprocentowania. Pośrednik może także uzgodnić dodatkowe wynagrodzenie od banku, ale równoczesne pobieranie opłat podlega ścisłym przepisom prawnym.
Osobiście zamierzam przestawić się na doradztwo honorowe, ponieważ uważam, że jest nonsensowne domagać się wynagrodzenia za moją pracę wstępną, a poza tym byłoby to trudne do zaakceptowania w handlu online. Przygotowanie, koncepcje i oferty, a jeśli pasuje, to dlatego, że nie istnieje dla konsumenta alternatywa, w konsekwencji bank powinien również wynagrodzić moją pracę z ich marży odsetkowej.
Jednak nigdy nie chciałbym dołączyć do firmy budowlanej i pragnąć współpracy bezpośredniej. Konflikt interesów byłby dla mnie zbyt duży, jeśli coś nie pasuje mi w domu, cenie lub usłudze, musiałbym to zgłosić, co spowodowałoby konflikt interesów, ponieważ prawdopodobnie przedsiębiorca budowlany nie skorzystałby już z moich usług dotyczących udzielania
kredytów jego klientom budowlanym.
Nie zawsze jest łatwo znaleźć niezależnych i doświadczonych pośredników finansowych na miejscu, gdyż kto miałby ocenić, czy pośrednik jest rzeczywiście dobry? Konsument zazwyczaj ma trudności z dokonaniem właściwej oceny. Ponadto w dużych miastach będzie to z pewnością możliwe, ale w obszarach wiejskich już trudniej będzie znaleźć dobrze ocenianych pośredników finansowych.