Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu możliwe??

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, najpierw sobie pomóż

Napisany przez NaTwoim13
Nie, ona zostanie w domu, obracając kciuki i otwierając drzwi biegłemu sądowemu, gdy zrobi się ciasno!
Kto powiedział, że TE musi to zrobić? Kto? Sytuacja wyjściowa jest elegancka i piękna, a teraz wszystko dopiero się zaczyna!!!

Napisany przez Daukind

Nie, zostanie w domu, kręcąc kciuki i otwierając drzwi dla biegłego sądowego.
Kto w ogóle mówi, że OP naraża się na to przedsięwzięcie? Kto? Sytuacja wyjściowa jest elegancka i ładna, a teraz wszystko dopiero się zaczyna!!!

Co chcesz ode mnie? Powiedziałem tylko, że 2.400 euro dochodu netto plus zasiłek rodzinny to za mało. Jeśli(!) teraz dojdą jeszcze przychody z kapitału lub dodatkowa osoba zarabiająca, to musi to zostać ponownie ocenione. Ale sytuacja wyjściowa 2.400 euro netto plus zasiłek rodzinny to NIE(!) jest elegancka i ładna.

Napisany przez wbs
Przykro mi...
Czy ktoś chciałby również trochę ciastek i filiżankę kawy?
Będzie tu jeszcze ciekawie.
@Daukind: Mam skromne pytanie: Dlaczego oczywiste jest, że problemem jest to, jeśli działalność na forum przynosi korzyści nawet maklerowi finansowemu?
Ponadto muszę powiedzieć, że bardzo chciałbym, aby ta wojna była prowadzona prywatnie, a nie publicznie tutaj. To w ogóle nie służy sprawie i skutkuje tym, że potencjalni autorzy raczej nie piszą już, bo boją się, że ich wątek wybuchnie.
Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez Daukind

@Daukind: Mam skromne pytanie: Dlaczego jest oczywistym problemem, jeśli działalność na forum przynosi również finansistowi zyski?

Kto tak mówi? Warto jednak pamiętać, że finansista reprezentuje swoje własne interesy, a nie klienta końcowego. Jest dość zabawne, że zawsze to maklerzy widzą wszystko różowe, piękne i łatwe do przedstawienia. Ale szanowanemu koledze to samo już przyszyło do głowy na forum budowlanym. Ale tam oczywiście nikt też nie ma pojęcia...

Napisany przez matti85
@noelmaxim u ciebie zawsze wszystko jest możliwe
Przepraszam, ale zdrowy rozsądek jasno mówi, że przy finansowaniu w wysokości 270 tys. zł+ będziemy mieć do czynienia z ratą przy 2% spłaty w wysokości około 900€ plus około 300€ kosztów dodatkowych, co daje ogólnie 1200€.
W rezultacie ponad 50% dochodu głównego zarabiającego odchodzi.
Można to zrobić, jeśli nie ma się innych dużych życzeń, ale pytanie, czy wytrzymacie to przez 20 lat i dłużej, to inna sprawa. Teoretycznie wszystko jest możliwe. Teoretycznie co piąta osoba z nas jest Chińczykiem lub Hindusem, ale ja tu nikogo takiego nie widzę
Przy budowie koszty mogą być większe. Dziecko kosztuje znacznie więcej niż zasiłek rodzinny.
Ja bym tej sumy nie finansował, ale ja też nie jestem bankiem.
Poleciłbym wam prawie tak wypróbować to przez 3-5 miesięcy, żebyście próbowali sprawdzić, jak radzicie sobie z tym, co wam miesięcznie zostaje.

Napisany przez NaTwoim13
Ja, Daukind i wszystko to, co odkryłem wraz z wieloma użytkownikami tutaj, wyjaśniam, prezentuję, składam oferty, zwracam uwagę, odmawiam lub wspieram - aż do momentu, kiedy faktycznie zostanie uzgodnione wynagrodzenie za tę pomoc i wsparcie, jeśli finansowanie ma sens i przede wszystkim zostanie zatwierdzone przez bank. Bank nie będzie uczestniczył w przedsięwzięciu z jeśli, być może i hit euro!! Ani z szykownością i pięknem!!!!!!
Dobra, to wszystko, wystarczy.

Napisany przez Banker
TE już powiedział, że kobieta może ewentualnie przejść na część etatu, jeśli sytuacja stanie się napięta.
Zakładając (co jednak jeszcze nie jest znane), że może on żyć przy stawce 1000 €, a stopa procentowa wynosi przez 20 lat ustalone 2,2% (realistyczne!), to po 20 latach pozostałoby 118 tys. euro zadłużenia.
Gdzie jest teraz problem?
Pytanie brzmi, czy jest to możliwe dla tej rodziny.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, co ty takiego jesteś za szczur! Zginąłeś na uszach? Czytasz na tym forum? O kredytach budowlanych? Odczytujesz ten gówno? Czy komuś kiedykolwiek pomogli w wątkach dotyczących kredytów budowlanych? Tam latają same reklamy, a ty chcesz porównywać to ocenzurowane forum z tym forum w jakikolwiek sposób??
Ograniczyłem ich interesy, mają umowy z partnerami reklamowymi, nie chcą, żeby ktoś błyszczał tu fachową wiedzą, możliwościami i doświadczeniem, interes musi pozostać i powinien pozostać u nich!! Komercyjnie i ocenzurowane, tego nigdy byś tu nie doświadczył, gdyby istniało, byłbyś już dawno zbanowany po twoich różnych wybrykach i faux pas! Mówisz o tym tutaj, bo chcesz mnie dyskredytować?
To niskie, że w tym forum w ogóle wspominasz to forum!!!

Napisany przez nexttry

Daukind, co to za szczur! Zostałeś wyrzucony stamtąd? Czy czytasz to forum? O kredytach hipotecznych? Czy czytasz tam te bzdury? Ktoś tam został tam kiedykolwiek pominięty w wątkach dotyczących kredytów hipotecznych? Tam latają same reklamy, a ty chcesz porównać to cenzurowane forum z tym forum w jakikolwiek sposób??

Zostałeś tam wyrzucony. Mimo jasnego naruszenia warunków, tam reklamowałeś i próbowałeś sprzedać użytkownikom finansowanie. I to pomimo tego, że twoje argumenty tam zostały kompletnie zdyskredytowane. Wszyscy byli tam zgodni, że nie masz pojęcia i zależy ci tylko na interesach. W przeciwieństwie do tego miejsca, tam nie są dozwolone żadne działalności komercyjne! Nic tam nie jest cenzurowane, chyba że jest to reklama! To bardzo poprawia jakość, ponieważ osoby odpowiadają bez ukrytych intencji i mogą być maksymalnie obiektywne.
Ty nigdy tego nie będziesz, ponieważ masz silne interesy ekonomiczne tutaj. Sam sposób działania, bezpośrednie kontaktowanie użytkowników prywatnymi wiadomościami, w ten sposób odgradzasz ich od publicznej części, pokazuje, jak postępujesz. Chcesz izolować osoby, aby móc sprzedawać swoje rzeczy.
Tutaj możesz robić swoje. Większość użytkowników, którzy przychodzą tutaj, cieszy się, gdy ktoś im mówi, że ich plan jest łatwo wykonalny. Nawet jeśli, jak w tym przypadku, warunki początkowe są dość złe, ... na pierwszy i drugi rzut oka. Na szczęście są użytkownicy jak Daukind, którzy przynajmniej dostarczają kolejnej perspektywy. To jest właśnie siła forum, wiele różnych opinii, nawet jeśli ci się to nie podoba.

Napisany przez NaTwoim13
@nexttry
Mamrot, paplanie, narzekanie, spekulacje, dodać musztardę, paplanie itd., itd., itd. Czy uważasz, że to jest adekwatne dla forum finansowania budowy? Czy jakość rzeczywiście się poprawia? Czy którykolwiek z użytkowników na tym skorzysta? Jakie korzyści mamy tutaj z twoich i Daukind jego postów? Jakie? Powiedz mi? Wyobraź sobie, że usunięte są moje prawie 5 000 postów, no dalej. Co zostaje? Co? Powiedz mi??? To było wszystko tylko aby sprzedać?????
Oszukiwać użytkownika i robić swoje sprawy w tle??? Tak, oczywiście!! Klienci chcą pożyczyć dużo pieniędzy, mają przed sobą inwestycję życia, myślisz że przestaną wtedy pisać, bo ja ich do tego zmuszam??? Czy poważnie to myślisz? Ja rzetelnie przesłuchuję i zasługuję na odpowiednią inwestycję, jak postąpić, a wy chcecie tu oceniać bez dodatkowych informacji???? Czy naprawdę wierzycie, że klienci publicznie prezentują swoje finansowania?????? Czy chcecie równocześnie kontynuować swoje gadanie i narzekanie bez żadnej wiedzy tła???? Czy naprawdę w to wierzycie? Czy wiesz nawet, o co tutaj chodzi, co dzieje się poza kulisami???
I to wszystko, mimo że twoje argumenty tam zostały kompletnie obalone. Wszyscy tam zgadzali się, że nie masz pojęcia i zależy ci tylko na interesach
No tak, więc nie mam pojęcia, aha! Naprawdę tego jeszcze nie wiedziałem, naprawdę nie! Obalone??? Co niby obalone? To forum pod względem jakości to jedna wielka katastrofa w dziedzinie finansowania!
Ale że nie mam pojęcia, nad tym muszę się zastanowić, naprawdę, o tym pomyślę!

Napisany przez Banker
Teraz szczerze zaczyna być niepokojąco. Każdemu pozostawia się decyzję, czy przyjąć ofertę czy nie. Jeśli istnieje funkcja PW, to jest wykorzystywana. A jeśli pośrednicy decydują się działać poprzez forum... no i co z tego? Ludzie sami mogą decydować. Ja też różnie myślę, ale w tym przypadku tak właśnie jest. Patrzę pozytywnie na budowę domu tutaj. Zawsze mówicie o 2200€ netto, zapominając o dodatkowych 5000€ rocznie i o tym, że kobieta być może ponownie przejdzie na niepełny etat. Więc mówimy o minimum 2600€ miesięcznie, + ewentualnie 450€ albo więcej od kobiety. I ponad 30% wkładu własnego. Widziałem już znacznie gorsze warunki. Alternatywa: kredyt na 20 lat, również przy 2,2% oprocentowaniu z 1% spłaty = 720€ miesięcznie i dodatkowa spłata w wysokości 5000€ rocznie = pozostały dług 78 tys. EUR po 20 latach i teraz ktoś mówi, że to nie jest solidne! Jeśli trudno z tym ułożyć, to dodatkowe spłaty mogą również raz na jakiś czas wygasnąć. Moim zdaniem z tym podejściem nawet z czynszem będzie mu trudniej.

Napisany przez OF-Automotive
Cześć,
co za dyskusja.
Moja rada dla wszystkich budujących: znajdźcie lokalnego (niezależnego) doradcę finansowego na zasadzie prowizji. W swoim kręgu znajomych często można znaleźć doświadczenia i rekomendacje, często również bezpośrednio przez rekomendacje od dewelopera, generalnego wykonawcy itp.
Wybór słów ekspertów w tym forum moim zdaniem mówi wiele.
noelmaxim zaleca każdemu jako osoba nie będąca ekspertem od oszczędzania budowlanego (jak zadeklarował) bezwarunkowo polisę Signal Iduna F60, wypowiedzi bankiera lub bankowca mówią same za siebie.
Nie dajcie się zwieść w tak ważnej kwestii dotyczącej kilkuset tysięcy euro i dajcie się doradzić osobiście (nie online, nie telefonicznie) całostkowo. Każdy poważny doradca finansowy zrobi to spokojnie u Was w domu.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, nie jestem ekspertem od oszczędzania na budowę i wiesz dlaczego? Ponieważ nie jestem doradcą finansowym, którego tak zachwalałeś, nie prowadzę straganu i nie mam zamiaru go prowadzić, a niebezpieczna półwiedza jest początkiem końca. 11 lat jako kierownik sprzedaży w firmie Wüstenrot Bausparkasse (do 2007 roku), z wszystkimi wyróżnieniami, które serce branży, a w szczególności Wüstenrot, ze sobą niesie, nie pozwalają mi twierdzić, że jestem ekspertem. Tak wiele się zmienia, systemy oszczędzania na budowę były tak ulotne ze względu na poziom oprocentowania, że oddanie moich losów w ręce eksperta w tej dziedzinie, C. Andreas, również obecnego tutaj, jest koniecznością! No cóż, moja wiedza jest wystarczająca, aby zauważyć, że z produktem F60 firmy Signal pokonuję efektywnościowo 90% wszystkich ofert i taryf na rynku finansowania budowlanego - o okresie spłaty od 10 lat - o długość. Ponadto, jeśli udałoby się to przewyższyć, to raczej zrobiłby to Ring lub Alte Leipziger. Czasami jest to naprawdę proste, zwłaszcza gdy korzysta się z fachowego wsparcia i nie sądzi, że można wszystko zrobić, być dobrze we wszystkim i w ogóle. Z F60 prawie zawsze mam rację, tylko krótsze okresy oszczędzania lub dłuższe okresy spłaty niż 15 lat mogą sprawić, że inna taryfa pojawi się na horyzoncie. Dlaczego więc miałbym oferować inną taryfę przy tak istotnych różnicach wydajności? Signal ma tutaj unikatową cechę. Wynagrodzenie z pewnością nią nie jest, ponieważ jest niższe niż w przypadku prawie wszystkich innych taryf. Cieszę się również, że jesteś tutaj i z niecierpliwością czekam na aktywną pomoc, wsparcie i dobre rady dla konsumentów. Ogólna rekomendacja, aby przyłączyć się do lokalnego doradcy finansowego, moim zdaniem, nie była zbyt udanym początkiem, ponieważ po pierwsze doradca finansowy rzadko jest specjalistą od finansowania nieruchomości, po drugie nie rosną one na drzewach, po trzecie dobrzy i uczciwi doradcy płatni (odrzuciłem ten sposób doradzania) praktycznie nie istnieją na rynku. No cóż, nie wspomniano o niezależności doradcy, jego doświadczeniu i intencjach.. Jednak zapewne teraz będziesz czytać starsze posty, aby wzmocnić i ewentualnie zrewidować swoje wrażenia i oceny.

Napisany przez Banker
Dzięki Bogu jestem tutaj tylko po to, aby dyskutować i informować. Chcę podzielić się moimi doświadczeniami jako bankier. Już nic nie sprzedaję i nie doradzam klientom. Ponieważ podoba mi się to forum i chętnie słucham innych opinii, będę kontynuował udział tutaj, ponieważ uważam, że nie zaszkodzi, jeśli ktoś bez myśli sprzedażowych wnosi swój wkład. Ps: Niestety znam niewielu doradców prowadzących opłaty, więc będzie trudno znaleźć odpowiedniego.

Napisany przez OF-Automotive
@noelmaxim: jestem tutaj od kilku lat, mieszkam w nowym budownictwie od ponad roku i finansowanie jest już zapewnione na kolejne 23 lata. Miałem już intensywny kontakt z Państwem i panem Andreasem w sprawie ubezpieczenia pozostałego zadłużenia za pomocą umowy budowlano-oszczędnościowej - ale dziękuję za powitanie na forum...
Mówiąc o doradcy finansowym, oczywiście mam na myśli doradcę ds. finansowania nieruchomości lub doradcę specjalizującego się w finansowaniu nieruchomości.
Niezależny został wspomniany, dlatego też chodziło mi o doradcę prowizyjnego.
@noelmaxim & banker
Miałem kontakt z 3 doradcami prowizyjnymi przed i w trakcie budowy, wszyscy w promieniu 10-80 km - nie było z tym żadnego problemu. Każda większa firma budowlana ma swoje polecania.
Jeśli ktoś szuka takiej osoby w okolicach Stuttgartu/HN, chętnie udostępnię dane kontaktowe.
Moje zdanie i moja rada pozostają bez zmian ;->

Napisany przez nexttry
Rada jest także jedyną słuszną. Występowanie pośredników finansowych tutaj na forum dziwi mnie tak czy siak, dlaczego ktokolwiek dobrowolnie nawiązuje z nimi kontakt (ale no cóż, nie trzeba tego robić, po 5 sekundach od opublikowania postu dostaje się od razu 10 prywatnych wiadomości reklamowych). Ale lepiej już nic nie piszę, bo znów dostanę prywatne groźby od noelm****.

Napisany przez NaTwoim13
OF-Automotive
Następnie powinniśmy jeszcze raz omówić pojęcia. doradca honorowy ma zezwolenie na używanie tej nazwy i jego usługę płaci klient osobiście. Zaczyna się to od żądania wynagrodzenia za konsultację od samego początku. W zależności od umowy, opłata może być uzależniona od wynagrodzenia bądź czasu pracy. doradca honorowy nie może pobierać wynagrodzenia od banku. Znam tylko bardzo nielicznych doradców tego typu, ale żaden z nich nie jest związany z firmą budowlaną.
Pośrednicy finansowi zazwyczaj otrzymują wynagrodzenie z marży odsetkowej banku. Ogólnie rzecz biorąc, mogą oni także pracować na zasadach prowizyjnych, jednak muszą to zadeklarować w umowie pośrednictwa kredytowego. Opłata ta zostanie wówczas doliczona do oprocentowania. Pośrednik może także uzgodnić dodatkowe wynagrodzenie od banku, ale równoczesne pobieranie opłat podlega ścisłym przepisom prawnym.
Osobiście zamierzam przestawić się na doradztwo honorowe, ponieważ uważam, że jest nonsensowne domagać się wynagrodzenia za moją pracę wstępną, a poza tym byłoby to trudne do zaakceptowania w handlu online. Przygotowanie, koncepcje i oferty, a jeśli pasuje, to dlatego, że nie istnieje dla konsumenta alternatywa, w konsekwencji bank powinien również wynagrodzić moją pracę z ich marży odsetkowej.
Jednak nigdy nie chciałbym dołączyć do firmy budowlanej i pragnąć współpracy bezpośredniej. Konflikt interesów byłby dla mnie zbyt duży, jeśli coś nie pasuje mi w domu, cenie lub usłudze, musiałbym to zgłosić, co spowodowałoby konflikt interesów, ponieważ prawdopodobnie przedsiębiorca budowlany nie skorzystałby już z moich usług dotyczących udzielania kredytów jego klientom budowlanym.
Nie zawsze jest łatwo znaleźć niezależnych i doświadczonych pośredników finansowych na miejscu, gdyż kto miałby ocenić, czy pośrednik jest rzeczywiście dobry? Konsument zazwyczaj ma trudności z dokonaniem właściwej oceny. Ponadto w dużych miastach będzie to z pewnością możliwe, ale w obszarach wiejskich już trudniej będzie znaleźć dobrze ocenianych pośredników finansowych.

Napisany przez NaTwoim13
Niemiecka wiadomość została przetłumaczona na język polski.

Napisany przez NaTwoim13
Nexttry, jeszcze jedna drobnostka. Ty zastanawiasz się, jak można się z nami skontaktować, ja zastanawiam się, jak można tak uparcie walczyć z pytaniem autora pytania, próbując go pouczać i nawracać mimo, że temu autorowi zupełnie nie chodzi o to, aby dyskutować o kosztach budowy; wy nie macie z kolei żadnych informacji na ten temat fizycznie.

Twoje ostatnie wypowiedzi skierowane do autora pytania było merytorycznie dobre i uzasadnione, ale nie pasuje tutaj, ponieważ autor pytania od samego początku nie chciał głębiej zagłębiać się w temat kosztów budowy, a wy nadal próbujecie to robić. Jaki jest więc wasz cel?

Autor zadał pytanie dotyczące możliwości finansowania budowy w wątku dotyczącym finansowania budowy. Potem pojawiłeś się Ty, a następnie ty, i nagle autor pytania zniknął! Jaki jest wasz cel?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata