Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Informacje dotyczące finansowania budowy

Napisany przez Tikonteroga

Czy właśnie dobrze zrozumiałem, @Hanomag, że jeśli ktoś chce, może dokonywać dodatkowej wpłaty co miesiąc, jeśli ma więcej niż minimalną kwotę do wpłacenia? Zawsze myślałem, że można to robić tylko raz w roku :-). W zależności od banku, ale czy można to ustalić?

To jest ustalone umownie.
Kilka tygodni temu ktoś mnie zapytał, czy można dokonywać dodatkowej wpłaty np. tylko raz w roku zamiast kilka razy. Teraz nie pamiętam, kto to był.
W moim przypadku, mogę na przykład dokonywać rocznej dodatkowej spłaty w wysokości 10% początkowej kwoty kredytu. Gdy dokonuję przelewu (np. za pośrednictwem bankowości internetowej), mogę przekazywać dowolnie duże i dowolną ilość kwot. Mogę tylko nie przekroczyć tej granicy 10%. Gdy dokonuję przelewu w okienku kasowym, minimalna kwota wynosi 2 500 EUR.

Napisany przez 2tneub

Kilka tygodni temu ktoś mnie tutaj zapytał, czy ktoś może dokonać dodatkowej spłaty, na przykład nie kilka razy, ale tylko raz w ciągu roku. Teraz nie pamiętam, kto to był.

Byłem tym, o kim mówisz. U mnie można dokonać płatności tylko raz w roku, o ile wiem, minimalnie 1000€.

Napisany przez Hanomag

Dochód podlegający opodatkowaniu to kwota brutto pomniejszona o wolny od podatku dochód, ulgę na dzieci, koszty uzyskania przychodów, odliczenia, składki na ubezpieczenia emerytalne, dodatkowe składki emerytalne, podatek kościelny ...

Poprawnie: Kwota brutto pomniejszona o koszty uzyskania przychodów (lub ew. ulgę dla pracownika); odliczenia w tym podatek kościelny; składki na ubezpieczenia emerytalne oraz inne składki na ubezpieczenia oraz ew. wydatki na wyjątkowe obciążenia, ulgę na dzieci (ulga na wychowanie).
Wolny od podatku dochód: Nie jest odliczany przy określaniu dochodu podlegającego opodatkowaniu, jest to kwota bez podatku (minimum egzystencji) dochodu podlegającego opodatkowaniu.
Składki na ubezpieczenia emerytalne: Podstawowe składki emerytalne 84% w 2017 r., dla Riester i pracowniczych programów emerytalnych w ramach maksymalnych kwot 100%
inne składki na ubezpieczenia: Składki na ubezpieczenia zdrowotne/zabezpieczenie społeczne zawsze w 100%, w przeciwnym wypadku razem z innymi ubezpieczeniami do kwoty maksymalnej (1.900 €)
Składka na ubezpieczenia: Dotyczy tylko pracodawcy do wstępnej kalkulacji (do złożenia zeznania podatkowego)

Napisany przez NaTwoim13
Istnieje wiele argumentów przeciwko uwzględnieniu KfW, ponieważ stawka 1,55% i 1,7% jest zdecydowanie za droga w porównaniu z 10-letnim kredytem ratalnym. Z oprocentowaniem 1,3% i stopą amortyzacji 2% KfW nie powinno być wybrane, przynajmniej nie ze względów warunkowych.

Jeśli chodzi o Hannomag, nie ma absolutnie nic przeciwko Spardzie i bankom PSD, z których również chętnie korzystam, chociaż udało mi się uzyskać i udostępnić bardziej korzystne warunki.

Napisany przez Tikonteroga

Poprawne: Brutto minus koszty reklamowe (lub ew. kwota wolna od podatku dla pracowników); Wydatki specjalne, w tym podatek kościelny; Składki na zabezpieczenie emerytalne oraz inne składki na ubezpieczenia społeczne i ew. obciążenia nadzwyczajne, ulga podatkowa dla osób starszych, ulga na dzieci (ulga na wychowanie).
Kwota wolna od podatku: Nie jest odliczana od dochodu podlegającego opodatkowaniu, stanowi podstawę od której podatnik zaczyna płacić podatek (minimum egzystencji).
Składki na zabezpieczenie emerytalne: Podstawa zabezpieczenia emerytalnego 84% w 2017 r., dla programów rządowych i emerytur pracowniczych w ramach maksymalnych kwot 100%
inne składki na ubezpieczenia społeczne: Składki na podstawową opiekę zdrowotną/zabezpieczenie społeczne zawsze do 100%, w innych przypadkach łącznie z innymi ubezpieczeniami do limitu (1.900 €)
Składka na zabezpieczenie: Obecnie stosowana tylko przez pracodawcę do wstępnych obliczeń (do złożenia zeznania podatkowego)

Ale to, że kwota wolna od podatku nie jest odliczana, wydaje mi się podejrzane. Czy jesteś pewien/a? Może mówimy o czymś innym, ponieważ wiele osób interpretuje pewne pojęcia w inny sposób...

Napisany przez 2tneub
Kwota wolna od podatku nie jest odliczana, jest uwzględniona w tabeli podatku dochodowego. Jest to kwota, od której w ogóle zaczyna się płacenie podatków.

Napisany przez Hanomag

To, że kwota wolna od podatku nie jest odliczana, wydaje mi się jednak podejrzane. Czy jesteś tego pewien? A może mówimy obok siebie, bo wiele osób rozumie pod pewnymi pojęciami coś innego ...

Kilka tygodni temu obliczałeś podatek dochodowy za pomocą wzorów matematycznych. Weź kwotę dochodu do opodatkowania z Twojego zeznania i oblicz podatek tymi wzorami. Szybko zauważysz, że dochód do kwoty wolnej od podatku, chociaż zawarty jest w sumie dochodu do opodatkowania, pozostaje wolny od podatku. Mówimy tutaj także o strefie zerowej dochodu do opodatkowania.

Napisany przez Honey1979

Przed kilkoma tygodniami obliczyłeś podatek dochodowy za pomocą wzorów matematycznych. Weź kwotę dochodu do opodatkowania ze swojego dokumentu i oblicz podatek tymi wzorami. Szybko zauważysz, że dochód do kwoty wolnej od podatku, chociaż zawarty w sumie dochodu do opodatkowania, pozostaje wolny od podatku. Mówi się tutaj także o strefie zerowej dochodu do opodatkowania.

Możesz to także łatwo obliczyć tutaj:
https://www.bmf-steuerrechner.de/

Napisany przez NaTwoim13
Mógłbyśmy wrócić do właściwego pytania OPa i zacząć zgłaszać propozycje, pomysły lub wskazówki?
Ten wątek jest idealny do pokazania, jakie pomysły, rozwiązania czy zrozumienie całościowych koncepcji finansowania mają użytkownicy tutaj. Dlaczego dyskutujemy tutaj o podstawach podatkowych, które są w dużej mierze nieistotne dla OPa, ponieważ chodzi o użytkowanie własne?
Czy możemy razem stworzyć wartość dodaną? Pomagać i wspierać? Niech towarzyszy bezsensownej dyskusji podatkowej, gdzie Hanomag ma całkowitą rację, a jeśli chodzi o aspekt podatkowy, to doradca podatkowy powinien jasno wyjaśnić i zilustrować, jakie znaczenie ma w takiej inwestycji życiowej zagadnienie podatkowe. Musi być możliwe wyłożenie tych kilku euro, aby móc skorzystać z usług doradcy podatkowego przy takiej inwestycji życiowej.

Napisany przez Daukind

[...] niemniej jednak udało mi się wygenerować i opublikować bardziej korzystne warunki.

Zupełnie pomijając życzenia i wymagania TE, ale bez znaczenia.
Możesz mu również zaoferować kredyt spłacany w całości po 5 latach na całą kwotę. Wtedy warunki będą jeszcze korzystniejsze.

Napisany przez ADMCI4
@noelmaxim
Przeglądałem opcję z 1,19% oprocentowaniem i 9,448% spłatą w porównaniu do KfW 153 z planowaną nadpłatą (w takiej samej wysokości jak różnica w stałej spłacie w Twojej opcji). Czysto matematycznie, w przypadku kredytu KfW musiałbym spłacić tylko 95.000€. Moim zdaniem ta ogromna rata w żaden sposób nie ustosunkowuje się do oszczędności na odsetkach. Chyba że ktoś jest ekstremalnie skupiony na warunkach jako konsument końcowy. Ze względu na oszczędność 1.000-2000€ na odsetkach, nie chciałbym rezygnować z elastyczności. Należy pamiętać, że nadpłata musi być dokonana, a nie marnotrawiona.
Wszyscy mówią, że musi się zgadzać cały pakiet i trzeba się w tym dobrze czuć.
Poza tym, po 10 latach z KfW, kredyty zostaną spłacone za pomocą oszczędności. Wtedy przez kolejne 10 lat musiałbym płacić tylko około 900€ miesięcznie + 5.800€ nadpłacać rocznie, a po 20 latach byłbym wolny.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, dziękuję za Twój komentarz. Oczywiście, mimo że niektóre z nich mogą odbiegać od oczekiwań, to jednak są dostosowane bardziej do potrzeb niż do wiedzy OP. To właśnie tego rodzaju wsparcia brakuje w aplikacjach mobilnych lub przy okienku sprzedaży biletów!
Możesz oczekiwać ode mnie wskazania alternatyw, sugerowania i podania kwestii do rozważenia. W ten sposób powstają koncepcje, które na końcu idealnie pasują, a przynajmniej przynoszą sugestie, które pomagają konsumentom podejmować właściwe decyzje.
Dziękuję.

Napisany przez Hanomag

Wiele rzeczy przemawia przeciwko skorzystaniu z KfW, ponieważ warunki 1,55% i 1,7% są zdecydowanie za drogie w porównaniu z warunkiem na 10 lat dla kredytu ratalnego. Z oprocentowaniem 1,3% i stopą spłaty od 2%, KfW nie powinno być wybierane, przynajmniej nie ze względów warunkowych.
Hannomag, nie ma nic przeciwko Sparda i PSD Banken, też chętnie z nich korzystam, ale wygenerowałem i opublikowałem korzystniejsze warunki.

Jesteś pewien? Warunki całkowitego zapotrzebowania kredytowego na 20 lat zostały przeze mnie podane. Warunek na 10 lat dla 100 000 € w PSD-Bank wynosi efektywnie 1,12%.
Zdecydowanie polecam poprosić o ofertę całkowitą od nich. PSD- i Sparda-Banken moim zdaniem to bardzo dobre adresy, zawsze znajdują się w czołówce. Jednak nie oferują finansowania na styk.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, naturalnie można jeszcze taniej, co rzeczywiście potwierdza moje stwierdzenie, że nie ma sensu nawet korzystać z KfW 124. Jeśli nie otrzymasz dofinansowania, dotyczy to również KfW 153. Jeśli jednak dostaniesz dofinansowanie, to już jest kwestia obliczeń.

100 000 euro po 1,7% oraz 5000 euro po 1,12% i brak dofinansowania. Dodając koszt doradcy energetycznego w wysokości co najmniej 1 500 euro, to znów potwierdza moje zdanie.

Napisany przez ADMCI4
Z mojego punktu widzenia pozostaje tylko 124, który ewentualnie można zoptymalizować. Czy to możliwe?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, obie pożyczki KfW są zbyt drogie!
Czy nie rozumiesz? Kto cię doradza lokalnie, kto jest osobą do kontaktu w sprawie planowanego finansowania budowy? Czy w ogóle chcesz budować?

Napisany przez ADMCI4
Nie chcę budować, ale będę budować w przyszłym roku.
Jeśli posłucham twojej propozycji, to z góry ustaloną ratą w wysokości 2217€ byłoby to nie do przyjęcia jako obciążenie, biorąc pod uwagę koszty dodatkowe.
Mi osobiście nie przeszkadza, jeśli muszę zapłacić dodatkowe 1-2% od 100 000€, pod warunkiem że rata będzie dla mnie akceptowalna. Powtarzałem to już od kilku postów. Jednak zgadzam się z tobą co do 124.

Napisany przez NaTwoim13
ED_Schmitt
Nie chcę cię urazić, to dobrze, że jeszcze masz dużo czasu
Przypuszczona przez ciebie stopa dotyczyłaby tylko kredytu spłacanego w całości, to był pierwszy pomysł bez przeprowadzania badań przy jeszcze wyskich stopach procentowych. Przy 1,2% na 10 lat nie potrzebowałbyś już według Hanomag jego pogłębionych badań i analiz kredytu spłacanego w całości, dlatego dostaniesz znacznie korzystniejszą stopę procentową w porównaniu z warunkami KfW, nawet przy stopie spłaty 2%.

Napisany przez ADMCI4
Nie sądzę, że to tylko przez mój punkt informacyjny, ale raczej przez tematy offtopic oraz subtelne przeklinanie między wami. To sprawia, że wątek niekoniecznie staje się bardziej czytelny.
Czy w przypadku wariantu 1,2% mogę dodatkowo spłacać odsetki rocznie, ile chcę?
Jeśli nie, to ten wariant też odpada.

Napisany przez Hanomag

Hanomag, oczywiście, że można jeszcze taniej, co z kolei potwierdza moje twierdzenie, że absolutnie nie ma sensu skorzystać przynajmniej z KfW 124.

Moje twierdzenie miało tylko obalić Twój ostatni zdanie o lepszych warunkach niż te proponowane przez PSD Norymberga, które zostały wygenerowane i opublikowane przeze mnie. Ja jednak ustawiłem warunki dla całej kwoty finansowania wynoszącej 410.000 €.

Cytat od Hanomaga
W PSD Bank Norymberga otrzymuje 410.000 € na 20 lat z blokadą miesięczną w wysokości 1.367 €, nominalnie 2,0 %, efektywnie 2,03 % z roczną możliwością dodatkowej spłaty w wysokości 5 % = 20.500 €.

PSD Bank Norymberga oferuje według swojej kalkulatora kredytowego następujące warunki dla pożyczek do 70% ceny zakupu lub budowy:
05 lat z blokadą, spłata 2 %, oprocentowanie nominalne 0,80 %
10 lat z blokadą, spłata 2 %, oprocentowanie nominalne 1,10 %
15 lat z blokadą, spłata 2 %, oprocentowanie nominalne 1,50 %
20 lat z blokadą, spłata 2 %, oprocentowanie nominalne 1,90 %
25 lat z blokadą, spłata 2 %, oprocentowanie nominalne 2,15%

Jako dodatkowe korzyści podaje się tam również:
szczególnie korzystne warunki już od 25.000 €12 miesięcy bez opłat za udostępnieniedarmowa dodatkowa spłata w wysokości 5% roczniebrak opłat za przelewy częściowezmiana wskaźnika spłaty między 2 % a 5 % dwukrotnie podczas terminu obowiązywania oprocentowaniadarmowe prowadzenie kontawypłata w 100 %Zabezpieczenie przed zmianą oprocentowania między 2 a 25 latami
Czy oferta, którą opublikowałeś, jest w stanie z nimi konkurować?
KfW z pewnością współpracuje z PSD Bank i jest, jak teraz piszesz, kolejnym argumentem do rozważenia, czy w ogóle warto ich zaangażować.

Napisany przez Hanomag

Nie sądzę, że to tylko wina mojego stoiska informacyjnego, a raczej offtopowych tematów czy subtelnych przepychanek między wami.

Ciesz się, że dostajesz alternatywne opinie do wysłuchania. W przeciwnym razie możesz od razu pójść do banku, któremu ufasz, i podpisać ich propozycje bez sprawdzania.

Cytat od ED_Schmitt
W ten sposób wątek nie staje się koniecznie bardziej czytelny.

Wszystko ma swoją cenę.

Napisany przez Hanomag

Możesz to również łatwo obliczyć tutaj:
https://www.bmf-steuerrechner.de/

Ten link już wcześniej podałem jako alternatywę. Gdyby spojrzał na niego dokładnie, właściwie zrozumiałby kwotę wolną od podatku.

Napisany przez ADMCI4
Jeśli nie chciałbym słuchać opinii, nie byłbym tutaj. Mam zamiar skontaktować się z pośrednikiem, mając świadomość tego, co jest możliwe, a co nie.
Ludzie w moim banku są totalnie niekompetentni i aroganccy, więc nie będą prowadzić ze mną żadnych transakcji.

Napisany przez Daukind

Ludzie w moim banku są całkowicie niekompetentni i aroganccy, więc nie będą ze mną prowadzić interesów.

Przecież już prowadzą z tobą interesy, w przeciwnym razie nie byłoby to twoim bankiem...

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie możesz spłacać kiedy i co chcesz? Proszę zastanów się trochę bardziej nad pożyczkami KfW.

Nic z tego nie rozumiem! Mówisz, że po 10 latach pożyczki KfW w wysokości 150 000 euro zostaną spłacone, oprocentowanie 1,50% i 1,70%. Dlaczego po poniesieniu tych samych kosztów oprocentowanie 1,12% nie powinno jeszcze bardziej przyspieszyć spłaty tych 150 000 euro?

Napisany przez ADMCI4
Moje zrozumienie kredytów KfW jest takie:
- W przypadku 153 ...Podczas pierwszego okresu wiążącego *odsetki możesz całkowicie spłacić kwotę kredytu lub w częściach od 1000 euro bez dodatkowych opłat., to oznacza, że mogę co miesiąc przelać 1000 € lub 2000 € według własnego uznania, dodatkowo do jednej stałej raty, prawda? Dzięki temu mogę zakończyć po 6,25 lub 4 latach, kiedy tylko zechcę.
- W przypadku 124 płacę przez kolejne 10 lat stałą ratę bez opcji dodatkowej spłaty.
W przypadku Twojej alternatywy 1,12% z spłatą w wysokości 2%, prawdopodobnie będę mógł spłacić tylko 5% kwoty (uwaga: założenie :-)), czyż nie? Oczywiście miałbym także możliwość zwiększenia wysokości spłaty w przypadku opcji 1,12%, czyż nie?
Ale jak zawsze mówię, chcę mieć możliwość spłaty dodatkowej minimalnej, średniej lub maksymalnej kwoty. Czyli jeśli w danym roku będę mógł spłacić 30 000 € lub tylko 5 000 €. Wydaje się, że jest to możliwe w przypadku 153.
A teraz niezależnie od oprocentowania, kilkakrotnie pytałem w wątku, czy mogę dokonywać dodatkowej spłaty 153 w dowolnej wysokości i czasie, ale nie otrzymałem odpowiedzi.

Napisany przez NaTwoim13
Już dobrze to zrobiłeś przez Wyszukiwarkę, od 1 000 euro lub więcej, w dowolnej wysokości, aż do całkowitej spłaty.

Mimo wszystko nie rozumiem, dlaczego chcesz zabezpieczyć sobie 1,7% zamiast 1,2%. Przyjmij udział w spłacie 4.4% na 100 000 euro (150 000 euro), wpłać corocznie dodatkową spłatę w wysokości 5 000 euro (7 500 euro), co pozwoli Ci zaoszczędzić 0,5% odsetek, które z kolei możesz przeznaczyć na zwiększenie spłaty drugiej pożyczki.

150 000 euro, stopa oprocentowania 1,2%, spłata 4,4%, rata 5,6%, daje ci ratę w wysokości 700 euro.

Resztę Twojego wspólnie porządanej raty w wysokości 750 euro (łącznie z 1 450 euro), przeznaczasz na obsługę odsetek i spłatę 260 000 euro. Odpowiada to udziałowi spłaty 1,33% przy stopie oprocentowania 1,9%. Po 10 latach zwiększysz udział spłaty do 900 euro. Można przyjąć, że jeśli przez 10 lat spłacałeś te dodatkowe spłaty, będziesz mógł kontynuować je lub ich część również po 10 latach.

Gdzie tu problem?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry,
przeanalizowałem obie warianty.
Po odliczeniu dotacji KfW w wysokości 5000€, Twój wariant z oprocentowaniem 1,12% od 150.000€ byłby około o 600€ tańszy. Przy KfW 153 (ze specjalnymi spłatami w wysokości 7000€) w połączeniu z 124 spłaciłbym po 10 latach 159.600€. W Twoim wariantu z oprocentowaniem 1,12% i spłatami w wysokości 4,4% z dodatkowymi 7700€ spłaty, spłaciłbym 159.000€. Czy moje założenie jest poprawne?
Co więcej, główne pożyczka zostałaby spłacona tylko z oprocentowaniem 1,33%. W zasadzie nie mam nic przeciwko rezygnacji z KfW, ale alternatywne rozwiązanie musi być zdecydowanie lepsze.
Jeśli pożądany standard KfW nie zostanie osiągnięty z jakiegokolwiek powodu, to inne wyzwania staną się ważne, a obliczenia stracą swoje znaczenie.

Napisany przez Banker
Ponieważ nie otrzymasz pożyczki z dowolnie wysokim wskaźnikiem SoTi i stałą stopą procentową (Co w zasadzie przypomina zmienną pożyczkę), opcja z pożyczką KfW jest dla Ciebie lepsza. Takiego konstruktu na pewno nie dostaniesz w żadnym banku. Oczywiście, chyba że chodzi o zmienną pożyczkę.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie koszty obliczyłeś dla doradcy energetycznego?

Napisany przez ADMCI4
3500€ dla doradcy energetycznego po odjęciu dofinansowania w wysokości 431€.

Napisany przez NaTwoim13
Co to oznacza lub jak to można zinterpretować? Nie mogę zrozumieć tego stwierdzenia. Dostajesz dofinansowanie w wysokości 5000 euro, ile odliczasz na rzecz audytora energetycznego?

Napisany przez ADMCI4
Koszty doradcy energetycznego wynoszą 4600€, z czego 2000€ jest dofinansowane przez KfW 431. Pozostaje więc 2600€ kosztów, które można odliczyć od dofinansowania w wysokości 5000€ na KfW 153.
Dzięki temu mam również certyfikowany Dom z normą KfW 55 (wartość odsprzedaży) + korzyści wspomniane przez @Bankier + oszczędności na odsetkach od głównej pożyczki, ponieważ przez 10 lat spłacano z oprocentowaniem 2%, a nie 1,33%.
W moim przypadku nie sądzę, że oprocentowanie jest jedynym twardym czynnikiem.

Napisany przez NaTwoim13
Twoje rachunki są okropne.
Jak ma powstać korzyść, jeśli oprocentowanie wynosi 1,7% zamiast 1,2%, jeśli z kwoty 5 000 euro zostaje ci tylko 2 400 euro??
Przy takim samym obciążeniu i wydatkach spłata w twoim modelu też nie może być wyższa, to niemożliwe. Musisz przeanalizować swoje wydatki, to po prostu nie pasuje!!

Napisany przez ADMCI4
Co w tym jest okrucieństwa ...?
Jeśli teraz uwzględnimy doradztwo energetyczne jako czynnik kosztów, Twoja wersja jest o 3,200€ tańsza. Jednak nie będę miał domu, który jest certyfikowany pod kątem efektywności energetycznej.
Jakiej oszczędności teraz ciągle mówimy przez 10 lat? Jeśli teraz uwzględnić wspomniane aspekty?

Napisany przez NaTwoim13
??? Wciąż możesz zbudować standardowy Dom, ale nie skorzystasz z warunków KfW w wysokości 1,7% plus 5000 euro dotacji minus 2600 euro, jeśli istnieje możliwość uzyskania warunków 1,2% lub nawet 1,1%. Czy to nie jest jasne?

Napisany przez Fly

??? Mimo to możesz zbudować standard, ale nie możesz skorzystać z warunków KfW z oprocentowaniem 1,7% plus 5000 euro dofinansowania minus 2,600 euro, jeśli można uzyskać oprocentowanie 1,2% lub nawet 1,1% zamiast tego.
Czy to nie jest jasne?

Dla maklera finansowego używasz dość ostrej retoryki...

Napisany przez NaTwoim13
Lecimy (lub??) ;-) ponieważ zadaję pytanie?
Mieliśmy już inne dźwięki, zawsze piszę jako noelmaxim.

Napisany przez Fly

Lecę (czy może?) ;-) dlatego, że zadaję pytanie?
Mieliśmy już inne tonacje, dlatego zawsze piszę jako noelmaxim.

Co oznacza (czy może??) w drugim zdaniu? Dodatkowo: znam forum, gdzie twoje drugie tożsamości były bardzo wyraźnie przypisane do ciebie.
Wiesz, przez pewien czas faktycznie uważałem cię za osobę sympatyczną, ponieważ (wtedy) byłeś bardzo rzeczowy i przekonujący w argumentacji - jednak od pewnego momentu to się zmieniło. Atakujesz innych ludzi (mógłbyś napisać czy jesteś zbyt głupi, żeby to zrozumieć?), sądzisz, że masz monopol na mądrość i prawdę, cierpisz na prześladowanie i ogólnie reagujesz niepanująco na krytykę.
Szkoda, że tak niszczyłeś swoją reputację i reputację tego forum.

Napisany przez NaTwoim13
Od czasu gdy zostałeś zablokowany 2 razy, zostawiliśmy to za sobą. Chcę cię ulepszyć, mój syn Noel Maxim został bankowcem od zeszłego tygodnia i oczywiście podąża śladami swojego taty! Wśród innych rzeczy, zapisał się na to forum budowlane miesiące temu zakładając tam konto. Akceptujemy to i skupiamy się całkowicie na wsparciu i pomocy konsumentom na tym forum. Chcemy mieć tu spokój, pokój i porządek. Myślę, że miałeś wystarczająco dużo możliwości, aby poruszać znacznie poważniejsze kwestie po założeniu 4. konta 1-2 tygodnie temu, zamiast odbijać pytanie ode mnie w taki sposób, który znowu wywołuje zamieszanie! Czy opuściłeś moje rozwiązania przedstawione w tym wątku? Chcemy pomóc autorowi wątku czy dalej chcesz mnie wychowywać, albo czy wszystko ma tak pozostać, co chcemy teraz zostawić za sobą? O co chodzi?!?!

Napisany przez ADMCI4
Następnie dziękuję za dyskusję. Dam ci znać, jakie stopy procentowe otrzymałem, gdy tylko otrzymam pierwsze propozycje finansowania.

Napisany przez Fly

To zostawiliśmy za sobą, odkąd zostałeś zablokowany dwa razy.
Chciałbym cię poprawić, mój syn Noel Maxim jest bankowcem od zeszłego tygodnia i oczywiście podąża śladami ojca! To było m.in. kilka miesięcy temu na forum budowlanym, kiedy zakładał konto.
Zaakceptowaliśmy to i skupiamy się wyłącznie na wsparciu konsumentów na tym forum.
Chcemy tu spokoju, pokoju i porządku.
Myślę, że miałeś wystarczająco dużo okazji, aby poruszyć o wiele gorsze rzeczy 1-2 tygodnie temu, zamiast znowu kwestionować moje pytanie, co znowu wywołuje zamieszanie!
Czy nie przegapiłeś moich propozycji rozwiązania w tym wątku? Chcesz pomóc TE, czy dalej mnie edukować, czy też ma to wszystko trwać nadal, skoro chcemy zostawić to za sobą?
O co chodzi?!?!

To moje zdanie na temat prześladowania: nigdy wcześniej nie byłem zarejestrowany na tym forum, nie mam nic do czynienia z finansami i nigdy nie byłem nigdzie zablokowany! Spuść się z tego swojego tripa!
Sprawa z twoim synem jest... zabawna.
Powodzenia dla TE w finalizacji finansowania budowy!

Napisany przez NaTwoim13
Następnie dziękuję za Twój pierwszy post, który moim zdaniem niepotrzebnie odnosił się od razu do mnie.
Przejdźmy do istotnego:
@Ed_Schmitt
Hanomag dostarczył Ci rozwiązanie, świetną ofertę, poszczególne stopy procentowe nie będą łatwe do przebicia, nazwy banków zostały podane. Równolegle poleciłem Ci zrezygnowanie z KfW, ponieważ ekonomicznie nie ma to sensu, a warunki na 10 lat są korzystniejsze do uzyskania.
Powodzenia i informuj nas o postępach.

Napisany przez dcf
Hmm, więc 10 lat Kfw z dopłatą spłaty w wysokości 5000€ i 1,7% są tańsze niż samo 1,12%. Dodatkowo może on wpłacać dodatkowe spłaty w dowolnej wysokości w dowolnym momencie. Nawet jeśli ktoś znalazł 10-letni okres na około 1,03%, koszty byłyby mniej więcej takie same. Czyżby tylko dlatego, że 1,12% brzmi mniej niż 1,7%??? Co tu może być niezrozumiałe? Usługi doradcy energetycznego można uzyskać z dofinansowaniem w ramach programu 431 w obu przypadkach. I to ma sens. Przecież jest więcej niż tylko jeden arkusz papieru potrzebny do uzyskania kredytu Kfw.

Napisany przez NaTwoim13
Z przyczyn kosztu audytora energetycznego nie ma 5000 euro netto dofinansowania, jak TE podał te liczby.

Napisany przez dcf
Owszem. Ponieważ w końcu dla OP jest ważne, że domek jest certyfikowany, ale także towarzyszenie doradcy energetycznego. Musi więc i to i to zapłacić. Nie mogę po prostu pominąć tego doradcy, jeśli nie wybierze wersji nie-Kfw.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, to z pewnością może być argumentem i stanowić dodatkową wartość.
Z drugiej strony, jeśli buduję Dom o określonym standardzie, chcę widzieć potwierdzenie tego standardu również ze strony firmy.

Napisany przez dcf
Zrobienie kozy do ogrodu? Działa świetnie także w innych branżach; patrz na Diesla. Nawet przy budowie pozwala się niezależnemu kompetentnemu specjaliście rzucić okiem.

Aby uzyskać 431, aby otrzymać dofinansowanie na właściwe planowanie i kwalifikowaną opiekę budowlaną przez zewnętrznego, niezależnego eksperta ds. efektywności energetycznej, obowiązuje następujące ograniczenie: może być stosowany tylko we współpracy z produktami 151/152, 430 lub 153 (produkty kombinowane)

Kolejny powód dla TE

Napisany przez ADMCI4
Aby nie pogrążać dyskusji w próżni, zamierzam skorzystać z dofinansowania KfW.
Ze względu na warunki ramowe (pożądane wyposażenie techniczne w domu) Dom spełni standard lekko, więc bez wątpienia dojdzie do wypłaty dofinansowania.

Oszczędność 2600€ osobiście nie jest dla mnie warta rezygnacji z elastyczności w dodatkowych spłatach i z posiadania certyfikowanego domu KfW.
A kto wie, jeśli będę kontynuować oszczędności w podobnym tempie, to oszczędność 2600€ może okazać się nieistotna.

Napisany przez NaTwoim13
Tak. Dyskusja prawdopodobnie byłaby za długa w tym wątku, ale muszę przyznać, że tego argumentu nie wziąłem pod uwagę. Jeśli niemożliwe jest uzyskanie profesjonalnego potwierdzenia tego fachowo (np. przez doradcę energetycznego) jako usługi w cenie budowy od firmy, to prawdopodobnie wybiera się drogę przez KfW.

Jestem trochę zagłębiony w tematykę budowy domów, zwłaszcza w zakresie KfW, być może byłem wyjątkowo powierzchowny, patrząc tylko na oprocentowanie czy koszty finansowania. Trudno mi sobie wyobrazić, aby była się aż tak uzależnionym od KfW i nie włączyć tego jako usługę w umowę roboczą, ale jeśli tak jest, to korzyścią jest uzyskanie potwierdzenia o dofinansowaniu KfW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata