Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości + Modernizacja

Napisany przez NaTwoim13
Najpierw trzeba dowiedzieć się, jakie prace mają być wykonane jako modernizacje i remonty. Zazwyczaj wszystkie banki wymagają przedstawienia tego w formie zestawienia. Zazwyczaj do kwoty 20 000 euro bez potwierdzenia architekta, powyżej z potwierdzeniem architekta. Należy również odróżnić istniejące obiekty od zakupu.

Zakup
1) Jeśli są wykonywane prace własne, programy KfW - z wyjątkiem KfW 124 - zazwyczaj nie są dostępne. Dotyczy to zarówno istniejących jak i nowo nabywanych nieruchomości.

2) Jeśli są wykonywane prace własne, należy udokumentować je tak samo jak wydatki na materiały budowlane, oraz dostarczyć rachunki i zdjęcia. Banki zazwyczaj wymagają potwierdzenia, że rachunki za materiały i usługi budowlane odpowiadają wysokości wnioskowanych środków. Wiele banków wypłaca zaliczkę na konto, którą można zwiększyć po udokumentowaniu kolejnej transakcji.

Zakupujący zazwyczaj otrzymują zalecenie płacenia mniejszych rachunków za usługi budowlane i materiały w sklepach budowlanych na miejscu, a większe rachunki przelewać bankiem drogą przelewu.

Oczywiście istnieją banki, które wypłacają całą kwotę na konto, ale zazwyczaj osoby kredytobiorcze zobowiązane są do wykorzystania tych funduszy na cele związane z modernizacją/ remontem.

W przypadku poszukiwania kredytu zaleca się wybranie banku, który w 100% uwzględnia wartość modernizacji/ remontu i stosuje umiarkowaną politykę wypłat. Istnieje ryzyko, że w przypadku próby oszukania banku, warunki kredytowe mogą być gorsze, ponieważ wartość rzeczywista nie jest w pełni uwzględniana.

Inwestycja
3) Pozyskiwanie kapitału nie jest zazwyczaj ściśle kontrolowane, dlatego można go wykorzystać według uznania. To dotyczy inwestycji, które są słabo lub w ogóle nieobciążone.

W przypadku zakupu z zamiarem remontu i modernizacji zaleca się skorzystanie z usług banku DSL, który w pełni uwzględnia planowane działania modernizacyjne/ remontowe przy określaniu warunków finansowania. Również COMMERZBANK, ING DiBa (do 30% ceny zakupu) oraz banki Sparkassen postępują zgodnie z zasadami dotyczącymi remontów i modernizacji w stosunku do wysokości oprocentowania. Banki Sparda i PSD są oceniane indywidualnie.

Napisany przez Freeliner
U mnie nie ma programu KfW. Właściwie chciałem to jeszcze dodać, ale przepadło.

Było to zwykłe kredyt budowlany, ale jak napisałeś, z dużym wkładem własnym.

Napisany przez NaTwoim13
@Freeliner
Czy to ma być plik czy zakup, zobowiązanie wstępne czy nie? Kwota?

Napisany przez Freeliner
Dom rodzinny przejęty, rodzeństwo wypłacone, bez obciążeń, rozbudowa i remont, kredyt 100k + 30k na panele fotowoltaiczne

Napisany przez NaTwoim13
Jak wyglądał wtedy przepływ środków?
Napisałeś, że nie były wymagane żadne dowody.

Napisany przez Kimi190
Ponownie odnoszę się do mojej sprawy. Wszystkie wymagania zgodnie z ENEV zostały spełnione (ogrzewanie jest aktualne, a izolacja stropu nad górnym piętrem nie jest konieczna, ponieważ jest to strop belkowy wypełniony gliną). W nadchodzącym roku muszę tylko porozmawiać z bankiem w sprawie kredytu. Jako właściciel mam zostać wpisany do księgi wieczystej w najbliższym czasie. Wypłata dziedzictwa powinna nastąpić na początku 2019 roku, a prace modernizacyjne powinny rozpocząć się tak szybko, jak to możliwe, jednak prawdopodobnie dopiero w 2019 roku, ponieważ kredyt ma się rozpocząć w 2019 roku, a pierwsze płatności ratalne mają być rozpoczęte najwcześniej pod koniec 2018 roku. Kwota kredytu wynosi 20 000 euro na wypłatę dziedzictwa oraz 45 000 euro na prace konserwacyjne/modernizacyjne (remont dachów/i rynien garażowych, prace brukarskie, izolacja elewacji, malowanie fasady, modernizacja schodów i wykończenie korytarza płytkami/tapetami). Chciałbym płacić około 300 euro miesięcznie, przez maksymalnie 20 lat. Chciałbym mieć również możliwość dokonywania dodatkowych spłat rocznych, ale powinno to być opcjonalne. Jak już wspomniałem, mam 30 lat, zarabiam 2400 euro netto i nie chcę wnosić wkładu własnego. Moje oceny w Creditreform Boniversum wynoszą odpowiednio 96,7% (wartość 967) i 98,3% (wartość 19). Nie ma żadnych wpisów. Czy uważacie, że to wszystko stwarza dobre warunki do uzyskania kredytu?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kimi190,
wygląda na to, że wszystko wygląda całkiem porządnie, ale już zostało to wcześniej przekazane w postach: #4, #6 i #13. Wynik Infoscore może wskazywać na dobry wynik w Schufascore, ale nie jest to istotne.
Jeśli będą mogli skorzystać z wypłat pod koniec 2018/na początku 2019 roku, mogą dzisiaj podpisać umowę i uzyskać możliwość skorzystania z darmowego okresu karencji w spłacie zadłużenia przez rok. W ten sposób mieliby Państwo pewność planowania. Mogą również poczekać do końca roku, ale wtedy ich obecne dane dotyczące zdolności kredytowej nie będą miały znaczenia, ponieważ decydujące będą te, które obowiązywały podczas składania wniosku.
Państwa plan jako osoby samotnej zarabiającej 2400 euro netto, z pożądaną ratą w wysokości 300-350 euro i potrzebą kapitału około 60 000 euro na wypłatę z kredytu mieszkaniowego, na ENK, mod i remont (ewentualnie także na zakup komputera lub podróż dookoła świata) oraz całkowitym okresem kredytowania wynoszącym 20 lat (lub skróconym poprzez dodatkowe wpłaty) powinien być możliwy do zrealizowania i nie powinny pojawić się żadne niespodzianki, które mogłyby zaszkodzić pozytywnemu wynikowi kredytowemu.
Nikt tutaj nie będzie mógł potwierdzić więcej niż to.

Napisany przez Kimi190

Cześć Kimi190,
Jeśli mogą Państwo zgłosić wypłaty pod koniec 2018 / na początku 2019 r., mogą Państwo dziś podpisać umowę i udzielić kredytu na 1 rok bez opłat za wypłatę. W ten sposób będą mieli Państwo pewność planowania. Mogą Państwo również poczekać do końca roku, wtedy jednak wstępne warunki bonitacyjne z dzisiaj nie będą miały znaczenia, ponieważ decydujące będą te obowiązujące w chwili składania wniosku.

Co to oznacza? Czy mam teraz zaciągnąć kredyt, płacić raty dopiero od końca 2018 / początku 2019 r. i otrzymać kwotę lub część dopiero od końca 2018 / początku 2019 r., czy też oznacza to, że mam teraz zaciągnąć kredyt, płacić raty dopiero od końca 2018 roku i otrzymać pieniądze na przykład na remont natychmiast?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście mogą (i w razie potrzeby powinni) już teraz zaciągnąć pożyczkę, ale oczywiście otrzymają pieniądze dopiero wtedy, gdy zostaną właścicielem zgodnie z wnioskiem i umową lub gdy obecny właściciel nieruchomości wyrazi zgodę na obciążenie nieruchomości.
Jeśli zgodziliby się - ponieważ w tej chwili może/mógłby odbyć się akt notarialny (lub bez niego zgodnie z zgodą obecnego właściciela) - otrzymać pieniądze na modernizacje, musieliby później miesięcznie płacić odsetki za te wypłacone pieniądze (ale tylko za kwotę wypłacaną, bez spłat).

Napisany przez Kimi190
Tak więc podsumowując i tłumacząc to dla mnie w prosty sposób, oznacza to, że jeśli jestem właścicielem nieruchomości i jestem zarejestrowany w księdze wieczystej, mogę ubiegać się o pożyczkę, mogę dokonywać modernizacji tuż po zakończeniu pożyczki, wypłata spadku nastąpi na początku 2019 roku, a spłata odsetek oraz raty kredytu rozpoczną się dopiero na początku 2019 roku, czy źle to rozumiem?

Napisany przez NaTwoim13
Nie do końca, najpierw stają się właścicielem lub uzyskują zgodę właściciela na obciążenie, a następnie wypłacane są pieniądze.
Proces stania się właścicielem regulowany jest poprzez umowę kupna lub dziedziczenia, sprawuje nadzór nad tym notariusz (dla zabezpieczenia banku) i wtedy jest to już konkretne.

Napisany przez Kimi190
Tak więc jeśli widnieje moje nazwisko jako właściciela w księdze wieczystej (czyli gdy darowizna została wykonana przez notariusza itp.), to mogę zacząć, tak?! W takim razie mogę ubiegać się o pożyczkę, mogę przeprowadzać modernizacje już krótko po zaciągnięciu pożyczki, wypłata dziedzictwa nastąpi na początku 2019 roku, a spłata odsetek oraz kapitału pożyczki zacznie się dopiero na początku 2019 roku, czy źle to rozumiem?

Napisany przez NaTwoim13
Wniosek o pożyczkę jest zupełnie niezależny od posiadania właśności! Posiadanie właścicielskie jest konieczne dla wypłat, ale nie dla złożenia wniosku o pożyczkę i jej zatwierdzenia. Mogą wnioskować o cokolwiek, a jeśli wypłata nie może być dokonana, ponieważ nigdy nie zostali właścicielem, to mają problem!

Wypłatą pożyczek i przekazaniem własności zajmuje się i nadzoruje notariusz! Mogą złożyć dzisiaj wniosek o pożyczkę bez żadnego dokumentu, ale do wypłaty muszą udać się do notariusza i potwierdzić posiadanie właścicielskie. Mogą również udać się do notariusza bez wcześniejszego złożenia wniosku o pożyczkę; dotyczy to wyłącznie wypłaty, do której konieczne jest posiadanie właścicielskie.

Jeśli teraz potrzebują pieniędzy, muszą to potwierdzić, złożyć wniosek o pożyczkę i oczywiście zapłacić odsetki od pożyczonej kwoty. To oni sami decydują, jak pieniądze będą przekazywane.

Jeśli teraz nie potrzebują pieniędzy, mogą mimo to złożyć wniosek o pożyczkę, nie płacąc jeszcze odsetek, o ile okres bezpłatności zostanie dostosowany. Później mogą potwierdzić posiadanie, ale powinni to zrobić, inaczej mogą napotkać problemy, jeśli później nie będą mogli stać się właścicielem.

Jeśli teraz potwierdzą posiadanie, mogą - jeśli zgodnie z umową kupna nie wygasną jeszcze środki - teoretycznie nie składać wniosku o pożyczkę, ale raczej złożyć wniosek o pożyczkę, zabezpieczyć sobie pieniądze i po upływie okresu odstąpienia od umowy kupna, a w razie niepowodzenia transakcji, anulować pożyczkę.

Napisany przez Kimi190
To oznacza, że mogę załatwić darowiznę z notariuszem i wpisać się jako właściciel w księdze wieczystej. Następnie mogę wziąć pożyczkę, która ma zostać wypłacona rok później. Zaczynam płacić raty za pożyczkę dopiero za rok, a nie od razu po jej podpisaniu (czyli odsetki, opłaty itp.)?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, powinni złożyć wniosek o pożyczkę i zabezpieczyć się oraz w ciągu okresu odstąpienia od pożyczki, czyli w ciągu 14 dni od zatwierdzenia u notariusza podpisać umowę darowizny.

Kiedy będą musieli wypłacić pieniądze, reguluje między innymi umowa darowizny, która jako projekt powinna być dołączona do dokumentów aplikacyjnych i ich chęć oraz czas na modernizacje. Na wypłacone pieniądze będą płacili odsetki, a na niewypłacone pieniądze w najlepszym razie nie, ponieważ mają odpowiednio uregulowany okres bezpłatnego udostępnienia. Po pełnej wypłacie w 2019 roku zapłacą pierwszą regularną ratę.

PomocPomoc (członek forum budowlanego) - tak pomagałem między innymi również na innym forum

Napisany przez Kimi190
Oznacza to więc, że jeśli zawrę umowę pożyczki w 2018 roku i wypłata darowizny oraz modernizacji ma nastąpić w 2019 roku, nie płacę w 2018 roku ani odsetek, ani raty, prawda?

Jeśli jednak w 2018 roku np. pobieram jakieś pieniądze na remont, płacę odsetki do pełnej wypłaty tylko odsetki, a nie ratę, czy tak?

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda i aby móc odbierać jakiekolwiek środki, jeśli tak chcą, musieliby również zadeklarować cel, do którego radzę, jeśli chcą podpisać pożyczkę.

Napisany przez Kimi190
Co muszę potwierdzić? Że jestem właścicielem? Myślę, że notariusz automatycznie to zrobi i ja dostarczę to do banku, czy się mylę?

Napisany przez NaTwoim13
Tak, notariusz zarządza konieczną procedurę.

Napisany przez Kimi190
Dziękuję! Jeszcze jedno pytanie: Jeśli umowa darowizny zawarta przez notariusza określa, że zostanę natychmiast wpisany do księgi wieczystej jako właściciel, a przyszli spadkobiercy zostaną wypłaceni dopiero po 12 miesiącach, to czy prawdą jest, że jestem już uznawany prawnie za właściciela domu od momentu wpisu do księgi wieczystej i mogę ubiegać się o pożyczkę na remont oraz wypłatę spadkobiercom. Czy dobrze to zrozumiałem?

Napisany przez NaTwoim13
Z umową darowizny ustalasz i uzgadniasz dokładnie, kiedy darczyńca przekaże Ci nieruchomość. Zazwyczaj określa się, że wraz z przekazaniem posiadania prawa i obowiązki przechodzą na obdarowanego/nabywcę. Dzień przekazania posiadania stanowi zatem dzień rozliczeniowy między darczyńcą a obdarowanym, czyli dzień prawnego przejścia własności.

Zazwyczaj w umowie darowizny określone jest, że przekazanie posiadania nastąpi dopiero po spełnieniu wszystkich obowiązków - w Twoim przypadku wypłaty spadku. W ten sposób darczyńca, a w Twoim przypadku współspadkobierca, są zabezpieczeni przed sytuacją, kiedy obdarowany już zamieszkuje nieruchomość, ale nie jest w stanie zapłacić.

Jeśli obdarowany chciałby przejąć nieruchomość już wcześniej, na przykład aby rozpocząć prace remontowe, stanowi to ryzyko dla darczyńcy i współspadkobiercy. Takie porozumienie jest rozważane jedynie wtedy, gdy darczyńca i współspadkobierca mają duże zaufanie do zdolności płatniczych obdarowanego. Można jednak wszystko uregulować, właśnie poprzez umowę darowizny. Istnieje również pewnie powód, dlaczego pieniądze mogą zostać przelane dopiero za rok, a współspadkobierca na to przystaje.

Napisany przez Kimi190
Zapytanie w związku z przygotowaniami do rozmowy z bankiem:
Czy kredyt powinien zostać tak skonstruowany, aby do pierwszej wypłaty nie miałem żadnych obciążeń i dopiero od tej pierwszej wypłaty płaciłbym odsetki za tę kwotę wypłaty, tak jest prawda? Ile wynosiłoby średnie miesięczne obciążenie odsetkami, na przykład przy pierwszej wypłacie około 25 000 euro?
Dopiero po wypłacie całego kredytu płacę ratę od spłat i odsetek, tak jest prawda?
Czy mogę częściowo wypłacić kredyt na początku 2018 roku i częściowo na początku 2019 roku, czy ten okres jest zbyt długi?

Napisany przez NaTwoim13
Kimi190,
bardzo starannie, cierpliwie i wielokrotnie wyjaśniałem ci wszystko z pełnym zaangażowaniem.
Jeśli teraz chcesz pójść do banku zamiast skontaktować się ze mną, po prostu wydrukuj ten wątek i przedstaw go w banku.

Napisany przez Kimi190
Chciałbym to niezależnie potwierdzić zanim skontaktuję się z tobą lub kimś innym.
Dzięki!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli wybierzesz okres bezprowizyjny do 2019 roku, ten okres w ogóle nie sprawi ci problemu. Płacisz miesięcznie odroczone od zgłoszonych środków umówione odsetki, nic nie płacisz od środków niewykorzystanych, a spłata zaczyna się dopiero miesiąc po wypłacie wszystkich środków.
Nie wiem, czy twoj bank tak postępuje, ale odpowiednio wybrany bank robi dokładnie to, co opisałem, co wydaje się być również twoim wymaganiem.

Napisany przez Freeliner
@kimi
Ktoś naprawdę powinien cię za rękę prowadzić. Zrób sobie przysługę i nie idź sam do banku, nie wyjdzie nic z tego!!!!!!!
Szczerze mówiąc, podziwiam teraz Thomasa, nie można zarobić tyle prowizji, żeby sobie na to pozwolić.
(nie źle rozumieć Tomasza)
Otrzymałeś już kilkakrotnie wszystko (za darmo) przyswojone, (od kogoś, kto na tym zarabia) i wciąż ci to nie wystarcza!! Brakuje tylko, żeby pośrednik bezpłatnie trzymał cię za rękę podczas spotkania.
Jeśli masz tak małe pojęcie o tym i jesteś tak niesamodzielny, dlaczego nie skontaktujesz się z Tomaszem i nie załatwisz z nim finansowania?!
Wtedy będziesz na zysku, a on również.

Napisany przez ADMCI4

@kimi
Naprawdę ktoś powinien wziąć cię za rękę. Zrób sobie przysługę i nie idź sam do banku, to nic nie da!!!!!!!
Szczerze mówiąc, teraz mam wielki szacunek do Thomasa, bo nie dostaje się tyle prowizji, żeby na to się zgodzić.
(nie źle zrozumieć Thomasa)
Dostałeś już kilka razy wszystko (za darmo) podane na tacy, (przez kogoś, kto na tym zarabia) i ciągle to ci nie wystarcza!! Brakuje już tylko tego, żeby dla ciebie pośrednik na spotkaniu trzymał ci za darmo rękę.
Skoro masz tak mało pojęcia o tym i jesteś tak mało samodzielny, dlaczego nie skontaktujesz się z Thomasem i nie załatwisz finansowania z nim?!
Wtedy będziesz miał z tego korzyść i on również.

Haha, to samo pomyślałem po przeczytaniu tego wątku.
Przynajmniej z tobą, Thomasie, realizuje finansowanie czy wydrukował wszystko i zabrał ze sobą?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata