- sob mar 10, 2018 11:22 am
Cześć wszystkim,
ostatnio nie byłem obecny przez 1-2 dni i teraz czytam rzeczy, które mnie trochę osłabiły. Jak można tak negatywnie mówić, nie znając wszystkich szczegółów? Zadałem proste pytanie, nic więcej. Jesteśmy laikami w dziedzinie nieruchomości i chcielibyśmy długoterminowo inwestować raczej w własne mieszkanie niż płacić długoterminowo 900 € czynszu (lub więcej...) właścicielowi. Kiedy nadchodzi Dzień X i zbliża się termin finansowania, wtedy będziemy wiedzieć, czy się opłaca czy nie. Dlatego tutaj było to tylko wstępne pytanie i ocena, co myślą ludzie, którzy albo to zrobili, albo nawet ich praca to. Ale potem te równania itp., ojej. Tylko tak na marginesie dla wszystkich negatywnych spekulantów:
Mamy dochód netto w wysokości 4000 €. W tej kwocie NIE SĄ jeszcze uwzględnione:
- Zasiłki
- Dodatek urlopowy
- Dodatek świąteczny
- Premia
co dodatkowo wpływa co miesiąc/co pół roku. Tak, możemy pozwolić sobie na więcej niż 1000 € czynszu (plus opłaty dodatkowe) miesięcznie, ale tym razem wyjściowo zakładaliśmy nasz aktualny czynsz w wysokości 900 €. Co się tyczy miesięcznych wydatków dla naszej trójki, nie można tego uogólnić na wszystkich obywateli, ponieważ każdy ma inne potrzeby. I tu również warto wspomnieć, dlaczego miałbym uwzględniać urlop, gdy są ludzie, którzy nie chcą często wyjeżdżać na urlop? Jeśli chodzi o nas, mój mąż jest pilotem, więc w porównaniu, podróżujemy po świecie stosunkowo tanio. Możemy też kupować samochody taniej, ponieważ mamy kogoś w rodzinie, kto jest w branży samochodowej. A jeśli chodzi o ubrania i tak dalej, kompletnie mnie nie obchodzi, czy ktoś nosi sweter za 30 € z H&M czy od Ralpha Laurena za 179 €; liczy się dla mnie własne mieszkanie. Jeśli w przyszłości będziemy mieli swoje własne mieszkanie, a ja zobaczę sąsiada w nie tak drogim swetrze w porównaniu z własnym mieszkaniem, samochodem itp., zupełnie mnie to nie obchodzi (co ktoś by mógł o tym myśleć)! Niestety, Niemcy są krajem skąpstwa i zawiści. Jeśli dożyjemy do emerytury, super, jeśli nie, to nie. Ponieważ czynsz trzeba płacić do śmierci, a jeśli będziemy spłacać do 75. roku życia, to nasze dziecko zawsze będzie miało coś na przyszłość! I to już wystarczy na ten temat. Było to proste pytanie, co myślicie na podstawie tych danych?
Dzięki Vision,