Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu dwurodzinnego.

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze:
Całość musi się zgadzać, ponieważ oferta LBS jest niestety jedną z najgorszych na rynku.

Dlaczego? Proszę o szczegóły.

W przeciwnym razie uważam, że to kompleksowa oferta.

Napisany przez NaTwoim13
Zbyt skomplikowane tutaj, przeczytaj wyniki testów i/lub skorzystaj z usług niezależnego brokera do obliczenia stawek lub porównaj dane dotyczące stawek!

Napisany przez Rengual
Testy czy nie, ale czy jest jakieś haczyk czy nie? Obliczyłem całkowite oprocentowanie jak wszędzie indziej i wynosi on tutaj 1,37%. Taka oferta na 30 lat na pewno nie jest bez znaczenia w teorii.

Napisany przez NaTwoim13
To nie można uogólnić, zwłaszcza że nie mogę ocenić, czy obliczenia zostały wykonane poprawnie.

Na przykład, jeśli sprzedadzą Państwo nieruchomość po 5 latach, lub będą musieli to zrobić, to całe obliczanie efektywności oprocentowania przesunie się, lub stanie się zbędne, ponieważ na przyszłe okresy do 10 lat po pełnym wypłaceniu oraz pół roku okresu wypowiedzenia zobowiązane są Państwo do zapłacenia podwyższonego odszkodowania za wcześniejszą spłatę z tytułu zapożyczenia i kapitał spłaty kredytu już poniesie negatywny spadek z tytułu spłaty.

Do tego dochodzi problem alokacji, który ja osobiście zaniedbuję z argumentów historycznych bausparkassen, podobnie jak faktem, że warto zastanowić się, jak długo jeszcze bausparkassen mają szansę przetrwania w naszym systemie, ale równie partorzę ten aspekt.

Bausparen powstaje wyłącznie z kolektywu, nie z refinansowania. Jeśli wystarczająca liczba oszczędzających dołączy, wszystko się zgadza, jeśli jest ich za mało i/lub zbyt wielu korzysta z pożyczki z kolektywu, system się załamuje, i warto również pamiętać, że alokacje nie mogą być gwarantowane!

Muszą Państwo sami zdecydować, od czego powinien/a zależeć Państwa budżet domowy, plan finansowy. Jednakże na pewno jest to najmniej uciążliwe w przypadku kredytu ratalnego, szczególnie gdy kryzys wywołuje turbulencje na rynku, więc wartość oszczędności (kapitał bausparguthaben/spłata głównicy kredytu) jest bardziej zagrożona niż kredyt (zobowiązania/kredyty)!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
noelmaxim pisze:
Bausparen żyje tylko z kolektywu, nie z refinansowania. Jeśli wystarczająca liczba oszczędzających dołącza, wszystko gra, ale jeśli ich jest za mało i/lub zbyt wielu wypłaca kredyt z kolektywu, system się zawala, i ważne jest również wiedzieć, że przydziały nie mogą być gwarantowane!

Teraz jestem zaskoczony.....
Jakoś, gdy ktoś w tym forum odważył się to tak powiedzieć, w przeszłości reagowałeś jednak bardzo złośliwie..... Skąd teraz to się bierze?

Napisany przez kub0185
noelmaxim pisze:
Dla mnie tutaj zbyt skomplikowane, przeczytaj wyniki testów i/lub poproś o obliczenie stawek przez niezależnego brokera lub porównaj dane taryfowe!

W przypadku wyników testów często krytykowana jest jakość doradztwa. Wyniki testów zazwyczaj zależą od przypadków modelowych. Istotą tych wyników zawsze było, że nie ma najlepszej/najgorszej taryfy.

Napisany przez kub0185
Rengual pisze:
Zgodnie z kalkulatorem, konieczne jest jedynie wprowadzenie sumy, raty odsetkowej, kwoty oszczędności i spłaty wraz z ustalonymi terminami płatności z oferty. Przez same ustalone kwoty, które są stałe, można obliczyć całkowitą stopę efektywną. (Czy wspomniany kalkulator jest wiarygodny?)
Jednak podczas obliczeń wykonanych przez bank zdecydowanie wliczane są opłata manipulacyjna, prowizja za prowadzenie konta oraz odsetki od salda w fazie przedfinansowania. W fazie kredytowej całość działa jak kredyt ratalny z równą ratą, rosnącą spłatą i malejącymi odsetkami. Tylko w przypadku agio nie jestem pewny, czy zostało uwzględnione.

Tak, kalkulator jest wiarygodny. Jednak zakłada on najgorszy scenariusz, że strony trzymają się ścisłego przestrzegania umowy. Przydział premii, standardowa rata oszczędnościowa, dodatkowe przydziały, itp., są w dużej mierze zależne od decyzji kasy oszczędnościowej. Jeśli chcesz innego przydziału premii, to najlepiej już podczas podpisywania umowy uzgodnić te kwestie, aby upewnić się.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Panie Herrmueller,

kultura tutaj uległa zmianie. Zawsze mówiłem, że w dyskusjach zawsze traktuję ryzyko obiektywnie, co zrobiłem teraz w moim artykule dotyczącym oszczędzania na cele mieszkaniowe, jednakże kluczowym jest fakt, że mam możliwość prezentowania przyszłości bez manipulacji, że pomijam problematyczne kwestie alokacji i nie uwzględniam rentowności kas oszczędnościowo-budowlanych. Zawsze trzymałem się pewnej odpowiedzialności doradczej w mojej codziennej pracy, której tu nie mam z zasady, dlatego preferuję doradzać dość niezależnie. Pomaga mi w tym fakt, że z zasady nie mam postawy ani na tak, ani na nie wobec oszczędzania na cele mieszkaniowe, nie staram się uogólniać, a wręcz przeciwnie - staram się patrzeć na indywidualne przypadki, zarówno pod kątem wyników porównywania obliczeń, jak i mentalności ryzyka konsumenta.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
W przypadku wyników testów często krytykuje się usługi doradcze. Wyniki testów zazwyczaj zależą od przypadków modelowych. Istotą tych wyników zawsze było to, że nie ma najlepszego/najgorszego taryfy.

Tak to wygląda, zawsze indywidualne podejście i ja patrzę tylko indywidualnie! Oceniam się nie na podstawie wyników testów, ale na podstawie własnego doświadczenia z niezliczonymi obliczeniami.

Napisany przez kub0185
Hilfe pisze:
dlaczego? Proszę o szczegóły.

W przeciwnym razie uważam, że to jest kompleksowa oferta

Nie zgadzam się. Musi oszczędzać 45% dla uzyskania 1,5%. Mogę sobie wyobrazić, że oszczędzanie 30% i płacenie 2,25% ostatecznie będzie dla niego korzystniejsze. Przy zaledwie 0,1% oprocentowania oszczędności.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Nie uważam. Aby uzyskać 1,5%, musi oszczędzać 45%. Mogę sobie wyobrazić, że oszczędzanie 30% i płacenie 2,25% odsetek będzie ostatecznie korzystniejsze dla niego niż uzyskanie 0,1% odsetek za środki na rachunku.

Dokładnie tak to wygląda, również dlatego, że w pewnych sytuacjach nie będzie konieczne 13 lat przedterminowej spłaty (tylko płatność odsetek przy wyższej stopie odsetkowej w porównaniu do odsetek za saldo na rachunku).

Należy to wszystko obliczyć indywidualnie przez niezależnego pośrednika finansowego, uwzględniając wszystkie oferty na rynku, najlepszą stopę przedterminowej spłaty i wymagania konsumenta.

Napisany przez kub0185
Rengual pisze:
0,9% Finansowanie wstępne i 1,5% pożyczka

Pytanie dlaczego w ogóle chcesz kredyt zaliczkowy? Z powodu Riester?

Napisany przez Rengual
kub0185 pisze:
Dlaczego chcesz w ogóle kredyt zaliczkowy? Z powodu Riester?

Nie ze względu na Riester. Po prostu tak mi zaproponowano i chciałbym przeanalizować każdą ofertę, aby poznać jej zalety i wady.

Napisany przez kub0185
Czy byłeś już u doradcy podatkowego?

Napisany przez Rengual
kub0185 pisze:
Czy byłeś już u doradcy podatkowego?

Nie, jeszcze nie.

Napisany przez kub0185
To bym zrobił najpierw. Określa to koncepcję finansowania dla mieszkania wynajmowanego.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
To bym zrobił najpierw. Określa to koncepcję finansowania dla wynajmowanego mieszkania.

Wątpię w to!

Napisany przez Rengual
Nie potrzebuję na to koncepcji. Wszystkie kwestie podatkowe zostały już wcześniej uregulowane. Chodzi wyłącznie o finansowanie.

Napisany przez kub0185
Rengual pisze:
Nie potrzebuję koncepcji na to. Mam wszystkie kwestie podatkowe już wyjaśnione z góry. Chodzi mi wyłącznie o finansowanie

Jak to zrobić bez doradcy podatkowego?

Napisany przez kub0185
noelmaxim pisze:
Wątpię w to!

Ja nie, co teraz?

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Nie ja i teraz?

A teraz? Całkowicie mi obojętne!

doradca podatkowy jest ważny, ale na pewno nie opracowuje koncepcji finansowania, a jeśli nawet to zazwyczaj są one złe!!

Napisany przez kub0185
noelmaxim pisze:
I teraz? Całkowicie mi obojętne!

doradca podatkowy jest ważny, ale na pewno nie zajmuje się tworzeniem koncepcji finansowania, a jeśli już tak, to zazwyczaj są one słabe!!

Wyraziście rozumiemy to na zupełnie różne sposoby!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata