Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinia na temat finansowania nieruchomości Noelmaxim

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
@tneub Uwierz mi, Łukasz z rodziną mogą/mogli sfinansować 2 domy i teraz z nowym projektem zrealizowali to w ten sposób.

Może tak było. Ale także tam zapytanie w HBF było inne. Zamiast wspólnego sfinansowania twojego domu bliźniaczego z bratem, rodzice mieli płacić 250€ czynszu za mieszkanie w domu.
Więc porównujesz jabłka do gruszek. Co do sfinansowania nie mogę i nie chcę się wypowiadać. To nie należy do mnie jako laika.

Nie chcę również twierdzić, że w innym forum wszystko idzie gładko. Ponieważ większość nazwisk mi coś mówi, odważyłbym się stwierdzić, że niestety w jego wątku zbyt wiele debili wypowiedziało się. Dla jednego wszystko poniżej 1 miliona kosztów budowy było budownictwem socjalnym, a pomoc znasz sam z tego miejsca. Na tych dwóch można śmiało przymknąć oko.

Ponieważ ja zdecydowanie mniejszy, w znacznie niższych cenach w 2013 roku w znacznie tańszej okolicy z połową ceny działki i z podobnym budżetem zbudowałem, mogę pomimo wszystko z pełnym przekonaniem stwierdzić, że kalkulacja z 2017 roku by nie pasowała.

Napisany przez Lukas__90
Nie była to dla mnie kwestia kalkulacji, żeby się nie sprawdziła. Wiem teraz, że byłem wtedy jeszcze trochę naiwny mając 27 lat.

Co bardziej mnie irytuje, że finansowanie, bez względu na co, w mojej ówczesnej sytuacji zostało uznane za kompletnie beznadziejne, choć jak się potem okazało, wcale takie nie było.

Dlatego jestem bardzo wdzięczny Panu Buhmannowi za jego pomoc wtedy, jak i teraz, i gorąco go polecam!

Napisany przez Manni8014
Również chcielibyśmy podzielić się naszym doświadczeniem.

Nasza sytuacja wyjściowa:
- Nieruchomość do zakupu oddalona o 600 km od obecnego miejsca zamieszkania,
- Żona na urlopie rodzicielskim,
- Zwrot niedokonany płatności w grudniu,
- Samodzielność,
- Spadek wyniku w Schufa ze względu na wiele zapytań w bankach.

Skontaktowaliśmy się z kilkoma bankami/doradcami. Wszyscy odrzucili nas z powodu urlopu rodzicielskiego bez zaświadczenia o pracy zdalnej. Pod koniec 2021 roku w końcu znaleźliśmy doradcę, który mógł takie zaświadczenie dostarczyć (tak przynajmniej myślał...). Niestety, potem mieliśmy zwrot niedokonanej płatności i bank odpuścił nam. W retrospekcji: całe szczęście! Warunki nie były dobre.

Po kilku poszukiwaniach na forum trafiliśmy na Pana Buhmanna z FairHypo i skontaktowaliśmy się z nim. To, co bardzo ceni nam w Panu Buhmannie, to fakt, że nie pracuje mechanistycznie, lecz zastanawia się, jak można przedstawić sytuację i osiągnąć cel. Nie jest zwykłym doradcą, lecz szuka rozwiązań, starannie analizuje sprawę i zastanawia się, jak pomóc. Widać w nim pełne zaangażowanie, współpracuje partnersko z bankami i cieszy się dobrą opinią.

Dzięki niemu otrzymaliśmy potwierdzenie finansowania na bardzo korzystnych warunkach i jesteśmy bardzo szczęśliwi, że nasze marzenie o własnym domu się spełnia! Jak już wspomniano, Pan Buhmann był zawsze dostępny (7 dni w tygodniu) i wspierał nas w naszym przedsięwzięciu!

Dziękujemy za zaangażowanie!!!

Napisany przez Aimoon
Witajcie razem,

29.01 zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ chciałem poprosić o radę.

(Wątek ogólnych [url]kredytów[/url] DSL Bank kolejność)

Do tego momentu polegałem na pustych obietnicach pośrednika, które prawie zniszczyły nasze życie, gdybym nie zwrócił uwagi na to forum i pana Buhmanna.

Po przeczytaniu odpowiedzi na moje pytanie i poczuciu się bardzo źle, postanowiłem napisać do Bankkaufmann, ponieważ to on jako pierwszy odpowiedział mi wraz z bruno68.

W tym miejscu chciałbym podziękować panu Bankkaufmann. Szybko zaproponował mi plan finansowania i sprawił, że poczułem się, jakby naprawdę chciał mi pomóc.

Dlaczego zwlekałem i o 1:00 w nocy w sobotę napisałem do pana Buhmanna, to z jednej strony ze względu na dużo pochwał w jego kierunku tutaj na forum, a z drugiej strony oczywiście z powodu mojego paniki, że wszystko potoczy się źle, jeśli teraz nie wybiorę właściwej drogi...

Bo tego, czego nie napisałem w wątku DSL Bank kolejność, to że umowę kupna podpisaliśmy już dawno temu i za miesiąc cena zakupu miała być uregulowana. Tak głupio, bardzo głupio i nie można już być jeszcze głupszym. Wiem... wszystko ma swoje powody. Nie chcę tego dalej rozwijać...

Ze snem nie było możliwe od jakiegoś czasu, więc już wcześniej sprawdzałem w sieci, jakie kary nas mogą spotkać...Nagle dostałem odpowiedź od pana Buhmanna, o 1:30 w nocy. Zamiast powiedzieć, że mam kwadratowe oczy od oglądania Super Bowla, jest już późno, załatwimy wszystko jutro, on z ogromnym cierpliwością zajął się naszymi dokumentami i do 4:45 rano wszystko ważne zostało załatwione, aby nas uratować...

W poniedziałek odbyło się krótkie rozmowa telefoniczna i już złożono wniosek z fantastycznymi warunkami.

Kilka dni później dostaliśmy pismo od notariusza, dotyczące terminu płatności... Ze względu na pilność pan Buhmann złożył wniosek także w innej banku.

Nie minęło 1,5 tygodnia i otrzymaliśmy akceptację oraz umowy banku, w którym złożyliśmy drugi wniosek. Nadal nie mogę w to uwierzyć...

Ponadto udało nam się uzyskać koszty modernizacji, których początkowy pośrednik kategorycznie wykluczał, ponieważ wszystko było tak stresujące z powodu mojego urlopu rodzicielskiego...

Pan Buhmann nie tylko ma pojęcie o tym, co robi, jest po prostu niezwykle sympatyczny, że można o nim tylko nieskończenie zachwycać... wbrew pośrednikowi, który mimo swoich 30 lat doświadczenia zawodowego nie dorasta mu nawet do pięt.

Zarówno zawodowo, jak i ludzko, nikt nie dorówna panu Buhmannowi.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️DZIĘKUJĘ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Napisany przez Tomek0815
Mamy teraz drugi raz sfinansowaną nieruchomość z panem Buhmannem. Już wcześniej napisałem na ten temat raport. Nowością było jednak to, że zdecydowaliśmy się na pakiet Wszystko-w-jednym, który obejmował zarówno zakup nowego domu jednorodzinnego, jak i sprzedaż/wynajem naszej istniejącej nieruchomości. Zespół Buhmanna nie tylko służył nam radą w tych sprawach (wynająć czy sprzedać?), ale również podjął się obsługi dość złożonego finansowania (kupno, remont, sprzedaż, spłata istniejącego finansowania itp.). W końcu pan Buhmann wraz z partnerem biznesowym zajęli się także pośrednictwem w obrocie nieruchomościami i (mimo odległości rzędu prawie 250 km) sprzedali nasz Dom za bardzo atrakcyjną cenę! Pan Buhmann był zawsze dostępny i osobiście prowadził oraz nadzorował wszystkie oględziny i kontakty. Jeszcze raz wielkie brawa w tej kwestii! Na koniec, nabywcy uzyskali bardzo korzystne finansowanie dzięki jego pośrednictwu, dzięki czemu nie musieliśmy się dłużej targować w sprawie ceny. W sumie, zdecydowanie polecamy pana Buhmanna, także w obszarze sprzedaży nieruchomości/pośrednictwa. Aha, pan Buhmann nadal służy nam radą i pomocą do dzisiaj, nawet gdy zdarzają się opóźnienia w wypłatach z banku. Naprawdę super!!!

Napisany przez hausbauwest
Dlaczego pan B nie był tu już od dłuższego czasu ukazywany ?

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję, raporty są z powrotem na górze Poczekaj, bądź cierpliwy

Napisany przez tfh
Chciałbym również podziękować Panu Buhmannowi za cały czas, który już dla nas poświęcił. I to wszystko zupełnie bez zobowiązań. Szybkie zrozumienie sytuacji oraz oferty i modele, które pomagają nam ocenić naszą sytuację i rozważyć możliwe opcje. Naprawdę cieszę się, że natknąłem się na niego i pomaga nam uporządkować nasze myśli oraz w końcu zaoszczędzić prawdziwe pieniądze. Uratował nas przed dużym błędem.

Napisany przez hunz-kunz
Cześć wszystkim, Chciałbym również podzielić się moją opinią Nasza sytuacja wyjściowa: W zeszłym roku szukaliśmy banku, który wesprze nasze plany dotyczące domu jednorodzinnego. Naszym celem jest budowa domu architekta z pojedynczymi upoważnieniami branżowymi. Mieliśmy następujący problem: ze względu na drugie wykształcenie, które ostatnio ukończyła moja żona, wiele banków nie uznawało jej tymczasowego wynagrodzenia za naukę. Pomimo dość dobrej sytuacji początkowej poszukiwanie banku okazało się raczej trudne. Na szczęście zwróciliśmy się do Pana Buhmanna. Po przedstawieniu naszej sytuacji, Pan Buhmann znalazł bank, który chciał wesprzeć nasze plany w krótkim czasie. Cała papierkowa robota odbywała się zupełnie sprawnie za pośrednictwem e-maila lub WhatsApp. Budowa już się rozpoczęła, a pierwsze pieniądze zostały już wypłacone. To także dotychczas działało bezproblemowo. Podsumowanie: Chociaż początkowo byłem nieco sceptyczny, nie mając lokalnego doradcy finansowego do finansowania nieruchomości, nie żałuję w żadnym stopniu decyzji o zatrudnieniu Pana Buhmanna. Szkoda, że wszystko nie działa tak sprawnie w projekcie budowy domu Pozdrowienia

Napisany przez lewis_1983
Cześć wszystkim,
również ja chciałbym teraz dołączyć i opowiedzieć o naszym pozytywnym doświadczeniu z panem Buhmannem i FAIR Hypo.

SYTUACJA WYJŚCIOWA:
Potrzebowaliśmy pozyskania kapitału na obszerne prace modernizacyjne w/własnym domu. Po przeczytaniu pozytywnych opinii (i po kompetentnym udzieleniu odpowiedzi na kilka pytań) tutaj, na forum, zdecydowaliśmy się skontaktować się z panem Buhmannem. Kontakt był bardzo prosty, za pośrednictwem poczty e-mail, a pan Buhmann odpowiedział jeszcze tego samego wieczoru (w sobotę!).

PIERWSZA ROZMOWA:
Podczas rozmowy pan Buhmann dokładnie zorientował się w naszym zamierzeniu i sytuacji. Wyjaśniliśmy, że oprócz własnego domu jednorodzinnego posiadamy jeszcze inwestycję, gdzie za 5 (!) lat będzie potrzebna kolejna refinansowanie. Pan Buhmann zaproponował zatem powiązanie obu finansowań (pozyskanie kapitału teraz oraz Forward-Darlehen), aby mieć więcej opcji (i warunków) do finansowania całego pakietu. Bardzo dobre pomysł, na który inni doradcy finansowi (z którymi również rozmawialiśmy w tym samym czasie) w ogóle nie wpadli, a nawet świadomie pomijali - nawet po naszych pytaniach. Bardzo nam się spodobało, że pan Buhmann myśli poza schematem i znajduje dla nas kreatywne rozwiązania. Zwłaszcza, że w tym rozwiązaniu finansowanie obiektu inwestycyjnego byłoby zabezpieczone do roku 2037 - ale o tym później.

PIERWSZE ZAPYTANIE FINANSOWE:
Pierwsze zapytanie finansowe do pierwszego banku (1,7% na modernizację i 2,6% na FWD-Darlehen) zostało szybko złożone. Jednak ten pierwszy bank (SPK) pozwolił sobie na aż 6 tygodni na przetworzenie wniosku i z niewyjaśnionych powodów (brak właściwej wyceny nieruchomości) wycofał swoją ofertę. Okazało się, że pierwsza oferta banku została złożona tuż przed wojną na Ukrainie, a przetworzenie dopiero później zostało zakończone. Jak wszyscy wiedzą, w tym czasie sytuacja na rynkach finansowych, zwłaszcza warunki kredytów hipotecznych, pogorszyła się dramatycznie, co skutkowało tym, że bank udzieliłby kredytów znacznie poniżej wartości rynkowej. Tak przynajmniej przypuszczaliśmy, co potwierdził nawet długotrwały doradca z naszego banku. A propos, pan Buhmann, który również był bardzo krytyczny wobec banku i jego postępowania, wyraził swoje niezadowolenie w sposób jednoznaczny wobec banku. Mieliśmy wrażenie, że pan Buhmann rzeczywiście się za nas starał.

DRUGIE FINANSOWANIE
Ponieważ narzekanie nic nie dało, pan Buhmann bardzo szybko otworzył trzy nowe opcje dla modelu - oczywiście z gorszymi warunkami (około 1 punkt procentowy wyżej niż pierwsza oferta). Niemniej jednak szybko zareagowaliśmy i złożyliśmy wszystko u pana Buhmanna w DSL Banku. Choć przetworzenie zajęło też trochę dłużej niż planowaliśmy (tak zawsze jest ), ostatecznie wszystko pomyślnie przebiegło, a planowana koncepcja finansowania została zrealizowana. Środki na modernizację zostały już wypłacone.
Patrząc wstecz i mając dzisiejszą wiedzę, warunki pozyskania kapitału oraz Forward-Darlehen (o których bankowość końcowa powiedziała, że to także super warunki; cytując: To naprawdę dobra oferta na FWD-Darlehen za 5 lat. Obecnie możemy oferować tylko Forward-Darlehen z zakończeniem okresu zabezpieczenia przed zmianą oprocentowania w maksymalnie 1 rok.) są bardzo korzystne i obecnie nie do osiągnięcia.

METODA PRACY
Jeśli chodzi o całą procedurę i metodę pracy, chcielibyśmy podkreślić punkty Obsługa i Dostępność. Zawsze było dla nas bardzo ważne, aby czuć się dobrze obsłużonymi. Pan Buhmann był dostępny przez wszystkie kanały komunikacyjne, zwłaszcza WhatsApp, w zasadzie 24/7. Czasami trochę zmartwiliśmy się o jego życie prywatne . Ponadto FAIR Hypo wszystko błyskawicznie załatwił i zawsze działał zorganizowanie. Musieliśmy tylko udostępnić wszelkie dokumenty, a oni zajęli się kompletnie wszystkimi wnioskami itp.

PERSPEKTYWY
W końcu jesteśmy bardzo zadowoleni, że całą koncepcję finansową zrealizowaliśmy przy wsparciu pana Buhmanna i FAIR Hypo. Dla nas, jako młoda rodzina, oznacza to możliwość zrealizowania naszych aktualnych planów na własnym domu, a także pewność planowania dla wynajmowanego obiektu. W przyszłości zawsze jako pierwsze będziemy szukać rozmowy z panem Buhmannem w naszych planach. Wymiana informacji zawsze była bardzo wartościowa; mimo że między nami była odległość około 350 km. Ostatecznie pojawiła się nawet okazja do krótkiego osobistego spotkania, podczas którego mogliśmy osobiście podziękować panu Buhmannowi w Braunschweig.

Mam nadzieję, że ta opinia pomoże czytelnikom; możemy zdecydowanie polecić pana Buhmanna - naprawdę warto.

Napisany przez Yason
Dzień dobry, w zeszłym roku planowaliśmy zakup nieruchomości. Mieliśmy spotkanie doradcze w banku i przez cały czas myśleliśmy, że chodzi o kredyt ratalny. Niestety podpisaliśmy umowę i dopiero później odkryliśmy, że nie jest to kredyt ratalny, który chcieliśmy, ale kredyt hipoteczny. Wtedy wydawało nam się, że dostaniemy nieruchomość tylko wtedy, gdy weźmiemy kredyt w tym banku. Pośredniczka była również z banku, w którym oglądaliśmy Dom, dlatego poszliśmy do tego banku po pożyczkę. Wtedy napisałem o tym na forum, na co na szczęście skontaktował się ze mną pan Thomas Buhmann. Dzięki niemu zdołaliśmy wycofać się z umowy. Zadzwonił do mnie z urlopu na Majorce i przez ponad godzinę mnie doradzał. Dzięki niemu mogliśmy odstąpić od umowy i wziąć nowy kredyt. Zasięgnijcie jego porady, jeśli macie problemy, pan Thomas Buhmann naprawdę poświęca wiele czasu, doradza i pomaga. Były też problemy z pośredniczką, która nie chciała nam wydać dokumentów domu i twierdziła, że ich nie ma. Pan Buhmann powiedział mi wtedy, że to niemożliwe, pośredniczka na pewno ma dokumenty. Zadzwoniłem do pośredniczki ponownie, wywierając pewną presję, i nagle okazało się, że jednak je ma i przesłała mi je mailem. Tak więc jak już powiedziałem, jeśli macie pytania i problemy, pan Thomas Buhmann jest również tutaj na forum i na pewno wam pomoże.

Napisany przez NaTwoim13
Yason pisze:
Dzień dobry, w zeszłym roku planowaliśmy zakup nieruchomości. Mieliśmy spotkanie doradcze w banku i cały czas myśleliśmy, że chodzi o kredyt ratalny. Niestety podpisaliśmy umowę i dopiero później dowiedzieliśmy się, że nie jest to kredyt ratalny, którego chcieliśmy, ale kredyt budowlany. Wydawało nam się wtedy, że dostaniemy nieruchomość tylko jeśli zaciągniemy kredyt w tym banku. Pośredniczka była również z banku, w którym oglądaliśmy Dom, co spowodowało, że poszliśmy do tego banku po kredyt. Wtedy napisałem o tym na forum, na co na szczęście skontaktował się ze mną pan Thomas Buhmann. Dzięki niemu mogliśmy wycofać się z umowy. Zadzwonił do mnie ze swoich wakacji na Majorce i rozmawiał ze mną przez ponad godzinę. Dzięki niemu mogliśmy odwołać umowę i wziąć nowy kredyt. Jeśli macie problemy, skonsultujcie się z nim, pan Thomas Buhmann naprawdę poświęca wiele czasu i doradza oraz pomaga. Były także problemy z pośredniczką, która nie chciała nam dostarczyć dokumentów dotyczących domu i twierdziła, że w ogóle ich nie ma. Pan Buhmann powiedział mi, że to niemożliwe, maklerka na pewno ma te dokumenty. Zadzwoniłem jeszcze raz do pośredniczki i wywrzełem trochę presji, a nagle okazało się, że jednak je ma i wysłała mi je e-mailem. Więc jak już wspomniałem, jeśli macie jakieś pytania i problemy, pan Thomas Buhmann jest także tutaj na forum i z pewnością wam pomoże.

Niestety, to nie było pierwsze spotkanie z takim przypadkiem (aktualny wątek pokazuje podobne zdarzenie) i postanowiłem zareagować w podobny sposób - co tak naprawdę nie jest moim stylem.

Doradziłem konsumentowi, aby podpisał złą ofertę finansowania Postbank i wziął udział w terminie notarialnym - który oczywiście musi mieć miejsce w ramach okresu odstąpienia od udzielonego kredytu. Jednocześnie, (z wakacji na Majorce) opracowałem koncepcję finansowania z myślą o konsumentach i zadbałem o to, aby decyzja finansowania była również w ramach okresu odstąpienia od złego finansowania Postbank, co się udało.

Dzięki temu konsument mógł spokojnie wziąć udział w terminie notarialnym i kupić wymarzoną nieruchomość, co było możliwe tylko dlatego, że finansowanie zostało złożone i zatwierdzone w Postbanku, aby w następstwie wycofać się z tej decyzji.

W takich sytuacjach zastanawiam się zawsze, czy sprzedawcy nieruchomości wiedzą o takich działaniach, czy wiedzą, że nieruchomość powinien otrzymać ten, kto podpisuje umowę finansowania u pośrednika nieruchomości lub jego partnera, bez względu na to, jak dobra lub zła jest to koncepcja finansowania! Oczywiście żaden pośrednik nieruchomości nie będzie tak komunikował, ale niestety niektórzy tak postępują i zawsze trzeba uważać, aby jako finansista postępować tak, aby nie zagrażać zakupowi i aprobaty, ponieważ staje się widoczne, że finansowanie jest znacznie korzystniejsze gdzie indziej.

Dbamy również o to, abyśmy mogli finansować zakup nieruchomości pośredniczonych przez nas, ale konieczne jest, aby towarzyszyła temu korzystna stawka procentowa i koncepcja finansowania odpowiadająca życzeniom konsumenta.

Napisany przez Maxi12
Cześć wszystkim,

mogę również polecić pana Buhmanna.
Najpierw planowaliśmy sfinansować nową budowę, a następnie niemal rok później kupiliśmy istniejącą nieruchomość. Pan Buhmann towarzyszył nam przy każdej zmianie i zawsze był pomocny, a przede wszystkim bardzo szybki!!!

Dziękuję jeszcze raz!

Napisany przez kamikater
Teraz mogę również podzielić się moimi osobistymi doświadczeniami:

SYTUACJA POCZĄTKOWA:
Planowaliśmy zakup mieszkania i potrzebowaliśmy na to kredytu. Najpierw skorzystaliśmy z usług lokalnego pośrednika finansowego i otrzymaliśmy ofertę. Ponieważ proces oceny przez bank trwał długo (ok. 6 tygodni), postanowiliśmy wykorzystać ten czas i pozyskać alternatywne oferty. Między innymi zamieściłem tutaj dane oferty, aby otrzymać informacje zwrotne na temat ewentualnych słabych stron.

PIERWSZA ROZMOWA:
Pan Buhmann na wstępie w wątku zadał kilka krytycznych pytań i ostatecznie zaproponował rozmowę. Szczegółowo przedstawiliśmy naszą sytuację finansową, obiekt, nasze oczekiwania co do finansowania, a także szczegóły aktualnej oferty. W rezultacie pan Buhmann był zdania, że może przygotować dla nas lepszą ofertę.
Rozmowa odbyła się telefonicznie ze względu na odległość, wszystkie pytania zostały wyczerpująco i transparentnie odpowiedziane.
W tym momencie byliśmy niemal pewni, że oferta lokalnego pośrednika nie oferowała wielu alternatyw. Musieliśmy również zachować dobre relacje czasowo z sprzedawcą i nie mogliśmy czekać wiecznie na kolejne decyzje banków. Niemniej jednak dostarczyliśmy panu Buhmannowi wszystkie dokumenty do złożenia wniosku kredytowego w banku.
Pan Buhmann zauważył między innymi, że brakuje nam deklaracji podziałowej. Uzyskanie tego dokumentu okazało się znaczną przeszkodą, a bez tej uwagi prawdopodobnie nie mielibyśmy deklaracji przed terminem notarialnym!

PIERWSZY WNIOSEK kredytowy:
Ofertę finansową otrzymaliśmy następnego dnia. Sami jeszcze raz wszystko przeliczyliśmy i zauważyliśmy, że w ujęciu całkowitym czas trwania kredytu oszczędziliśmy ponad 30 000 euro na odsetkach. Udało się to dzięki lepszemu modelowi finansowania i nieco korzystniejszej stopie procentowej.
Zawsze mając na uwadze czynnik czasowy, poprosiliśmy pana Buhmanna o złożenie wniosku kredytowego w banku. Oszczędności były znaczne, jednak ryzyko, że sprzedawca się wycofa, było większe, jeśli nie dostaniemy podpisanej umowy kredytowej w ręce wkrótce.
W ciągu kilku dni panu Buhmannowi udało się przekształcić swoją ofertę w umowę kredytową w banku. W dzień podpisywania umowy z bankiem lokalnego pośrednika, umowa od pana Buhmanna wpłynęła i praktycznie w ostatniej chwili przeszliśmy na ofertę FAIR HYPO.

METODA PRACY
Procedury wydają się być dobrze zorganizowane. Najpierw są standardowe formularze dotyczące wszystkich danych finansowych.
Brakujące dokumenty były jasno zorganizowane i żądane.
W przypadku pytań pan Buhmann był dostępny telefonicznie lub nawet za pośrednictwem WhatsApp praktycznie o każdej porze dnia i nocy.
Informacje były wyczerpujące i transparentne. Korzystaliśmy z wielu źródeł informacji i sami przeliczaliśmy wszystkie liczby, transparentnie to komunikując. Pan Buhmann akceptował to bez zastrzeżeń. (Na przykład, gdy powiedzieliśmy naszemu lokalnemu pośrednikowi, że szukamy innych ofert, zareagował on bardzo obrażenie)
Pan Buhmann sam nas ostrzegł, że bank, którego nam oferuje, może być trudny w komunikacji. Wskazał nam więc szeroko na ewentualne ryzyka, jakie możemy podjąć.

PERSPEKTYWA
Ostatecznie zdecydowaliśmy się na rozwiązanie finansowe pana Buhmanna. Sprzedaż została już przeprowadzona i obecnie znajdujemy się w fazie spłaty. Nadal jesteśmy bardzo zadowoleni z oferty od FAIR HYPO, a obsługa w banku była niesamowicie bezproblemowa. Pan Buhmann nadal służy nam pomocą w razie pytań.

Polecam nadal pozyskiwać różne oferty i opcje przy tak dużych sumach. Ale zdecydowanie polecam wysłuchanie opinii pana Buhmanna.

Z naszej strony ogromne podziękowania!!

Napisany przez AllroadC5
Hej wszystkim,

chciałbym również podzielić się tutaj moimi doświadczeniami z Panem Buhmannem:

Od dawna marzyliśmy o własnym domu i dlatego postanowiliśmy zakupić działkę budowlaną w północnych Niemczech. Już będąc w fazie planowania, w zeszłym roku w lutym wojna powróciła do Europy i wahało nas to przed kontynuowaniem planów. Równocześnie bardzo dokładnie obserwowaliśmy rozwój stóp procentowych i najpierw odłożyliśmy nasz projekt na półkę. Jesienią zeszłego roku podjęliśmy jednak decyzję, że teraz jest czas, aby to zrealizować; ale nie za każdą cenę. Oszacowaliśmy koszty naszego przedsięwzięcia wielokrotnie i zawsze doszliśmy do wniosku, że finansowo jest to dla nas opłacalne.
Szukając odpowiedniego partnera w postaci banku na początku 2023 roku, najpierw zapytaliśmy niezobowiązująco naszych banków partnerskich i prawie nie mogliśmy uwierzyć. Stopa procentowa była znacznie wyższa niż aktualna stopa innych dostawców. W ten sposób temat banków partnerskich został natychmiast odhaczony.
Poszukując pośrednika, znaleźliśmy kogoś (duża znana sieć), ale nie miałem wrażenia, że otrzymaliśmy najlepszą propozycję dla nas - nawet jeśli wszystko inne wydawało się pasować. Podczas godzinnych poszukiwań informacji na temat banków, stop procentowych, finansowania i doświadczeń, przypadkowo natknąłem się na wpisy Pana Buhmanna i większość nocy spędziłem czytając jego wpisy. Spodobała mi się jego fachowa wiedza i bardzo prosta forma, dlatego postanowiłem po prostu napisać do niego e-mail i zobaczyć, co się stanie. Następnego dnia (w sobotę!) zadzwonił do mnie i rozmawialiśmy przez pół godziny o naszej sytuacji. Szybko stało się dla mnie jasne, że znalazłem odpowiedniego partnera na często bardzo stresującą drogę finansowania budowy i tak mam już po mniej niż 2 tygodniach potwierdzenie finansowania, które prezentuje się znacznie lepiej niż nasza pierwsza oferta.
Chciałbym dodatkowo potwierdzić Pana Buhmanna za następujące bardzo pozytywne cechy:
1. Dostępność - zawsze był dostępny, czasami nawet w niedzielny wieczór o 23:00 wymienialiśmy wiadomości
2. Transparentność - wiedziałem zawsze, na jakim etapie jesteśmy. Przeczytałem wszystkie dokumenty dwa razy (również drobnym drukiem) - pytania były natychmiast bezzwłocznie odpowiadane
3. Komunikacja - dla mnie ważne są otwarte słowa, gdzie zmierzamy. Nic nie daje mi to, jeśli ktoś trzyma mi coś przed nosem, a ja tego nigdy nie dostanę.

Podsumowując, w tym tygodniu złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę i cieszymy się na szybki start. Pan Buhmann doradził mi w pierwszym wielkim zmartwieniu związane z zakupem nieruchomości, a mianowicie finansowaniu, dokładnie tak, jak sobie to wyobrażałem, i za to chciałbym mu serdecznie podziękować.

Napisany przez Patric
Dzień dobry,

chociaż nieco opóźniony, chciałbym również krótko opowiedzieć o moich doświadczeniach.

Dzięki temu forum, a konkretnie mojemu wątkowi Anschlussunterbringung 2031, zwróciłem uwagę na Pana Buhmanna i chciałbym jeszcze raz podziękować za doskonałe doradztwo. Pan Buhmann znalazł dla nas odpowiedni produkt i zawsze był dostępny w razie potrzeby. Cała transakcja przebiegła szybko i bezproblemowo, a moje liczne pytania udzielił profesjonalnych odpowiedzi. Chciałbym ponownie serdecznie podziękować, szczególnie za szybką realizację pod koniec ubiegłego roku z zachowaniem wówczas starych warunków w Alten Leipziger.

Zdecydowanie polecam Pana Buhmanna.

Pozdrowienia
Patric

Napisany przez dalialisa
Dobry wieczór,

chciałbym podzielić się również moimi doświadczeniami z Panem Buhmannem i jego zespołem.

W zeszłym roku w lipcu / sierpniu doradzał nam i towarzyszył nam w kwestii finansowania budowy.

Ostatecznie udało się nam uzyskać pożyczkę.

Nasza sytuacja była naprawdę bardzo trudna.

Mieliśmy już zakupioną działkę budowlaną, która została sfinansowana przez bank [url]hipoteczny[/url], ale później nasz bank nas zostawił i nie sfinansował budowy.

Byłem kompletnie załamany i poprosiłem Pana Buhmanna o pomoc. Zwróciłem się do niego przez to forum.

Pan Buhmann był naprawdę zaangażowany, odpowiadał bardzo szybko. Zawsze był dostępny i nawet dzwonił do nas z urlopu.

Jak już wspomniałem, warunki nie były zbyt dobre:

Urlop rodzicielski, już 2 w pełni sfinansowane nieruchomości, sfinansowana działka budowlana, a także prywatna [url]pożyczka[/url] i finansowanie samochodu.

W końcu udało nam się znaleźć istniejącą nieruchomość. Pan Buhmann przygotował wszystko bardzo szybko i starannie. Nawet sporządził dokumenty dla banku, ponieważ dwaj sprzedawcy nie mieli pojęcia.

Nawet jeśli potrzeba więcej dokumentów niż na przykład w przypadku banku hipotecznego, ostatecznie warto.

Udało nam się uzyskać bardzo korzystną stopę procentową. W tym okresie stopy procentowe rosły tygodniowo.

Szybko złożyliśmy wniosek i o dziwo!

Udało się.

Jesteśmy nieskończenie wdzięczni za to.

Szczerze polecam Pana Buhmanna i skontaktuję się z nim ponownie w każdej chwili.

Nawet jeśli byliśmy trudni jako klienci, podjął się tych wyzwań i znalazł rozwiązanie.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i cieszymy się, że niedługo będziemy mogli zamieszkać w naszym bungalowie.

Polecam wszystkim skontaktowanie się z Panem Buhmannem.

On potrafi zdziałać niemożliwe.

Ps: Błędy gramatyczne i ortograficzne należy zignorować :-)

Napisany przez Muenchner82
Cześć wszystkim,

teraz mogę również (wreszcie ;-)) opisać moje doświadczenia związane z panem Buhmannem. Dotyczy to mniejszej potrzeby kapitałowej (50.000,00€) na remont. Sytuacja jest nieco skomplikowana, ponieważ obecnie nie ma dostępnego księgi wieczystej, dlatego potrzebne jest alternatywne zabezpieczenie. W mojej już posiadanej umowie [url]kredytu[/url] ratalnego jako zabezpieczenie posłuży umowa oszczędnościowa z saldem około 60.000€, która będzie jednak potrzebna ponownie do refinansowania w 2030 roku (okres wiązania oprocentowania może wynosić maksymalnie 7 lat).

Chciałem porównać z panem Buhmannem warunki, a także ewentualne alternatywy, tańsze/bardziej sensowne opcje, których nie miałem na uwadze. Pan Buhmann odpowiedział na moje zapytanie tego samego dnia, a następnego ranka otrzymałem korzystniejszą ofertę. W związku jednak z różnicą wynoszącą tylko około 7€ miesięcznie i koniecznością przeprowadzenia procesu składania wniosku, zamierzam podpisać już posiadany przeze mnie kontrakt.

Mimo to dziękuję panu Buhmannowi za jego zaangażowanie i mogę z całą pewnością polecić. Kiedy nadejdzie czas przekształcenia mojego istniejącego dużego [url]kredytu[/url], chętnie zwrócę się znowu do pana Buhmanna.

Napisany przez Safta222
Szczęśliwi posiadacze nieruchomości dzięki Noelmaxim...

Już w styczniu zakochaliśmy się w domu i bardzo chcieliśmy go mieć, ale niestety był zbyt drogi, a potem nagle zniknął.

Więc szukaliśmy dalej, ale jakoś nie znaleźliśmy niczego, co by nam się podobało (w danej cenie).

Pewnego dnia [url]Dom[/url] ponownie pojawił się na portalu nieruchomości, tym razem nawet taniej - co za radość!

Skontaktowaliśmy się z pośrednikiem i poprosiliśmy o termin obejrzenia domu, który okazał się być tym, czego szukaliśmy (mimo że było wiele do zrobienia..). Pojechaliśmy do banku, w którym jestem klientem od 40 lat...

Tam odrzucono naszą wniosek [url]kredytowy[/url], chcieli większego wkładu własnego (mieliśmy tylko 10%), czego nie posiadaliśmy. Zdruzgotani odeszliśmy i postanowiliśmy spróbować szczęścia z Baufi24. [url]doradca[/url] był bardzo miły i powiedział, że na pewno dostaniemy zgodę, nie ma powodu, dla którego nie - mamy stabilne, niezawodne, nieograniczone miejsca pracy, czystą historię kredytową itd... Wypełniliśmy niezliczone formularze, czekaliśmy, trzymaliśmy za niego kciuki, pośrednik już umówił termin z notariuszem, i co?

Odebraliśmy odmowę, [url]Dom[/url] był za drogi (130.000)...

Zaczęliśmy szukać informacji w internecie i trafiliśmy na to forum, gdzie znaleźliśmy opinie o noelmaxim i pomyśleliśmy...Nie tracimy nic, zadajemy pytanie, co jeszcze możemy stracić? Już pożegnaliśmy się z domem...

Noelmaxim zgodził się spróbować i rozpoczął się maraton papierowy, bo przez 2 inne wnioski kredytowe straciliśmy dużo czasu, a sprzedający nie chciał czekać. Szybko przesłał nam kilka propozycji finansowania (często nawet po 22:00, więc nawet nie odważaliśmy się odpowiedzieć tak późno!) i poprosiliśmy o złożenie wniosku kredytowego. Nie mieliśmy nic do stracenia, nie miałem też czasu, a w duchu myśleliśmy (przepraszam Pana Buhmanna!!), że noelmaxim jest szalony.

Kto z kimś rozmawia przez Whatsapp z nieznajomymi, często w nocy, w weekendy i święta, zamiast spędzać cenny czas wolny z rodziną??

Na pewno bym tego nie zrobił!

Kilka dni później otrzymaliśmy zgodę na [url]kredyt[/url] od banku DSL, Pan Buhmann negocjował dla nas nawet lepsze warunki ;-)

W międzyczasie byliśmy u notariusza, umowa sprzedaży jest podpisana, teraz czekamy tylko na pieniądze, a potem ruszamy ;-)

Dziękujemy, noelmaxim, mam nadzieję, że będzie Pan dostępny za 10 lat, gdy będziemy potrzebowali refinansowania, nawet w nocy ;-)

Z czystym sumieniem polecamy Pana Buhmanna!!!

Napisany przez s5ar
Cześć wszystkim, także chcielibyśmy podzielić się naszym bardzo pozytywnym doświadczeniem. Podczas budowy domu napotkaliśmy wiele wyzwań. Pozornie idealna działka okazała się nie do zagospodarowania, co spowodowało problemy z finansowaniem i zakończenie niepowodzeniem naszego planu budowy. Cały proces w krótkim czasie przerodził się w prawdziwy koszmar. W swojej desperacji trafiliśmy tutaj na bardzo pomocne wpisy Pana Buhmanna. Opowiedzieliśmy mu o naszej sytuacji, a on krok po kroku towarzyszył nam, pomagając nam wyjść z tego trudnego dylematu. Dzięki jego cennej pomocy ostatecznie mogliśmy zrealizować nasze długo wyczekiwane marzenie o własnym domu. Chcielibyśmy serdecznie podziękować Panu Buhmannowi za to, że nie tylko dodawał nam odwagi, ale także zawsze stał po naszej stronie. Serdeczne pozdrowienia, S. F.

Napisany przez hsnspsls
Cześć wam wszystkim,

również chciałbym podzielić się tutaj moim doświadczeniem z Noelmaxim.

Chciałbym tutaj zachęcić wszystkich, którzy być może stracili już nadzieję na uzyskanie odpowiedniego finansowania.

H. Buhmannowi udało się, pomimo mojej trudnej sytuacji (zaawansowany wiek, jedyny pożyczkobiorca, praca na pół etatu, rozwód i w związku z tym dodatkowe prywatne długi oraz czasem przesadne żądania i warunki banków), uzyskać dla mnie odpowiednie finansowanie. Wiele przeszkód musiało być pokonanych, z którymi sam wcześniej nie miałem styczności.

H. Buhmann miał rozwiązanie dla wszystkiego, bardzo dużo cierpliwości (oczywiście chciałem również najlepszej oferty, jaką obecnie oferuje rynek) i potrzebną wiedzę.

Pracuje on bez przerwy i zawsze jest dostępny. Każde pytanie było błyskawicznie zaspokajane. Więc z mojej strony mogę tylko zalecić trochę zwolnienia tempa, ale ja łatwo mówić, bo mam spokój na kolejne 15 lat

Jeszcze raz dziękuję za wasze niezmordowane i bardzo czasochłonne zaangażowanie. Teraz mogę znów spokojnie spać.

Dzięki dla całego waszego zespołu. Tak trzymajcie, wtedy nic nie pójdzie nie tak.

Pozdrowienia
N. S.

Napisany przez mufdi
Pan Buhmann poprowadził nas przez organizacyjnie skomplikowane pozyskanie kapitału. Dopóki pieniądze nie znalazły się na koncie, wysłałem do Pana Buhmanna poczucie setek, czasem bardziej, czasem mniej panikarskich wiadomości, na które zawsze odpowiadał on rzeczowo, praktycznie o każdej porze dnia i nocy.

Dziękujemy za doradztwo, pomoc i cierpliwość

Napisany przez jack3d
Dobry wieczór,

jak już w roku 2021, teraz po raz drugi zakończyłem finansowanie z pełną satysfakcją za pośrednictwem Pana Buhmanna. Po złych doświadczeniach z doradcą wtedy, tym razem od razu i wyłącznie zwróciłem się do Pana Buhmanna.

Jak już wtedy, przekonała mnie szybka odpowiedź na pytania, stworzenie kilku ofert z różnymi okresami spłaty według życzenia oraz kompetentne wsparcie aż do ostatecznego przyznania kredytu. Aby zwiększyć prawdopodobieństwo akceptacji, moje finansowanie zostało zaprezentowane 3 bankom, dzięki czemu można być pewnym otrzymania najlepszej oferty.

Zdecydowanie polecam Pana Buhmanna.

Napisany przez Olli76
Sytuacja wyjściowa polegała na tym, że chcieliśmy dokonać przeniesienia zadłużeń. Poinformowaliśmy Pana Buhmanna i jego kolegów o naszym zamiarze. Z uwagi na te zobowiązania, projekt nie był łatwy. Jednak udało mu się znaleźć dla nas instytucję oszczędnościowo-kredytową, która chciała towarzyszyć temu projektowi. Pan Buhmann był zawsze bardzo rzetelny i rzeczywiście zawsze (!) dostępny przez WhatsApp. Działał praktycznie przez 24 godziny na dobę. Dokumenty można było szybko przesyłać cyfrowo. Ogólnie rzecz biorąc, proces ten był ściśle monitorowany i oceniany. Czas przetwarzania w banku był odpowiedni, decyzja kredytowa była dla nas pozytywna. Chętnie skorzystałbym/zwróciłbym się do niego w przyszłości w podobnych sprawach. Jeszcze raz dziękuję

Napisany przez user5425
Cześć wszystkim,

chciałbym również podzielić się moimi pozytywnymi doświadczeniami z Panem Buhmannem. Potrzebowałem finansowania nieruchomości. W moim przypadku nie było to takie proste, ponieważ mam 20 lat i jestem samotny. Po tym, jak skorzystałem z usług pośrednika finansowego, który po dwóch próbach się poddał, trafiłem na polecenie mojego brata do Pana Buhmanna. I oto trzymam potwierdzenie finansowania w rękach.

To, co podobało mi się szczególnie:
- Pan Buhmann i jego koledzy nigdy się nie poddawali.
- Pan Buhmann był praktycznie dostępny niemal o każdej porze dnia, nawet w weekendy, i zazwyczaj odpowiadał natychmiast, rzeczowo i kompetentnie.
- Bezproblemowa komunikacja
- Brak spamu/newsletterów od Fairhypo
- A najlepsze było to, że zawsze wiedziałeś, że Pan Buhmann walczy ze swoimi kolegami. Naprawdę się starali. Musiałem tylko dostarczyć dokumenty, których bank potrzebował.

Mogę z czystym sumieniem polecić Pana Buhmanna. Serdecznie pozdrawiam,

D.R.

PS: Nikt nie poprosił mnie o napisanie tego tu, chciałem zrobić to sam, zwłaszcza że miałem już do czynienia z innym pośrednikiem finansowym, który zrezygnował po dwóch bankach.

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj dziękuję za pomoc za pomocą przycisku i się nie wypowiadam, ale w Państwa przypadku muszę to zrobić, ponieważ to piękna i nietypowa historia.

Brat był cichym czytelnikiem tutaj, ponieważ kupuje nową nieruchomość i sprzeda swoją. I Państwo jesteście osobą, która kupuje nieruchomość w rodzinie. W ten sposób brat poprosił nas o zajęcie się obiema finansowaniami w związku z jego transakcją.

Teraz państwo piszą, że to trudne finansowanie, ponieważ ma dopiero 20 lat i jest singlem, co chciałbym poprawić, lub raczej nie potwierdzić, ponieważ nasze pięć próśb o finansowanie przyniosło 2,5 ​​pozytywnych odpowiedzi - ta połowa mogłaby również oznaczać pełne zatwierdzenie. Ponieważ mieliśmy dwie pozytywne odpowiedzi, nie kontynuowaliśmy dalszych próśb ze strony banku - uzyskaliśmy akceptacje. Dzieje się tak dlatego, że wszystko u Państwa pasowało i dzięki Państwa świetnej współpracy finansowanie mogło zostać świetnie przygotowane.

Dlatego mogliśmy sfinansować finansowanie brata, Państwa oraz przyjaciela, któremu również polecono nas podczas składania wniosków. Świetna historia, świetna sprawa, super!!

Napisany przez RuebE
Dobry wieczór wszystkim,

Teraz zgłaszam się.

Przede wszystkim: Pan Buhmann jest zdecydowanie godny polecenia!

I nie, nie powinien być ostatnią nadzieją, a pierwszym punktem konsultacji/wsparcia w sprawach finansowych!!!

Teraz do rzeczy:

Dzwoniłem, ponieważ przeczytałem pozytywne opinie na forum.

Miałem negatywne doświadczenia z Dr. Klein, Interhyp i moim bankiem, ponieważ zawiedli już na etapie wykonalności, pomimo posiadania nieruchomości i wystarczającego wkładu własnego.

Początkowo miałem sytuację, w której chciałem sprzedać [url]Dom[/url] i jednocześnie zbudować nowy.

W zasadzie to było możliwe dla Pana Buhmanna. To był już pierwszy zaskoczenie.

Później zmieniła się moja sytuacja, ponieważ nie chciałem budować nowego domu, ale kupić istniejącą nieruchomość i jednocześnie sprzedać mój [url]Dom[/url] młodszemu bratu.

Dzięki dobrej i profesjonalnej poradzie gorąco zachęciłem mojego brata do skontaktowania się z Panem Buhmannem.

Pan Buhmann wraz ze swoim zespołem nigdy nie rozważali opcji rezygnacji. Zapewnili, że jeśli jedne drzwi się zamykają, to gdzie indziej otwierają się inne.

Tak stało się w przypadku mojego brata.

Moje finansowanie przeszło gładko, z dodatkowym elementem pośredniego finansowania, co pozwoliło mi w spokoju sprzedać własność i pokryć okres do momentu dysponowania dochodem ze sprzedaży mojej starej nieruchomości.

FairHypo (Pan Buhmann) pracuje:

-szybko

-bezproblemowo (WhatsApp)

-bezpośrednio

-profesjonalnie

-24/7

-z odrobiną pewności siebie ;-)

Usługi, które zostały wykonane m.in.:

-porządkowanie dokumentów

-ocena istniejącej nieruchomości

-architektoniczne plany po zmianie rozkładu pomieszczeń

-…

I to wszystko w sposób bezproblemowy i z jednego źródła.

Brawo!

Po prostu świetne było korzystanie z obsługi klienta.

Dziękuję bardzo, życząc dalszych sukcesów i z nadzieją na ponowne spotkanie w przyszłości!

Pozdrowienia

E.R.

Napisany przez Koala
Cześć,

również możemy przyłączyć się do pozytywnych komentarzy. Po tym, jak jeden z dużych pośredników finansowania nieruchomości złożył nam ofertę kredytu na zakup naszego domu, postanowiliśmy umieścić tutaj w forum koncepcję finansowania i warunki, aby otrzymać opinie od profesjonalistów. Pan Buhmann odpowiedział, że może przebić warunki... i dotrzymał słowa! Krótka rozmowa telefoniczna, wieczorem oferta - nie standardowa jak u wszystkich innych dostawców, z którymi mieliśmy kontakt, a indywidualnie złożona z 2 elementów i voilà - przy tej samej pewności jeszcze o 0,2 punktu procentowego mniej - co daje na okres kredytowania już całkiem pokaźną sumę! Kontakt z nim i jego zespołem był zawsze szybki, przyjazny i profesjonalny, transakcja przebiegła sprawnie i zupełnie bezproblemowo, nawet po fakcie, Pan Buhmann zawsze odpowiadał na pytania szybko i szczegółowo. Zdecydowanie polecam, jeszcze raz dziękujemy!

Napisany przez Pfaelzer123
Cześć,

również chciałbym się dołączyć do wszystkich pozytywnych opinii i gorąco polecić Pana Buhmanna.

Byliśmy przypuszczalnie bardzo specjalnym przypadkiem, mieszkając w Chinach z chińską umową o pracę,

2 pośredników kredytowych obiecało nam wiele, ale niewiele zatrzymało.

Dlatego moim ostatnim ratunkiem był Pan Buhmann, który znakomicie poprowadził nas przez finansowanie budowy.

Umowa notarialna została podpisana, a my uzyskaliśmy finansowanie. (Z najlepszymi warunkami na rynku).

Jeszcze raz dziękuję, to była ciężka praca zarówno dla nas, jak i Pana Buhmanna.

Pozdrowienia z Szanghaju :-)

Napisany przez Khawlah
Również mogę polecić pana Buhmanna każdemu, u nas wszystko od razu się udało. Oczywiście można także wysyłać zapytania kredytowe do banków za pośrednictwem znanych platform kredytowych, ale pan Buhmann ma tę zaletę, że jest naprawdę dostępny 24/7, i odpowiada na pytania także w weekendy, dzięki czemu jest się o wiele szybciej niż konkurencja.

Napisany przez Slax89
Witam wszystkich Po uspokojeniu się wrażeń, chciałbym krótko podzielić się naszą historią z Państwem. Z góry przepraszam za błędy gramatyczne, niemiecki nie jest moim językiem ojczystym. Krótko o nas: Mieszkamy w Niemczech od 10 lat, mamy 37 i 35 lat, dwójkę małych dzieci (3 lata i 11 miesięcy), oboje pracujemy zawodowo (pełny etat), obecnie jestem na urlopie rodzicielskim. Od 6 lat mieszkamy nad Jeziorem Bodeńskim, wynajmując mieszkanie od tego samego wynajmującego. W tym roku nasze mieszkanie po silnych opadach deszczu, które dotknęły region, stało się prawie niezamieszkane, pojawiły się duże ilości wilgoci i pleśń. Powiadomiliśmy wynajmującego, ale ten nie wykazał wielkiego zainteresowania naszym problemem. A my mieliśmy ogromne obawy, zwłaszcza o zdrowie naszych małych dzieci. Postanowiliśmy zmienić mieszkanie i rozpocząć poszukiwania. Niestety w 50% ogłoszeń czytaliśmy, że nie akceptują rodzin z psem (a my mamy 5-letnią maltę, którą dzieci tak bardzo kochają, a separacja od niej nie wchodziła w grę). Pozostałe 50% ogłoszeń albo oznaczało, że nie akceptują rodzin z dziećmi (co smutne, ale prawdziwe), albo po prostu, że mieszkanie jest dla nas za drogie (powyżej 1500 zł czynszu). I wiele osób w ogóle nie odpowiedziało na prawidłowo wysłaną aplikację (czy to związane z naszym nazwiskiem, czyli z tym, że jesteśmy obcokrajowcami, niech Państwo sami ocenią). Szybko zdaliśmy sobie sprawę, że nasze szanse znalezienia mieszkania pasującego do nas są jak błąd statystyczny. Wtedy wpadliśmy na pomysł kupna domu. Zamiast płacenia czynszu, płacenie rat kredytowych. Żadne apartamenty na dachu, żadne nowoczesne drapacze chmur. Teraz mały Dom z ogrodem, w którym powoli tworzymy nasz własny Dom i możemy obserwować nasze dzieci dorastające. Mój mąż i ja pochodzimy z kraju, w którym (niestety) nauczyliśmy się drogą bolesną, że pokój obok zdrowia jest najważniejszy w życiu. Kiedy rozpoczęliśmy poszukiwania domu, zrozumieliśmy, że ta misja również nie będzie łatwa, bo domy w Badenii-Wirtembergii są wszystko oprócz tanie (dla nas obojga, zwykłych pracowników). Skontaktowaliśmy się z kilkoma agencjami doradztwa finansowego, gdzie pół żartem, pół serio się z nas śmiano. Mówili nam, że nie znajdziemy domu poniżej 200 000, że garaż tyle kosztuje, co myślimy, że to Niemcy, że nasze pensje w wysokości 2800 i 2000 netto (urlop rodzicielski 1550) są za niskie, itp. Ponadto mieliśmy istniejące kredyty i finansowanie samochodu (wpłata własna 17000). Byliśmy świadomi, że nasza sytuacja wcale nie jest łatwa, ale wiedzieliśmy również, że nikomu nic nie zawdzięczamy i wszystkie nasze rachunki były opłacane terminowo. I że MUSIMY wyprowadzić się z tego mieszkania. Nie spodziewaliśmy się, że ktoś nam coś da, ale również nie spodziewaliśmy się, że będzie się z nas śmiano. Było to dla nas trudne. Ale nie mogliśmy się poddać. Dla dzieci. I wtedy, przy wsparciu Boga (wierzę w Boga), skontaktowaliśmy się z Panem Buhmannem. I wszystko się zmieniło. Choć mówił niewiele, wystarczyło, że dostrzegł możliwości. Zaufaliśmy mu. W tym momencie potrzebowaliśmy kogoś, kto nas poprowadzi. I dokładnie to zrobił, był liderem. Był dostępny o każdej porze dnia i nocy, gotowy odpowiedzieć na wszystkie pytania i wątpliwości w mgnieniu oka. Oczywiście nie wszystko poszło tak łatwo, z uwagi na nasze niedoświadczenie popełniliśmy kilka (głupich) błędów. I gdy myśleliśmy, że wszystko skończone, że nie ma już szans, pojawił się Pan Knoll. Co mogę powiedzieć oprócz spokoju, uprzejmości, wiedzy fachowej i humanitaryzmu? Przywrócił naszą wiarę nie tylko w to, że kupimy Dom, ale także w to, że istnieją jeszcze dobrzy ludzie. Po pierwszym odrzuceniu inna bank zgodziła się nas sfinansować. Znaleźliśmy Dom, który spełnia wszystkie nasze wymagania i jesteśmy bardzo zadowoleni z tego. Termin notarialny jest 25.09. Chociaż powyższy tekst jest dość długi, nie reprezentuje nawet 20% tego, przez co przeszliśmy w tych 8 miesiącach. Celem jest jednak pomóc komuś, kto znajduje się w podobnej (trudnej) sytuacji jak my. Nauczyliśmy się, że warto walczyć i nie poddawać się. A co najważniejsze, należy zwrócić się do właściwych osób, które wykonują swoją pracę poprawnie i przede wszystkim mają zrozumienie i szacunek dla innych ludzi, niezależnie od pochodzenia, narodowości, języka, ceny nieruchomości, itp. Tymi osobami są Pan Buhmann i Pan Knoll. Nasze drzwi będą zawsze dla Państwa otwarte i na zawsze będą Państwo przyjaciółmi naszego domu. Dziękuję za wszystko Rodzina Dz/J

Napisany przez NaTwoim13
Świetna historia, wspaniali, godni zaufania i uczciwi ludzie z dobrymi i zasłużonymi wynikami!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata