Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup nieruchomości prawie niemożliwy.

Napisany przez brainy
Nadal widzę bardzo wysoki udział rynkowy banków wiejskich w finansowaniu, pomimo możliwości korzystania z usług instytucji o zasięgu krajowym.

Co to powoduje? Czy ludzie są zbyt naiwni czy zbyt wygodni?

Finansowanie uważam również za kosztowne.

Napisany przez Pfaelzer123
brainy pisze:
Nadal widzę bardzo wysoki udział banków wiejskich w finansowaniu, pomimo możliwości korzystania z ofert z całego kraju.

Dlaczego tak się dzieje? Czy ludzie są zbyt naiwni czy zbyt leniwi?

Finansowanie uważam także za drogie.

Nasze mieszkanie zostało sfinansowane przez bank wiejski... z najlepszymi warunkami.

Napisany przez NaTwoim13
Jaka to jest bank i gdzie lub komu zostały zaproponowane inne alternatywy?

Dr. Klein i Interhyp, rzekomo największe i najbardziej znane firmy brokerskie finansowania, nie są zasadniczo wskaźnikiem tego, że rynek został najlepiej zbadany!

Z doświadczeń wynika, że prawie co druga osoba nie poradziła sobie z ofertami tych dwóch dostawców (często wymieniane były nazwy firm), innymi słowy, łatwo było mi przekonać się indywidualnie za pomocą ofert i koncepcji!

Napisany przez 2tneub
Chociaż minęło już prawie 8 lat, to byliśmy zarówno u obu głównych pośredników i otrzymaliśmy podobne oferty z kalkulatora. Dodatkowo Dr. Klein zapytał wtedy o indywidualną ofertę w Sparkasse. Ponoć z powodu akcji Sparkasse w tamtym czasie. Ostatecznie Sparkasse jeszcze bardziej obniżyła stopę procentową.

Napisany przez NaTwoim13
To dokładnie to! Zapytaj indywidualnie w innych miejscach! W obu firmach jest zarówno pracownik, jak i pracownik! Pracownikom w firmie Interhyp bardziej narzuca się zgodnie z filozofią firmy, co mają oferować, lub nakłada się to na nich! Ogólnie rzecz biorąc, jak zawsze tu głoszę, najpierw koncepcja, potem warunki, a słowo koncepcja obejmuje wiele punktów, ale zawsze o tym mówiłem!!

Napisany przez rebrun
Ktoś znowu opowiada, nie mając pojęcia. Pytanie od noelmaxim: Po co potrzebują Państwo kwotę kredytu mieszkaniowego w wysokości 12 000 euro na koszty dodatkowe???
Odpowiedź: Koszty dodatkowe obliczam tak:
6% podatek od nabycia nieruchomości, 6% prowizja BHW/Postbank, 1,5% notariusz, 0,5% wpis do księgi wieczystej, co daje łącznie 14%, a ja zakładam 15% przy 80 000 €, czyli 12 000 €.
Prawdopodobnie jeszcze opłata za obsługę kredytu, prawda?
Jeśli coś zostanie, tym lepiej.
Do dzisiaj noelmaxim nie odpowiedział. Koszty dodatkowe wyniosły w sumie 13 482,54 €

Napisany przez bruno68
Cześć rebrun,

Najczęściej opłaty dodatkowe nie są finansowane, ponieważ prowadziłoby to do przekroczenia wartości zabezpieczenia obiektu! Przy kosztach obiektu w wysokości 500 000 € i 14% oznacza to, że konieczne jest posiadanie 70 000 € kapitału własnego, aby uzyskać finansowanie w wysokości 100%.

W przypadku oszczędności zaoszczędzonych na umowach oszczędnościowych przez budowę można je wnieść w całości 100%. W przypadku ubezpieczeń i inwestycji finansowych jest to możliwe częściowo.

Niewielu pośredników bankowych jest zaznajomionych z tą metodą, ponieważ brakuje odpowiednich zezwoleń lub wiedzy z powodu braku odpowiedniego szkolenia w okresie wysokich stóp procentowych!

bruno68

Napisany przez Sucher_705
Kocham żadnego doradcy ani sprzedawcy, te słowa wyślij nam wszystko, niestety to było nasze rozpoczęcie z Noelmaximem.

Ogólnie jestem przekonany do Pana Buhmanna, i faktycznie usłyszałem o nim pozytywne rzeczy (dość trudna sytuacja finansowa i konieczność refinansowania). Ale oczekuję od profesjonalisty krótkiej oceny po przedstawieniu faktów, nie mając jeszcze konkretnej nieruchomości na oku, co można by było zrealizować.

Dla nas obecnie poszukiwanie domów zostało odłożone na bok. Stosunkowo dobre nieruchomości są sprzedawane, nim zdążyliśmy zweryfikować finansowanie lub zlecić rzeczoznawcy nieruchomości dla drugiej wizyty.

Szkoda, że najbardziej wiarygodny pośrednik traktował nas w ten sposób w sposób negatywny. Obiecał nam, że po pierwszej wizycie będzie możliwa druga przed złożeniem oferty zakupu, a następnie 2 dni po pierwszej wizycie sprzedał za 95% ceny zakupu.

Każdy pośrednik zawsze mówi o idealnym nabywcy, cieszy się z dokumentów (informacja z Biura Informacji Kredytowej, zaświadczenia o zarobkach i certyfikaty finansowania), ale jednak nie chce nam sprzedać. Zwłaszcza pośrednicy, których spotkaliśmy kilkakrotnie w celu oglądania nieruchomości, pytają zawsze telefonicznie, czy tym razem również zamierzamy kupić. Zawsze odpowiadam, że gdy wartość bankowa i cena eksportowa będą się pokrywać, kupimy od razu. Często nie otrzymujemy zaproszeń.

Bank mówi, że od 40% wkładu własnego finansują bez rzeczoznawcy i decyzja jest podejmowana w dniu złożenia wniosku. Powinniśmy spróbować zdobyć te 40%. Nasi rodzice uważają jednak 600 tysięcy za Dom za utopię i nie będą nas wspierać. Dodatkowe 140 tysięcy zajmie 12 lat, a z tym marzenie o domu pęknie.

Teraz szukamy także poza miastem, ponieważ czasami 6 km może oznaczać 150 tysięcy. Niestety do tej pory odrzucaliśmy wszystko, co nie było z miasta i teraz myślimy, że miasto nie jest idealne dla dziecka i rodziny, wolelibyśmy jeździć na zakupy 2 razy w tygodniu i mieć własny Dom, zamiast codziennie

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale dla mnie oczywiste jest to, że obliczam lub wyznaczam również coś fikcyjnego, co finansowo jest możliwe. Konsumenci od zawsze są tego od mnie przyzwyczajeni, od zawsze!

Nie wiem, gdzie (jeśli w ogóle) napisałem, że proszę o przesłanie wszystkiego! To w ogóle nie jest mój styl.

To, czego oczekuję i co musi być jasne, to udostępnienie danych osobowych poprzez naszą elektroniczną samoinformację. Jeśli ktoś nie jest do tego gotowy, to niestety nie mogę nic zrobić!

Czy mieliśmy kontakt mailowy? Kontakt przez PW?

Napisany przez NaTwoim13
Ach so, wysłali mi wiadomość prywatną, ok.

W odpowiedzi na ich prywatną wiadomość, napisałem:

Cześć,

Nie zlecałem żadnej dokumentacji i nie powinni Państwo nic przesyłać.

Chodziło mi jedynie o informacje, aby móc pomóc.

Muszę dodać, że w ciągu dwóch tygodni z powodu urlopu byłem dostępny tylko ogranicznie, ale mimo to byłem aktywny. Niestety nie mogłem bądź nie chciałem zająć się Państwa sprawą, ponieważ miałem wiele innych zapytań i priorytetowo zajmowałem się tymi, którzy wypełnili elektroniczne oświadczenie o sobie, co powinni zrobić wszyscy konsumenci i osoby szukające pomocy.

Wtedy brakuje mi zaufania jako pośrednika, ponieważ musi to być wzajemne i bez podania danych osobowych jest to trudne. Można anonimowo zdobyć ogólne informacje na naszej stronie internetowej.

Napisany przez Sephir0th
Sucher_705 pisze:
Zawsze mówię wtedy, że jeśli wartość banku i cena eksportowa są identyczne, kupujemy od razu. Często nie jesteśmy zapraszani.

Czy to cię naprawdę dziwi? Jak już zostało tu wspomniane, banki zazwyczaj ustalają bardzo konserwatywne wyceny, a tym samym poniżej aktualnej wartości rynkowej nieruchomości. Jeśli chcesz płacić tylko cenę banku, to z dużym prawdopodobieństwem nie będziesz mógł zawrzeć transakcji.

Napisany przez Pfaelzer123
Sephir0th pisze:
Czy to naprawdę cię dziwi? Jak już tu wspomniano, banki kalkulują raczej bardzo konserwatywnie i zazwyczaj poniżej aktualnej wartości rynkowej nieruchomości. Jeśli chcesz płacić tylko cenę banku, z dużym prawdopodobieństwem nie uda ci się tego zdobyć.

Myślę, że autor nie będzie mógł kupić domu. Strach przed przepłaceniem sprawia, że nie może zasnąć w nocy.

Napisany przez bruno68
Jak już opisałem, on tego nie zrozumie.

I ponieważ tego nie rozumie, nie będziesz mieć swojej okazji. Musisz zrozumieć, że nie można robić wszystkiego jednocześnie. Trzeba pracować, czy po pracy może jednocześnie otrzymać najnowsze oferty? Nie!

Jeśli wieczorem sprawdzi oferty, wszystko będzie już wyprzedane. Ponieważ jest za późno!

Wątpię, czy banki teraz wyrzucają pieniądze w błoto, bo od listopada 2021 r. Fed kupuje o 15 miliardów dolarów mniej obligacji miesięcznie. Oznacza to, że kredyty obligacyjne znowu muszą być wyposażone w dodatni kupon obligacji USA.

Z powodu ograniczenia ilości gotówki, ECB również musi ograniczyć swoje obligacje, ponieważ jeśli ECB nadal udostępnia gotówkę w wysokości 0%, ta gotówka nie pozostanie w Europie, a banki będzie kupować obligacje USA!

Obligacje USA na poziomie 2,0% vs. Finansowanie nieruchomości w UE na poziomie 1,5%! Przy 15 miliardach $ (14,3 mld €) z różnicą oprocentowania 0,5% p.a. oznacza to 70,15 mln € odsetek, a także oszczędności z tytułu pośrednictwa w udzielaniu 28,6 tys. kredytów hipotecznych w wysokości 500 000 €. Przy założeniu 2% sieci danej kwoty, a więc 10 000 € kosztów pośrednictwa za jednostkę, banki w € oszczędzają 286 mln € AC, AP na miesiąc.

Co wielu ludzi może nie znać, zwłaszcza sprzedawców przy ustalaniu cen!

Finansowanie budowy może osiągnąć punkt krytyczny. Średnia kwota kredytu spadła w październiku po raz pierwszy w tym roku w porównaniu z poprzednim miesiącem. Może to oznaczać zmianę trendu, sugeruje Michael Neumann z finansisty Dr. Klein.

Kredyty hipoteczne w Niemczech staczają się od rekordów do rekordów od lata. Październik przyniósł teraz zmianę tendencji, jak pokazują dane specjalisty ds. finansowania Dr. Klein. Średnia kwota kredytu spadła o 4 000 do 310 000 euro w porównaniu z poprzednim miesiącem.

Ponadto udział finansowanego obcego kapitału w wartości zastawu spadł o 0,67 punktu procentowego do 83,58%. Był to największy spadek od początku roku.

Źródło: Dr. Klein Privatkunden AG
Spójrzmy wstecz, ale to nadal spadek na wysokim poziomie - komentuje rozwój Michael Neumann, członek zarządu Dr. Klein. Jeszcze pięć lat temu wskaźnik wartości zastawu wynosił poniżej 80 proc., a średnia kwota kredytu poniżej 200 000 euro. Według jego oceny nie jest pewne, czy październik oznacza prawdziwą zmianę.

Kupujący nieruchomości obawiają się inflacji.

Natomiast w zeszłym miesiącu nadal rośnie stopa standardowa. Wskazuje ona, ile wynosi miesięczna rata dla średniego kredytu w wysokości 150 000 euro z odsetkami w wysokości dwóch procent, wartością zastawu 80 proc. i okresem zatrzymania odsetek na dziesięć lat. Wskaźnik ten wynosi teraz 405 euro.

Wartość ta była ostatni raz wyższa półtora roku temu - komentuje ekspert. Widać tutaj wpływ aktualnej stopy procentowej. Według Neumanna pojawiające się obawy inflacyjne prowadzą do krótkoterminowych wzrostów stóp budowlanych.

Dlatego kredytobiorcy nadal korzystają z długich okresów związania oprocentowania, aby zapobiec wszelkim ewentualnościom. Średnio wiążą oni oprocentowanie na 13 lat i trzy miesiące.

Duże zapotrzebowanie na bezpieczeństwo u nabywców nieruchomości widać także w przypadku kredytów wystawionych z góry. Ich udział w różnych rodzajach kredytów wzrósł w ciągu miesiąca o 0,45 punktu procentowego, sięgając 5,87%. Dzięki temu kredytobiorcy zabezpieczają sobie korzystne oprocentowanie nawet do pięciu lat naprzód.

Wygląda na to, że biznes osiągnął zenit lub punkt krytyczny. Nawet jeśli umówią się na wizytę domową, finansowanie raczej będzie wynosić 80% (ze względu na możliwe przyszłe obniżenie wartości nieruchomości). W przeciwnym razie grozi pułapka przepisów §§ 490, 499 Kodeksu cywilnego!

Jeśli Fed zmniejszy miesięczne zakupy obligacji USA o 15 mld $, te obligacje muszą być wprowadzone na wolny rynek! I wtedy będą stosowane odsetki lub nominalne zniżki, z zerowymi obligacjami.

Nie trzeba być idiotą, żeby zrozumieć, że zakup jednostek od 10 mln € obligacji jest tańszy niż drobne kredyty hipoteczne w wysokości od 300 do 500 000 € za jednostkę. Ponieważ obligacje USA mogą być sprzedawane ponownie w każdej chwili bez podania powodu, kredyty hipoteczne nie mogą!

ECB musi zareagować, ponieważ w przeciwnym razie pieniądze bankowe, które udostępniają w wysokości 0%, spłyną do USA. Aby uniknąć finansowania bardziej oprocentowanych obligacji USA kredytami ECB lub temu zapobiec.

Teraz należy się przyzwyczajać do faktu, że to może być początek, kiedy stopy budowlane zaczynają rosnąć, a wartość zastawu może spadać.

bruno68

Napisany przez rebrun
Po prostu nie ??? Czy twoje dochody są wystarczająco wysokie i stabilne, na przykład jako urzędnik możesz również wziąć dodatkowe koszty jako kredyt.

Napisany przez Sephir0th
rebrun pisze:
Po prostu nie ???? czy twoje dochody są wystarczająco wysokie i bezpieczne, na przykład jako urzędnik możesz również wziąć koszty dodatkowe jako kredyt.

Po prostu o to właśnie chodziło. Chodziło o to, że OP nie do końca zrozumiał różnicę między wewnętrzną wyceną nieruchomości przez bank a kształtowaniem się cen na rynku i błędnie zakładał, że wewnętrzna wycena banku powinna reprezentować realistyczną cenę rynkową.

Napisany przez rebrun
W mojej odpowiedzi chodziło o to, że nie można finansować dodatkowych kosztów jako kredyt, ale to nieprawda. Piszesz o zupełnie czymś innym, więc nie jest to ten sam temat, o którym już napisałeś.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Rebrunie, odpowiadam teraz tylko na Twoje ostatnie wiersze i wcześniej nie czytałem i oczywiście masz rację.
Także koszty dodatkowe związane z zakupem można wziąć jako kredyt, aby opłacić podatek od nieruchomości, pośrednika i notariusza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata