Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: VTB Bank Direct / Siedziba we Frankfurcie Czy pieniądze są tam bezpieczne z powodu konfliktu Rosja/Ukraina?

Napisany przez KuF22
Mi córka zrezygnowała z Flex po 4 latach (okresu wypowiedzenia) w zeszłym tygodniu - więc było to terminowe, po upływie 4 lat - dostała swoje pieniądze wczoraj i oczywiście od razu przeniosła je z tego banku.

Re: VTB Bank Direct / Siedziba we Frankfurcie Czy pieniądze są tam bezpieczne z powodu konfliktu Rosja/Ukraina?

Napisany przez KuF22
Cześć Prevelli,
u mnie to samo, wyjaśniłem paniom przez telefon, że grożące bankructwo jest także powodem do wypowiedzenia umowy lokaty. Odpowiedź brzmiała, że w takim przypadku działa niemiecka gwarancja depozytowa. Na co ja zareagowałem, że w przypadku wojny gwarancja depozytowa pewnie przestanie obowiązywać. W odpowiedzi usłyszałem, że dopóki Niemcy nie biorą czynnego udziału w działaniach wojennych, to ma się prawo do gwarancji depozytowej. Więc prawdopodobnie nie ma szans, aby wcześniej odzyskać pieniądze. Dziś nawet nie mogę się zalogować, mój program antywirusowy cały czas informuje mnie, że certyfikat bezpieczeństwa został unieważniony. Po złożeniu telefonu usłyszałem, że trwają obecnie prace nad stroną internetową, mam spróbować ponownie za dwie godziny. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

Napisany przez Heinvedder
Zwracam się krótko: Strona VTB ponownie działa i jest online. Poprosiłem o wypłatę pieniędzy z konta FlexKonto w piątek, a wpłata na konto TG pojawiła się we wtorek rano. Wprowadziłem bezpośrednio wniosek o przekierowanie na konto referencyjne. Na moje konto osiedlił się w środę około godziny 19:00. Mam nadzieję, że wszystko u Was również zadziałało. Trzeba mieć odrobinę cierpliwości.
Ogólnie byłem bardzo zadowolony z VTB do teraz (od 2011 roku). Oni nie są winni sytuacji politycznej.
Ochrona depozytów w Sberbank również wydaje się działać. Wygląda na to, że nie trzeba martwić się o pieniądze (do 100k). Miłego wieczoru.
Pozdrawiam, Hein

Napisany przez Andreaku
Dziękuję za ten wątek. Właśnie również złożyłem wypowiedzenie mojego konta Flex, które mam od 2014 roku. Zobaczymy, co się stanie. Postąpiłem zgodnie z opisem tutaj. Normalnie dotarłem do strony banku VTB. Bez tego wątku pewnie nadal korzystałbym z konta. Dziękuję więc Wam.

Napisany przez thomasv
pisze:
Odpowiadam krótko: Strona VTB znów online i działa. Pieniądze z konta Flex w piątek zlecone, wpłata na konto TG we wtorek rano. Bezpośrednio złożono wniosek o przekierowanie na konto referencyjne. Na koncie oszczędnościowym w środę około 19:00. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie dla każdego. Trochę trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość.
Ogólnie byłem zadowolony z VTB do teraz (od 2011 roku). Nie są odpowiedzialni za sytuację polityczną.
Ochrona depozytów w Sberbank wydaje się również działać. Wygląda na to, że nie ma potrzeby martwić się o swoje pieniądze (do 100k). Miłego wieczoru.
Pozdrawiam Hein

Cześć Heinvedder,
Miło mi, że u Ciebie wszystko odeszło gładko.
U mnie niestety jeszcze nie ma dobrych wieści. Od niedzieli, kiedy złożyłem wypowiedzenie, nie nastąpiło jeszcze przekierowanie na konto oszczędnościowe.
Zaczyna mi się kończyć cierpliwość, dziś jeszcze poczekam, a potem ewentualnie zadzwonię tam, żeby sprawdzić, czy wypowiedzenie konta Flex w ogóle doszło. W przeciwnym razie będę musiał liczyć na ochronę depozytów, kwota jest na szczęście daleko poniżej 100k (~25K).
Dzięki i pozdrawiam

Dodatkowe pytanie: czy zrezygnowałeś z konta Flex czy jedynie przekazałeś pieniądze inaczej?

Napisany przez Martin79HN
Cześć Thomas,
w przypadku zamknięcia konta Flexkonto, środki zostaną przeniesione na konto oszczędnościowe. U mnie przyznano je 24.02, wpłata na koncie ma miejsce 25.02.

Niemniej jednak od tamtej pory mogło się wiele zmienić. Następnie przelałem środki za pomocą przelewu terminowego.

Teraz problemem są sankcje, Swift i wypłaty pieniędzy. Ważne jest prawdopodobnie także, czy początkowy okres blokady Flexanlage nadal obowiązuje. I jakie obowiązują terminy wypowiedzenia.

Myślałem, że opisałem to dobrze na początku wątku. Trzymam kciuki.

Pozdrowienia, Martin

Napisany przez thomasv
Cześć Martin,
dziękuję za odpowiedź.

Właśnie otrzymaliśmy potwierdzenie wypowiedzenia w bankowości internetowej. konto Flex zostanie zlikwidowane z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia (okresem blokady) do 27.05.2022. Wygląda na to, że teraz nalegają na trzymiesięczny okres wypowiedzenia, co zgodnie z umową jest w porządku. Trochę mnie dziwi, że wygląda na to, że niektórzy wciąż mają całą swoją gotówkę na koncie oszczędnościowym. Mam nadzieję, że bank nadal będzie działał do końca maja, w przeciwnym razie będzie gwarancja depozytów.
Dzięki i pozdrowienia

Cześć Thomasie,
w przypadku konta Flex do ostatniej środy, 24.02, do porannej godziny obowiązywał termin wypowiedzenia wynoszący 3 miesiące. (może jeszcze 25.02)

Prawdopodobnie został dostosowany w dniach następnych. Wyjątkiem są umowy, które mają okres blokady jako część elastycznego lokaty oraz lokaty terminowe. (obowiązują terminy wypowiedzenia zgodne z umową)

Ja bardzo szybko zareagowałam, dlatego wszystko się udało również innym. Życzę ci powodzenia w otrzymaniu pieniędzy.

Napisany przez thomasv
Cześć Martin,
dziękuję jeszcze raz za odpowiedź.
Wydaje mi się, że przynajmniej informacja o rezygnacji z odsetek zaliczkowych została wyświetlona w niedzielę. W końcu nie mogę tego udowodnić, niestety nie zrobiłem zrzutu ekranu z tej informacji. Być może ktoś inny złożył wypowiedzenie w niedzielę i może sobie przypomnieć albo ma przypadkowo zrobiony zrzut ekranu. W sumie to takie życie.
Cały okres blokady odnosi się do pierwszych 4 lat, które u mnie już dawno minęły. Jednak był ustęp po okresie blokady, że po maksymalnej kwocie wypłaty 2000 euro na kwartał, można złożyć wypowiedzenie po 4 latach z trzymiesięcznym terminem.
To teraz zostało potwierdzone.
Dla mnie teraz zakończone, będę obserwować sytuację i mam nadzieję, że bank przetrwa następne tygodnie. W przeciwnym razie ufam w system gwarantowania depozytów, jeśli się to zdarzy, pieniądze powinny być szybko dostępne.

Napisany przez 2tneub
Ostatecznie to ma sens. Bank nie ma nieskończonej ilości wolnej płynności, ponieważ kapitał jest również ponownie udzielany lub inwestowany. Gdyby teraz każdy wypłacał wszystko, każdy bank prawdopodobnie miałby trudności z płynnością, bez względu na to, jak dobrze stoi. Ostatecznie sytuacja była podobna podczas kryzysu finansowego dotyczącego otwartych funduszy inwestycyjnych nieruchomości lub zamkniętych banków podczas kryzysu w Grecji. Sądzę, że VTB szybko zdało sobie sprawę, że sytuacja może zagrażać egzystencji, jeśli będzie zbyt łagodna. Dlatego jako bank naturalnie nalegałoby na przestrzeganie umów. Być może przez pierwsze 1-2 dni wykorzystywano również nadmiarowy kapitał, który był zdeponowany u EBC pod ujemnymi stopami procentowymi.

Napisany przez thomasv
tneub pisze:
Ostatecznie jest to właściwe i logiczne.
Bank nie ma nieskończonej ilości gotówki, ponieważ kapitał jest również pożyczany lub inwestowany.
Gdyby teraz każdy chciał wypłacić całą gotówkę, prawdopodobnie każdy bank miałby trudności finansowe, bez względu na to, jak dobrze jest przygotowany.

Podobnie było podczas kryzysu finansowego z otwartymi funduszami inwestycyjnymi uczestniczącymi w kryzysie w Grecji czy zamkniętymi bankami.

Myślę, że VTB szybko zdała sobie sprawę, że sytuacja może zagrażać istnieniu, jeśli będzie zbyt wyrozumiała. Dlatego jako bank oczywiście będzie nalegać na przestrzeganie umów.

Być może pierwsze 1-2 dni były również wykorzystane do pozbycia się nadmiarowego kapitału zdeponowanego w EZB, na którym trzeba płacić ujemne odsetki.

Zgadzam się z tobą. Umowy są umowami. Nie ma powodu do narzekania na wymagania dotyczące okresu wypowiedzenia.
Myślę, że w ciągu najbliższych dni sytuacja się rozwiąże, ponieważ jak widać, BaFin już bardzo uważnie obserwuje to, co się dzieje. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale dopóki pewne osoby sądzą, że muszą prowadzić bezsensowną wojnę, to jest logiczną i moim zdaniem właściwą konsekwencją.

Cześć ThomasV, Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Co do Twojego pytania: wczesnym rankiem dnia 25.02.2022 złożyłem wypowiedzenie konta Flexgeldkonto (bez przekazywania środków). Informacja o zrzeczeniu się odsetek zaliczkowych była wówczas widoczna. Moje Flex rozpoczęło się w 2015 roku, więc zwykle musiałbym także przestrzegać 3-miesięcznego terminu wypowiedzenia. Jak wspomniałem, zrzekłem się tego. Nie potrafię powiedzieć, czy ta informacja została później usunięta. Po złożeniu wypowiedzenia zobaczyłem wpłatę na koncie oszczędnościowym we wtorek 01.03. około godziny 10:00. Następnie natychmiast zleciłem przelew z konta oszczędnościowego na swoje konto bieżące. Pieniądze (wraz z odsetkami) zostały wpłacone na moje konto bieżące w środę, 02.03. około godziny 19:00 przez moją główną bankową. Tę procedurę zastosowałem jednocześnie dla dwóch kolejnych kont Flex moich dorosłych dzieci. Wszystko działało. Jednak było to bardzo stresujące do momentu zaksięgowania na naszych kontach w głównej banku. Trzymam kciuki za to, że u Was też wszystko pójdzie dobrze. Pozdrawiam serdecznie, Hein Vedder

Zusatz: Jestem klientem VTB od 2011 roku (lokaty terminowe, lokaty oszczędnościowe). Nie zamknąłem jeszcze kont oszczędnościowych. Nadal jest na nich kilka euro, aby nie zerwać całkowicie kontaktu z VTB. Chciałbym dowiedzieć się, jak będzie dalej.
Wskazówka dotycząca zaksięgowania w banku domowym: W zależności od tego, jak długo jesteście tam klientem (jak dobrze jesteście tam klientem): Ze względu na ustawę przeciw praniu brudnych pieniędzy zalecam poinformowanie doradcę bankowego o nadchodzących większych kwotach pieniędzy. Dziś byłem w banku, gdzie doradca poinformował mnie, że ta zasada obowiązuje już przy 10 000 euro. Ponieważ wszystkie przelewy do VTB pochodziły z naszego banku domowego, doradca mógł szybko ustalić pochodzenie pieniędzy. Nie mogę powiedzieć, czy wszystkie banki są tak precyzyjne.
Pozdrowienia, Hein

Jeszcze raz: VTB Europe nadal uważa się za zdolną do działania i nie jest dotknięta przez Swift, w przeciwieństwie do macierzystej VTB w Rosji (komunikat z 03.03.2022, 19:22, z Handelsblatt). Iskierka nadziei!!! Teraz nie chcę dłużej przeszkadzać. Twój Hein

Napisany przez thomasv
Cześć Hein, dzięki za Twoje wskazówki. Życzę powodzenia wszystkim, którzy zdecydowali się zamknąć konto. Prawdopodobnie byłem zbyt późno. W międzyczasie wydaje się, że nalega się na przestrzeganie okresu wypowiedzenia. Na szczęście nie potrzebuję pieniędzy od razu, nie planowałem też wcześniejszego wypowiedzenia umowy. Dziękuję za sugestię dotyczącą pochodzenia środków, podejrzewałem to i poinformowałem również o tym moim bankiem za pośrednictwem komunikatu. Odpowiedź: dziękuję za informację, jeśli będą potrzebne dodatkowe dokumenty potwierdzające pochodzenie środków, to się odezwą. Teraz pieniądze przyjdą w maju, o ile bank przetrwa do tego czasu, a jeśli nie, to mam nadzieję, że z odszkodowaniem z funduszu rekompensat. Wszystkiego dobrego, pozdrowienia, Thomas

Napisany przez StGe1973
Również nie potrzeba zaświadczeń przy przelewach. Dowód wpłaty gotówkowej jest istotny jedynie w przypadku wpłat gotówkowych.

Przy przelewach bankowi jest w pełni jasne, skąd pochodzi pieniądze, a przepływ środków jest zawsze możliwy do śledzenia... tak samo podczas kontroli przez urząd skarbowy.

W przeciwnym razie firmy musiałyby zajmować się tylko potwierdzeniami, jeśli każdy przelew powyżej 10 000 euro wymagałby potwierdzenia wobec banku.

Napisany przez Andreaku
StGe1973 pisze:
Uwagi również są zbędne przy przelewach. Udowodnienie pochodzenia środków jest istotne tylko przy wpłatach gotówkowych.

Przy przelewach bank doskonale wie, skąd pochodzą pieniądze, a przepływ środków jest zawsze możliwy do prześledzenia... tak samo, gdyby doszło do kontroli przez urząd skarbowy.

Firmy byłyby zalane dokumentami, gdyby każdy przelew powyżej 10 000 euro musiał być udokumentowany wobec banku.

Dziękuję za informację. Teraz przynajmniej nie muszę się o to martwić. Już w sumie myślałem, że mojemu bankowi jest wiadomo, że co miesiąc przesyła pieniądze do banku VTB. Nawet jeśli teraz dużo pieniędzy wraca z banku VTB (jeśli w ogóle wróci), mojemu bankowi powinno być jasne, dlaczego przychodzi tyle pieniędzy.

Kilka dni temu (nie pamiętam dokładnie kiedy) złożyłem wniosek o wypłatę 2000 euro. I tu też nic się nie dzieje. Nie otrzymałem także potwierdzenia wypowiedzenia. Jestem ciekaw.
Usłyszałem teraz, że BaFin może zamknąć bank VTB. Co to oznaczałoby dla oszczędności? Czy wtedy zadziała Fundusz Gwarantowania Depozytów?

Niestety większość oszczędności miałem w banku VTB i wkrótce będę potrzebował tych pieniędzy, gdy przyjdą większe rachunki do zapłacenia.

Napisany przez Andreaku
Aktualizacja: Właśnie zostało przelanych przynajmniej zaproponowanych 2000 euro na konto oszczędnościowe i zaraz zleciłem przelew na konto bieżące. Niestety można wypłacić tylko 2000 euro miesięcznie. Mój ojciec powiedział teraz, że jeśli bank zostanie zamknięty lub mu zostanie odebrana licencja, to nie będzie już funkcjonować fundusz gwarancyjny, ponieważ bank nie został ogłoszony w upadłości. Wtedy pieniądze by po prostu zniknęły. Wtedy wszystkie moje wysiłki przez ostatnie 8 lat poszłyby na marne... Mam nadzieję, że BaFin nie zareaguje tak surowo.

Cześć AndreaKu,
Nie sądzę, że bank po prostu zostanie zamknięty lub straci licencję. Może zostać rozwiązany, ale nawet to nie jest pewne. Według Handelsblatt i także do przeczytania pod Biallo: Jeśli VTB Direktbank zostanie zlikwidowana, to oczywiście działa niemiecki system gwarancji depozytów. Nie byłbym tak pesymistyczny. Jeśli do tego dojdzie, zakładam, że likwidacja przebiegałaby podobnie jak w przypadku Sberbanku w Austrii. Sprawdź na www. Biallo.de/geldanlage/news/sberbank-vtb-bank/rosyjskie-banki-jak-bezpieczne-jest-moje-pieniądze/. Lub na Finanzen.net: Akcje VTB: Władze najprawdopodobniej przygotowują możliwe zamknięcie VTB w Europie. Podobnie w Handelsblatt: Wojna na Ukrainie: VTB Europe… . Wygląda na to, że wszystko nie jest takoooo negatywne. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko się ułoży.
Mimo wszystko zdecydowałbym się jeszcze raz zrezygnować z lokaty z zaznaczeniem, że odsetki zaliczeniowe mogą zostać zatrzymane, ale potrzebujesz pilnie pieniędzy. Podczas dwóch moich rozmów telefonicznych rozmówcy byli bardzo mili i starali się pomóc. Po prostu spróbuj jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie, Hein Vedder. Trzymam kciuki.

Napisany przez Coxi
Cześć, 28.02.22 zleciłem zmianę z elastycznego konta na konto oszczędnościowe. Wtedy otrzymałem informację, że w tej sytuacji zrezygnowano z okresu wypowiedzenia. 04.03. otrzymałem jednak odmowę z powodu przekroczenia kwoty 2000 euro i konieczności zachowania trzymiesięcznego terminu wypowiedzenia. Jeśli chcę jednak dysponować tą kwotą, mam złożyć wniosek pisemnie z podpisem. Po godzinie oczekiwania na linii telefonicznej, straciłem cierpliwość. Zleciłem więc transfer kwoty 2000,00 euro poprzez zlecenie usług i dzień później wysłałem pisemne zlecenie na pozostałą kwotę faksem i dodatkowo listem poleconym. Do dzisiaj nie otrzymałem żadnej informacji, a saldo na koncie pozostaje bez zmian. Telefony nie są już odbierane. Wszelkie sprawy mają być załatwiane pisemnie za pomocą formularza kontaktowego lub poprzez pocztę do Gladbach. Przez lata odkładałem niewielkie kwoty na nowy samochód. Boję się, że teraz wszystko może pójść na marne.

Cześć Coxi, Rozumiem twoją niepewność i lęk. Jak możesz przeczytać wyżej, miałem dla siebie i moich dwóch dzieci osobne konta flex z wyższymi kwotami. VTB jest powiązana z dwoma systemami gwarantowania depozytów. W mediach i branżowych pismach oraz przez BaFin regularnie pojawiają się informacje, że fundusz gwarantowania depozytów dla inwestorów indywidualnych obowiązuje w przypadku niewypłacalności lub bankructwa VTB lub w przypadku jej likwidacji, pokrywając kwoty do 100 000 €. Wierzę, że można ufać tym systemom zabezpieczeń. W co innego można byłoby wierzyć? Mam nadzieję, że u ciebie też wszystko się uda. Telefonowo VTB wydaje się być kompletnie przeciążona, ale myślę, że zajmą się twoimi sprawami. Powodzenia. Hein Vedder

Dzień dobry Coxi,

prawdopodobnie teraz już nic nie zostanie przelane.
Jednakże dokładnie tego nie wiem.
BaFin się zaangażował.

Moją oceną jest, że wkrótce zacznie działać to: (obecnie prawdopodobnie jeszcze nie zaszło)

Niemiecki Fundusz Gwarantowania Depozytów obowiązuje w przypadku VTB Direktbank.

Depozyty klientów w VTB Direktbank są zabezpieczone dwustopniowym systemem gwarantowania depozytów.

VTB Bank (Europe) SE, Oddział we Frankfurcie nad Menem, jest członkiem Funduszu Gwarantowania Depozytów Niemieckich Banków. Fundusz gwarantuje wszystkie środki na rachunkach lub książeczkach oszczędnościowych, takie jak np. rachunki bieżące, inne rachunki bieżące, depozyty terminowe lub środki dostępne codziennie. Limit zabezpieczenia na wierzyciela wynosi 100 000 euro na osobę oraz na bank.

VTB Bank (Europe) SE, Oddział we Frankfurcie nad Menem dodatkowo podlega Funduszowi Gwarantowania Depozytów Niemieckiego Związku Banków. Zakres ochrony dla każdego deponenta i instytucji finansowej obliczany jest na podstawie kapitału własnego danej instytucji finansowej.

Miejmy nadzieję, że żadne inne banki nie zostaną zbankrutowane i Fundusz Gwarantowania Depozytów nie będzie miał już środków. W razie potrzeby możliwe, że państwo zareaguje.

Proszę, bądź tak miły/y informuj nas na bieżąco.

Napisany przez Coxi
Cześć Heinvedder, Fundusz Gwarantowania Depozytów to moja ostatnia nadzieja, jeśli dalej nic się nie zmieni. Wszystko jest bardzo irytujące. Mam nadzieję, że ujdziemy z tego cało. Pozdrawiam

Napisany przez Coxi
Martin79HN pisze:
Dzień dobry Coxi,

Prawdopodobnie teraz nie będą już przekazywane żadne płatności.
Nie mam jednak dokładnej wiedzy na ten temat.
Bafin zaangażował się.

Moim zdaniem wkrótce zacznie się obowiązywać to, co następuje: (obecnie sytuacja prawdopodobnie jeszcze nie wystąpiła)

Niemiecki Fundusz Gwarancji Depozytów obejmuje bank VTB Direktbank.

Wpłaty klientów w VTB Direktbank są zabezpieczone dwuetapowym systemem gwarancji depozytów.

VTB Bank (Europe) SE, Oddział we Frankfurcie nad Menem, jest członkiem Funduszu Odszkodowawczego Niemieckich Banków. Fundusz gwarantuje wszystkie saldo na rachunkach lub książeczkach oszczędnościowych, takie jak rachunki bieżące, inne konta osobiste, lokaty terminowe lub środki dostępne codziennie. Granica gwarancji na wierzyciela wynosi 100 000 euro na osobę i na bank.

VTB Bank (Europe) SE, Oddział we Frankfurcie nad Menem, dodatkowo jest członkiem Funduszu Gwarancji Depozytów Federalnego Związku Niemieckich Banków. Zakres ochrony na jednego deponenta i instytucję kredytową obliczany jest na podstawie kapitału własnego odpowiedzialnego za dłużne instytucji kredytowej.

Miejmy nadzieję, że nie będzie więcej bankructw banków i fundusz gwarancji depozytów nie będzie miał dostępnych środków. W razie potrzeby państwo może wtedy interweniować.

Proszę informuj nas na bieżąco.

Teraz prawdopodobnie mogę tylko na to liczyć
W każdym razie 28.02.22 udało mi się opróżnić konto oszczędnościowe.

To forum znalazłem po długim, desperackim szukaniu informacji i jestem z tego zadowolony. Bank nadal upiększa swoją stronę internetową, mówiąc, że twoje wpłaty są bezpieczne. Kto w to wierzy..... Pozdrowienia

Napisany przez Coxi
Cześć Heinvedder,
Fundusz Gwarantowania Depozytów to moja ostatnia nadzieja, jeśli nic się nie zmieni. To wszystko jest bardzo irytujące. Mam nadzieję, że uda nam się wybrnąć z tego cało. Pozdrawiam

Cześć Coxi, w przypadku konta Flex możesz wypłacić ponad 2000 € miesięcznie. Teraz chciałbym złożyć zlecenie online na przelanie 2000 € na konto oszczędnościowe, a następnie z konta oszczędnościowego na konto referencyjne. Być może w ten sposób będziesz mógł co miesiąc zmniejszyć gotówkę na ręce i zamknąć konto, przestrzegając terminu wypowiedzenia / okresu blokady. Czy ktoś ma aktualne doświadczenia z transferami z konta oszczędnościowego?

Napisany przez Coxi
Cześć Martin79HN,
Już to zrobiłem. Czekam, aż coś się stanie. Według komunikatu nagranego na taśmie, obecny czas oczekiwania na odpowiedź i realizację zleceń wynosi od 5 do 7 dni roboczych.
Teraz mogę tylko czekać. Niestety rozwój idzie tak szybko naprzód. Kto wie, co jeszcze wydarzy się w tym tygodniu.
Pozdrawiam

Napisany przez Andreaku
Dzisiaj otrzymałem potwierdzenie mojej rezygnacji, a moje konto Flex zostało wypowiedziane na 02.06.2022 r. Udało mi się również przelać 2000 euro za miesiąc marzec, a wczoraj pieniądze zostały przelane z konta oszczędnościowego na moje konto bieżące. Więc to jeszcze się udało.
Resztę trzeba po prostu zaczekać.

Cześć AndreaKu, cieszę się, że VTB zajęła się twoją sprawą i przelała ci 2000€ oraz zaakceptowała wypowiedzenie. Wygląda na to, że VTB nadal działa. Ostatnie wiadomości mówią również, że prywatne depozyty do 100 000€ są zabezpieczone. Życzę tobie i wszystkim innym użytkownikom, że wszystko dobrze się skończy.
Przy okazji. Od 2015 roku mam konto terminowe w Sberbanku z kilkoma stówkami. Jak dotąd nie słyszałem, jak to teraz będzie zlikwidowane. W przeciwieństwie do VTB, Sberbank wydaje mi się - także pod względem informacyjnym - być mniej profesjonalna. Aż do końca pozyskiwali nowe środki, a nawet podnieśli stopy procentowe tuż przed upadkiem. To z pewnością nie była gracja. Czekam i obserwuję. Na razie wszystkiego dobrego! Twój Hein

Napisany przez Andreaku
Cześć Hein,

generalnie mam nadal dobre wrażenia związane z bankiem VTB. Są po prostu kompletnie przeciążeni i dlatego trwa to, zanim coś się dzieje. Szkoda mi też banku. Ale jeśli wszyscy, którzy mogą, wypłacą swoje pieniądze, bank może nie dać sobie rady. Ja też nie odważę się pozostawić moich pieniędzy tam. Szkoda tych 2,5% odsetek, które miałbym otrzymać jeszcze przez 2 lata. Teraz mam nadzieję, że bank w czerwcu będzie miał wystarczająco dużo pieniędzy, aby mnie wypłacić.
Nie jest teraz austriacki rząd odpowiedzialny za Sberbank? Podobno likwidacja powinna przebiegać szybko. Trzymam więc kciuki, że wypłata się uda.

Cześć Andreaku,
także korzystałem z dobrych oprocentowań przez kilka lat i zrezygnowałem z ponad 5 tys. euro odsetek w ciągu kolejnych 3 i pół roku. Otwarcie konta było jednak już błędem, ponieważ temat Krymu / napięć / konfliktu między Rosją a Ukrainą nie jest nowy. Nigdy nie sądziłem, że dojdzie do wojny w Europie i dlatego nie podchodziłem do tego wszystkiego tak krytycznie. (Wsparcie wojny / zaangażowanie - większość banku należy do VTB Bank w Rosji lub państwa).

Jeśli większość właściciela VTB stanowi bank w Rosji, to pośrednio lub w przeszłości również Rosja i wojna były finansowane w ten sposób. Uważam za słuszne zamknięcie VTB i cofnięcie licencji bankowej (jak sądzę, jeszcze tego nie zrobiono!) lub przestanie przesyłania pieniędzy do Rosji. (Bafin ma teraz władzę w tej sprawie!)

Zgodnie z poprzednimi bilansami nadwyżki były wypłacane właścicielom większości VTB w Rosji / państwu, co oznacza, że każdy, kto miał tam pieniądze, pośrednio finansował wojnę.

Biorę udział w akcji pomocy rzeczowej, którą potrzebują, a te przedmioty nie pochodzą z zasobów, ale zostały kupione. Chcę przynajmniej część z nich zwrócić. Wielu z nas ma się dobrze, więc można też coś oddać.

Grozi niewypłacalność państwa, a wtedy ważne jest, gdzie mam pieniądze ulokowane. Banki w UE również będą musiały dokonywać dużych odpisów. Kilka banków upadnie, a wtedy prędzej czy później zabraknie pieniędzy w systemie gwarancji depozytów!

Teraz zrezygnuj z VTB, wypłać pieniądze i przelej je do bezpiecznych banków. W innym wpisie poruszyłem to, czy pieniądze są bezpieczne! Osoby, które mają depozyty poniżej 100 tys. euro na osobę w VTB, prawdopodobnie nie będą miały strat. Ale zostawienie ich bezczynnie (chęć zysku z odsetek) prawdopodobnie odbije się bumerangiem.

Kto teraz jeszcze nie zrezygnował i czeka, jest sam sobie winien! Wszystkim innym życzę powodzenia przy wypłacie.

Napisany przez bruno68
Andreaku,

twoje dobre uczucie wobec banku VTB to czyjeś nieszczęście na Ukrainie. Bank należy w prawie 61% do państwa rosyjskiego. W rezultacie te 61% plus podatek od dywidend obecnie służą do finansowania wojny, bezpośrednio lub pośrednio.

Masz jeszcze pytania?

bruno68

Napisany przez thomasv
Cześć wszystkim,
mam kolejne pytanie techniczne.

Oczywiście, że zakończyłem również moje konto Flex i otrzymałem potwierdzenie jego zamknięcia na koniec maja. Czy mimo tego mogę teraz przenieść 2000 euro miesięcznie na moje konto oszczędnościowe?
Teoretycznie powinno to być możliwe, co oznaczałoby dodatkowe 6000 euro za marzec/kwiecień/maj, które mogę otrzymać z góry.

Z wymienionych powodów chciałbym jak najszybciej zrezygnować z tej inwestycji.
Pozdrowienia i dzięki.

Hallo ThomasV,
Tak, mozesz wycofac miesiecznie 2000, - € z tego konta, niezależnie od wypowiedzenia umowy.

Cześć Bruno 68: Trochę dziwnie teraz używać argumentów moralnych (finansowanie wojny itp.). Tak, od co najmniej 14 dni zdawaliśmy sobie sprawę, że powinniśmy wycofać się z inwestycji w rosyjskich bankach. Ale czy naprawdę uważasz, że można było przewidzieć tę sytuację przy zakładaniu konta? Chyba nie. Gdyby tak było, banki nie otrzymałyby licencji w Niemczech/Austrii, czyż nie?
Ponadto będziesz zaskoczony, czym Deutsche Bank, Commerzbank, bank Watykański itp. finansują. Są one częściowo zaangażowane w koncerny zbrojeniowe itp. W ostatecznym rozrachunku - zgodnie z twoją logiką - oznaczałoby to, że wszyscy klienci tych banków świadomie wspierają potencjalne działania wojenne w wielu częściach świata. Moim zdaniem to trochę przesada.
Faktem jest, że przy dzisiejszej wiedzy nie zainwestowałbym na przykład w rosyjskie banki. Ale zarówno wtedy, jak i teraz, byłby to rzut oka w kryształową kulę.

Teraz do faktów: Sberbank: Dziś otrzymałem pismo od Niemieckiego Funduszu Odszkodowań Bankowych, w którym informują mnie, że odzyskam pieniądze ulokowane w Sberbanku. Pomimo austriackiego zabezpieczenia, rozliczenie odbywa się na mocy międzynarodowych porozumień odszkodowawczych niemieckich banków (EdB), zleconych przez austriackie instytucje gwarancyjne (ESA). Wygląda na to, że wszystko działa (do prywatnej lokaty 100 000 €). Załączona jest już wypełniona informacja o koncie bankowym. Zobaczymy! Pozdrawiam, Twój Hein

Napisany przez thomasv
Cześć Heinvedder,
dziękuję za informację. Właśnie zrobiłem to przez usługę przekształcenia z Flex na konto oszczędnościowe.
Prawdopodobnie z powodu przepełnienia należy spodziewać się kilku dni do przekształcenia. Dopóki działa, jestem zadowolony.

Co do rosyjskich banków. Wtedy także nie zastanawiałem się nad tym. Dzisiaj prawdopodobnie już bym nie ulokował tam pieniędzy. Ale każdy musi to wiedzieć sam, nie widzimy też, co finansują inne banki.
Później zawsze jest się mądrzejszym.
Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
To nie może tak po prostu zostać, Heinvedder

Cześć Bruno 68: Jest to już dość osobliwe, teraz używać kija moralnego (finansowanie wojny itp.). Tak, przynajmniej od 14 dni zdajemy sobie sprawę, że powinniśmy wycofać się z inwestycji w rosyjskie banki córki. Ale czy naprawdę myślisz, że w momencie zakładania kont sytuacja ta była przewidywalna? Chyba nie. Gdyby tak było, banki nie otrzymałyby licencji w Niemczech/Austrii, prawda?

Oczywiście wiem o tym, jak np.

Deutsche Bank zapłaciła około 8000 procesów w ciągu ostatnich 15 lat (koszt 100 mld euro) opłacony przez aktywnych klientów i stopę zwrotu z kapitału własnego wynoszącą 25% rocznie
Commerzbank, więcej trupów w szafie niż aktywnych klientów
Vatikanbank, pod mostami w Londynie wiele zarządów wisi na wietrze

W ciągu ostatnich 23 lat usłyszałem i widziałem więcej niż większość klientów. Ale dwie rzeczy były niezmienne:
1) Pieniądze nie śmierdzą, chyba że u sprzedawcy ryb! Money Talks - pieniądze nie śmierdzą - https://youtu.be/CSNv2jGI2jg
2) Pieniądze nie śpią!; z filmu Wall Street 2 z Michaelem Douglasem https://youtu.be/tWVlb30ZWwg

I to jest rzeczywistość, przynajmniej jeśli chodzi o duże pieniądze! Ale różnica polega na tym, że duże sumy wpłacają tylko nieliczni, a większość ludności ma mniejsze kwoty!
Czym byłby polityk, jak były kanclerz w D. bez swoich pracowników? Nic!
Czym byłby miliarder bez swoich pracowników, także nic.

bruno68

Napisany przez Hermi87
Coxi pisze:
Witam, 28.2.22 zainicjowałem zlecenie usługi zmiany z Flex na lokatę terminową. W tamtym dniu pojawiła się informacja, że w tej sytuacji nie obowiązuje okres wypowiedzenia. 4.3. otrzymałem odmowę, ponieważ kwota przekracza 2000 euro i wymagany jest okres wypowiedzenia trwający 3 miesiące. Jeśli chcę jednak dysponować tą kwotą, muszę złożyć pisemny wniosek podpisany własnoręcznie. Po godzinie czekania na linii telefonicznej, zniecierpliwiony tym oczekiwaniem, zleciłem transakcję w wysokości 2000,00 euro i dzień później faksem złożyłem pisemne zlecenie na pozostałą kwotę, dodatkowo wysłane listem poleconym. Do dzisiaj nie otrzymałem żadnego powiadomienia, a stan konta pozostał bez zmian. Połączenia telefoniczne nie są już przyjmowane. Wszystko ma być załatwiane pisemnie za pośrednictwem formularza kontaktowego lub pocztą do siedziby w Gladbach.

Przez wiele lat odkładałem niewielką kwotę miesięcznie na nowy samochód. Obawiam się teraz, że wszystko przepadnie.

U mnie podobna sytuacja jak u Coxiego, 28.02.2022 złożyłem wypowiedzenie VTB-Flex, byłem również pewien, że nadal obowiązywał brak okresu wypowiedzenia.
03.03. otrzymałem potwierdzenie wypowiedzenia z informacją o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia.
Zadzwoniłem z reklamacją, gdzie Pani powiedziała, że zasady zostały zmienione i nie ma możliwości ich zmiany.
Następnie złożyłem reklamację pisemnie, ponieważ przynajmniej do końca lutego (ostatniego dnia) mógłbym dysponować kwotą powyżej 2000 euro, gdybym wiedział o tym wcześniej. Ale nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi.
Moim zdaniem to nie jest zgodne z prawem.
Jeśli jest napisane, że obecnie nie obowiązują okresy wypowiedzenia i wypowiadam wtedy, zakładam, że zostało wypowiedziane. Jeśli bank przetwarza wypowiedzenie dopiero po kilku dniach, to nie jest to moja wina.

--> Złożyłem ponowne wypowiedzenie z adnotacją (powód wypowiedzenia) natychmiast i że mają odliczyć odsetki zaliczkowe. Zobaczymy, co teraz się stanie. Właściwie nie widzę powodu, dlaczego miałbym to zrobić pisemnie faksem lub listem poleconym.

--> Pytanie: Czy mogę domagać się natychmiastowej wypowiedzenia VTB Flex? Te środki znajdują się tam od 2015 roku, więc 4 lata okresu blokady już minęły, teraz obowiązuje standardowy 3-miesięczny okres wypowiedzenia. Zgadzam się na odliczenie odsetek zaliczkowych.

Cześć, obowiązują warunki umowy oraz okresy wypowiedzenia wymienione w umowie. Bez znaczenia, czy na telefonie czy na stronie internetowej było napisane coś innego. W określonym krótkim okienku czasowym było jeszcze możliwe (jak zostało napisane, zrezygnowano z okresów wypowiedzenia, byłem wcześniej, jak i inni, i o tym informowali).BaFin ma to pod kontrolą i potwierdzi Ci okres wypowiedzenia zgodnie z umową.Teraz skierowanie sprawy do prawnika lub podjęcie jakichkolwiek działań prawnych prawdopodobnie niczego nie zmieni, ponieważ płynność pieniędzy maleje codziennie.Nikt nie chce mieć tam swoich pieniędzy.Obowiązuje dwuetapowy system zabezpieczeń, więc pieniądze powinny być pewne. (do 100 000 €) Przy bankructwie banku może się okazać, że niektórzy stracą. (aktualnie nie jest to możliwe do przewidzenia)Zanim dojdzie do wypłaty, wybierz 2000 euro każdego miesiąca i koniecznie nalegaj na potwierdzenie wypowiedzenia.Obecnie prawdopodobnie nie da się zrobić więcej w przypadku konta Flex. Pozdrawiam, Martin

Napisany przez bruno68
Oto nowa informacja, dlaczego bank jest również zbankrutowany!

VTB Bank: Nadzór chce uniknąć uderzenia w fundusz gwarancyjny
Deutsche Bundesbank, nadzór finansowy Bafin oraz fundusz gwarancyjny banków prawdopodobnie wspólnie szukają rozwiązania dla niemieckiej filii rosyjskiego VTB Bank. Mają one zapobiec poniesieniu kolejnych wysokich kosztów przez inne instytucje finansowe, ponieważ muszą wskoczyć na ratunek funduszowi gwarancyjnemu. Niemiecki nadzór bankowy, zgodnie z informacjami ze źródeł wtajemniczonych, poszukuje rozwiązania dla niemieckiej filii rosyjskiego VTB Bank, które zapobiegnie miliardowemu szokowi dla krajowego funduszu gwarancyjnego. O tym informuje agencja prasowa Bloomberg. Zgodnie z tym wszystkie instytucje chcą dać VTB Bank Europe z siedzibą we Frankfurcie więcej czasu i zapobiec ponownemu ponoszeniu ogromnych kosztów przez inne instytucje kredytowe.

Niemieckie banki wciąż cierpią z powodu upadku banku Greensill w zeszłym roku. Spowodowało to znaczne zmniejszenie rezerw funduszu gwarancyjnego i konieczność uzupełnienia ich przez instytucje członkowskie - przede wszystkim Deutsche Bank i Commerzbank.

Depozyty w wysokości około 4,4 miliarda euro
VTB Europe miało na koniec września 2021 roku bilans w wysokości około ośmiu miliardów euro. Około 4,4 miliarda euro depozytów przypada na 1,6 miliarda euro w gotówce i krótkoterminowych środkach pieniężnych.

Europejskie oddziały rosyjskiego Sberbanku stoją już na skraju bankructwa. Ich filie w byłej Jugosławii zostaną przejęte przez lokalne instytucje kredytowe. W Austrii, Niemczech, Czechach i na Węgrzech zostaną zlikwidowane. Liczni niemieccy klienci prywatni Sberbanku zostaną zrekompensowani przez austriacki fundusz gwarancyjny.

Klienci mogą dysponować depozytami
Rzeczniczka Bafin poinformowała, że nadzór jest w stałym kontakcie z VTB Bank Europe. Bank nie akceptuje nowych klientów, ale obecni klienci mogą nadal dysponować swoimi depozytami. Rzeczniczka VTB powiedziała według Bloomberga, że europejska część firmy kontynuuje działalność, ale ma zamiar ją zoptymalizować.

Jak łatwo zauważyć, brakuje 2,8 mld euro w kasie banku. Czy pieniądze poszły w kierunku Rosji? Czy zostały wykorzystane jako pożyczki? Na podstawie dostępnych informacji najprawdopodobniej zostały wykorzystane w formie pożyczek, zanim pieniądze się uskuteczniły.

Problematyczna jest różnica czasu między wypłatą środków przez klienta a spłatą przez dłużnika!

Niejasność budzi bilans w wysokości 8 mld euro, z czego 4,4 mld euro to depozyty klientów (roszczenia klientów wobec banku), a do spłaty tych roszczeń dostępne jest tylko 1,6 mld euro. Przeliczając, dochodzimy do różnicy wynoszącej 2,0 mld euro lub udzielonych pożyczek/kredytów! Nawet jeśli przyjmiemy, że te 2 mld euro (roszczenia banku wobec klientów?) zostały udzielone jako kredyty w 100%, pozostaje różnica w wysokości 0,8 mld euro jako szkoda!

bruno68

Napisany przez Coxi
Dobry wieczór wszystkim,

wczoraj miałem 2000 euro na koncie oszczędnościowym i natychmiast zleciłem przelew na konto referencyjne. Zobaczymy, kiedy tam dotrze. Dziś dostałem potwierdzenie wypowiedzenia w skrzynce mailowej. Umowa została wypowiedziana na 8.6.22.

@Hermi87, masz rację, wypowiedzieliśmy umowę 28.02.22, a bank umożliwił sobie odwlekanie decyzji poprzez odmowę. Ja także już dawno wypłaciłbym pierwsze 2000 euro, gdybym wiedział, że ostrzeżenie w wypowiedzeniu już nie obowiązuje. To niestety bardzo irytujące.

Stany Zjednoczone nałożyły kolejne sankcje na rosyjskich oligarchów oraz członków wąskiego kręgu wokół prezydenta Władimira Putina. Wśród objętych nimi osób było dziesięciu członków zarządu banku VTB,

Aktualne wiadomości (z dnia 14.03.2022) dotyczące VTB znajdziesz pod adresem: www.anwalt.de Pozdrowienia. Hein

Napisany przez Andreaku
Dziękuję Hein za link. Napisałem do adwokata, a jego odpowiedź w końcu była taka, że trzeba poczekać 3 miesiące okresu wypowiedzenia. Ale adwokat wywarł na mnie bardzo kompetentne wrażenie.

Napisany przez fomega
Zgodnie z artykułem Handelsblatt:

Kilka niemieckich banków obecnie odmawia przyjmowania przelewów z VTB Direktbank, w tym banku direct DKB.

Jakie są podstawy prawne klienta wobec swojego głównego banku (np. DKB), aby ten zaakceptował jego pieniądze z VTB?

fomega: W tej kwestii nie biorę udziału, ponieważ prawdopodobnie stanie się to sprawą prawną!

Jako rada, niezobowiązująca i oparta na braku doświadczenia w tej dziedzinie. Warto z góry porozmawiać z bankiem na temat tego, czy Czy pieniądze przekazane przez VTB Bank zostaną przez ciebie przyjęte i przelane na moje konto? Chętnie mogę udokumentować źródło środków za pomocą regularnych wpłat i przelewów, jeśli jest to wymagane. (Temat ustawy o praniu pieniędzy)

Jednakże, jeśli podążysz za tą ścieżką, istnieją przypadki, w których bank docelowy odmawia przyjęcia środków, a VTB jeszcze ich nie zwróciło. (Bafin / Zator w przetwarzaniu, nie mam pojęcia!)

Być może istnieje również możliwość zmiany banku referencyjnego, aby przelać środki tam. Jednakże udowodnienie pochodzenia środków może być wtedy trudniejsze. (Pieniądze z prania)

Jestem bardzo zadowolony, że udało mi się uniknąć tych kłopotów. Ciekawe, co dalej z VTB......

Napisany przez fomega
No cóż, pranie brudnych pieniędzy – te pieniądze zostały przelane tam kilka tygodni temu z konta domowego banku, a teraz zostały z powrotem wycofane.Domowy bank został powiadomiony, że teraz pieniądze są w drodze z VTB, ale – jak na razie – nie odpowiedział na moje pytania dotyczące przyjęcia pieniędzy.

Napisany przez Juergen123
Cześć wszystkim. Jestem nowy tutaj na forum i rozumiem, że niektórzy tutaj się stresują. Mogę potwierdzić, że DKB zaakceptowało i zrealizowało przelew z VTB Direktbank (85000 €) bez problemów. Wcześniej dzwoniłem na infolinię DKB i miałem wrażenie, że nie wiedzą, czego ode mnie chcę. Powiedzieli, że w tym przypadku nie ma zastosowania ustawa antyprania pieniędzy. Opisane przeze mnie informacje pochodzą z dnia 28.02.2022. Życzę Wam szczerze powodzenia w ratowaniu Waszych inwestycji.

Napisany przez viktor
lokata w VTB Direktbank nie będzie niedługo zrealizowana. Co może się stać? Czy zostanie nałożona kara, czy też zatajona?

Sankcje - kogo sankcjonuje się tam? Na pewno nie samego Putina, ale przede wszystkim lud, większość. Co oni na to?
Jeśli ma się spór z sąsiadami, to przecież nie pobija się ich dzieci?!

Wolny człowiek nie musi robić tego, co mu ktoś każe - ani Putin, ani Biden. Bez USA, ich wiecznego podżegania i niewidomych stronników, nie byłoby tylu bezsensownych wojen i cierpienia na całym świecie - to przecież fakty.
Dlaczego ma być wojna? Jeśli nikt do niej nie pójdzie, to nie będzie wojny - ale wojną po prostu zarabia się pieniądze.

Napisany przez Andreaku
W Handelsblatt znajduje się obszerny artykuł, dlaczego VTB Bank obecnie nie grozi zamknięcie, a ulokowane fundusze są stosunkowo bezpieczne. BaFin także jest stosunkowo zrelaksowana i dokładnie wszystko sprawdziła. Teraz jestem po prostu optymistycznie nastawiony, że w czerwcu otrzymam swoje pieniądze. Do tego czasu co miesiąc wypłacam sobie 2000 euro z konta. Smutne jest, że pracownicy są tak atakowani, przecież oni są najmniej winni.

Napisany przez bruno68
O czym marzy Andrzejku?

Gazprom, czy Gazprom sprzedał Niemcy? Ponieważ jednak sprzedaż jest niemożliwa, możliwe jest to tylko przez bankructwo.

Gazprom niespodziewanie zamyka niemiecką spółkę-córkę - zaopatrzenie jest stabilne.

Ile potrwa, zanim spółka matka VTB na rozkaz Putina skieruje swoją spółkę-córkę VTB w Europie na bankructwo? Godziny, dni?

Jakie to pytania, jakie bzdury piszą gazety, gdy nie dostają informacji!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata