Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jak to możliwe? Spadł wynik bazowy w Schufa? Pomimo spłat?

Napisany przez Zapp73
Schufa_fra pisze:
Nie, nie wiesz tego, ponieważ po prostu nie jest to znane.

Mój przyjacielu. Wykonałem dokładnie taki sam sposób obliczeń w ramach mojej pracy dyplomowej ponad 20 lat temu. Dotyczyło to innej czarnej skrzynki, ale zasada jest taka sama.

Więc nie tylko wiem, jak to zrobić, ale już to zrobiłem. Jak już podlinkowałem, w ramach projektu open-schufa 2018 (!) również konkretnie przeprowadzono to z czarną skrzynką Schufy. Jedynym również przez mnie wspomnianym powodem, dlaczego to nie działało w pełni (!), jest niewystarczająca ilość danych z określonych obszarów.

Jak wiele razy jeszcze? To właśnie jest krytyka. A 88% nic nie oznacza, patrz na mój przykład - kto powiedział, że w tym przykładzie chodzi o mnie?
Zatem również nie odpowiedziałeś na pytanie, bo wtedy zrozumiałbyś, że punktacja Schufy to kompletna bzdura, a statystyki opierają się po prostu na bezmyślnym zsumowaniu wszystkiego, co zostało kiedyś wybrane jako kryterium.

Twoja teza, że te 75-88% to kompletne bzdury, jest Twoją tezą. Ja mam >99%.

Rozsądnym pytaniem teraz byłoby, dlaczego ten bezsensowny system dla mnie oblicza tak wysoką, a dla Ciebie tak niską wartość.

Odpowiedź jest prosta: na przykład nie mam żadnego 0% finansowania, ponieważ zazwyczaj oznacza to ukryty kredyt lub inne haczyki:
https://www.verbraucherzentrale.de/w...achteile-5853

Nie posiadam również prywatnych umów Leasingowych i/lub kupna samochodów osobowych. Faktycznie, poza finansowaniem mojej zamieszkałej nieruchomości, nie mam żadnych prywatnych kredytów konsumenckich, tylko kredyty firmowe, zabezpieczone pojazdami/technologią/obrotem. 15 lat w tej samej banku, ani jedna rata nawet odrobinę nie opóźniona.

Jest mi jasne, że nie każdemu udałoby się to zrobić i doskonale pamiętam, jak było trudno w czasach studenckich i na początku działalności gospodarczej, ponieważ naprawdę nikt nie pożyczał kapitału i jeśli tak, to tylko w złych warunkach - ale można to zmienić.

I gdy już to zrozumiesz, punktacja w Schufie staje się zupełnie obojętna.

Napisany przez Schufa_fra
Zapp73 pisze:
Mój przyjacielu. Dokładnie przeprowadziłem taki sam proces w ramach mojej pracy dyplomowej ponad 20 lat temu. Chodziło wtedy o inną czarną skrzynkę, ale zasada jest taka sama.

Więc nie tylko wiem, jak to działa, ale sam to już zrobiłem. Jak już wcześniej podałem, zostało to również wykonane w ramach projektu open-schufa w 2018 roku z wykorzystaniem czarnej skrzynki Schufa. Jedyne, także już przez mnie wspomniane, powód, dlaczego to nie działało w pełni, to brakujące dane z określonych obszarów.

To, że Twoje 75-88% są absolutnym bzdurą, to Twoja teza. Ja mam >99%.

Rozsądne pytanie brzmi teraz, dlaczego ten bezsensowny, zidiociały system oblicza dla mnie tak wysoką, a dla Ciebie tylko relatywnie niską wartość.

Odpowiedź jest prosta: na przykład nie mam żadnych finansowań 0%, ponieważ zazwyczaj zawierają one ukryty kredyt lub inne haczyki:
https://www.verbraucherzentrale.de/w...nachteile-5853

Nie mam też prywatnych umów Leasingu i/lub sprzedaży samochodów osobowych. Faktycznie, poza finansowaniem mojej własnej nieruchomości, nie mam żadnych prywatnych kredytów konsumenckich, tylko kredyty firmowe zabezpieczone pojazdami/technologią/sprzedażą. 15 lat z tą samą bankowość, nie spóźniłem się ani razu z ratą.

Rozumiem, że nie zawsze wszystko może działać tak samo i dokładnie pamiętam, jak beznadziejnie to wyglądało podczas studiów i na początku mojej działalności, kiedy naprawdę nikt nie pożyczał kapitału i jeśli już tak, to tylko w złych warunkach - ale można to zmienić.

A kiedy już się to zrozumie, wynik w Schufa-Score wisi wtedy na włosku.

Ładnie, przeprowadziłeś jakieś obliczenia, ale nie TE, które obliczają Schufa-Score. Jak wszędzie można przeczytać, jest on nieznany, tajny.

Ale dobrze, twierdzisz, że jesteś taki mądry, więc oblicz wynik przy następujących warunkach brzegowych:

Startujemy z wartością wyniku 97,5%. Osoba (34 lata) przeprowadza się w 06/2023 z obszaru kodu pocztowego 60487 do obszaru kodu pocztowego 65760.
Osoba ma konto osobiste od 03/2017, kartę kredytową od 03/2017, kredyt od 08/2018, kolejny kredyt od 04/2019, dodatkową kartę kredytową od 02/2020.
Teraz osoba otwiera kolejne konto osobiste w 08/2023 i kupuje kilka ubrań za pośrednictwem PayPal z funkcją Późniejsza płatność. Ma dwa umowy telefoniczne od 06/2022.
Jaka będzie jej wartość wyniku w dniu 01.10.2023 r.?

Odpowiedź wraz z obliczeniami musi być przedstawiona.

P.S.: I nie odpowiedziałeś również na poprzednie pytanie. Więc jest jak zawsze na forach: dużo gorącego powietrza. Tutaj wielkie przechwałki, a na końcu nic. Typowy podmuch powietrza. Nic nie masz poza tym. Nie potrafisz czytać, nie potrafisz rozumieć związków, a potem sądzisz, że jesteś lepszy tylko dlatego, że masz rzekomy wynik 99% w Schufa-Score. Nadal nie masz pojęcia i jesteś nieistotny. Nie musisz tu tak szpanować. To zachowanie jest niedopuszczalne. Po prostu żałosne.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli wiesz wszystko lepiej i fora ci nie pomagają, dlaczego narzekasz na forach? A ponieważ nie podobają ci się odpowiedzi, robisz się opryskliwy. Nikt nie powiedział ci tutaj, że powinieneś finansować 0%, i to nawet dwukrotnie. Przy finansowaniu podpisałeś się z Schufą, Leasingując samochód również podpisałeś z Schufą, przeprowadziłeś się i podpisałeś, że urząd danych przekazuje do osób trzecich. Podpisałeś umowę na telefon komórkowy i znowu podpisałeś z Schufą. Wszystko to obniża twój scoring, to fakt. Przy każdej akcji zgodziłeś się na współpracę z Schufą i zezwoliłeś nowemu wierzycielowi na sprawdzenie w Schufie.
Potem pomyślałeś, że lepiej jest spłacać swoje kredyty niestandardowo i znowu dziwisz się, że twój scoring nadal się nie poprawia.
Patrząc na to, można łatwo przypuszczać, kto ma najmniejsze pojęcie, jak działa Schufa, i dodatkowo wydaje się, że nie rozumie, że każde działanie z Schufą jest początkowo negatywne, a dopiero gdy umowę wykonasz zgodnie z jej pierwotnym zamiarem (umowa zawarta), wszystko inne ponownie prowadzi do obniżenia scoringu na własną prośbę w sposób arbitralny w Schufie.
Jeśli po prostu nie chcesz współpracować z Schufą, to nie miałbyś z tym problemu. To również dość proste, po prostu nie podpisujesz umów z firmami chcącymi współpracować z Schufą. Musisz podpisać to zobowiązanie przy każdym nowym podpisaniu umowy. Jeśli tego nie zrobisz, a dostawca usług mimo to współpracuje z Schufą, możesz go po prostu pozwać. Niestety byłoby głupio, jeśli nie przeczytałeś drobnego druku, a w samym kontrakcie jest wspomniana współpraca z Schufą, a ty nie usunąłeś tej klauzuli.
Jeśli Schufa tak cię wkurza i nie lubisz tajemniczości, dlaczego do diabła znowu i znowu współpracujesz z Schufą? Twoim podpisem zleciłeś Schufie również ocenę twojej zdolności kredytowej. To nie my. Powiedzieliśmy ci jakiś czas temu, że masz po prostu zgodnie z umową spełnić to, co teraz jest, to poprawi twój scoring. A na przyszłość lepiej dla ciebie nie podpisywać już niczego, gdzie będzie konieczne ponowne sprawdzenie w Schufie. Istnieją również instytucje, które już nie współpracują z Schufą. Wtedy Schufa nie otrzymuje od ciebie żadnych danych i twój scoring wzrasta, ale nie musisz się tym przejmować, ponieważ nie korzystasz już z usług Schufy. Po prostu nie dostajesz już umów od kredytodawców współpracujących z Schufą... System jest stosunkowo łatwy do zrozumienia...

Czy nie jesteś w stanie zrozumieć, o co chodzi?
Chodzi o JAK, a nie o CO.

Mówię do ściany.

Znam te związki doskonale, twoje powtarzanie faktów nie zmienia tego. Nie mam również problemu z tym, co chcesz mi wmówić.

Chodziło tu o logikę, która się za tym kryje. Ty również jej nie zrozumiałeś. Jak już wielokrotnie podkreślałem i jak sam Schufa potwierdza, jest to tajemnica handlowa.

Zresztą, twoje teorie są nieprawdziwe, bo mój wynik jest dokładnie przeciwny, ale nieważne.

Możesz kontynuować głupoty i powtarzać to po raz 28, nie zmieni to fakty.

Koniec i kropka.

Napisany przez Zapp73
pisze:
Oto co obliczyłeś, ale nie TO, co oblicza wynik Schufa. Jak można przeczytać wszędzie, jest on nieznany, tajny.

Jak już podlinkowano, tajemnicza skrzynia Schufa została już zbadana przez projekt openschufa w 2018 roku. Jednak nawet do 4000 rekordów nie wystarczyło, aby w pełni odszyfrować tę tajemniczą skrzynię.

Ale dobrze, skoro jesteś taki sprytny, oblicz wynik przy następujących warunkach brzegowych: [...] Odpowiedź wraz z obliczeniami ma być przedstawiona.

Teksty takie jak te pozwalają wnioskować, że nie masz zielonego pojęcia, czego potrzeba do przeprowadzenia takiego obliczenia. Jeśli w 2018 roku około 4000 rekordów i 43T € datków nie wystarczyły, jak na ziemi przychodzisz na pomysł, że jedEN pojedynczy - przede wszystkim niekompletny - rekord danych mógłby to obliczyć w 2023 roku? Jeśli masz szczęście, znajdziesz kogoś w openschufa, kto zrobi to charytatywnie, jeśli tylko wysiłek nie będzie zbyt duży. Nawet ponowne uruchomienie tego - nawet jeśli chciałbyś się opierać tylko na doświadczeniach openschufa, na pewno znowu spowoduje wysiłek finansowy o wartości 50-100T €. Może być jeszcze drożej.

N.S.: I poprzednie pytanie również pozostało bez odpowiedzi. Więc jest jak zawsze na forach: dużo gorącego powietrza. Tutaj wielkie przechwałki, a na końcu nic nie wychodzi. Typowa dmuchana pompka. Nic nie ma za tym. Nie potrafisz czytać, nie potrafisz zrozumieć, a potem uważasz, że jesteś lepszy tylko dlatego, że masz rzekomy wynik 99% w Schufa. Nadal nie masz pojęcia i jesteś bezwartościowy. Nie musisz tutaj tak się napuszać. To nie jest odpowiednie zachowanie. Po prostu żałosne.

Pytanie zostało dawno udzielen odpowiedzi. Twój wynik spada, ponieważ robisz rzeczy, które nie podobają się algorytmowi. To, że to nie zawsze jest logiczne, udowodnił openschufa. To niewiele ci pomoże i to nadal nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć, że Schufa w takim razie ma gdzieś twój osobisty wynik. Możesz kontynuować osobistą obróbkę ze mną, ale to również ci niewiele pomoże. Mój wynik w Schufa mogę ci przygotować w ciągu 2-3 dni, dla zabawy złożyłem aktualne zapytanie. Jednak i to prawdopodobnie zakwestionujesz, więc też nie ma sensu.

Napisany przez 2titan1981
DLaczego nie jestem w stanie tego zrozumieć?
Chcesz uzyskać od Schufy wyjaśnienie, jak i dlaczego ocenia cię w taki sposób. Podpisujesz umowy kredytowe, umowy na telefony komórkowe, Leasing samochodów, finansowanie na zero procent i za każdym razem wyrażasz zgodę na ocenę przez Schufę. Potem dziwisz się, dlaczego Schufa ocenia cię tak słabo (niska ocena) w porównaniu do kogoś, kto żyje na wielką skalę, ale w rzeczywistości nic nie ma. Nie zapominaj, że istnienie Schufy istniało prawdopodobnie znacznie dłużej niż ty. Jak już wspomniałem, jeśli nie rozumiesz Schufy, nie musisz z nią współpracować. To Jak, o które pytasz, jest tajne - jak sam zauważyłeś. Musisz zapytać Schufę, ale nie otrzymasz odpowiedzi.
Jednak wynik, jaki otrzymujesz od Schufy, jest taki, jaki jest, i możesz narzekać, że lepiej rozumiesz sytuację niż inni. Ale prawda jest taka, że to ty żyłeś ponad stan i zawierałeś umowy kredytowe - to samo jest z Leasingiem, umową na telefon, finansowaniem na zero procent. I to tylko ty podpisywałeś te umowy... Żaden z nas nie był na tyle głupi, żeby sądzić, iż wszystko można dostać za darmo bez haczyków....
Jeśli w przyszłości chcesz uzyskać określony kredyt, na przykład na Dom, to już wcześniej, jeśli masz choć odrobinę rozsądku, warto sprawdzić swoją historię w Schufie, ponieważ praktycznie można założyć, że praktycznie każdy kontrakt kredytowy zawiera klauzulę dotyczącą Schufy i bez podpisania tej klauzuli kredytu tam nie dostaniesz. Istnieją, jak już wspomniano, inne zabezpieczenia, które pozwalają ominąć Schufę. Musisz jednak posiadać coś wartościowego i użyć tego jako zabezpieczenia.

Próbowaliśmy tylko wyjaśnić, jakie działania mogą mieć negatywne skutki, a jakie pozytywne. Niestety nie zrozumiałeś tego, szkoda, że nie mogliśmy ci tego wytłumaczyć.
Życzymy ci wszystkiego najlepszego na przyszłość, miejmy nadzieję, że kiedyś to zrozumiesz.

Napisany przez teuton404
Biuro informacji kredytowej SCHUFA nigdy nie miało realistycznej wartości, i nie powinno mieć. Żaden system nie jest w stanie uwzględnić wszystkich okoliczności 84 milionów ludzi i wydać rzeczywistej oceny. SCHUFA służy jedynie jako rodzaj pomocnika w podejmowaniu decyzji dla banków. Nikt nie jest w stanie zawsze przyjrzeć się warunkom życia.

Kiedyś mieliśmy wynik na poziomie nieco poniżej 93%, pomimo tego, że zawsze spłacaliśmy raty i kredyty. Wynik ten wzrósł nawet pomimo niskiego dochodu, ponieważ byliśmy rzetelni. Gdy kredyty zostały spłacone i konta oszczędnościowe zniknęły, wynik wzrósł jeszcze bardziej. Gdy finansowa sytuacja pozostała bez zmian, przeprowadzka do mniej zamożnego regionu skutkowała obniżeniem o kilka procent. Wiele kont bankowych jest na przykład negatywnie ocenianych pod kątem wyniku kredytowego.

Dziś zarabiam podwójnie, nie mam żadnych kredytów, mam kredyt hipoteczny, a wynik kredytowy wynosi 98%. Zatem w jakiś sposób to wszystko się zgadza. Być może nie zawsze jest to logiczne, ale jest to ogólna wytyczna dla pracowników banku. Na przykład Dom nie pojawia się w raporcie SCHUFA, a zapytanie w tej sprawie nie było nawet składane. Tam ocenia się raczej realną sytuację z wykorzystaniem rzeczywistych danych i podejmuje decyzje.

Napisany przez bruno68
Dziękuję za udostępnienie informacji, ale niestety nie mogę ich zrozumieć. Jestem tutaj, aby pomóc w tłumaczeniu tekstu. Proszę, spróbuj podać treść do przetłumaczenia, a postaram się pomóc.

Czyż nie jesteś zbyt na bieżąco? Dlaczego mówisz o MNIE?
Czyli kogoś, kto nie zrozumiał, że to był PRZYKŁAD, nie zatrudniłbym nawet do parzenia kawy.

I jeszcze raz, bo nikt tu nie czyta: ROZUMIEM ten system, ale nie mogę go zrozumieć!
Nie mam również ŻADNEGO problemu, po prostu chciałem o tym porozmawiać, ponieważ moim zdaniem jest to NIELOGICZNE.
Schufa mówi zresztą sama, że formuła jest tajemnicą handlową.
Dlatego nikt nie może obliczyć powyższego przykładu. Ponieważ nikt nie zna formuły. Można szacować ogólnie, ale to wszystko.

Zauważam, że nie ma sensu prowadzić tej dyskusji, ponieważ każdy przykład teraz odnosi się do mnie i przypisuje mi jakieś problemy, których nie mam i nigdy nie miałem.

P.S.: Te dane nie dotyczą żadnego pracodawcy, tak na marginesie. Osoba, która mnie o to pyta, nigdy bym tam nie zaczęła pracować. Pokazuje to również skrajnie złe kultury przedsiębiorstwa.

Napisany przez Zumbastute
To, że wynik scoreu Schufy nie zawsze odzwierciedla rzeczywistość, jest oczywiście całkowicie słuszne. W wielu (prawdopodobnie w większości) przypadkach jednak jest to pomocny wskaźnik, czy dana osoba jest kredytowalna czy nie.
Oczywiście masz rację, podając swoje przykłady. Jeśli Günther Jauch finansuje 5 Fiat Pandas na 0% i ma 15 umów na telefony komórkowe, jego wynik również jest niski, mimo że ma miliony na koncie i zarabia miliony. Nikt nie będzie się obawiał, że nie będzie w stanie spłacić rat.

Pozdrawiam

Napisany przez Zapp73
Schufa_fra pisze:
Nie umieć czytać, nie umieć zrozumieć zależności, a potem sądzić, że się jest lepszym tylko dlatego, że ma się rzekomy wynik 99% w Schufie.

Zitat von Zapp73

Mój wynik w Schufie mogę przedstawić w ciągu 2-3 dni, dla zabawy sprawdziłem go aktualnie. Ale i tak będziesz go podważać, więc nie ma to sensu.

W uzupełnieniu.

74,2% osób ma wynik powyżej 97,2%, więc to nic nadzwyczajnego.

q.e.d.

Czy zauważyliście, że wynik jest teraz aktualizowany znacznie częściej?
Ostatnio nastąpiła zmiana w portalu, która teraz zawiera również ten wykres kołowy.
Od tamtej pory mój wynik został zaktualizowany już 3 razy. Czyli nie tylko na początku kwartału.
Wygląda na to, że wreszcie coś się dzieje.
Mój wynik wzrósł o 4% w ostatnim kwartale. Czyli w trakcie kwartału.
Ciekawe. Ciekawe czy zostanie zaktualizowany znowu 01.10.
Czy ktoś jeszcze to zauważył?

Napisany przez valiant
Także zauważyłem to co kilka tygodni teraz

Napisany przez elknipso
To również zauważyłem, teraz bardziej się wahają. Kilka dni temu spadł o ponad 1 procent po tym, jak Otto zrobił kolejne sprawdzenie w Schufa z powodu zamówienia na fakturę na 14 euro. Naprawdę chcą, aby ludzie nic u nich nie kupowali.

Napisany przez ZehWeh
Śmieszne, miałem raty kredytowe w Fidor Bank do początku tego roku, teraz już nie istnieje. Teraz wpis w Schufa wygląda jako Intrum Investment No 2 Designated Activity Company.

U mnie wszystko idzie tylko w górę. 6% teraz w ciągu kilku tygodni. 0,5% z wczoraj na dziś. I 3% lepiej niż wskazuje to własny symulator Schufy, hahahaha.

I zauważyłem, że partnerzy umowni również zostali zaktualizowani.

Ale na pierwszy rzut oka jest to trochę dziwne. Byłoby lepiej, gdyby oryginalny partner umowny również był wymieniony.

Ale przynajmniej w ogóle coś się rusza.

A Otto to największa porażka. Od kiedy kompletnie zepsuli mi lato 2020 roku, nie wysyłając mi basenu pomimo potwierdzenia zamówienia i braku dostępności basenów z powodu sprawy związanej z koronawirusem, byłem już z nimi kompletnie skończony.

Już nie kupuję na fakturę, więc coś takiego nie może mi się przytrafić. Chociaż 1% ze względu na 14€ jest naprawdę porażający. Zastanawiam się, jak istotny może być taki wynik kredytowy...

Wczoraj miałem ogółem 12 nowych wiadomości w moim koncie w Schufa.
Zostały usunięte jakieś wpisy, takie jak żądanie identyfikacyjne. Czy to związane jest z jakimś skandalem danych? Wygląda na to.
Moja ocena wzrosła o 0,67 od czwartku do dzisiaj. Niesamowite. Po prostu szokujące.

Ekstremalne wahania są naprawdę gwałtowne. Może wcześniej tego nie zauważono, ponieważ aktualizacje były dokonywane tylko raz na kwartał?
U mnie było tak:
po usunięciu 12 wpisów wynik wzrósł o 0,67% w ciągu jednego dnia.
Następnie nadal rósł, lecz wolniej (0,30% w prawie 8 tygodni).
Następnie złożyłem wniosek o kredyt i został on zatwierdzony -> wynik pogorszył się o -1,07% (rozumne).
Równocześnie zrezygnowałem z starszej karty kredytowej (karta Amazon/LBB, która miała niesamowicie złe nowe warunki).
Następnego dnia wynik wzrósł o +1,02%, praktycznie wracając prawie do stanu sprzed kredytu.
Wszystko to działo się w ciągu 5 dni.
Wiec nie wiem, naprawdę trudno to zinterpretować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata