Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Von Roll

Napisany przez Simona
Właśnie widzę atrakcyjne kursy, ostatnio 2,29. Potrzebuje trochę energii.

Pozdrawiam,
Simona

Napisany przez Simona
Również hulajnoga ma dobrą passę, może z sukcesem rozpocząć weekend? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Springer

Również skuter dobrze sobie radzi, czy mógłby pomyślnie rozpocząć weekend?

Pozdrowienia,
Simona

Nie udało się utrzymać tempa SMI (+1%), zaledwie 0,4%, raczej słabo :arrow: niski wolumen handlowy, brak popytu i brak większego wzrostu kursu

Średnioterminowo TOP (6-24mce), jestem przekonany, że wkrótce zobaczymy tę cenę 3 szybko znowu

Pozdrowienia Springerlein

Napisany przez Simona
Nie udało się osiągnąć dużej skoki na zakończenie w piątek. Kurs przynajmniej zdołał utrzymać się na poziomie 2.31. Teraz spodziewam się ciągłego wzrostu od nadchodzącego tygodnia z ewentualnymi skokami w górę. Do prezentacji wyników za pierwsze półrocze w dniu 24 sierpnia 06 powinien być osiągalny poziom około 2.55? (Moja skromna ocena).

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
Rollerowi znowu trochę brakuje dynamiki, trochę stacza się na poziomie 2.34. Nawet jeśli moja szacunkowa wartość wynosi 2.55, może zostać przewyższona. Gratulacje, Simona

Napisany przez 2cybercrash
Wieczne nudne komentarze w stylu Roll naprawdę irytują. Trochę podstawowych badań nie zaszkodziłoby. Firma Roll wciąż instaluje piece spalające głównie w zamówieniach państwowych, często w warunkach półkorupcji, technologia i jakość pozostawiają wiele do życzenia. Zyskują na tym zaangażowani operatorzy i urzędnicy państwowi, a na pewno nie akcjonariusze. Dla mnie Roll przestaje być tematem!

Napisany przez Simona
:arrow: https://www.vonroll.ch/

Pozdrowienia,
Simona

Tylko szybko spojrzałem na tabelę, wygląda na to, że chodzi o sprawozdania finansowe z lat 2004/2005. Obroty wzrosły o +10%, to byłoby interesujące, zysk netto spadł z 0,15 do 0,097, czyli o 30%. Wskaźnik ceny/zysku (PE) z około 15 wzrósł do około 23. Prognoza byłaby teraz ważna. Dla mnie nie warta rozważenia!

Zamiast tego trzymam kilka udziałów ABB, nawet tam cena kontrolowanych opcji spoczęła w drzemce.

Napisany przez ADMCI4

Wieczne nudne komentarze wisiące naprawdę denerwują. Trochę podstawowych badań nie zaszkodziłoby. Rolle instaluje głównie piece spalające w większości półkorupcyjnych zleceń państwowych, technologia i jakość pozostawiają wiele do życzenia. Zarabiają na tym operatorzy i urzędnicy państwowi zaangażowani w to, a nie akcjonariusze. Dla mnie Rolle już nie jest tematem!

przepraszam, cyb, ale wydaje mi się, że się mylisz. Ja też jestem bardzo krytyczny wobec obecnego zarządu i jego celów strategicznych. Ale dział piece spalające został sprzedany.

Napisany przez Simona
Dane okresowe będą dostępne już jutro. Na liście terminów na stronie CH widnieje data 24.08.2006. https://www.vonroll.ch/ Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Raport półroczny Von Roll:

Von Roll z zyskiem w wysokości dziesięciu milionów sfr w pierwszym półroczu 15.08.2006 / 07:25 CEST

Zurych, 15 sierpnia (Reuters) - Grupa Von Roll osiągnęła w pierwszym półroczu 2006 roku zysk netto w wysokości 10,0 (w poprzednim semestrze 14,7) milionów sfr. Firma zwiększyła sprzedaż o 18,5 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając 272,0 milionów sfr, jak dalej podało Von Roll we wtorek. Zysk operacyjny przed jednorazowymi zdarzeniami wyniósł 15,9 (9,1) milionów sfr.
Von Roll prognozuje wynik operacyjny oraz zysk netto na cały rok 2006 wyższe w porównaniu z rokiem poprzednim. bue/pma

((Redakcja Swiss Investor News, Tel: +41 44 631 7342, Faks: +41 44 251 0476, E-mail: zurich.newsroom@news.reuters.com))

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
przepraszam, simona, tak naprawdę nie chcę się wtrącać. W następnej wiadomości znalazłem informację o wzroście obrotów związanych z wyższymi cenami miedzi. Uważałem to za interesujące, dlatego przesyłam tę informację ponownie.

Zurych (AWP) - Grupa należąca do Von Roll Holding AG w pierwszym półroczu bieżącego roku obrotowego 2006 zwiększyła obroty o 18,5% do 272,0 mln CHF, a przychody z zamówień wzrosły o 21,1% do 279,2 mln CHF - poinformowała firma we wtorek.

Zysk operacyjny przed uwzględnieniem składników jednorazowych wzrósł do 15,9 (9,1) mln CHF; zysk netto wyniósł 10,0 mln CHF, w porównaniu do 14,7 mln CHF w pierwszym półroczu 2005 r. lub 4,6 mln CHF po skorygowaniu o składniki jednorazowe

Wzrost obrotów wynikał w dużej mierze z podwyżek cen miedzi. Wszędzie w regionach geograficznych i segmentach sprzedaży zauważalny był wyraźny wzrost popytu na rynku w porównaniu z poprzednim rokiem, nie odnotowano znaczących różnic między poszczególnymi regionami  w przeciwieństwie do lat 2004 i 2005.

Jedynie Dział Biznesu Przemysłowego odnotował nadproporcjonalny wzrost dzięki zyskom w udziałach rynkowych w Ameryce i Azji. Ogólny wzrost obrotów w Jednostce Biznesowej Elektryczności wyniósł 20,7%, w Jednostce Biznesowej Przemysłu 12,3%.

Von Roll jest optymistycznie nastawiony na drugie półrocze i zgodnie z dzisiejszym stanem rzeczy oczekuje, że sytuacja na rynku i popyt w drugiej połowie roku nie ulegną znacznej zmianie. Sytuacja w zakresie surowców pozostanie jednak napięta, chociaż nie wydaje się, by się dalej nasilała.

Ogólnie rzecz biorąc, Von Roll zakłada, że zarówno wyniki operacyjne, jak i wynik końcowy za cały rok 2006 będą wyższe niż w roku 2005.

Napisany przez Simona
Dziękuję! Nikt nie jest wykluczony, forum jest dla wszystkich! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Tutaj jest artykuł z zeszłego tygodnia, który mógłby być nadal interesujący dla inwestorów.
Von Roll zyskuje siłę dzięki dobrej koniunkturze
Kolejne postępy operacyjne
Napięta sytuacja z surowcami
Optymistyczna prognoza
Trzymać akcje

Autor: Peter Schuppli

Grupa Von-Roll, skoncentrowana na izolacji elektrycznej, otrzymuje wsparcie w powrocie do stabilnej i dochodowej firmy przemysłowej dzięki dobrej koniunkturze. W raporcie półrocznym opublikowanym we wtorek firma stwierdza, że dalsze postępy operacyjne są wspierane przez korzystne otoczenie rynkowe. Von Roll zauważa znaczną poprawę popytu rynkowego we wszystkich regionach i segmentach sprzedaży. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich lat, w 2006 roku nie widać większych różnic między poszczególnymi regionami. Jedynym odstępstwem jest jednostka biznesowa Industrial, która dzięki zyskom w rynkach amerykańskim i azjatyckim osiągnęła przewyższający proporcjonalną wzrost.

Poziom zamówień na poziomie grupy wzrósł w pierwszym półroczu raportowego o ponad 21% do 279,2 mln CHF w porównaniu z poprzednim rokiem. Półroczne przychody wzrosły o 18% do 263,3 mln CHF. Należy jednak zauważyć, że około połowa tego wzrostu przypisywana jest wzrostowi cen miedzi. Von Roll zabezpieczył się przed tym wzrostem cen poprzez tzw. klauzule wskaźników cenowych. Dzięki dostosowaniom cen udało się także w znacznym stopniu zrekompensować koszty energii, które były o około 50% wyższe niż rok wcześniej.

Za półroczne przychody odpowiedzialne były 197,9 mln CHF (+20%) z Business Unit Electrical i 65,3 mln CHF (+12%) z jednostki biznesowej Industrial. W obu działach zwiększono działania sprzedażowe na rosnących rynkach azjatyckich. Von Roll ma na celu wsparcie własnych lokalnych zakładów produkcyjnych tym krokiem. W Indiach, gdzie w pierwszym kwartale uruchomiono pełną produkcję drutów miedzianych w Bangalore, reorganizowano sprzedaż. Od teraz sprzedaż będzie obsługiwana wyłącznie przez własną organizację sprzedaży. Inne strategiczne projekty przebiegają zgodnie z planem Von Roll. Tak samo jak rozwój produkcji elastycznych laminatów w nowej fabryce w Szanghaju.

Po wyłączeniu zysków jednorazowych z poprzedniego roku zysk operacyjny wzrósł o 74% do 15,9 mln CHF, co odpowiada 6,0 (4,9) procent przychodów. Zarząd pod kierownictwem Waltera T. Vogla już teraz znacznie przekroczył średnioterminowy cel 5%. Wynik finansowy jest nieco bardziej negatywny niż rok wcześniej, co związane jest z odnowieniem umów faktoringu. Od 1 stycznia inkaso, zarządzanie kredytami i windykacja dłużników są ponownie prowadzone przez Von Roll.

Na koniec, zyski wzrosły o 117% do 10 mln CHF, co odpowiada marży odsetkowej na poziomie 3,8 (2,1)%.

Dobre perspektywy na drugie półrocze skłaniają nas do podniesienia prognozy zysku na bieżący rok z 14 mln CHF do 20 mln CHF lub 0,14 CHF na akcję. Oznacza to wskaźnik cena-zysk wynoszący 16, co dla tych wartości o niskiej kapitalizacji rynkowej z uwagi na wolny obrót (67%) lub około 210 mln CHF wartości rynkowej nie wskazuje ani na wyraźne nadwartościowanie, ani na niedowartościowanie. Biorąc pod uwagę siłę Von Roll, która zaczyna się ujawniać w coraz większym umacnianiu dochodów oraz optymistycznym widokiem na przyszłość sięgającym nawet 2007 roku, akcje należy zachować. Prawdopodobieństwo wznowienia wypłaty dywidendy w 2007 roku jest wysokie.

Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Von Roll stoi w miejscu od kilku dni na poziomie 2.28, 2.30. Widzę tylko opcję składającą, wygaśnięcie 2.50, 16.03.2007.

Może znów nieco wzrosnąć.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
Transakcja z dnia 19.07.06 zakończona po kursie 2,34. Ostatnie dni były trudne, ale przy lekkim spadku kursu może znowu się to stać interesujące. Kontynuuj obserwację tego tytułu. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Andi
brak nowości.... Deszcz, deszcz i mimo to dzisiaj ponownie wzrost o 14 rupii!

Napisany przez Simona
Nie teraz. Wczorajszy odcinek 10vor10 zawierał raport dotyczący nowości związanych z firmą Swiss Steel. Krótko wspomniano również nazwę Von Roll. (Chodziło o wyodrębniony obszar, jeśli dobrze pamiętam). Prawdopodobnie wielu znowu będzie myśleć, że Von Roll to TA firma stalowa. :lol: Cieszę się jednak, że im idzie. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Andi
Hej wszystkim

Przykład Roll :
Czy ktoś może wyjaśnić mi sens takich transakcji (w interwałach co 5 minut) (fragment z dzisiejszego Swissquote) :

77 12:57:05 2.45 56 +
76 12:52:03 2.45 56 +
75 12:47:04 2.45 57 +
74 12:42:04 2.45 53 +
73 12:37:04 2.45 52 +
72 12:32:04 2.45 71 +
71 12:27:04 2.45 85 +
70 12:22:04 2.45 74 +
69 12:17:01 2.45 65 +
68 12:12:01 2.45 70 +
67 12:07:01 2.45 73 +
66 12:02:01 2.45 79 +
65 11:57:01 2.45 83 +
64 11:52:01 2.45 82 +
63 11:47:01 2.45 82 +

Kto może stać za takim postępowaniem ?
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienia.
Miłego wieczoru i pozdrowienia
Andi

Napisany przez ADMCI4
cześć Andi

nie wiem. mogę sobie jednak wyobrazić, że po stronie sprzedawcy stoją pracownicy. przed restrukturyzacją firma Roll wręczyła wszystkim pracownikom akcje jako prezent świąteczny. na pewno było kilku pracowników, którzy zatrzymali te akcje. jednak kurs akcji w ostatnich latach nie wzrósł znacząco, więc być może teraz kilku pracowników pozbywa się tych małych pakietów.

Napisany przez ADMCI4
ponownie pojawiają się informacje na temat Von Roll. W obliczu wyższych cen miedzi prognozowany wzrost obrotów nie jest zbyt imponujący...

Zurych (AWP) - Von Roll Holding AG zakłada, że po obrocie w wysokości 462 mln CHF w roku obrotowym 2005, w tym roku będzie to już pół miliarda CHF. Jednak liczba pracowników nie rośnie proporcjonalnie do obrotów - powiedział CEO Walter Vogel w wywiadzie dla Basler Zeitung (BaZ, wydanie z 25.09).

Firma teraz produkuje w Szanghaju, gdzie otwarta została 17. fabryka Von Roll na świecie. Produkcja w Chinach nie ma wpływu na jedyny szwajcarski zakład produkcyjny w Breitenbach. Produkcję w Chinach uruchomiliśmy ze względu na rynek lokalny, a nie głównie z powodu niższych kosztów - wyjaśnia Vogel. Ponadto produkcja w Szanghaju wymaga dużych inwestycji w maszyny, dlatego w Chinach produkcja nie może być znacznie tańsza niż w Breitenbach.

Ewentualny wzrost liczby pracowników miałby miejsce głównie tam, gdzie produkcja jest pracochłonna, głównie w Brazylii, Indiach i Chinach. W Breitenbach przybędzie kilkunastu pracowników - powiedział CEO. Dotychczas zatrudnionych tam było 380 pracowników przez długi czas.

Rynek przejęć w branży znów nieco ożywił się. W tym roku już przeanalizowaliśmy trzy przejęcia, ale wszystkie one zostały odrzucone - powiedział Vogel.

Napisany przez Simona
Obecnie nie mam. Dzisiaj rzeczywiście wzrosły o 0,04 Räppli. Niestety wzrost kursu tutaj idzie bardzo powoli. Ostatni raz były na poziomie 3 franków w maju 06. I nowe dane będą dostępne dopiero na początku 2007 roku... Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Andi
Zürich, 13.10.2006/ Von Roll osiągnął pod koniec trzeciego kwartału 2006 roku wzrost o 19% w porównaniu z poprzednim rokiem w zakresie zamówień oraz o 21% w przypadku obrotu.
W jednostce biznesowej Electrical wzrost zamówień wyniósł 21% i osiągnął 320,3 mln CHF, a obroty wzrosły o 24% do 306,0 mln CHF. W jednostce biznesowej Industrial zamówienia wzrosły o 14% do 101,3 mln CHF, a obroty o 12% do 100,4 mln CHF. Pod względem geograficznym nadal nie istnieją znaczące różnice, wzrost w poszczególnych regionach był dwucyfrowy.
Wzrost cen miedzi przyczynił się w około 8% do wzrostu.

Pozdrawiam
Andi

Napisany przez Simona
Dobre wyniki pośrednie, dane na cały 06 rok powinny być w porządku. Opcja niewykupienia - wykonanie 2.50/data wygaśnięcia 16.03.07.-

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Andi
Emittent Von Roll Holding AG Data transakcji 10.10.2006 przez członka zarządu nie wykonawczego Rodzaj transakcji Zakup 35166 sztuk w kwocie 90376.62 CHF (odpowiada 2.57 CHF / sztuka) Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do udziału ISIN CH0003245351 Emittent Von Roll Holding AG Data transakcji 09.10.2006 przez członka zarządu nie wykonawczego Rodzaj transakcji Zakup 50000 sztuk w kwocie 130000.00 CHF (odpowiada 2.60 CHF / sztuka) Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do udziału ISIN CH0003245351 Pozdrowienia Andi

Napisany przez Simona
...Myślałam to samo, gdy zobaczyłam wpis kilka dni temu :wink: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Andi
Przyjemny jesienny dzień minął i zaskakująco (!) miło, że dzisiaj Von Roll podskoczył ponad 3 CHF!

Miłego wieczoru,
Andi

Napisany przez Simona
Dzisiaj ponownie zdecydowałem się na zakup po cenie 3,45. Firma Roll zwykle jako jedna z pierwszych publikuje swoje wyniki roczne w styczniu. Mam pozytywne oczekiwania wobec tego. Ponadto cena miedzi wzrosła, co jest korzyścią dla firmy. Już istnieje artykuł na ten temat w tej rubryce.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Springer

Ponadto cena miedzi wzrosła, co jest korzyścią dla firmy. Na ten temat została już opublikowana wiadomość w tej kategorii.

Pytanie: Czy firma Von Roll musi również kupować miedź jako surowiec? Następnie przetwarzają ją na produkty izolacyjne, przewody, itp.

Czy oznacza to jednak, że jeśli cena miedzi rośnie, przenoszą ją na swoich klientów, aby móc czerpać z tego zyski (wyższe koszty zakupu -> mniejsze marże)? Czy ktoś może mnie oświecić w tej sprawie?

Napisany przez Simona
Cena hurtowa zawsze jest tańsza niż cena, którą płaci klient/konsument końcowy. Wyższe ceny są przerzucane. (Cena ropy naftowej jest między innymi przykładem tego). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Czy kradzież miedzi z zakładu von-roll także miała miejsce? Przeczytałem gdzieś na marginesie, że w Szwajcarii obecnie znika sporo miedzi. Mam nadzieję, że jest to objęte ubezpieczeniem.

Napisany przez ADMCI4
peitschi, myślę, że wszyscy są ubezpieczeni.

Co do pytania Springera. Simona na pewno kiedyś wspomniała o punkcie, ale to jeszcze nie wyjaśnia, dlaczego pewne firmy mogą czerpać zyski z rosnących cen miedzi.
Chodzi bardziej o wzrost wartości zapasów, co jest pozytywne. Ponadto większość firm kupuje surowce 3-12 miesięcy wcześniej i ma pewien margines. Jeśli cena surowców wzrasta w tym czasie, mogą osiągnąć zyski. Krytyczny czytelnik może teraz zapytać moją teorię, jak to wygląda w przypadku spadających cen... Otóż... Wtedy wygląda to inaczej, chyba że zabezpieczy się w odpowiednim momencie.

Wyraźnie wiele spekulacji (CK!) i mało fundamentów!
Jeśli chodzi o trading, to nie ma szkody, prawda?
Po prostu nie mogę się zbyt z entuzjazmem odnosić do tych nieuzasadnionych zabaw kursowych, które wzrastają teraz o +7%! bez podstaw.

13:30 RYNEK / Von Roll dalej rośnie - Plotki na każdy temat
Nazwa Ostatnia zmiana
VON ROLL I 3.64 0.24 (7.06%)

Zurych (AWP) - Akcje zwykłe Von Roll Holding AG w środę kontynuują wzrost kursu, już dzień wcześniej walor zyskał znacząco. Na rynku krążą różne plotki i próby wyjaśnienia wzrostu. Marków uczestnicy szacują jednak, że Von Roll jest często obiektem spekulacji.

Do godz. 13.35 akcje Von Roll zyskują 5,8%, osiągając 3,84 CHF, a cały rynek (SPI) wzrasta o 0,38% do 6861,17 punktów.

Coś się dzieje, powiedział jeden z handlowców, ale nie był w stanie wyjaśnić tego wzrostu. W przypadku Von Roll często mamy jednak do czynienia ze spekulacjami, zniósł jednak histerię. Inny handlowiec wspomniał o znacznej zbyt dużej sprzedaży, która miała miejsce kilka dni temu. Spowodowało to zdejmowanie presji z akcji i ponowne otwarcie drogi do góry.

Nieco bardziej konkretne doniesienia dochodzą od innego uczestnika rynku. Przekazuje on plotki, że grupa inwestorów wokół przemysłowców Ronnera, Straumanna i Maaga planuje zwiększenie swojego ostatnio 20,5% udziału. W ostatnich dniach handlowych można było także zaobserwować impulsy popytowe na instrumentach pochodnych.

W momencie sporządzania raportu nie można było skontaktować się z przedstawicielem Von Roll.

ra/jb

zgadza się! wiadomość nie jest już najświeższa, pochodzi z 15.11

Napisany przez Simona
:P Drogi cybercrash, wiem, że Von Roll to twój ulubiony tytuł.-

Skąd wiadomość i kiedy?

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4

Skąd ta informacja i kiedy?

:?: przecież napisane jest, że od AWP

Napisany przez ADMCI4
Ten komunikat prawdopodobnie pochodzi z dnia 15.11.

Napisany przez Simona
:P Ok, nie zauważyłem, że wiadomość pochodziła od All Want Power.

W ten sposób spadki z ostatnich czerwonych dni zostaną prawdopodobnie zniwelowane.
Byłoby fajnie - kontynuuj...

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Springer

peitschi, myślę, że wszyscy są ubezpieczeni.

Co do pytania Springera. Simona na pewno kiedyś wspomniała o punkcie, ale to jeszcze nie tłumaczy, dlaczego niektóre firmy zyskują na rosnących cenach miedzi.
Chodzi bardziej o zyski z wartości zapasów, co jest pozytywne. Ponadto większość firm kupuje surowce 3-12 miesięcy wcześniej i ma pewien margines. Jeśli w tym czasie cena surowców rośnie, mogą osiągnąć zyski. Krytyczny czytelnik może teraz zapytać o moją teorię, jak jest z kursami spadającymi... Voila ... W takim przypadku wygląda to inaczej, chyba że się zabezpieczy odpowiednio we właściwym momencie.

Cześć Cupra, kolejne pytanie: Koniec okresu jest oceniany na podstawie inwentaryzacji magazynu (przepis, wzrost lub spadek), ale niezrealizowane zyski (miedź nadal jest w magazynie) muszą być wykazane tylko według cen nabycia (przepis dotyczący wyceny), co oznacza, że jeśli cena miedzi rośnie, moje aktywa w bilansie nie powinny rosnąć, a powinny pozostać takie same, czyli równowartość zakupu (lub niższa w przypadku rezerw ukrytych)?

Jednak jeśli zdecydowałbym się sprzedać surowiec na rynku (bez jego przetwarzania), to jestem świadom, że wyższa cena wygenerowałaby nadzwyczajne zyski (nieoperacyjne zyski, chyba że byłbym handlowcem).

Wydaje się, że mam tam pewną zagwostkę, przepraszam.

Potwierdzam, że zakup surowców w takich branżach jest konieczny, u nas głównie miedź, nikiel i ołów są ważne, są zamawiane z 6-12-miesięcznym wyprzedzeniem. Zazwyczaj dostawcy dodają jeszcze znaczne marże, ponieważ koszty magazynowania praktycznie 1:1 przechodzą na klientów z powodu ograniczonej dostępności...

Nawiasem mówiąc, musieliśmy ogrodzić nasze odpady, stał się to biznesem kradzieży starych metali i ich sprzedaży

Napisany przez Simona
Choć nie jestem Cupra, ale nie do końca rozumiem pytanie - ops: Być może on je zrozumie.

Od kilku dni martwi mnie fakt, że pewne osoby znowu wykazują ogromne zamiłowanie do okrągłych liczb. Od poniedziałku ponownie jest tam 18 sprzedawców sprzedających po 3.70, a od dzisiaj nawet 19, którzy chcą pozbyć się swoich 76583 tytułów. Czy nie można by było tego jakoś mądrzej rozłożyć? Być może wtedy Von Roll dołączyłby jeszcze do końcówki roku. - Co powiesz na trochę namysłu.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
Simona, nie mów tego, to denerwujące. Patrz też ABB na 20...

@Springer: Metoda wyceny, o której wspominasz, istnieje, tak. Ale istnieją także inne uznane metody wyceny zgodne z MSSF. Na przykład metoda 12-miesięcznej wyceny średniej ceny. Patrz tutaj:
https://www.finanzxl.de/lexikon/Vorra...ff_IAS_23.html
Jak jednak robi to Von Roll w tym przypadku, nie wiem. Musiałbyś sprawdzić sprawozdanie finansowe, na pewno tam jest napisane. Myślę, że ogólnie można powiedzieć, że firmy przetwarzające surowce zyskują na wzroście cen surowców, ale potem też mają straty, gdy ceny spadają. Z wyjątkiem bardzo sprytnych firm, które przewidują szczyt i zmieniają swoje zwyczaje zakupowe itp. na szczycie. Z mojego doświadczenia jest to jednak raczej rzadkie.

Napisany przez Springer

Simona, nie mów tego, to denerwuje. Zobacz również ABB na 20...

@Springer: Metoda wyceny, o której wspominasz, istnieje, tak. Ale istnieją również inne uznane metody wyceny zgodne z MSSF. Na przykład wycena na podstawie 12-miesięcznej średniej ceny. Zobacz tutaj:
https://www.finanzxl.de/lexikon/Vorra...ff_IAS_23.html

Nie jestem jednak pewien, jak to robi Von Roll w tym przypadku. Musisz sprawdzić raport okresowy, tam na pewno to znajdziesz. Uważam, że ogólnie można powiedzieć, że firmy przetwarzające surowce mogą korzystać z rosnących cen surowców, ale też mogą przegrać, gdy ceny spadają. O ile oczywiście nie są to firmy bardzo sprytne, które przewidują szczyty i zmieniają swoje nawyki zakupowe w odpowiednim momencie. Jednak z mojego doświadczenia rzadko się to zdarza.

Dziękuję Cupra, trafiasz w sedno i zrozumiałeś mnie, byłem zbyt zagłębiony w OR swoimi myślami. Link też mi się podoba, dokładniej przyjrzę się międzynarodowym metodom wyceny, dzięki!

Miło, że na tym forum jest miejsce także na trudne i nietypowe pytania.

Napisany przez ADMCI4
Wycena zgodnie z OR nie ma zastosowania w tego rodzaju przedsięwzięciach, ponieważ przedsiębiorstwa notowane na głównym segmencie rynku muszą składać sprawozdania finansowe zgodnie z MSSF (IAS/IFRS) od 2005 roku. Zatem obowiązujące jest MSSF 2.

Zasoby (w tym miedź w przypadku von Roll) bilansowane są według niższej wartości pomiędzy wartością nabycia a wartością netto sprzedaży. Znany zakres dla towarów, który jest dopuszczalny zgodnie z prawem handlowym, tutaj nie ma zastosowania -> prawdziwy i sprawiedliwy obraz. Z wyjątkiem nagłych spadków cen sprzedaży, zazwyczaj uwzględnia się wartość nabycia. Aby to określić, stosuje się dwie metody: FIFO i średniej ceny. Oznacza to nie tyle alternatywę w wycenie, co wybór metody ustalania wartości. Przy czym metoda FIFO jest najczęściej stosowaną. Przy średniej cenie również nie jest łatwo określić wartość średnią w okresie, gdy dokonuje się zakupu w jego trakcie... Może okazać się, że w tym samym okresie dokonuję kolejnych zakupów po różnych cenach.

Z wzrostem cen korzystają ci, którzy są w stanie kupować tanio, przetwarzać i sprzedać, gdy cały wzrost cen surowców jest w pełni uwzględniony w cenie sprzedaży. Zatem zyskuje ten, kto ma nosa i kupuje dużo, gdy ceny są niskie, pytanie tylko, kto wie z góry, kiedy cena osiągnie dno? To tak jak z akcjami.

Albo podejmujesz ryzyko i szansę i prowadzisz swój biznes w ten sposób, albo ubezpieczasz się tutaj również.

Chciałem napisać coś krótkiego... i chyba zeszłem na zbyt logiczne tory, co chyba jest zrozumiałe dla wszystkich tutaj... ops: Przepraszam

Pozdrowienia
Technischer

Napisany przez Springer
Dziękuję Technicznemu za uzupełnienie, spełniasz swoje imię :wink:

Proponuję, abyśmy dyskutowali o takich tematach/dziedzinach w dziale Narzędzia techniczne na forum, wtedy nie będziemy przeszkadzać w tym wątku.

Jeśli ktoś ma odwagę, to może otworzyć taki wątek na przykład o różnych Ocenach łożysk lub podobnych tematach :arrow:

Napisany przez ADMCI4
No cóż, mój post nie był aż tak techniczny, prawda? :wink: Do tej pory uważałem, że myślę raczej praktycznie i nie tylko teoretycznie...Podoba mi się pomysł z wątkiem i dodam swoje trzy grosze, gdy będę miał coś do powiedzenia. Po prostu nie jestem taki wytrawny w sprawach giełdy jak wy tutaj... Ale zawsze z zainteresowaniem to obserwuję.

Napisany przez ADMCI4
Jak oceniacie dalszy rozwój kursu Vonroll? Jestem dość niezdecydowany.

Napisany przez Andi
Von Roll pokona czwórkę w pierwszym kwartale 2007 roku. Można założyć, że grube dane za rok 2006 zostaną opublikowane w styczniu i będą dobre. Interesujące było, gdy akcje - długo notowane poniżej 3 - gwałtownie wzrosły do okolic 3.5 i obecnie utrzymują się w tym zakresie. Ktoś coś wie. A także Straumann i inne spółki w końcu będą chciały zarobić! (Można sobie tam wyciągnąć swoje wnioski.) Pozdrowienia Andi

Napisany przez Simona
Tak więc ogólne liczby, czyli obroty i liczba zamówień, na pewno zostaną przedstawione pod koniec stycznia. Dokładna data jeszcze nie jest mi znana. Ale na pewno się pojawią...

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
Andi: bardzo zaszyfrowana wiadomość od ciebie czy mogę dowiedzieć się o związku między straumann a von roll? Oskar K. Ronner, 6300 Zug (CH), Thomas Straumann, 4052 Basel (CH), i Rudolf Maag, 4102 Binningen (CH), razem zakupili 27 859 €™078 opcji. Odpowiada to udziałowi w prawach głosu w wysokości 25,16 procent. Ta sama grupa posiada 516 320 akcji na okaziciela (udział w głosowaniu wynosi 0,46 procent). Grupa ma teraz udział w głosowaniu wynoszący w sumie 25,63 procent i jest reprezentowana przez Oskara K. Ronnera, 6300 Zug (CH). --> Czy to masz na myśli w kontekście Straumanna? Teraz wystarczyłoby tylko wiedzieć, co masz na myśli mówiąc robić kasę. Jeśli grupa zmniejszyłaby swój udział akcji, to cena spadłaby znowu! Podniesienie się powyżej granicy 4 byłoby oczywiście miłe. Kilka miesięcy temu w Stockach było napisane, że von Roll jest zbyt mały, aby przetrwać (więc mogłoby być ofiarą przejęcia?!) Obecnie jest to nudne machanie między 3,55 a 3,60, chociaż SMI cały czas przeżywa wzrosty

Napisany przez Andi
Mimo że nie mam żadnych faktów (sorki!), jestem przekonany, że Von Roll zostanie przejęte raczej wcześniej niż później (zresztą nie jestem fanem akcji, F&W dostarcza mi lepsze informacje za tę cenę).
-A potem Straumann i spółka zrealizują swoje udziały za kilka CHF. (W końcu nie są z Armii Zbawienia...)

Powodzenia na początku roku 07 i pozdrowienia
Andi

Napisany przez ADMCI4
Nie jestem zadowolony z KCV.. jest dość wysokie, z tego co widziałem (44 lub coś takiego?).. Przejście po odpowiedniej cenie powyżej 4 Fr. byłoby oczywiście wspaniałe

btw: Może znam FuW zbyt mało, ale jestem zadowolony ze Stocks. Naprawdę dają dobre wskazówki inwestycyjne.

Jednym z minusów ich porad jest to, że zazwyczaj cena akcji już bardzo wzrosła, więc potencjał wzrostu nie jest już tak duży... Ale to zrozumiałe, nie chcą raportować o każdym najmniejszym wzroście kursu i zabezpieczać się przed większymi spadkami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata