Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: KUEHNE&NAGEL INT N WHEN KNIN) - KUEHNE&NAGEL Międzynarodowa Niederlassung WHEN KNIN)

Napisany przez Simona
Kühne & Nagel, to właściwie dobry tytuł, ale po prostu nie radzi sobie w latach 90. Czy to winna manipulacji olejem? I tym, którzy wciąż wierzą w ten bełkot. Pozdrowienia, Simona

Re: KUEHNE&NAGEL INT N WHEN KNIN) - KUEHNE&NAGEL Międzynarodowa Niederlassung WHEN KNIN)

Napisany przez 2cybercrash

Nie, Kühne&Nagel jest na fali akwizycyjnej, planuje kolejne przejęcia, guru popełnił głupi błąd, ale kurs okazał się zadziwiająco wytrzymały. Znalazłem się na straty księgowe i obecnie nie dokupuję. Już wcześniej ostrzegałem przed kursami powyżej 100. Wszystko w porządku, pozostań przy tym i obserwuj sytuację. Wysokie loty obecnie nie wchodzą w grę!

Napisany przez Simona
Tak, znamy komunikat z 30.8.06. (Poniżej). Nikt nie musi się martwić, chcą podwoić dochód, a gotówki na przejęcia mają wystarczająco dużo, nawet bez dodatkowego publicznego wsparcia.

https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=21771&z=3

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez bruno.d
Jacy są kandydaci na przejęcie? A co powiesz na Panalpinę?

Napisany przez Simona
Nie wiemy jeszcze. Ale nie sądzę, żeby były to notowane na giełdzie firmy. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Czego można oczekiwać po wynikach kwartalnych Q3 23 października? Pozdrowienia,Simona

Napisany przez ManfredBali
Kurs spoczywa w okolicach 84.
Brak nowych informacji :?:
Zaskakujące, że mimo trwającej od ponad miesiąca wyprawy zakupowej, nie ma nawet jednego plotkarskiego doniesienia?

Przecież niskie ceny ropy naftowej powinny przynieść korzyści (tak jak w przypadku chemii)?
W tym kontekście oczekuję dobrych wyników.

Zamierzam wejść na rynek, jeśli kurs jeszcze nieco spadnie.

Napisany przez ADMCI4
Jestem w to również zaangażowany.

Powód:

Pasma Bollingera generują sygnał kupna!

Pozdrawiam saimix

Napisany przez ADMCI4
choć trochę wcześnie... :wink:

Napisany przez Simona
Kühne & Nagel-News:

https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2006-10/artikel-7127555.asp

Zapłacone 23.10.06

Pozdrawiam,
Simona

Napisany przez Simona
Kühne % Nagel, dane:

23. października (Reuters) - 9 miesiące do 30. września 2006 r.
Grupa (o ile nie zaznaczono inaczej, wszystkie kwoty w mln SFR)

Obecnie Rok poprzedni Zmiana
w procentach
Przychody 13.289 10.079 +31,9
EBITDA 611 399 +53,1
Zysk przed opodatkowaniem 429 305 +40,7
Zysk netto 315 217 +45,2

(Redagowane przez Ellę Luxton w Tiverton, Anglia)

((Redakcja w Zurychu +41 1 631 7342, fax +41 1 251 0476,
zurich.newsroom@reuters.com))

https://www.nzz.ch/2006/10/23/wi/newzzETMF8BG0-12.html

Pozdrowienia,
Simona

I dlaczego kurs spada? Moje celowe sprzedaży (+10%) na razie muszą zostać odłożone. :twisted:

Dzisiaj nie jest moim dniem:
również Fastweb traci na wartości (-7.57%)

Mam nadzieję, że uda mi się sprzedać akcje Merck (przed ogłoszeniem wyników!)

Rich: FRO jest zwolniony z podatku od zysków kapitałowych (zgodnie z informacją od mojego banku) :lol:

Napisany przez richard100

Rich: FRO jest zwolnione z podatku od transakcji rozliczeniowych (zgodnie z moim zapytaniem w banku) :lol:

Dzięki Manfred. :lol:
Prawdopodobnie zainwestuję w to moje ostatnie kilka dolarów. Kupuję 2. transzę.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
@ Manfred dotyczący KNIN

A dlaczego kurs spada?
Na razie muszę zapomnieć o swoim celu sprzedaży (+10%).

Ponieważ wygórowane oczekiwania analityków nie mogły zostać spełnione. Możesz wybrać tutaj na dole. Klaus Herms jednak pozostaje optymistyczny i chce zakończyć rok z wyraźnie poprawionym wynikiem. Być może wystarczy zysku w kwadracie? :arrow:

https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/kuehne-nagel.asp

Pozdrowienia,
Simona

Dziękuję. Teraz widzę (wróciłem właśnie z tenisa, tam też dostałem po plecach). :cry:

Napisany przez richard100
FRO

ok 2.Część ponownie wprowadzona za 35.66$
Według zasady. Kup i pozwól leżeć... i dobrze zarabiać na dywidendach.
Pozdrowienia Rich

Napisany przez Simona
Mimo wczorajszych dość dziwnych oczekiwań analityków Kühne & Nagel znowu się odbija. Tytuł ma potencjał, a oceny na poziomie 110 nie są złe. Więc nie zniechęcaj się. To już będzie dobrze.
Czwarty kwartał powinien, zgodnie z wypowiedziami Kühne & Nagel wczoraj wieczorem w wieczornych wiadomościach/TV, wypaść jeszcze lepiej. Dlatego można spodziewać się doskonałego wyniku za 06 rok. Miło jest, gdy można się jeszcze poprawić. Lepiej niż na odwrót.

https://biz.yahoo.com/ap/061023/switzerland_kuehne_nagel.html?.v=1

Pozdrawiam,
Simona

Napisany przez Simona
A FuW ma takie zdanie na ten temat: (Tym razem się zgadzamy).

Kühne + Nagel pozostają atrakcyjni
Solidne wyniki pośrednie Niewielkie niedopasowanie oczekiwań Niezłomny wzrost

Autorstwa Christopha Gisigera

Akcje Kühne + Nagel miały trudności na początku tygodnia z powodu zbyt wysokich prognoz analityków. Pomimo tego, że wyniki za pierwsze dziewięć miesięcy potwierdziły ponadprzeciętny kurs wzrostowy, liczby pozostały nieco poniżej oczekiwań. W rezultacie papiery globalnie aktywnego koncernu logistycznego w poniedziałek straciły 3,9%, a we wtorek w słabym rynku straciły jeszcze trochę terenu. Rozczarowanie inwestorów jest zrozumiałe, ponieważ Kühne + Nagel zazwyczaj przewyższają oczekiwania.

Jednak dalej wart uwagi jest szybki wzrost firmy. Zwłaszcza segmenty frachtu morskiego i lotniczego znacząco przewyższały średnią branżową. Przeładunek transportowy drogą wodną wzrósł o 19%, podczas gdy rynek rozszerzał się o 9 do 10%. W powietrzu przewieziono o 11% więcej ładunku, co również przewyższało przeciętną branżową wartość około 5%.

Dalsze przejęcia nieuniknione

W przypadku zmartwienia dotyczącego transportu drogowego spółka zwiększyła moce produkcyjne w ostatnich miesiącach. Dążenie do posiadania własnej sieci w Europie jest tym samym o krok bliżej realizacji. Do 2009/10 zarząd tej dywizji zakłada wzrost rocznych przychodów do 5 mld CHF. Jednak bez przejęć to wyzwanie raczej trudno będzie osiągnąć. W obszarze logistyki kontraktowej, obejmującej m.in. realizację bardziej zaawansowanych zadań logistycznych, takich jak obsługa zamówień i montaż, integracja zakupionej na początku roku grupy ACR przebiega zgodnie z planem.

Przychody ze wszystkich segmentów w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosły o 32% do 13,3 mld CHF. Zysk operacyjny brutto wzrósł natomiast o 90% do 3,8 mld CHF. W segmencie frachtu morskiego zysk operacyjny EBIT wzrósł o 38% do 240 mln CHF, co stanowiło najwyższy wzrost w całym koncernie, podczas gdy straty w segmencie transportu drogowego zmniejszyły się z 13 do 7,9 mln CHF. Ostatecznie, zysk netto wzrósł o 45% do 314,5 mln CHF.

Jak potwierdza dyrektor naczelny Klaus Herms, zarząd spodziewa się znacząco polepszonego wyniku finansowego w bieżącym roku. Biorąc pod uwagę stosunkowo niewielkie różnice między prognozą konsensusową a wynikami pośrednimi, utrzymujemy naszą dość konserwatywną prognozę zysku na akcję w wysokości 3,84 CHF i przewidujemy na 2007 rok dalsze 4,50 CHF.

Historia wzrostu Kühne + Nagel jest również interesująca z perspektywy średnio- i długoterminowej. Postępująca globalizacja, rosnące zewnętrzne świadczenie usług logistycznych oraz konsolidacja w branży pozostają ważnymi czynnikami wzrostu. Ponadto pozycja rynkowa i dotychczasowe osiągnięcia zarządu koncernu uzasadniają nieco wyższą wycenę akcji Kühne + Nagel (współczynnik cena/zysk 19/2007) w porównaniu do papierów konkurencyjnej firmy Panalpina (18). Przejściowe osłabienie kursu, jak na początku tygodnia, stwarza okazje do wejścia na rynek.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
KNIN został dzisiaj rano pozostawiony przeze mnie. Niestety, został doszczętnie zjechany przez analityków. Być może potrzeba jeszcze trochę czerwonych Amerykanów, aby odwrócić sytuację i cześć. Przykro mi z powodu firmy, która faktycznie mogłaby być dobrą inwestycją. Obecne kursy mogą być zachętą do zakupu dla zainteresowanych inwestorów. Patrząc retrospektywnie, moje wejście było nieco za wysokie. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Jesteśmy na radarze. W okolicach 80 może się pojawić interesująca konstelacja.

Napisany przez David
Cześć wszystkim

Wczoraj znów natknąłem się na Kühne & Nagel, przed rozejmem akcji wrzuciłem je ponownie na rynek.

Muszę przyznać, że nie sądziłem, że po ogłoszeniu wyników tak znacząco stracą na wartości, ale okazało się, że byłem w błędzie. Dla mnie to dobra wiadomość, bo teraz będę mógł ponownie kupić taniej.

@Beat
Nie sądzę, że spadną do 80, ponieważ następne wsparcie znajduje się między 83/84 i zostało już 4 razy udanie przetestowane, co oznacza, że ma duże znaczenie.

Zobaczymy jednak, co jeszcze ta tydzień przyniesie... :?:

Sprzedaż KNIN na poziomie 86 prawdopodobnie okaże się błędem. Rozważałem również możliwość zakupu na poziomie 84 ze względów technicznych. Nie ma jednak pośpiechu, do końca 2006 r. kurs prawdopodobnie będzie stał, ale pozostaje atrakcyjny na rok 2007, przynajmniej tak jak Panalpina, na których kursach na pewno teraz nie będę gonić. PE KNIN wynosi 22 według UBS Quotes przy kursie 86 CHF, a PE PWTN 20 przy kursie 142 CHF.

Obniżyłem trochę moje ryzyko koncentracji w KNIN i sprzedałem 2/3 po 88,70 (+4%).
Dziś także zostałem obniżony do zatrzymania.

Zakupiłem jeszcze trochę Swissfirst: 75,20.
Tutaj również niewiele się dzieje, ale myślę, że można to zostawić. Dywidenda jest również ok.

Zakupiłem jeszcze trochę Gazpromu po 34,30.
Negatywnie, wysoki menedżer został cicho zastąpiony przez doświadczonego człowieka KGB.
Pozytywnie, współpraca z ENI zaczyna nabierać tempa. :idea:
Mam także ENI (podobnie jak Gazprom: Pies z sześcioma nogami, w którym państwo również zawsze mocno uczestniczy).
Wcześniej o tym informowałem (o znaczeniu, które teraz zostało zrealizowane).

Napisany przez beat
Zapowiedziany zysk w wysokości 430 - 440 mln euro wydaje się być poniżej oczekiwań. Jednakże obniżka o około 4% wygląda dramatyczniej, niż jest w rzeczywistości. To po prostu przycięcie trochę za wysokiego drzewa. Nie ma jeszcze powodów do skoku.

Trzymaj pewną liczbę udziałów z wysokim rel. wejściem KNIN. Poziom 100 jest obecnie psychologicznym murem, w okolicach 85 można spodziewać się silnego wsparcia. Jeśli cena ropy pozostanie niska przez dłuższy czas, to koszty paliwa spadną, a tym samym koszty transportu w przypadku KNIN. Nowe akwizycje muszą również zostać jeszcze strawione. Strategia polega na przełączaniu między Panalpiną (PWTN) a KNIN, biorąc pod uwagę oceny. Czy PWTN jest trochę zbyt wysoko wyceniony?

Napisany przez svx_biker
Od strony technicznej tytuł konsolidował się od prawie roku. Podział oraz silny wzrost (+100%) w 2005 roku sprawił, że wielu inwestorów stało się ostrożniejszych. Z punktu widzenia analizy wykresu tygodniowego utworzył się trójkąt, który został opuszczony na początku roku. Na tej podstawie można oszacować cel cenowy na około 130 CHF do końca roku.

Krótkoterminowo tytuł był teraz wykupiony. Silny wzrost musi być teraz strawiony. Spadek do poziomu około 90 - 92 CHF jest całkiem zdrowy. W tym miejscu pojawi się okazja do zdobycia dodatkowych akcji (lub pasujących warrantów). Wykres dzienne ma to przedstawić.

Trade KNIN dziś po konsolidacji od czerwca 2006 r. (Trade w odwrotnym kierunku nieco za wcześnie zaksięgowany) po raz pierwszy ponownie przekracza cenę nabycia. Obserwuj, czy może dojść do ataku na poziom 100 CHF. Był już osiągnięty, ale potem zjechano z niego. Ocena: Wskaźnik cena/zysk obecnie wynosi około 24/25, co jest nieco korzystniejsze niż w przypadku Panalpina. Wskaźnik cena/zysk na 2007 rok ma wynosić korzystne 21. Niskie ceny paliwa są korzystne dla tego sektora, ale być może nie na długo? Czy nadaje się do handlu? Oporowy poziom 100 CHF, jeśli zostanie pokonany, możliwy jest mniejszy skok. Teraz czy później?

Wspomnij pobieżnie, że całkowicie bez pośpiechu i bez plotek medialnych, a więc bez zagonienia, KNIN dosłownie żuje jako solidną strefę oporu 100 CHF. Dzięki temu dobrze zainwestowany trade z zeszłego roku teraz jest trochę powyżej. Dlaczego zawsze tak pośpiesznie?

Porada: trzymaj i pozwól się strawić, regularnie porównuj z równie solidnym i interesującym Panalpiną, która jest jednak trochę drożej wyceniana.

Napisany przez beat
Przedstawione liczby były w przybliżeniu zgodne z oczekiwaniami. Na dłuższą metę, akcje z pewnością warto rozważyć.
Spisały się dość dobrze podczas korekty. Być może z dobrymi wynikami finansowymi w tle.
Jeśli na giełdzie pojawi się kolejna fala sprzedaży, warto rozważyć pozycję na poziomie 87,5, co również byłoby dla mnie momentem zakupu. W chwili obecnej jest dla mnie nadal zbyt drogie, zaczynam reagować na ceny.

Napisany przez Simona
Nie zapomnij: LICZBY KNIN Q1: 23.04.07.

Warto ponownie przechować porcję. Po dobrych wynikach finansowych w 2006 roku i nadal dobrej sytuacji z zamówieniami, można spodziewać się również imponujących wyników kwartalnych.

Ostatnia 103,90...

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
Wyszedłem z tego z 106,-, trochę grosza w kieszeni. Do tej pory było bardzo trudno. Czy to nadal działa poprawnie po KE?

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez fritz
Świetny timing, dokładnie na dziennym maksimum.

Ale ciężkiego przebiegu kursu nie mogę potwierdzić, we wrześniu 01 cena akcji wynosiła 12 CHF, od tego czasu stale rosła, aż do wczorajszego maksimum 106.30; pomiędzy tymi momentami były drobne wycofania, które były okazją do dokupienia, trudno sobie życzyć czegoś lepszego - co w tym może być trudnego???

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez Simona
W ostatnich dziewięciu dniach było dość nudno, a przecież na wprowadzenie liczb powinno być widać trochę entuzjazmu. Ale go nie ma. Może w poniedziałek czeka nas pozytywne zaskoczenie. Wtedy cieszy się ten, kto jest zaangażowany.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez fritz
Ja, wcześniej zawsze była pewna radość związana z liczbami, ale w tym roku wszystko wydaje się być inne, tylko kilka tytułów wzrosło po dobrych wynikach, a także tylko po absolutnych najlepszych z oczekiwań liczbach. Teraz wielu inwestorów jest ostrożnych i woli wziąć zyski.

To pokazuje, że obecne szczyty są dość chwiejne, pozostaję więc na bocznicy, mam obecnie tylko jedną akcję blue-chip w portfelu (Holcim), być może dzisiaj pojawi się jeszcze Nestle, ale w przeciwnym razie pozostanę ostrożny, dopóki nie pojawią się wyraźne sygnały wzrostu. Niestety, cena ciągle rośnie teraz nawet bez wyraźnych sygnałów, co oczywiście oznacza, że mogę się mylić w mojej strategii, ale przynajmniej unikam zbyt dużego ryzyka.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez beat

..., ale przynajmniej unikam zbyt dużego ryzyka.

Cześć Fritz
Znowu nudzisz się na plaży?

Jest względne. Jeśli spojrzy się na ostatnie lata, największym ryzykiem, jakie można było podjąć, było nieinwestowanie.
Ale przyznaję, że coraz trudniej jest znaleźć dobre i bezpieczne inwestycje opłacalne. Ale nadal istnieją takie. Jednak gdy twoje jasne sygnały wskazują na północ, to nie będzie to łatwiejsze, ponieważ do tego czasu 2/3 odpowiedniego wzrostu już minęły.

To jak życie na plaży: Bez ryzyka nie ma zabawy.

Napisany przez fritz

Gdy patrzy się na ostatnie lata, największym ryzykiem, jakie można było podjąć, było nieinwestowanie.

Masz rację, ale szczerze mówiąc, czy myślałeś, że po dwóch małych korektach w lutym i marcu sytuacja tak szybko się poprawi? Zawsze czekałem na trzecią korektę, i wciąż czekam... jeśli się źle ułoży, to może to potrwać miesiącami.
Ale przynajmniej można spokojnie czekać na pięknej plaży

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez beat
[cytat=fritz">
Masz rację, ale szczerze mówiąc, czy sądziłeś, że po tych dwóch małych poprawkach w lutym i marcu będzie tak szybko wracać w górę?
[/cytat]
Tak fritz, właśnie tak myślałem i zareagowałem odpowiednio, kupując i optymalizując, oczywiście również odpowiednio zarabiając pieniądze. Wszystko jest pięknie udokumentowane i do odczytania na forum. Nie mogę sobie pozwolić na czekanie na Godota z boku, potrzebuję jeszcze trochę pieniędzy. I firmy, w które inwestuję, też nie czekają na boku, aż nadarzy się okazja...

Jednak trudno to pogodzić z łatwym życiem na plaży, albo to albo. Przynajmniej ten facet z barem plażowym pewnie się wzbogaci.

Napisany przez fritz
Gratulacje, Beat, świetnie oceniłeś sytuację. Ale to nie jest albo-albo, można również połączyć działalność giełdową z innymi aktywnościami, i chcę to zrobić, oczywiście nie wyciągnę z rynku maksimum zysków, ale na pewno nie zamierzam całe swoje życie ukierunkować na giełdę, jest zbyt wiele innych rzeczy do doświadczania. Nawiasem mówiąc, bary plażowe nie cieszą się zbytnią radością z mojej obecności, zazwyczaj widzą mnie tylko przebiegającego, czasem zatrzymującego się na świeży sok owocowy, i od czasu do czasu pijącego piwo, nic więcej. Pozdrawiam Fritz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata