Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak naprawdę dobra jest ubezpieczenie zdrowotne Central?

Napisany przez Mike Spezi
O Centrali już tutaj obszernie wspomniałem.
Nie ma znaczenia, czy dostosowania składek były lekko poniżej czy powyżej 60%. Obydwie sytuacje są fatalne!! Największymi poszkodowanymi przez tych niszczycieli pieniędzy są ubezpieczeni, którzy są tam ubezpieczeni od dłuższego czasu lub którzy już mają choroby, więc zmiana do lepiej działających firm zazwyczaj nie jest już możliwa!!

Mała wskazówka na marginesie: Kennzahlen PKV są publiczne i nie kłamią!

Pozdrawiam
mike

na aber bitte doch nicht so einen Vergleich??? das sind 144 Beschwerden von ich glaube über 8 Millionen Privatversicherten..das sind 0,0018 Prozent, das ist alles andere als repräsentativ...soory

Hallo Kobiasch, hier unterliegen Sie leider einem gewaltigen Irrtum! Wenn ein Versicherer 2,5 Mio Mitglieder zählt und ein Anderer nur 100.000, hat dies sehr wohl eine Aussagekraft , wie von Naseweis beschrieben. Man kann hier nicht einfach durch alle PKVs teilen!

Ob solche Erhebungen grundsätzlich eine allgemeine Ableitung auf die Qualität einer PKV zulassen, könnte man natürlich in Frage stellen.
Besser messbare Zahlen sind da zum Vergleich dienlicher. Diese findet man in den jährlichen Kennzahlen, wie vorher beschrieben. ( Leistungsquote, Nettoverzinsung, Altersrückstellungen, Zuwachs, etc.)

mfg
mike

Napisany przez awtowelo

Cześć Kobiasch, niestety podlegasz poważnemu błędowi! Gdy ubezpieczyciel ma 2,5 mln członków, a inny tylko 100 000, ma to zdecydowanie znaczenie, jak opisano to wyżej przez Naseweis. Nie można po prostu podzielić wszystkich PKV!

Czy tego rodzaju badania pozwalają w ogóle na ogólne wyciągnięcie wniosków na temat jakości PKV, można oczywiście kwestionować.
Do porównania bardziej mierzalne są liczby. Takie informacje znajdują się w corocznych wskaźnikach, jak opisano wcześniej (współczynnik świadczeń, oprocentowanie netto, rezerwy na starość, wzrost itp.)

Pozdrowienia
Mike

Można pięknie liczyć liczby, ale to jest kwestia ubezpieczenia zdrowotnego, a tam liczy się jednostka

można pięknie liczyć liczby, ale to jest ubezpieczenie zdrowotne i liczy się jednostka

Tak, ale co teraz zrobić z tym stwierdzeniem, odnosząc się do cytowanego przez Pana przez Pana tekstu?

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest dla jednostki tak dobre, jak wspólnota solidarna, którą reprezentuje!

Pozdrawiam
mike

Napisany przez awtowelo

PKV jest dla jednostki tak dobra, jak dobrze reprezentuje się w niej cała społeczność solidarna!

Przeczytajcie!! i zastanówcie się

Spojrzenie na Waszą sygnaturę naturalnie wyjaśnia mi Wasze wypowiedzi, dzień dobry panowie przedstawiciele.
Czy czytaliście to wszystko kiedyś, być może z perspektywy klienta??
Tutaj ustalane są ubezpieczenia zdrowotne, manipuluje się liczbami, czy wierzycie w ten balagan??
Spójrzcie do gazety, do rzeczywistego życia.
Ubezpieczenia zdrowotne publiczne generują miliardy zysków, mimo że tam jest ubezpieczona większość emerytów, poszukujących pracy, itp.
PKV wymaga badania zdrowotnego przed przyjęciem, innymi słowy: odrzuca się osobę chorą lub taką, która mogłaby generować koszty.
Współpłacenie zmniejsza koszty dla PKV, a ubezpieczony dba o swoje zdrowie, aby nie powstawały zbędne koszty.
Dlatego Centralna naliczyła 60% na moją składkę, zauważcie bez uprzedzenia, bez uzasadnienia, po prostu tak, na pytania nie odpowiada się, mój prawnik nie dostaje odpowiedzi, ale ma być wszczęte postępowanie upominawcze przeciwko mnie, ponieważ płacę tylko starą składkę. Z kolei ja wartość składamy jako pozew o odszkodowanie.
Skoro nie ma pieniędzy, dlaczego są zwroty składek??
Gdzie są zgromadzone rezerwy emerytalne??

Napisany przez Naseweis

Czytaj!! i zastanów się

Spojrzenie na twoje podpisy naturalnie wyjaśnia mi twoje wypowiedzi, dzień dobry panowie przedstawiciele.

również dołączam do grona przedstawicieli ubezpieczeń!

Czy czytaliście to wszystko, może raz z perspektywy klienta??

Nie muszę czytać tekstów, aby mieć perspektywę klienta.
Mam ją przy każdej rozmowie z klientem i decyduję na podstawie sytuacji, czy PKV w ogóle jest sensowne dla klienta.
Oczywiście dzielę się moimi przemyśleniami z klientem.
Na tym miejscu muszę zauważyć, że jestem absolutnym przeciwnikiem tanich stawek, tak jak to praktykowała Central (Strukis w Deutsche Vermögensberatung).

Tutaj organizacje ubezpieczeniowe są ukierunkowane, manipuluje się liczbami, czy wierzycie w to wszystko?? Spójrzcie do gazety, do życia realnego.

Nie powinno się potępiać wszystkich pośredników ubezpieczeniowych (agentów jak i maklerów), ponieważ niektóre struktury lub podrzędni pośrednicy nie mają bladego pojęcia o doradztwie w sprawie PKV i wielu klientów oszukuje tylko z powodu chciwości zysku.

Ubezpieczenia zdrowotne prowadzą miliardowe zyski, pomimo że tam są ubezpieczeni większość emerytów, osób poszukujących pracy itp.
PKV wymaga badania zdrowotnego przed przyjęciem, innymi słowy: osoba chora lub mogąca generować koszty zostaje odrzucona.
Samoobciążenie zmniejsza koszty dla PKV, a ubezpieczony dba o swoje zdrowie, aby koszty były jak najniższe.

To wszystko jest prawdą. Tylko trzeba także zwrócić uwagę na różnice.
Ubezpieczony w GKV płaci składkę zgodnie z dochodem.
Ubezpieczony w PKV według wieku.
Dlatego składki muszą być całkowicie inaczej obliczane.

Dlatego Central nalicza mi 60% składki, nota bene bez uprzedzenia, bez uzasadnienia, po prostu tak, na pytania nie odpowiada się, mój prawnik nie dostaje odpowiedzi, ale wobec mnie ma być wszczęte postępowanie upominawcze, ponieważ płacę tylko starą składkę.

Pojawia się tu kilka pytań:
Czy także zawarliście którąś z tych tanich umów?
Dlaczego wybraliście akurat Central?
Czy zostaliście źle doradzeni?

Jeszcze raz zaznaczam, że wydam na to pozew o odszkodowanie.
Jeśli nie ma pieniędzy, dlaczego są zwroty składek??
Gdzie są zgromadzone rezerwy emerytalne??

Po prostu dajcie sobie znać swoje obecne rezerwy emerytalne.

Cześć,

Pozdrawiam N.

PS: Prawdopodobnie w ciągu najbliższych lat z rynku zniknie wiele PKV. Kto wie, jak długo jeszcze będzie istniała C.....

Czytaj!! i zastanów się

Możesz zatrzymać ten frazes dla siebie, bo odsyłam go z powrotem do Ciebie.
Może zdejmiesz swoją powierzchowność i przeczytasz ten wątek od początku. Wówczas być może zauważysz, że to właśnie ja ostrzegałem przed zagrożeniami i różnicami między dostawcami prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych PKV. Wyraźnie wyjaśniłem, co można sądzić o Central!!! Dlatego wskaźniki są jasnym sygnałem, z którego fachowcy mogą łatwo odczytać, jak dobrze lub źle jest zarządzane! Tak więc jest różnica, czy jak w przypadku Kobiasch, było 20 skarg na 100 000 członków, czy 30 na 2,5 mln. członków. Takie liczby nie nadają się do ogólnych wniosków. W ogóle nie mówią nic o rentowności i stabilności PKV.

To, co dzieje się w Central, było w branży dawno zauważalne i logiczne. Ta zacofana firma nie tylko zakończyła sprzedaż przez względnie kompetentnych pośredników, skupiając się jedynie na Deutsche Vermögensberatung, której głównym celem, według mnie, zawsze było optymalizowanie swoich własnych finansów, a nie klienta, ale od zawsze prowadzono politykę taryfową otwierania i zamykania, co skutkuje tendencją do niedoszacowania taryf, zamykania i skutkującego koniecznością skrajnych dostosowań składek!

Proszę przeczytać o tym tutaj:

Prywatne ubezpieczenia zdrowotne ? Wikipedia

Stabilność składek a postęp medyczny

tam problem jest doskonale opisany.

Nawiasem mówiąc, darń nie znajdziesz u nas podwyżek składek w wysokości 60% w taryfie lub dla osób samozatrudnionych. Jest na to powód!!

Ogólnie rzecz biorąc, należy powiedzieć, że należy oczekiwać dalszych podwyżek składek, zarówno w PKV, jak i GKV. Jest wiele powodów. Opieka medyczna staje się coraz lepsza, ale też kosztowniejsza, ludzie żyją coraz dłużej i generują większe koszty szczególnie w starszym wieku. Praca objęta ubezpieczeniem społecznym z średnimi i wyższymi dochodami staje się coraz rzadsza, a więc i wpłacane składki są mniejsze. Granica obowiązkowego ubezpieczenia jest coraz wyższa (50 800 euro), co sprawia, że możliwości przejścia do PKV stają się trudniejsze. Tak więc również ważne, aby nowe pokolenie z zdrowymi ryzykami zaczęło coraz bardziej brakować. Twój obraz obecnych nadwyżek w GKV to tylko przejściowe zjawisko! Przez dziesięciolecia było zupełnie inaczej, poruszaliśmy się tylko w obszarze długów! Nadwyżki zostały osiągnięte poprzez jednolitą składkę i ciągłe obniżanie świadczeń. (Dentysta, leki - środki lecznicze ...... Opłaty własne, opłata za wizytę w gabinecie, itp.) I co, proszę bardzo, zostało dotychczas wypłacone do pacjentów ubezpieczonych prywatnie????!!!! NIC!!!
Przeciwdziałanie temu problemowi stanowi wielkie wyzwanie społeczne na przyszłość! Finansowane podatkami, opłata ryczałtowa bla, bla, bla do tej pory w innych krajach (np. w Szwajcarii) doprowadziły tylko do chaosu i redukcji świadczeń, a także do większych dodatkowych obciążeń portfela, aby nie rezygnować z przyzwyczajonych świadczeń.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez Neptun
Świetne tezy, niestety w Centralu od lat zwiększane są opłaty własne nawet dla stałych klientów. CVH250 sugeruje opłatę własną w wysokości 250€, ale jest ona ustalona na 325€, a obecne postępowanie rodzi wiele pytań dotyczących przyszłości.

Napisany przez tequila
Wspaniałe tezy, niestety w Central Insurance zwiększają opłaty własne również dla klientów posiadających polisy od lat.

Tak. I co z tego? To nie jest nietypowa praktyka i stosują ją nie tylko w Central Insurance.

Polisa CVH250 sugeruje opłatę własną w wysokości 250€, ale wynosi ona 325€, a obecna praktyka rodzi wiele pytań dotyczących przyszłości.

Hm. A jakie pytania byłyby to konkretnie?

Napisany przez jule07
Cześć,

mam ubezpieczenie zagraniczne w Central, którego już musiałem użyć, i mogę powiedzieć, że wszystko odbyło się bardzo bezproblemowo.

Napisany przez ADMCI4
Duże słowo - krótka treść: Central zupełnie przeliczył się ze swoją polityką tańszych taryf.
Nieprzypadkowo całe zarząd został wymieniony.
Niskie taryfy nie zniknęły mimo to i nadal będą obciążać portfel – więc trzymaj się z daleka od tej firmy.
Central, jak wiadomo, należy do Generali, która osiąga większość swoich zysków z włoskich obligacji skarbowych. Obecny fiasko było zapewne dopiero początkiem.

Makler ma teraz idealne rozwiązanie dla ciebie.
Po prostu przejdź do HanseMerkur albo do Halleschen. Chociaż podążają zasadniczo tą samą ścieżką (wysokie prowizje, małe świadczenia, ogromne dostosowania składek) – przynajmniej zarobił jeszcze kilka tysięcy euro na tobie.

Zapoznaj się więc także z prywatnymi ubezpieczeniami zdrowotnymi, które (słusznie) nie współpracują z maklerami, być może doznasz miłego zaskoczenia.

Napisany przez awtowelo
Mam już ten bałagan za sobą i radzę każdemu pozostać w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych, teraz też znowu jestem w nim, trzeba też myśleć o starości

Napisany przez coachdriver79
Cześć wszystkim,

ciekawa dyskusja, która ma tu miejsce.

Myślę, że większość osób tutaj ma już sporą wiedzę na temat prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV) i całego tego obszaru. Oczywiście każdy ma swoje własne spojrzenie na sprawy i wnosi je tutaj...

Po przeczytaniu tego wszystkiego 2 lub 3 razy można wyciągnąć wiele pomocnych informacji, moim zdaniem.

Od wielu lat jestem obecnie klientem CKV, najpierw KEH, potem CV3H250, potem KJL500, a teraz V232S2.

Poza kilkoma absolutnymi drobnostkami nigdy nie miałem żadnych problemów, które mogłyby sugerować, że firma działa klientoorientowane/niezproblemowo, więc byłem i jestem zadowolony.
Jednak teraz po raz pierwszy skorzystałem z ubezpieczenia zdrowotnego z powodu długotrwałej choroby.

Po pierwszych rozmowach telefonicznych jestem teraz dość zszokowany...

Zamiast mnie ośmielać się lub zrozumieć moją sytuację, zostało mi natychmiast wyjaśnione, jakie błędy popełniłem i że tym samym straciłem część moich świadczeń!
Wskazano mi, że w moim zwyrodniałym stanie nie byłem w stanie zrozumieć każdego szczegółu poprawnie, co zostało potraktowane pobłażliwie.
1 konkretny przykład: Na każdym piśmie CKV zachęca do zbierania rachunków lekarskich (jeśli to możliwe) i następnie składania ich kompletnie, z uzasadnieniem: nie zagrażając zwrotowi składek itp. itp. itp.
Co zrobiłem?
Złożyłem moje roszczenie dotyczące zasiłku chorobowego z opóźnieniem, albo powiedziałem za późno, że jestem chory. Od 28. dnia otrzymuję zasiłek chorobowy, ale z naruszeniem tego faktu, nie zgłosiłem tego w okresie karencji, dopiero kolejne 26 dni później, gdy miałem ogólny przegląd rosnących kosztów, lekarzy, leków, zasiłku chorobowego itp. ...
To, że to mają być odrębne zgłoszenia, czyli że zasiłek chorobowy musi być zgłoszony inaczej niż roszczenia o zwrot kosztów, nie było mi znane jako laikowi!
Tylko zatrzymało się u mnie: zakup rachunków...
Faktem jest, że jest to opisane gdzieś w warunkach ubezpieczenia w 100% słusznie, ale oczywiście nie jest to wspomniane w listach reklamowych...
Jednak szczytem było stwierdzenie, że najpierw trzeba by sprawdzić wysokość mojego roszczenia. Czyli przy użyciu moich sprawozdań finansowych, aby nie dostać za dużo. AHA?! Okej, rozumiem, nie mogę się wzbogacać! Co by się stało, gdybym miał zbyt wysoki zasiłek chorobowy ubezpieczony i w rezultacie zapłacił zbyt wiele składek? 
AHA!!! Zbyt dużo wpłaconych składek nie mogą zostać zwrócone...

Okej, mógłbym teraz pisać bardzo wiele na ten temat, ale co chcę przez to powiedzieć:

Ciekawy jestem, jak przyjazna klientowi okaże się Central wobec chorego ubezpieczonego i jakie będą podjęte decyzje!!!

Mam jeszcze jedno pytanie do specjalistów:

Jakie ubezpieczenie zdrowotne polecilibyście???

Chciałbym dobrą ochronę po uczciwych cenach, nie chcę najwyższej ceny ani budżetowych ofert. Mam 33 lata i od wielu lat jestem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.
Chętnie również w wiadomości prywatnej!!!!

Tak, ja także musiałem przyjąć bezczelne podwyżki cen i martwię się, dokąd zmierza Central!

Życzę wszystkim miłego weekendu!

Napisany przez alex2003a
Cześć,

jak stabilne są składki w 2013 roku?
Czy pojawi się teraz podwyżka w Central?
Czy ktoś ma tę informację?

Napisany przez s.marbach

Cześć,

Jak stabilne są składki w 2013 roku?
Czy znów planowane jest podwyższenie w Central?
Czy ktoś ma informacje na ten temat?

W wielu taryfach nastąpi dostosowanie o 5% i 9% dla mężczyzn i kobiet. Dla dzieci w niektórych taryfach może to oznaczać dostosowanie o 5%. Jeśli jesteś zainteresowany, mogę przesłać Ci dokument PDF, ponieważ dotyczy to wielu taryf podstawowych i dodatkowych, a nie mam ochoty wymieniać ich każdej z osobna!

Napisany przez tequila
Jeśli od czerwca tego roku nic się nie zmieniło, to chodzi o KEH 750.

Napisany przez EasyD
Niemniej jednak dla wielu taryf istnieje już gwarancja składki na rok 2013. Jeśli podasz nam nazwy taryf, chętnie to sprecyzujemy.

Napisany przez s.marbach
W 2013 roku nie mam informacji na temat gwarancji dotyczących składek, nie zajmowałem się nimi bliżej. Ale ofertę z dokumentem PDF dotyczącym dostosowań składek do pełnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz dodatkowych ubezpieczeń zdrowotnych od Centrali oczywiście udostępniam wszystkim użytkownikom forum. Po prostu wyślij mi wiadomość, jeśli ktoś jest zainteresowany.

Napisany przez s.marbach

Jeśli od czerwca tego roku nic się nie zmieniło, chodzi o KEH 750.

W przypadku KEH 750 zostanie dokonana regulacja składki o 9% dla mężczyzn i kobiet.

Napisany przez awtowelo
Ludzie, zostawcie ten syf z tą ubezpieczeniową, jest ona ignorancka, zbyt droga i robi z wami co chce, trzymajcie się z daleka

Napisany przez Holger1984
Właśnie Centrala żąda znacznego podwyższenia składki nawet o 65 procent. Dlatego nie jest to dla mnie zbyt korzystne. Może warto spróbować tutaj.

Napisany przez awtowelo
Nie, płatnicy składek uciekają masowo, pozostają niestety ci, którzy osiągnęli wiek emerytalny i nie mogą już zmienić ubezpieczenia. Teraz te wydatki muszą być pokrywane przez niewielu. Na jednym z tych dokumentów Centrali znajduje się na przykład następujące zdanie: „Jeśli nie jesteś w stanie opłacić składek na ubezpieczenie zdrowotne z powodu braku funduszy, możesz mieć prawo do wsparcia ze strony państwa.

dopóki się nie wyjdzie z tego ubezpieczenia, nadal otrzymuje się korespondencję, z informacją o zmianie umowy, która w moim przypadku zabrakła w listopadzie 2011 roku. We wrześniu (z poprawną datą) składka (na 1.1.2013) zmniejszyła się do normalnego poziomu. Ale w listopadzie data została zmieniona na prawie połowę, pojawiły się nagle rabaty.
Nikt nie wie, o co chodzi, pozwól im działać, kto wyszedł ma szczęście.

Napisany przez awtowelo
Żeby odpuścić trochę języka ubezpieczeniowego, w ciągu 6 lat składka zmienia się początkowo z 185,99 € przy udziale własnym 255 €, plus zwrot składki, aż w końcu pojawiło się kilku agentów ubezpieczeniowych z DVB, którzy mogli wszystko uczynić tańszym i bezproblemowym, zmieniłem dżunglę taryf Centrali, brakowało zwrotów składki, co skłoniło mnie do zastanowienia, zawsze powodując śmietnik.

Po 5 latach

Składka 390€, udział własny - nie mam pojęcia, ponieważ do dziś niczego nie mam na piśmie.

Po 6 latach

Składka 338€, udział własny 900€

Napisany przez awtowelo
A znowu zmieniono na 370€ od 1.1.2013, mimo że już tam nie jestem ubezpieczony

Napisany przez Latinl
No cóż, zdrowie jest drogie - w końcu tanie oferty zniknęły. Podobno Merkur miał otwarte drzwi, jak się plotkuje.

Napisany przez tequila
Przynajmniej tanie taryfy zniknęły.

Pozostał jeden:
HOTorNOT - Profil von latinl

Jak się plotkuje, to Merkur miał drzwi szeroko otwarte.
Kto plotkuje? Twoi przyjaciele na forum randkowym?
HOTorNOT - Profil von latinl
I przestań wreszcie wysyłać mi zaproszenia do przyjaźni i inne wiadomości prywatne. To denerwuje.

Napisany przez Latinl
[cytat=tequila">
Pozostaje jeden:
HOTorNOT - Profil użytkownika latinl
[/cytat]
tja przynajmniej świetnie sobie radzą nowi praktykanci

HOTorNOT - Więcej o mnie od tequila168

Napisany przez Ophelia
Witajcie,

niestety Centrala nie może już przekonać swoimi usługami. Było to bardzo wyraźnie widać w tym wątku. Jak już wspomniano, wpisy na przestrzeni lat nie są stabilne, a usługi są raczej niezadowalające.
Również Fundacja Warentest, podczas jednego z testów, oceniła tego ubezpieczyciela odpowiednio negatywnie. Zarówno przejrzystość, jak i zrozumiałość umów dla klientów pozostawiają wiele do życzenia.

Z tego powodu konsument powinien raczej polegać na stałym punkcie na rynku. Debeka od lat potrafi przekonać liczne instytuty kontrolne. Poziom świadczeń i przyjazność dla klientów otrzymały już wiele nagród.

Istnieją różne taryfy oferowane przez koblenckie przedsiębiorstwo. Dlatego zaleca się, aby ubezpieczeni porównywali je w internecie. Tutaj także istnieją różne warunki. Nie każda taryfa zawsze jest korzystna. Porównując taryfy, można lepiej zauważyć odpowiednie zalety i wady prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Dzięki dodatkowym informacjom poszukujący mogą lepiej odnaleźć się na rynku ubezpieczeń.

Napisany przez Holger1984

Cześć Wszystkim,

niestety centrala nie potrafi już przekonać swoimi usługami. Było to bardzo wyraźnie widoczne w tym wątku. Jak już zostało wspomniane, kontrybucje w ciągu lat nie są stabilne, a usługi są raczej niewystarczające.
Również Fundacja Warentest negatywnie oceniła tego ubezpieczyciela podczas jednego z testów. Zarówno przejrzystość, jak i zrozumiałość dla klientów umów wymagają poprawy.

Z tego powodu konsument powinien raczej polegać na stałym punkcie na rynku. Debeka od lat przekonuje wiele instytutów badawczych. Poziom świadczeń i przyjazność dla klientów zostały wielokrotnie nagrodzone.

Istnieją różne taryfy oferowane przez przedsiębiorstwo z Koblenz. Dlatego zaleca się, aby ubezpieczeni porównali je w internecie. Tutaj również istnieją różne warunki. Nie każda taryfa zawsze jest korzystna. Porównując taryfy, można lepiej zrozumieć odpowiednie zalety i wady prywatnej kasy chorych. Dzięki dodatkowych informacjom poszukujący mogą lepiej zorientować się na rynku ubezpieczeń.

Słyszałem same pozytywne opinie na temat satysfakcji klientów z nich, ale nie jestem tak do końca przekonany przez Debekę. To jednak tylko moja całkowicie osobista opinia, nie opieram się na wynikach testów.

Napisany przez G.Thomas
Moje (mam 57 lat) doświadczenia z Centralą w ciągu ostatnich 2 lat były przez cały czas negatywne.
1. Z powodu choroby zostałem bezrobotny. Zgłosiłem się jako bezrobotny i ponieważ byłem samozatrudniony, teraz otrzymuję tylko pieniądze z HarzIV, przy czym koszty ubezpieczenia zdrowotnego pokrywane są przez urząd pracy. Na wniosek urzędu pracy musiałem przejść na taryfę podstawową. Po tym, jak napisałem do Centrali i poprosiłem w imieniu urzędu pracy o zmianę na taryfę podstawową, najpierw nadeszło... Nic. Tygodniami... Dopiero gdy zatrudniłem prawnika, dostałem pismo informujące, że przenieśli mnie na taryfę podstawową. Teraz niespodzianka: Płace za usługi są NIŻSZE niż w ramach ubezpieczenia zdrowotnego publicznego. Muszę zawsze dopłacać około jednej trzeciej. Oczywiście, urząd pracy płaci połowę składki, jak to jest przewidziane, gdy ktoś zostaje bezrobotny i otrzymuje HarzIV. Ale w przeciwnym razie byłoby to prawie 650 EUR. To budzi we mnie lęk na wypadek, gdyby udało mi się znaleźć pracę lub później przejść na emeryturę. Aby udowodnić lekarzom, że mogą naliczać tylko bardzo niską taryfę, nie otrzymałem nowej karty. Nie, musiałem oprócz karty ubezpieczeniowej przedstawić dodatkowy dokument, którego lekarze jednak nie przyjmowali, ponieważ jest napisane czarno na białym, że rozliczenie honorarium jest poniżej stawki GKV. W grudniu skradziono mi portfel z wszystkimi dokumentami wewnątrz, w tym kartą ubezpieczeniową zdrowotną. Natychmiast powiadomiłem o tym Centralę - do dzisiaj nic... żadnej reakcji - nic...
Jeśli wiedziałbym, która firma ubezpieczeniowa mnie przyjmie - nawet GKV - opuściłbym tę firmę natychmiast. Ta firma nie może mnie zwolnić - ja ją jednak dopiero wtedy, gdy udowodnię, że znalazłem inną spółkę. Wtedy natychmiast mnie zwolnią. Mam to przynajmniej już na piśmie.

Napisany przez Finanzen11
Nigdy wcześniej nie słyszałem o tej ubezpieczalni zdrowotnej i zawsze jestem ostrożny w kwestii ubezpieczeń zdrowotnych, wybierając tylko sprawdzone, duże kasy chorych. Rozumiem, że można mieć inne zdanie, ale wole być pewny i wiedzieć, co mam...

Napisany przez verschaukelt
G.Thomas,

właśnie zostali Państwo oszukani przez biuro pracy albo coś źle zrozumieliście.

Biuro pracy nie może Państwa nakłaniać ani zmuszać do zmiany do podstawowej taryfy.

To, co powinni Państwo zrobić: Z Central erfahrenie, ile kosztowałaby dla Państwa podstawowa taryfa. Połowa z tej kwoty byłaby maksymalną dopłatą, którą otrzymaliby Państwo od biura pracy.

W zależności od tego, jak wysokie były składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, musieliby Państwo zapłacić jeszcze pewną kwotę z zasiłku, jednak potencjalnie lepsze świadczenia byłyby tego warte.

Powrót z podstawowej taryfy jest trudny w okresie bezrobocia.

Napisany przez 2Escorpio

G.Thomas,

da haben Sie sich vom Jobcenter ordentlich übers Ohr hauen lassen oder etwas missverstanden.

Das Jobcenter darf Sie nicht auffordern oder dazu zwingen in den Basistarif zu wechseln.
Was Sie hätten tun müssen: Von der Central eine Beitragsinformation für sie, was der Basistarif für sie kosten würde. Die Hälfte davon wäre dann maximal der Zuschuss gewesen, den Sie vom Jobcenter bekommen hätten.

Je nachdem wie hoch die Beiträge zur PKV waren wäre noch etwas für sie aus dem Regelsatz zu zahlen gewesen, was aber ggf. die besseren Leistungen wert gewesen wären.

Zurück aus dem Basistarif ist während Arbeitslosigkeit schwer machbar.

Nie rozumiem...

Jeśli basistarif kosztowałby go 200 euro miesięcznie... to czy Urząd H4 zapłaciłby tylko 100 euro z tego?

Ale jeśli jego obecna stawka wynosi teraz 400 euro/miesiąc... czy dostanie 100 euro od Urzędu H4 i 300 euro wkładu własnego?

Jak to ma działać przy 345 euro zasiłku miesięcznego z H4?

Napisany przez G.Thomas
Byłem w tańszym planie z udziałem własnym... Urząd Pracy skierował mnie bezpośrednio do przejścia do podstawowego planu, ponieważ w innym przypadku składki nie byłyby pokrywane. To było w 2011 roku.

W międzyczasie przeszedłem operację przepukliny brzusznej - nadal jestem leczony, ponieważ zbliża się kolejny atak przepukliny, i potrzebuję silnych leków recepturowych. Nie przysługuje mi zasiłek chorobowy. Jeśli jestem na zwolnieniu lekarskim, a obecnie nim jestem, i gdybym pracował, po 6 tygodniach nie otrzymałbym zasiłku chorobowego.

Reasumując, płacę teraz nie składki samodzielnie, ale nadal muszę pokryć około 1/3 kosztów w razie choroby. Tylko koszty szpitalne są opłacane w całości. Ale recepty, wizyty lekarskie, fizjoterapia - wszystko idzie na moje koszty, ponieważ Urząd Pracy nie refunduje mi dodatkowych kosztów medycznych.

Aktualna kwota zasiłku wynosi 391 €. Starczy na przeżycie, jeśli nie ma dodatkowych kosztów. Więc to jest jak żonglowanie liczbami.

To, co mnie najbardziej denerwuje w tej całej historii, to to, że w Central bywa się traktowanym jak drugiej klasy. Wszystko jest przeciągane i utrudniane pod względem obsługi. No cóż, i także fakt, że jest się gorzej potraktowanym niż w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez Matthew Pryor
Odkąd są Państwo ubezpieczeni prywatnie?

Nie rozumiem...

Jeśli podstawowa stawka wynosiłaby dla niego 200 euro miesięcznie... to Czy urząd H4 wypłacałby tylko 100 euro z tego?

Ale jeśli jego obecna stawka wynosi teraz 400 euro/miesiąc... otrzymałby 100 euro od urzędu H4 i pozostałe 300 euro jako wkład własny?

Jak to ma działać przy 345 euro H4 w miesiącu?

Mały błąd myślowy: Podstawowa stawka zazwyczaj odpowiada maksymalnej składce w systemie NFZ, ewentualnie prywatna NFZ może uwzględnić niewielkie obniżki ze względu na dłuższy okres ubezpieczenia w obecnym planie.

Za 200 euro nie ma dostępnego planu podstawowego! Nie należy mylić go z dawnym standardowym planem!

Jeśli ktoś korzysta z ALG 2 i ma tańszy plan niż podstawowy lub tylko niewielki dodatkowy koszt, to lepiej pozostać w swoim planie. Jeśli jednak już płaci się 700 euro za prywatną NFZ, wtedy oczywiście przechodzi się na podstawowy plan, ponieważ wkład własny byłby wtedy zbyt wysoki.
Problemem niektórych ubezpieczonych w prywatnej NFZ jest oszczędzanie przy zawieraniu umowy poprzez wprowadzenie wysokich opłat własnych. To może prowadzić do nadmiernego obciążenia w przypadku korzystania z ALG 2, wtedy należy wcześniej zmienić plan, ponieważ obniżka składki w postaci opłat własnych niestety jest nieistotna dla urzędu.

Napisany przez G.Thomas
[cytat=Matthew Pryor">
Od kiedy jest pan prywatnie ubezpieczony?
[/cytat]
Od 2005 roku - od kiedy zacząłem prowadzić własną działalność gospodarczą i dobrowolne ubezpieczenie GKV stało się zbyt drogie. W początkowych latach prowadzenia firmy starałem się minimalizować koszty.

W 2011 roku zachorowałem, a moje oszczędności szybko się wyczerpały. Nie mogłem znaleźć ponownie ubezpieczenia, ponieważ brakowało mi kapitału, aby ponownie ruszyć z nową działalnością. Więc zarejestrowałem się jako bezrobotny... i wtedy zaczęły się problemy

Napisany przez Matthew Pryor
A potem podstawowa taryfa zamiast standardowej? Za przyjazne wsparcie ze strony Jobcenter? Alleluja...

Napisany przez G.Thomas
tak, można to tak postrzegać... a jeśli ktoś uważa, że Urząd Pracy nie ma prawa żądać zmiany na podstawową stawkę, to się myli... Zostałem poproszony o to bezpośrednio przez dział świadczeń w styczniu 2011, ponieważ w przeciwnym razie składki na ubezpieczenie zdrowotne nie zostaną pokryte.

II. Wysokość i dowody
1. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne oferuje tzw. podstawową taryfę. Wysokość składki w Państwa podstawowej taryfie musi być udokumentowana. Jeśli jesteście Państwo w potrzebie, ta składka będzie pomniejszona o połowę. Jeśli nie mieli Pa Państwo ubezpieczenia w podstawowej taryfie, Państwa indywidualna składka będzie również wzięta pod uwagę do porównania.
Tańsza kwota - zmniejszona o połowę składka z Państwa podstawowej taryfy lub Państwa indywidualna składka - może zostać objęta dofinansowaniem.
Wysokość składek, które Państwo muszą zapłacić, prosimy udokumentować poprzez przedstawienie aktualnego orzeczenia o składce.
Arbeitsagentur.de - Ulotka

To obowiązuje od 2011 roku, wcześniej maksymalnie została wypłacana kwota, którą należało zapłacić w ramach ubezpieczenia obowiązkowego.

To powinno być dla Państwa powodem, aby dowiedzieć się więcej. Niemniej jednak, szanse są niewielkie, chyba że otrzymali Państwo tę błędną informację na piśmie od pracownika biura obsługi.

Napisany przez G.Thomas
Pracownik biurowy wówczas (na początku stycznia 2011) omawiał sprawę z kolegą w mojej obecności i razem szukali w swoich dokumentach instrukcji... Wyszło na to, że muszę być w taryfie podstawowej... Jeśli sytuacja wygląda tak, jak zostało opisane wcześniej, to pracownicy biurowi mieli niewłaściwą wiedzę i ja dostałem czarną kartę. Od tego czasu wszystko się psuje... wszystko...

Napisany przez Ophelia

ale proszę, nie używaj takich porównań! To 144 skargi, czy, jak sądzę, z ponad 8 milionów ubezpieczonych prywatnie...to jest 0,0018 procenta, czyli wszystko inne niż reprezentatywne...po prostu przepraszam

Jednak ogólnie wiadomo, że dostawcy, tak jak Gothaer i inni, nie są dobrze pozycjonowani na rynku. To są również tylko dane statystyczne. Znane są przypadki, w których ubezpieczyciele celowo i udokumentowanie nie spełnili swoich obowiązków. Niektórzy dostawcy regularnie dążą do sądowej batalii, ponieważ zazwyczaj jest to tańsze.

Napisany przez RudesnWold
Jestem w HUK, ale usłyszałem pozytywne opinie o Central. Uważam, że to głównie w rozmowie i transparentności można poznać, jak dobra jest polisa zdrowotna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata