Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Temenos

Napisany przez beat
Dołożyłem jeszcze 16.-. Dziś trochę opłat, odpowiednio brak kupujących. Może być, że istnieje coś, czego nie wiem? Ale 5% odstępstw w dół / w górę nie są rzadkie w przypadku Temenos i zazwyczaj dają szansę na 5% transakcji. Nadal jestem na 15.60, jeśli ktoś chce mi coś dorzucić.

Napisany przez Simona
Cierpliwie czekam do jutra.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Temenos: Strata zysku w III kwartale https://www.finanznachrichten.de/nach...enos-group.asp W ten sposób Temenos nie spełnił oczekiwań analityków! Jednocześnie Temenos ogłosił swoje nowe prognozy na 2006 i 2007 rok: Przychody 2006 210-215 mln (poprz. 205-210 mln), 2007 250 mln Zysk na akcję 2006 49 centów, 2007 67 centów Wskaźnik cena/zysk 06 27,3 Wskaźnik cena/zysk 07 20,1 PEG 07 0,6 Co z tego wyniknie dla inwestorów? Jestem ciekawy! ?

Napisany przez beat
Myślałem, że inwestorzy wyrzucą wszystko przez okno ze względu na czerwone liczby i ja będę stał na dole z taczka. Wygląda na to, że się nauczyli! szapki! :wink:

Miałem szczęście, że do wczoraj nie sprzedałem mojej pozycji tradingowej (za 5 Räppli). Teraz jestem dobrze ustawiony razem z długoterminową pozycją po deszczowym lecie.
Widzę, że przeskoczenie powyżej 20.- teraz jest trochę wcześniejsze niż wcześniej przewidywane. :lol:

Napisany przez Simona
Gratulacje! W tej chwili nie jestem dostępna. Obecnie wolę używać Logitech. Chętnie będę nadal obserwować Temenos, ale na razie nie mam na to czasu...

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez 2cybercrash
Tytuł zawsze był dla mnie trudny do oszacowania. Pochodził przecież z EX-NeuenSchweizerMarkt, który zbankrutował. Zawsze miałem więc zasadę trzymać się z daleka.

Mimo to dziękuję beatowi za relację i uczciwą ocenę. Oglądałem z zainteresowaniem. Gratulacje!

Napisany przez beat
Tutaj, po spokojnej wymianie, moja pozycja tradingowa (z zeszłego miesiąca o cenie 16 zł) została sprzedana za 19.50 zł.

Dzisiaj znowu dzień, w którym dobrze jest uważać na zlecenia.

Napisany przez Simona
Również gratuluję, niestety nie trafiłem na odpowiedni Temenos; pozostaje pod obserwacją. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Znowu zebrano porcję o wartości 18,50

Napisany przez Simona
Co chcą kupić/przejąć w ciągu najbliższych dwóch do trzech miesięcy? Chciałbym bardzo wiedzieć.- :?:

Od 2.11.06:

2 listopada 2006 (Redakcja online)
Producent oprogramowania bankowego Temenos chce kupić

Szwajcarski producent oprogramowania Temenos nie zamierza tylko ruszyć naprzód, ale od razu zmienić pas. Firma dała do zrozumienia, że chce dokonać przejęcia w ciągu najbliższych dwóch do trzech miesięcy. Transakcja ma mieć wartość od 10 do 50 mln dolarów.

Wczoraj notowane na giełdzie genewskie przedsiębiorstwo ogłosiło również swoje wyniki za trzeci kwartał. Obroty wzrosły o 17 procent do 44,8 mln dolarów. Zysk wyniósł zaledwie 0,5 mln dolarów, przy czym firma wyraźnie musiała ponieść stratę walutową w wysokości około 1 mln dolarów. (map)

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Myślę, że to nic wielkiego. Raczej dodatkowe usługi, które mogą dołączyć modułowo do swojego oprogramowania, tak jak przy ostatniej małej akwizycji. Ale możesz spróbować złapać przeciek.

Napisany przez Simona
Czy to pomoże? ? Poważnie mówiąc, akwizycje/fuzje nie muszą być koniecznie negatywne. Jeśli są dochodowe i można je sfinansować własnymi środkami bez emisji akcji, to można to również traktować jako pozytywną inwestycję. Musimy iść do przodu... również inwestujemy. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat

...inwestujemy także.

Nie wiedziałem, że również inwestujesz, myślałem, że jesteś bardziej z działu spekulacyjnego. :wink:

Teraz jestem trochę zdezorientowany? ****** czy Inwestować? Czy tak, czy siak?

Napisany przez beat
Jak wcześniej zasygnalizowano, ponownie stworzyli dodatkową korzyść dla swoich klientów, zawierając sojusz z IMTF.

Jeśli to jest powód dla wzrostu kursu o 5%, to już nie mogę się doczekać prawdziwych wiadomości.

Zakupy z lata (13,10) lub listopada (18,50) byłyby możliwe do handlu. Ale poniżej 22.- w tym roku nie sprzedam już niczego. Część pozostaje również na 2007 rok.

Napisany przez beat
Tememosz osiągnął 22. W 2006 roku była to dla mnie granica, aby zastanowić się nad częściową sprzedażą. W 2007 roku nie będzie to zły rok dla banków. Branża oprogramowania jest spóźniona. Przy zmianie podstawowego oprogramowania jeszcze trochę trzeba będzie się zastanowić. Duże interesy dopiero zaczynają się rozwijać. Podobnie jak w sektorze energetycznym. Temenos ma na razie niewielkie obroty, około 215 milionów dolarów, ale z mocnym wzrostem. Wszystkie marże systematycznie rosną. KGV 06 37; KGV 07 26 nie są zbyt tanie. PEG 07 wynosi 0,6, co jest bardzo zdrowe i obrazuje duży dynamizm wzrostu. Rezygnuję z sprzedaży, przenoszę część handlową do zakonserwowanych i w przypadku silnego spadku (18 - 19) zbuduję nową pozycję handlową. Cena docelowa 25. Sytuacja informacyjna jest dość zmienna. Dane liczbowe są publikowane stosunkowo krótko przed wydarzeniem. Około połowy lutego dla IV kwartału. Aktualnie brak nowych inwestycji, jak zawsze w przypadku spadków dobra szansa. To się sprawdziło w 2005 i 2006 roku.

Napisany przez Simona
Mam zarezerwowane temenosy na koniec stycznia/początek lutego. Prawdopodobnie będą mieli dobry rok, jeśli zamówienia nadal będą spadać w tak dużych ilościach i inwestycje będą się dobrze układać; czyli nie są zapomniani.

Teraz jednak skupię się przede wszystkim na Partners Group, która w przyszłą środę chce przedstawić informacje na temat roku 2006 (AuM 2006). Może to być udane.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Przyjąłem sygnał od Partners Group i kupiłem małą ilość po cenie 142.70.
Myślę, że może to się dobrze zakończyć przy publikacji wyników finansowych, albo trochę później. Na pewno nie najgorsza decyzja. Krótkoterminowo 5%, albo może nawet do 160.-
A jeśli coś pójdzie nie tak, przynajmniej wiem, komu mogę za to podziękować. :lol:

Napisany przez Simona
:lol: Teraz wiem, dlaczego musiałam tak bardzo walczyć, aby jeszcze zdobyć kilka, ale udało się na ostatnią chwilę, przy interesującym kursie 142,44. Był pewnie trochę zdenerwowany. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Ta duża umowa T24 z Deutsche Bank powinna także przyczynić się do zwiększenia prestiżu.

https://www.temenos.com/content.asp?ID=PressReleases

Napisany przez Simona
Także szybko złapałem porcję po 22,90. Nie udało mi się zdobyć wszystkiego, wygląda na to, że ktoś robi duże zakupy. W przypadku spadku kursu dokupię, chociaż prawdopodobnie nie będzie to konieczne. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Simona
Tutaj kilka informacji dotyczących zarządzania. Poza tym tytuł powinien wkrótce obudzić się ze styczniowego snu. W połowie lutego będą również dostępne dane roczne, które z niecierpliwością oczekuję. https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=27709&z=3 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Dziś masywny zanurzony w Temenosie. Zasadniczo nic nie znalazłem. Jednakże wiadomo, że jest na horyzoncie większe zlecenie sprzedaży, a Deutsche Bank może jeszcze spróbować dogodnie negocjować swoje opcje.

Nieco nie ufam tej sprawie. Ale takie odstępstwa już wiele razy doświadczyłem w przypadku Temenosa. Kupiłem jeszcze raz po 20,40.

Uwaga: Skoro już jesteśmy na -15%, to musi być w tej chwili coś więcej...

Napisany przez Simona
Spokojnie, jeszcze jest czas. Płatności za rok 2006 będą dokonane 28 lutego. Poczekaj, co jeszcze przyjdzie z fantazji giełdowych - możesz je również przejąć - kto wie - czasami takie rzeczy dzieją się szybko... Na pewno Cash-Guru będzie to wiedział.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Więc istnieje fundamentalny powód:

Natomiast Temenos traci 9,4%. Według informacji rynkowych HSBC zażądał zatrzymania projektu rozwojowego z Temenos. Temenos jednak jest mało dotknięty, ponieważ nie ma żadnych zaległych płatności - komentarz handlowca.

Teraz zależy od uzasadnienia.
To nie była drobnostka, ponieważ dotyczyła obszaru kluczowego. HSBC nie była klientem, ale także partnerem w rozwoju osobistego rozwiązania specjalnego. Umowa została zgłoszona w sierpniu 2005 r.

Nieco za wcześnie dokonano ponownego zakupu. Jednak w takich sytuacjach trudno jest dokładnie oszacować i w końcu podejmie się decyzję. Pozostaję przy z KZ 25.

Tak czyszcząca burza nie była może taka zła. W każdym razie widać, jak chętnie akcje były sprzedawane. Kilka zleceń stop loss prawdopodobnie też było obecnych :lol:

Napisany przez Simona
Dziękuję za informacje Beat.

Wczorajszy e-mail informacyjny od Temenos do akcjonariuszy powinien rozwiać wątpliwości. Na razie można z ufną pewnością oczekiwać prezentacji wyników za 2006 rok. Nic nie zastąpi efektywnej komunikacji! (Zakup za 20,40 nie był taki zły, sprawa naprawdę potoczyła się bardzo szybko).

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Teraz, mail informacyjny Temenos z wczoraj skierowany do akcjonariuszy powinien rozwiać wszystkie wątpliwości.

Trochę przypomina mi to dyplomatyczny list, ale w porządku. Jednocześnie wspomnieli tam, że można oczekiwać lepszej wydajności również w 2007 roku. Po uspokojeniu przez różne banki i potwierdzeniu rekomendacji zakupu przez ML, kurs znów pojedzie na północ.

ML jest interesujące: w tygodniu 5 kupi 27.-, potem zlecenie sprzedaży (dla klientów) 2.4 mln akcji, następnie kursobujstwo, a potem potwierdzenie zakupu 27. W tym krótkim czasie ML również musiało zarobić trochę grosza.

Napisany przez Simona
To jest typowe dla ML, dlatego tak je lubię:-) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Lekkie osłabienie zaobserwowane dzisiaj w południe, czy to już przedsmak efektu czarów? Czy ja je jeszcze dostanę?...

Pozdrowienia,
Simona

Nachtrag: Faktycznie dostane je w cenie zamknięcia dzisiaj.

Napisany przez beat
Temenos przyniósł wyniki finansowe - od lekko do znacząco - powyżej oczekiwań. Oczywiście jednocześnie podniesiono prognozy na 2007 rok.Raport jest nieco wymagający do przeanalizowania. Skupiłem się na najważniejszych kwestiach i nie zostałem zawiedziony.wyraźnie powyżej wzrostu rynkowegoKoszty pod kontrolą

Komplement, tu pracują profesjonaliści, doskonale komentują fundamentalne dane i nie dają się zmylić globalnym zabawom indiańskich wojowników, którzy i tak robią, co chcą, co widać, gdy handel nagle ulega zatrzymaniu. Mamy również coraz zdrowsze fazy rynkowe i może już niedługo powrócą uczciwe warunki handlowe?

Napisany przez Simona
@beat

Dziękuję za precyzyjne informacje tymczasowe tutaj na forum.
Właśnie przeczytałem/a Twój e-mail z Temenos. Dobre perspektywy, szybki wynik, ogólnie: radość!

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
Temenos, lista numerów:

28-02-2007 06:00 WDH/Temenos/2006: Sprzedaż, EBIT i zysk znacząco wzrosły - Podniesiono perspektywę
Nazwa Ostatnia Zmiana
TEMENOS N 19.50 - (-%)

(Powtórzenie z poprzedniego dnia)

Genewa (AWP) - Grupa Temenos AG w minionym roku 2006 znacząco zwiększyła sprzedaż do 216,3 (VJ 168,7) mln USD. Z tego 97,9 (64,4) mln USD przypadały na przychody z licencji, 55,0 (46,8) mln USD na utrzymanie i 63,4 (57,5) mln USD na usługi.

EBIT wzrósł do 33,3 (22,7) mln USD, a zysk netto do 34,4 (17,9) mln USD, jak podaje komunikat z środy. Zysk netto przypisany akcjonariuszom wyniósł 34,4 (18,3) mln USD. Wynika z tego zysk na akcję (EPS) poddany rozcieńczeniu w wysokości 0,57 (0,32) USD na akcję.

W czwartym kwartale 2006 roku sprzedaż wyniosła 78,8 mln USD w porównaniu do 58,1 mln USD w analogicznym kwartale poprzedniego roku. EBIT wzrósł do 26,9 (15,6) mln USD, a zysk netto przypisany akcjonariuszom do 25,6 (12,9) mln USD. EPS poddany rozcieńczeniu wyniósł 0,41 (0,23) USD na akcję.

Producent i dystrybutor oprogramowania bankowego nieco przewyższył oczekiwania rynkowe tymi wynikami. Analitycy wcześniej według konsensusu AWP spodziewali się na cały rok obrotu w wysokości 213,6 mln USD, EBIT na poziomie 33,1 mln USD oraz zysku netto w wysokości 30,6 mln USD.

Temenos jest optymistyczny co do bieżącego roku finansowego. Grupa teraz przewiduje EPS (rozcieńczony) na poziomie 0,81 USD, wcześniej prognozowano EPS na 2007 rok na poziomie 0,66 USD. Przychody szacuje się teraz na 270 mln USD (poprzednio: 250 mln USD), z czego 115 mln USD ma pochodzić z przychodów z licencji. Producent i dystrybutor oprogramowania bankowego przewiduje teraz zysk na poziomie 54 mln USD na poziomie EBIT.

ek

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Napisałem już, że moje KZ 25.- uważam za konserwatywne. Teraz ML podniósł je z 31 do 37. Warto przypomnieć, że przed miesiącem ML przeprowadziło badanie i zaleciło sprzedaż akcji swoim klientom. W rezultacie kurs spadł z około 23 do 20. Następnie ML podniósł KZ do 31. Teraz ML ponownie opracował raport i chwali nowy model w USA, ustalając KZ na 37.Amerykański Dom maklerski zwiększył dzisiaj cel cenowy dla akcji Temenos do 37 CHF z poprzednich 31 CHF, ocena oczywiście brzmi Kupić. Merrill Lynch chwali model biznesowy Temenos i widzi ryzyko rewizji tylko w górę. W związku z tym po danych analityk ML Raimo Lenschow podniósł swoją prognozę zysku na akcję dla Temenos w bieżącym roku o 20% i na rok 2008 o 11%.Następnie jest jeszcze Smith Baeney z oceną 8.CS błyszczy w ostatnich tygodniach z dość niskimi ocenami (tutaj 14).Także przepływ informacji jest dobrze ułożony. Teraz dane, trzy tygodnie na wchłonięcie ich przez kurs, a następnie 21 marca konferencja prasowa w sprawie umowy w USA.

Napisany przez Simona
@ Beat, napisałeś:

Amerykański Dom bankowy dziś podniósł cel kursu dla Temenos-Valor na 37 CHF z wcześniejszych 31 CHF, oczywiście z zaleceniem zakupu. Merrill Lynch chwali model biznesowy Temenos i uważa, że ryzyko rewizji jest skierowane jedynie w górę. Po ogłoszeniu wyników analityk ML, Raimo Lenschow, podniósł swoją prognozę zysków na akcję dla Temenos w bieżącym roku o 20% i na rok 2008 o 11%.
Temenos to jakość na przyszłość.

Dzięki za informację, dobrze mieć czasem przydatność ML.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Temenos to jakość z przyszłością.

Próbowałem to przekazywać od lat. Ale teraz dotarło. :wink:

Napisany przez Globalist
Dane liczbowe imponujące!
Gratuluję.

Napisany przez fritz
Gratulacje dla wszystkich, którzy wczoraj rano odważyli się kupić Temenos pomimo złego otoczenia.
Ja się nie odważyłem.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez speedskater
Ja, ja, ja! Ja, ja! Mein gezogener Strich ist endlich tadellos. :roll:

Napisany przez beat

Ale także myślałem o tym. :roll:

Możesz kontynuować myślenie na ten temat.

Napisany przez Simona
Oceńcie sami, przed marcowym wygaśnięciem, nadchodzi prawdziwa moc. Kto chce, nadal może dołączyć. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez speedskater

Możesz nadal bawić się myślami.

W tej chwili na pewno nie skoczę na jadący pociąg. Ale w przypadku ewentualnej słabej fazy, i zawsze pod warunkiem, że rynek ogólny nie cierpi w stopniu podobnym do ostatnich dwóch dni, zdecyduję się wejść.

Napisany przez beat
W tych niepewnych czasach postanowiłem się jeszcze raz zabezpieczyć. Kontener zaczyna się powoli przelewać, ale cóż.

Napisany przez Simona
Ostatnie 22.-
TEMN miało również pechowy tydzień w prezentacji liczb. Nawet pochwały nie mogły temu zapobiec. Ale teraz znowu zaczyna się ruch. Czytam o cenach do 30.-. Fajnie, widzę, że do najbliższego wtorku może być nawet 24.50 plus.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Widzę aż do przyszłego wtorku około 24.50 plus.

Co się dzieje w następny wtorek, masz urodziny? Może się pomyliłaś o tydzień i chodziło ci o 21 marca? Kwota 24.50 byłaby pozytywną niespodzianką, nigdy nic nie wiadomo.

Napisany przez Simona
Nie, ale zgodnie z moimi dotychczasowymi obserwacjami, kursy zazwyczaj rosną trochę przed datą wygaśnięcia (tym razem 16.3.07), ponieważ około trzy dni wcześniej znów odbywa się intensywna działalność na rynku opcji. Jednakże nie należy traktować tego jako rekomendacji zakupu, a jedynie jako bazujące na moich osobistych prognozach, które mogą być również nieco zaniżone (bez gwarancji). Patrz Calls. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Może być. Przeterminuje się tylko jeden Call.

Cała sprawa z opcjami rozpoczęła się dopiero w Temenos. Dotychczas w tej sprawie był spokój. Ale od czasu dołączenia DB, jestem mniej zadowolony z tej sytuacji. Zobaczymy, jestem bardzo ciekaw presseterminu za dwa tygodnie.

Ale niektórzy dalej próbują czegoś dowiedzieć się z tego kryształu. Przynajmniej wczoraj i dzisiaj. Kiedy to minie, to eksploduje.

Napisany przez Simona
Może być. Przecież przeterminuje się tylko jeden połączenie. Mam jednak na myśli coś innego. ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Temenos przejmuje jednego z czołowych dostawców bankowego oprogramowania w Niemczech, Actis. Wygląda to bardzo niespektakularnie. Cena zakupu to 20 mln euro.

Actis obsługuje również znaczących klientów, takich jak DekaBank, Postbank, Dresdner...

Actis ma 144 pracowników, a Temenos ma trochę ponad 1000. Więc to nie jest tak mała ryba.

Jest jasne, że w ramach przejęcia zostaną kupione interfejsy oprogramowania Temenos do niemieckiego Systemu. Podobnie jak w przypadku partnerstwa w USA, gdzie szczegóły zostaną podane w przyszłym tygodniu.

Moje zdanie na ten temat jest znane. Chętnie widzę, jak moje pieniądze rosną w Temenos. Należy jeszcze raz wspomnieć o sprytnym i przyjaznym dla akcjonariuszy przepływie informacji. Cieszę się na prezentację następnego tygodnia.

Napisany przez Simona
Co mam jeszcze powiedzieć; zrobiłeś już wszystko w tej sprawie. Jestem na pokładzie.

Oto krótka informacja od AWP:

12-03-2007 10:10 RYNKI/Temenos poszukuje po przejęciu niemieckiej firmy Actis.BSP
Nazwa Ostatnia Zmiana
TEMENOS N 22.75 0.75 (3.41%)

Zurych (AWP) - Akcje specjalisty w dziedzinie oprogramowania bankowego Temenos były poszukiwane po ogłoszeniu przejęcia niemieckiej firmy Actis.BSP za 19 mln dolarów. W kręgach analityków przejęcie to zostało pozytywnie przyjęte. Transakcja pozwala Temenosowi zdobyć miejsce na dużym rynku niemieckim, stwierdzono.

O godz. 10:05 akcje Temenosa notowane są o 4,3% wyżej po 22,95 CHF, przy solidnym wolumenie obrotu. Tymczasem cały rynek (SPI) wzrósł o 0,65%.

Przejęcie otwiera dla Temenosa rynek niemiecki - pisze ZKB w pierwszym komentarzu. Dotąd szwajcarskie przedsiębiorstwo miało tylko Deutsche Bank jako klienta w Niemczech.

Analitycy Merrill Lyncha podzielają tę opinię. Przejęcie stanowi dobry krok w wejściu na niemiecki rynek oprogramowania bankowego, czytamy w komunikacie. Actis.BSP ma około 30 klientów; dzięki temu strategia Temenosa polegająca na odgrywaniu roli gracza na niemieckim rynku może zostać przyspieszona.

Transakcja pokazuje, że Temenos poprzez proste ekspansje geograficzne ma wiele możliwości rozwoju - kontynuuje Merrill Lynch. Instytucja finansowa jest przekonana, że rynek niedocenia długoterminowego potencjału wzrostu tej firmy.

ek/ad

Pozdrowienia,
Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata