Muszę przyznać, że ta dyskusja mnie specjalnie nie interesuje. Właściwie nie miałem zamiaru zabierać głosu, ale nie mogłem wytrzymać i tak po prostu obserwować wątek.
Lepiej byłoby, gdybyś pozostał przy obserwowaniu wątku.
Cytat od Sergio
Bezsensowne argumenty to jeden z wielu punktów, których teraz nie chcę szukać w poszczególnych postach, ale które są przedstawiane jako negatywne, podczas gdy dla mnie nie są tak negatywne. Na przykład sprawa migracji klientów i pracowników. W mojej opinii, gdy społeczeństwo tworzy wytyczne umożliwiające komuś łatwe odejście bez obawy o poważne konsekwencje, jest to absolutnie pozytywne. Tutaj na forum ten fakt został uznany za negatywny. To jednak tylko jeden przykład. Nie mogę teraz przypomnieć sobie, kto to napisał.
Ach, masz na myśli klientów, którzy są usuwani z funduszu i ponoszą nie tylko karę w wysokości 600
euro, ale także tracą swoje wpłacone pieniądze w całości lub części. Pewnie chodzi także o pośredników, którzy mimo zatrzymania środków klientów przez V+ nadal ponoszą pełną prowizję. Mogę prawie nieskończenie rozszerzyć i potwierdzić te przykłady. Tutaj brak wyrozumiałości i uczciwości V+ stoi na pierwszym planie. Zapytaj klientów, czy również uważają to za tak pozytywne jak ty.
Cytat od Sergio
Fundusz został poddany badaniu przez biegłego rewidenta. Ekspertyza jest dostępna - mam nawet kopię w biurze. Biegły rewident swoim podpisem potwierdził poprawność prospektu funduszu.
W tym miejscu chciałbym się odnieść do pewnego źródła. Odpowiedzialność biegłego rewidenta wobec inwestorów kapitałowych za wadliwe oceny prospektów KAPITAL-RECHTINFO.de - Serwis internetowy do prawa bankowego i rynku kapitałowego - Prawo inwestycyjne - Prawo bankowe i rynku kapitałowe - Adwokaci i specjaliści ds. prawa kapitałowego
Załączam fragment:
II. Ocena prospektów
Od kilku lat coraz więcej funduszy sprawdza swoje prospekty przez firmy sprawdzające zgodnie z IDW S 4 (Wytyczne dla biegłych rewidentów dotyczące sprawdzenia prospektów). Ta kontrola jest często wykorzystywana jako narzędzie marketingowe „Prospekt sprawdzony zgodnie z IDW S 4”. Jednakże ta kontrola według tego standardu nie mówi nic o treści prospektu ani o jakości inwestycji.
Resztę przeczytaj sam, jeśli jesteś zainteresowany.
Cytat od Sergio
Jeśli więc coś pójdzie nie tak, co może się zdarzyć tylko w przypadku gdy zarząd nie wywiąże się ze swoich obowiązków (wtedy odpowiedzialny jest zarząd), odpowiedzialność ponosi biegły rewident, a jego odpowiedzialność jest ubezpieczona do 4 mln
euro na poszkodowanego, o ile mi wiadomo.
Co do zarządu, odsyłam do mojego wcześniejszego wpisu z 12.10.2010. Ponadto, zarząd stanowiący gmbh. Relacja wynosi 25 tys.
euro do 100 000 000
euro. Odpowiedzialność biegłego rewidenta wynosi 4 mln
euro, nie na poszkodowanego, ale na pojedynczy przypadek wadliwej oceny. Jest to bardzo duża różnica. Jednakże konieczne jest, aby ekspertyza była faktycznie wadliwa.
Ktoś, kto zna się dobrze na tym temacie to pan Uwe Kerner, biegły rewident/
doradca podatkowy i partner zarządu V+ Management GmbH.
https://www.direkteranlegerschutz.com...R_TREUHAND.pdf
Załączam fragment:
Biegły rewident Uwe Kerner z firmy audytorskiej ST TREUHAND Lincke, Leonhardt & Rinke GmbH, w Dreźnie, sporządził - jak również już opisano w DA-Nr. 33B/06 - ekspertyzę prospektową z 01.08.05 zgodnie z normami INSTITUTS DER WIRTSCHAFTSPRÜFER E.V. (standardem IDW) – bez zarzutów w stwierdzeniach ogólnych w ekspertyzie.
Dlatego poprosiliśmy go o wyjaśnienie, dlaczego nie zauważył co najmniej naszym zdaniem poważnych błędów w prospekcie, takich jak nielegalne koszty administracyjne w prospekcie i ukryte wypłaty prowizji, zwłaszcza jeśli Ragotzky w swoim stwierdzeniu z cytowanej w DA-Nr. 33B/06 twierdzi, że „w opinii biegłego rewidenta ... z tego faktu nie wynika obowiązek prospektowy zgodnie z normą IDW S4”.
W odpowiedzi otrzymaliśmy od Kerna dnia 06.09.06 następujące
odpowiedź:
Na razie powstrzymam się od udzielania opinii o ekspertyzie prospektowym do prospektu ofertowego dla funduszu FIDURA Vermögensbildungs- und Absicherungsfonds der FIDURA Kapitalconsult GmbH ....
Cytat od Sergio
Oczywiście teoretyczne straty z powodu błędnych inwestycji nie są objęte zabezpieczeniem. Jednak faktyczne straty kapitałowe praktycznie nie powinny mieć miejsce. Aby doszło do takich strat, trzeba byłoby popełnić wiele błędów, a ja po prostu nie wyobrażam sobie, że zarząd V+ popełniłby tyle głupot.
Tutaj mogę tylko ponownie odnieść się do mojego wcześniejszego postu z 12.10.2010.
Cytat od Sergio
Moja wiedza na ten temat opiera się na mojej dotychczasowej wiedzy. Jeśli jesteś w stanie to obalić, jestem otwarty na dyskusję. Nie poleciłem tego zlecić prawnikowi.
Oczywiście, to przykre. Próbujesz zniwelować poważne tematy poprzez powierzchowną wiedzę. To w żadnym wypadku nie jest wiarygodne.
Cytat od Sergio
Moim zdaniem doświadczenie z PE wskazuje, że V+ jest dość dobry. Spójrz na RWB. Umownie klient jest o połowę mniej zabezpieczony niż w przypadku V+ i nadal osiągają odpowiednie stopy zwrotu i wypłacają je swoim inwestorom. Tak działa private equity. Jeśli szukasz bezpieczeństwa, idź do banku i załóż książeczkę oszczędnościową. Wtedy możesz odwiedzać swoje pieniądze codziennie i mieć pewność, że nigdy nie będą warte więcej niż wcześniej, a raczej stracą na wartości.
Mijasz się z tematem. Tutaj nie chodzi o to, jakie alternatywy się pojawiają.
Cytat od Sergio
Mam nadzieję, że nikt mi nie zaszkodzi, jeśli znowu wycofam się z dyskusji.
Sądzę, że smutek będzie ograniczony przy takiej powierzchownej wiedzy i braku zainteresowania.