Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Cena ropy.

Napisany przez 2cybercrash
Dzisiaj solidna turbulencja na rynku koni, regularne aktywności ogrodnicze w dziedzinie energii, ropy i surowców. Trzymać złowione rzeczy dobrze na haku, w przeciwnym razie zostaną one wyrwane?

Napisany przez kandinski
Zgodnie z wiadomościami, OPEC planuje zredukować produkcję ropy naftowej o 1,2 mln ton w celu ponownego podniesienia cen ropy. Czy to jest powód, dla którego dzisiaj na otwarciu, na przykład Novartis, spada o niemal 10%?

Napisany przez richard100

Według wiadomości OPEC chce zmniejszyć produkcję ropy o 1,2 mln ton, aby zwiększyć ponownie cenę ropy. Czy to jest powód, dlaczego dzisiaj na przed otwarciem handlu akcje Novartis są prawie 10% niż?...

chyba raczej nie. :wink:
Premarket Leu kurs akcji Novartis jest dodatni. Powód:
Novartis otrzymuje dodatkowe zezwolenia w USA dla Glivec
Bazylea. SDA/baz. Firma farmaceutyczna Novartis otrzymała dodatkowe zezwolenia dla swojego leku przeciwnowotworowego Glivec w Stanach Zjednoczonych. Lek może teraz być stosowany w leczeniu pięciu rzadkich poważnych chorób nowotworowych i krwotocznych, takich jak różne formy białaczek.

Wszystkie te choroby są rzadkie, potencjalnie zagrożone życiem schorzenia, z ograniczoną liczbą zatwierdzonych leków, jak poinformował Novartis w piątek. Glivec został teraz zatwierdzony w Stanach Zjednoczonych do łącznie siedmiu chorób.

We wrześniu Novartis otrzymał już dodatkowe zezwolenia dla Glivec w Unii Europejskiej. Glivec jest zgodny z informacjami z Novartis zarejestrowany w ponad 90 krajach, obejmujących oprócz Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej również Szwajcarię.

Napisany przez kandinski
Naprawdę fałszywy alarm :!: W Swissquote wyglądało to źle przed otwarciem...
To nie jest pierwszy raz... :?

Ceny ropy znów gwałtownie wzrosły dzisiaj, przeskakując z 57$/baryłka na 61.5$/baryłka. Metale szlachetne, metale przemysłowe i spółki energetyczne gwałtownie rosną, nadają się do handlu. Niektóre transakcje zostały już zrealizowane, w innych ceny wejścia są zbyt wysokie. Udane transakcje: - Titanium Metals (TIE) szybko się wyprzedał. - Coeur dAlene był testem. - Sunoco wycofany zbyt wcześnie, cena wejścia zbyt wysoka. - Goldfields ma trudności, ale sobie radzi. - itp.

Było już niemal nudno z ceną ropy naftowej trzymaną na niskim poziomie nieco poniżej 60 dolarów za baryłkę. Dziś coś się dzieje, zaskakująco spada do 56 dolarów, ale tylko w USA i tuż przed małą datą opcji. Silne spadki na papierach naftowych. Może trzeba będzie coś podłapać, pewnie potem znów pójdzie w przeciwnym kierunku? Czy ceny metali szlachetnych nagle również słabną, raczej niespodziewanie?

Wziąłem sobie połowę pakietu akcji Suncor Energy (SU) na wszelki wypadek, życzcie mi powodzenia.

Napisany przez beat

Czy ceny metali szlachetnych również nagle trochę osłabły, raczej nieoczekiwanie?

Metale szlachetne są także związane z ceną ropy naftowej. Ostatnio odrobinę się od siebie oderwały. Ale to raczej zaskakujące.
Jednak podejrzane jest to, że jest to blisko terminu wygaśnięcia kontraktu.
Tak czy inaczej, cena ropy naftowej musi/powinna ponownie wzrosnąć do 60 dolarów, a wraz z nią metale szlachetne.

Mimo wszystko powodzenia!

Suncor (SU) osiąga już dzisiaj połowę handlowych cen na poziomie cen nabycia. Reaguje znacznie dokładniej na ceny ropy (już znowu 63$/baryłka!) i kurs dolara. Wolę tę wartość od Royal Dutch. Od 16 listopada do 29 listopada.

Cena ropy notuje się znacząco poniżej 60$ za baryłkę, obecnie wynosi około 58$ na początku stycznia. Ceny ropy pod presją, a także surowce, kurs $ najpierw spadł prawie do 1,21, teraz kilka godzin później ponownie wzrósł do 1,225$/CHF. Pomaga rynkom tymczasowo.

Napisany przez Dany1

Cena ropy notuje znacznie poniżej 60$/baryłki, obecnie prawie 58$ na początku stycznia. Wartości ropy pod presją, również surowce, kurs $ najpierw blisko 1,21, teraz kilka godzin później ponownie 1,225$/CHF. Na razie pomaga rynkom.

...ceny ropy znowu wzrosną... również dlatego, że OPEC postanowiła 14 grudnia, że od lutego 07 produkcję ropy zmniejszy o 500000 baryłek. (1 baryłka = 159 litrów) Czy czasy taniej ropy już minęły?

Napisany przez ADMCI4
Mam nawet wrażenie, że znowu będzie rosnąć... minister Iranu powiedział, że cena ropy poniżej 60 dolarów nie jest ekonomiczna!

OPEC chce zmniejszyć produkcję o 500 000 baryłek... ale ile właściwie produkują dziennie? To byłoby interesujące!

Amerykańska cena ropy nadal rośnie w piątek rano. Baryłka amerykańskiej odmiany West Texas Intermediate (WTI) na dostawę w styczniu kosztowała na azjatyckim rynku 62,61 dolarów, czyli o 10 centów więcej niż na zakończenie poprzedniego dnia handlowego.

W czwartek cena amerykańskiej ropy znacząco wzrosła powyżej 62 dolarów po ogłoszeniu, że Organizacja Krajów Eksportujących Ropę (OPEC) zmniejszy swoją dzienne wydobycie ropy o 500 000 baryłek od lutego przyszłego roku. Decyzja OPEC, zdaniem handlowców, dowodzi, jak poważnie traktuje kartel utrzymanie ceny ropy powyżej 60 dolarów.

Uczestnicy rynku do ostatniej chwili byli sceptyczni, czy OPEC faktycznie podejmie decyzję o kolejnym obniżeniu produkcji. Ostatnio kartel zredukował swoją dzienną produkcję w październiku o 1,2 miliona baryłek. / FX / bf / mf /

Napisany przez beta
Ok. 25 milionów baryłek dziennie, czy 28 milionów.....Mimo że nikt tego teraz nie potrzebuje, kolejne obniżenie prawdopodobnie nie ma większego znaczenia.
Krajowe państwa członkowskie OPEC oficjalnie wydobywają 28 milionów baryłek.
Ale kto w to wierzy. Kontrola jest prawie niemożliwa, poza tym istnieją inne państwa wydobywcze.....Meksyk, Norwegia, Rosja? Irak, i wszystkie afrykańskie państwa? ?
To po prostu brudny biznes, koniec. Musimy się z tym pogodzić :mrgreen:
Nie jest to tak czyste, jak chciałaby nam wmówić strona OPEC :-)
https://www.opec.org/
Pozdrawiam

PS: Ponownie śmieszni analitycy.....od 45$ do 80$ (koniec 07) wszystko jest możliwe. Podobnie jak banki dla DAX: zakres oszacowań na koniec 07 to od 5200 do 8000 punktów. No cóż, dzięki za pomoc :-)

Napisany przez Dany1
[cytat=beta">
PS: Znowu zabawni ci analitycy.....przedział cenowy od 45$ do 80$ (koniec 07). Podobnie jak banki dla DAX: przedział szacunków na koniec 07 wynosi od 5200 do 8000 punktów. No cóż, dzięki za pomoc :-)[/u]
[/cytat]
Zawsze myślałem, że ropa jest za mało i warto oszczędzać...ale już nikt o tym nie mówi...wygląda na to, że można produkować sosy tak samo jak samochody...raz trochę więcej, raz trochę mniej...

Tak, Beta... tez z DAX jest zabawnie... 8000 punktów pochodziło od Donner Bank...czy ktoś zna tą szlachetną instytucję? Czy to była kiedyś budka z kebabem, a gdy kebab przestał być popularny, przestawili się na coś innego?

Wsparcie w wysokości 55 USD wydaje się być silniejsze niż się sądzono. Według analityków z N-TV, droga jest otwarta do 40 USD, jeśli poziom 55 USD zostanie trwale przekroczony.
Zobaczymy. :wink:
Pozdrowienia, Rich

Teraz zmierzamy w kierunku ceny ropy naftowej w okolicach 50$.
To powinno dać impuls na giełdzie....?
Zobaczymy, co zrobią nasze CIBN i CLN.
Pozdrowienia, Rich

Na n-tv sugerował, że poziom 55$ jest ważnym wsparciem. Nie jestem w stanie tego ocenić, z mojego punktu widzenia poziom 50$ jest o wiele ważniejszym wsparciem. Podczas wzrostu powyżej 50$ media oszalały i widziały koniec źródła ropy? Zresztą, nie było ani jednej prognozy głębokich cen ropy w 2007 roku, wszyscy mówili o stabilnych co najmniej 60$, ciekawe, prawda? A co do dolara - również na razie nie wydaje się być słaby. Wolę nie robić prognoz niż robić złe i uważać, jak to się potoczy.

Napisany przez beta

W 2007 roku nie było żadnych prognoz o niskich cenach ropy, wszyscy mówili o stabilnych cenach na poziomie co najmniej 60 dolarów,

Przypomina mi się Folker Hellmeyer z Banku Ziemskiego w Bremie. Mówił on około dwóch miesięcy temu, że cena ropy może w średnim okresie (3-4 miesiące) spaść nawet do 45$. . . . równocześnie widział Nikkei płynące w kierunku 12 000 pkt.

W każdym razie. Ciekawe będzie zobaczyć, co zrobi z tym olejowym obciążeniem Dow w średnim okresie....
Może wkrótce znajdę tanie akcje spółek fotowoltaicznych w Niemczech?
Pozdrowienia

Napisany przez beta
Dla zainteresowanych:
https://www.goldseiten.de/content/diverses/artikel.php?storyid=3778
Chociaż nie sądzę, że 45$ zostaną jeszcze raz osiągnięte.
Pozdrowienia

Podjąłem trud i zreprodukowałem najdłuższy dostępny wykres ropy naftowej z Dukascopy. Niestety tylko do roku 2003.

Widać, że w 2005 roku byliśmy już prawie tam, gdzie notujemy obecnie.

Często sprawdzam link po lewej stronie do metali i surowców z wykresami dostarczonymi przez Dukascopy, niestety podczas intensywnych godzin handlowych żądania wykresu są intensywne i strony są przeciążone, co oznacza nieskończone czekanie aż wykres się załaduje. Brakuje mi także wykresów z długiego okresu, 5 lat jest dla mnie za mało.

Napisany przez beat

niestety, w intensywnych godzinach handlowych odwołania do wykresów są intensywne, a strony są przeciążone, co oznacza nieskończone oczekiwanie na załadowanie wykresu. Brakuje mi również regularnie znikających wykresów długoterminowych, 5 lat to dla mnie za mało.

Są też jeszcze Kitco
https://www.kitco.com/
Działa szybko, ma piękne wykresy (kliknij na wykresie dziennym dla złota, przynosi sensowne nakładanie ostatnich trzech dni)

Wykresy dzienny, tygodniowy, miesięczny, roczny, 5-letni, 10-letni

Przynajmniej dla złota, srebra, walut, metali bazowych

Po prostu spędź 15 minut na stronie, klikając po podstronach, to prawdziwe źródło informacji.

Dla ropy i innych rzeczy:
https://tfc-charts.w2d.com/menu.html

Dziękuję bardzo, beat, muszę zaktualizować moją listę linków. Kto szuka, znajdzie, kto nie znajdzie, zostanie poinstruowany.

Napisany przez ADMCI4
https://www.swx.com/market/quote_chart_de.html?id=LU0203243844USD4

Bardzo interesujący ETF. Dzisiaj postanowiłem do niego dołączyć, wydaje mi się być interesujący.

Cena ropy obecnie osiągnęła poziom 50 $ za baryłkę pomimo fali zimna, zimowych burz oraz mroźnej pogody na plantacjach cytrusowych w słonecznej Kalifornii.

Dzięki jodellady za wskazówkę dotyczącą wspomnianego instrumentu, dodaję go do listy rzeczy do sprawdzenia. Preferuję jednak inwestowanie bezpośrednie w spółki naftowe. One również rosną solidnie i są bardzo zmienne.

Sunoco, Suncor, Petroplus, RD, Petrofina i wiele innych.

Napisany przez ADMCI4
Co interesuje plantację cytrusów? ...

Nie, wiem już o co chodzi. Cena ropy znowu wzrośnie, więc się nie martwię.

Jestem też zainwestowany w Petroplus. Czy mógłbyś mi pomóc w moim pytaniu, które zadałem w wątku Petroplus?! Byłoby świetnie.

Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Informacje o cenie ropy dla zainteresowanych:

https://www.finanznachrichten.de/suche/oelpreis.asp

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
dziękuję, Simona!

Cena ropy znowu rośnie, podobnie jak mój fundusz ....

Napisany przez speedskater
Wziąłem także kilka sztuk! 8)

Co takiego dzieje się z wykresem Brenta dla salamandry? :roll:

Napisany przez ADMCI4
hmmmmmmmm handel naftowy jest obecnie BARDZO zmienny, niewiarygodny.

Nie jesteśmy pewni, w którą stronę będzie zmierzać trend. Obecnie znowu notujemy niemiły spadek. Niesamowite

speedskater. Czy mogę zapytać, w jakie fundusze jesteś zainwestowany? Chciałbym się jeszcze zapytać. Jest tak wiele alternatyw dla ropy, że wydaje mi się, że już jest dość niejasne.

. Obecnie ponownie można zanotować nieciekawy spadek. Niewiarygodne.

Dla mnie dobrze się dzieje, gdy cena ropy spada:
1. Mogę zatankować mój zbiornik naftowy tanio,
2. Jeśli cena ropy będzie nadal spadać, mogę znowu tanio się zaopatrzyć,
3. Dzienne notowania spółek chemicznych, które dotychczas były w dołku, znów zaczynają żyć,
4. Pomaga to ogólnemu rynkowi akcji.
Więc dalej mam nadzieję na spadające ceny ropy :lol:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta

Jeszcze pasuje mi, gdy cena ropy spada:
1. Mogę ponownie tanio napełnić moją zbiornik na olej,
2. Jeśli cena ropy dalej spada, będę mógł znowu tanio uzupełnić zapas,
3. Silnie poobijane akcje chemiczne znów ożywają,
4. Pomaga ogólnemu rynkowi akcji na skok.
Więc mam nadal nadzieję na spadki cen ropy :lol:
Pozdrowienia Rich

1. Dokładnie
2. Nigdy ich nie obserwowałem, ... chyba czas zacząć
3. Nie mam, ale Wacker Chemie wydaje się interesujący przy spadkach !?
4. Dokładnie

-Analitycy prognozują, że cena ropy będzie oscylować między 50$-55$, raczej bocznie przez następne pół roku. Zobaczymy....
-Dalej mówią, że obecnie niska cena ropy dopiero powoli (5-6 miesięcy) przełoży się na pozytywne wyniki finansowe firm (co za zdanie ops: ). To mogłoby zrównoważyć spodziewany spadek wzrostu w 1. kwartale (z powodu podwyżki podatku VAT) w Niemczech. Byłoby to również korzystne...

Pozdrowienia

Wygląda na to, że z północy wieje zimny wiatr.
Gdzie cenę ropy wielu można spodziewać się pojutrze?
Pąki na drzewach odpoczywają
i ptaszki przestają ćwierkać.

A może jednak nie?

Dziś uraniści strasznie spadli na dno?
Muszę jeszcze poszukać informacji, dwa mam na liście do sprawdzenia.
Uczuć, czerwony skórzany worek znowu mi zamurował wszystkie kawałki złota.

Napisany przez ADMCI4

Czy dzisiaj uraniści przypadkiem nie wpadli w ziemię?
Muszę jeszcze to zbadać, na liście do prania mam 2.
Znowu indianie zablokowali mi wszystkie nuggetsy.

hehe.. to pierwsze wiersz jest zabawny.... ale to drugie:

ale z tego coś wyjdzie????

Napisany przez Springer
Jeśli chcesz, aby Cybercrash kontynuował publikację wierszy, to jest to dla mnie dobra odmiana od trudnego dnia na giełdzie.

Napisany przez beta

hehe.. pierwszy wiersz jest zabawny.... ale ten drugi:

Cytat od cybercrash

Dziś Uranierowie super spadli na ziemię?
Muszę jeszcze poszukać, mam 2 na liście do prania.
Kijowo, Czerwonoskóri mi znowu wszystkie nuggets-y zamurowali.

a kto ma z tego wyjść????

@ jodellady

Chyba oznacza to:
-Tytuły uranowe w dół (np. Cameco, Usec, etc....)
-Siedzi na zablokowanych pozycjach $.

Prawidłowo zinterpretowane :lol: ?

Pozdrowienia

Dobrze przemyślane. Czy rymy często mają sens?
Czy pomagają nam odkryć prawdę?

Producentów uranu można uznać za ważny składnik
w funduszach energetycznych? Wystawieni na działania spekulantów hedgingowych.
Czy lepiej poszukać spokojniejszego środowiska?

Oczekuję ożywienia sektora technologicznego w USA.
Texas Instruments wczoraj nie rozczarowało pod względem wyników finansowych,
ale euforia nie jest odpowiednia, również w przypadku firmy Texas.
SAP jeszcze przedstawi wyniki, zostało ponownie
podniesione przez Goldmana, pomimo ostrzeżenia przed spadkiem zysków!

Napisany przez Karat
Wczoraj otworzyłem wzorcowe konto inwestycyjne na stronie Aktienboard www.aktienboard.com. Zawiera ono tylko certyfikaty. Staram się objąć obszary, o których uważam, że do końca roku osiągną najlepsze wyniki. W przypadku przewidywalnych korekt w przyszłości, będę przenosił jedno lub drugie certyfikat branżowy lub regionalny do rzeczywistego portfela. Nie musi to jednak być dokładnie ten sam certyfikat z wzorcowego konta, ale musi objąć ten sam obszar.

Włączyłem po jednym certyfikacie na:

- Indeks biotechnologiczny
- Indeks złota
- Indeks japoński
- Indeks akcji chińskich
- Indeks surowców Goldman Sachs
- Indeks surowców Rogers
- Krajowy produkt brutto BRIC
- Indeks akcji Europy Wschodniej
- Indeks Nasdaq
- Koszyk akcji uranowych

Zobaczymy, co się stanie.

Jeśli ktoś chce śledzić moje wzorcowe konto, znajdzie je w sekcji Długoterminowe Inwestycje 2007 pod nazwą Karat, obecnie na 55. miejscu.

Karat

Zaprowadź dokładną księgę naszego miesięcznego zużycia oleju napędowego. W porównaniu z ubiegłym rokiem w styczniu zużycie jest niższe o 25%. Odpowiada to również około 25% spadku cen ropy naftowej od najwyższych poziomów. Tak więc, to działa na poziomie wyższych obliczeń.... :lol:

Pozdrowienia, Rich

Dalej w ostrym zygzaku, Indianie z USA wkładają skarpety i cena ropy już wzrosła do 59 USD za baryłkę, co nie jest daleko od 60 USD. Tylko akcje naftowe nie mogą teraz nadążyć za kursami. Czy zimno było zbyt szybkie?

Napisany przez ADMCI4
Czuję, że inwestorzy w ciągu ostatnich kilku dni nie do końca ufają spekulacjom i dlatego są ostrożni w inwestycjach naftowych. 

Cierpliwość przynosi róże (czy pieniądze?)!

Napisany przez ADMCI4
Przeczytałem dziś rano w starym bilansie (nr 4/07) firmy maxon. Produkują oni mikro- i minimotory (o średnicy od 1 do 5 milimetrów). Te motory mają ponadprzeciętną wydajność. Badacze z ETH w Zurychu przeprowadzili eksperymenty, aby ustalić, czy zastosowanie tej technologii w samochodzie jest możliwe. Wynik: zwykłe auto oparte na technologii maxon spala 0,02 litra benzyny na 100 km. Jeśli ta technologia zostanie jeszcze bardziej udoskonalona i przede wszystkim uzyska gotowość do produkcji seryjnej, nasze zapotrzebowanie na energię za 10 lat może wyglądać zupełnie inaczej. Skutki dla cen ropy naftowej byłyby również znaczące. Wyobraź sobie, jeśli udałoby się opracować silniki o takiej wydajności, wystarczyłaby jedna napełniona zbiornica oleju opałowego, aby zapewnić cały Dom przez resztę twojego życia własnym prądem, ciepłą wodą i ogrzewaniem. Zamiast tankować auto co tydzień, musiałbyś jeździć na stację kolejny raz dopiero po 4 latach. Chwilowo nie potrafię sobie tego zbyt dobrze wyobrazić. Jakiś czas temu przeczytałem w innym magazynie (nie pamiętam już niestety, jaki), że amerykańska armia chce budować notebooki zasilane gazem. Na początku pomyślałem, że to typowo amerykańskie podejście, nie zwracające uwagi na emisję CO2. Ale ponieważ są to również bardzo małe i mocne silniki, mogę sobie wyobrazić, że na tej bazie istnieje możliwość istotnego postępu.

Interesująca uwaga techniczna. Od pewnego czasu istnieją pojazdy specjalistyczne, na przykład olbrzymie transportery do kopalń, które działają według tego samego zasady.Zasada działania: Zoptymalizowany silnik benzynowy lub wysokoprężny napędza generator i dostarcza energię elektryczną do dużej baterii. W każdym kole znajduje się silnik elektryczny z centralną kontrolą. Zaletą jest napęd na wszystkie koła, brak sprzęgła, brak skrzyni biegów. Zasada ta pozwala na ładowanie baterii również podczas jazdy z górki, ponieważ silniki elektryczne mogą działać również jako generatory. Dodatkowo baterię można naładować za pomocą dodatkowego panelu słonecznego.To zaskakujące, że do dziś żaden producent samochodów seryjnych nie zastosował tej zasady na ulicach!Ten post jest oznaczony jako Surowce naturalne, ponieważ pokazuje potencjał oszczędności w zakresie surowców naturalnych.

Aktualnie pojawiła się drastyczna dysproporcja w cenie różnych sort ropy naftowej. Teraz nagle, kilka dni po formalnym rozluźnieniu w Iranie, cena odmiany Light Sweet Crude (US) spada z 68 do 62 $ za baryłkę. Cena odmiany Brent z Morza Północnego pozostaje na poziomie 67 $ za baryłkę. Czy może być błąd w przekazie cenowym?

Napisany przez Adrian
Twoje ceny są poprawne. Aktualna cena kontraktu na ropę Brent Crude wynosi około 67,5 $ za baryłkę.

Napisany przez Forexyman
Cześć Ropa nadal utrzymuje się powyżej poziomu 100 USD Pozdrowienia

Napisany przez Karat
Po tym, jak wczoraj cena ropy osiągnęła nowy wszechczasowy szczyt, a ciepła pora roku tuż za rogiem, a również dolar powoli znowu staje się zielony, wydaje mi się, że dziś zdecyduję się na małą krótką pozycję na ropie.

Co sądzicie o ropie?

Karat

Napisany przez Globalist

Co myślicie o ropie?

Karat

podniesie się do 200 dolarów!

swoją drogą... Kilka dni temu miałem do czynienia z partnerem biznesowym z Dubaju. Kiedy rozmawialiśmy o ropie, tylko się uśmiechnął i dał mi do zrozumienia, że nie obchodzi ich, jak wysoka będzie cena. Dla nich kosztuje to tylko 2 dolary, żeby wyciągnąć beczkę z ziemi. :-)))

Napisany przez Forexyman
[cytat=Globalist">
wzrośnie do 200 dolarów
[/cytat]
kto od razu przesadza

maksymalnie do 121 dolarów powinno jeszcze wzrosnąć, potem sensowne byłoby, jeśli w ogóle osiągnie te wartości, więc najlepiej najpierw poczekać cierpliwie
to już leci na jednej nodze, gdy eksploduje, to wybuchnie mocno do granicy 80 dolarów

Pozdrowienia

Napisany przez Globalist

kto przesadza tak szybko

do 121 dolarów maksymalnie jeszcze może się wspinać, potem sensem będzie, jeśli w ogóle osiągnie te poziomy, dlatego należy najpierw cierpliwie poczekać
to już staje się trudne, gdy trzeszczy, wtedy prawdziwie zatrzęsie do poziomu 80 dolarów

Pozdrowienia

Tego raczej wątpię! Bo już wcześniej przewidywano cenę ropy na poziomie 80 $. Świat potrzebuje ropy bardziej niż kiedykolwiek wcześniej! Samych Chiny potrzebują dziś czterokrotnie więcej niż rok temu?

Tutaj jeszcze słowo od Goldman Sachs:

....Cenę ropy dodatkowo podgrzało oświadczenie analityka Arjuna N. Murtiego z domu maklerskiego Goldman Sachs, który prognozuje cenę ropy na poziomie 150 do 200 dolarów za baryłkę w ciągu najbliższych dwóch lat ze względu na niewystarczającą produkcję ropy i wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów rozwijających się.
(© BörseGo AG 2008

Napisany przez Forexyman
Witaj

@Globalist

Nie można zapominać, że mówimy o największym czynniku ryzyka inflacji. Nie można także zapominać, że w czasach międzynarodowego kryzysu ropa była dobrym środkiem na złagodzenie strat, to cel został osiągnięty, a rynki finansowe powoli się stabilizują (patrz indeks ISM), stabilizacja ta jest także widoczna na wykresie złota, które obecnie również spada. Inne analizy dla mnie mają niewielkie znaczenie, opieram się na własnych obserwacjach, a analiza wykresów mówi mi, że za 2 lata cena ropy wyniesie 80 dolarów. Nawet jeśli się mylę i kurs nie osiągnie tego poziomu, to na pewno będzie poniżej 100 dolarów.

Pozdrowienia

Napisany przez Forexyman
Hallo

Viele Grüsse

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata