Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Swisscom

Napisany przez ADMCI4

Alder odchodzi na własne życzenie natychmiastowo, jak poinformowała Swisscom w piątek.

Witaj cybercrash,

Sądzę, że to oświadczenie należy poddać w wątpliwość. Plotka krąży po wszystkich szczeblach i wszelkich łączach, że to nie jest dobrowolne odejście. To musiało przyjść z zarządu...

pozdrowienia
Quiz

Napisany przez richard100
Cześć Quiz,
Jestem także Twojego zdania. Niestety, prasa ma inne zdanie. Patrz tytuł Blick :lol:
Prezes Rady Nadzorczej również odchodzi. Nie odniósł sukcesu w starciu z Radą Federalną.
Pozdrowienia Rich

Przewodniczący Rady Nadzorczej Swisscom, Markus Rauh, zrezygnuje z tej funkcji na Walnym Zgromadzeniu 25 kwietnia 2006 r. Jak napisano w piątkowym komunikacie prasowym, obecny wiceprzewodniczący Anton Scherrer został zaproponowany jako jego następca.

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Kurs znów wzrósł o ponad 400. Postanowiłem kupić kilkadziesiąt akcji SCMIA po cenie 0,28. Mam nadzieję, że po objęciu stanowiska przez nowego dyrektora generalnego pojawią się obietnice i wyzwania, co ożywi trochę akcje! Obecnie zmienność wynosi mniej niż 10!

Pozdrawiam
Quiz

Napisany przez ADMCI4
Już nie płaczę za starością. Oprócz zniszczenia miliardów nie osiągnął wiele. Nie znam żadnej firmy w Szwajcarii, która potrafiłaby niszczyć tyle pieniędzy przez zakup spółek-córek jak Swisscom (np. Debitel, Hungaria). Ponadto, nawet giganci farmaceutyczni nie mają tak hojnych programów odpraw jak Swisscom podczas redukcji zatrudnienia. A kto ostatecznie ponosi konsekwencje w dziurach ich funduszu emerytalnego? Sprawdźcie kurs akcji od pierwszej notowania. Brak znaczącego postępu w prawie 8 latach. Pozdrowienia od Daimlera.

Napisany przez beta
U mnie też nie ma smutku....

Z Alderem nigdy mi nie było po drodze. Za mało pazura, brak profilu. Brak innowacji, tylko wykorzystywanie (nie swojego własnego) monopolistycznego stanowiska. Zbieranie owoców na szkodę miejsc pracy z korzyścią dla ubezpieczeń społecznych. Zbyt długo wypoczywał na laurach.

Teraz sprzedaje się jako człowiek czysty jak łza, biedny ścigany i dręczony chłopczyku ze Szwajcarii, któremu przez lata były związane ręce.... No cóż, to powinien po prostu pójść dużo wcześniej.

Przepraszam, ale ta szmata była już dawno do wymiany (wg mojego osobistego zdania)

Pozdrowienia

Napisany przez 2cybercrash
Obliczmy szybko zapowiedziany wypłatę, prawdopodobnie zwrot wartości nominalnej, który oczywiście jeszcze nie został uchwalony:

Zatem suma 1,5 mld 61,5 mln akcji daje około 24 CHF na akcję.
Za 100 akcji (korekta 10, dziękuję za bardzo uważne korekty), wartość rynkowa 4000 CHF, czyli około 240 CHF - to dość 5%.

Jeśli decyzja o tym zostanie podjęta, oczywiście spowoduje to spadek kursu,
który mam nadzieję, że znowu trochę wzrośnie. To krok we
właściwym kierunku!

Napisany przez ADMCI4

Również 1,5 mld. 61,5 mln akcji przynosi około 24 CHF na jedną akcję.
Na 100 akcji, wartość kursu 4000 CHF, więc około 240 CHF, czyli około 5%.

Cześć

Raczej 10 akcji
:wink:

Cytat od cybercrash

Jeśli taka decyzja zostanie podjęta, oczywiście kurs spadnie,
ale miejmy nadzieję, że odbije się nieco. Krok we właściwym kierunku!

:?: Co masz na myśli, mówiąc, że kurs spadnie?

Pozdrawiam
Quiz

Napisany przez ADMCI4
Teraz nacisk na pełną prywatyzację Swisscom został zwiększony. Jestem ciekawy, jak SP na to zareaguje.

Poniżej fragment z czasopisma Sonntags-Zeitung:

Blocher: „Przez wiele lat rozmawiano za drogo przez telefon”
Panie Blocher, co pan sądzi o akcji dla obywateli?

Rada Federalna przyjęła ten pomysł i postanowiła go jako propozycję rozwiązania do dalszej pracy nad projektem aktów prawnych. Możnaby zaoferować połowę akcji należących do państwa społeczeństwu. Następnie jednak akcje do sprzedaży zostałyby zablokowane na pewien czas. Jak pomysł ten zostanie przyjęty, pokaże konsultacja społeczna. Moim zdaniem sprzedaż obywatelom ma mały sens. Jak widać w Niemczech, wychodzi to źle. Jednak darmowe przydziały, prezent dla obywateli, mają sens. W końcu państwo posiada tę wartość akcji, ponieważ użytkownicy telefonowali za drogo ze względu na monopol przez wiele lat.

Co sądzi pan o klauzuli mniejści 33 procent?

Jestem zdecydowanie przeciwny temu, aby państwo nadal posiadało jedną trzecią akcji. To stwarza podobny problem jak przy większościowym udziale. W przypadku Swissair, państwo posiadało tylko sześć procent udziałów, a pomimo tego niewielkiego udziału była ogromna presja z zagranicy na Szwajcarię. Nawet jeśli Szwajcaria miałaby posiadać jedną trzecią, to wydawałaby się znacznie bardziej odpowiedzialna.

Jak szybko chce pan sprzedać akcje Swisscom?

Rada Federalna postanowiła działać szybko. W ciągu najbliższych miesięcy projekt trafi do konsultacji. Referendum prawdopodobnie odbędzie się wiosną 2007 roku. Jest wiele możliwości, jak dokładnie chcemy ukształtować aukcję. Jednakże uniknąłbym utrudnienia procesu poprzez wprowadzenie klauzuli. Na szczegóły jest jeszcze za wcześnie. Pewne jest, że państwo nie powinno być właścicielem, w przeciwnym razie Swisscom będzie ograniczona, a Szwajcarii grożą miliardowe ryzyka!

To prawdopodobne, że nie każdy obywatel szwajcarski otrzyma 3 akcje do portfela. Byłoby to tylko świetne dodatkowe źródło dochodu dla banków. Opłaty, prowizje za prowadzenie konta... :wink: Bardziej prawdopodobne jest, że akcje zostaną sprzedane, a zysk zostanie zaksięgowany obywatelom Szwajcarii. Za pośrednictwem potrąceń od podatków, ubezpieczenia zdrowotnego, itp. Przy podatkach byłoby korzystne, żeby niesolidni płatnicy podatków, których nie brakuje, nie mieli również korzyści z tego świadczenia.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Ja, również nie sądzę, że udziały zostaną rozdane wszystkim mieszkańcom. Ale przynajmniej taka forma komunikacji może przyspieszyć pełną prywatyzację. Jeśli kobieta chce osiągnąć coś w tym kraju, musi najpierw prowokować.

Przyznanie kredytu na fakturze podatkowej byłoby oczywiście sympatyczne, ale prawdopodobnie nie zyskałoby większościowego poparcia. Raczej chyba salonowy będzie jednorazowy rezygnowanie z podwyżek składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Osobiście, jako posiadacz udziałów, wolałbym spłacać długi niż rozdawać prezenty.

Christoph nie jest znany z robienia żartów. Innowacyjny i oryginalny, z pewnością. Chyba jeszcze żaden rząd nie podarował obywatelom akcji należących do państwa (według Chrisa, ludowi)? Nie potrafię sobie tego wyobrazić, przecież nadal tylko kilku obywateli jest przekonanych o korzyściach posiadania akcji, być może 3, 4 albo 5%? Podarowane akcje prawdopodobnie szybko byłyby sprzedane, a kurs zszedłby na psy. Lepiej byłoby zorganizować wybory - odszkodowanie pieniężne albo akcje. Jeśli jednak akcja wypłaca dywidendę w wysokości 4%, dodatkowo z wypłatą wartości nominalnej, oczywiście tylko dla tych, którzy trzymają akcje, wielu akcjonariuszy zastanowiłoby się nad sprzedażą darmowej akcji. Szerokie rozproszenie i pielęgnowanie zdrowej akcji dla ludu (ale nie na wzór D-Telekomu) byłoby nową drogą i warta próby! Dlaczego nie? Jestem za. Aktualnie nie posiadam akcji Swisscomu.

Napisany przez Dany1
Nie mogę sobie tego również wyobrazić, przecież wciąż tylko bardzo niewielu obywateli jest przekonanych do akcji, być może 3, 4 lub 5%? Podarowane akcje prawdopodobnie zostałyby szybko sprzedane, a kurs poszybowałby na łeb na szyję.

Miedzy wierszami Christoph napisał, że my (lud) przez lata byliśmy oskubani przez Swisscom. Byłoby to w zasadzie szlachetnym gestem, gdyby teraz lud dostał swoją szansę. Dla pierwotnych akcjonariuszy nie byłoby to problemem, ponieważ akcje zostałyby objęte okresem ograniczenia, co oznaczałoby, że Kleti i Bleti musieliby je zatrzymać przez 1-2 lata. Podobna sytuacja miała już miejsce w przypadku instytucji zrabowanej Rentenklauanstalt. Kiedy założono tam spółkę akcyjną, wszyscy ubezpieczeni stali się automatycznie akcjonariuszami. Co właściwie mówi Lewica na temat pomysłu Prawicy???

Telekom to zaniedbana branża, o której mówi się wszędzie źle.
Oni też wracają.
Dziś zamieściłem kilka postów o SCMN. Poniżej 400Fr.
Pozdrowienia, Rich

Börsen am Morgen: Vodafone popycha akcje telekomunikacyjne
autor: Mark Böschen, Frankfurt
Europejskie wskaźniki giełdowe wzrosły na początku dnia. Problemy z planami przejęć wpłynęły na akcje ThyssenKrupp i BASF. Dobre wieści od Vodafone dodały skrzydeł akcjom telekomunikacyjnym.
Na dzień 3 miesiące Informuj mnie o aktualnych wiadomościach dotyczących tej firmy przez e-mail
Dax i CAC-40 z Paryża wzrosły o 0,1 procenta, FTSE 100 z Londynu i europejski Stoxx podskoczyły o 0,2 procenta.

Akcje telekomunikacyjne w całej Europie były silne, a indeks branżowy Stoxx wzrósł o 0,9 procenta. Wzrost branżowych wartości napędzany był o 2,5 procenta przez Vodafone. Brytyjski dostawca usług komórkowych zyskał w trzecim kwartale sprzedaży netto ponad siedem milionów nowych klientów, więcej niż oczekiwali analitycy. Vodafone podał w połowie tygodnia, że ma 179,3 miliona klientów. Spółka zapowiedziała przedstawienie wyników finansowych na zakresie prognoz. Jednocześnie potwierdziła wstępne prognozy na przyszły rok. Deutsche Telekom zyskał 0,8 procenta.

Napisany przez ADMCI4
tztztz...

dzisiaj mają jednak solidny spadek. Zastanawiam się nad swoim losem i chyba zaraz obniżę cenę mojego Call...

:lol: pozdrawiam
Quiz

Cześć Quiz.
Dzisiaj rano zaniepokoiłem się, gdy spadliśmy do 399. Wycofałem się przy 395. Trochę to nieoczekiwane. Czy możemy spodziewać się jeszcze niższych kursów? Patrząc na wykres z ostatnich 5 lat, jest to całkiem możliwe. Ceny w okolicach 370 były trzy razy, ale zawsze wracały powyżej 400.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Marktinsider
Następne wsparcia techniczne na wykresie widzę na poziomach 380 CHF, 360 CHF i 340 CHF. Nie jest tajemnicą, że wkrótce ponad połowa wszystkich akcji (które należą do państwa) zostanie sprzedana. To z pewnością nie jest powód do wzrostu kursu SCMN. Jestem ciekaw, dokąd zmierza SCMN.

Dotacja dywidendy wynosiła dotychczas 14 franków. Przy kursie 390, oznacza to brutto 3,5%. Jeśli chcę 5% brutto, kurs musi spaść do 280. Oczywiście, jeśli nastąpi szybka redukcja wartości nominalnej o 24 franki, to już teraz stanie się to interesujące. 6% plus 3,5% daje 9,5% brutto. Jednak kurs musi się potem odbić po tych odejściach ze względu na wypłatę dywidendy.

Senat chce udostępnić akcje taniej publiczności. Nie potrafię zrozumieć tego dokładnie. Jak to w ogóle ma działać? Jak inne akcje na rynku zareagują na to? To jednak wywrze presję na kurs pozostałych akcji na rynku, czy coś przeoczyłem? Czy będą istnieć 2 kategorie akcji? Dopóki to nie zostanie szczegółowo omówione, na rynku panuje niepewność, co oznacza spadające ceny. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Wczoraj cena akcji wreszcie zdołała się umocnić i dzisiaj powinnyśmy ponownie pokonać poziom 400. Ruch ten był prawdopodobnie spowodowany następującym komunikatem:

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Swisscom planuje wypłatę 1 miliarda dodatkowych dywidend w tym roku (wykup + darmowe opcje sprzedaży).

Nie jestem pewien, ale czy to nie będzie około 5% dodatkowych wypłat tylko w tym roku? Ponadto planuje się kontynuację zwykłej polityki dywidendowej.

Mam nadzieję, że teraz w końcu ruszy coś do przodu i moje opcje kupna okażą się jeszcze wartością...

https://www.swisscom.com/ghq/content/media/medienmitteilungen/2006/20060216_01_sw isscom_aktionaere.htm

Pozdrowienia
Quiz

Cześć Quiz,
Tak więc, jeśli chodzi o program odkupu, nie mam zbyt dużych nadziei. Prawdopodobnie zostaną wykupione akcje rządowe...
A akcjonariusze będą na tym tracić. Pozostaję z ciekawością. :cry:
Pozdrowienia Rich

Więc Rada Federalna miała rację. Ale dzisiaj już to nikogo nie obchodzi.... ? Pozdrowienia, Rich Eircom słabnie Czy Swisscom była ślepa? autorstwa Dominika Feldgesa Najnowsze dane finansowe dla Eircom potwierdzają słuszność decyzji Rady Federalnej zakazującej Swisscomowi przejęcia tego irlandzkiego konkurenta branżowego. Nawet jeśli decyzja z listopada ubiegłego roku została niezgrabnie przekazana i można dyskutować o sensie ogólnego zakazu inwestowania w byłe monopole telekomunikacyjne, Eircom w obecnym stanie nie byłby żadnym wzbogaceniem. Słabość Eircom pogłębiła się w trzecim kwartale rozliczeniowym kończącym się w grudniu 2005 r., czyli akurat w czasie gdy kierownictwo Swisscomu pod przewodnictwem już odeszłego Jensa Aldera zabiegało o Irow. Zysk spadł o prawie połowę do 19 mln euro w porównaniu z poprzednim rokiem. Przez pierwsze dziewięć miesięcy Eircom odnotował zysk w wysokości 110 (względem 57) mln euro. Jednakże ten wzrost wynika wyłącznie z czynników specjalnych. W przeciwieństwie do poprzedniego roku, Eircom nie ponosił kosztów restrukturyzacji i zarobił 51 mln euro ze sprzedaży nieruchomości. Zysk operacyjny przed odsetkami, podatkami, amortyzacją i deprecjacją (EBITDA) w pierwszych dziewięciu miesiącach spadł o 4% do 440 mln euro. Obroty stagnowały na poziomie 1226 (1199) mln euro. Kierownictwo Eircom przypisuje pogorszenie wyniku operacyjnego zaostrzonej konkurencji oraz inwestycjom w segmencie szerokopasmowych połączeń (DSL). W dochodowym segmencie rozmów telefonicznych firma straciła w pierwszych trzech kwartałach 8% przychodów. Liczba klientów DSL wzrosła z 80 000 do 200 000, ale ten przyrost został osiągnięty poprzez udzielanie rabatów. W segmencie komórkowym, gdzie do przejęcia Meteor na koniec listopada 2005 r. Eircom nie miała nic do pokazania, firma wypracowała na poziomie EBITDA wynik w zasadzie zrównoważony, podobnie jak w segmencie DSL. Działalność Meteora jest mało dochodowa, ponieważ 94% klientów płaci za połączenia z góry (prepaid). Mimo że w irlandzkich mediach wciąż krążą plotki o nowych potencjalnych nabywcach, od listopada „nikt” nie skontaktował się już z dyrektorem generalnym koncernu Philipem Nolanem. Tak jak postarznie Swisscom próbowała przedstawiać Eircom jako atrakcyjnego, firma ta nie wydaje się jednak być tak ciekawa.

Stara dobra Swisscom czuje wiosnę w tym ponurym otoczeniu giełdowym. Jutro są ogłaszane wyniki. Czy ktoś już coś wie, czy pewni inwestorzy cierpliwie czekają na dywidendę, która mogłaby być hojna? Pozdrowienia, Rich

Wspaniała wiadomość: Bund powinien jednak wykupić wszystkie udziały (stąd zapewne Swisscom jest notowany na giełdzie?). W każdym razie Swisscom to taka sucha materia, że nawet Hatchery są zdziwione i zredukowane do niczego, zatem Swisscom jest wolny od inwazji heuschrecken i może wyłonić się z zamieszania Hatchery na przeciwko panującym trendom? Nie trzymam akcji Swisscom. Wiadomość: 07:27 Swisscom/Actares wzywają Bund do pełnego wykupu przed ostatecznym rozwiązaniem Nazwa Ostatnia zmiana SWISSCOM N 411.00 0 (0%) Ittigen (AWP) - Stowarzyszenie akcjonariuszy Actares zaleca Bundowi całkowite wykupienie przedsiębiorstwa Swisscom, zanim zostanie określone najlepsze rozwiązanie na przyszłość. Stowarzyszenie, które jak twierdzi, działa na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego, przekazało w weekend, że jest to kwestia nie tylko finansowa, lecz przede wszystkim infrastruktury i podstawowego dostępu, dla dobra całej Szwajcarii. Późniejsza sprzedaż częściowa lub całkowita partnerowi strategicznemu byłaby lepszym wyborem niż sprzedaż akcji na giełdzie. Actares nie widzi podstaw do sprzeciwu w przekazaniu obecnego udziału rządowego w Swisscom, nawet jeśli nie odpowiada to ich marzeniom - czytamy dalej. Warunkiem jest jednak, aby przy sprzedaży akcjonariusze nie byli pominięci, a nowoczesna i wysokiej jakości podstawowa usługa była wiarygodnie zapewniona. Pomysł akcji ludowej jest niewłaściwym rozwiązaniem jako środek towarzyszący, dodaje stowarzyszenie. Ma zbyt wiele wad, zwłaszcza nierówne traktowanie nowych i starych akcjonariuszy. Według komunikatu Actares liczy ponad 600 członków indywidualnych i zbiorowych. uh/mk Załącznik 8 marca, nowe dane spełniają oczekiwania, a kurs nawet nie spada, lecz reaguje z niewielkim wzrostem kilku promili! Dla mnie to jest pośredni dowód, jak wyżej stwierdzono, że na tej wartości definitiwynie krążą już Anglosasiacy (więcej). Obecnie nie mam akcji Swisscom. Być może ponownie, gdy Lingg zostanie zmieniony w radzie (Fehr jest zbędny)?

Na pewno nie pomaga to tego kursu. Inne opinie? Pozdrowienia Rich Szwajcarski parlament zmusza Swisscom do otwarcia monopolu na ostatnią milę na cztery lata 21.03.2006 09:42:38, AFX Europe FocusBERN (AFX) - Swisscom AG będzie musiał otworzyć swój monopol na ostatnią milę kabli dla rodzimych konkurentów na co najmniej cztery lata, zdecydował szwajcarski parlament. Monopol Swisscom łączy sieć telefoniczną z użytkownikami końcowymi, przy czym firma pobiera opłaty od abonentów konkurencyjnych usług łącza stacjonarnego. Po dwóch dniach rozmów niższa izba parlamentu szwajcarskiego przyjęła propozycje kompromisowe komisji pojednawczej. Niższa izba parlamentu początkowo opowiedziała się za dwuletnim zawieszeniem, podczas gdy izba wyższa zaproponowała zawieszenie monopolu na czas nieokreślony. afx.zurich@afxnews.com

W SCMN prawdopodobnie ponownie zobaczymy cenę 450Fr. Gdzie teraz są wszyscy politycy lewicy, którzy obśmiewali Blochera, oskarżając go o roztrwonienie majątku publicznego swoim zachowaniem. Wydaje się, że jest wręcz przeciwnie. Dzięki ostrożnemu podejściu Rady Federalnej do zaangażowania zagranicznego, akcja znowu zyskuje zaufanie. Pozdrowienia, Rich

Pomimo złych wiadomości z dzisiaj w związku z groźbą kary grzywny ze strony WEKO w wysokości 500 milionów, kurs akcji pozostaje tylko nieznacznie skorygowany. Prawdopodobnie wynika to z obiecującego, soczystego wskaźnika dywidendy w wysokości 8%. Kto zrezygnowałby z takiego wypłacenia? Pozdrowienia, Rich

Swisscom AG
Strona internetowa dla inwestorów: www.swisscom.com/ir
Numer valor: Na. 874251; Symbol(y) telekursu: SCMN
Ocena FuW (W IR T): B A- A-

Wycena/Odsetek zwrotu (stan na 7.4.2006) Wskaźniki (w CHF) (mln CHF)
Na. Na.
Kurs w CHF 425,25 Zysk w 2004 24,7 1596,0
Koszt uzyskania przychodu w 2006 14,2 Zysk w 2005 33,8 2022,0
Koszt uzyskania przychodu w 2007 n. a. Zysk w 2006 30 1845,0
Współczynnik ceny do wartości księgowej w 2005 4,3 Dywidenda za 2005 33,6 2066,4
Stopa dywidendy w % 7,9 Dywidenda za 2006 16 984,0
Wartość giełdowa (w mln CHF) 26 145,5 Przychody za 2005 9732,0

1 Szacunek FuW
2 Zawiera 17,6 CHF w postaci opcji sprzedaży

SCMN mogą być dzisiaj nadal poszukiwani...? Dzień przed dniem Ex. Div.
Nadal jest możliwe zdobycie 16 franków. W związku z tym jutro mogą znowu spaść. :cry:
Trudno powiedzieć, jakie będą skutki poniższych informacji dla kursu.
Pozdrowienia Rich

Swisscom: Christoph Brand opuszcza firmę na przełomie 2006 roku
27.04.2006 07:38:54, AWP Basic German

Zurych (AWP) - Swisscom AG ogłasza odejście Chief Strategy Officer
Christopha Brand. Ten podjął decyzję o opuszczeniu przedsiębiorstwa po ponad
dziesięcioletniej działalności na przełomie 2006 roku, jak podano w
komunikacie z czwartku. Po urlopie sabatycznym zajmie się nowym
wyzwaniem zawodowym poza Swisscom.

Jego następca nie został jeszcze wybrany. Tymczasowo dyrektor generalny Carsten
Schloter będzie prowadził obszar Strategy & Business Development, jak
podaje koncern telekomunikacyjny.

Na pierwszy rzut oka raczej negatywny. Vorbörse 2 fr. na plus.
Zgodnie z mottem: mogło być gorzej...
Pozdrowienia, Rich

Berno. AP/baz. Szwajcarski koncern telekomunikacyjny Swisscom w pierwszym kwartale bieżącego roku wygenerował znacznie mniejszy zysk niż w poprzednim okresie, pomimo lekko spadających przychodów. Zysk netto spadł o 11,5 procent do 460 milionów franków, jak poinformowała firma w środę. Analitycy spodziewali się jeszcze większego spadku.

Przychody spadły o 2,9 procent do 2,375 miliarda franków. Swisscom zaznaczył, że wyniki kwartalne były wpływane przez efekty specjalne. Bez tych czynników i w normalnej działalności obroty wzrosły o 1,7 procent, a wynik operacyjny (EBITA) spadł tylko o 1,1 procent.

W obszarach ADSL, usług stacjonarnych i także w usługach mobilnych szwajcarski lider branży odnotował znaczny wzrost liczby klientów przy jednoczesnym znacznym spadku cen za minutę. Swisscom nadal spodziewa się osiągnięcia obrotu na poziomie około 9,5 miliarda franków i wyniku operacyjnego na poziomie około czterech miliardów franków w całym roku. Publikacja wyników kwartalnych zbiega się z debatą na temat prywatyzacji Swisscom, na którą zbiera się Rada Narodowa o godzinie 8:00.

Napisany przez ADMCI4
Szwajcarska firma Swisscom wtedy chciała zapłacić 2,6 miliarda euro :!:

DUBLIN (AWP International) - Największy koncern telekomunikacyjny w Irlandii, Eircom, zostanie przejęty przez australijski bank inwestycyjny Babcock & Brown. We wtorek Australijczycy złożyli oficjalną ofertę w wysokości około 2,42 miliarda euro, czyli 2,252 euro za każdą akcję. Oba przedsiębiorstwa poinformowały, że przewiduje się wypłatę 2,20 euro w gotówce, a reszta ma być wypłacona jako dywidenda specjalna.

Oferta przewyższa średni kurs akcji Eircomu o 35 procent do początku października ubiegłego roku. Wówczas pojawiły się spekulacje, że również szwajcarskie przedsiębiorstwo telekomunikacyjne Swisscom

mogłoby zdecydować się na przejęcie Eircomu. Jednak pod koniec 2005 roku rząd szwajcarski, będący właścicielem Swiss, odrzucił taką możliwość. Babcock & Brown złożył ofertę poprzez swoją nowo utworzoną irlandzką holdingową spółkę BCM Ireland.

Eircom jest wiodącym koncernem telekomunikacyjnym na Zielonej Wyspie, posiadającym około 80 procent udziałów w rynku.

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się to hojną ofertą. ? Ale co teraz jest ważne. Czy Puts uprawniają do kupna czy do sprzedaży. patrz poniżej.....?? Pozdrowienia Rich

Swisscom ogłasza warunki odkupu akcji za około 2,2 mld CHF znane
23.08.2006 07:41:48, AWP Basic German

Ittigen (AWP) - Swisscom ogłasza warunki swojego zapowiedzianego
odkupu akcji za około 2,2 mld CHF. Akcjonariuszom zostają przydzielone
bezpłatne opcje sprzedaży (put) na akcję, 23 Puts uprawniają do zakupu
2 akcji Swisscom. Cena wykonania wynosi 450 CHF. Celem
odkupu akcji jest nabywanie do 8% akcji wyemitowanych, informuje
koncern telekomunikacyjny w środę.

Puts można także sprzedać na SWX zamiast wymiany na akcje
alternatywnie w okresie dziesięciu dni handlowych.
Oferta odkupu nie obowiązuje w USA.

Info BAZ:
Firma zamierza zwrócić akcjonariuszom środki pieniężne, jak dzisiaj ogłosiła
Swisscom. Akcjonariuszom przypisana zostaje bezpłatna opcja sprzedaży na jedną akcję. 23 opcje put uprawniają do sprzedaży dwóch akcji firmie Swisscom w cenie wykonania 450 franków. Opcje mogą zostać sprzedane również w ciągu dziesięciu dni handlowych na giełdzie szwajcarskiej SWX. Oferta nie obowiązuje dla USA, dodano ponadto.

23 Put upoważnia do sprzedaży 2 akcji Swisscom po cenie 450. Nie do końca rozumiem dlaczego cena ma spadać, jeśli zarząd chce odkupić akcje? Ważne jest zapewne poznanie kontekstu. Czy akcje zostaną zniszczone, aby poprawić zysk na akcję, czyli udawać większy zwrot? Czy też chodzi o uniknięcie wypłat dywidendy? (Nie trzeba wypłacać dywidendy za własne akcje!) W każdym razie raczej pozytywne niż negatywne.

To wygląda praktycznie tak?
Jeśli mam 23 akcje (wartość jednej akcji obecnie 405 CHF), mogę sprzedać 2 akcje po 450 CHF każda. To przynosi zysk w wysokości 90 CHF. Oznacza to wartość opcji w wysokości 3.90 CHF, co z kolei odpowiada stopie zwrotu na poziomie 0.8%.
To raczej skromne. Nic dziwnego, że dzisiaj kurs nie raduje. Czy coś przeoczyłem?
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1

Praktycznie wygląda to tak?
Jeśli mam 23 akcje (wartość jednej akcji obecnie 405 Fr.), mogę sprzedać 2 po 450 Fr. To daje mi zysk w wysokości 90 Fr. Daje to wartość opcji w wysokości 3,90 Fr., co z kolei odpowiada stopie zwrotu wynoszącej 0,8%.
To raczej skromne. Nic dziwnego, że kurs dzisiaj nie robi skoków radości. Czy coś przeoczyłem?
Pozdrowienia, Rich

Cześć Rich,
Może zapytaj od razu w Radzie Nadzorczej Swisscom, tam zaskakująco znajdziesz specjalistów...

Ten tym razem ryba śmierdzi od głowy...

Rada Nadzorcza Swisscom podejrzewana o działania na podstawie informacji poufnych
10.09.2006 | 13:15:43

ZURYCH To może być bardzo nieprzyjemna plama na reputacji: Przeciw jednemu z członków Rady Nadzorczej Swisscom toczy się postępowanie karne pod zarzutem handlu na podstawie informacji poufnych na giełdzie.

Potwierdził to prokurator generalny kantonu Zurzach, Christian Weber, na prośbę o komentarz dotyczący raportu w SonntagsZeitung. Weber nie ujawnił tożsamości osoby, którą dotyczy postępowanie. Śledztwo jest nadal w toku.

Jak wyjaśnił Weber, punktem wyjścia były wstępne dochodzenia szwajcarskiej giełdy SWX dotyczące podejrzanych transakcji. giełda przekazała sprawę prokuraturze oraz Komisji Bankowej Konfederacji Szwajcarskiej (EBK). Teraz podejrzenie jest sprawdzane z obu stron - powiedział Weber.

Podejrzana transakcja miała miejsce 21 listopada, gdy członek Rady Nadzorczej Swisscom kupił opcje sprzedaży za kwotę 42 301 franków. Dwa dni później rząd federalny podjął kontrowersyjne decyzje dotyczące Swisscom, w tym prywatyzację i zakaz udziałów zagranicznych koncernu telekomunikacyjnego, co spowodowało spadek kursu.

Nie było nikogo dostępnego do udzielenia komentarza w Swisscom.

Napisany przez Dany1
Zawsze tak skwapliwie dbający o czystość i zaangażowani w pomoc biednym i uchodźcom. Nie, ten promiennik na pewno nic nie wiedział. A czy naprawdę trzeba zgłaszać takie drobne kwoty? Toż to śmieszne!
A co właściwie rymuje się z Rauh? Nic nie znajduję... hehe

Rauh podejrzany o handel wewnętrzny
25.09.2006 | 10:57:21

ZURYCH Poważne podejrzenia wobec byłego przewodniczącego Swisscom: Markus Rauh miał wykorzystać swoją wiedzę wewnętrzną dla osobistego wzbogacenia.

Markus Rauh: Wykorzystanie wiedzy wewnętrznej dla osobistego wzbogacenia?
RDB

Markus Rauh przyznaje: Dokonał transakcji ubezpieczeniowej dla swoich akcji Swisscom w dniu 21 listopada 2005 roku. W rozmowie z Tages-Anzeigerem w Zurychu przyznał, że za pomocą tzw. opcji sprzedaży gwarantował sobie określoną cenę sprzedaży.

Wygląda na to, że Rauh nie miał innego wyjścia, ponieważ nie kupił Puts. Taką deklarację złożył byłemu przewodniczącemu Swisscom w artykule opublikowanym przez SonntagsZeitung jeszcze 10 września. Stąd wniosek, że komunikat o wszczęciu postępowania karnego przez prokuraturę kantonu zuryskiego nie dotyczył Rauha, ale innego członka zarządu.

Rauh dalej zaprzecza temu, że wiedział, iż rada federalna tylko dwa dni później w bardzo kontrowersyjny sposób ingerowała w strategię Swisscom, zakazując już zaplanowanych przejęć za granicą. W wyniku tego kurs akcji Swisscom spadł. Dzięki opcjom sprzedaży Rauh tego nie odczuł.

Prokuratura kantonu zuryskiego oraz Federalna Komisja Bankowa nie wierzą, że Rauh nie miał pojęcia o kroku rządu federalnego podczas jego akcji zabezpieczającej. Dla organów ścigania udowadnia to także fakt, że dla jego transakcji zarządzania istniał obowiązek zgłoszenia. Rauh zlekceważył ten obowiązek.

Dochodzenia przeciwko Rauhowi w związku z podejrzeniem handlu wewnętrznego trwają dalej.

Napisany przez Globalist
Swisscom rozważa złożenie pozwu przeciwko Alderowi. Zmiana byłego szefa strategii Swisscom, Christopha Branda, do konkurencyjnej firmy Sunrise wywołuje emocje: Swisscom rozważa kroki prawne. Zainteresowanie skupia się także na byłym szefie, Jensie Alderze.

Napisany przez freetrader
Ekspert ds. gotówki mówi:
Swisscom - Bluewin-TV to hit. Zamiast spodziewanych 6000 klientów, już podłączonych jest ponad 20 000. Listy oczekujących! Wiele zniecierpliwionych klientów Cablecom zmienia dostawcę. UBS podnosi ocenę do „powyżej przeciętnej”, podnosząc docelową cenę do 525 (480).

Tak, BluewinTV stanie się hitem. Wielu użytkowników Cabelcom jest zniechęconych. (Ja też się do tego zaliczam)
Wydaje się, że przegrywającymi będą również inni dostawcy internetu ADSL. (Sunrise)
Aby uzyskać dostęp do Bluewin TV, potrzebne jest Bluewin ADSL...

Mam jeszcze małą ilość SCMN po cenie EP 487 fr. Poczekajmy, aż cena wzrośnie do 500.
Niestety, resztę sprzedałem za wcześnie.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam, ale nie znalazłem wpisu dotyczącego zakupu firmy Fastweb. Myślałem, że już wcześniej omówiliśmy ten temat na forum, ale nie mogę znaleźć sensownego wpisu za pomocą wyszukiwarki. Może po prostu jestem zbyt niewprawnym technicznie użytkownikiem. Chciałem tylko zapytać, dlaczego jest tak cicho w sprawie Swisscom u was? Wygląda na to, że zakup faktycznie dochodzi do skutku, co sygnalizuje nadejście niszczenia kapitału. Akcjonariusze mogą spodziewać się niższej dywidendy w przyszłości. Czy znowu jestem jedyną osobą, która dostrzega problemy, tak jak już przy Swissair?

Cześć Peitschi,
Dziękuję za Twój udział. Mam jeszcze małą porcję SCMN. Zapomniałem o zakupie Fast-Web. Mam nadzieję, że zarząd wie, co robi. :cry: Pozostawiam tytuł do monitorowania. Sprzedam przy 400.
Jestem również jednym z tych szczęśliwców, którzy mieli możliwość wypłacenia Swissaira z PF... :cry:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez svx_biker
Ze względu na analizę techniczną sprzedaż była zalecana od stycznia, ale najpóźniej do połowy lutego. Teraz jednak wydaje się, że rozwój kursu właśnie się odwraca: Moim celem kursowym na najbliższe miesiące są najpierw 460 CHF, a następnie ewentualnie ponowne dążenie do 480 CHF.Na wykresie tygodniowym widać obszar 430-435 CHF: Stara opór, który teraz działa jako wsparcie.Na wykresie dziennym kanał zniżkowy został opuszczony pod koniec marca. Krótkoterminowo kurs powinien teraz odrobić do co najmniej 460 CHF. Przebicie poziomu 460 otworzy nowe możliwości wzrostu do zakresu 480-490 CHF.

Celem kursu wydaje się spełniać. SCMN dziś należy do rzadkich zwycięzców.
Pozdrowienia Rich

DJ Swisscom rozszerza swoją działalność na usługi rozrywkowe dla luksusowych hoteli
21.06.07 10:14:00- AWGB

Ittigen (AWP) - Swisscom AG zakupuje poprzez swoje spółki zależne Hospitality
Services Plus SA wszystkie zasoby oprogramowania i prawa własności intelektualnej firmy
francuskiej Broadcast Avenue. Wraz z akwizycją oferta usług Swisscom w sektorze hotelowym zostanie rozszerzona o treści audiowizualne,
oświadczył w czwartek koncern telekomunikacyjny. Szczegóły dotyczące ceny zakupu nie zostały ujawnione.

svx-biker był zdecydowanie szybszy. Świadczy to o jakości tego forum. Patrz wyżej.

Dzisiaj przeczytane na Cash-Guru: Swisscom - teraz także dołączają do tego chartoniści, widząc 470 średnioterminowo.

Pozdrowienia, Rich

Świetna obserwacja, rich. svx-biker wielokrotnie zwrócił moją uwagę wartościowymi ocenami i wyjaśnieniami na temat technik składania. Dlatego chciałbym zachować tak wykwalifikowanych użytkowników na forum i zapewnić im przyjazną społeczność!

Napisany przez Dany1
Swisscom ma już około 50000 klientów Bluewin TV, a co tydzień dołącza do nich 1500 osób. Każde podłączenie kosztuje Swisscom około 1400 franków. Na reklamę i marketing Swisscom już wydał kilkaset milionów franków na działalność telewizyjną. Koniec nie jest w zasięgu wzroku, ponieważ toczy się mała zła wojna przeciwko firmie Cablecom.Czy to wszystko będzie opłacalne? Kiedy patrzę na programy telewizyjne, to chyba lepiej by było zainwestować tam... Katastrofa, co tam czasami jest oferowane.

Cześć Manfred Przeczytałem w jednym z Twoich postów (nie mogę teraz znaleźć), że SCMN zaczyna Ci się podobać. Zgadzam się z Tobą. Można powoli zacząć inwestować poniżej 400. Przeszłość pokazała, że ​​osoby, które kupiły poniżej 400, zawsze mogły zrealizować kilka zysków. Fluktuacje między 400 a 450. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ManfredBali
Cześć Rich,
tak, inne dobre tytuły spółek z dywidendą również warto rozważyć:

Obecnie przyglądam się Telefonice (TEF). :wink:

Ale nie DTE: jestem poza tym, nawet z dobrym zyskiem w marcu.
Tutaj również nie ufam przyszłej dywidendzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata