Praktycznie wygląda to tak?
Jeśli mam 23 akcje (wartość jednej akcji obecnie 405 Fr.), mogę sprzedać 2 po 450 Fr. To daje mi zysk w wysokości 90 Fr. Daje to wartość opcji w wysokości 3,90 Fr., co z kolei odpowiada stopie zwrotu wynoszącej 0,8%.
To raczej skromne. Nic dziwnego, że kurs dzisiaj nie robi skoków radości. Czy coś przeoczyłem?
Pozdrowienia, Rich
Cześć Rich,
Może zapytaj od razu w Radzie Nadzorczej Swisscom, tam zaskakująco znajdziesz specjalistów...
Ten tym razem ryba śmierdzi od głowy...
Rada Nadzorcza Swisscom podejrzewana o działania na podstawie informacji poufnych
10.09.2006 | 13:15:43
ZURYCH To może być bardzo nieprzyjemna plama na reputacji: Przeciw jednemu z członków Rady Nadzorczej Swisscom toczy się postępowanie karne pod zarzutem handlu na podstawie informacji poufnych na giełdzie.
Potwierdził to prokurator generalny kantonu Zurzach, Christian Weber, na prośbę o komentarz dotyczący raportu w SonntagsZeitung. Weber nie ujawnił tożsamości osoby, którą dotyczy postępowanie. Śledztwo jest nadal w toku.
Jak wyjaśnił Weber, punktem wyjścia były wstępne dochodzenia szwajcarskiej giełdy SWX dotyczące podejrzanych transakcji.
giełda przekazała sprawę prokuraturze oraz Komisji Bankowej Konfederacji Szwajcarskiej (EBK). Teraz podejrzenie jest sprawdzane z obu stron - powiedział Weber.
Podejrzana transakcja miała miejsce 21 listopada, gdy członek Rady Nadzorczej Swisscom kupił opcje sprzedaży za kwotę 42 301
franków. Dwa dni później rząd federalny podjął kontrowersyjne decyzje dotyczące Swisscom, w tym prywatyzację i zakaz udziałów zagranicznych koncernu telekomunikacyjnego, co spowodowało spadek kursu.
Nie było nikogo dostępnego do udzielenia komentarza w Swisscom.