Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: SMI - Tak czy inaczej?

Napisany przez 2cybercrash
To dni wyprzedaży, ale trzeba zwrócić uwagę na trwałe i łatwe do przechowywania rzeczy. Marzec prawdopodobnie już minął, kwiecień zawsze jest niestabilny, maj to wielkie pytanie. Podczas ataków niedźwiedzi zawsze dochodzi do wielu spadków cen. Nastąpią znowu bardzo interesujące dyskusje na temat tego, gdzie teraz może być dno? Wiemy również, że zwykle przesadza się w dół oraz że bankom nie brakuje amunicji dzięki popularnej metodzie krótkiej sprzedaży!

Podsumowanie na wykresie SMI

Napisany przez Simona
Ok, tylko to, co zostało teraz odzyskane - w jakiś sposób - będzie również bezpiecznie przechowywane. Ale nie wolno odbierać inwestorowi/lokatorowi odwagi, ponieważ w przeciwnym razie przestanie on inwestować, a w maju nie będziemy mieć już nic do odzyskania. Repetez encore une fois?
Ale przecież jesteśmy twardzi i trochę szybcy, prawda? Oby!
Gruss
Simona

Stopniowo zaczynają się stabilizować fair wartościowane wskaźniki dochodów.
Swiss Life z PE około 11/12.
SchindlerPS z PE około 18
Synthes-Stratec z PE około 22
Ems-Chemie z dywidendą 4,5%
Eichhof z dywidendą 4%
Fischer brutalnie zniszczony, tak jak w maju 2006, D-Bank? Gry opcjami?
nie zapomnij, że Fischer wkrótce wypłaci odsetki od nominału 25 CHF/akcję, skutkiem czego 3,5% będzie zwolnione z podatku!

itd.

Napisany przez Simona
Koniec strasznych, powrót do normalności. 8) Lata świń mają w sobie coś specjalnego :-). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez fritz
Nie jestem jeszcze pewien, czy strach minął, poczekam przynajmniej do jutra, wtedy mam na liście obserwowanych z powodu lat Adecco i Santhera, Adecco jako raczej bezpieczną wartość, a Santhera ewentualnie do spekulacji.

Od przedwczoraj moje portfel jest pusty, więc dziś nie mogę nic sprzedać, a też nie chcę nic kupować.

Więc od razu odłączę wtyczkę od mojej skrzynki, pójdę więc na plażę na orzeźwiającą kąpiel i zimne piwo.

Do jutra
fritz

Napisany przez beat

Będę więc od razu odłączał wtyczkę od mojej skrzyni, potem pójdę na plażę na orzeźwiającą kąpiel i zimne piwo.

W takie dni pełne niepewności, wahania itp., inwestor/handlowiec naturalnie nie ma ani czasu, ani motywacji do odłączenia wtyczki. Przetwarzanie danych idzie mu troszkę nie w parze.
Jednak ten, kto ma już za sobą fazę budowania majątku, oczywiście może już bawić się w plenerze ze innymi plażowiczami. No to dużo zabawy. I nie zapomnijcie o ochronie przeciwsłonecznej.

Następna kula uderzeniowa zostanie uruchomiona, Indianie mają przyszłości na czerwono do 1,9%. SWX zostaje natychmiast zanurzone w Czerwonym Galaretowcu, Novartis z rzekomym programem odkupu akcji do wyprzedaży po 66,5. Cała lawina idzie dalej.

Do 8400 nie jest już daleko, czy zdołają to zrobić bez problemu? Czy to wystarczy i na jak długo?

USA mają być wstrząśnięte przez wahania, strach przed recesją widziany bardziej jako wizja duchów przez Medycznego Zielonego Szparaga. Realistyczniejsze wydaje się zwolnione tempo wzrostu i niższe zyski. Silna gospodarka z nieskończonym nudzeniem dociera ponownie. Kapitał USA pozostanie zablokowany przez obcokrajowców, zawsze perfekcyjnie kontrolowane przez Zielonego Szparaga.

Pozostaje pytanie, czy słabe techniczne ożywienia wystarczą na transakcje.

Napisany przez Globalist
Rynek jest bardzo nerwowy.
Szanghaj szykuje się do kolejnego uderzenia. Ono nadejdzie.

Napisany przez Globalist
Dobre tytuły, które będą najbardziej rentowne, znajdują się już na plusie.
Intraday traderzy działają. Podbijają i krytykują. Na razie nic sensownego nie widać.
Pozostańmy zrelaksowani i poczekajmy. 8)

Napisany przez beta

Bardziej realistyczne jest spowolnienie wzrostu i niższe zyski. Silna gospodarka z nieskończonym marazmem ponownie wychodzi na jaw.

Muszę się zgodzić z tą opinią. Słyszymy o umiarkowanym wzroście..... który prawdopodobnie zostanie pochłonięty przez $.
Codziennie patrzę na moją portfele $ i zauważam, że od wieczności stoimy w miejscu (szczególnie w przypadku ciężkich graczy). Prawie nie ma możliwości na trading.

Pozostają głównie akcje z dywidendami, jabłka lub kosiarki. Być może jeszcze producenci pomadek do ust lub sprzedawcy kijów golfowych.
Zaczyna grozić poważnie nudę. A wielkiego ryzyka nie muszę szukać w Amilandzie...... i tak to się nie uda.

Mam jeszcze odłożone $, ale nie wiem dokładnie, gdzie je zainwestować. Zastanawiam się nad kolejnym zmniejszeniem portfela w USA.

Pozdrowienia

Napisany przez Dany1

W takie dni pełne niepewności, wahania itp. inwestor/handlowiec oczywiście nie ma ani czasu, ani motywacji, aby wyciągnąć wtyczkę. Trudno nadążyć za przetwarzaniem danych.

Chciałbym się do tego przyłączyć. Teraz ocena jest szczególnie ważna, ponieważ wiele doskonałych tytułów w ostatnich dniach znów stało się dostępnych lub nawet okazyjnych. Trzeba je właściwie w odpowiednim momencie złapać i dodać do portfela. W ciągu ostatnich dni na tym forum wskazano wiele doskonałych akcji, częściowo akcji z bardzo dobrymi dywidendami.

Jak już wspomniano wcześniej, giełda chińska wzrosła w zeszłym roku o 130%, więc może dojść do poważnego spadku. Jednakże bezpośrednie przełożenie tego na nasze giełdy jest na pewno błędne.
Prawdziwym problemem może być to, że każda gazeta serwuje nam swoje mądrości o giełdzie, a każdy telewizyjny idiota (nawet SFDRS) uważa, że musi coś powiedzieć na temat giełdy. Od miesięcy donosi się tam o nowych rekordowych wartościach i zadaje pytanie, kiedy nastąpi duża korekta. I za każdym razem z tą relacją mam ochotę powiedzieć coś brzydkiego. Przy -5% uśmiecha się do nas ładna pani i zastanawiam się, czy nie jestem w złym filmie. Już o południu Marianne Fastblind myśli za nas niemal na oślep i tłumaczy, dlaczego musiało się właśnie tak zakończyć jak się zakończyło.
Nie, dziękuję i...zrób własne badania!

Cenne myśli, dojrzałe wpisy. Dobry kontrpukt do pewnych płytkich postów. Dziękuję Dany.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za Twój komentarz Dany1
zgadzam się z nim w pełni. giełda szwajcarska wzrosła o 130% w zeszłym roku, ale o ile droższe są akcje? Firmy osiągnęły częściowo ogromne zyski, więc niewiele tytułów faktycznie stało się droższych, po prostu zyskały na wartości. Dotyczy to także UE i Szwajcarii.
Wszystkie posty dotyczące dalszego kursu giełdy (np. analiza techniczna itp.) pokazują niesamowitą niepewność. W ciągu ostatnich lat nigdy nie doświadczyłem tak pozytywnego otoczenia gospodarczego jak dziś (wzrost, nowe rynki, stosunkowo niskie ryzyko wojny mimo Iranu, cena ropy, inflacja, zyski firm, zwiększona produktywność, niższa liczba bezrobotnych itp.), i jestem przekonany, że w średnim okresie fundamenty doprowadzą do kolejnego wzrostu giełdy. Mamy najlepsze powody, by patrzeć z optymizmem w przyszłość.
Andrzej

Napisany przez richard100
Andre Dany,
Artykuł przeczytany z przyjemnością. Podzielam Twoje zdanie. Wreszcie pozytywne podejście do sytuacji na giełdzie, z którym oczywiście się zgadzam.
Niestety, turbulencje są spowodowane chciwością i strachem, znanymi wrogami rynku. Cierpliwość można wymienić jako trzeciego w sojuszu. :lol:
I to także minie.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Przyłączam się do opinii i podejścia Andre. To, co było prawdą przed mini-kryzysem, tak samo jest teraz. Nic się nie zmieniło. Dane fundamentalne są wciąż poprawne, zwolnienie tempa było jasne. Tytuły nie są przewartościowane, jak w latach 1999/2000. Nawet przyszłość w latach 2007/2008 wygląda nadal bardzo dobrze. Nie zawsze muszą być ustanawiane nowe rekordy. Po prostu zdrowy rozwój oparty na jak najszerszym fundamencie. Obecnie jest to zjawisko aktualne.

Dlaczego więc ten mały kryzys i niepokój? Kto lub co go wywołało? Jeśli dobrze pamiętam, jednym z wydarzeń było powiadomienie chińskiego rządu o konieczności ograniczenia wzrostu w Chinach. Chińczycy szybko się uczą. Również jak zarabiać dużo pieniędzy na giełdzie. Jeśli Chińczycy z pozycji swoich rezerw dolarowych, na których jeszcze mogą ponieść pewne straty, w dobry sposób zabezpieczą się na rynku akcji (short), to po takim ogłoszeniu mogą osiągnąć super zyski. Na pewno to zrobili lub nawet, jak podejrzewam, sami to wywołali.

Teraz wracamy do porządku dziennego i szykujemy się na coś nowego. Być może znowu będzie to informacja o ptasiej grypie.

Karat

Napisany przez fritz
Oczywiście chodzi tutaj o chciwość i strach, także uważam, że naszej gospodarce idzie dobrze i w średnim okresie ceny znów wzrosną.

Nie mam takiej wiedzy jak Wy, specjaliści, te informacje o tym, że jacyś wielcy inwestorzy kupują lub sprzedają fundusze hedgingowe, niewiele mi mówią, nie wiem, czy to dobre czy złe, muszę się jeszcze tego nauczyć.

Mimo to dzisiaj znów pójdę na plażę, ale dzisiaj nie kupię tych dwóch akcji, które mnie interesowały (Adecco i Santhera).

Dlatego czekam, aż przez trzy kolejne dni ceny wzrosną przy dużym wolumenie, dopiero wtedy znowu się zaangażuję, oczywiście mogę stracić kilka procent, ale z tym mogę żyć.

Do jutra
fritz

Napisany przez beat

Mam jeszcze trochę luźnych $, tylko nie wiem, gdzie je wsadzić. Rozważam dalsze zredukowanie depozytu w USA.

Przez lata starałem się inwestować jak najmniej w Amerykanów i dobrze mi to wychodziło. Jeśli już tam inwestuję, to musi się z tego wiązać ponadprzeciętna stopa zwrotu.
U mnie leżą jeszcze akcje EMC, które pewnego dnia sprzedam, jeśli zostanie przekroczona bariera na poziomie 15 $, która stoi od lat. Takie akcje nie przynoszą zysków w Stanach. Teraz znowu złapałem się na Intel, który jest niewydajny. Dam mu jednak czas do ogłoszenia wyników.

Z drugiej strony firmy z dobrą historią można znaleźć także w USA, i chętnie tam inwestuję, bo lubię opowieści.

Jednak z tendencją będę się znowu nieco wycofywał. Przecież w większości innych firm także jest odrobina Ameryki. Zaczynam bardziej zwracać uwagę na wschód, chociaż część inwestycji tam również odbywa się przez giełdę amerykańską.

Na CNBC już wczesnym rankiem same negatywne nagłówki, pełna faza spadków. Kontrakty na amerykańskie indeksy już ponad 1% w dół. Prawdopodobnie wkrótce będą testowane wspomniane niższe wsparcia. SMI Region 8400. Zobaczymy, które platformy nadal działają. Trend może być długoterminowy, zmienne/boczne ruchy. Inwestycje przetestowane powinny być w kierunku kwietnia, w najlepszym przypadku, możliwe, że w końcu 2007 i 2008.

Pytanie, do czego przydadzą się opcje sprzedaży, jeśli w takie dni platformy handlowe przestają działać, handel jest zatrzymany, problemy techniczne itp.?

Napisany przez Simona
Czy powinnam czy też nie? Malować czarne scenariusze? 8)

Do jakiej wojny teraz w ogóle tracimy gotówkę? Wypowiedź rządu chińskiego z pewnością przyszła w odpowiednim momencie, aby skomentować narzekanie na recesję pana Greenea według planu.

Rok 2001 zaczął się podobnie (czysto z perspektywy giełdowej), z tym że tzw. korekta nadeszła około 3 tygodnie wcześniej i ostrzeżenia o złej kondycji gospodarki jeszcze nie było (na razie nie ma takiego komunikatu) - Wtedy w tamtym roku nadchodził także jesienny okres...

Miłego tygodnia
Simona

Złe scenariusze, proszę porównać z Hetsch-Hammer z maja 2006 roku, wtedy może to będzie pasować. To nie ma nic wspólnego z czarnowidztwem! Proszę wreszcie skonsultować się z techniką analizy wskaźnikowej, przynajmniej śledzić przebieg indeksów! Szczyty zostały osiągnięte, scenariusz pionowego upadku został uruchomiony, w końcu trzeba zidentyfikować strefy wsparcia i poważnie je potraktować! Proszę także wreszcie obliczyć oceny oraz zrozumieć bilanse/prognozy.

Mała pomoc znajduje się kilka postów wyżej przy torbach na zakupy. Wszystko jest tu, trzeba tylko otworzyć oczy.

Napisany przez Simona
:P Szkoda, że już tego nie robisz; ale moje rozumiem.

To, co widocznie Ci brakowało:

Dalej dobre samopoczucie i piękne dni.

Simona

Napisany przez ADMCI4
Ja jako zupełny amator na giełdzie znowu się odzywam: szczerze mówiąc mam wrażenie, że szansa na przetrwanie oporu na poziomie 8400 jest całkiem spora. W końcu linia 200-dniowa przecina teraz dokładnie ten poziom. Dlatego muszą chyba azjatyckie giełdy + DJ raz jeszcze dokonać dość znacznej korekty, aby nie tylko wewnątrz dnia przycisnąć SMI poniżej tego poziomu. Gdy tylko zbliżymy się do 8400 i linia wsparcia nie zostanie praktycznie przecięta od góry pod kątem 90°, na pewno dokonam kilku zakupów. Na razie moje pozycje są w miarę zabezpieczone SMIZK, ponadto około 2 tygodnie temu kupiłem praktycznie jako eksperyment z otwartym końcem certyfikat na zmienność SMI (pod numerem waloryzacyjnym 2198008 znalazłem to tylko na trade-net.ch :?: ). Teraz czekam z moimi dość sporadycznymi pozycjami...

Pozdrowienia

Simon

Dziękuję Simonie, dobry post.

Napisany przez kandinski

Złe scenariusz, porównaj go proszę z Hetsch-Hammer Mai-2006, wtedy może się jakoś zgadzać. To nie ma nic wspólnego z czarnowidztwem! Następnie proszę konsultować także trochę technikę Schart, przynajmniej konsumować przebieg indeksu! Najważniejsze formacje zostały zakończone, rozpoczęty został scenariusz pionowego spadku, wreszcie należy zauważyć i poważnie potraktować strefy wsparcia! Proszę także wreszcie obliczyć oceny i zrozumieć bilanse/prognozy.

Małą pomoc można znaleźć kilka postów wyżej w torbach na zakupy. Wszystko jest tam, trzeba tylko otworzyć oczy.

Zgadzam się z twoim zdaniem... Scenariusz z maja:
Podniesienie stóp procentowych, spadek cen ropy, co byłoby pozytywne, Fundusze Hatchera w akcji, wielu amatorskich traderów, którzy natychmiast wpadają w panikę i sprzedają...
Banki chcą przecież, aby wszyscy inwestowali w fundusz.

Indeks SMI spadł w ciągu 3 dni z ponad 8000 do 7100; ponad 10% bez widocznego powodu. Nawet teraz nie widzę (jeszcze?) powodu do większej korekty.

Napisany przez Karat
Cześć Simon Czy istnieją produkty, które opierają się na malejącej zmienności rynkowej? Czy w ogóle mają one sens? Karat

Napisany przez fritz

Złe scenariusz, proszę porównać z Hetsch-Hammer Maj 2006

Co to jest Hedge-Hammer?

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez Karat
Drogi Fritz Możesz spróbować przetłumaczyć to za pomocą słownika - Translate, znajdującego się po lewej stronie pod Narzędzia. Pozdrowienia Karat

Napisany przez fritz
Świetna odpowiedź.
Dziękuję za pomoc. :?

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez beat
To zjawisko, które w znacznym stopniu kształtowało rynki finansowe w ciągu ostatnich lat. Ma to związek z zabezpieczeniem, ale tak naprawdę polega na czymś zupełnie innym. Po prostu tłumaczenie terminu nie przynosi ci żadnej wiedzy. Jest to jednak fascynująca materia. Wstrząsnęło to również szwajcarskim krajobrazem bankowym i spowodowało dymisje czołowych osób. Jako wprowadzenie możesz zacząć od zapoznania się z podstawowymi informacjami na Wikipedii. Jeśli nie interesowałeś się tym przez ostatnie lata, nie ma sensu teraz to obarczać. Można również żyć bez tego.
Jest to podobne do ochrony środowiska, globalnego ocieplenia, itp. Po prostu taki temat na stałe.

Napisany przez beta

Co to jest Hedge-Hammer?

To język Cybercrashu. ;-)

Ale ma to sens....jeśli rynek zacznie spadać, to fundusze hedgingowe dodatkowo młotkują, ponieważ zabezpieczyły się na wypadek spadków.
Zarabiają na rosnących i spadających rynkach, korzystają z różnych produktów finansowych i strategii, są mało transparentne, i nienawidzą bocznych trendów.

Możesz tu znaleźć coś na ten temat:
https://de.wikipedia.org/wiki/Hedge-Fonds

Pozdrowienia

Napisany przez fritz
Dziękuję, beat i beta. r n r n Wiem oczywiście, że ma to związek z funduszami hedgingowymi. r n r n To, co naprawdę mnie interesuje, to jak to wpływa na ceny akcji. Jeśli dobrze rozumiem, te fundusze hedgingowe dalej obniżają te ceny w przypadku gwałtownego spadku kursów. r n r n Czy dobrze to zrozumiałem? r n r n Pozdrowienia r n fritz

Napisany przez beat

Czy dobrze to zrozumiałem?

Oczywiście, jest jeszcze trochę bardziej skomplikowane. Ale mogę odpowiedzieć na to pytanie słabym tak.

Napisany przez beta
Następnie pojawia się słabsze ALE...... jeśli kierunek zmieni się, to HFs dodatkowo przyspieszają rajd.

---------------------
Short Squeeze

Sytuacja na rynku, w której kurs akcji jest dodatkowo pchany w górę poprzez skup akcji przez tzw. krótkich sprzedawców, zwanych również krótkimi. Jeśli krótcy sprzedawcy zostają zaskoczeni swoimi oczekiwaniami spadku kursów, muszą odkupić rosnącą akcję na rynku, aby ograniczyć swoje straty. Im wyższy kurs akcji, tym więcej krótkich zostaje zmuszonych do skupu akcji. Do Short Squeeze może dojść tylko wtedy, gdy znacząca liczba krótkich sprzedawców jest zaangażowana w dany tytuł.
---------------------

Moja opinia: Ogólnie rzecz biorąc, raczej nic specjalnego. Długoterminowa historyczna średnia stopa zwrotu w akcjach wynosząca 5-7% rocznie nadal jest aktualna. Po prostu odczekaj.

Ale przecież jesteśmy ludźmi. Więcej nigdy nie jest dość! To po prostu chciwość.....
Przecież rzeźnik zawsze pyta, czy nie chciałby pan trochę więcej :-)
Czy źle to widzę?
Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4

Czy istnieją także produkty, które bazują na malejącej zmienności? Czy w ogóle miałoby to sens?

Cześć wszystkim

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Miałem dzisiaj trochę roboty (projekt oprogramowania zbliża się do końca ;-)) i dopiero po zakończeniu pracy mogłem rzucić okiem na forum.

Szczerze mówiąc, nie wiem, czy istnieją produkty, które bazują na malejącej zmienności. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w przyszłości tego rodzaju produkty były oferowane - klasy aktywów opartych na zmienności stają się coraz bardziej popularne. Nie potrafię jednoznacznie ocenić sensowności takiej inwestycji. Aby zyskać na malejącej zmienności, trzeba zazwyczaj kupować w czasie większych wahań. Ponieważ takie wahania zazwyczaj mają miejsce w dół, w takim przypadku można równie dobrze dokupić akcje (chyba że perspektywy średnioterminowe nie są byc wkrótce wzrostowe, takie jak mogły być na przykład we wrześniu 01). W tej chwili próbuję zabezpieczyć się trochę przy użyciu certyfikatu, ponieważ w przeciwieństwie do opcji Put, nie traci on na czasie.

Ogólnie rzecz biorąc, znalazłem bardzo niewiele informacji na temat zmienności. Spróbuję zaktualizować to, co mam, w wątku Währungen - Zertifikate - Derivate > Volatilitätszertifikate auf SMI (VSMI), który rozpoczęłem już kilka miesięcy temu.

Pozdrowienia

Simon

Wegelin pyta się podobnie jak ja, czy wkrótce kolejny młotek z USA podwoi swoje działania, gdyż znowu panuje pewna nonszalancja wesołego szaleństwa na rynku. Porównując to do fazy chodzenia z maja 2006 roku, wydaje się to prawdopodobne. Odbicie na poziomie 9000 SMI to już znaczący wzrost. Spodziewaj się dalszej zmienności - mniejsze szczyty mogą być atakowane przez zakłócenia w lecie, a także jesienią. Oszczędzaj amunicję, handluj technicznymi rajdami. Istotne dla inwestorów, którzy muszą polegać na wydajności kursu, jest to, że nie obserwujemy stałego spadku, lecz po atakach na dno mają miejsce technicznie handlowalne rajdy. To również było szansą w latach recesji 2001-2004, by osiągnąć zyski pomimo horrendalnego niszczenia kapitału pracującego.

Napisany przez David
Według mojej analizy jutro będzie ważnym dniem dla SMI.

Opor na poziomie 8850, zobaczymy, czy zostanie złamany, jeśli tak, to może ponownie wzrosnąć w kierunku 9000. W przeciwnym razie może spaść ponownie do prawie 8550 punktów.

Byłem zaskoczony, jak dokładnie utrzymał się opór na poziomie 8570.

Mała luka kursu tworzy nowy opór, został on pomyślnie przetestowany 14.03.

Napisany przez Karat
Czemu Europa (SMI, DAX, itp.) tak kręci się w miejscu pomimo faktycznie dobrych sygnałów z Ameryki i Azji! Na co jeszcze czekają kupujący? Czy znowu coś jest w przysłowiowej piecu, o czym zwykły człowiek nie ma pojęcia? Karat

Napisany przez beta
Czekam na dane gospodarcze....żegnam

Zobacz: Dane gospodarcze - USA w menu po lewej stronie... a wkrótce Ben będzie gadał o rynku nieruchomości.

Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Jutro decyzja dotycząca stóp procentowych FED. Przed ogłoszeniem zwykle: stan hipnozy... Ale :arrow: Wśród węży są dobrzy jedzący, którzy z reguły zawsze podchodzą do zdobyczy pokarmowej, oraz oczywiście źli jedzący aż po odmawiających jedzenia. :P Źródło: https://kornnatter.de/home.html Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beta
@ Simona

Czy chcesz powiedzieć, że masz taki element?!?

O rany :lol:

Niesamowite! Ten mały zabójca opcji pozwolił SMI osiągnąć nowe wszechczasowe maksimum około 9410 punktów. Naprawdę nie sądziłem, że tak się stanie, kilka dużych graczy szybko się poruszyło, np. UBS, nareszcie Adecco, Abb i inni. Czyżby zbyt wielu inwestorów było w opcjach typu Put i musieli szybko się zabezpieczyć?

I dziś mamy także ładny przykład tego, jak w dobrej sytuacji na giełdzie tytuł ex. Div. może zakończyć się na plusie.
Zobacz Julius Baer.

P.s. Brakuje jeszcze 20 minut do zamknięcia giełdy. :wink:
Pozdrowienia, Rich

SMI follow up. Nie zaszkodzi ocenić ponownie wyników kursowych SMI po tygodniu lub dwóch. Po ostrej konsolidacji niespodziewanie osiągnięto nowe szczyty w okolicach 9450, teraz stopniowo maleją, wypłaszczają się i tworzą małe plateau. Poziom 9450 wydaje się stawać się istotną strefą oporu.

W zdrowym otoczeniu rynkowym wsparcia nie powinny być zbyt głębokie i można je ustalić na około 8900. Jednakże dopiero około poziomu 7000 widzę możliwe wsparcie w przypadku gwałtownego spadku. Nie musi to od razu przebiegać tak jak w ubiegłym roku, ale dobrze jest przewidywać wszystkie scenariusze pozytywne i negatywne.

Globalny wskaźnik decydujący DowJones Index obecnie jest stabilizowany na podwyższonym poziomie próżniakowskimi spekulacjami o megafuzjach, co nie jest zbyt zdrowe. Wiele wartości dochodowych w USA jest w miarę sprawiedliwie wycenionych, ale to nie oznacza, że nie mogą one spaść.

Obecnie mam około 20% gotówki. Nie jestem również zbyt skłonny do kupowania. Należę do użytkowników, którzy na początku 2000 roku kupili akcje po wysokich cenach, w myśl zasady, że ​​może iść tylko w górę. Mam te akcje nadal w portfelu i ciągle pokazują czerwone. ABB, ZURN, CIBN, CLN. SLHN, itd. Dlatego źle się czuję, kupując akcje na szczytach. Z uwzględnieniem AK, ABBN, ZURN, CLN, SLHN miały AK. SLHN nawet dwie. Trudno znaleźć akcje z niską wydajnością. Pozostawię gotówkę na razie i poczekam na okres słabości. Czy on w ogóle nadejdzie... kto wie. Chciałem dzisiaj kupić jeszcze kilka RDSA w okresie słabości (ex div.), ale nie skompensowali ex. 14.5. BP będzie ex Div. Może tam się uda. Nadal czekam na SLHN poniżej 300. CIBN weszło, ale wciąż spada. Nic nie szkodzi, na pewno się podniosą. Nie chcę siać paniki. To po prostu moje bardzo ostrożne podejście. Jeśli wzrost się utrzyma, to dobrze, jeśli nie, będą kolejne okazje do kupna dla późniejszego odbicia. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
cybercrash pisze:

Wsparcie nie byłoby zbyt głębokie w zdrowym otoczeniu rynkowym, szacowane na około 8900.
Crashowe wsparcia widzę dopiero w okolicach 7000.
Nie musi to działać od razu jak w zeszłym roku, ale dobrze jest rozważyć wszystkie scenariusze pozytywne / negatywne.

Oczywiście zawsze dobrze jest mieć gotówkę przygotowaną na specjalne przypadki. Ważne jest jednak zauważyć, że w zeszłym roku musieliśmy znieść nasilony konflikt USA/Iran oraz jednocześnie trwającą od dłuższego czasu planowaną rzeź na Bliskim Wschodzie. Obie sytuacje można było uniknąć, jak wiadomo. Więc w tym roku ta wpłata najprawdopodobniej odpada.
Warto zwrócić uwagę po prostu na managerhalunkenizm.

A co do @ rich:

Rozumiem Twoje zdanie. Wciąż jest wielu inwestorów, którzy ciągną za sobą wiszące w depozycie bagaże z tamtych czasów. Dlatego wzrost giełdy nie byłby taki zły. Wymienione przez Ciebie tytuły raczej nie czułyby się dobrze w przypadku spadku.

I tak w ogóle: Dzisiaj jest dzień zabaw z wężami i myszkami. Decyzja FED wieczorem.
No to co? Miłego popołudnia.

Pozdrawiam,
Simona

Już 15 czerwca to wielokrotny morderca opcji.
Dlatego dobrze jest zbadać analizę techniczną, gdzie morderca napotyka na opór.
Właśnie wyciągnięto z sarkofagu wyjątkowo przerażającą mumię z zielonego szparaga.

SMI utworzył szczyt z lekko zsuwającym się wąskim kanałem trendu.
Zachowaj płynność finansową, obowiązkowe utrzymanie wartości dochodowych, opcjonalnie może być konieczne dokupienie?

Napisany przez Simona
Okazje do kupna i sprzedaży, jak zwykle, gdy jest trochę chwiejnie. Wiadomości z USA są prawie codzienne. Raz wszystko wydaje się lepsze niż oczekiwano, potem już nie, ale jutro znów tak itd. Zawsze ładnie się na to dajemy nabrać. Tytuły mocno oparte na opcjach wartościowych powinny być raczej unikane od drugiego tygodnia czerwca, aż po listopadowe rozliczenie opcji - chyba że sami zepchniemy się tak nisko, że nie będzie już nic do upaństwowienia. Też to już mieliśmy.

Znajduje się tu przykład w pierwszej sekcji tego komunikatu:

25-05-2007 06:33 giełda NYSE/NASDAQ Zamyka się: Poniżej - spadające nadzieje na obniżkę stóp procentowych
NOWY JORK (AWP International) - Pomimo solidnych danych dotyczących koniunktury w USA, główne indeksy giełdowe w USA odnotowały w czwartek straty. Zaskakująco pozytywne dane wskazują, że gospodarka zmierza ku miękkiej lądowisku, co sugeruje niekonieczność obniżki stóp procentowych przez Rezerwę Federalną USA, uzasadnił jed...
Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
Przed tygodniem zabezpieczyłem swoje konto depozytowe za pomocą opcji SMI Puts (SMIUD). Po wybiciu w górę, w zeszły czwartek zamknąłem te opcje, zakładając, że scenariusz będzie byczy i dalszy wzrost o 100-200 punktów jest możliwy. Niestety, taka naiwność zazwyczaj jest karana, zwłaszcza przed czasami burzy na rynku. Teraz nawet przebiliśmy linię trendu 50-dniowego w dół, a prognozy z zagranicy raczej nie przyczynią się do kolejnych wzrostów. Pierwsze wsparcie widzę w okolicach 9100; jednak głównym punktem oparcia powinien być długi trend wzrostowy w okolicach 9000 lub linia trendu 200-dniowego przy 8900 punktach. Pytanie brzmi, czy warto teraz kupować Puts - nawet jeśli spadniemy do 8900 punktów, mała korekta już jest w połowie zrealizowana. Jestem więc trochę niezdecydowany co do działań jutro.

[align=center:c32541ba15][/align:c32541ba15]

Napisany przez speedskater

Zabezpieczyłem moje konto przed tygodniem poprzez zakup szeregu opcji put na SMI (SMIUD).

To samo było u mnie. Również otworzyłem pozycję krótką, potem SMI nagle wzrósł, aktywując stop loss i gwałtownie spadł. Mogę tylko powiedzieć, że czasem tak bywa. :evil: Myślę, że teraz jest już za późno na puts. A na calls jeszcze za wcześnie? :roll:

Napisany przez beta
Jestem dzisiaj między 18:00 a 20:00 zamknąłem wszystkie puty. Dow, SMI i DAX.

Czy to było zbyt wcześnie? Nie mam pojęcia, ale zysk był naprawdę zachęcający. Udział gotówki teraz wynosi 70%. Dla mnie teraz znowu obowiązuje czekanie aż pojawi się trend. Najchętniej widziałbym przejście w średnioterminowy ruch boczny (może miesiąc)..... Wtedy nie trzeba stresować się zbieraniem tytułów, tylko można spokojnie się zorientować i coś ładnego ułożyć :lol:

Chyba się starzeję....przeklęty stres.

Przy okazji: Świetny wykres z objaśnieniem od simon. Dzięki. Wygląda na to, że również cybercrash zorientował się z jego malarstwem. Nieźle.

Jeśli to się zdarzy, osobiście nie poszedłbym już w puty. A już na pewno nie przed dniem wygaśnięcia. Szansa/ryzyko nieproporcjonalne moim zdaniem.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata