Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez bluescreen
Niedawno otrzymałem odpowiedź od Schufy:

(...) Dziękujemy za przesłanie informacji za pośrednictwem naszego portalu internetowego. Żądana przez Państwa zmiana została odnotowana w Państwa osobistym danych SCHUFA.

i voilà, wpis został usunięty. Potężna Schufa usunęła wpis. Czasem warto walczyć o swoje prawa. Chciałbym serdecznie podziękować moim współtowarzyszom, pracownikom bankowym i innym!

Napisany przez Sanne123
Cześć,
jestem nowa tutaj i już dużo przeczytałam na forum i też się nauczyłam - dziękuję za to
Teraz mam też pytanie, ponieważ obecnie mocno zajmuję się poprawą mojej punktacji. Aktualnie wynosi ona około 64%, a 31.12. zapewne mój jedyny wpis negatywny (kwota 45 euro) zostanie usunięty (roszczenie zrównane z rokiem 2013).
Obecnie więc nie wygląda to zbyt dobrze i właśnie sprzątam trochę: Mam obecnie dwie karty kredytowe z umową ratalną. Jedną z tych kart chciałabym teraz prewencyjnie zrezygnować, niemniej jednak moje bank właśnie odnowił umowę i poinformował o tym również Biuro Informacji Kredytowej (karta ta teraz figuruje jako nowa z 2016 roku). Czy powinnam rzeczywiście zrezygnować z karty czy też nie jest to raczej pozytywne dla mojej punktacji, jeśli bank uważa mnie za godną zaufania i wydaje mi kartę?
Druga karta ma większy limit kredytowy, więc chciałabym ją zatrzymać na podróże wakacyjne.

Byłabym wdzięczna za wasze zdanie.

Dziękuję!
Susanne

Napisany przez Daukind
Nie można tego jednoznacznie określić. Ogólnie rzecz biorąc, nieaktywność jest korzystna dla wyniku. Po usunięciu wpisu negatywnego wynik powinien natychmiast wzrosnąć do normalnej wartości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Brak aktywności jest korzystny. Jednak jeśli nie potrzebujesz karty kredytowej ani limitu kredytowego, warto rozważyć jej usunięcie.

Napisany przez Sanne123
Dziękuję za szybką odpowiedź.
W takim razie zdecyduję się raczej zrezygnować z karty, mam swoje konto w innej banku i i tak nie jestem zbyt zadowolony z obecnej instytucji finansowej.

Aktualnie mam również kredyt, który chciałem spłacić przed czasem, ale po przeczytaniu wszystkich postów tutaj, zdecyduję się raczej przedłużyć spłatę o kilka miesięcy zgodnie z umową.
Mam nadzieję, że moja historia kredytowa stopniowo się poprawi. Planujemy z partnerem sfinansowanie budowy domu. On ma doskonałą historię kredytową, ale niestety to ja mam wyższe dochody...

Napisany przez 2Escorpio

Tak, nieaktywność ma swoje zalety. Jednak jeśli nie potrzebujesz karty kredytowej ani linii kredytowej, rozważ również usunięcie ich.

Nie ma reguły... Jeśli już masz wynik 98% lub wyższy... Rescysja zobowiązań płatniczych wpisanych nie przynosi już wielu korzyści.

Napisany przez Xenon
Cześć, jestem nowy tutaj i mam kilka pytań.

Czy kredyt jest udzielany wyłącznie na podstawie wartości scoringu, czy też na podstawie informacji w nim zawartych?
Mam dwa wpisy w bazie GEZ z powodu nieprzekazania informacji o moim majątku. Spłaciłem to teraz i wkrótce zostanie to usunięte z Schufy..
kredyt samochodowy spłaciłem w całości 14 dni temu i także zgłosiłem to pisemnie do Schufy z załącznikami.
Mój scoring wynosi obecnie 28 dlatego.
Nigdy wcześniej nie miałem problemów z uzyskaniem kredytu na samochód, teraz jednak mam problem.
Kiedy myślicie, że mój scoring znów będzie na tyle wysoki, że będę mógł złożyć nowe zapytanie?

Pozdrowienia

w dniu 01.01.2020

Napisany przez Daukind

am 01.01.2020

Wpisy dotyczące informacji majątkowych są usuwane natychmiast, gdy podstawowe roszczenie przestaje istnieć. Wtedy wynik natychmiast wraca na górę. O ile nie ma innych negatywnych wpisów.

Napisany przez schlappi
Jeśli nie ma tytułu.

Napisany przez Daukind

O ile nie ma tytułu wykonawczego.

GEZ nie zgłasza do Biura Informacji Gospodarczej

@Daukind, miałem już kilku klientów, którzy figurują w rejestrze dłużników Schufa z numerami postępowań. Być może masz na myśli, Daukind, że informacje o GEZ nie są raportowane w ramach punktacji. To jest możliwe. Jednak jeśli GEZ przekazuje sprawę do agencji windykacyjnej lub istnieje wpis do rejestru dłużników, to klient GEZ również będzie widoczny w Schufa (pośrednio). Moje dalsze doświadczenie pokazuje, że zazwyczaj w Schufa są także inne informacje oprócz GEZ. Trzeba to sprawdzić indywidualnie. Osobiście jeszcze nie widziałem, żeby usunięcie wpisu od razu znacząco poprawiło wynik punktacji u jakiegokolwiek klienta.

Napisany przez Daukind
Kiedy dług, który jest podstawą wpisu do rejestru dłużników, przestanie istnieć (zazwyczaj został spłacony), wpis zostanie usunięty. To samo dotyczy informacji w Biurze Informacji Gospodarczej. W przeciwieństwie do uregulowanych należności, wynik zostanie natychmiast zwiększony.

Napisany przez Xenon
Dziękuję za wiele odpowiedzi!

Mój wynik był jak wspomniałem wczoraj 28.
Dziś dostałem e-mail, że podstawowy wynik został dostosowany. Zalogowałem się... Może spodziewałem się wyniku 60-70, bo powiedzieliście, że rośnie powoli. Trzymajcie się!
Teraz wynosi aż 96,70!!!!! :O
Szok, co wy na to?!
Jestem bez słów, a jednocześnie bardzo szczęśliwy

Napisany przez Daukind
Nic innego nie powiedziałem...

Napisany przez Xenon
O tak, TY powiedziałeś/aś... ?
Ale jak się cieszę.. ?

Napisany przez MarkB
Cześć wszystkim, to naprawdę emocjonujące forum, dziękuję za zaangażowanie. Mam następującą sprawę. Mój wynik w Schufa nie jest obecnie zbyt dobry: 85,90 procent. Przez pewien czas otwierałem kilka rachunków bieżących po sobie i ogólnie była zwiększona aktywność w Schufa (wiele zapytań itp.). To się teraz zmieniło. Pozbyłem się zbędnych kont, mam teraz tylko dwa rachunki, dwie karty kredytowe i jedną pożyczkę. Co więcej, od kilku miesięcy panuje martwa cisza w Schufa - co według tego forum jest najważniejsze. Jak długo według Was potrwa, zanim mój wynik w Schufa się poprawi i osiągnie poziom 95 procent? Dziękuję za informację.

(P.S.: Nie mam negatywnych wpisów w Schufa, tylko dużo aktywności)

Napisany przez 2Escorpio

Witaj wszystkich, to naprawdę ekscytujące forum, dziękuję za zaangażowanie. Mam następujące pytanie. Mój wynik w Schufie nie jest obecnie zbyt dobry: 85,90 procent. Przez pewien czas otwierałem kilka kont oszczędnościowych pod rząd i ogólnie prowadziłem intensywną działalność w Schufie (wiele zapytań itp.). To się teraz zmieniło. Posprzątałem, czyli mam teraz dwa konta, dwie karty kredytowe i jeden kredyt. A przede wszystkim: od kilku miesięcy brak aktywności w Schufie - co według tego forum jest najważniejsze. Jak długo według Was potrwa, zanim mój wynik w Schufie się poprawi, czyli osiągnie poziom 95 procent? Dziękuję za odpowiedź.

(P.S.: Nie mam negatywnych wpisów w Schufie, tylko dużo aktywności)

Nie można tego dokładnie określić... Grają tutaj również inne czynniki, takie jak np. wysokość zgłoszonego przez Ciebie debetu czy limitu na karcie kredytowej, itp.

Ogólnie obstawiałbym 1,5 do 2 lat, o ile nic nowego się nie pojawi.

@MarkB, załatw sobie miesięczną subskrypcję Schufy. Wtedy będziesz mógł co 3 miesiące zobaczyć, jak poprawia się Twój wynik w Schufie. A kiedy sam zaglądasz do swojego konta w Schufie, nie jest to szkodliwe zapytanie. Posiadając dostęp do Schufy, teoretycznie możesz zaglądać codziennie.

Napisany przez MarkB
Dziękuję za opinie zwrotne. Zrobię to w ten sposób.

Oczywiście, Obliczenia Schufa to 1 kwietnia, 1 lipca, 1 października, 1 stycznia

Napisany przez waxnhax

Witajcie wszystkim, to naprawdę emocjonujące forum, dziękuję za zaangażowanie. Mam następującą sprawę. Mój wynik w Biurze Informacji Gospodarczej nie jest obecnie zbyt dobry: 85,90 procent. Przez pewien czas otwierałem kilka kont osobistych jeden po drugim i ogólnie byłem aktywny w Biurze Informacji Gospodarczej (wiele zapytań itp.). To się teraz zmieniło. Uporządkowałem sprawy, mam teraz dwa konta, dwie karty kredytowe i jeden kredyt. A przede wszystkim: od kilku miesięcy jestem bierny w Biurze Informacji Gospodarczej - co według tego forum powinno być najważniejsze. Jak długo według was potrwa, zanim mój wynik w Biurze Informacji Gospodarczej ponownie się poprawi i osiągnie poziom 95 procent? Dziękuję za odpowiedź.

(P.S.: Nie mam negatywnych wpisów w Biurze Informacji Gospodarczej, tylko dużo aktywności)

Potrzebowałem dokładnie 1 roku, aby z 80% osiągnąć dumne 95%. Miałem podobne doświadczenia jak opisałeś. Ja również wtedy uporządkowałem sprawy i pozwoliłem im się uspokoić, czyli byłem bierny. Pierwsze dwa cykle to te z największymi wzrostami w scoringu.

Napisany przez matti85
Nie klikaj na powyższy link, to tylko reklama od gadatliwego gościa powyżej. Mam dla ciebie radę, znajdź sobie porządna pracę.

Nieaktywność jest najlepsza. Byłem bardzo aktywny w ostatnim roku i spadłem z 95 na prawie 80. W międzyczasie też trochę posprzątałem.
Wziąłem też wysoki pięciocyfrowy debet, którego nie potrzebuję, ale według niektórych dobrze wpływa na moją historię kredytową. Moim pechem jest jednak to, że moje konto osobiste nie jest odnotowane w rejestrze dłużników, podobnie jak kredyt debetowy.

Jestem bardzo ciekawy, co przyniesie nieaktywność w przyszłym tygodniu.

Napisany przez 2Escorpio

Jestem ciekawy, co przyniosła nieaktywność w następnym tygodniu.

Ja również... Po kilku latach ponownie złożyłem wniosek o kartę kredytową... Podpisałem umowę, ale nie widzę jej w systemie.

Jestem ciekawy, czy to wpłynie na moją ocenę kredytową.

Kiedy wreszcie pojawi się nowa ścieżka dźwiękowa?

O tak, u mnie też jest jeszcze pierwszy kwietnia. Myślę, że jutro lub najpóźniej w te dni.

Wreszcie, dzisiaj wynik został zaktualizowany, 95,19%, Dzięki Panu Bankowcowi, przynosisz szczęście
Tym samym 5% wzrosło w ciągu 2 kwartałów.

Chętnie wezmę te kwiaty.

Napisany przez waxnhax
Teraz mam już 97,33%. Zobaczmy, jak daleko można zajść poprzez nieaktywność...

Napisany przez Daukind
Brak aktywności w ostatnim kwartale i spadek z 98,80% do 98,78%

@Daukind: Przepraszam

Napisany przez daawuud
Szanowni Państwo,

w odniesieniu do moich poprzednich wpisów na ten temat, chciałbym podsumować następujące informacje:

04/2014: 91%
...

01/2015: 88%
> 3x zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank)

04/2015: 92% (+4%)
> 3x zapytania o biznesowe konto w Postbanku
> 1x otwarcie biznesowego konta w Postbanku
> 4x zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank)

07/2015: 93% (+1%)
> Zapytanie wewnętrzne w Biurze Informacji Gospodarczej

10/2015: 92% (-1%)
> Zapytanie o prywatne konto bankowe (Sparkasse)
> Zmiana adresu zamieszkania

01/2016: 90% (-2%)
> Brak działań

04/2016: 89% (-1%)
> Brak działań

07/2016: 91,5% (zwiększone o +2,5% bez działań!!!)

W tym kwartale zapytania, których wpisy nie są już obecne:

> Z kwartału 01/2015
- 3x zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank) przedawnione i nieobecne

> Z kwartału 04/2015
- 3x zapytania o biznesowe konto w Postbanku przedawnione i nieobecne
- 4x zapytania o finansowanie samochodu (VW-Bank) przedawnione i nieobecne
- 1x biznesowe konto w Postbanku anulowane przez bank

Czy możliwe jest, że po zmianie adresu potrzebuje on trzech nieaktywnych kwartałów na uregulowanie sprawy?

Aktualna sytuacja:

> 2 prywatne konta w banku Sparkasse (jeden z limitem kredytowym 2.000 euro)

> 2 prywatne pożyczki w banku Sparkasse
- 28.000 EUR - raty 62
- 3.352 EUR - raty 59

> 1 finansowanie samochodu w VW-Banku
- 18.242 EUR - raty 49

> Umowa na telefon komórkowy z Vodafone

> Zapytanie o wynajem mieszkania (przedawnione 29.08.2016)

Patrząc na moją historię, wnioskuję, że:

Pozytywne/Neutralne: Zapytania
Negatywne: Zmiany adresu

Napisany przez Blo
Jestem całkowicie bezczynny, a moje wyniki pogorszyły się od drugiego kwartału 2015 r. Chociaż minimalnie, to i tak dziwi mnie to.

III/14 98,47
IV/14 98,70
I/15 98,82
II/15 98,88
III/15 98,76
IV/15 98,70
I/16 98,67
II/16 98,65

Napisany przez daawuud
????

przestań!!!

Co chcesz zrobić z miejscami po przecinku? Faktem jest, że Twój wynik to ponad 98%!

Masz jeden z najwyższych wyników, jakie istnieją.

Jak ci się to udało?

98,x jest świetne, czego chcieć więcej

Napisany przez schunckt

...
...
Czy możliwe jest, że potrzebuje trzech nieaktywnych kwartałów od zmiany adresu, aby się znormalizować?
...
...
Patrząc na swoją historię, dochodzę do następujących wniosków:

Pozytywne/neutralne: Zapytania
Negatywne: Zmiany adresu

Oto kilka podstawowych informacji.
https://www.welt.de/finanzen/verbrauc...erdigkeit.html

Oprócz zmiany adresu, nowy adres (okolica zamieszkania) również ma wpływ na wynik kredytowy.

T.

Napisany przez Daukind

Oprócz zmiany adresu, nowy adres (dzielnica) ma również wpływ na wynik.

T.

Nie prawda.

Napisany przez schunckt

To nieprawda.

Twierdzi to SCHUFA. Jednak nie ujawnili wciąż swoich punktacji.
między innymi tutaj

https://www.verbraucherzentrale-niedersachsen.de/ftp/link1812737A.html

Ponieważ konsumenci nie mogą zrozumieć, jak poszczególne kryteria są ważone, na przykład określona okolica mieszkalna lub częste przeprowadzki. Ponadto zdarza się, że firmy raportujące, poprzez błędne lub przestarzałe dane, ustalają niewłaściwe wartości punktacji

Ok. może to być tylko uporczywy plotka.

Napisany przez Daukind

To twierdzi SCHUFA. Jednak nie ujawnili swojej punktacji.

Obliczenia wyniku zostały ujawnione m.in. wszystkim komisarzom ochrony danych krajowych. Dzięki twoim połowiczym lub nieprawdziwym informacjom nikomu nie robisz przysługi

Napisany przez schunckt

To nieprawda.

Cytat autora Daukinda

Obliczenia wyniku zostały ujawnione wszystkim komisarzom ochrony danych krajowych. Nie przynosisz nikomu żadnej przysługi swoimi półprawdami i kłamstwami

Skąd masz te informacje?

Daukind jest prawdopodobnie rzecznikiem ochrony danych w kraju

Napisany przez Timmy

Nie klikaj na powyższy link, to jest tylko reklama od tego gadatliwego gościa na górze. Lepiej znajdź sobie porządną pracę.

Brak aktywności to najlepsze. Byłem bardzo aktywny w ubiegłym roku i spadłem z 95 na prawie 80, w międzyczasie też trochę posprzątałem.
Wziąłem też wysoki pięciocyfrowy debet, którego nie potrzebuję, ale według niektórych powinien poprawić mój wynik w Schufa. Moim pechem jest to, że moje konto bieżące nie jest wpisane do Schufa, tak samo jak debet.

Ciekawe jestem, co przyniesie brak aktywności w przyszłym tygodniu.
Z debetem to nonsens. Nie poprawisz swojego wyniku w Schufa z otwartym kredytem (debet to taki kredyt), tylko spłacane kredyty i uregulowane rachunki poprawiają scoring

Debet nie jest również zgłaszany do Schufa.

Chyba że jest na tyle wysoki, że zostaje przekształcony w kredyt ratalny. W takim przypadku zostaje zgłoszony do Schufa jako kredyt ratalny.

Napisany przez florianmeier
To nie jest prawda.

DKB zgłosiło śmieszne 500 EUR limitu debetowego do Schufy.

Sparda i Oldenburgische Landesbank nie zgłaszają nawet kwot pięciocyfrowych.

Napisany przez 2RAM
Bank Sparkasse w Berlinie również zgłasza każdy limit debetowy do Schufy!!!

Być może masz na myśli kredyt ramowy jako kredyt odnawialny z nowym numerem konta? Cóż...

Napisany przez 2RAM
Nie, to zdecydowanie linia kredytowa.
Przyznano kredyt o wysokości limitu na Twoim koncie bieżącym. Termin płatności: bezterminowo.

Zrobiłem to także celowo w przypadku DKB (zwiększenie debetu do 10k dla Schufa). W połączeniu z innymi działaniami (zamknięcie zbędnych kont i kart kredytowych) mój wynik wzrósł o 5% w ciągu 2 kwartałów (od 90 do 95).

Napisany przez KeinPlanHaber
Czy po zwiększeniu limitu nie spadł najpierw wynik kredytowy?
Zastanawiam się, czy też powinienem zwiększyć swój debet... ale obawiam się utraty punktów w kwartale zwiększenia limitu.

nie, nie udało się
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]