- wt wrz 15, 2015 8:25 am
Oto tekst po polsku.No cóż, niezależność Oberlandesgericht Frankfurt w sprawach bankowych może być śmiało kwestionowana. Przynajmniej jeśli spojrzymy na bilans tego, ile wyroków dotyczących spraw bankowych różni się od innych sądów i zostaje odrzuconych przez BGH. Dlatego warto zapoznać się tylko z wyrokami OLG Celle i OLG Hamm, jeśli chcemy ocenić błędy w informacji o odstąpieniu od umowy w Deutsche Bank, Commerzbank i SEB Bank.Ponownie porównajmy informacje o odstąpieniu od umowy dostępne w wyroku BGH i w informacjach Deutsche Bank (identyczne z Commerzbank i SEB Bank):BGH: Bieg terminu na odstąpienie od umowy rozpoczyna się dzień po przekazaniu kredytobiorcy tej informacji oraz umowy, pisemnego wniosku kredytobiorcy lub kopii umowy lub wniosku kredytobiorcyDeutsche Bank: Bieg terminu na odstąpienie od umowy rozpoczyna się dzień po tym, gdy [udostępniono mi jeden egzemplarz tej informacji o odstąpieniu od umowy] ORAZ [przekazano mi umowę, mój pisemny wniosek o zawarcie umowy LUB kopię umowy lub wniosku o zawarcie umowy]Nawiasy kwadratowe dodano, aby jak sądzę, jeszcze bardziej wyraźnie zaznaczyć logiczne powiązania części za pomocą ORAZ i LUB. Szczególnie przy łączeniu za pomocą LUB dla laika prawnego jest bardzo trudne do zrozumienia, które z dokumentów zostaje najpierw dostarczone (jedno wystarczy przy lub) i które wraz z jeden egzemplarz uruchamia rozpoczęcie terminu.jeden egzemplarz na przykład nie pojawił się w przypadku sprawy, na której oparto wyrok BGH.Pozywana w wyżej wymienionej sprawie w LG Köln także odniosła się do wyroku BGH XI ZR 33/08 w swojej obronie i uważała, że jedynie poprzez osobiste zwrócenie się słowem mój zamiast jeden do konsumenta, wszystko może stać się jasne i konsument może własnoręcznie wywnioskować logiczne połączenia pomiędzy jeden egzemplarz mój wniosek o kredyt umowa i między nimi i oraz lub.LG Köln nie podzieliło tej argumentacji pozwanej i jasno stwierdziło, że osobiste zwrócenie się słowem mój nie czyni z błędnej informacji o odstąpieniu od umowy zgodnej z prawem na podstawie wyroku BGH.Uzasadnienie odnosi się zatem nie do jeden lub mój:- To nie jest kwestia zaimka dzierżawczego. Uzasadnienie LG Köln: Przeprowadzenie przez pozwanej informacji o odstąpieniu od umowy używanej według wymagań § 355 ust. 2 BGB pokazało, że nie spełniała ona wymogów prawnych, ponieważ nie była w stanie jednoznacznie poinformować powoda o rozpoczęciu terminu na odstąpienie od umowy. Wręcz mogła wywoływać nieprawdziwe przekonanie, że termin na odstąpienie od umowy rozpoczyna się niezależnie od oświadczenia woli konsumenta już dzień po otrzymaniu oferty pozwanej wraz z informacją o odstąpieniu od umowy (por. BGH, wyrok z 10.03.2009 r. - XI ZR 33/08 - zdanie 16, cytowane za juris). Wbrew przekonaniu pozwanej, nie zależy to jednak od tego, czy użyła ona osobiście zwracającego mój (co zresztą było zalecane już w Załączniku 2 do § 14 ust. 1 BGB-InfoV w wersji z 04.03.2008 r., wskazanie projektu (3) a), lecz od tego, że użycie zwrotu „zamieszczenie umowy (podkreślenie przez Izbę) mogło sugerować, bezstronnemu przeciętnemu klientowi, że warunki rozpoczęcia terminu na odstąpienie od umowy zostały już spełnione przez przekazanie przez pozwanych wniosku o zawarcie umowy zawierającego informację o odstąpieniu od umowy, zwłaszcza gdy był on - jak również w niniejszym przypadku - zatytułowany umową kredytową (por. BGH tamże m.w.N.).- Jak ma konsument określić, które z dokumentów połączonych za pomocą LUB jest wystarczające mój wniosek o umowę, umowa -> to, które wystąpiło jako pierwsze?- Co z jeden egzemplarz? Przez połączenie za pomocą ORAZ jeden egzemplarz jest zawsze konieczny. Który egzemplarz jest tu mowa?- mój wniosek o kredyt: Nawet przy tej formułce istnieje zdanie stojące w sprzeczności z OLG Celle i OLG Hamm, jak np. w dyskusji między mną a Hanomagiem z dnia 27.08. tutaj do przeczytania: Informacja o odstąpieniu od umowy jest nadal błędna, ponieważ taka formułka sugeruje, że termin na odstąpienie od umowy zaczyna się już po otrzymaniu informacji od banku oznaczonej wnioskiem o kredyt, niezależnie od tego, kiedy powód podpisuje umowę.- Umowa: Ponieważ nie doszło do jednoczesnego podpisania umowy w tym samym dniu, konsument może błędnie sądzić, że ramy czasowe zaczynają się od dnia podpisania przez bank. Należy szczególnie zauważyć, że kredytobiorca nie może wiedzieć, kiedy zostanie zawarta umowa. Poprawna ocena wymaga subsumpcji faktów pod pojęcie prawa, co nie może być wymagane od konsumenta.-> Interesujące jest, że LG Köln uważa informację o odstąpieniu od umowy Münchener Hypothekenbank (identyczną z Deutsche Bank, SEB, Commerzbank) za błędną, CHOCIAŻ informacja zgadza się z aktualnym wzorcem mój w danym momencie w danym przypadku.-> Co więcej, OLG Celle i OLG Hamm wydają się nie być pewne, czy informacja o odstąpieniu od umowy jest błędna tylko wtedy, gdy umowa jest zawierana w oddziale. OLG Celle i OLG Hamm wyraźnie nie uwzględniają przypadku, gdy bank i klient nie podpisują umowy jednocześnie. To pokazuje, że uzasadnienie wyroku, które sugeruje, że z informacji o odstąpieniu od umowy jest niebłędna tylko z powodu zaimka dzierżawczego mój, stoi na bardzo chwiejnych fundamentach.