Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3eugh
Dziękuję za ten bardzo interesujący aspekt. W moich umowach z ING-DiBa (2007/2008) Europejska Karta Informacyjna nie zawiera informacji o WRB.

Uwaga i pytania dotyczące rozliczenia:
W Warunkach Kredytowania Nieruchomości napisano, że DN może dokonać rozliczenia wobec roszczeń banku tylko wtedy, gdy te roszczenia nie są kwestionowane lub zostały ostatecznie ustalone.

Co to konkretnie oznacza w przypadku, gdy dochodzi do procesu zwrotu pieniędzy i w trakcie postępowania (w pozwie lub później) ma być dokonane rozliczenie/skorygowanie wzajemnych korzyści? Czy jest to możliwe czy nie?

Napisany przez dogfight76
Cześć,

Sparkasse oferuje mi (jak się spodziewałem, brak oferty), w tym przypadku nie ma także RSV.

Jakim sposobem teraz postępowalibyście dalej?
Jeśli pozew (według mojej laickiej opinii, istnieją bardzo dobre szanse ze względu na ogromne błędy WRB z 01/2008 roku i niedoświadczone sąd rejonowy w Aurich/OLG Oldenburg) - jaki rodzaj pozwu byście preferowali? Aby moje koszty były jak najniższe?

Byłbym wdzięczny za laickie opinie bez charakteru prawnej porady.

Pozdrowienia
dogfight76

Napisany przez 2RAM
Wyraźnie sprawa dla ducnici.....

Napisany przez Mat67
To jasne, że to sprawa dla ducnici, dziękuję Ci do tej pory za porady

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

Sparkasse nie złożyła mi oferty (co nie jest zaskoczeniem), w związku z tym nie ma również RSV.

Jakim wzorem teraz postąpiłbyś dalej?
Jeśli dochodzi do pozwu (moim amatorskim zdaniem, istnieje bardzo duże szanse, ze względu na nadmiernie błędne WRB z 01/2008 oraz niedoświadczone Sąd Rejonowy Aurich/OLG Oldenburg), na jakim pozwie byś się skupił? Aby moje koszty były jak najniższe?

Będę wdzięczny za amatorskie opinie, nie będące poradą prawna.

Pozdrowienia
dogfight76

Jestem tutaj...

Jakie były warunki? Czy do tej pory działałeś tylko pozasądowo samodzielnie czy z prawnikiem?

Tylko pozasądowo za pośrednictwem prawnika.

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici

Tylko pozasądowo z adwokatem.

Pozdrowienia

Jaki wartość sporu zaakceptował w swoim rachunku za usługi prawne?

Co on mówi?

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, krótkie pytanie dotyczące wehrt.de (mój czerwony podkreśleń):

W wariancie 2 przeciwstawiono jeden kolejny aspekt powyższej metody obliczeń. Celem rozliczenia zwrotnego jest przywrócenie „status quo ante”. Jednak w tym statusie nie ma miejsca na bankową marżę zysku, ponieważ, gdyby umowa nie była nigdy zawarta, to by została nie zarobiona. Zgodnie z obowiązującym orzecznictwem średnia roczna marża netto z transakcji kredytowej wynosi około 0,5% w odniesieniu do kapitału pozostałego w obrocie. W związku z tym w wariancie 2 od rynkowej stopy procentowej odlicza się 0,5 punktu procentowego.

Jaki kapitał pozostały w obrocie? Rozumiałem obliczenie kwoty, która przysługuje bankowi w wyniku rozliczenia zwrotnego jako odejmowanie marży zysku (0,5%) od odsetek (4,5%). Faktycznie, prof. Wehrt wykonuje obliczenia w następujący sposób: 100 000€ * (4,5% odsetki - 0,5% marża zysku) * 5 lat. Jednak gdzie jest tutaj kapitał pozostały w obrocie, o którym jest mowa w powyższym tekście?

Napisany przez 2RAM
DKB chyba się nie uczy:

https://ra-spiegelberg.de/landgericht...ehmerdarlehen/

Chciałbym się dowiedzieć, ile rezerw na postępowania prawne mają w księgach........

Napisany przez sebkoch
Opłaty za przetwarzanie pożyczek dla przedsiębiorców są jednak niezwykle interesującym i obecnie bardzo kontrowersyjnym tematem (choć tematycznie prawdopodobnie niepasującym tutaj)

Napisany przez 2RAM
Chodziło mi tylko o to, że DKB zasadniczo spiera się nawet o najmniejsze szczegóły - pomimo złych kart i licznych przegranych procesów. Dlatego też nie należy oczekiwać ofert porozumienia w procesach WRB...

Jaką wartość sporu przyjął w swoim rachunku za opłaty?

Co on mówi?

Cześć,

nie mam pojęcia. Muszę zapytać......czy mam?

Pozdrowienia

EDYCJA:

W przypadku Volksbanku opłata za usługi wynosi 1,3% pozostałej kwoty zadłużenia plus opłata stała + 19% VAT.
W Sparkasse pozostałe zadłużenie wynosi 100 000 €

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

Nie mam pojęcia. Muszę zapytać......czy powinienem?

Pozdrowienia

EDYTOWANO:

W przypadku Volksbanku opłata za prowadzenie kredytu wynosi 1,3% pozostałego salda długu plus opłata stała + 19% VAT.
W przypadku Sparkasse pozostały dług wynosi 100 000€.

No i masz dobry kapitał do sporu...

Myślę, że warto spróbować go potem trochę obniżyć opłaty. Żeby obniżył dla ciebie wartość sporu, na przykład twój korzyść ekonomiczną. Za to możesz go zlecić do złożenia pozwu. Może to być możliwe.

Następnie sugerowałbym, aby złożyć pozew o stwierdzenie pozytywne. Dokładnie z takim wnioskiem o pozwanie, jak ARAG nakazuje. Mogę przesłać Ci ten dokument drogą mailową.

1. Pozew o stwierdzenie pozytywne ma mniejszą wartość sporu, zgodnie z ARAG, ekonomiczną korzyścią, jaką powód czerpie z WR. Czasami pomniejszoną o 20%.

2. Obliczyć, jaka byłaby ta korzyść. Czego więc dążysz do zwrotu i ile to wynosiłoby oszczędność na VFE.

3. Nie używałbym innego sformułowania niż to, które nakazuje ARAG. W przeciwnym razie strona przeciwna wyczuje kombinację i zauważy, że nie masz ubezpieczenia. Oczywiste. Zazwyczaj byłby zastosowany pozew o stwierdzenie negatywne z wartością sporu, jaką już określił twój prawnik.
Mogę sobie wyobrazić, że w przypadku Twojej SPK już byłaś związany procesami, objętymi przez ARAG...

4. Radziłbym jednak poczekać do 05.10. Wtedy w OLG Nürnberg zostanie rozpatrywane typowe SPK WRB z przynajmniej i sprawdzić termin w konkretnym przypadku. Będę na miejscu. Może wówczas pojawi się nowe orzeczenie OLG, do którego będziecie mogli się odnieść.

Napisany przez okerke
Cześć wszystkim,

Czy ktoś z uczestników forum może mi powiedzieć, czy w sprawie poniższych orzeczeń Sądu Apelacyjnego trwa postępowanie rewizyjne:

OLG Zweibrücken pod numerem referencyjnym 7 W 40/13 z dnia 26.08.2013
OLG Köln, postanowienie z dnia 22.04.2015 w związku z postanowieniem z dnia 23.03.2015 – 13 U 168/14 – LG Bonn – 3 O 278/14

Dziękuję

Napisany przez Polli1209
Cześć, najpierw chciałbym powiedzieć, że informacje tutaj na forum są świetne, więc chciałbym zacząć komplementując!

Od kilku dni czytam tutaj z zainteresowaniem, ponieważ również rozważamy skorzystanie z prawa odstąpienia od umowy kredytu w IngDibie (pożyczka z 2007 roku).

Dziś dostałem odpowiedź od prawnika z Widerruf.info - jak się spodziewałem po przeczytaniu tutaj, że klauzula o terminie (z frazą termin zaczyna biec najwcześniej w dniu otrzymania przez IngDiBa) jest nieważna, co oznacza, że odstąpienie od umowy jest możliwe.

Według prawnika możemy dokonać odstąpienia od umowy, a także założyć, że IngDiba odrzuci je standardowym pismem - to doświadczenie, jakie mają z tą firmą.

Posiadamy ubezpieczenie na życie kredytobiorcy, Dom był nieruchomością z rynku wtórnego, w którym mieszkamy, więc ubezpieczenie powinno również obowiązywać.

Jednakże zastanawiam się, czy zanim podejmie się krok dalszy, czyli faktyczne złożenie odstąpienia od umowy, warto byłoby wstępnie zasięgnąć ofertę dotyczącą refinansowania, na wypadek (mało prawdopodobny?) gdyby IngDiba zaakceptowała odstąpienie od umowy i zażądała zwrotu pieniędzy w ciągu 30 dni? Nasze zobowiązanie nie byłoby bowiem w stanie spłacić z dostępnych środków.

Jeśli tak, to jak „zobowiązująca“ musi być ta oferta? Czy wystarczyłoby zapytanie złożone np. przez Interhyp (lub inną firmę pośredniczącą)? Oni przecież wysyłają ofertę (z podpisem), która jest ważna przez około 6 dni.
Czy można łatwo otrzymać oferty refinansowania w przypadku konieczności zwrotu środków z tytułu odstąpienia od umowy? Czy są jakieś problemy z określonymi bankami? Oczywiście musielibyśmy grać (musielibyśmy) fair i ujawnić nasze intencje podczas zapytania.

Jak sobie z tym poradziliście? Po prostu wysłaliście odstąpienie, zakładając że i tak będzie odrzucone? Czy może lepiej wcześniej zadbać o refinansowanie?
Na stronie test.de jest to zalecane.

Chętnie poznam Wasze doświadczenia.

Pozdrowienia
polli1209

Napisany przez 3ducnici
Przed rokiem myślałem jeszcze o zrealizowaniu refinansowania, a potem o odstąpieniu... Dziś powiedziałbym, że bank i tak odrzuci woń wniosek. Nawet jeśli nie jesteście w stanie od razu urealnić refinansowania, wpadniecie w zwłokę. W rezultacie musicie bankowi zapłacić jedynie 2,5% ponad stopę bazową zgodnie z BGB... obecnie wynosi to 1,63%... Ponieważ potrzebujecie od banku odrzucenia zgody na asekurację RSV, moje sugestie są następujące: po pierwsze, samodzielnie odwołajcie decyzję (jeżeli zrobi to za Was prawnik, to koszta nie zostaną pokryte przez RSV) i po drugie, ułatwcie procedurę jak tylko się da. Najlepiej w ogóle nie uzasadniajcie decyzji. Nie ma takiej potrzeby.

Napisany przez Polli1209
Tak, gdybyśmy mieli odwołać, chcielibyśmy to zrobić sami. Prawnik powiedział dzisiaj przez telefon, że zaryzykowałby z dala odchylając się od okna w IngDiba i obstawiłby, że i tak odrzucą - to właśnie doświadczenia, jakie mają z Dibą.

Joo..dobry punkt sporu...

Spróbowałbym wpłynąć na niego później w opłatach. Żeby ustalał dla Ciebie niższy punkt sporu, na przykład korzyść ekonomiczną. Za to zlecasz mu wniosek o pozew. To może być możliwe.

Następnie udawałbym, że przeprowadzam pozytywny wniosek o ustalenie. Dokładnie z takim wnioskiem, jakim wymaga ARAG. Mogę przesłać Ci szczegóły pisemnie.

1. Pozytywny wniosek o ustalenie ma mniejszy punkt sporu, zgodnie z ARAG korzyść jaką powód czerpie z WR. Czasem pomniejszoną o 20%.

2. Obliczyć, jaka byłaby ta korzyść. Czego więc domagasz się w ramach rozliczenia oraz co w przybliżeniu stanowi oszczędności z VFE.

3. Nie stosowałbym innego brzmienia niż to zalecane przez ARAG. Ponieważ wtedy strona przeciwna wyczuje podstęp i zauważy, że nie masz RSV. Wiadomo. Zazwyczaj wniosek o negatywne ustalenie prawdopodobnie wyszłoby na jaw z punktem sporu takim, jaki ustalił już Twój adwokat.
Wyobrażam sobie, że przy Twojej SPK zapewne już zetknąłeś się z pozwami objętymi przez ARAG...

4. Ja bym jednak jeszcze poczekał do 05.10. Wtedy na OLG w Norymberdze będzie rozpatrywana typowa SPK WRB z najwcześniej i sprawdzenie terminu w indywidualnym przypadku. Będę na miejscu. Wtedy może pojawić się ewentualne nowe orzeczenie OLG, na które będziecie mogli się powołać.

Jeśli mógłbyś mi to przesłać, byłbym bardzo wdzięczny!
Taka taktyka Mam RSV ARAG wydaje mi się bardzo inteligentna! Czy to zauważasz

dziękuję z góry

Napisany przez 3eugh
Jeśli jesteś dość pewien, że otrzymasz odmowę, czy nie byłoby lepiej od razu postawić bank w stan gotowości do przyjęcia wypowiedzenia? Z tego, co rozumiem, nie będziesz dłużny bankowi odsetek od pozostałej kwoty dopiero wtedy. Jakieś doświadczenia w tej sprawie?

Napisany przez casixx

Jeśli jesteś dość pewny, że otrzymasz odrzucenie, czy nie lepiej od razu wystawić bankowi wezwanie w celu zakwestionowania? Jak zrozumiałem, dopiero wtedy nie będziesz winny bankowi odsetek od reszty salda. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Nawet bez odpowiedzi na wyznaczony termin, bank jest w zwłoce.

Napisany przez 3eugh
Chodziło mi o zwłokę przyjmowania i zakładałem, że bankowi nie przysługują już roszczenia odsetkowe od niespłaconej pozostałości kredytu, jeśli odrzucił on odwołanie lub nie odpowiedział w wyznaczonym terminie (Źródło: patrz dwie wcześniejsze wypowiedzi #5665 i #5669, Część 1, Slajd 30 oraz Część 2, Slajdy 82-87, 127, 132, 139).

Czy Wy lub Wasz zespół prawników postąpiliście podobnie?

Równie interesujące jest to na slajdzie 137 w przypadku pozwu o świadczenie:

Innymi słowy, powód musiałby złożyć wniosek o wykonanie, dzięki któremu sam zostaje zobowiązany do zapłaty.

Krytyka: zawsze tak jest w przypadku wniosków o wykonanie. To, że świadczenie jest ewentualnie wartością wyższą niż świadczenie, nie jest absolutnym wyjątkiem.

Macie jakieś doświadczenia lub komentarze na ten temat? Wydaje się (też po przeczytaniu poprzednich slajdów), że pozw o stwierdzenie nie jest najlepszym rozwiązaniem i że pozw o wykonanie jest możliwy i rozsądny. Dlaczego?

Napisany przez Hanomag

Przepraszam za krótkie pytanie dotyczące wehrt.de (czerwone podkreślenie moje):

Z wariantem 2 zgłoszono kolejny aspekt przeciwko powyższemu sposobowi obliczania. Celem rozliczenia jest przywrócenie status quo ante. W tym stanie nie ma jednak miejsca na zysk bankowy, ponieważ nie byłoby go też, gdyby transakcja nigdy nie została uwzględniona. Zgodnie z panującym orzecznictwem średnia roczna marża netto z transakcji kredytowych wynosi około 0,5% w odniesieniu do kapitału restowego dla każdej waluty. W związku z tym w wariancie 2 od oprocentowania rynkowego odliczane jest 0,5 punktu procentowego.

Jaki jest kapitał restowy dla każdej waluty? Rozumiałem obliczenie kwoty należnej bankowi przy rozliczeniu zwrotnym, jako odjęcie marży zysku (0,5%) od oprocentowania (4,5%). Faktycznie, Prof. Wehrt oblicza to w ten sposób: 100 000 € * (oprocentowanie 4,5% - marża 0,5%) * 5 lat. Jednak gdzie jest kapitał restowy, o którym mowa wyżej?

W jego przykładzie jest to właściwe, ponieważ początkowy kapitał jest tożsamy z kapitałem restowym ze względu na zwolnienie z spłat. Niemniej jednak termin jest wprowadzający w błąd, ponieważ na początku mówi o zwróceniu odsetek i spłat DN oraz zwrocie netto kwoty kredytu wypłaconej kredytobiorcy. Przez kwotę netto kredytu, według mojej oceny, definiuje się nieuregulowane jeszcze początkowe zadłużenie. W przeciwnym razie Wikipedia pisze:

Wycena ma różne znaczenia w finansach:

Data wyceny, czyli data, od której kwota zostaje po raz pierwszy oprocentowana lub kończy się oprocentowanie.w przypadku zastawów i hipotek, kwota kredytu zabezpieczonego zastawem hipotecznym. Jest również używana do wypłaty kredytów zabezpieczonych zastawem hipotecznym.

Napisany przez IG Widerruf

Teraz jednak zastanawiam się, czy zanim podejmiemy kolejny krok i faktycznie złożymy odwołanie, nie powinniśmy zapewnić sobie wcześniej oferty na finansowanie zastępcze w razie (mało prawdopodobnego?) przypadku, gdy IngDiba zaakceptuje odwołanie i będzie chciała odzyskać pieniądze w ciągu 30 dni? Zaległy kredyt nie jesteśmy bowiem w stanie spłacić z dostępnych środków.

Ponieważ już jesteś klientem jednego z naszych prawników, możesz również skorzystać z oferty naszego specjalisty ds. finansowania i poprosić o ofertę na finansowanie zastępcze tutaj.

Otrzymana oferta finansowania jest co prawda niezobowiązująca, ale w razie potrzeby może być bardzo szybko przekształcona w wiążącą ofertę. To w zupełności wystarczy, aby być bezpiecznym. Oferta może być użyteczna w dwóch przypadkach:

1. W przypadku, gdyby Diba wbrew wszelkim oczekiwaniom zaakceptowała odwołanie - co jednak jest mało prawdopodobne.

2. Jako dowód na to, jaką stopę procentową otrzymalibyście w momencie odwołania (czyli teraz) przy alternatywnym finansowaniu. Może to być bardzo wartościowe, jeśli postępowanie w ramach odwołania potrwa dłużej (na przykład poprzez proces sądowy) i odsetki wzrosną do tego czasu. Wówczas strata z tytułu odsetek może być dodatkowo żądana od banku.

Otrzymanie oferty konsolidacyjnej jest dostępne dla każdego, nie tylko dla tych, którzy współpracują z jednym z naszych prawników.

Napisany przez 2RAM
@ducnici

Czy istnieje numer akt sprawy w instancji niższej LG Norymberga w związku z postępowaniem przed Sądem Odwoławczym w Norymberdze 5 października?

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Czy istnieje numer akt sprawy w LG Norymberdze z 5 października, który jest również numerem postępowania? LG Norymberga?

To znane Az. 10 O 3952/14, z 10., w którym sędzia RiLG Regenfus uznaje SPK WRB za skuteczną...

https://www.kanzlei-hersbruck.de/rech...ung-sparkasse/

Napisany przez 2RAM
Dziękuję.
Wszystkie te skróty naprawdę mnie zdezorientowały.

Czy już podjęto jakąś decyzję przez OLG (14. senat) w sprawie WRB?

Napisany przez Mat67
Co byście zrobili, gdyby bank zgodził się na ugodę pozasądową przy zapłacie około 50 procent opłaty za wczesne wyjście, a umowa miałaby jeszcze około 7 lat do końca? Posiadam ubezpieczenie ochrony prawnej. Otrzymałem ofertę innej banku na kredyt na 15 lat jako kredyt pełnowartościowy oprocentowany efektywnie 1,67%. Opłata za wczesne wyjście nie jest tak wysoka jak myślałem, dzięki możliwości udzielania dodatkowych spłat i zmiany systemu spłat.

Napisany przez 2RAM
Anuluj!!!

Napisany przez Mat67
Wycofanie oferty już nastąpiło po włączeniu promocji i negocjacji

Napisany przez 2RAM
Być może złożą nową ofertę...

Ale to nigdy nie będzie tak dobre jak wynik udanego procesu zwrotu transakcji.

Napisany przez Mat67
Ale rozwiązanie umowy odwróconej kosztowałoby około 2500 euro i spowodowałoby zwrot około 1800 euro odsetek. Jak długo potrwa osiągnięcie porozumienia i jakie będą wtedy odsetki, skoro odszkodowanie za poniesione straty nie zostało jeszcze wydane? Tak więc bez dalszego ryzyka, po około 20 miesiącach byłbym w takiej samej sytuacji zadłużenia, jakiej bym doświadczył, gdybym nic nie zrobił, a potem przez kolejne 13 lat miałbym regularne oszczędności.

Napisany przez 2RAM
Oczywiście, ma to sens: cały proces odwoławczy może trwać nawet cztery lata.

Spróbowałbym przekonać bank do zrezygnowania z postępowania egzekucyjnego, bo i tak nie uzyskają go w postępowaniu sądowym.

Napisany przez Polli1209

Da Sie ja ohnehin bei einem unserer Anwälte sind, können Sie auch gerne über unseren Finanzierungsexperten ein Angebot für eine Anschlussfinanzierung einholen und zwar hier.

Das daraus resultierende Finanzierungsangebot ist zwar unverbindlich, kann aber bei Bedarf sehr kurzfristig in ein verbindliches Angebot gewandelt werden. Das reicht völlig aus, um auf der sicheren Seite zu sein. Das Angebot kann für zweierlei Dinge nützlich sein:

1. Für den Fall, dass die Diba entgegen jeglicher Erwartung den Widerruf akzeptiert - was sie aber nicht tun wird.

2. Als Nachweis dafür, welchen Zinssatz Sie zum Zeitpunkt des Widerrufs (also jetzt) bei einer Alternativfinanzierung bekommen. Dies kann sehr wertvoll werden, wenn sich das Verfahren bis zu einem erfolgreichen Widerruf länger hinzieht (z.B. durch eine Klage) und die Zinsen bis dahin gestiegen sind. Dann kann der Zinsschaden zusätzlich von der Bank eingefordert werden.

Das Angebot, ein Umschuldungsangebot einzuholen, steht übrigens jedem offen, nicht nur denjenigen, die mit einem unserer Anwälte zusammenarbeiten.
Vielen Dank! Ich muss mich jetzt eh am Wochenende mit meinem Mann noch kurzschließen, dann schauen wir auch, ob wir uns noch vor dem Widerruf ein Angebot für eine Anschlussfinanzierung einholen.

Napisany przez 3eugh

Co byście zrobili, gdyby bank pozasądowo zgodził się na zapłatę około 50 procent prowizji za wczesną spłatę, a umowa miałaby jeszcze obowiązywać przez około 7 lat, z obecnym ubezpieczeniem ochrony prawnej. Dostępna jest oferta innego banku na kredyt hipoteczny na 15 lat jako kredyt pełnotablicowy w efekcie 1,67%. Dzięki możliwości dokonywania nadpłat i zmiany harmonogramu spłat, prowizja za wczesną spłatę nie jest tak wysoka, jak się wydawało.

Oferta innego banku na kredyt pełnotablicowy na 15(!) lat w wysokości 1,67% w skali roku wydaje mi się bardzo korzystna.

Rozważ możliwość odstąpienia od umowy (a jednocześnie zaznacz, że dokonując odstąpienia od płatności wyraźnie pod warunkiem - częściowego - zwrotu i bez uznania obowiązku prawnego; w przeciwnym razie możesz później stracić prawo do żądania zwrotu tych płatności, skoro dokonałeś ich, mimo że wiedziałeś, że nie musisz - zobacz § 814 kodeksu cywilnego). Ewentualnie przy odstąpieniu zaoferuj oddanie pozostałej do spłaty kwoty kredytu (bez potrącania/zliczania) równocześnie żądając, aby bank zwrócił Ci Twoje płatności (odsetki i raty) na Twój kredyt oraz ewentualnie naliczone opłaty i zwolnienie z wszelkich zabezpieczeń. W ten sposób znajdzie się w zwłoce przyjmującego. Ewentualnie już przy odstąpieniu zasygnalizuj, że będziesz dochodzić roszczeń odszkodowawczych, jeśli z powodu blokady/odmowy ze strony starego banku rozwiązanie/zabezpieczenie następcze będzie opóźnione, a w międzyczasie rosnąć będą już (dodatkowe) odsetki. Adwokat powinien wcześniej omówić z Tobą m.in. wartość przedmiotu sporu oraz honorarium, dalszą taktykę oraz oczywiście szanse powodzenia, a następnie uzyskać od RSV (ubezpieczenia ochrony prawnej) zatwierdzenie pokrycia kosztów (ewentualnie najpierw pozasądowo) I następnie możesz (z RSV) wnieść pozew.

Cytat od Mat67

Tak, ale rozwiązanie umowy spowodowałoby zwrot około 2500 euro i około 1800 euro odsetek, a ile trwałoby osiągnięcie porozumienia i jak wtedy wyglądają odsetki, przyznana szkoda z tytułu odsetek jeszcze chyba nie została rozstrzygnięta. Bez żadnego ryzyka tak po prostu po około 20 miesiącach wróciłbym tam, gdzie byłem zadłużony, gdybym nic nie zrobił, a potem następne 13 lat normalnej oszczędności.

To jest już prawda, ale niektóre banki lub kasy oszczędnościowe przedstawią naprawdę atrakcyjną ofertę dopiero po złożeniu pozwu - możliwe, że nawet dopiero po zawarciu ugody przed sądem. Ale jak już wspomnieli RAM i inni, warto rozważyć, czy posiadasz środki finansowe (co jest mniej istotne przy RSV), a przede wszystkim cierpliwość i nerwy do prowadzenia procesów. Jeśli dokonałeś odstąpienia samodzielnie i dopiero po odmowie banku (być może lepiej jeszcze raz wysłać jasne przypomnienie/upomnienie, z dodatkowym terminem 2 tygodni) skorzystasz z usług adwokata, Twoje RSV pokryje również (początkowo) koszty adwokackie przedpozaodwoławcze, jeśli ten ponownie wyśle odstąpienie - z profesjonalną argumentacją adwokata może pojawić się już lepsza oferta. Ten zaś, kto od razu zatrudnia adwokata do pierwszego pisma odstępczego, ryzykuje, że RSV nie pokryje tych kosztów (prawdopodobnie zależy to od warunków ogólnych umowy).

Napisany przez casixx
@eugh
Odstąpiono zostało już

Napisany przez Benkch
Cześć,
w moim wniosku o pożyczkę w banku DSL z grudnia 07 załączony jest ogólny dokument informacyjny i biuletyn dotyczący pożyczki hipotecznej dla konsumentów z grudnia 2004 roku.
W nim znajduje się również drugie, inne oświadczenie. Okres rozpoczyna się najwcześniej od otrzymania tego pouczenia i informacji.
Moim zdaniem jest to poważny błąd, porównaj to z cytowanym przez Ciebie wyrokiem z Norymbergi 6 O 9499/14, znajdziesz go m.in. na https://www.kanzlei-hersbruck.de

Czy ktoś może powiedzieć, czy bank zaskarżył ten wyrok do Sądu Okręgowego w Norymberdze?

Napisany przez Benkch

Wszystkich odsyłam do sprawdzenia, czy otrzymaliście w swoich dokumentach umowy „Standardową Europejską Karcę Informacyjną” (szczególnie IngDiba) i sprawdźcie, czy tam znajduje się WRB (szczególnie Kreis96). Ja dostałem dwa różne WRB. Sprawdzę jeszcze z moim prawnikiem, czy ma to wpływ na mój proces. W każdym razie obecnie istnieje wyrok LG Nürnberg-Fürth, który uznaje takie sytuacje za niedopuszczalne (6 O 9499/14). Wystarczyłoby napisać, że przysługuje prawo ustawowego odstąpienia. Dołączam oba WRB, pierwsze z mojej umowy, drugie z wzoru (umowa zawarta została pod koniec 2010 roku):

Tekst powyżej powinien odnosić się do tego....

Napisany przez 3ducnici

Witam,
w moim wniosku kredytowym w DSL Bank z grudnia 07 dołączony jest ulotka Informacja i materiał informacyjny dotyczący kredytu hipotecznego dla konsumenta z dnia 12.2004.
Znajduje się w niej także drugie, różne WRB. Termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tej pouczenia i informacji.
Moim zdaniem to poważny błąd, porównajcie do cytowanego przez Was wyroku z Norymbergi 6 O 9499/14, znajdziecie go m.in. pod adresem https://www.kanzlei-hersbruck.de

Czy ktoś może powiedzieć, czy bank złożył odwołanie od tego wyroku do LG Norymberga / Fürth?

zadzwoń do wydziału 6 Izby Cywilnej w biurze LG N-Fü i zapytaj używając numeru referencyjnego... ;-)

Istnieje także wyrok OLG Hamm z dnia 24 maja 2012, Az. I-4 U 48/12 dotyczący dwóch różnych WRB

Napisany przez Fondsinvestor
Rząd federalny ustąpił naciskom lobby bankowego, zgodnie z moimi aktualnymi informacjami i chce zmienić dotychczasowy projekt ustawy w sprawie wdrożenia dyrektywy dotyczącej kredytów mieszkaniowych z 7 września 2015 r. (dokument 18/5922) strona 6 (https://dip21.bundestag.de/dip21/btd/18/059/1805922.pdf) tak, że od momentu wejścia ustawy w życie około połowy marca 2016 r. niemożliwe będzie dokonywanie zwrotnego odwołania się od kredytu hipotecznego.

Oznacza to, że wszyscy konsumenci, którzy do tego momentu nie złożyli odwołania lub pozwu, stracą możliwość odwołania w przypadku błędnej informacji w przeszłości.

Pierwsze posiedzenie w tej sprawie ma odbyć się podczas 125. posiedzenia DB 25 września 2015 r. pod punktem porządku dziennego nr 25.

Dlaczego taka regulacja ma służyć ochronie konsumentów, nie jest dla mnie zrozumiałe.

Napisany przez Polli1209

Dziękuję! Muszę jeszcze skonsultować się z mężem w ten weekend, sprawdzimy też, czy przed odstąpieniem od umowy złożymy zapytanie o ofertę refinansowania.

Trochę się gubię: w jakiej wysokości powinniśmy złożyć zapytanie o ofertę refinansowania? Kwota pozostała do spłaty w momencie odstąpienia? Czy pierwotna kwota kredytu? To przecież istotna różnica...?

Napisany przez Polli1209

Stoję teraz na straconej pozycji: na jakiej wysokości musimy zająć się ofertą przedłużenia kredytu? Kwota pozostała do czasu odwołania? Czy pierwotna suma kredytu? Bo to nie jest znikomy różnica...?

Ok, faktycznie jestem trochę zagubiony - przeczytałem za dużo w ostatnich dniach! Oczywiście chodzi o kwotę pozostałą... o rany, czas żeby nadszedł weekend. ;-)

Napisany przez 3eugh

Rząd federalny, według moich dzisiejszych informacji, ustąpił naciskom lobby bankowego i zamierza zmienić dotychczasowy projekt ustawy wdrażającej dyrektywę dotyczącą kredytów mieszkaniowych z dnia 7 września 2015 r. ( Dokument 18/5922) strona 6 (https://dip21.bundestag.de/dip21/btd/18/059/1805922.pdf) w taki sposób, że po wejściu ustawy w życie około połowy marca 2016 roku nie będzie już możliwe retroaktywne odwołanie się od umowy kredytu hipotecznego.

Oznacza to, że wszyscy konsumenci, którzy do tego czasu nie odwołali się ani nie złożyli pozwu, stracą możliwość odwołania się w przypadku błędnej informacji w przeszłości.

Pierwsze dyskusje na ten temat odbędą się na 125. posiedzeniu DB 25 września 2015 r. pod punktem 25 porządku obrad.

Nie rozumiem, jak taka regulacja ma związek ze ochroną konsumentów.

Gdzie dokładnie jest powiedziane, że będzie działać wstecz? Jeszcze raz dziękuję za ważne informacje!

Napisany przez 3ducnici

Gdzie dokładnie jest napisane, że ma to obowiązywać wstecz? Jeszcze raz dziękuję za ważne informacje!

& co do pozwu, nie rozumiem... jeśli do tego czasu zrezygnuje, dlaczego wtedy nie można nawet składać pozwu?

Napisany przez 2RAM
Co do planowanego prawa:

To tak naprawdę nie może mieć miejsca, jest sprzeczne ze wszystkimi zasadami prawnych i krzyczy o interwencję Federalnego Trybunału Konstytucyjnego!

Jutro Europa wprowadza karę śmierci wstecz.....

Napisany przez 3eugh
Tak szybko przeszukałem te 162 strony i na razie nie znalazłem informacji o możliwych efektach wstecznych. Dlatego nie widzę powodu, dla którego należałoby szybko wytoczyć pozew. Co sądzą na ten temat prawnicy tutaj?

Ale zanim wszyscy się zestresujemy: Gdzie dokładnie jest napisane, że ma to obowiązywać wstecz?

Napisany przez 2RAM
To wszystko dotyczy wyłącznie umów pożyczkowych zawartych od daty wejścia w życie, w żadnym wypadku wstecznie.

Napisany przez 2RAM
Spojrzenie na prawo bardzo ułatwia odnalezienie odpowiedzi prawnej, mówią prawnicy.

Bezpłatna pomoc dla inwestora funduszy:

https://www.heise.de/newsticker/meldung/Verfassungsgericht-Rueckwirkende-Gesetzesaenderungen-nur-begrenzt-moeglich-2120665.html

Napisany przez 3eugh
SUPER - bardzo serdecznie dziękuję!

Napisany przez Fondsinvestor
To nie byłoby konieczne. Dziękuję! To jeszcze nie jest uwzględnione w projekcie, ale zostanie dodane. Wiem też, że to wszystko z punktu widzenia prawnego nie jest możliwe. Chciałbym, żeby informacje brzmiały inaczej, ale osoby, które nie zrezygnują lub nie złożą skargi do czasu wejścia w życie ustawy, zostaną z niczym, zgodnie z wolą rządu federalnego. Skargi konstytucyjne trwają lata, a do tego czasu sprawa odwołania przejdzie w zapomnienie. Poczekajmy, zobaczymy, co przyniesie przyszłość.

Napisany przez Widerruf jetzt
Przemyślałem tę konstelację wielokrotnie. Co o tym sądzicie?

W przypadku wielu pożyczek pojawia się pytanie, co obowiązuje, gdy oryginalna pożyczka została spłacona nową pożyczką (czyli nie przedłużenie, ale nowa pożyczka), a ewentualnie tylko oryginalna pożyczka zawierała błędną instrukcję dotyczącą odstąpienia. Sąd orzeczniczy zakłada z gruntu, że odstąpienie można złożyć nawet po spłacie pożyczki, po podpisaniu umowy o jej rozwiązaniu, a także po zapłaceniu odszkodowania za wcześniejszą spłatę itp.

Pojawia się pytanie, czy obecne odstąpienie od oryginalnej umowy, zastąpionej umową połączeniową, jest nadal możliwe i jakie byłyby wówczas konsekwencje prawne.
W szczególności: jaki wpływ miałoby takie odstąpienie na później zawartą umowę połączeniową?

Kwestia prawna: Czy mogę teraz odstąpić od pierwszej, podważalnej umowy kredytowej, która została wyposażona w błędną instrukcję odstąpienia?

Jaka byłaby konsekwencja prawna, w tym także dla umowy połączeniowej?

Wj
  • 1
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!