Cześć Harley, ile myślisz, że wynosi wartość Twojego sporu?
Myślę, że gdzieś między 30 a 40 tys.
euro.
Cytat od Hanomag
W mojej sprawie od prawnika banku otrzymałem pełną odmowę w postaci odrzucenia.
M.in. pisze: Generalnie, odstępstwo od wzorca nie powoduje nieważności pouczenia o odstąpieniu. Głównym celem wprowadzenia ustawowego wzorca pouczenia o odstąpieniu przez ustawodawcę było uproszczenie praktyki prawnej dla przedsiębiorstw, czyli ochrona przedsiębiorstw. W tej sytuacji ustawodawca, już w chwili wprowadzenia § 14 lll BGBlnfoV a.F., jednoznacznie stwierdził, że zmiany w pouczeniu o odstąpieniu są możliwe, że nie istnieje absolutny zakaz zmian. Już § 14 lll Hs. 2 BGB-lnfoV a.F. oraz § 360 lll zdanie 3 BGB zwracają uwagę na dodatki takie jak nazwa firmy lub znak towarowy przedsiębiorstwa.
Mimo że to trudne do zaakceptowania, nie bierz tego tak poważnie. Ten liryczny styl ma na celu imponowanie laikom w dziedzinie prawa. Tutaj istotne oraz nieistotne, drugorzędne oraz niepodważalne elementy są mieszane w kolorową mieszaninę, która podnosi ciśnienie krwi laikowi, podczas gdy prawnik wykrywa, które argumenty mają sens i z uśmiechem przechodzi ponad nimi.
Aby pozostać przy twoim przykładzie: rzeczywiście nikt nie zmuszał kredytodawców do korzystania z wzoru pouczenia o odstąpieniu. Tutaj zostaje wybrany aspekt (brak zakazu zmian), który nie jest przedmiotem sporu, aby w połączeniu z innym aspektem, który sam w sobie może być nawet słuszny (wzór służy jedynie uprościć praktykę prawną), móc wyciągnąć wniosek, który jest całkowicie błędny (nawet pouczenia o odstąpieniu ING-DiBa, które nie nawiązują do wzorca, spełniają wymagania ustawowe), jednakże jest bardzo pomocny dla argumentacji banku.
Cytat od Hanomag
Na razie mam zaufanie do mojego prawnika. Dotychczas wszystko było za darmo, dopiero po odrzuceniu odstąpienia chce ustalić ze mną cenę stałą.
Brzmi to dla mnie bardzo dogodnie. Teraz wszystko zależy od wysokości opłaty stałej. Mój prawnik oferował tylko darmową weryfikację pouczenia o odstąpieniu. Gdyby wystąpił on na zewnątrz, nawet jeśli byłoby to tylko jedno pismo, musiałbym zapłacić prawie 2000
euro.
Cytat od Hanomag
Oczywiście nie mogę wykluczyć, że również on chce szybko zarobić na ugodzie lub wystąpić z pozwem z wygórowanymi roszczeniami (wartość sporu), która dla mnie mogłaby się zakończyć częściowym sukcesem, a dla prawnika pełnym sukcesem.
To nigdy nie jest wykluczone, jeśli nie reprezentowałeś się już przez wiele lat u tego samego prawnika i nie zdobyłeś doświadczenia z nim.
Cytat od Hanomag
Niemniej jednak nie dam się zbyć przez bank i w razie potrzeby złożę pozew.
Nie chcę dać się spławić, ale też nie chcę pchać głową przez ścianę za wszelką cenę.
Czy ty też masz takie samo pouczenie o odstąpieniu jak ja od ING-DiBa? (patrz wpis 610)
Chciałbym się z tobą bardziej dogłębnie wymienić, co teraz mogłoby nastąpić.
Aktualnie przeszedłem do zabezpieczenia finansowania uzupełniającego. Bo bez tego wszystko jest bezcelowe.