- śr sie 12, 2009 3:51 pm
cześć Wiosno,
nawet państwo może popełnić pewne błędy (choć w tym przypadku w to nie wierzę). to ludzkie popełniać błędy, a w państwie pracują przecież tylko ludzie. Niemniej jednak istnieje istotna różnica między samym państwem a DC z ich twórcami, dyrektorami i rzecznikami. Różnica polega na tym, że państwo posiada organy kontrolne (hasło: podział władzy: sądownictwo, parlament, rząd ORAZ świadomi obywatele! itp.), musi składać rachunki pewnym instytucjom i podlega prawu (prawa obrony obywatelskiej!). Dokładnie te rzeczy NIE dotyczą DC:
DC NIE ma żadnych organów kontrolnych do pokazania (ani firmy audytorskiej, ani czegokolwiek innego)
DC nie chce składać rachunków żadnej instytucji (dlatego nie mają ani księgowości, ani bilansu i odmawiają Finma i Revitrust!)
DC nie chce podlegać prawu, dlatego dyrektorzy uciekają sobie po całym świecie tam, gdzie prawo daje im największą swobodę działania (Isle of Man, Azja...).
to tylko, aby znowu złamać kij na rzecz państwa... być może w naszych nowoczesnych zachodnich demokracjach nadal istnieją możliwości poprawy! ale proszę nie tylko narzekać, tylko zakładać grupy interesów, angażować się politycznie, itp., i NIE ciągle tylko narzekać na najbogatsze państwa świata, które nas wszystkich (!) opiekują się, gdy nie idzie nam tak dobrze !!! jak robaki w tłuszczu ... mogę to tylko wytłumaczyć bezgraniczną zazdrością Wiosny, no cóż ... pozytywne strony państwa oczywiście nie są dostrzegane przez Wiosnę. Polecam: spędzić 1-2 lata w kraju rozwijającym się, może potem będą trochę skromniejsi...
zawsze pamiętaj: DC nie posiadała zgody na rynek finansowy w Szwajcarii, i myślę, że wielu zastanawia się dlaczego i w końcu wszyscy w głębi duszy myślą swoje...
pozdrowienia,
wiosna
ps: mam już pomysł na nazwę przyszłych biegłych rewidentów DC: Asia Economic Proofing Ltd.
Cześć Wiośnie,
jak zwykle komentujesz sprawy, których (jeszcze) nie znasz. Oczywiście zgodziłbym się z tobą, gdyby DC nie zatrudniało neutralnych biegłych rewidentów, co jest standardem dla każdej większej firmy.
Powody, dla których nie popieram przestępczego postępowania urzędu, który jedynie z powodu plotek rozpowszechnianych przez kilku jednostek wydał decyzję o nadzwyczajnym postępowaniu, wstrzymując wszystkie przepisy ... z poważnymi konsekwencjami dla DC ... dowiecie się wystarczająco wcześnie...
Ponadto przepisy dla nowych firm np. w Hongkongu są tylko nieznacznie inne, jeśli specjalnie je wykorzystuje się do zarządzania kapitałem obcym.
Już wielokrotnie wspomniałem, że od kilku lat przebywam wiele kilometrów od Niemiec. W tym kraju wspieramy m.in. kilka projektów charytatywnych. Środki, które pozyskujemy w różny sposób, w dużej mierze wpływają na te projekty. Średnie miesięczne zarobki na osobę wynoszą tutaj około 150 €. Znowu znalazłeś się daleko od rzeczywistości z twoimi przypuszczeniami...
Pozdrowienia
Forsum