test.de sam mówi: Arkusz kalkulacyjny Excela to prowizorium, które nie może i nie chce zastąpić ekspertyzy rzeczoznawcy. Niemniej jednak pozwala na oszacowanie skutków odwołania.
Uważam, że obliczanie zmiennej stopy procentowej lub odejmowanie marży banku, wyznaczonej w dowolny sposób, jest błędne. Moim zdaniem wynika to jednoznacznie z ustawowych przepisów: Bankowi przysługuje rynkowe wynagrodzenie za udzielony
kredyt, jeśli nie uzgodniono korzystniejszego wynagrodzenia. Postanowienie, zgodnie z którym pozostałe wzbogacenie ma być zwrócone, odnosi się wyłącznie do przypadku, gdy wartość zamiany w inny sposób wyjątkowo nie zachodzi. O ile mi wiadomo, nie ma żadnego wyroku sądowego, na który powołują się pomysły dalszego zaostrzenia odwołania...
odnośnie zmiennej stopy procentowej za korzyści z użytkowania: przeczytaj artykuł RiLG Servaisa
w kwestii odjęcia marży zysku otrzymałem następującą odpowiedź na moje zapytanie, także odnośnie §346 BGB:
Cytat Prof.Dr.Wehrta
Postanowienie "Pozostałe korzyści mają być zwrócone" dotyczy oczywiście przypadków wymienionych w § 346 Abs. 3 Nr. 1-3, w których wartość zamiany ma nie zachodzić. Jeśli więc pomimo wystąpienia jednego z tych przypadków 1-3 pozostanie nadal niewykorzystana korzyść u osoby, która nie jest już zobowiązana do zwrotu wartości zamiany, powinna ona ją zwrócić.
Obie strony pozostają jednak obecnie zobowiązane do zwrotu wartości zamiany, ponieważ żaden z trzech przypadków nie zachodzi.
Jest to raczej nadmiar wartości zamiany, którą otrzymuje wierzyciel. Przedstawione przeze mnie rozważania mają raczej charakter teleologiczny w odniesieniu do stosunku zwrotnego.
Celem jest przywrócenie status quo ante. Ten cel nie zostanie osiągnięty, jeśli należy także zrównoważyć marżę zysku z branży.
=> Błąd popełniony przeze mnie w §346 BGB, Abs.3, zdanie 2
=> Niemniej jednak bankowi nie przysługuje marża zysku przy zwrocie.
Co może na to powiedzieć sędzia? Nie, bank może zatrzymać swoją marżę zysku?
Jak długo bank nie przedstawi, jak wysoka była/jest jego marża zysku, a bank na pewno tego nie zrobi,
sędzia z pewnością zgodzi się na 0,5% z pragmatycznych powodów.
Niedawno linkowano do bloga prawniczego, zalecając zanurzenie w fantazji... i banki nie ujawniają,
jakich korzyści czerpały, bo może okazać się, że są one nawet wyższe niż 5% powyżej B. lub oprocentowanie odnawialne.
Dotychczas dyskutowaliśmy jedynie o tym, że banki ponownie udzielały
kredytów hipotecznych lub maksymalnie
kredytów w rachunku bieżącym z otrzymanych rat i czerpały korzyści w wysokości tych
kredytów.
Jednakże jest również możliwe, że pieniądze były inwestowane na giełdzie lub w funduszach itp. Tutaj jest całkiem możliwe, że korzyści są jeszcze wyższe.
Obejrzałem wczoraj sprawozdanie finansowe Schwäbisch Hall z 2014 roku. Zawsze myślałem, że BSK działa konserwatywnie, jak jest to również przedstawiane.
Spółdzielnia, która odpowiada za przekazane przez oszczędzających budowlanych pieniądze, udziela ich zgodnie z BSD.
Ale wydaje się, że również tutaj pieniądze są inwestowane.