Cześć ludzie,
po pierwsze chciałem podziękować forum bardzo mi pomogło, od listopada ubiegłego roku śledzę je i regularnie czytam. Za to wielkie dzięki.
Od sierpnia/września ubiegłego roku (po tym, jak KSK Chemnitz wycofało apelację przed Federalnym Sądem Najwyższym) zainteresowałem się zwrotem opłat manipulacyjnych.
Miałem pierwotne
kredyty w Targobank, a później
refinansowanie (2011) (ze względu na niską stopę procentową) i zwiększenie w Santander (2012) - spłata w inny bank w kwietniu 2013 roku (tym razem bez opłat manipulacyjnych). Miałem też
ubezpieczenie kredytu pozostałej kwoty, które udało mi się anulować mimo oporu. Nie wszystko, ale lepsze niż nic.
Po pierwszych tygodniach informacyjnych zeszłego roku skonsultowałem się bez zobowiązań z specjalistycznym prawnikiem z Nadrenii. Następnie napisałem do obu banków. Oba oczywiście odrzuciły moje roszczenia. Następnie skontaktowałem się z rzecznikiem finansowym. Niestety okazało się, że to nieskuteczne tego lata. Po odrzuceniu ponownie skontaktowałem się z prawnikiem z Nadrenii. Skupiliśmy się na Targobank. Ponieważ nie miałem ubezpieczenia spłaty
kredytu, musiałem wybrać jednego po drugim. Doszedłem do porozumienia z Targo (ponieważ sędziowie w sądzie rejonowym w Düsseldorfie nie byli zgodni, a więc ryzyko było dla mnie zbyt duże). W lecie byłem nawet widziany w programie Telewizji WDR Markt. (Żebyście wiedzieli, że nie wszystko jest ustawiane w telewizji).
Na początku października skontaktowałem się ponownie z prawnikiem w sprawie Santander. Musiałem pokryć wszystkie koszty związane z postępowaniem (koszty przedprocesowe, koszty sądowe i część kosztów sądowych wynoszących razem około 500 € przy wartości sporu około 1450 €).
29.11.2013 dostałem maila od prawnika, że Santander ma 2 tygodnie na ustosunkowanie się, czy chce się bronić, i dodatkowo 3 tygodnie na uznanie roszczenia.
Dzisiaj dostałem informację, że Santander uznała roszczenie.
To był długi proces. Ale było warto. Dlatego chcę też dodać otuchy innym, aby podążyli tą drogą. (przynajmniej przeciwko Santander w sądzie rejonowym w Mönchengladbach) Banki powinny zrozumieć, że nie stoją ponad wymiarem sprawiedliwości i nie mogą żądać wszystkiego, czego im nie przysługuje.
Ważne jest, aby skorzystać z usług specjalisty, który jest specjalizowany w opłatach manipulacyjnych za
kredyt i już wygrał sprawy (zobacz strony internetowe adwokatów)