Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez FrauSchmidt80
Aktualizacja wyniku 06.10.2017
Wynik: 01.07.2015 (95,60%) i przez następne 12 miesięcy nie sprawdzałem swojego wyniku
W ciągu 12 miesięcy:
- Przeprowadziłem się 2 razy
- Otworzyłem drugie konto osobiste
- Zapytałem o różne warunki kredytowe
Po upływie 12 miesięcy ponownie sprawdziłem swoje wyniki i byłem zszokowany...
Wynik: 01.07.2016 = 83,09% (- 12,51%)
- Pozostałem nieaktywny w ciągu kwartału. W tym samym kwartale również moje warunki kredytowe zostały usunięte
Wynik: 01.10.2016 = 86,40% (+ 3,31%)
- Pozostałem nieaktywny w ciągu kwartału
Wynik: 01.01.2017 = 91,09% (+ 4,69%)
Wynik: 01.04.2017 = 94,36% (+ 3,27%)
Wynik: 01.07.2017 = 95,80% (+1,44%)
Wynik: 01.010.2017 = 96,80% (+0,72%)

Napisany przez daawuud
Jeśli oczywiście nie ma się negatywnych wpisów, to bierność może być czynnikiem sprzyjającym podwyższeniu wyniku, o czym mogę także mówić na podstawie doświadczenia.

Jednakże moje doświadczenie pokazuje, że mój wynik poprawił się w ciągu kwartału dzięki następującym działaniom (patrz również moja historia w Schufa):
• Usunięcie zapytań o błędnie zgłoszone adresy i ich usunięcie (edytowane 15.04.2017)
• Nadzwyczajna spłata finansowania samochodu [~18k] (Bank Audi), początkowo 21k
• Podpisanie innego finansowania samochodu (Bank VW) na około 18k i dalsze zapytania
• Wydanie karty kredytowej (Bank Sparkasse) z limitem 500 EUR.

Oczywiście bardziej prawdopodobne jest, że wartość podstawowego wyniku wzrośnie, jeśli kredyt zostanie spłacony w sposób należyty (zgodnie z umową) i otrzyma się kartę kredytową z wyższym limitem.

Moja historia w Schufa obala założenie, że podstawowy wynik może wzrosnąć maksymalnie o 1,5%, ani w przypadku aktywności, ani w przypadku bierności. Moim doświadczeniem jest, że mój wynik wzrósł maksymalnie o 3,91% i spadł maksymalnie o 5%.

Przez lata zauważyłem, że w przypadku bierności wynik może spaść o -2% i wzrosnąć o +2,5%. Oczywiście jest to zależne od samej osoby.

Byłoby interesujące dowiedzieć się, w jakim stopniu podstawowy wynik w Schufa jest wpływany przez wygaśnięcie zapytań oraz ogólnie przez zakończenia. Czy one również są określane jako bierność.

Moja historia w Schufa została zoptymalizowana do dzisiejszego dnia:

• 04/2012: ??,??%
> Zapytania
2x kredyt konsumenta (Bank Sparkasse)

>Ankieta & podpisanie
1x konto firmowe (Bank Sparkasse)
1x kredyt konsumenta [22] (Bank Sparkasse)
1x limit debetowy [1] (Bank Sparkasse)
1x ochrona prawna dla firm (Alte Leipziger)

• 07/2012: 88,??%
> Ankieta & podpisanie
1x finansowanie samochodu [22] (Bank VW)

• 10/2012: 91,??% (+3,??%)
> Nadzwyczajna spłata
1x finansowanie samochodu [18] (Bank VW)

• 01/2013: 93,??% (+2,??%)
> brak działań (bierność)

• 04/2013: ??,??
> brak dalszych informacji

• 07/2013: ??,??
> Ankieta & podpisanie:
1x kredyt konsumenta [3] (Bank Sparkasse)

• 10/2013: 93,??%
> Usunięcie
1x konto firmowe (Bank Sparkasse)

• 01/2014: 96,??% (+3,??%)

• 04/2014: 91,??% (-5,??%)
>Zapytania i podpisy:
1x konto osobiste (Bank Sparkasse)
1x konto osobiste (Netbank)
1x konto osobiste (Hypo Vereinsbank)
1x umowa telefoniczna 1 (Vodafone)

>Ankieta i odrzucenie:
1x kredyt konsumenta (Vexcash)

• 10/2014
> Ankieta & podpisanie:
1x karta kredytowa prepaid (Kalixa)

• 01/2015: 88%
> Zapytania:
3x finansowanie samochodu (Bank VW)

• 04/2015: 91,91% (~ +3,91%)
> Zapytania:
2x konto firmowe (Postbank)

>Zapytania i podpisy:
1x konto firmowe (Postbank)
1x finansowanie samochodu (Bank VW)

• 07/2015: 93,04% (+1,13%)
> Zapytanie wewnętrzne Schufa
> Usunięcie: Wszystkie błędnie zgłoszone adresy

• 10/2015: 92,??% (-1,??%)
> Ankieta & podpisanie:
1x konto osobiste (Bank Sparkasse)
>Zmiana adresu

• 01/2016: 90,??% (-2,??%)
> Brak działań (bierność)

• 04/2016: 89,??% (-1,??%)

• 07/2016: 91,5?% (+2,5?%)

Zniknięte wpisy:
Z Kwartału 01/2015
- Zapytania:
4x finansowanie samochodu (Bank VW)
1x konto firmowe (Postbank) zakończone przez bank

Z Kwartału 04/2015
> Zapytania:
3x konto firmowe (Postbank)

• 10/2016: 92,75% (+1,25%)

Zniknięte wpisy:
> Ankieta: Wynajem nieruchomości (Usunięty 29.08.2016)

• 01/2017: 94,62% (+1,87%)
>Zapytania & podpisy:
1x karta kredytowa [500 EUR-Limit] (Bank Sparkasse)

• 04/2017: 94,96% (+0,34%)
> Zapytania & podpisy:
1x umowa telefoniczna 2 (Vodafone)
1x zmiana dostawcy prądu (Vattenfall)

• 07/2017: 95,54% (+0,58%)

• 10/2017: 95,83% (+0,29%)

Obecny stan (Kwoty odnoszą się do dnia podpisania):

INSTYTUCJE KREDYTOWE
• Bank w miejscowości XY
1 konto osobiste [Limit debetowy 2k] (Bank Sparkasse)
2 kredyty prywatne (Bank Sparkasse)
# 29.02.2012 - 28 EUR (Raty 62)
# 30.09.2013 - 03 EUR (Raty 59)

• Bank w miejscowości XX
# 27.11.2015 - 1 konto osobiste (Bank Sparkasse)
# 14.11.2016 - 1 Złota Karta Kredytowa [+500 EUR-Limit] (Bank Sparkasse)

• Bank w miejscowości XZ
1 Finansowanie samochodu (Bank VW)
# 01.06.2015 - 18 EUR (Raty 49)
>zakończony 30.06.2017 i zostanie usunięty ze Schufa w przyszłości

TELEKOMUNIKACJA
# 09.01.2014 - 1 Umowa telefonu komórkowego (Vodafone)
# 25.01.2017 - 1 DSL/Telefon stacjonarny (Vodafone)
# 13.04.2017 - 1 DSL/Telefon stacjonarny (Vodafone)

USŁUGI KOMUNIKACYJNE I ENERGETYCZNE (ENERGIA, TRANSPORT, ITD.)
#15.02.2017 - 1 Zmiana dostawcy prądu (Vattenfall)

Napisany przez waxnhax
Nowy wynik na 10/17: 98,75%. Po całkowitej bezczynności wzrasta tylko nieznacznie (04/17: 98,60%).

Nowy wynik na dzień 10/17: 98,75%. Zmienia się niewiele przy całkowitej bierności (04/17: 98,60%).

No cóż, czego jeszcze oczekujesz (jeśli chodzi o skoki) przy wyniku powyżej 98,xx% ???

Napisany przez Oberpf
Mój nowy wynik: 98,78% (+0,37%), Kwartał 3 nieaktywny.

Napisany przez kofferradio
10/14: 95,03%
07/16: 90,72%
10/16: 86,20%
01/17: 86,00%
04/17: 87,20%
07/17: 91,62%
10/17: 94,71%
To już wygląda o wiele lepiej... Dzięki brakowi aktywności (oprócz ustalenia tożsamości). Znowu przeprowadzka przed nami od 1.1., czuję się źle...

Napisany przez 2tneub
Nie sądzę, że można skakać znacznie wyżej niż 98,X%. Każdy ma pewne szanse na awarię.

Poza 2 kontami (1 osobistym + 1 wspólnym z moją żoną) i 2 kartami kredytowymi (jedna do wypłacania gotówki, a druga do doładowania) nie ma nic więcej w moim raporcie. (wszystkie wpisy z 2007 roku lub wcześniej).
Nawet mój kredyt hipoteczny nie został uwzględniony.
Mimo to wciąż tylko 98,x%

Napisany przez slowrookie

W moim przypadku, natychmiast usunięto wszystkie adresy, których nie chciałem tam mieć po moim bardzo bezpośrednim zwróceniu uwagi. Napisałem do Schufy w 2014 roku i poprosiłem o usunięcie wszystkich starych adresów (od 2004 do 2013 roku). Oprócz adresu moich rodziców, znajdowały się tam wszystkie moje przeprowadzki na studia i zagraniczne miejsca zamieszkania.
Wszystko jest możliwe, trzeba tylko wywrzeć presję.

Informacja od Schufy: Stare adresy są automatycznie usuwane po 7 latach - Praktyka: Po napisaniu do Schufy powołując się na ustawę BDSG, mogą zostać usunięte wcześniej

Napisany przez waxnhax

No cóż, czego oczekujesz (jeszcze za skoków) przy wyniku powyżej 98,xx% ???

Nie oczekuję niczego, to była neutralna wypowiedź lub stwierdzenie. Zobaczymy, co się wydarzy z wynikiem do 01.04.

Napisany przez MC87
Właśnie sprawdziłem. U mnie data obliczeń to 02.10. i wynik to 99,02%

Napisany przez hanes
Fantastycznie,
gratulacje !
i tak trzymaj.
W następnym kwartale będziesz miał 100%
i zostaniesz uznany za zwycięzcę ogólnego
wydarzenia forum wyniku Schufa.
Będziesz inspiracją dla wszystkich tutaj.

Napisany przez 6Bankkaufmann
100% nie istnieje

Napisany przez MC87

Fantastycznie,
serdeczne gratulacje!
i tak dalej.
W następnym kwartale będziesz miał 100 %
i zostaniesz ogłoszony zwycięzcą ogólnego
Forum Score Schufa.
Brawo dla ciebie.

Dziękuję bardzo! Sama nie wiedziałam, że coś takiego istnieje.
Ale rzadko tam zaglądam.

Oświadczenie Schufy: Stare adresy są automatycznie usuwane po 7 latach - Praktyka: Jeśli napiszesz do Schufy, powołując się na ustawę o ochronie danych osobowych (BDSG), zostaną one usunięte wcześniej

Co dokładnie reguluje BDSG i dlaczego Schufa na to zwraca uwagę? Czy według BDSG usuwa się już po 3 latach czy po jakim czasie? W dostępie online do Schufy niestety nie można nic napisać osobiście. Czy więc myślisz o oficjalnym piśmie / mailu? Czy nie trzeba w jakiś sposób się autoryzować?

Napisany przez hanes
W klubie możesz po prostu zadzwonić. Numer znajdziesz w swoim dostępie online.

Napisany przez Na_Kla
Cześć wam wszystkim,
przez połowę dnia czytałem forum i zdobyłem wiele nowej wiedzy.
W zeszłym tygodniu otrzymałem raport z Schufy i zauważyłem, że mój wynik wynosi 84,80%.
Teraz moja sprawa:
Latem 2015 roku, mając 25 lat, kupiłem mieszkanie, ponieważ nie widziałem sensu płacenia tak dużej czynszu, oferta była super, a wolę inwestować bezpośrednio w swoje własności, zaciągnąłem kredyt hipoteczny w wysokości 54 000 € w BHW i prywatny kredyt w wysokości 18 785 € w DSL Banku, co według mojego doradcy finansowego było wtedy najlepszą ofertą. Niestety prywatny kredyt w DSL miał bardzo wysokie oprocentowanie i chciałbym go przebudować. Dlatego sprawdziłem na Check24, jakie są obecnie stopy procentowe, i nagle dostałem tysiące ofert, w tym wiele wpisów, które widoczne są również w raporcie. To nie było moje zamierzenie, chciałem tylko skonkretyzowanej oferty od Barclays. Wcześniej zamówiłem kilka ubrań na raty online, ale od razu je odesłałem, ponieważ mi się nie podobały (Klarna, Promod itp.). Kiedy wprowadziłem się do mieszkania, kupiłem kuchnię na 0% rat, która skończy się w przyszłym roku. Samochód (Volkswagenbank) spłaciłem przed zakupem mieszkania.
Teraz moje podanie o przekształcenie prywatnego kredytu zostało odrzucone z powodu słabego wyniku.
Czy mogę jakoś usunąć te zapytania o warunki?
Czy ma sens wczesniejsze spłacenie kuchni?
A może lepiej zostawić wszystko na razie, aż wynik się poprawi?
W zasadzie chciałbym przekształcić prywatny kredyt możliwie najszybciej, bo oprocentowanie jest naprawdę lichwiarskie. Jednak żadne banki nie udzielą mi kredytu do refinansowania z uwagi na wynik.
Macie dla mnie jakąś radę?
W załączniku zamieściłem zanonimizowany raport.
Dzięki

Napisany przez Daukind
Zapytania dotyczące warunków kredytowych są neutralne pod względem oceny i są udostępniane tylko innym bankom przez 10 dni. Ze względu na dużą liczbę zapytań, może się zdarzyć, że banki odmówią.

IngDiba udziela tzw. kredytów mieszkaniowych dla właścicieli. Do 50 000 euro przy oprocentowaniu 2,99%. Możesz się tam zapytać, chociaż ocena twojej zdolności kredytowej jest niestety naprawdę niska...

Napisany przez Na_Kla
Tak, jest wystarczająco dobrych ofert dotyczących refinansowania mojego kredytu.. ale teraz boję się, że jeśli zwrócę się teraz do więcej banków, to zrobię jeszcze większy bałagan. Nie chodzi o moją dyscyplinę w płaceniu, po prostu myślę, że w ciągu ostatnich lat zbyt wiele się wydarzyło w kwestii finansowania, a ja jestem też stosunkowo młody. Nie chcę tego robić na własne życzenie gorzej, niż jest :/

Napisany przez BenniG
Cześć Na_Kla!
Dobrze, że masz pozytywne podejście do sprawy mieszkania i fajnie, że udało ci się uzyskać potrzebny kredyt. Spłata kredytu samochodowego wygląda jak złamanie umowy. Jeśli teraz spłacisz kredyt za kuchnię, twój wynik prawdopodobnie dalej spadnie.
Wygląda na to, że musisz teraz przyjąć gorzką pigułkę albo jak najszybciej zaoszczędzić pozostałe 15 000 €.
Co musiałbyś zapłacić, jeśli zdecydujesz się wcześniej zrezygnować?

Napisany przez Na_Kla
Dzień dobry BenniG,
dziękuję za Twój feedback. Nie naruszyłem żadnej umowy, ponieważ w każdej mojej finansowaniu miałem opcję spłaty wszystkiego bez dodatkowych kosztów w dowolnym momencie, jeśli chciałem.
Nigdy nie byłem związany ściśle określonymi terminami. Teraz mam taką samą możliwość z mieszkaniem, jeśli mogę spłacić szybciej, mogę to zrobić bez problemu. Mieszkanie jest finansowane bardzo korzystnie, jednak prywatny kredyt nie, i chciałbym się go teraz jak najszybciej pozbyć, najlepiej tak, aby moje Dane w Schufa nie pogorszyły się niepotrzebnie.

Napisany przez BenniG
Jeśli w umowie z 2013 roku napisano, że musi być spłacany przez 4 lata i potem w 2015 zostać zwrócony, to będzie uznane za naruszenie umowy.
Umowa nie została zwrócona zgodnie z ustaleniami. Dlaczego, to drugorzędne.
Więc po prostu spróbuj szybko zebrać 15 000 €, wtedy będziesz pozbyty drogiego obciążenia.

Napisany przez kontakter
Właśnie złożyłem wniosek o coroczne sprawdzenie w SCHUFA, Creditreform, Boniversum, Bürgel, Iinfoscore Consumer Data GmbH i Deltavista.
Powróciło już.
1. Creditreform z wpisami, które nie są aktualne od ponad dziesięciu lat. Ale brak negatywnych wpisów. Po rozmowie telefonicznej z nimi, pisemnie zablokowałem moje dane, po tym jak bezskutecznie pytali mnie o nowe dane.

2. Boniversum – bez wpisów. Mimo to, złe wyniki punktacji wynoszące 90,5% lub 89,5%. Po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że pechowo mieszkam w okolicy o bardzo wysokim ryzyku niewypłacalności.
Zapytałem, co można z tym zrobić, odpowiedź: NIC – powiedzieli, że postępują dokładnie według litera prawa.
W zasadzie wynik punktacji jest mi obojętny, ponieważ jestem finansowo niezależny i już nigdy nie będę musiał podpisywać umowy kredytowej, mogę zapłacić gotówką za nowy samochód. Do rozmów telefonicznych używam umowy na kartę, a za mój smartfon płacę gotówką.

Mimo to uważam, że system jest niesprawiedliwy.
Zobaczymy, co jeszcze otrzymam od pozostałych instytucji.

Napisany przez Na_Kla
No cóż, nie jest napisane, że trzeba, tylko że jest to maksymalny czas trwania. Ale przecież Schufa nie widzi tego wszystkiego. Po prostu szybko uzbieranie 15000 € nie wchodzi w grę, ponieważ jeśli bym to zrobił, w zasadzie popełniłbym łamanie umowy znowu. To tak jak z każdą inną finansową umową.

Napisany przez Na_Kla
Cieszę się, że u Ciebie wszystko jest w porządku. Na twoim miejscu prawdopodobnie nie zająłbym się tym zbyt intensywnie. Trochę niefortunne dla nas, którzy czasem nie możemy uniknąć finansowania. System jest trochę dziwny, ale cóż, nie da się tego zmienić.

Napisany przez BenniG
Ale jeśli naruszyć umowę w kuchni, to wynik dalej spadnie. refinansowanie kredytu prywatnego stanie się niemożliwe.
Jeśli spłacisz kredyt prywatny, również będzie to naruszenie umowy. Ale skoro w najbliższych latach (prawdopodobnie/miejmy nadzieję) nie będziesz już potrzebować nowego finansowania, to nie ma to znaczenia.
Za kilka kwartałów wynik znów będzie lepszy niż dzisiaj.

Napisany przez Na_Kla
Tak, zgadzam się z Tobą, ale prawdopodobieństwo szybszej spłaty kredytu na kuchnię jest większe niż w przypadku pozostałych 15 000 € kredytu prywatnego. Wziąłbym go tylko wtedy, gdybym wiedział, że mogę szybciej zdobyć te pieniądze inaczej.
Jeszcze raz przemyślę całą sytuację, być może teraz przyjmę gorycz prawdy, postaram się pozbyć wszystkiego, co zbędnie zostało uwzględnione, spłacę kredyt za kuchnię. Poczekam, aż mój scoring się poprawi. I spłacę w późniejszym terminie (jeśli to będzie możliwe). Poza tym, nie planuję kolejnego finansowania w przyszłości, więc przez najbliższe lata mój scoring nie ma znaczenia, może spokojnie się odbudować i systematycznie rosnąć.

01/18: 96,42%
Umzug zum 1.1. noch nicht berücksichtigt. Bin aufs nächste Quartal gespannt...

Napisany przez waxnhax
01.01.18: 98,77% (10/2017 były to 98,75%).

Napisany przez daawuud
Jeśli oczywiście nie ma się negatywnych wpisów, to bierność może być czynnikiem, który zwiększa wynik, co mogę potwierdzić na podstawie własnego doświadczenia.

Jednakże moje doświadczenie pokazuje, że mój wynik wzrósł w ciągu kwartału po wykonaniu następujących działań (patrz także moja historia w Schufa):
• Usunięcie zapytań o niewłaściwie zgłoszone adresy i usunięcie ich (edytowane 15.04.2017)
• Nadzwyczajna spłata finansowania samochodu [~18k] (Audi-Bank), pierwotnie 21k
• Zawarcie innego finansowania samochodu (VW-Bank) na około 18k oraz dodatkowe zapytania
• Zawarcie karty kredytowej (Sparkasse) z limitem 500 EUR.

Oczywiście jest bardziej prawdopodobne, że wartość punktacji bazowej wzrośnie, jeśli kredyt zostanie spłacony zgodnie z umową i zostanie zatwierdzona karta kredytowa z wyższym limitem.

Moja historia w Schufa obala założenie, że wartość punktacji bazowej może wzrosnąć maksymalnie o 1,5%, jest to zjawisko, które nie wystąpi ani przy aktywności, ani przy bierności. Moja punktacja doświadczalnie wzrosła maksymalnie o 3,91% i maksymalnie spadła o 5,??%.

Przez lata zauważyłem, że w przypadku bierności punktacja może spaść o -2,??% i wzrosnąć o +2,5?. Oczywiście zależy to od samej osoby.

Interesujące byłoby również dowiedzieć się, w jaki sposób punktacja bazowa w Schufie jest wpływana przez przedawnienie zapytań oraz ogólnie przez zawierane umowy. Czy są one także określane jako bierność.

Moja historia w Schufie została zoptymalizowana do dzisiejszego dnia.

> Zapytania
2x kredyt konsumenta (Sparkasse)

> Zapytanie i zawarcie:
1x rachunek bieżący firmowy (Sparkasse)
1x kredyt konsumenta [22] (Sparkasse)
1x debet [1] (Sparkasse)
1x ubezpieczenie prawne dla firm (Alte Leipziger)

• 07/2012: 88,??% (+?,??%)
> Zapytanie i zawarcie:
1x finansowanie samochodu [22] (VW-Bank)

> Nadzwyczajna spłata:
1x finansowanie samochodu [18] (VW-Bank)

• 04/2013: ??,??% (+?,??%)
> brak dostępnych informacji

• 07/2013: ??,??% (+?,??%)
> Zapytanie i zawarcie:
1x kredyt konsumenta [3] (Sparkasse)

• 10/2013: 93,??% (+?,??%)
> Usunięcie:
1x rachunek bieżący firmowy (Sparkasse)

> brak dostępnych informacji

> Zapytania i zawarcia:
1x rachunek bieżący prywatny (Sparkasse)
1x rachunek bieżący prywatny (Netbank)
1x rachunek bieżący prywatny (Hypo Vereinsbank)

> Zapytanie i odrzucenie:
1x kredyt konsumenta (Vexcash)

• 10/2014 ??,??% (+?,??%)
> Zapytanie i zawarcie:

• 01/2015: 88,??% (+?,??%)
> Zapytania:
3x finansowanie samochodu (VW-Bank)

• 04/2015: 91,91% (+?,??%)
> Zapytania:
2x rachunek bieżący firmowy (Postbank)

> Zapytania i zawarcia:
1x rachunek bieżący firmowy (Postbank)
1x finansowanie samochodu (VW-Bank)

> Zapytanie: wewnętrzne zapytanie Schufa
> Usunięcie: Wszystkie niewłaściwie zgłoszone adresy

> Zapytanie i zawarcie:
1x rachunek bieżący prywatny (Sparkasse)

> Zmiana adresu

Usunięte wpisy:
- Zapytania z kwartału 01/2015:
4x finansowanie samochodu (VW-Bank)
1x rachunek bieżący firmowy (Postbank) anulowany przez bank

Z kwartału 04/2015
> Zapytania:
3x rachunek bieżący firmowy (Postbank)

Usunięte wpisy:
> Zapytanie: wynajem mieszkań (usunięte 29.08.2016)

> Zapytania i zawarcia:
1x karta kredytowa [500 EUR-Limit] (Sparkasse)

> Zapytania i zawarcia:
1x zmiana dostawcy energii elektrycznej (Vattenfall)

• 01/2018: 95,83% (+0,00%)
> Zapytania i zawarcia:
3x umowa telefoniczna (mobilcom Debitel)
1x wynajem mieszkań (xy GmbH)

Usunięte wpisy:
- Zapytania z kwartału 01/2017:
1x umowa telefoniczna (Vodafone)

Aktualny stan (kwoty odnoszą się do dnia zawarcia umowy)

INSTYTUCJE FINANSOWE
• Bank w miejscowości XY
1 rachunek bieżący prywatny [Debet 2k] (Sparkasse) [Zapytanie i zawarcie]
2 pożyczki osobiste (Sparkasse) [Zapytanie i zawarcie]
# 29.02.2012 - 28 EUR (Raty 62)
# 30.09.2013 - 03 EUR (Raty 59)

• Bank w miejscowości XX
# 27.11.2015 - 1 rachunek bieżący prywatny (Sparkasse) [Zapytanie i zawarcie]
# 14.11.2016 - 1 złota karta kredytowa [ +500 EUR-Limit] (Sparkasse) [Zapytanie i zawarcie]

• Bank w miejscowości XZ
1 finansowanie samochodu (VW-Bank) [Zapytanie i zawarcie]
# 01.06.2015 - 18 EUR (Raty 49)
> zrealizowana 30.06.2017, zostanie usunięta z informacji w Schufie w przyszłości

TELEKOMUNIKACJA
# 09.01.2014 - 1 umowa telefoniczna (Vodafone) [Zapytanie i zawarcie]
# 25.01.2017 - 1 DSL/Festnetz (Vodafone) [Zapytanie i zawarcie] USUNIĘTE
# 13.04.2017 - 1 DSL/Festnetz (Vodafone) [Zapytanie i zawarcie]
# 17.11.2017 - 1 umowa telefoniczna (mobilcom-debitel GmbH) [Zapytanie]
# 30.12.2017 - 1 umowa telefoniczna (mobilcom-debitel GmbH) [Zawarcie]

FIRMY NIERUCHOMOŚCI / WYNAJEM MIESZKAŃ
# 19.12.2017 - 1 xy GmbH [Zapytanie o wynajem mieszkań]

USŁUGI PUBLICZNE (ENERGIA, TRANSPORT ITD.)
#15.02.2017 - 1 zmiana dostawcy energii elektrycznej (Vattenfall)

Aktualizacja wyniku 06.10.2017
Wynik: 01.07.2015 (95,60%) i następnie przez 12 miesięcy nie sprawdzałem mojego wyniku
W ciągu tych 12 miesięcy:
- Przeprowadziłem się 2 razy
- Otworzyłem drugie konto osobiste
- Zapytałem o różne warunki kredytowe
Po 12 miesiącach ponownie sprawdziłem mój wynik i był to dla mnie szok...
Wynik: 01.07.2016 = 83,09% (- 12,51%)
- Byłem nieaktywny w ciągu kwartału. W tym samym kwartale warunki kredytowe zostały usunięte
Wynik: 01.10.2016 = 86,40% (+ 3,31%)
- Byłem nieaktywny w ciągu kwartału
Wynik: 01.01.2017 = 91,09% (+ 4,69%)
Wynik: 01.04.2017 = 94,36% (+ 3,27%)
Wynik: 01.07.2017 = 95,80% (+1,44%)
Wynik: 01.10.2017 = 96,52% (+0,72%)
- Byłem nieaktywny w ciągu kwartału. Po 3 latach kredyt konsumpcyjny został wreszcie usunięty
Wynik: 01.01.2018 = 96,88% (+0,36%)

Napisany przez MC87

Sprawdziłem właśnie. U mnie data obliczeń to 02.10. a wynik wynosi 99,02%

Teraz wynosi 99,12%
Aktywność:
2 nowe konta otwarte
2 konta zamknięte
1 karta kredytowa dodana
1 karta kredytowa zamknięta
kredyt na koncie bieżącym (Debet) dodany

Napisany przez Kathlena482
Cześć wszystkim, chciałem szybko podzielić się ze mną nową sytuacją. Od nowej karty kredytowej w styczniu 17 roku byłem całkowicie bierny. Niemniej jednak mój wynik co kwartał spadał o 0,05-0,1%. Oznacza to, że w ciągu roku bez działania spadł z 99,02% do 98,66%. Oczywiście nadal mogę być zadowolony. Ale się dziwię.

Im aktualnym kwartale byłem nawet bardzo pracowity: kolejna karta kredytowa (i ostatnia), zapytanie od dostawcy energii, pytanie mojego banku o kartę kredytową + zapytanie o konto bankowe od Netzflixx. Jestem ciekawy, co teraz stanie się 1.4.

Prawdopodobnie teraz spadnę mocno.

Mam jeszcze jedno pytanie... może ktoś mógłby to ocenić:

Czy istnieje różnica, czy przez lata korzysta się z jednego banku, gdzie prowadzi się 2 konta kart kredytowych związane z kontem osobistym...

czy DODATKOWO do konta osobistego w swoim banku posiada się dwie karty kredytowe w innych instytucjach?

Ja twierdzę, że w przypadku opcji A byłoby mi jako kredytodawcy milo... ale czy Biuro Informacji Kredytowej też tak to widzi? Zastanawiam się poważnie, czy nie zamknąć mojej Karty Visa, którą mam od końca 2016 roku i zamienić ją na Visa mojego banku. Wtedy miałbym właśnie opcję pierwszą i nie miałbym innych kosztów, bo karta Visa była darmowa tylko przez 1 rok.

Macie jakieś pomysły?

Napisany przez Trojakon81
Ja, mam też pytanie
Około 2 miesiące temu moja dziewczyna zarejestrowała się w meineschufa. Szybko odkryliśmy tam dwa limity kredytowe (które zostały widocznie dodane do dwóch już spłaconych kredytów ratalnych) w wysokości 1000,- euro i 1200,- euro, które nigdy nie zostały wykorzystane. Wypowiedziałem te dwa za pośrednictwem przesyłki listowej, a następnie zostały one uznane jako „uregulowane zobowiązania”. Ponadto, w ubiegłym roku został spłacony kredyt, który został już spłacony zgodnie z ustalonymi ratami. W styczniu zwiększyła już istniejący kredyt w wysokości 23 000 euro do 29 000 euro (koszty dalszego kształcenia). 15 czerwca 2016 roku zaciągnęła kredyt w Santander. W tym samym roku, 25 sierpnia, już go spłaciła. W porządku wynosił 79,2% z tymi wpisami. Po ich uregulowaniu i ponownym obliczeniu wynik w kwietniu wynosi 77%. Trochę tego nie rozumiem Czy zwiększenie jest ważniejsze niż uregulowane sprawy w tym czasie? Obecnie istnieje wspomniany kredyt oraz 2 umowy telefoniczne w Vodafone...i to wszystko. Dotychczas nie było żadnych opóźnień w płatnościach ani negatywnych zdarzeń. Co może być tego przyczyną? Czy zapytania dotyczące warunków kredytowych mają wpływ na wynik?

Napisany przez hanes
Mój bazowy wynik w 2014 roku wynosił 5% i wzrósł do niewyobrażalnych 96,8% na dzień dzisiejszy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć historie, tak się często zdarza, że bezpośrednio po 3 latach wynik w Schufa rośnie po usunięciu negatywnych wpisów - powyżej 9x,xx%.

Moje najnowsze wieści: wczoraj byłem totalnie zaskoczony, gdy zalogowałem się na stronie MeineSchufa.... w ogóle nie spodziewałem się, że nowy wynik jest dostępny od 2.4. Myślałem, że straciłem sporo punktów z powodu ostatnich zapytań. Ale: mój wynik wzrósł do 98,87!

Napisany przez waxnhax
Znowu mały wzrost. Nieaktywność teraz wynosi 98,96% w porównaniu do 98,77% (01/2018).

Angażowanie się w różne zadane pytania byłoby także pozytywną cechą, zamiast publikować wyniki :P

Napisany przez brainy
Cześć Troja! Czego oczekujesz od wyników? Jeśli masz otwarte kredyty w kwocie powyżej 20 tys. euro i dodatkowo są zapisane usunięte małe(!) kredyty, to oczywiście prowadzi to do absolutnie fatalnego wyniku. Dlaczego zatem miałoby wyjść coś innego? Warunki kredytowe nie odgrywają roli. Zmiana miejsca zamieszkania, aktywność kredytowa w ogóle, a następnie rodzaj aktywności (kredyt ratalny, drobny, samochodowy lub hipoteczny) to kryteria oceny.

W dodatku należy interpretować Biuro Informacji Gospodarczej w ten sposób (moja interpretacja):
- ponad 98% jest świetne
- ponad 95% jest godne pożądania przez każdego
- powyżej 90% hmm
- poniżej: nie ma co liczyć

Cześć Troja! Czego oczekujesz od wyników kredytowych? Jeżeli masz ponad 20 tys. EUR kredytów w białej gotówce i do tego zapisane usunięte mini(!) kredyty, to oczywiście prowadzi to do absolutnie beznadziejnego wyniku.
Dlaczego więc miałoby wyniknąć coś innego?
Warunki kredytowe nie odgrywają roli.
Zmiana miejsca zamieszkania, aktywność kredytowa ogólnie i rodzaj tej aktywności (kupowanie ratalne, małe, auto- lub kredyt mieszkaniowy) są kryteriami oceny.
Poza tym, musisz tak czytać Schufę (moja interpretacja):
ponad 98% to świetnie
powyżej 95% jest pożądane dla każdego
powyżej 90% no cóż
niżej: zapomnij o tym

Jak już wspomniałem powyżej, były to dwa kredyty ramowe, które zostały otwarte przez dwie banki przy dwóch zakupach ratalnych (oba już opłacone) i nigdy nie zostały wykorzystane (zwłaszcza niechciane) i odpowiednio teraz zostały anulowane.
W rezultacie istnieje tylko duży kredyt, który został zaciągnięty na samochód I dodatkowe kształcenie. I to ma stanowić 77%?

Napisany przez brainy
Biuro informacji kredytowej widzi tylko te dane. Dochody i majątek są dla niego nieznane i nieistotne.
Biuro informacji kredytowej pracuje tylko na podstawie prawdopodobieństw:
Osoba, która bierze wzięcie dwóch małych kredytów i prowadzi / musi prowadzić auto wart / warte powyżej 20 000 EUR, jest po prostu oceniana w ten sposób.
To może być niesprawiedliwe.

01/18: 96,42%
Umzug zum 1.1. noch nicht berücksichtigt. Bin aufs nächste Quartal gespannt...

Pomimo przeprowadzki wynik wzrósł teraz do 97,36%. Czasami trudno w to uwierzyć...

Napisany przez BenniG
Od 06.07.2016 do 02.01.2018 wydarzyło się dość sporo. Kupiłem mieszkanie, przeprowadziłem się (przynajmniej dla Schufy) dwa razy, zarejestrowałem administrowanie WEG jako małą działalność gospodarczą i założyłem konto, zmieniłem dostawcę prądu i podpisałem umowę Leasingową. Mój wynik ogólnie spadł o 2%.
W przeciągu roku zostaną usunięte błędny adres, finansowanie 0% i karta paliwowa, więc wartość powinna się odzyskać do kolejnej aktualizacji.

Ale teraz przejdźmy do szczegółów:

Moja historia w Schufie wygląda następująco:
02.01.2011 Podstawowy wynik 96,94% - wszystkie obecne wartości prawdopodobieństwa między 96,18 a 97,53%, z wyjątkiem wartości dla samozatrudnionych 98,85%
02.01.2013 Podstawowy wynik 96,48% - wszystkie obecne wartości prawdopodobieństwa powyżej 96% (96,18-98,56%), z wyjątkiem wartości dla transakcji hipotecznych 92,82%
01.01.2015 Podstawowy wynik 95,79% - wszystkie obecne wartości prawdopodobieństwa poniżej 96% (91,97-95,65%), z wyjątkiem wartości dla samozatrudnionych 97,12%
06.07.2016 Podstawowy wynik 98,65% - wszystkie obecne wartości prawdopodobieństwa powyżej 98% (98,15-99,36%), z wyjątkiem wartości dla handlu wysyłkowego 97,85% i wartości dla małych przedsiębiorców 96,68%. Dla operatorów telekomunikacyjnych mam taką samą wartość jak w 2015 – 94,51%, mimo że mam tylko umowę 1&1 na telefon komórkowy i umowę Unitiymedią na telefon stacjonarny i internet (od kwietnia 2015), ale obie nie są uwzględnione w Schufie
02.01.2018 Podstawowy wynik 96,74% – wszystkie obecne wartości powyżej 96,5%, z wyjątkiem banków spółdzielczych 1.0 93,75/2.0 95,78%, małych przedsiębiorców 1.0 95,21/2.0 95,54%, transakcji hipotecznych 2.0 92,82% i handlu wysyłkowego 1.0 95,20%

W 2015 pojawiły się następujące punkty:
- 16.09.2005 Adres
- 01.02.2012 Umowa kredytowa (samochód za 24.000 €, finansowanie 0%) na 37 miesięcy. Spłacone wcześniej 03.05.2013.
- 20.04.2012 kredyt ramowy (karta paliwowa z limitem 2.500 €)
- 01.09.2012 Umowa kredytowa (telewizor za 549 €, finansowanie 0%) na 32 miesiące, spłacona 28.02.2015
- 08.05.2013 konto bieżące z kartą kredytową (Sparkasse z Mastercard (płatności zbiorcze raz w miesiącu))
- 29.05.2013 konto bieżące (Consorsbank z kartą Visa (natychmiastowa płatność))
- 2 zapytania o zdolność kredytową

W 2016 pojawiły się następujące punkty:
- 16.09.2005 Adres
- 01.09.2012 Umowa kredytowa (telewizor za 549 €, finansowanie 0%) na 32 miesiące, spłacona 28.02.2015
- 29.05.2013 konto bieżące
- 02.04.2015 Dodatkowy adres
- 02.02.2016 kredyt ramowy (karta paliwowa z limitem 2.500 €) zakończony lub spłacona zobowiązania
- 02.03.2016 Weryfikacja tożsamości (Sky)
- 10.05.2016 Ocena zdolności kredytowej (zmiana dostawcy prądu)
- 31.08.2016 Zapytanie o warunki kredytu
- 14.09.2016 Ocena zdolności kredytowej
- 19.09.2016 Hipoteka zabezpieczona na nieruchomość (50.000 €)

W 2018 pojawiły się następujące punkty:
- 16.09.2005 Adres
- 29.05.2013 konto bieżące
- 02.04.2015 Dodatkowy adres
- 02.02.2016 kredyt ramowy (karta paliwowa z limitem 2.500 €) zakończony lub spłacona zobowiązania
- 31.08.2016 Dodatkowy adres
- 19.09.2016 Hipoteka zabezpieczona na nieruchomość (50.000 €) termin płatności 30.09.2021
- 24.11.2016 Dodatkowy adres
- 11.04.2017 Zapytanie o warunki kredytu (w rzeczywistości tylko konto zarządcy dla WEG)
- 29.08.2017 Ocena zdolności kredytowej - zmiana dostawcy prądu
- 08.12.2017 Ocena zdolności kredytowej - biznesowa umowa Leasingu

Mam praktycznie dwa razy ten sam adres, ale już poinformowałem o tym telefonicznie Schufę.
Dnia 16.09.2005 moje konto bieżące zgłosiło Brücke... 3.
Dnia 02.04.2015 dostawca prądu na ulicy Bahnhofstraße 49 zgłosił się.
Dnia 31.08.2016 mój finansujący nieruchomość zgłosił ulicę Bahnhofstraße.
Dnia 24.11.2016 moje konto bieżące zgłosiło Dün... 12.

To, co mnie szczególnie dziwi, to dlaczego wyniki dla
Transakcji hipotecznych 1.0 wynoszą 97,34%,
Transakcji hipotecznych 2.0 wynoszą 92,82%,
Transakcji hipotecznych 3.0 wynoszą 98,46%.
Różnica wynosi więc 5,6% między najwyższą a najniższą wartością. Na początku 2013 roku wartość była dokładnie 92,82%.
Czy ktoś ma wyjaśnienie, dlaczego różnice między poszczególnymi wartościami są tak duże i jak to się dzieje, że wartość na drugim miejscu po przecinku jest dokładnie taka sama?

Wartości dla 3 operatorów telekomunikacyjnych wzrosły z 94,51% do 96,95% i wyżej, pomimo braku jakichkolwiek wpisów w Schufie.

Napisany przez Florin1988
Cześć
Nie rozumiem już Schufy, mój wynik nie uległ zmianie, mimo że nie mam żadnych kredytów, kart kredytowych ani rejestracji telefonu komórkowego, obecnie wynosi 86,20.
Nigdy nie zamawiałem na fakturę, więc w Schufie zarejestrowane jest tylko konto osobiste!!!!

Napisany przez brainy
Bardzo nietypowe. Często całkowita bierność prowadzi do uzyskania 98+ punktów.

Sprawdź również przegląd danych zgodny z § 34 BDSG.

https://www.meineschufa.de/?site=11_3

Napisany przez daawuud
Dziwnym trafem od trzech kwartałów moja podstawowa ocena pozostaje taka sama, wynosząca 95,83%. Bardzo mnie to dziwi i bardzo chciałbym wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Dodam jeszcze, że moja Sparkasse w ogóle niczego nie przekazuje do Schufy. Na przykład gdy zwiększam limit karty kredytowej lub gdy udostępniony zostaje mi wyższy debet.

Moja historia w Schufie (stan na 08.05.2018)

> Zapytania
2x kredyt konsumpcyjny (Sparkasse)
> Zapytanie & zawarcie umowy
1x konto bieżące firmowe (Sparkasse)
1x kredyt konsumpcyjny [22] (Sparkasse)
1x debet [1] (Sparkasse)
1x ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm (Alte Leipziger)
• 07/2012: 88,??% (+?,??%)
> Zapytanie i zawarcie umowy
1x finansowanie samochodu [22] (VW-Bank)
> Nadzwyczajna spłata
1x finansowanie samochodu [18] (VW-Bank)
> brak akcji (nieaktywność)
• 04/2013: ??,??% (+?,??%)
• 07/2013: ??,??% (+?,??%)
> Zapytanie i zawarcie umowy:
1x kredyt konsumpcyjny [3] (Sparkasse)
• 10/2013: 93,??% (+?,??%)
> Usunięcie
1x konto bieżące firmowe (Sparkasse)
> Zapytania i zawarcie umów:
1x konto prywatne (Sparkasse)
1x konto prywatne (Netbank)
1x konto prywatne (Hypo Vereinsbank)
> Zapytanie i odrzucenie:
1x kredyt konsumpcyjny (Vexcash)
• 10/2014 ??,??% (+?,??%)
• 01/2015: 88,??% (+?,??%)
> Zapytania:
• 04/2015: 91,91% (+?,??%)
> Zapytania:
2x konto bieżące firmowe (Postbank)
> Zapytania i zawarcie umów:
1x konto bieżące firmowe (Postbank)
1x finansowanie samochodu (VW-Bank)
> Zapytanie: Wewnętrzne zapytanie Schufy
> Usunięte: Wszystkie błędnie zgłoszone adresy
1x konto prywatne (Sparkasse)
> Zmiana adresu
> Brak akcji (nieaktywność)
> brak akcji (nieaktywność)
Usunięte wpisy:
- Zapytania z kwartału 01/2015:
4x finansowanie samochodu (VW-Bank)
1x konto bieżące firmowe (Postbank) zakończone przez bank
Z kwartału 04/2015
> Zapytania:
3x konto bieżące firmowe (Postbank)
Usunięte wpisy:
> Zapytanie: Wynajem mieszkania (usunięte 29.08.2016)
>Zapytania & zawarcie umów:
1x karta kredytowa [500 EUR-limit] (Sparkasse)
> Zapytania & zawarcie umów:
1x zmiana dostawcy prądu (Vattenfall)
• 01/2018: 95,83% (+0,00%)
> Zapytania & zawarcie umów:
3x umowa telefoniczna (mobilcom Debitel)
1x wynajem mieszkania (xy GmbH)
Usunięte wpisy:
- Zapytania z kwartału 01/2017:
1x umowa telefoniczna (Vodafone)
• 04/2018: 95,83% (+0,00%)
> Zapytanie
1x warunki kredytowe (Santander)

Informacje istotne dla Schufy

INSTYTUCJE KREDYTOWE
• Bank w miejscowości XY
1 konto prywatne [debet 2k] (Sparkasse) [Zapytanie & zawarcie umów]
2 kredyty prywatne (Sparkasse) [Zapytanie & zawarcie umów]
# 29.02.2012 - 28 EUR (62 raty)
# 30.09.2013 - 03 EUR (59 rat)
• Bank w miejscowości XX
# 27.11.2015 - 1 konto prywatne (Sparkasse) [Zapytanie & zawarcie umów]
# 14.11.2016 - 1 złota karta kredytowa [+500 EUR-limit] (Sparkasse) [Zapytanie & zawarcie umów]
• Bank w miejscowości XZ
1 finansowanie samochodu (VW-Bank) [Zapytanie & zawarcie umów]
# 01.06.2015 - 18 EUR (49 rat)
> zakończone 30.06.2017 i usunięte z danych w Schufie na przyszłość
TELEKOMUNIKACJA
# 09.01.2014 - 1 umowa telefoniczna (Vodafone) [Zapytanie & zawarcie umów]
# 25.01.2017 - 1 DSL/internet stacjonarny (Vodafone) [Zapytanie & zawarcie umów] WYCOFANE
# 13.04.2017 - 1 DSL/internet stacjonarny (Vodafone) [Zapytanie & zawarcie umów]
# 30.12.2017 - 1 umowa telefoniczna (mobilcom-debitel GmbH) [Zawarcie umowy]
FIRMY NIERUCHOMOŚCIOWE / ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI
# 19.12.2017 - 1 xy GmbH [Zapytanie w sprawie wynajmu mieszkania]
DOSTAWCY USŁUG (ENERGIA, TRANSPORT ITD.)
#15.02.2017 - 1 zmiana dostawcy prądu (Vattenfall)

Doświadczenia

Statystyki w ciągu jednego kwartału
Ogólnie
+3,91% - Maksymalny wzrost
-5,??% - Maksymalny spadek
w przypadku nieaktywności
+2,5% - Maksymalny wzrost
-2,??% - Maksymalny spadek
O ile oczywiście nie ma się negatywnych wpisów, nieaktywność może być czynnikiem, który zwiększa szanse na wzrost oceny, o czym też mogę powiedzieć z doświadczenia.
Jednak zdarzało mi się również, że moja ocena wzrosła w ciągu kwartału po wykonaniu następujących czynności (patrz także moja historia w Schufie):
• Usunięcie zapytań o niewłaściwie zgłosowane adresy i ich skreślenie (edytowane 15.04.2017)
• Nadzwyczajna spłata finansowania samochodu [~18k] (Audi-Bank), początkowo 21k
• Zawarcie innej umowy na finansowanie samochodu (VW-Bank) na około 18k i kolejne zapytania
• Zawarcie umowy na kartę kredytową (Sparkasse) z limitem 500 EUR.
Oczywiście bardziej prawdopodobne jest, że ocena podstawowa wzrośnie, jeśli kredyt zostanie spłacony zgodnie z zobowiązaniami i otrzyma się kartę kredytową z wyższym limitem, którą bank oczywiście również przekaże Schufie.
Byłoby też interesujące dowiedzieć się, w jaki sposób ocena podstawowa w Schufie jest wpływana przez wygaśnięcie zapytań oraz ogólnie zawarte umowy. Czy to także określane jest jako nieaktywność?

Napisany przez Smirnoff1983
Cześć. Czy ktoś może wyjaśnić mi, o co chodzi z wersjami!?! Mam wersje 1.0, 2.0 i 3.0. Czasami różnice między nimi wynoszą nawet do 8%, na przykład w przypadku transakcji hipotecznych.

Napisany przez BenniG

Co mnie szczególnie dziwi, dlaczego wynik dla
Transakcji hipotecznej 1.0 wynosi 97,34%
Transakcji hipotecznej 2.0 wynosi 92,82%
Transakcji hipotecznej 3.0 wynosi 98,46%.
Różnica wynosi zatem 5,6% między najwyższą a najniższą wartością. Na początku 2013 roku wynik również wynosił dokładnie 92,82%.
Czy ktoś ma wyjaśnienie, dlaczego różnice między poszczególnymi wartościami są tak duże i jak to się dzieje, że wartość jest dokładnie taka sama na drugim miejscu po przecinku?

Cześć Smirnoff,
u mnie jest dość podobnie. Małe finansowanie nieruchomości, które zrealizowałem w 2016 roku, nie było jednak tym przeszkodą.
W 2016 roku wszystkie trzy wartości wynosiły ponad 98%.

Napisany przez Smirnoff1983

Cześć Smirnoff,
u mnie jest podobnie. Niewielkie finansowanie nieruchomości, które zaciągnąłem w 2016 roku, nie wpłynęło na mnie negatywnie. W 2016 roku wszystkie trzy wartości były również powyżej 98%.

Finansowanie małej nieruchomości zawsze jest relatywne. Planujemy również budowę w 2021 roku, dlatego zacząłem zwracać uwagę na mój i mojej żony wynik w Schufa. Jak dotąd zrozumiałem, stopa procentowa kredytu hipotecznego składa się z dwóch części. Wynik w Schufa i kapitał własny.

Dlatego dwa lata temu zacząłem zwracać uwagę na mój wynik w Schufa. Do zeszłego miesiąca (aktualne sprawozdanie z Schufy) miałem pecha, że firma windykacyjna złożyła zapytanie w 10/2017 roku. Moje dane pochodziły z postępowania upadłościowego firmy Flexstrom/Löwenzahnenergie. Po złożeniu sprzeciwu wobec rachunku, miałem saldo/roszczenie wobec firmy energetycznej. Dlatego firma windykacyjna nie powinna nawet złożyć zapytania.

W rezultacie zapytanie windykacyjne z 10/2017 roku (według firmy windykacyjnej błąd techniczny) spowodowało częściowe obniżenie mojego wyniku w Schufa do wartości 64,xx%. Po korekcie wszystkie wartości wzrosły powyżej 90%.

Chciałem tym pokazać, jak duże znaczenie dla wyniku w Schufa ma nawet zapytanie firmy windykacyjnej.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata