Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez MrSpeedy
Witajcie wszyscy,  

dzisiaj dostałem odpowiedź od ING-Diba.

Oto moje pouczenie o odstąpieniu od umowy z 2009 roku:

Odstąpienie od umowy
Możesz odstąpić od swojej deklaracji w ramach umowy w ciągu 2 tygodni bez podawania przyczyny w formie tekstowej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej, jednak nie wcześniej niż po przedstawieniu Ci dokumentu umowy, Twojego pisemnego wniosku lub kopii dokumentu umowy lub wniosku oraz nie przed spełnieniem przez nas obowiązku informacyjnego zgodnie z § 312 c ust. 2 BGB w związku z § 1 ust. 1, 2 i 4 BGB-InfoV. Termin na odstąpienie nie rozpoczyna się także przed zawarciem umowy. Następuje to w dniu otrzymania przez ING-DiBa AG podpisanego przez Ciebie kontraktu kredytowego. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłanie odstąpienia w odpowiednim terminie. Odstąpienie należy wysłać na adres:
ING-DiBa AG, Theodor-Heuss-Allee 106, 60486 Frankfurt nad Menem, faks: 0180 2 / 34 22 99 30, e-mail: Baufiservice@ing-diba.de

Skutki odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia oraz wypłacić ewentualne korzyści (np. odsetki). Jeśli nie możesz zwrócić nam całego lub częściowo otrzymanego świadczenia lub tylko w złym stanie, musisz nam w takiej części ewentualnie zwrócić równowartość. Może to oznaczać, że nadal będziesz zobowiązany spełnić umowne obowiązki płatnicze do czasu odstąpienia. Obowiązek zwrotu płatności musi być spełniony w ciągu 30 dni. Termin ten rozpoczyna się dla Ciebie od wysłania oświadczenia o odstąpieniu, dla nas od jego otrzymania.

Specjalne uwagi
Twoje prawo do odstąpienia przedwcześnie wygasa, jeśli umowa zostanie w całości spełniona przez obie strony na Twieją wyraźną prośbę przed zgłoszeniem odstąpienia. 

Koniec pouczenia o odstąpieniu.

Tutaj jest pismo dotyczące odstąpienia:

Odstąpienie od umowy kredytowej nr. XXXXXXXXX

Szanowni Państwo, 
Odstępujemy od wspomnianego wyżej kredytu. Mimo upływu czasu od zawarcia umowy, mamy do tego prawo. Dwutygodniowy termin odstąpienia nie rozpoczął się zgodnie z przepisami §§ 495, 355 ust. 3 BGB, ponieważ nie zostaliśmy prawidłowo poinformowani o prawie do odstąpienia. Zapis „Termin na odstąpienie nie rozpoczyna się także przed zawarciem umowy. Następuje to w dniu otrzymania przez Ciebie podpisanego przez siebie kontraktu kredytowego w ING-DiBa AG” nie określa faktycznego terminu rozpoczęcia, ale tylko informuje o tym, do kiedy termin nie rozpoczął się jeszcze (wyrok BGH z dnia 17.01.2013, sygnatura akt: III ZR 145/12 pkt. 10 z innych orzeczeń, juris). Nie możecie także powołać się na ochronę przewidzianą w §§ 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV, ponieważ zmieniliście treść wzoru pouczenia na własny sposób (wyrok BGH z dnia 18 marca 2014 r., sygnatura akt: II ZR 109/13, juris, streszczenie i pkt. 15-19). 
Po odstąpieniu od kredytu zgodnie z §§ 357 ust. 1, 346 ust. 1 BGB, ty musisz zwrócić nam otrzymane świadczenia, a my tobie. Musisz nam zwrócić kredyt i zawdzięczamy Ci uzgodnione kapitałowe stopy procentowe lub, jeśli jest to dla nas korzystniejsze, rynkowe stopy procentowe. Ty zobowiązany jesteś do zwrotu naszych świadczeń oraz do zwrócenia pochodzących z nich korzyści. Poinformuj nas, jakie korzyści odniosłeś i dokonaj odpowiedniego rozliczenia. Istotne jest, jak wiele kapitałową stopę zwrotu brutto osiągnąłeś od momentu rozpoczęcia spłaty naszych rat wobec Ciebie. Nasze obowiązki w zakresie zwrotu otrzymanych świadczeń wraz z korzyściami będziemy realizowali krok po kroku.
Spodziewamy się zrealizowania naszego roszczenia o udzielenie informacji o korzyściach odnoszonych przez Ciebie oraz rozliczenia naszych i twoich roszczeń zwrotnościowych do dnia 20.11.2015 r. Jeśli do tego czasu nie dostarczysz poprawnych informacji, bez dalszego uprzedzenia podejmiemy kroki prawne w celu wykonania naszego żądania i dochodzenia odszkodowania.
Dalsze płatności z naszej strony będą dokonywane wyłącznie pod warunkiem zwrotu oraz bez uznania obowiązku prawnego.
Z poważaniem

Na co otrzymałem dzisiaj odpowiedź od banku:

Szanowna Pani Mustermann, szanowny Panie Mustermann, 
Odwołujemy się do Państwa pisma z dnia 28.10.2015 r. 
Krytykujecie Państwo pouczenie o odstąpieniu zawarte w umowie kredytowej z nami. Po przeprowadzonej analizie, nie zgadzamy się z Państwa stanowiskiem. Uważamy, że nie zostaliście Państwo prawidłowo poinformowani o prawie do odstąpienia. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi obowiązującymi w chwili zawierania umowy, informowaliśmy Państwa zgodnie z wymaganiami ustawowymi o prawie do odstąpienia. Pragniemy również zauważyć, że nie odwołaliście swojego oświadczenia woli skierowanego na zawarcie umowy kredytowej. W ramach zawartych między naszym instytutem a Państwem umów kredytowych ustalono, że obowiązująca stawka kredytu ze zleceniem XXXXXXXXX obowiązuje do dnia 30.04.2019 r., a kredytu z zleceniem XXXXXXX do dnia 30.05.2019 r. W porównaniu do warunków oferowanych przez inne banki w momencie zawarcia umowy, uzgodniliście bardzo atrakcyjną stopę procentową z naszym bankiem. Umowa ta jest wiążąca zarówno dla Państwa, jak i naszego banku. Lojalność umowna, którą z pewnością bylibyśmy od Państwa oczekiwali i moglibyście oczekiwać, gdyby po podpisaniu umowy stopy procentowe wzrosły, powinna obowiązywać również w drugą stronę. Ponadto prosimy wziąć pod uwagę, że nasz instytut dokonał refinansowania Państwa kredytu zgodnie z uzgodnionym związaniem odnośnie stóp procentowych. Prosimy także wziąć pod uwagę, że nasze pouczenie o odstąpieniu od wzoru z załącznika 2 do § 14 ust. 1 BGB-InfoV w brzmieniu po wejściu w życie 3. Rozporządzenia o zmianie BGB-InfoV z dnia 04.03.2008 r. Jest to zgodne z treścią wzoru pouczenia o odstąpieniu przekazanego po zrealizowaniu krytyki oraz zaktualizowano jego treść. Przejęcie treści wzoru pouczenia o odstąpieniu obowiązującego od dnia 01.04.2008 r. pozwala naszemu instytutowi na skorzystanie ze wskazania presumpcyjności zgodności z prawem zgodnie z § 14 ust. 1 BGB-InfoV. Mamy nadzieję, że mimo odrzucenia Państwa prośby o wyjaśnienie, przyczyniliśmy się do pozytywnego rozwiązania oraz liczymy na owocną dalszą współpracę.

Napisany przez 3ducnici
Z Wyjaśnieniem WR teraz w 2015 zamiast w 2016 straciliście rok na złożenie środka odwoławczego.

Cóż, prawnicy wybierają po prostu lukratywne sprawy, które są objęte ochroną RSV.

A teraz?

Możesz się po prostu wstrzymać i zobaczyć, co się wydarzy w najbliższym czasie... ;-)

Napisany przez Gaertner
@ Mr Speedy
To brzmi jak bocian w Berlinie

Napisany przez andi1104

Z wyjaśnieniem WR teraz w 2015 zamiast w 2016 straciliście rok na złożenie odwołania.

No cóż, adwokaci wybierają po prostu lukratywne sprawy, które są objęte ubezpieczeniem ochrony prawnej.

A teraz?

Możesz po prostu poczekać i zobaczyć, co się wydarzy w najbliższym czasie... ;-)

Co właściwie oznacza zdanie: Ponadto uprzedzamy, że nie odwołali Państwo swojego oświadczenia woli skierowanego na zawarcie umowy kredytowej.

Napisany przez MrSpeedy
Berlin jest poprawny. Bocian nie

Moja doradczyni finansowa z Dr. Klein skontaktowała się ze mną i chce spotkać się ze mną na początku 2016 roku, aby omówić nowe warunki związane z przedłużeniem umowy.
Czy to w ogóle ma sens....???

Napisany przez Geldsparer 1

@ ducnici

@ Geldsparer 1

Oboje kupiliście istniejącą nieruchomość na podstawie umowy notarialnej?

Z 1926 roku i na podstawie notarialnej. Inaczej nie da się, prawda?

Napisany przez baufreund2012

Witam wszystkich,

dzisiaj dostałem odpowiedź od ING-Diba.

Oto moje pouczenie o odstąpieniu od umowy z 2009 roku

Prawo do odstąpienia
Możesz odstąpić od swojego oświadczenia o umowie w ciągu 2 tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin
rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie pisemnej, jednak nie wcześniej niż po udostępnieniu Ci dokumentu umowy, Twojego pisemnego wniosku lub kopii dokumentu umowy lub wniosku, oraz nie wcześniej niż po spełnieniu naszych obowiązków informacyjnych zgodnie z § 312 c ust. 2 BGB w związku z § 1 ust. 1, 2 i 4 BGB-lnfoV. Termin odstąpienia nie zaczyna biec przed zawarciem umowy. Następuje to w dniu otrzymania przez ING-DiBa AG podpisanego przez Ciebie umowy kredytowej. Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy terminowe wysłanie odstąpienia. Odstąpienie należy wysłać na adres:
ING-DiBa AG, Theodor-Heuss-Allee 106, 60486 Frankfurt nad Menem, Faks: 0180 2 / 34 22 99 30, E-mail: Baufiservice@ing-diba.de

Skutki odstąpienia
W razie skutecznego odstąpienia, obie strony muszą zwrócić otrzymane świadczenia oraz ewentualnie zwrócić pobrane korzyści (np. odsetki). Jeżeli nie możesz zwrócić otrzymanego świadczenia w całości lub w części, lub tylko w pogorszonym stanie, musisz nam w takiej części ewentualnie zapłacić odszkodowanie. Może to skutkować koniecznością spełnienia przez Ciebie zobowiązań płatniczych z tytułu umowy do czasu odstąpienia. Obowiązek zwrotu płatności musi być spełniony w ciągu 30 dni. Termin dla Ciebie rozpoczyna się od wysłania oświadczenia o odstąpieniu, a dla nas od jego otrzymania.

Informacje dodatkowe
Twoje prawo do odstąpienia wygasa wcześniej, jeśli umowa między obiema stronami została spełniona na Twoje wyraźne życzenie przed skorzystaniem z Twojego prawa do odstąpienia.

Koniec pouczenia o odstąpieniu

Oto pismo odstępowania od umowy

Odstąpienie od umowy kredytu nr. XXXXXXXXX

Szanowni Państwo,

odstępujemy od ww. kredytu. Jesteśmy do tego uprawnieni pomimo upływu czasu od zawarcia umowy. Dwutygodniowy termin odstąpienia nie rozpoczął się zgodnie z §§ 495, 355 ust. 3 BGB, ponieważ nie zostaliśmy prawidłowo poinformowani o prawie do odstąpienia. Formułowanie „Termin odstąpienia nie zaczyna biec przed zawarciem umowy. Następuje to w dniu otrzymania przez ING-DiBa AG podpisanego przez Ciebie umowy kredytowej“ nie określa dokładnie kiedy termin faktycznie zaczyna biec, a jedynie informuje do kiedy jeszcze nie rozpoczął biegu. (BGH, wyrok z dnia 17.01.2013, sygnatura: III ZR 145/12 Rn. 10 i cyt., juris). Nie możesz także powoływać się na ochronę przewidzianą w § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV, ponieważ zmieniłeś tekst wzorcowego pouczenia według własnego uznania. (BGH, wyrok z dnia 18 marca 2014 r., II ZR 109/13, juris, streszczenie i Rdz. 15-19).

Po odstąpieniu od kredytu zgodnie z §§ 357 ust. 1, 346 ust. 1 BGB, należy zwrócić wzajemnie otrzymane świadczenia. Musimy zwrócić Ci kredyt oraz należymy Ci ustalone odsetki kapitałowe lub, jeśli dla nas korzystniejsze, standardowe odsetki rynkowe. Musisz nam zwrócić nasze świadczenia oraz odszkodować pobrane korzyści. Proszę o informację, jakie korzyści czerpałeś i dokonaj odpowiedniego rozliczenia. Istotne jest, ile zysku przed opodatkowaniem uzyskałeś od czasu rozpoczęcia płacenia rat dla Ciebie. Nasz obowiązek zwrotu otrzymanego od Ciebie świadczenia wraz z korzyściami będziemy spełniać równocześnie.

Oczekujemy spełnienia naszego żądania informacji o czerpanych przez Ciebie korzyściach oraz rozliczenia naszych wzajemnych roszczeń do dnia 20.11.2015 r.

Jeśli do tego czasu nie dostarczysz nam właściwych informacji, podejmiemy kroki prawne bez dalszego upomnienia, aby dochodzić naszego roszczenia i żądać odszkodowania.

Dalsze płatności od nas będą dokonywane wyłącznie pod warunkiem zwrotu i bez uznawania obowiązku prawnego.

Pozdrawiam

Na to dostałem dziś odpowiedź od banku..

Szanowna Pani Mustermann, szanowny Panie Mustermann,

odnosimy się do Państwa pisma z dnia 28.10.2015 r.
Krytykują Państwo zawarte w umowie kredytowej pouczenie o odstąpieniu. Po przeanalizowaniu, nie zgadzamy się z Państwa opinią. Nie widzimy, że nie zostaliście Państwo odpowiednio poinformowani o prawie do odstąpienia. Biorąc pod uwagę obowiązujące w momencie zawarcia umowy przepisy prawa, zostaliście Państwo pouczeni o swoim prawie do odstąpienia zgodnie z przepisami prawnymi. Ponadto zwracamy uwagę, że nie odwołaliście Państwo swojego oświadczenia woli dotyczącego zawarcia umowy kredytowej.
W ramach zawartej między naszym instytutem a Państwem umowy kredytowej ustalono, że stawka procentowa dla danego kredytu o numerze konta XXXXXXXXX jest stała do dnia 30.04.2019 r., a kredytu o numerze konta XXXXXXX do dnia 30.05.2019 r. W porównaniu z warunkami oferowanymi przez inne banki w momencie zawarcia umowy, uzgodnili Państwo z naszym bankiem bardzo atrakcyjną stawkę procentową. To porozumienie jest wiążące zarówno dla Państwa, jak i naszego banku. Wierność umowie, którą oczywiście od nas oczekujecie i oczekiwaliścieby, gdyby stawki procentowe wzrosły od zawarcia umowy, powinna działać również w drugą stronę. Ponadto prosimy o uwzględnienie faktu, że nasz instytut zarządza refinansowaniem Państwa kredytu na zgodny z umową okres wiązania odsetek.
Prosimy także o uwzględnienie faktu, że nasze pouczenie o odstąpieniu odpowiada tekstowi wzorcowej informacji zawartemu w załączniku 2 do § 14 ust. 1 BGB-InfoV w brzmieniu po wejściu w życie 3. rozporządzenia zmieniającego BGB-lnfoV z dnia 04.03.2008 r. Ustawaodawca uwzględnił wcześniejszą krytykę wzorcowego pouczenia o odstąpieniu i znacząco przeformułował tekst. Przejęcie tekstu wzorcowego pouczenia o odstąpieniu w obowiązującym od 01.04.2008 r. brzmieniu pozwala naszemu instytutowi powoływać się na domniemanie zgodności z prawem zgodnie z §
14 ust. 1 BGB-lnfoV.
Mamy nadzieję, że mimo odrzucenia Państwa wniosku o wyjaśnienie, przyczyniliśmy się do wyjaśnienia i cieszymy się na dalszą owocną współpracę.

Ja na Państwa miejscu skonsultowałbym umowę kredytową z ekspertem od odstąpienia od IG i w razie potrzeby skorzystałbym z finansowania kosztów procesu - jeśli tego finansista udzieli - . 60% lepsze niż nic. Po prostu lepsze jest pewne złoto w dłoni niż gołąb na dachu. Ale będziesz spokojniejszy, jeśli finansista kosztów procesu udzieli zgody.

Składał się z 1926 i został zarejestrowany przez notariusza. Nie może być inaczej, prawda?

Mam przypadek, gdzie podczas refinansowania nowej budowy po 10 latach został zmieniony bank finansujący, więc w zasadzie istniała nieruchomość z historią, która została ponownie sfinansowana. Jednak warunki RSV mówią, że wszelkie powiązania z refinansowaniem nowej budowy - a więc również kredyty zaciągnięte później - są wyłączone z ochrony ubezpieczeniowej. Niestety!

Napisany przez MrSpeedy

Tak, 60% odnosi się do kosztów, które można odzyskać. Zawsze lepiej odzyskać coś niż nic. Finansista procesowy może w tym pomóc, szczególnie jeśli pokrywa koszty. Dzięki temu możecie spać spokojnie i mieć pewność, że nie zostajecie sami.

Co dokładnie stanowi te 60%? 60% całkowicie zapłaconych odsetek..?

Napisany przez andi1104

Tak, a kogo innego? Przecież pieniądze zawsze się przydadzą, prawda? Skoro już jest taka możliwość, to czemu z niej nie skorzystać? Po prostu warto o tym pomyśleć!

Upolitują, ponieważ umowa nie zawiera wystarczająco dużo błędów, a oni są wybredni. 60% oszczędności (kapitał początkowy + odsetki) prawdopodobnie przeznaczone są raczej na pozasądowe reprezentowanie.

W jakim banku jesteś?

Berlin jest odpowiedni. Bocian nie

Moja doradczyni finansowa z firmy Dr. Klein skontaktowała się ze mną i chciałaby spotkać się ze mną na początku 2016 roku, aby omówić nowe warunki w związku z przedłużeniem umowy.
Czy to ma sens...???

Oczywiście, kusi prowizja

Napisany przez andi1104

w jakim banku jesteś?

Nie wiem, czy mówisz o mnie, ja jestem w drużynie koszykarskiej

Napisany przez andi1104

Berlin jest poprawny. Bocian nie

Moja doradczyni finansowa z Dr. Klein skontaktowała się ze mną i chce spotkać się ze mną na początku 2016 roku, aby omówić nowe warunki w związku z przedłużeniem umowy.
Czy to w ogóle ma sens....???

Ma sens przedstawienie odpowiednich ofert finansowania dla roszczenia odszkodowawczego (pozew). Ponieważ stopy procentowe nie będą już wiecznie utrzymywać się na tym poziomie, chociaż Draghi zastanawia się ponownie nad zalewaniem rynku jeszcze większą ilością drukowanej gotówki.

Nie wiem, czy mówisz o mnie, jestem w drużynie koszykówki

....... i czy znasz porównania ze swoim bankiem?

Napisany przez andi1104

....... i czy znasz porównania z Twoim bankiem?

Tak, znam. Najpierw 2% na 10 lat bez VFE, a potem kolejne 1,7% na 10 lat bez VFE.

Ja, osobiście tak. najpierw 2% na 10 lat bez opłaty manipulacyjnej, a potem jeszcze 1,7% na 10 lat bez opłaty manipulacyjnej.

OK, zrozumiałem, chodzi Ci o zmniejszenie obciążenia odsetkami na przyszłość - myślałem, że chodzi Ci o rozwiązanie umowy !

Powodzenia !

Napisany przez 2RAM
O ile mi wiadomo, koszykarze z Frankfurtu z ich domową kancelarią prawna również lubią iść na konfrontację - dotychczas w Frankfurcie niestety często skutecznie. Jednakże ostatnio miało się to zmienić, po tym jak zaczęto tutaj uwzględniać przyjazne dla konsumentów zasady SN w zakresie przedawnienia i nadużywania prawa.

Napisany przez andi1104

OK, zrozumiałem, chodzi o zmniejszenie obciążenia odsetkami na przyszłość - myślałem, że chodzi o cofnięcie transakcji!

Powodzenia!

Chodzi o cofnięcie transakcji, już złożyłem pozew. Podane przez mnie wcześniej liczby były ofertami banku przed złożeniem pozwu.

Napisany przez andi1104

O ile mi wiadomo, koszykarze z Frankfurtu chętnie angażują swoją kancelarię domową do konfrontacji - dotąd niestety często odnosili sukcesy we Frankfurcie. Ale teraz rzekomo miało się to zmienić, po tym jak tutaj zgodzono się na konsumenckie zasady BGH dotyczące przedawnienia i nadużycia prawa.

U mnie jest to kancelaria Göhmann......

Napisany przez 2RAM
W Frankfurcie zajmuje się koszykówką dr Heinle.....

Napisany przez IG Widerruf

Odrzucą tę propozycję z wdzięczności, ponieważ WRB nie jest wystarczająco wadliwa, oni również wybierają najkorzystniejsze warunki. 60% oszczędności(VFE+oprocentowanie) raczej dotyczy pozasądowej reprezentacji.

Pierwsza część wypowiedzi nie jest całkowicie błędna... jak już mówiłem: Oczywiście procesowy finansista podejmuje tylko sprawy, które uważa za solidne. Musi to robić, w przeciwnym razie szybko zniknie z rynku. Sposób oceny poszczególnych przypadków zależy nie tylko od konkretnego WRB, ale także od innych czynników, takich jak np. jurysdykcja. Warto złożyć zapytanie. Ważne jest tylko, aby w pierwszym kroku spełnić warunki dotyczące wielkości kredytu (patrz: tutaj). Proszę więc nie oferować przypadków z kwotą kredytu poniżej 100 000 euro.

Jeśli chodzi o warunki: Opłaty sukcesowe wynoszą 30 procent w przypadku pozasądowego finansowania sporów i 40 procent w przypadku finansowania procesowego, z VAT. Procenty odnoszą się do efektywnego korzyści finansowej klienta. Jeśli więc w sądzie nastąpi odwołanie, to 60 procent, które przypisane są kredytobiorcy, mogą być znacznie bardziej opłacalne niż 100 procent, które można osiągnąć pozasądowo bez udziału finansisty procesowego, jeśli uzyskana zostanie tylko korekta odsetek.

Ja, osobiście tak. najpierw 2% na 10 lat bez VFE, a potem kolejne 1,7% na 10 lat bez VFE.

I to faktycznie działa całkiem dobrze w przypadku Diba, ale tylko przy bardzo konkretnej informacji o odstąpieniu od umowy:
Klienci ING Diba obniżają o połowę stopę procentową swojego kredytu hipotecznego.

Napisany przez MrSpeedy

Jeśli chodzi o warunki: Prowizja za sukces wynosi 30 procent w finansowaniu pozasądowym i 40 procent w finansowaniu sądowym, z VAT. Procenty te odnoszą się do faktycznie uzyskanego korzyści ekonomicznej klienta. Dlatego jeśli w sądzie dojdzie do cofnięcia transakcji, 60 procent przypadające na kredytobiorcę mogą być znacznie bardziej opłacalne niż 100 procent uzyskane poza sądem bez finansowania sądowego, jeśli tylko zostanie uzyskana korekta odsetek.

Brzmi interesująco. Czy ktoś może polecić mi prawnika z finansowaniem procesowym, który dobrze zna się na ING-DiBa?

To brzmi interesująco. Czy ktoś może polecić adwokata z finansowaniem procesowym, który doskonale zna się na ING-DiBa?

Jak już pisałem dziś rano: Znam tylko dwóch finansistów procesowych dla bieżących pożyczek - wybór nie jest zbyt duży. Obydwoje powinni dobrze znać się na Diba...

Napisany przez andi1104

W Frankfurcie zajmuje się koszykarzami Dr. Heinle.....

Jestem wylądował we Frankfurcie. 10 Kammer

Napisany przez Polli1209

To wszystko wygląda pięknie, ale moim zdaniem nie uda nam się tu dalej bez porady (własnego) radcy prawnego. Istnieje zbyt wiele istotnych paragrafów z zmianami w przeszłości, z/ bez odniesienia do brzmienia WRB, itp. Ogólnie rzecz biorąc, umowa powinna zawierać oświadczenia woli obu stron, aby stała się skuteczna (pomijając wady WRB i wynikający z nich stan zawieszenia po odwołaniu). Można dyskutować, czy podpis DG jest pismem odręcznym czy maszynowym, ale nie może go zabraknąć. Umowy bez podpisu DG moim zdaniem nigdy nie zostały zawarte.

Tak, masz pewnie rację - ale zainteresowanie tą dyskusją było dla mnie ciekawe, jak i też (ewentualne) możliwości...
Ostatecznie muszę faktycznie porozmawiać o tym z moim prawnikiem, jak on to widzi - a potem zobaczę, czy nie odwołamy również umowy.
Teraz musimy zobaczyć, jak potoczą się sprawy z koszykarzami.

Napisany przez MrSpeedy

Jak już dzisiaj rano napisałem: Z mojej wiedzy wynika, że znani są mi tylko dwaj finansujący procesy kredytowe - zatem wybór nie jest zbyt duży. Z Dibą obaj powinni się całkiem dobrze znać...

Dziękuję bardzo. Wypełniłem formularz w celu oceny.

Napisany przez 3eugh

Co tak naprawdę oznacza zdanie: Ponadto informujemy, że nie odwołali Państwo swojego oświadczenia woli dotyczące zawarcia umowy pożyczki.

Oznacza to, że piszą ten sam nonsens do wszystkich klientów, również do tych, którzy jak MrSpeedy wyraźnie wycofali swoje oświadczenie woli. Otrzymałem identyczny tekst od nich.

Napisany przez Fishtowner
Cześć wszystkim,
musicie mieć naprawdę dużo czasu, jeśli obserwuję to tutaj....
Chciałbym ponownie poznać Waszą opinię na temat tekstu napisanego w pozwie.

Kulisy: WB został uznany przeze mnie za wadliwy, natychmiast po tym
zatrudniłem prawnika, który następnie wycofał odwołanie.
(Pismo do SK przez prawnika, a następnie pozasądowa negocjacja z nimi z mojej strony)
Musiałem potem zmienić prawnika.
Napisaliście, że sądy nie uznają pozasądowych kosztów,
jeśli sam nie złożyłeś odwołania:
Więc odnośnie tekstu w pozwie:

Na skutek odwołania złożonego przez Stronę Powodową, relacja kredytowa
została zmieniona na relację zwrotną.
Pozwana znajduje się w zwłoce. Na skutek tej zwłoki, ale szczególnie też z powodu niewłaściwego pouczenia o odwołaniu,
jest zobowiązana do pokrycia kosztów nieściągalnych
zwrotnych kosztów procesowych poniesionych przez skorzystanie
z usług Kolegi Radcy Prawnego XXXXXXX, w XXXXXX
(por. Załącznik K3)
Koszty te są ustalone na podstawie przedstawionej wartości sporu.

Wartość przedmiotu sporu: 18.XXX,XX €

1,3 Opłata za czynności proceduralne zgodnie z poz. 2300 VV RVG 9XX,XX €
Ryczałt za wydatki zgodnie z poz. 7002 VV RVG 20,00 €
Kwota netto 9XX,xx €
19% podatek VAT zgodnie z poz. 7008 VV RVG 1xx,xx €
Kwota ogółem 1.xxx,xx €

Czy powinienem zlecić prawnikowi usunięcie tego punktu z pozwu,
aby nie pozostać na części kosztów? Czy dotyczy to tylko tych kosztów czy częściowo też
odnoszą się do odsetek itp.?

Miałem szczęście (pierwszy prawnik był tani!!!!)

Pozdrowienia
Fishtowner

Napisany przez 3eugh

O ile mi wiadomo, koszykarze z Frankfurtu lubią konfrontacje ze swoją domową kancelarią prawną, która jak dotąd, niestety często odnosiła sukcesy we Frankfurcie. Teraz jednak powinno się to zmienić, ponieważ zaczęli stosować przyjazne dla konsumentów zasady wyznaczone przez Bundesgerichtshof (BGH) dotyczące zasady prekluzji i nadużycia prawa.

Dlaczego BGH? Ostatni wyrok wywalczony przez kancelarię prawną Hühnlein przed LG FFM (z odwołaniem do decyzji OLG FFM) dotyczył ING-DiBa! Teraz nie mogą się oni już powoływać na zasady prekluzji ani nadużycia prawa.

Napisany przez andi1104

Pierwsza część wypowiedzi nie jest całkowicie błędna...jak już wspomniałem: Oczywiście proces finansowy przyjmuje tylko sprawy, które uważa za nienaruszalne. Ale musi to robić - w przeciwnym razie w bardzo krótkim czasie zniknie z rynku. Ocena poszczególnych spraw zależy nie tylko od konkretnej umowy kredytowej, ale także od innych czynników, takich jak miejscu rozstrzygania sporu. Warto spróbować złożyć zapytanie. Ważne jest jedynie, aby w pierwszym kroku spełnione były warunki dotyczące wielkości kredytu (patrz: tutaj). Proszę nie oferować spraw o wartości kredytu poniżej 100 000 euro.

Co do warunków: Opłaty sukcesowe wynoszą 30 procent w przypadku finansowania pozasądowego i 40 procent w przypadku finansowania procesowego, z uwzględnieniem podatku VAT. Procenty te odnoszą się do efektywnie osiągniętej korzyści ekonomicznej klienta. Jeśli więc w sądzie zostanie dokonana zwrotka, to 60 procent tego, co przypada kredytobiorcy, może być znacznie bardziej opłacalne niż 100 procent osiągnięte poza sądem, gdy osiągnięta zostanie tylko zmiana oprocentowania.

Nie mogę się z tym zgodzić.
kredyt o pozostałej wartości 200 000 euro z 5-letnim okresem kredytowania przy obecnym oprocentowaniu 5%. To daje około 36 000 euro oszczędności na opłatach za wypowiedzenie przy udanym wniosku o wycofanie się. Następnie nowa umowa z oprocentowaniem 1,5% daje zysk odsetek w wysokości 3,5% na 5 lat, co daje około 35 000 euro. Dodatkowo korzyść płynąca z korzystania z usług banku wynosi około 12 000 euro. Całkowita korzyść ekonomiczna wynosi więc 36 000 euro za opłaty za wypowiedzenie + 35 000 euro za zysk odsetek + 12 000 euro za korzyść z usług banku, co daje razem 83 000 euro. Pozostałe 200 000 euro wartości kredytu zmniejszają się o korzyść z usług banku w wysokości 12 000 euro. Zostaje więc 188 000 euro, które trzeba sfinansować na nowo. Do tego dochodzi 40% korzyści ekonomicznej, czyli 33 200 euro, które trzeba zapłacić procesowi finansowemu. Zatem są 33 200 euro na oszczędnościach lub dodawane są do 188 000 euro, czyli trzeba sfinansować 221 200 euro na nowo. Nie widzę w tym zbyt wielu korzyści?!
Jedyną korzyścią może być fakt, że w przypadku przegranej sprawy stoję w takiej samej pozycji jak wcześniej, czyli bez kosztów procesu.
Za te 33 200 euro zapłacone procesowi finansowemu można pokryć także koszty procesowe z dwóch instancji.

Napisany przez 3eugh

Pierwsza część wypowiedzi nie jest całkowicie fałszywa...jak już mówiłem: Oczywiście finansista procesowy zajmuje się tylko sprawami, które uważa za niepodważalne. Ale musi to robić - w przeciwnym razie szybko zniknie z rynku. Ocena poszczególnych przypadków zależy nie tylko od konkretnej Umowy Zwrotnego Obrotu, ale także od innych czynników, takich jak np. miejsce sądu. Warto więc spróbować wysłać zapytanie. W pierwszym kroku ważne jest jedynie, aby spełnić warunki dotyczące wysokości kredytu (patrz: tutaj). Proszę więc nie oferować spraw z kwotą kredytu poniżej 100 000 euro.

Co do warunków: Wynagrodzenie sukcesowe wynosi 30 proc. w finansowaniu pozasądowym i 40 proc. w finansowaniu procesowym, zawsze z VAT. Procenty odnoszą się do faktycznie uzyskanego korzyści ekonomicznej przez klienta. Jeśli więc w sądzie dojdzie do unieważnienia transakcji, to 60 procent, które przypada kredytobiorcy, mogą być znacznie bardziej opłacalne niż 100 procent, które uzyska się pozasądowo bez udziału finansisty procesowego, jeśli uzyska się jedynie dostosowanie oprocentowania.

To jest również możliwe bez adwokata, wymaga to jedynie trochę czasu, wysiłku i wytrwałości - patrz doświadczenie andiego, mnie i innych.

Napisany przez kreis96

Berlin jest poprawny. A bocian nie.

Moja doradczyni finansowa z firmy Dr. Klein skontaktowała się ze mną i chce spotkać się ze mną na początku 2016 roku, aby omówić nowe warunki w związku z przedłużeniem umowy.
Czy to ma w ogóle sens...???

@MrSpeedy
Ponieważ ING oferuje kredyty z możliwością zawarcia umowy nawet do 36 miesięcy z wyprzedzeniem, jest to oczywiście alternatywa, którą należy wziąć pod uwagę, w zależności od okresu trwania Waszego kredytu. Jeśli Wasz kredyt z 2009 roku ma okres spłaty 10 lat, możliwe jest to od 2016 roku. Nawet w przypadku kredytu na 15 lat, jest to możliwe w 2016 roku dzięki opcji Forward, ponieważ Wasz kredyt ma możliwość wypowiedzenia po 10 latach. Oczywiście bank nalicza niewielkie ryzyko, ale oszczędzasz sobie stresu związanego z innymi alternatywami i ryzykami.

Napisany przez MrSpeedy
Tak, umowa została ustalona na 10 lat i kończy się 04/19. Pozostaje tylko kwestia warunków przedłużenia....

Napisany przez andi1104

@MrSpeedy
ponieważ ING oferuje kredyty z góry aż do 36 miesięcy, jest to naturalnie istotna alternatywa, w zależności od tego, jaka jest długość Twojego kredytu. Jeśli Twój kredyt z 2009 roku trwa 10 lat, można to zrobić od 2016 roku. Nawet w przypadku 15-letniego kredytu można to zrobić w 2016 roku z opcją Forward, ponieważ Twój kredyt ma możliwość zerwania po 10 latach. Oczywiście bank pobiera niewielkie dodatkowe ryzyko, ale oszczędzasz sobie stresu związanego z innymi alternatywami i ryzykiem.

Tylko z haczykiem, że ING nie refinansuje WR, czyli nie udziela Ci kredytu.

Napisany przez 3eugh
Czy jesteś pewien, że to również dotyczy klienta, który już ma konto w ING-DiBa, odwołuje się i prosi o FAC? Bank ten powinien być zadowolony, że nie traci klienta na rzecz konkurencji. Jednak słyszałem również, że ING-DiBa ma problem z osobami odwołującymi, ale może to być też propaganda w celu odstraszania. Więc nie daj się zdezorientować ani nie pozwól się zbyć.

@MrSpeedy:
Jakie doświadczenia z RÄ (Rechtsschutzversicherung) z jakimi bankami można wywnioskować na podstawie listy dostępnej na test.de, a następnie warto zapytać niektóre z nich o to w sposób niezobowiązujący, nic nie szkodzi.

Napisany przez andi1104

Czy jesteś pewien, że dotyczy to także przypadku, gdy klient jest już klientem ING-DiBa, zrezygnuje z umowy, a następnie prosi o raport wywiadu? Ciężko uwierzyć, żeby nie cieszyli się z zatrzymania klienta i nie stracenia go na rzecz konkurencji. Jednakże słyszałem również od ING-DiBa, że mają problem z osobami, które rezygnują z umowy, ale może to również być propaganda w celu odstraszania. Więc nie daj się zdezorientować ani zbyć.

@MrSpeedy:
Jakie doświadczenia w zakresie rozmów z klientami mają z różnymi bankami, można wywnioskować na podstawie listy na stronie test.de i wtedy z niektórymi można niezobowiązująco porozmawiać, nie szkodzi.

Jestem całkiem pewien, że tak właśnie jest, są uparci, słyszałem to bezpośrednio od pracowników ING-DiBa. Również od pracowników Dr. Klein otrzymałem tę informację.

Napisany przez MrSpeedy
Celem powinno być jednak rozwiązanie umowy na podstawie błędnej informacji o odstąpieniu od umowy i zwrot zapłaconych odsetek. Następnie można spłacić tę kwotę i podpisać nową umowę z lepszą stopą procentową. Przecież nie jestem związany z ING-DiBa....

Napisany przez Widerruf jetzt

To, co następuje, wydaje się dosyć chaotyczne. Trafiłem na to przez komentarz na stronie test.de, że wskaźnik rentowności kapitału własnego przed opodatkowaniem to propozycja R.A. Tiffe. Tak trafiłem na powyższe informacje i mam nadzieję, że niektórzy uznają je za interesujące - nawet jeśli nie ma to nic wspólnego z rentownością kapitału własnego.

Komunikat Bundestagu Niemieckiego w sprawie prawa odstąpienia od umowy kredytu hipotecznego - Prawo i Ochrona Konsumenta/Audiencja - 14.10.2015. Większość z nas zapewne już to zna. Ale czy znacie (krytyczną) opinię R.A. Achima Tiffe na ten temat? (patrz również odnośnik na jego stronie internetowej).

Cytat z opinii R.A. Achima Tiffe :

Ani dyrektywa UE, ani istniejące umowy nie przewidują czasowego ograniczenia prawa do odstąpienia. Potrzeby regulacyjne mają jedynie instytucje kredytowe...
Powrót do tyłu w odniesieniu do dotychczasowych umów jest wątpliwy pod względem konstytucyjnym, ponieważ ingeruje w istniejące relacje umowne. Dlatego też cel zapewnienia pewności prawnej, jak to sformułowano w uchwale Bundesratu, najprawdopodobniej nie zostanie osiągnięty poprzez takie regulacje.
Zarówno z perspektywy ochrony konsumenta, jak i prawa Unii Europejskiej, utrzymanie status quo dotyczącego wysokości i sposobu obliczania rekompensat za wcześniejszą spłatę w połączeniu z zniesieniem sankcji za naruszenie obowiązku pouczenia o prawie do odstąpienia jest bardzo wątpliwe i prawdopodobnie nie przetrwa przed Trybunałem Sprawiedliwości UE.

a wcześniej na temat rekompensat za wcześniejszą spłatę:

Jeśli dotychczasowa praktyka rekompensat za wcześniejszą spłatę będzie kontynuowana w związku z implementacją dyrektywy dotyczącej umów kredytu hipotecznego mieszkaniowego dla konsumentów, grozi bankom i spółdzielcom kolejna fala procesów z powodu naruszenia prawa UE w dotychczasowej praktyce w Niemczech i znaczne ryzyko zwrotów.

Więc jeśli nasi drodzy przedstawiciele ludu rzeczywiście ulegną lobby bankowemu i wprowadzą ograniczenia, nadal należy w dalszym ciągu odstępować od umowy i iść do Trybunału Sprawiedliwości UE ;-)

Wj

Za zapłacone 33 200€ procesorowi finansowemu mogę też pokryć koszty procesowe z 2 instancji.

To może być prawda. Nasze doświadczenie jednak pokazuje, że niewielu kredytobiorców po prostu podejmuje ryzyko kosztów przekraczających 30 000 euro na pozew, nie tracąc przy tym swojego dobrego snu. Oczywiście są specjaliści, dla których to nie dotyczy. Zazwyczaj są to ci, którzy prowadzą sprawę bez adwokata...

Dla wszystkich tych, którzy mają ambicje studiowania prawa na szybko oraz/lub posiadają nerwy ze stali, finansowanie procesowe może się więc wydawać zbędne. Ale istnieje wiele kredytobiorców, którzy są bardzo zadowoleni, gdy mogą dochodzić swoich praw jako konsumenci, nie ryzykując przy tym domu i dobytku.

Konstytucjonalia Wysoki Sąd w Hamburgu z dnia 2.11.2015 r., sygn. 9 W 63 15: Wartość sporu przy zwolnieniu zastawu hipotecznego wynosi 50% wartości pożyczki.

Napisany przez 3eugh

... więc, gdy nasi drodzy przedstawiciele faktycznie ugną się przed lobby bankowym i wprowadzą ograniczenia, to i tak należy ofiarnie odwoływać się dalej i zmierzać do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej ;-)

O tak, wtedy moje schronienie będzie pełne!

Napisany przez Harley

Tak, jestem tego całkiem pewny, są uparci, to usłyszałem od pracowników bezpośrednio z firmy. Również od pracowników Dr. Klein już otrzymałem tę informację.

Ale czy jako obecny klient nie otrzymałeś oferty refinansowania / dostosowania warunków od DiBa?

Tak, jak ja to zrozumiałem, potencjalni nowi klienci, którzy zrezygnowali z innej banku, nie otrzymują refinansowania.

Chciałbym jeszcze raz zwrócić uwagę na moje wątki

viewtopic.php?p=114109

oraz moje nowe posty.

Co sądzicie o tym argumentcie?

I jeszcze jedna myśl:

Umowy z dnia 04.09.2012 nie są automatycznie nieważne z powodu nieważności zastępowanych nimi umów.

cytat z
Wyrok LG Wuppertal z dnia 28 stycznia 2015 r. – 3 O 316/14 –, juris

sąd okręgowy napisał z powodu nieważności, ponieważ wcześniej - niesłusznie - doszedł do wniosku, że oryginalne kredyty nie mogły zostać skutecznie odwołane.

Czy oznacza to, że w przypadkach, gdy stary umowa kredytowa zostanie odwołany, wszystkie umowy uzupełniające, prolongacje i umowy forward, które odnoszą się do niej,
są automatycznie nieważne z powodu nieważności zastępowanych nimi umów ??!!

ponieważ w wyniku odwołania tak jest traktowane, jakby oryginalna umowa kredytowa nie istniała, a więc nie istniałaby również prolongacja !!

Wj

Możliwy jest odwołanie umów kredytowych, nawet w przypadku finansowania uzupełniającego Prawo bankowe i rynki kapitałowe, prawo cywilne (1 ocena) Sąd Apelacyjny we Frankfurcie nad Menem potwierdził w decyzji informacyjnej z dnia 29.09.2014 r. (Az.: 9 U 35/2014), że również finansowania uzupełniające można odwołać samodzielnie. W swoim wyroku z dnia 28.05.2013 r., Az. XI ZR 6/12, Federalny Sąd Najwyższy orzekł, że prolongacje kredytów, w których kredytobiorcy nie zostaje udzielone nowe prawo do użytkowania kapitału, zasady nie mogą być samodzielnie odwołane. Sąd Apelacyjny we Frankfurcie nad Menem uważa, że decyzja BGH w tym przypadku nie ma zastosowania. Nie ma tu bowiem mowy o fałszywym finansowaniu sektorowym. Takie finansowanie występuje tylko wówczas, gdy po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania z bankiem kredytującym zostają negocjowane nowe warunki na przyszłość. Odpowiednie warunki zostały jednak dostosowane już w momencie, gdy okres wiązania oprocentowania oryginalnego kredytu był długo przed zakończeniem ważności, dokładnie dwa i pół roku przed tym terminem. Argumenty Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie nad Menem są szczególnie interesujące dla kredytobiorców, którzy zawarli swoją umowę kredytową przed 01.11.2002 r., ponieważ wtedy, zgodnie z ówczesnym prawem, nie istniało „wieczyste” prawo odwołania. W wielu przypadkach takie kredyty zostały później jednak przedłużone na nowych warunkach, często kilka lat przed faktycznym zakończeniem okresu wiązania oprocentowania za pomocą tzw. kredytów z gwarantowanym kursem wymiany. Korzystając z argumentacji Sądu Apelacyjnego we Frankfurcie nad Menem, można uzasadnić samodzielne odwołanie takich umów. Osoby do kontaktu: Adwokat dr Birte Eckardt i adwokat Dietmar Klinger Czy ktoś ma dostęp do decyzji? Sąd Apelacyjny we Frankfurcie nad Menem potwierdził w decyzji informacyjnej z dnia 29.09.2014 r. (Az.: 9 U 35/2014) wj

Napisany przez Harley

OLG Hamburg B v 2.11.2015 9 W 63 15 wartość sporna przy zwolnieniu z obciążenia hipotecznego wynosi 50 procent wartości zobowiązania kredytowego

Oznacza to, że 50% dodatkowo do wartości spornej w przypadku pozwu bez wniosku o udzielenie „LB“, czyż nie?

Napisany przez Stesra
Jeszcze jedno pytanie dotyczące wynagrodzenia finansisty procesowego. Jakie są podstawy dla 25 - 40% plus VAT, które finansista chce uzyskać?
W moim przypadku: aktualny dług = 260.000 EUR
Po rozwiązaniu umowy DKB otrzymałaby tylko 230.000 EUR zamiast tej kwoty, bez odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Czy finansista otrzyma wtedy 25 - 40% plus VAT od różnicy 30.000 EUR I od odszkodowania za wcześniejszą spłatę?
Dziękuję z góry!

Jeszcze jedno pytanie dotyczące wynagrodzenia finansującego proces. Czy te 25-40% plus VAT, które chce dostać finansujący, odnoszą się do czegoś?
W moim przypadku: aktualny dług = 260.000 EUR, po rozwiązaniu umowy DKB otrzymałaby tylko 230.000 EUR i żadnej rekompensaty za wcześniejszą spłatę.
Czy finansujący dostaje wtedy 25-40% plus VAT od różnicy 30.000 EUR I od rekompensaty za wcześniejszą spłatę?
Bardzo dziękuję z góry!

Tak, to jest poprawne.
Poniżej to nie są 25-40 procent, ale 30 procent (poza sądem) i 40 procent (w sądzie). W przypadku DKB gwarantowane jest 40 procent, ponieważ nie uzyskasz nic w ugodzie.

Napisany przez Stesra
Czy mogę również przerzucić te koszty finansowania na DKB?
  • 1
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • 161
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata