Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez NaTwoim13
Punktacja Schufa zazwyczaj nie ma wpływu na warunki.

Napisany przez BenniG
Punktacja Schufy zazwyczaj decyduje jedynie o tym, czy otrzymasz kredyt, czy nie.
Dobrze, że dbasz o swoje finanse już tak wcześnie. Dzięki temu możesz zarówno oszczędzić przez trzy lata, jak i oczyścić swoją historię kredytową, usuwając zarówno poprawne, jak i błędne wpisy.

Napisany przez Smirnoff1983

Jednak zazwyczaj wynik w SCHUFA nie ma wpływu na warunki.

Ale pośrednio tak, niektóre banki preferują bardzo wysokie wyniki w SCHUFA, co skutkuje mniejszym wyborem banków ;-) czy źle myślę!?!?!

Napisany przez NaTwoim13
Tak, mylisz się. Wybór banków pozostaje taki sam przy rozsądnym wyniku w Schufie w okolicach 95%, nawet przy nieco niższej wartości wybór jest duży. Twój osobisty podstawowy wynik nie ma znaczenia dla banków, służy jedynie jako wskaźnik ewentualnego pozytywnego głosowania kredytowego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Smirnoff, oczywiście zapytanie inkasa obniża Twój wynik w Schufa.
Jak teraz wygląda sytuacja? Z wynikiem powyżej 90% jesteś ponownie w dobrym obszarze.
Co chciałbyś teraz zrobić?

Napisany przez MarcNRW
W Deutsche Bahn złożyłem wniosek o kredyt i podczas rozmowy konsultacyjnej mogłem zobaczyć swoje informacje w Schufa. Nie było żadnych negatywnych wpisów, co było dla mnie oczywiste, i nic innego mnie nie zaskoczyło. Pracownica DB powiedziała mi jednak, że im (oraz DB) nie zależy zbytnio na wyniku (którego mi zresztą nie powiedziała), ale sprawdza Schufę, aby zobaczyć ilość bieżących zobowiązań, ponieważ DB ma określony limit przy przyznawaniu kredytów. Ważne są dla niej informacje dotyczące zarobków - czyli czy można spłacić. kredyt ostatecznie jednak nie został udzielony, ponieważ inna firma zaoferowała mi lepsze warunki. DB chciała jeszcze pójść za nimi, ale niestety trochę za późno. Ogólnie rzecz biorąc, muszę powiedzieć, że dużo refinansowałem w swoim życiu do tej pory, miałem wiele kart kredytowych, ale nigdy nie miałem większych problemów z uzyskaniem (rzetelnego) kredytu. Dlatego dziwi mnie, że czytam tutaj, że niektórzy mają bardzo wysokie dochody netto, ale z powodu działań w Schufie (przeprowadzki, otwarcie/zamknięcie konta osobistego/kart kredytowych) otrzymują negatywne odpowiedzi na kredyt. Czy Schufa ma w ogóle sens? Pracownica z DB nie była zresztą pierwszą osobą, która powiedziała mi podczas wniosku kredytowego, że temat Schufy jest zbyt wyolbrzymiany. Niekorzystne wpisy nie są dobre powiedziała (i nie mówiła w ten sposób o negatywnych wnioskach kredytowych). Ale to tyle.

Napisany przez ElephantMan
Kiedy nastąpiło to zapytanie w DB? Mam wrażenie, że często doradcy mają stosunkowo niewielką swobodę działania. Przynajmniej w Commerzbanku często zdarzało się, że doradca praktycznie mógł tylko powiedzieć komputer mówi nie, jeśli chodzi o ewentualne finansowania...

Napisany przez FloHH
W Deutsche Bank online i w oddziałach konsumenckich kredytów limit wynosi 75 000,- . To dotyczy ogólnej kwoty wszystkich istniejących pożyczek.

Napisany przez MarcNRW
To było jeszcze niedawno. Nie wiem dokładnie, jak DB to robi, i jest mi to raczej obojętne. To, co mnie tam tylko zirytowało, to fakt, że wydawało się, że nie byli zbyt zainteresowani mną jako klientem. Najpierw dostałem od nich ofertę dotyczącą spłaty kredytu. Poinformowałem o tym instytut, który miał zostać spłacony, a ten od razu zaproponował mi o wiele lepszą ofertę. A DB potrzebowało ponad 48 godzin, aby powiedzieć mi, czy zgodzą się na te warunki, czy nie. Ostatecznie zgodzili się... ale za późno - wtedy już dałem zielone światło innemu instytutowi. DB wydaje mi się być w wielu kwestiach nieco ociężała.

Napisany przez database
ElephantMan pisze: Kiedy nastąpiło to zapytanie w DB? Mam wrażenie, że doradcy mają często niewiele swobody działania. Przynajmniej w Commerzbanku często tak było, że doradca w zasadzie mógł tylko powiedzieć komputer mówi, że nie w przypadku ewentualnych finansowa...
Widziałem to na żywo w DB - ta pani początkowo nie mogła mi nic pokazać, ale ostatecznie zrobiła to. Komputer jasno określa, co jest możliwe, a co nie. Istnieją przyciski umożliwiające obejście tej zalecenia - ale na żądanie nikt na nie nie naciska. Wpływy z wynagrodzenia są wszystkie wyświetlane, a związany z nimi limit kredytowy. Analizowane są twarde negatywne informacje w bazie BIK, ale nie jest pokazywane, O CO dokładnie chodziło - tylko że coś nie gra. Jednak DB jako kredytodawca jest raczej mało interesujący.

Napisany przez Jean1991
Cześć, chciałbym opisać moją sytuację. Kiedy w zeszłym roku po raz pierwszy uzyskałem informację z Schufy, mój podstawowy wynik wynosił 98,75%. W zeszłym roku wprowadziłem się z moją dziewczyną i wziąłem pożyczkę w wysokości 8 000 euro dnia 30.02.2018. Niestety, byłem zmuszony wziąć nową pożyczkę 30.06.2018. Spłaciłem całkowicie poprzedni kredyt i teraz mam kredyt w wysokości 21 000 euro. Aktualny wynik podstawowy wynosi teraz 99,15%, mimo licznych wniosków o warunki kredytu (stan na 02.07.2018), co oznacza, że wnioski o warunki kredytu nie wpłyną na wynik. Niestety nie mogę powiedzieć, jak wpłynęło refinansowanie na mój wynik, ponieważ kredyt został uznany jako spłacony dopiero 18.07.2018. Jak zmienił się wynik po spłacie kredytu, dowiem się dopiero 01.10.2018. Teraz do mojego właściwego pytania. Aktualny kredyt byłby regularnie spłacany do 31.03.2020. Jednak mam możliwość spłacenia tego kredytu jeszcze w tym roku. Czy to ma sens? Z jednej strony może to pogorszyć mój wynik, z drugiej strony kredyt w takim przypadku zostałby uwzględniony jedynie do 31.12.2021 zamiast 31.12.2023 w mojej informacji z Schufy. Osobiście skłaniam się ku szybkiej spłacie kredytu, ponieważ planuję inwestycję w nieruchomość za około 4-5 lat. Jakie jest wasze zdanie? Chciałbym również wiedzieć, jak duża może być różnica między wynikiem branżowym a podstawowym? Dotychczas mój wynik podstawowy był bardzo dobry i nawet wzrósł. Czy mimo to mogę mieć bardzo słaby wynik branżowy? Pozdrowienia, Jean

Napisany przez BenniG
Cześć Jean, z mojego wieloletniego doświadczenia z Schufa wynika, że różnica wynosi około 4% w stosunku do punktacji bazowej (patrz również wpis #795) 02.01.2018 Punktacja bazowa 96,74% – wszystkie bieżące prawdopodobieństwa powyżej 96,5%, z wyjątkiem banków genossenschaft 1.0 93,75/2.0 95,78%, małych przedsiębiorców 1.0 95,21/2.0 95,54%, kredytów hipotecznych 2.0 92,82% oraz handlu wysyłkowego 1.0 95,20% Radziłbym Ci teraz poczekać, co się stało z Twoją punktacją 1 października. Jeśli w ciągu 4 miesięcy potrzebujesz 2 kredytów, sytuacja może nie wyglądać zbyt dobrze. Jeśli ponadto spłacisz 2 kredyty wcześniej, prawdopodobnie sytuacja się nie poprawi. Moim zdaniem Twój wynik w Schufa będzie lepszy w 2022 roku (np. 96%), jeśli kredyt w wysokości 21.000 € zostanie spłacony w ciągu 21 miesięcy, niż gdyby nie było żadnego wpisu i wynik byłby niższy (np. 95%).

Napisany przez Jean1991
Cześć BenniG, dzięki za szybką odpowiedź! Wczoraj zamówiłem raport w Schufa, aby poznać moje aktualne wyniki branżowe. Na tej podstawie będę mógł oszacować, gdzie znajdzie się mój wynik podstawowy w dniu 01.10. Jak tylko otrzymam dokument, podzielę się wynikami z tobą. Czy myślisz, że wynik szybko wzrośnie po usunięciu kredytów z Schufa? W ciągu najbliższych 3 lat spróbuję pozostać całkowicie bierny! To z oboma kredytami był po prostu mój ogromny błąd, którego skutków po prostu nie przewidziałem... Chcę teraz wyciągnąć z tej sytuacji jak najwięcej. P.S. Zapytałem również mojego banku o wcześniejszą spłatę kredytu i wynik kredytowy, otrzymałem następującą odpowiedź: Spłata kredytu nie powinna wpłynąć negatywnie na Twój wynik w Schufa. Pozdrowienia Jean

Napisany przez hanes
Nowa obliczona wartość: 98,15%

Napisany przez FrauSchmidt80
Aktualizacja wyniku 07.10.2018

Wynik: 01.07.2015 (95,60%) a następnie przez 12 miesięcy nie sprawdzałem mojego wyniku
W ciągu 12 miesięcy:

- Przeprowadziłem się 2 razy
- Otworzyłem drugie konto osobiste
- Zapytałem o różne warunki kredytowe

Po 12 miesiącach ponownie sprawdziłem swój wynik i byłem zszokowany...

Wynik: 01.07.2016 = 83,09% (- 12,51%)

- Pozostałem bezczynny w kwartale. W tym kwartale również wyleciały moje warunki kredytowe

Wynik: 01.10.2016 = 86,40% (+ 3,31%)

- Pozostałem bezczynny w kwartale

Wynik: 01.01.2017 = 91,09% (+ 4,69%)

Wynik: 01.04.2017 = 94,36% (+ 3,27%)

Wynik: 01.07.2017 = 95,80% (+1,44%)

Wynik: 01.10.2017 = 96,52% (+0,72%)

- Pozostałem bezczynny w kwartale. Po 3 latach kredyt konsumpcyjny został usunięty jako martwy dług

Wynik: 01.01.2018 = 96,88% (+0,36%)

Wynik: 01.04.2018 = 97,06% (+0,18%)

Wynik: 01.07.2018 = 97,15% (+0,09%)

- Przeprowadzka

Wynik: 01.10.2018 = 97,19% (+0,04%) Byłem ciekawy, jak rozwija się mój wynik po przeprowadzce. I oto, zamiast spadać, wynik wzrósł tylko o 0,04%.

Napisany przez MarcNRW
Cześć. Mam teraz dostęp do mojego profilu w meineschufa-online.

Dwa rzeczy mi tutaj rzucają się w oczy:

- Miałem kredyt samochodowy w Volkswagen Bank, który zakończył się w czerwcu 2017 roku, czyli został uregulowany. Jednak w mojej historii w Schufa nie ma informacji o uregulowaniu tego kredytu?

- Od sierpnia 2018 roku mam prywatny kredyt w DSL Bank. Jednak w Schufa jest on zgłoszony jako Klienci indywidualni Postbank?

Pozdrowienia

Marc

Napisany przez NaTwoim13
DSL Bank jest filią Postbanku.

pożyczka nie musi być koniecznie zgłaszana, Volkswagen Bank faktycznie tego nie robi.

Napisany przez MarcNRW
Dziękuję za szybką odpowiedź. Więc wszystko jest w porządku.

Wynik oceny kredytowej Schufa mimo następujących działań w ostatnim kwartale:

- przekształcenie 2 kredytów urzędniczych w jedną pożyczkę prywatną
- otwarcie konta osobistego w Deutsche Bank
- otwarcie konta osobistego w N26
- zakończenie konta, karty kredytowej i karty oszczędnościowej w Postbank
- złożenie wniosku i zatwierdzenie karty kredytowej w Barclaycard

wynosi 96,74%.

Czy to jeszcze w miarę w porządku?

Napisany przez NaTwoim13
To jest w porządku i dość wysokie jak na rodzaj aktywności.

Napisany przez MrsSasch
Cześć drodzy użytkownicy forum,

Ostatnio zaczęłam się interesować moją historią kredytową w Schufa, ponieważ mój mąż i ja planujemy budowę domu.

Trochę się przestraszyłam, gdy zobaczyłam swój wynik: 93,03. Nawet po usunięciu starego adresu oraz Zapytania o kredyt wzrósł on tylko do 93,11.

Zauważyłam, że po przeniesieniu się na konto męża, moje własne konto nie jest już widoczne. Czy może to mieć negatywny wpływ? Według branżowego scoringu w bankach mam tylko literę G, pomimo że nigdy nie miałam żadnych zaległości, nawet jednego wezwania do zapłaty.

Aktualnie moja historia w Schufa wygląda następująco:
- 3 adresy (ostatnia przeprowadzka w 01/18, i zdaje się to wpływać). Adres w Kolonii, który nie był najlepszą okolicą w 2015 roku, chociaż moja ulica mieściła się w normalnej dzielnicy mieszkalnej.

- Brak konta osobistego, ale posiadam kartę kredytową (zarówno ja, jak i mój mąż mamy po jednej do zakupów zagranicznych lub wakacji, czyli raczej sporadycznie).

- kredyt na samochód z 2015 roku, który będzie spłacany do 03/2020.

- kredyt w Santander z 08/16, już spłacony, ale nie oznaczony jako spłacony... nawet po zapytaniach. To był pierwszy i ostatni kredyt na 0%, jaki wzięłam!

- Zapytania od handlu, zapytania o wiek oraz oceny bonitacyjne. Czy to ma jakieś znaczenie?

W tym kwartale dołączyło zapytanie od Rakuten, które jeszcze ustalam z Schufa, czy jest zgodne. Zamówiłam jako gość i zapłaciłam przez PayPal - kwota 19 euro. Gdyby nie planowana finansowanie nieruchomości, było by mi to obojętne.

Ponownie do mojego pytania:
Czy powinnam dodać moje konto? Czy to wpłynie pozytywnie na moją historię kredytową? Mam wspólne konto z mężem, dlatego skasowałam swoje konto w 2016 roku... Podejrzewam, że to powoduje literę G w moim scoringu. Wygląda to tak: Brak konta -> Brak dochodu -> ale jest karta kredytowa i bieżący kredyt.

Według naszego banku nie powinniśmy się martwić o finansowanie nieruchomości, nasza historia w Schufa jest dobra. U mnie jednak nie wygląda to najlepiej.

Jakie jest wasze zdanie? Jak zapytanie od handlu może wpłynąć na wynik, jeśli pozostanie w historii? Z tego samego czasu wychodzi zapytanie od Otto do 30.12. Czyli praktycznie 1:1 - wymiana.

Lepiej pozostać biernym do 1.1 czy jednak dodać konto? W grudniu podpiszemy umowę kredytową, albo w styczniu, w zależności czy gmina od razu zareaguje na zdobycie działki na początku grudnia czy nie.

Napisany przez 2titan1981
Niezależnie od wyniku w Biurze Informacji Gospodarczej, powinniście zadbać o klarowne finanse, czyli każdy z Was powinien posiadać przynajmniej jedno darmowe konto osobiste, na które wpływają odpowiednie wynagrodzenia. Dlaczego? W przypadku rozstania, macie największe problemy, a jeśli dojdzie do wojny rozwodowej, jak w 99% wszystkich rozwodów, sytuacja stanie się jeszcze bardziej brzydka... nawet jeśli teraz może to nieco zaszkodzić Waszej reputacji w Biurze Informacji Gospodarczej, w dłuższej perspektywie i w najgorszym przypadku Wasza sytuacja finansowa będzie lepsza.

Na wspólne konto wpłacacie oboje pieniądze potrzebne na zakupy (jedzenie, ubrania itp.). Składki na ubezpieczenia proponuję płacić z osobnych kont bankowych i pobierać je stamtąd. Dzięki temu można wszystko przestawić na roczną płatność składek ubezpieczeniowych, a nadal miesięcznie wpłacać na konto ubezpieczeniowe. Zazwyczaj ubezpieczenia są tańsze w przypadku rocznej płatności, macie równomierny miesięczny obciążenie i jesteście bardziej elastyczni, nie zapomnicie więc o nadchodzącym obciążeniu. To, co zostaje Wam na koncie wynagrodzenia, powinniście oszczędzać.

Dzięki temu jesteście znacznie bardziej elastyczni i łatwiej jest wszystko dostosować. Wystarczy tylko raz stworzyć plan finansowy, a następnie raz w roku wprowadzić jakieś zmiany, które mogą zostać odnotowane w Biurze Informacji Gospodarczej. Wtedy spadek wyniku nie będzie tak znaczący. Im mniej aktywności w Biurze Informacji Gospodarczej, tym lepiej dla Waszego wyniku.

Napisany przez MrsSasch
To jednak nie była moje pytanie.

Świadomie zdecydowaliśmy się na wspólne konto, inaczej zatrzymałbym moje. Również różnica między roczną a miesięczną płatnością naszych ubezpieczeń jest tak niewielka, że świadomie wybraliśmy płatność miesięczną.

Nasza sytuacja finansowa jest jasna i uporządkowana.

Chodzi mi tylko o to, czy powinienem zgłosić to konto do Biura Informacji Kredytowej jako konto WSPÓLNE. Chciałbym również usłyszeć doświadczenia związane z wnioskami handlowymi.

Zasada ogólna jest taka, że nie powinno się rejestrować niczego w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa), czego banki nie zgłaszają.
Zapytanie handlowe sprawdza, czy jesteś płynny finansowo, najprawdopodobniej dotyczy to zakupu na fakturę. To nie powinno mieć żadnego wpływu, chyba że nie zapłacisz rachunku.

Napisany przez MrsSasch
Okej, myślałem po prostu, że rachunek bieżący mógłby być wtedy ewentualnie dodatni? Takie coś jak: lepiej mieć konto niż w ogóle nie mieć

Pozytywne jest brak aktywności, pozytywne jest poprawne spłacenie kredytu zgodnie z warunkami umowy, pozytywnie są także udzielone limity kart kredytowych przez banki lub ujęte jako kwota przekroczenia debetu w wyższych przedziałach. Dokładnie nie da się w pełni przejrzeć, jak Schufa dokładnie ocenia poszczególne zapisy. Dlatego mniej informacji dla Schufa jest lepsze. Chyba że w raporcie jest błąd, który musi zostać poprawiony....

Napisany przez MrsSasch
Generalnie to prawie błąd, że mam konto razem z moim mężem, a nie jest ono wpisane na moje potrzeby. Jest to konto z debetem w wysokości 2500 euro. Praktycznie go nie używamy, moglibyśmy dostać więcej, ale nie zależy nam na tym. Dlatego zastanawiam się, czy powinnam to zgłosić, ponieważ konto z debetem powinno wpłynąć pozytywnie. Podkreślam, powinno.

Napisany przez kreien
Hej,

mogę tylko zgadywać, ale usunięcie wcześniejszych adresów z danych w Schufa miało największy pozytywny wpływ na moją podstawową ocenę. Od tego czasu zwracam uwagę, aby była tam tylko maksymalnie jedna poprzednia adres. Wiele poprzednich adresów wskazuje dla Schufy na niestabilny styl życia i obniża wynik w Schufie.

Ramka dla przyznanego limitu debetowego wynosi zazwyczaj dwa do trzech pensji miesięcznych. W przypadku limitu 2,500 € lub nawet 0 € debetu, wygląda na niski poziom dochodów domowych.

Oczywiście, Schufa nie zna sytuacji dochodowej i może korzystać tylko z oszacowań statystycznych na podstawie grup porównawczych. Schufa stosuje geoscoring tylko wyjątkowo. Więc pasujesz do następującej grupy porównawczej: Schufa widzi brak konta osobistego, ale kartę kredytową, brak debetu, bieżące kredyty i różne poprzednie adresy. Mimo to, podstawowy wynik w Schufie powyżej 93% jest nadal całkiem niezły, prawda?

Propozycja 1: Skonsekwentowane usunięcie wszystkich poprzednich adresów z danych w Schufa, pozostawiając tylko jeden. Być może będziesz musiał skorzystać z pomocy Schufa-Ombudsmana, jeśli ta prośba zostanie początkowo odrzucona.

Propozycja 2: Zaznaczenie spłaty zobowiązania kredytowego w Santander-Bank jako uregulowanej należności. Musisz skontaktować się z Santanderem, a bank musi uregulować tę kwestię z Schufą jako partnerem umownym.

Propozycja 3: Otwórz konto osobiste, pozwalając na limit debetowy w wysokości dwóch do trzech pensji.

Propozycja 4: Sprawdź, ile umów na telefony komórkowe jest wpisanych. Czy w danych samokontroli Schufa nadal są martwe umowy u operatorów telekomunikacyjnych?

Propozycja 5: Regularne monitorowanie wyniku w Schufa za pośrednictwem meineschufa.de (niestety, usługa ta jest płatnym abonamentem).

Propozycja 6: Cierpliwość, pozostawienie bezczynności. Podstawowy wynik w Schufie jest obliczany kwartalnie i będzie się odzyskiwać tylko od kwartału do kwartału, więc nie oczekuj cudów w krótkim terminie.

Ja zacząłbym się martwić dopiero przy 8x%, a 93% nie jest tak źle, prawda?

Powodzenia i miłego weekendu.

Wielkim problemem jest to, że w przypadku bezpłatnego sprawdzenia nie można już zobaczyć branżowej oceny. Tylko wtedy, gdy zawarło się na przykład umowę na telefon komórkowy, można zobaczyć udostępnioną ocenę (stan na czerwiec 2018)

Do maja 2018 było to jeszcze bardziej przyjemne. Wtedy można było lepiej porównywać i sprawdzać, gdzie stoi się z jaką oceną dla danego dostawcy.

Czy ktoś ma aktualne sprawdzenie i może odpowiedzieć, czy coś się tam zmieniło?!? Czyli kopię danych zgodnie z art. 15 RODO

Napisany przez MrsSasch
1) po prostu nie jestem zwolennikiem tak wysokich limitów kredytowych, więc tylko 2500.
w stosunku do naszego dochodu gospodarstwa domowego w wysokości 4000-4500 euro, można by było uzyskać znacznie więcej.

2) stara adres został usunięty, pozostałe dwa są z lat 2015 i 2016, czyli jeszcze nie wystarczająco stare, a z 2015 roku jest zgłoszony przez bank finansujący samochód. Usunięcie starego adresu spowodowało jedynie wzrost z 93,03 na 93,11.

3) Santander nie oznacza niczego jako uregulowane - o co już prosiłem. Zatem zostanie usunięty dopiero w 08/19.

4) tylko jedna umowa na telefon komórkowy

5) mam już subskrypcję.

6) Niestety doszło również zapytanie od Rakuten, które nie zostanie usunięte przez Schufa, więc pozostaje poczekać, co się teraz stanie w 01/19.

Napisany przez Nirijaru
Dobry wieczór,

Nie otrzymałem jeszcze swojego raportu kredytowego Schufa. Mam jednak następujące pytania:

1. Miałem przez 2 lata konto w Postbanku, którego nigdy nie używałem i nie płaciłem opłat za prowadzenie. W marcu tego roku dostałem pismo od firmy windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty, któremu natychmiast ustosunkowałem się, jednocześnie moje konto w Postbanku zostało zamknięte.

Czy ten przypadek jest uwzględniony w raporcie Schufa? Przeczytałem w internecie, że dopiero od drugiego wezwania od firmy windykacyjnej może to być widoczne w Schufa.

2. Jak istotny jest wynik w kontekście przeprowadzki? (szczególnie jeśli chodzi o wynajem) Trochę się martwię, że jeśli będę musiał się przeprowadzać, to z powodu wyniku w Schufa poniżej 98% nie dostanę mieszkania.

3. W tym roku otrzymałem kredyt w Cashpresso i skorzystałem z niego, niedługo wyeliminuję limit kredytowy. Około 2 tygodnie temu mój limit kredytowy został podwojony, z 1500€ na 3000€.

Czy ma to pozytywny wpływ na moją Schufę?

Czy powinienem jak najszybciej zerwać umowę kredytową? Czy na pewno będzie to miało korzystny wpływ?

4. Wziąłem mały kredyt z finansowaniem 0% i mógłbym go spłacić szybciej, niż przewiduje umowa. Czy to będzie miało negatywny wpływ? Czy lepiej kontynuować spłatę do końca umowy?

Dziękuję za odpowiedzi

Gdy tylko otrzymam moje informacje kredytowe Schufa, oczywiście je tutaj zamieszczę.

1. Miałem konto w Postbanku przez 2 lata, którego nigdy nie używałem i nie płaciłem opłat za prowadzenie konta. W marcu tego roku dostałem pismo od agencji windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty, któremu od razu poszedłem na polecenie, jednocześnie moje konto w Postbanku zostało zamknięte.

Czy ten incydent znajduje się w rejestrze Schufa? Przeczytałem online, że dopiero od drugiego wezwania agencji windykacyjnej może to być widoczne w Schufa.

Musiałem niestety doświadczyć tego, że nawet zapytania od firm windykacyjnych mają SILNIE negatywny wpływ na wynik kredytowy.
U mnie został niesłusznie wystartowany zapytanie w Schufa. To zapytanie było nawet nielegalne, ponieważ nie było żadnego roszczenia wobec mnie.

Firma windykacyjna pozyskała moje dane, ponieważ w 2013 roku duża firma energetyczna zbankrutowała i początkowo istniało roszczenie względem mnie. Jednak w końcowym rozliczeniu wystąpił błąd, a z roszczenia stało się zwrot pieniędzy. Zostało to również potwierdzone pisemnie przez zarządcę upadłości w latach 2014/15.

W 2017 roku firma windykacyjna złożyła zapytanie w Schufa.
Wtedy mój wynik spadł z 92% na nieco ponad 60%.

Firma windykacyjna najpierw wymyśliła sobie wymówki i była nieprzyjazna podczas rozmowy telefonicznej. Podano mi ustawy, dlaczego firma może przeprowadzić weryfikację danych. Musiałem wytłumaczyć, że proces ten działa tylko w przypadku istnienia roszczenia. Gdy poinformowałem, że zapytanie nie mogło się odbyć i że złożę skargę na policję, osoba przy telefonie nagle stała się miła i uprzejma, a firma tego samego dnia poinformowała Schufę, że zapytanie było nieprawidłowe. Powody tego i tak dalej nie zostały mi ujawnione przez infolinię, a wszystko zostało zrzucane na błąd systemu.

Po tym, jak dodatkowo udowodniłem Schufie (kopia faktury / zwrot pieniędzy), że zapytanie było nieuzasadnione i firma windykacyjna nawet nie powinna było tego zapytania zgłaszać, zapytanie zostało natychmiast usunięte, a mój wynik powrócił od razu na poziom 92%.

Do dziś nie wiem, czy to Schufa czy firma windykacyjna była szybsza w usuwaniu.

Widać z tego, co potrafi wywołać tylko jedno zapytanie w celu weryfikacji danych. Z 92% na nieco ponad 60%. I nie mówię tu nawet o wpisie.

Napisany przez dishez
Cześć wszystkim,

mam dwie pytania:

1. W czerwcu 2016 roku przeprowadziłem się z Lipska do Monachium, a potem w listopadzie 2016 roku przeprowadziłem się jeszcze raz w obrębie Monachium. Jak mogę usunąć stare adresy zamieszkania z SCHUFA? Czy jest to już możliwe, czy są jakieś określone terminy?

2. Jaką pakiet na meineschufa.de powinienem zamówić, aby permanentnie monitorować swoją bazową punktację w SCHUFA?

Bardzo dziękuję!

Napisany przez Flolito
dishez pisze: Witajcie, Mam dwie pytania: 1. W czerwcu 2016 roku przeprowadziłem się z Lipska do Monachium, a następnie w listopadzie 2016 roku przeprowadziłem się jeszcze raz w obrębie Monachium. Jak mogę usunąć stare miejsca zamieszkania ze SCHUFA? Czy w ogóle jest to możliwe już teraz, czy istnieją jakieś określone terminy? 2. Jaki pakiet na meineschufa.de powinienem zamówić, aby móc regularnie monitorować swój Schufa Basisscore? Bardzo dziękuję!
w odpowiedzi na pytanie 2.) Wystarczy wykupienie najtańszego abonamentu w cenie 3,95€. Należy jednak pamiętać, że wynik Schufa aktualizuje się tylko co 3 miesiące. Tylko dodatkowe zapytania (np. od banku lub operatora telefonii komórkowej) są natychmiast wyświetlane. Ze względu na RODO możesz jednak po prostu zamówić nowe sprawozdanie danych co kwartał i zaoszczędzić około 50€ rocznie. Nie wiem jednak, czy Schufa może wliczyć częste zapytania o sprawozdanie danych do swoich obliczeń

Napisany przez Malapascua
Flolito pisze: dotyczy 2.) Wystarczy wykupić najtańszą subskrypcję za cenę 3,95€. Pamiętaj jednak, że wynik w Schufa Score aktualizuje się tylko co 3 miesiące. Tylko dodatkowe zapytania (np. od banku lub operatora telefonii komórkowej) są natychmiast wyświetlane. Ze względu na nowe rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (DSGVO) możesz także po prostu zamawiać nowe raporty kwartalne i oszczędzać tym samym około 50€ rocznie. Nie jestem jednak pewien, czy Schufa może uwzględnić częste zapytania o raport danych w swoich obliczeniach
Raz na kwartał? Nie byłoby złe, myślałem, że można to zrobić tylko raz w roku...

Napisany przez Freeliner
Pakiet Schufa Plus oferuje regularne korzystanie za darmo przez 3 miesiące i można je regularnie powtarzać. Zobacz na przykład na mydealz

Napisany przez Jan123
Cześć wszystkim, jestem obecnie trochę zszokowany, ponieważ musiałem zauważyć, że mój podstawowy wynik w Schufa wynosi zaledwie 81,50%, dlatego nawet nie mogę już dostać umowy na telefon komórkowy bez dodatkowych zabezpieczeń. Nie mam żadnych negatywnych wpisów. W mojej informacji są: 3 konta osobiste (1 z nich dotyczy świadczeń VL), 1 karta kredytowa (limit 500€), 2 kolejne umowy Leasingu, które wygasły w 2018 r., 2 kredyty ratalne z pierwotnymi kwotami kredytu wynoszącymi 10.000€ i 17.500€. różne zapytania dotyczące warunków kredytowych bez wpływu na wynik Wszystko było i zawsze jest opłacane terminowo. Wiosną 2018 roku w ramach naszego projektu budowy domu zaciągnęliśmy łącznie 4 pożyczki. 4x od Sparkasse, 1x od IFB-HH KFW Darlehen. Łączna kwota pożyczki wynosi 502.000€, w tym 100.000€ w KFW. IFB-HH wpisał kredyt KFW do Schufy jako zabezpieczony hipoteką kredyt, jednak bez podania kwoty i okresu. Sparkasse wpisał tylko następujące: Zapytanie o warunki kredytu hipotecznego. Jednak nie ma potwierdzenia udzielenia finansowania. Moje pytanie brzmi: Czy Sparkasse musi zgłosić udzielone pożyczki do Schufy? Przypuszczam, że udzielony kredyt w kwocie ponad pół miliona euro miałby pozytywny wpływ na wynik, ponieważ Schufa może w ten sposób w przybliżeniu ocenić, jakie dochody lub aktywa posiadam? Sparkasse mówi, że nie raportuje kredytów hipotecznych do Schufy. Natomiast Schufa twierdzi, że Sparkasse nie potwierdza umów. W swojej standardowej odpowiedzi Schufa dodaje, że moje regularnie spłacane kredyty/umowy Leasingowe miałyby nawet bardzo pozytywny wpływ na wynik. Jednak naprawdę nie czuję tego wcale... Serdeczne dzięki!

Napisany przez brainy
Nieaktywność i brak przemieszczania się mają pozytywny wpływ. Wszelka aktywność pogarsza wynik.

Cześć Jan123 Moim zdaniem ewentualne zgłoszenie Sparkasse o kredyt w wysokości 500.000 EUR nie wpłynie pozytywnie na Twój wynik punktowy, jak gdyby nie było takiego zgłoszenia. Może nawet być wręcz przeciwnie.

Napisany przez Jan123
No cóż, musi być możliwe coś innego niż czekanie. Chętnie dowiedziałbym się od Schufy, co konkretnie w moim przypadku skutkuje niską oceną, jednak do tej pory ta instytucja zachowuje się bardzo skrycie. Czy wysoki debet może podwyższyć wynik punktowy? Tak, być może mogę go zdobyć przez moją macierzystą bankowość.

Napisany przez BenniG
Jeśli teraz zwiększysz swoją debetową, Schufa uzna, że ponownie potrzebujesz pieniędzy, co spowoduje dalszy spadek twojej punktacji. Albo osoby z kredytem powyżej 500 000 € i wysokim limitem debetowym często nie spłacają swoich zobowiązań, co także odbije się negatywnie na tobie. Posłuchaj rady brainys. Nic nie rób!

Napisany przez brainy
Jeśli regularnie zawiera się kredyty ratalne i umowy Leasingu, nie należy dziwić się wynikowi 8%. Zastanów się, kto jest w lepszej sytuacji - ten, kto potrzebuje kredytu w wysokości 500 000 EUR, czy ten, kto go nie potrzebuje? Mogę sobie wyobrazić, że jeśli zgłoszony zostanie kredyt w wysokości 500 000 EUR, to wynik jeszcze bardziej spadnie, bo po co dłużnikowi, który jest rzetelny na 500 000 EUR, potrzebne są małe kredyty w wysokości 10 i 17 tys. EUR oraz umowy Leasingowe? Finansowanie bieżącej konsumpcji samochodów poprzez kredyty ratalne niszczy wynik kredytowy.

Napisany przez Nirijaru
Nirijaru pisze: Dzień dobry, Nie otrzymałem jeszcze mojego raportu z Schufa. Mam jednak jeszcze jedno pytanie: 1. Miałem konto w Postbanku przez 2 lata, którego nigdy nie używałem i nie opłaciłem opłat za prowadzenie konta. W marcu tego roku dostałem pismo od agencji windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty, któremu natychmiast poszedłem na rękę, jednocześnie moje konto w Postbanku zostało zlikwidowane. Czy ten przypadek jest zgłoszony do Schufa? Przeczytałem online, że może się tam pojawić dopiero po drugim wezwaniu agencji windykacyjnej.
Zacytuję samego siebie, aby opowiedzieć następującą historię. Teraz mam dostęp online do Schufa i moja podstawowa ocena wynosi 96,54%, a nic nie ma o zlikwidowanym koncie w Schufa. Może Postbank im nie zgłosił, bo poszedłem na rękę z płatnością? Kto wie. Mogę tylko polecić każdemu, aby samemu się z tym zapoznał, zastanawiałem się tak wiele, ale ostatecznie było to zbędne

Napisany przez Hauskauf2019
Cześć wszystkim, po przeczytaniu przez kilka tygodni krok po kroku 43 stron tego wątku, zarejestrowałem się, aby podzielić się swoim doświadczeniem dotyczącym wyniku w Schufa i zadać pytanie. Tutaj można było wielokrotnie przeczytać wpisy dotyczące kuriozalnych zmian w wyniku itp. Nasza sytuacja jest taka, że wkrótce spodziewamy się naszego pierwszego dziecka i planujemy kupno domu. Po przeanalizowaniu dwóch przykładowych scenariuszy finansowania dwóch wchodzących w grę nieruchomości oraz naszych dochodów i stosunków majątkowych przez lokalną kasę oszczędności, która była naszym pierwszym punktem kontaktu, otrzymaliśmy zielone światło. Kasa oszczędności korzystała z procedury zielonego światła. Ponadto skorzystaliśmy z usług pośrednika finansowego, który porównał wiele banków, a w przeglądzie również wiele innych banków dało nam zielone światło zgodnie z tą samą procedurą sygnalizacji świetlnej. Ponieważ inni zainteresowani już wcześniej zainteresowali się ww. nieruchomościami, jak dotąd nic konkretnego się nie wydarzyło. Jednak nadal oglądamy i poszukujemy domu. Moim strachem jest to, że nie przeprowadzono dotąd sprawdzenia w Schufie. W zasadzie nie martwiłbym się, ponieważ ani mój partner, ani ja nie mieliśmy ani nie mamy negatywnych wpisów. Jednak w ciągu ostatnich lat, ze względu na kształcenie, zmianę pracy, rozstanie, kilkakrotnie przeprowadzałem się, co czasami powodowało spadek mojego wyniku nawet do 94%. Co nie jest zbyt optymistyczne. W zeszłym roku wynik wzrósł do 95% i 96%, a po usunięciu starego adresu zamieszkania w styczniu sięgnął 97,1% (wynik podstawowy). Myślałem wtedy: ok! Przynajmniej znowu mam 97%. ALE przeczytałem również, że w przypadku finansowania nieruchomości dużo ważniejszy jest wynik branżowy. Dlatego niedawno złożyłem pierwsze wniosek o coroczne sprawdzenie informacji o sobie i z niecierpliwością czekałem na wyniki branżowe. Wszystko, co otrzymałem, to kilka stron z Schufy: podano moją bazę wyniku, stare adresy, konto bankowe, umowę telefoniczną, kredyt (samochód), informację o zamieszkiwaniu w budynku z 1-3 gospodarstwami domowymi, a następnie drugą stronę, wyniki branżowe PUSTE. W ciągu ostatnich 12 miesięcy nie przekazano wyników dotyczących Pana/Pani. Jestem teraz zaniepokojony, ponieważ wielokrotnie słyszałem, że wyniki branżowe mogą stanowić przeszkodę w uzyskaniu kredytu, ponieważ czasami znacząco różnią się od wyniku podstawowego, a ja nie znam moich wyników. Przeczytałem również na forum, że niektórzy uważają, że banki nie mogą oszacować mojego ryzyka. Czy nowy wynik zostanie obliczony, gdy złożymy ostateczny wniosek o finansowanie? Czy powinienem martwić się o finansowanie, czy może taka sytuacja się zdarza? Byłbym naprawdę wdzięczny za odpowiedzi, może ktoś również otrzymał pustą stronę dotyczącą swoich wyników branżowych. Do zobaczenia, pozdrowienia.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli wynik bazowy wynosi 97%, to nie musisz się martwić, a tak samo przy 93%!

Napisany przez Hauskauf2019
noelmaxim pisze: Jeśli podstawowy wynik wynosił/osiągnął 97%, to w ogóle nie musisz się martwić, zresztą nawet przy 93%, nie musisz się w ogóle martwić!
Ach, cieszę się teraz! Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź na moje długie pytanie. :-) Często czytałem, że wyniki branżowe różnią się od wyników podstawowych i wtedy nie muszę robić sobie jakiś nadziei na podstawie 97% wyniku podstawowego.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli którekolwiek z sektorów miałby tak niski wynik, że spowodowałby odrzucenie, to nie miałbyś podstawowej oceny 97%, a moje doświadczenie pokazuje, że prawie żadne finansowanie nie jest odrzucane z powodu złej oceny w rejestrze bądź złą historią kredytową. Należy odróżnić między niską i negatywną oceną!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Hauskauf2019, myślę, że trzeba rozróżniać pomiędzy kredytem hipotecznym a kredytem konsumenckim. kredyt konsumencki to standardowe masowe działanie, gdzie bank po prostu mówi, że przy wyniku w Schufie poniżej

Jeśli wszystko się zgadza, można uzyskać finansowanie nieruchomości w wysokości 97%. Można również otrzymać finansowanie przy poziomach 93%, 70% lub 80%. W takich przypadkach bank przeprowadzi ponowną ocenę kredytową. Na przykład, jeśli masz oprocentowanie 1,5% i czystą historię kredytową, moja praktyka zawodowa wskazuje, że można uzyskać oprocentowanie w wysokości 2,5% przy 70% lub 80% finansowaniu. Decyzja zawsze zależy od indywidualnej sytuacji danej osoby.

Napisany przez Tomek0815
Hauskauf2019 pisze: Witajcie, po tygodniami czytania przez 43 strony tego wątku, zarejestrowałem się teraz, aby podzielić się własnym doświadczeniem dotyczącym wyniku w Schufa i zadać pytanie. Tutaj można było przeczytać wiele wpisów dotyczących kuriozalnych zmian w wyniku, itp. Nasza sytuacja jest taka, że niedługo spodziewamy się pierwszego dziecka i planujemy zakup domu. Po dokładnym przeanalizowaniu dwóch przykładowych scenariuszy finansowania dla dwóch wchodzących w grę nieruchomości oraz naszych dochodów i majątku, lokalna Sparkasse, która była naszym pierwszym punktem kontaktu, wydała pozytywną opinię. Bank korzystał z pewnego rodzaju procedury kolorowej skrzynki. Ponadto skorzystaliśmy z usług pośrednika finansowego, który porównał wiele banków, a w przeglądzie wiele innych banków także pozytywnie oceniło nas za pomocą tej samej procedury kolorowej skrzynki. Ponieważ inni zainteresowani wcześniej skorzystali z tych samych nieruchomości, dotąd jeszcze nic nie udało się załatwić. Jednak nadal zwiedzamy i poszukujemy domu. Moim strachem jest to, że dotąd nie została przeprowadzona weryfikacja w Schufa. Zasadniczo nie martwiłbym się, ponieważ ani mój partner, ani ja nie mieliśmy negatywnych wpisów. Ale przez ostatnie lata, z powodu edukacji, zmiany pracy, rozstania, kilkakrotnie przeprowadzałem się, co obniżyło moją skuteczność do 94%. Co nie jest zbyt imponujące. W zeszłym roku wynik wzrósł nawet do 95% i 96%, a po usunięciu starego adresu zamieszkania w styczniu wyniósł 97,1% (podstawowy wynik). Pomyślałem sobie wtedy: ok! Przynajmniej znowu mam 97%. ALE oczywiście przeczytałem także, że dla finansowania nieruchomości ważniejszy jest wynik branżowy. Dlatego niedawno po raz pierwszy złożyłem roczne zapytanie o informacje na swój temat i czekałem na wyniki branżowe. Wszystko, co otrzymałem, to kilka stron z Schufy: podano mój podstawowy wynik, stare adresy, konto osobiste, umowę telefoniczną, kredyt (samochód), informację, że mieszkam w budynku z 1-3 gospodarstwami domowymi, a potem druga strona, wyniki branżowe – puste. - W ciągu ostatnich 12 miesięcy przekazane wartości prawdopodobieństwa - „Dla Pana/Pani nie przekazano w ciągu ostatnich 12 miesięcy wyników przystosowanych ocen wiarygodności”. Teraz jestem oczywiście zaskoczony, ponieważ wiele razy przeczytałem, że wyniki branżowe mogą pokrzyżować plany kredytowe, ponieważ czasami znacznie różnią się od wyniku podstawowego, a ja nie mam możliwości zapoznania się z moimi wynikami. Czy banki nie mogą wtedy ocenić mojego ryzyka? Czy zostanie obliczony nowy wynik, gdy złożymy ostateczne wnioski finansowania? Czy powinienem martwić się o finansowanie, czy zdarza się coś podobnego? Bardzo wdzięczny byłbym za odpowiedzi, być może ktoś już otrzymał pustą stronę z wynikami branżowymi. Do zobaczenia, pozdrowienia
Wczoraj rozmawiałem z znajomym, który zajmuje się decyzjami kredytowymi w Sparkasse i również powiedział, że zawsze ma możliwość zignorowania wyniku w Schufa. Oznacza to, że jeśli finansowanie jest solidne, to dobry interes dla banku, a Ty utrzymujesz się w ramach swoich możliwości spłaty, to Schufa jest formalnością. Tak przynajmniej brzmiała jego opinia.

Napisany przez Tirex
Poprzez zaciągnięcie kredytu w 2015 roku oraz kilku kolejnych tzw. podwyżek oraz zaciągnięcie kilku małych kredytów zepsułem swoją ocenę w SCHUFA na tyle, że ostatecznie nie otrzymałem już niczego (dyspozycji, małego kredytu...). Następnie uzyskałem kopię danych z SCHUFA i dowiedziałem się, że moja ocena spadła już tylko do 82,6%. Tak było na początku trzeciego kwartału 2018 roku. Na szczęście trafiłem na to forum i poprzez całkowitą bierność udało mi się trochę naprawić swoją ocenę: Trzeci kwartał 2018: 82,6% Czwarty kwartał 2018: 86% Pierwszy kwartał 2019: 90% Drugi kwartał 2019: 91,4% (aktualna ocena) W tym aktualnym kwartale liczyłem na znacznie większy wzrost niż zaledwie 1,4%. Moim jedynym logicznym wyjaśnieniem jest to, że w trzecim i czwartym kwartale 2018 roku w sumie 9 cech z mojej SCHUFA zostało usuniętych. W pierwszym kwartale natomiast nie było nic do usunięcia. Zanim następne cechy z mojej SCHUFA zostaną usunięte, minie jeszcze trochę czasu. Aby moja ocena zwiększyła się o kolejne 3-4% w następnym kwartale, mogę złożyć wniosek o debet w moim banku. Czy uważacie, że to coś zmieni? Jakie są moje szanse na otrzymanie dyspozycji z aktualną oceną 91,4%? A może lepiej pozostać w dalszym ciągu biernym dla SCHUFA?
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata