- pn cze 11, 2018 7:23 am
Punktacja Schufa zazwyczaj nie ma wpływu na warunki.
Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
ElephantMan pisze: Kiedy nastąpiło to zapytanie w DB? Mam wrażenie, że doradcy mają często niewiele swobody działania. Przynajmniej w Commerzbanku często tak było, że doradca w zasadzie mógł tylko powiedzieć komputer mówi, że nie w przypadku ewentualnych finansowa...Widziałem to na żywo w DB - ta pani początkowo nie mogła mi nic pokazać, ale ostatecznie zrobiła to. Komputer jasno określa, co jest możliwe, a co nie. Istnieją przyciski umożliwiające obejście tej zalecenia - ale na żądanie nikt na nie nie naciska. Wpływy z wynagrodzenia są wszystkie wyświetlane, a związany z nimi limit kredytowy. Analizowane są twarde negatywne informacje w bazie BIK, ale nie jest pokazywane, O CO dokładnie chodziło - tylko że coś nie gra. Jednak DB jako kredytodawca jest raczej mało interesujący.
dishez pisze: Witajcie, Mam dwie pytania: 1. W czerwcu 2016 roku przeprowadziłem się z Lipska do Monachium, a następnie w listopadzie 2016 roku przeprowadziłem się jeszcze raz w obrębie Monachium. Jak mogę usunąć stare miejsca zamieszkania ze SCHUFA? Czy w ogóle jest to możliwe już teraz, czy istnieją jakieś określone terminy? 2. Jaki pakiet na meineschufa.de powinienem zamówić, aby móc regularnie monitorować swój Schufa Basisscore? Bardzo dziękuję!w odpowiedzi na pytanie 2.) Wystarczy wykupienie najtańszego abonamentu w cenie 3,95€. Należy jednak pamiętać, że wynik Schufa aktualizuje się tylko co 3 miesiące. Tylko dodatkowe zapytania (np. od banku lub operatora telefonii komórkowej) są natychmiast wyświetlane. Ze względu na RODO możesz jednak po prostu zamówić nowe sprawozdanie danych co kwartał i zaoszczędzić około 50€ rocznie. Nie wiem jednak, czy Schufa może wliczyć częste zapytania o sprawozdanie danych do swoich obliczeń
Flolito pisze: dotyczy 2.) Wystarczy wykupić najtańszą subskrypcję za cenę 3,95€. Pamiętaj jednak, że wynik w Schufa Score aktualizuje się tylko co 3 miesiące. Tylko dodatkowe zapytania (np. od banku lub operatora telefonii komórkowej) są natychmiast wyświetlane. Ze względu na nowe rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (DSGVO) możesz także po prostu zamawiać nowe raporty kwartalne i oszczędzać tym samym około 50€ rocznie. Nie jestem jednak pewien, czy Schufa może uwzględnić częste zapytania o raport danych w swoich obliczeniachRaz na kwartał? Nie byłoby złe, myślałem, że można to zrobić tylko raz w roku...
Nirijaru pisze: Dzień dobry, Nie otrzymałem jeszcze mojego raportu z Schufa. Mam jednak jeszcze jedno pytanie: 1. Miałem konto w Postbanku przez 2 lata, którego nigdy nie używałem i nie opłaciłem opłat za prowadzenie konta. W marcu tego roku dostałem pismo od agencji windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty, któremu natychmiast poszedłem na rękę, jednocześnie moje konto w Postbanku zostało zlikwidowane. Czy ten przypadek jest zgłoszony do Schufa? Przeczytałem online, że może się tam pojawić dopiero po drugim wezwaniu agencji windykacyjnej.Zacytuję samego siebie, aby opowiedzieć następującą historię. Teraz mam dostęp online do Schufa i moja podstawowa ocena wynosi 96,54%, a nic nie ma o zlikwidowanym koncie w Schufa. Może Postbank im nie zgłosił, bo poszedłem na rękę z płatnością? Kto wie. Mogę tylko polecić każdemu, aby samemu się z tym zapoznał, zastanawiałem się tak wiele, ale ostatecznie było to zbędne
noelmaxim pisze: Jeśli podstawowy wynik wynosił/osiągnął 97%, to w ogóle nie musisz się martwić, zresztą nawet przy 93%, nie musisz się w ogóle martwić!Ach, cieszę się teraz! Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź na moje długie pytanie. :-) Często czytałem, że wyniki branżowe różnią się od wyników podstawowych i wtedy nie muszę robić sobie jakiś nadziei na podstawie 97% wyniku podstawowego.
Hauskauf2019 pisze: Witajcie, po tygodniami czytania przez 43 strony tego wątku, zarejestrowałem się teraz, aby podzielić się własnym doświadczeniem dotyczącym wyniku w Schufa i zadać pytanie. Tutaj można było przeczytać wiele wpisów dotyczących kuriozalnych zmian w wyniku, itp. Nasza sytuacja jest taka, że niedługo spodziewamy się pierwszego dziecka i planujemy zakup domu. Po dokładnym przeanalizowaniu dwóch przykładowych scenariuszy finansowania dla dwóch wchodzących w grę nieruchomości oraz naszych dochodów i majątku, lokalna Sparkasse, która była naszym pierwszym punktem kontaktu, wydała pozytywną opinię. Bank korzystał z pewnego rodzaju procedury kolorowej skrzynki. Ponadto skorzystaliśmy z usług pośrednika finansowego, który porównał wiele banków, a w przeglądzie wiele innych banków także pozytywnie oceniło nas za pomocą tej samej procedury kolorowej skrzynki. Ponieważ inni zainteresowani wcześniej skorzystali z tych samych nieruchomości, dotąd jeszcze nic nie udało się załatwić. Jednak nadal zwiedzamy i poszukujemy domu. Moim strachem jest to, że dotąd nie została przeprowadzona weryfikacja w Schufa. Zasadniczo nie martwiłbym się, ponieważ ani mój partner, ani ja nie mieliśmy negatywnych wpisów. Ale przez ostatnie lata, z powodu edukacji, zmiany pracy, rozstania, kilkakrotnie przeprowadzałem się, co obniżyło moją skuteczność do 94%. Co nie jest zbyt imponujące. W zeszłym roku wynik wzrósł nawet do 95% i 96%, a po usunięciu starego adresu zamieszkania w styczniu wyniósł 97,1% (podstawowy wynik). Pomyślałem sobie wtedy: ok! Przynajmniej znowu mam 97%. ALE oczywiście przeczytałem także, że dla finansowania nieruchomości ważniejszy jest wynik branżowy. Dlatego niedawno po raz pierwszy złożyłem roczne zapytanie o informacje na swój temat i czekałem na wyniki branżowe. Wszystko, co otrzymałem, to kilka stron z Schufy: podano mój podstawowy wynik, stare adresy, konto osobiste, umowę telefoniczną, kredyt (samochód), informację, że mieszkam w budynku z 1-3 gospodarstwami domowymi, a potem druga strona, wyniki branżowe – puste. - W ciągu ostatnich 12 miesięcy przekazane wartości prawdopodobieństwa - „Dla Pana/Pani nie przekazano w ciągu ostatnich 12 miesięcy wyników przystosowanych ocen wiarygodności”. Teraz jestem oczywiście zaskoczony, ponieważ wiele razy przeczytałem, że wyniki branżowe mogą pokrzyżować plany kredytowe, ponieważ czasami znacznie różnią się od wyniku podstawowego, a ja nie mam możliwości zapoznania się z moimi wynikami. Czy banki nie mogą wtedy ocenić mojego ryzyka? Czy zostanie obliczony nowy wynik, gdy złożymy ostateczne wnioski finansowania? Czy powinienem martwić się o finansowanie, czy zdarza się coś podobnego? Bardzo wdzięczny byłbym za odpowiedzi, być może ktoś już otrzymał pustą stronę z wynikami branżowymi. Do zobaczenia, pozdrowieniaWczoraj rozmawiałem z znajomym, który zajmuje się decyzjami kredytowymi w Sparkasse i również powiedział, że zawsze ma możliwość zignorowania wyniku w Schufa. Oznacza to, że jeśli finansowanie jest solidne, to dobry interes dla banku, a Ty utrzymujesz się w ramach swoich możliwości spłaty, to Schufa jest formalnością. Tak przynajmniej brzmiała jego opinia.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata