Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 2RAM
Tak, ja też robię to ręcznie, dlatego mile widziana byłaby dla mnie pomocna wskazówka......

Napisany przez 3eugh
Być może pan Herrmann na stronie test.de będzie w przyszłości sortować wpisy według daty wpisu. Obecnie widzę 10 wpisów (10 sukcesów sądowych, 0 sukcesów pozasądowych) w listopadzie 2015 roku - i zauważam również, że liczba w pasku przeglądarki była kilka dni temu (15x) zawierająca datę 11.2015 z komentarzy, co oczywiście było nonsensem. No cóż, wygląda na to, że nie było żadnych nowych wpisów od mojego ostatniego posta na ten temat. Przepraszam! Poza tym, przy tej metodzie wyszukiwania (11.2015, wkrótce 12.2015 w przeglądarce) nie znajduje się oczywiście żadnych nowych wpisów o sukcesach z poprzednich miesięcy, zgodnie z informacją od ducinici.

Napisany przez 3ducnici
Tak więc widzę nowy wyrok....

@Eughen... masz numer akt, zadzwoń do sekretariatu odpowiedniej izby sądu, zapytaj, czy jest prawomocny,
jeśli nie, sprawdź numer następnej instancji. Następnie zadzwoń do sekretariatu odpowiedniego składu (numer pierwszy w akcie), zapytaj.
Jeśli nie, ewentualnie zadzwoń do sekretariatu XI składu Sądu Najwyższego...

Napisany przez 3eugh
Tak, to jest dla mnie oczywiste (już to zrobiłem). Ale chodziło mi o to, czy istnieje możliwość dowiedzenia się, co aktualnie jest przedmiotem sporów dotyczących WR przed BGH bez znajomości Az. Skąd miałbym mieć wszystkie Az. do wszystkich pozwów dotyczących WR, które doszły do BGH?

PS: A o jakie nowe orzeczenie chodzi, które widziałeś?
PPS: Ah, chodziło o to - wyraźnie teraz jest to zawsze nowe dodawane, miło.

DKB Deutsche Kreditbank AG, Umowy kredytowe z dnia 10.04./16.04.2007 i z dnia 30.04.2007
Sąd Rejonowy w Norymberdze-Furth, wyrok z dnia 07.07.2015 (nieprawomocny)
Numer sprawy: 6 O 8269/14
Pełnomocnik powoda: adwokat Jürgen Schwarz, Neumarkt
[nowe 27.11.2015]

Napisany przez Mentor
@MrSpeedy i @Harley

Także ja mam tę samą WRB, moja jest z 2010 roku.

Dotychczas mój prawnik poinformował mnie, że w równoległych postępowaniach dotyczących tej samej informacji o odwołaniu, nie widać obecnie żadnej decyzji sądowej.

Aby sprawa się nie przedawniła, teraz przekazaliśmy całą sprawę do Bundesverband deutscher Banken, aby włączyć procedurę ombudsmana. Bank w kwestii musi być mocno przytłoczony,

pismo ze strony banku zawiera już typowe przeciwargumenty...przedawnienie...nadużycie prawa...itp.

Czekam nadal, czy ukaże się jakaś decyzja dotycząca naszej WRB.

Napisany przez Gaertner
Cześć wszystkim,
przygotowuję pozew przeciwko DSL-Bank w sprawie WRB 2005.
Według informacji mojego prawnika, w LG Bonn istnieje dobre prawdopodobieństwo uznania odwołania, przynajmniej w przypadku tej WRB. Jednak w Bonn nadal nie przyznaje się rekompensaty za korzystanie. Dlatego chciałbym złożyć pozew w LG Bremen, ale nie wiem, jaka jest ich pozycja w tej sprawie.
Czy któryś z was ma doświadczenie z LG Bremen?
Dziękuję!!!

Napisany przez Lisa1981
Cześć,

czy jest coś, co przeczy temu, aby poprosić bank o sprawdzenie umowy dotyczącej pouczenia o odstąpieniu? Jeśli tak, co?
Czy bank może wykorzystać to przeciwko mnie w przyszłości? Będę wdzięczna za kompetentną odpowiedź. Pozdrowienia i miłego weekendu. Lisa
P.S. Dziękuję

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

czy jest coś przeciwko temu, abym poprosiła bank o sprawdzenie umowy dotyczącej pouczenia o prawie do odstąpienia? Jeśli tak, co? Czy bank może później użyć tego przeciwko mnie? Będę wdzięczna za kompetentną odpowiedź. Pozdrowienia i miłego weekendu. Lisa
P.S. Dziękuję bardzo

Co chcesz osiągnąć poprzez to? Że bank powie, droga, miła Liso, możesz odstąpić od umowy?

Przepraszam, że mówię tak bezpośrednio... ale jesteś trochę naiwna, prawda?

Podpowiedziałem Ci plan działania.

I proszę, proszę, proszę... nie sprzeciw, a odstąpienie!

Jeśli już teraz nie potrafisz odróżnić tych pojęć, to jak zamierzasz stanąć naprzeciw banku, który ma obecnie dość dużo doświadczenia w prowadzeniu za nos naiwnych, ufających i przede wszystkim nie doświadczonych amatorów prawa, aby zyskać na czasie i uniknąć konieczności zwrotu pieniędzy!

Napisany przez Lisa1981
Dziękuję, poprawiłem to. Nadal jednak bardzo zależy mi na opinii banku, zanim złożę odwołanie. Chodzi mi tylko o to, aby później nie mogło mi to być przypisane na niekorzyść.

Napisany przez casixx

Dziękuję, poprawiłam. Nadal jednak bardzo zależy mi na opinii banku, zanim wycofam swoje przekazanie. Chodzi mi tylko o to, żeby później nie było to interpretowane na moją niekorzyść.

Opinia banku jest jasna. Formalny błąd jest w porządku.
Po prostu wycofaj się, a wtedy będziesz miała opinię banku. Odpowiedź jest taka sama!!!

Napisany przez 3ducnici
Inna sprawa...

jakiś czas temu ktoś, kto przegrał sprawę z DKB-WRB we Frankfurcie, dostał zapewnienie pomocy prawnej od Bundesgerichtshof (BGH)..

https://www.anwalt.de/rechtstipps/dkb...uf_069509.html

Czy ktoś wie więcej na ten temat lub numer aktu sprawy BGH, czyli XI ZR .../15 ?

Sprawa powinna nadal być w toku....

Napisany przez 3ducnici

Misją banku jest jasna. WB jest w porządku.
Po prostu odwołaj się i będziesz miał opinię banku. Odpowiedź jest taka sama!!!

Juup....mógłbym przedstawić tutaj dwa niemal identyczne pisma banku... przed i po odwołaniu. Zmieniono tylko kilka słów...

Strata czasu...jeśli Lisa uważa, że chce to zrobić, niech to zrobi...

Napisany przez okerke

Moin wszystkim,

jestem w trakcie przygotowań do pozwu przeciwko DSL-Bank, WRB 2005. Na LG Bonn, według informacji mojego prawnika, istnieje dobre szanse na uznania odwołania, przynajmniej z tą WRB. Jednakże wciąż w Bonn nie przyznaje się rekompensaty za korzystanie z kapitału. Dlatego chciałbym pozwać w LG Bremen, ale nie wiem, jak się tam stoją w tej kwestii. Czy ktoś z was ma doświadczenie z LG Bremen?
Dziękuję bardzo!!!
czyli w dotychczasowych wyrokach w LG Bonn odmówiono świadczenia wyrównawczego dla kapitału?

Napisany przez kreis96

Cześć,

czy jest coś przeciwko temu, aby poprosić bank o sprawdzenie umowy dotyczącej pouczenia o odstąpieniu? Jeśli tak, to co? Czy bank może to później wykorzystać przeciwko mnie? Będę wdzięczna za kompetentną odpowiedź. Pozdrowienia i miłego weekendu. Lisa
P.S. Dziękuję bardzo

Moim zdaniem nie ma nic przeciwko temu, aby dać bankowi polecenie sprawdzenia. Jest to korzystne zarówno dla Dn, jak i dla DG, jeśli tak się robi. W końcu wycofanie stwarza fakty. Kiedy zaczynałem się tym zajmować rok temu, radził mi to radca prawny.

Napisany przez superas

Czy w dotychczasowych wyrokach Sądu Okręgowego w Bonn odmówiono zwrotu kosztów użytkowania DN?

Tak, Sąd Okręgowy w Bonn oraz Sąd Apelacyjny w Kolonii wyraziły tę opinię. Sąd Okręgowy w Bonn jednakże rozważa obecnie, czy może trzeba przeanalizować tę kwestię ponownie...

Sąd Okręgowy w Bremie ma różne izby, które wydają bardzo różne wyroki. Jednakże szanse są na pewno lepsze przy pouczeniu najwcześniej. Ponadto sędziowie bardzo przychylnie patrzą na ugodę.

Napisany przez Harley

Ja, Sąd Okręgowy w Bonn oraz Oberlandesgericht w Kolonii przedstawiają tę opinię. Sąd Okręgowy w Bonn jednak obecnie rozważa przynajmniej, czy może trzeba przemyśleć tę koncepcję...

Miejmy nadzieję, że teraz nie wpadnie się w stuttgarckie rozwiązanie: Metoda Winneckego i BZ + 2,5%.
Skutek: Korzyści dla DN związane z surowcem ulegają rozproszeniu.
Sędziowie, którzy są zdominowani, potrafią być bardzo kreatywni.

Napisany przez 3ducnici
Czy ktoś ma dostęp do wyroku sądu LG Berlin z dnia 14.10.2015 - 4 O 374/14 przeciwko DKB?

Napisany przez 3eugh

Inna sprawa...

Jak już jakiś czas temu ktoś, kto przegrał sprawę z DKB-WRB we Frankfurcie, otrzymał zgodę na pomoc prawną od Bundesgerichtshofu...

https://www.anwalt.de/rechtstipps/dkb...uf_069509.html

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat lub dalszy numer rejestracyjny w BGH, czyli XI ZR .../15 ?

Sprawa powinna ciągle trwać...

Przepraszam, albo źle Ciebie rozumiem, albo przeoczyłeś numer referencyjny w artykule, który podlinkowałeś: W postanowieniu z dnia 28 kwietnia 2015 r., XI ZA 18/14, Bundesgerichtshof ....

Czy jest ogólnie znane, jak to się dalej potoczyło/potoczy?

DKB Deutsche Kreditbank AG, umowa kredytowa z dnia 26.11.2007 r.
Kammergericht Berlin, postanowienie z dnia 16.10.2015 r.
Numer referencyjny: 4 W 16/15
Przedstawiciel powodów: Poppelbaum Geigenmüller Rechtsanwälte, Berlin
Specyfika: Kammergericht przyznaje powodom pomoc prawną w sprawie odwołania od umowy kredytowej. Sprawa ma szansę na powodzenie, ponieważ pouczenie o odwołaniu przez bank zawiera nieprawdziwy komunikat, że obowiązek zwrotu płatności musi zostać spełniony w ciągu 30 dni od wysłania pouczenia o odwołaniu, podczas gdy w rzeczywistości ważne jest wysłanie oświadczenia o odwołaniu.

Ogólnie rzecz biorąc, wpisy dotyczące DKB na stronie test.de wydają mi się bardzo interesujące (czy nie napisałem tego już wcześniej?) - z wielu powodów, np. tradycyjnie vs. Winneke, brak prawa do odsetek od czasu odwołania, itp.

Ponadto bardzo chciałbym wiedzieć, jakie postępowania w sprawie odwołania od umowy kredytowej są obecnie w toku przed BGH. Czy da się to jakoś ustalić? Czy Biuro Prasowe BGH miałoby/mogłoby coś na ten temat powiedzieć? Czy kancelarie mają możliwości uzyskania takiej wiedzy? Kiedyś zrozumiałem, że bez numeru referencyjnego nie można wiele zdziałać. Oznaczałoby to jednak, że praktycznie niemożliwe jest dowiedzenie się, jakie sprawy w sprawie odwołania od umów kredytowych są obecnie przed BGH - poza kilkoma wyjątkami, gdzie przebieg postępowania ogólnie jest znany, a numer referencyjny jest znany.

Jeszcze jedno:
Jak już pisałem wcześniej (z odniesieniem do poprzedniego wpisu ducnici), istnieją plany rządu federalnego dotyczące nowego uregulowania możliwości składania masowych pozwów/pozwów zbiorowych/pozwów wzorcowych, co zdaje się być wywołane aferą związaną z Volkswagenem. Czy terminologia, którą wybrałem, czyli masowe pozwu/pozwy zbiorowe/pozwy wzorcowe, jest właściwa prawnie, nie wiem, ale wiecie o co mi chodzi. Teraz zastanawiam się, czy - jeśli nowela ustawy zostanie przyjęta na czas (czyli przed przewidywanym czerwcowym zakończeniem wątpliwości co do odwołania umów kredytowych za pomocą innej noweli ustawy) - czy nie byłoby to również dobrym narzędziem do egzekwowania praw konsumentów w sprawie odwołania od umowy kredytowej. Już teraz przecież organizacje konsumenckie* (po przeniesieniu roszczeń klientów na swoją rzecz) mają możliwość złożenia pozwu w imieniu większej liczby klientów. A potem są takie stowarzyszenia jak Metaclaims* m.in., które moim zdaniem robią coś podobnego - nawet już teraz. Co konkretnie ma być poprawione w zakresie możliwości składania masowych pozwów/pozwów zbiorowych/pozwów wzorcowych? Czy ktoś więcej wie na ten temat? Czy warto czekać na to?

*Zobacz wpisy na test.de (link do numeru referencyjnego i moje wyróżnienie):

18.06.2015. Sąd Okręgowy w Saarbrücken zakazał SKG Bank AG wykorzystywania błędnej pouczenia o odwołaniu, zgodnie z którą korzystała ona w przypadku umów kredytowych zawartych w 2008 r. Pozew wytoczyła Schutzgemeinschaft für Bankkunden. Skutki wyroku: Bank nie może już twierdzić wobec dotkniętych klientów, że pouczenie o odwołaniu jest skuteczne. Obecnie niemal wszystkie banki próbują unikać odwołania od umów kredytowych. Od teraz jest to ryzykowne prawnie: Schutzgemeinschaft für Bankkunden i inne organizacje ochrony konsumentów mogą wysunąć zarzuty wobec banku i wnieść pozew. Po wyroku sądowym wiadomo, że powoływanie się na błędne pouczenia o odwołaniu jest praktyką naruszającą prawa konsumentów, przeciwko której możliwe są pozwy zrzeszeń, wyjaśnia adwokat Schutzgemeinschaftu, Wolfgang Benedikt-Jansen znaczenie pierwszego tego rodzaju wyroku. W przypadku naruszeń sądowych zakazów, właściwe sądy mogą nałożyć kary pieniężne do wysokości 250 000 euro lub jeśli chodzi o członków zarządu, areszt do sześciu miesięcy. „Będziemy występować w jak największej liczbie przypadków przeciwko bankom, które niesłusznie odmawiają odwołania”, zapowiedział Jörg Schädtler, przewodniczący Schutzgemeinschaft für Bankkunden. Prosi on dotkniętych, aby przesłali do Schutzgemeinschaftu pismo odmowne banku i pouczenie o odwołaniu zawarte w umowie kredytowej. Rzeczniczka DKB Deutsche Kreditbank AG, matki SKG Bank AG, zapowiedziała środki prawne. Zakaz sądowy jest jednakże wykonalny tymczasowo.

Czy wyrok przeciwko SKG Bank AG stał się już prawomocny?

12.10.2015. Spółka Metaclaims Sammelklagen Prozessfinanzierungsgesellschaft mbH oferuje teraz zbiór realizacji roszczeń o zwrot zapłaconych przez klientów ING Diba odszkodowań za wcześniejsze spłaty. To działa tak: kredytobiorcy przekazują swoje roszczenia firmie. Nie kosztuje to nic i nie niesie za sobą żadnych zobowiązań. Metaclaims dochodzi do realizacji roszczenia. Jeśli bank zapłaci, kredytobiorcy otrzymują dwie trzecie, a Metaclaims jedną trzecią pieniędzy.

Proszę nie traktować tego jako reklamy tej firmy. Chodzi mi raczej o to, że chyba już teraz (choć przez cesję - czy to ma się zmienić w przyszłości?) skupianie się grupowo na skargi przeciwko pozwanemu bankowi wydaje się być możliwe.

Napisany przez Sodas
Sprawdźcie na stronie www.widerruf-immobiliendarlehen.de, w sekcji Banken und Fälle. Znajdziecie tam AKTUELLE i VOLLSTÄNDIGE wyroki sądów BGH, OLG i LG z ostatnich lat, które dotyczą wyłącznie odstąpienia od umowy.

Napisany przez 2RAM
W tegorocznej pracy sądowej nie było żadnego orzeczenia 4. Izby Cywilnej.......

Napisany przez 3eugh

Sprawdź na stronie www.widerruf-immobiliendarlehen.de, w sekcji Banken und Fälle. Znajdziesz tam AKTUELLE i VOLLSTÄNDIGE orzeczenia BGH OLG i LG`s z ostatnich lat, które dotyczą wyłącznie odstąpienia od umowy.

Faktycznie: https://www.widerruf-immobiliendarlehen...rrufsbelehrung

Dzięki!

Napisany przez Sodas

W tym roku nie ma decyzji 4. Izby Cywilnej w juris........

Faktycznie, jednak możesz tam znaleźć interesujące artykuły na temat odwołania i zauważyć pewną tendencję.

Napisany przez Widerruf jetzt
Nowy wyrok Bundesgerichtshofu. Niestety, wydany przez senat ubezpieczeniowy, ale niestety bez obiter dictum dla naszej sprawy. Ale jednocześnie nieprzenaszalny dla naszej sprawy. Decyzja BGH dotycząca korzyści była już wcześniej podejmowana przez BGH.

Wj

Bundesgerichtshof: Wyrok z dnia 11.11.2015 r. – IV ZR 513/14

VVG a.F. § 5a;

BGB § 812 ust. 1 zdanie 1 alt. 1 , § 818 ust. 1 alt. 1 oraz ust. 3

1. Przy zwrocie korzyści zgodnie z prawem wzbogacenia z polisy na życie z ubezpieczeniem kapitałowym po odwołaniu zgodnie z § 5a VVG a.F., ubezpieczający musi zredukować wzbogacenie przez analitykę informacji, że fundusze, do których zostały zainwestowane części oszczędności opłacane przez niego składki, poniosły straty.

2. Ubezpieczający może żądać tylko faktycznie pobranych korzyści od ubezpieczyciela i ponosi za to ciężar wykazania i udowodnienia. Nie może opierać swojego przedstawienia faktów na ogóle, nie nawiązując do sytuacji dochodowej poszczególnych ubezpieczycieli, na faktyczne przypuszczenie zysków w określonej wysokości.

Napisany przez 3ducnici

Przepraszam, albo źle Cię rozumiem, albo przeoczyłeś numer sprawy w linkowanym artykule: Postanowieniem z dnia 28 kwietnia 2015 r., XI ZA 18/14, Sąd Najwyższy Niemiec ....

To jest tylko numer sprawy dotyczący rewizji, NZB lub wniosku o objęcie sprawy pomocą prawną.

Ale nie jest to właściwe.... ale mądrość tłumu znów zadziałała...

OLG Frankfurt 07.07.2014, 23 U 172/13 (przeciwko DKB)
=> BGH XA 18/14
=> BGH XI ZR 194/15 (postępowanie zawieszone)

Napisany przez 3ducnici

W tym roku w jurysprudencji nie było żadnej decyzji Izby Cywilnej nr 4.......

Wyrok został wygrany przez adwokata RA Lenne...

https://www.anwalt-leverkusen.de/akt...er-dkb-ag.html

Na żądanie przekazania anonimowej kopii, otrzymano następującą odpowiedź (szybko, po około 30 minutach dzisiaj wieczorem)

Szanowny Panie ......,

nie udostępniamy kopii wyroków.

Pozdrawiam serdecznie

Guido Lenné
Adwokat

Specjalista ds. prawa bankowego i rynku kapitałowego

Napisany przez 3eugh
Kto chce zlecić tę kancelarię?

Napisany przez Sodas
czekać!. To orzeczenie również kiedyś krążyć będzie w sieci.

Napisany przez Sodas
Czy ktoś myślał już o tym, co będzie potem? Kiedy odwołanie zostanie zaakceptowane i proces zwrotu zawartościę zakończony. Co dalej??? Czy to już koniec??? Czy możliwe, że Urząd Skarbowy (trzecia strona) zapuka do drzwi i będzie chciał również cząstkę z ciężko wywalczonego (i upieczonego) ciasta???

Napisany przez 2RAM
Dlatego się porównuje.

Jeśli bank zostanie zobowiązany do zapłaty odsetek, pobiera podatek od zysków kapitałowych (KESt) bezpośrednio do urzędu skarbowego - zgodnie z obowiązującymi przepisami na stronie test.de!

Napisany przez 3ducnici

Czy ktoś już zastanawiał się nad tym, co będzie potem! Czyli gdy odwołanie zostanie przyjęte, a rozliczenie zostanie dokonane. Co w takim razie? Czy to już koniec??? A może Urząd Skarbowy (jako śmiejący się trzeci) zapuka do drzwi i będzie chciał też czegoś od trudno wypracowanego(konkretnego) ciasta???

Jeśli tak, to fiskusowi przysługuje tylko udział w zwrocie odzyskanych korzyści... nie na umorzenie prowizji oraz nie na zwrot z uwagi na niższą oprocentowaną stopę rynkową...

Jednak istnieją także wyroki, które to zaprzeczają... KapEst dla zwrotu odzyskanych korzyści...

LG Poczdam, 8 O 195/14 z dnia 17.06.2015

Cytat z test.de

Bank nie może również potrącać podatku. Tego typu opłata nie jest wymagana podobnie jak w przypadku zwrotu opłat za manipulacje kredytowe wraz z korzyściami. Sąd nie podaje uzasadnienia dla takiego stanowiska.

Napisany przez LGSaar

Oby teraz nie upadła się na rozwiązanie stuttgarckie: metoda Winnecke i BZ + 2,5%.
Konsekwencja: zaleta dla RAW na DN rozpada się w powietrzu.
Sędziowie, którzy są gnębieni, potrafią być bardzo kreatywni.

przy 2,5% metoda Winnecke jest przynajmniej lepsza od tradycyjnej metody.

Napisany przez 2RAM
Czy ktoś ma może jeszcze ten list od Ministerstwa Finansów z instrukcjami dla urzędów skarbowych dotyczącymi postępowania z takimi odsetkami, który otrzymali w Test?

Napisany przez Lisa1981
W przypadku umowy zawartej około 10 lat temu, w której pouczenie o odstąpieniu jest udokumentowanie błędne, po 5 latach nastąpiła nieprawdziwa refinansowanie. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na stronie internetowej IG Widerruf, umowa pierwotna (zawarta około 10 lat temu) jest istotna dla odwołania. Jeśli dojdzie do rozwiązania umowy, czy nowsza/młodsza pożyczka również zostanie rozwiązana? Nowa umowa odnosi się do starej umowy (te same warunki, nowe odsetki, nowe terminy). Według moich badań w internecie, wygląda na to, że odnowienia są wyłączone z odwołania. W jaki sposób tutaj stosuje się wyrok Bundesgerichtshofu z dnia 28 maja 2013 r., sygn. XI ZR 6/12? Jeśli odwołanie ma powodzenie, czy będzie rozwiązana tylko starsza umowa? Czy ktoś może mi pomóc? Miłego weekendu. Lisa

Napisany przez joka
Czy dobrze widzę? Czy termin (1.12.) w Bundesgerichtshof został ponownie odwołany?

Napisany przez 3ducnici

Czy widzę to dobrze?
Czy termin (1.12.) w BGH został ponownie odwołany?

Przeniesiony...

Przy okazji...dzień dobry!

Napisany przez Harley

przy 2,5% metoda Winnekea jest przynajmniej lepsza niż metoda tradycyjna.

Twój zarzut jest uzasadniony. W przypadku metody tradycyjnej sytuacja z korzyścią netto jest jeszcze gorsza niż w przypadku metody Winnekea, ponieważ udział spłaty kapitału musiałby być oprocentowany aż do WR na podstawie wyższej stopy procentowej w umowie DN, podczas gdy odwrotnie od DG za swoją spłatę otrzymuje jedynie niższy BZ+2,5%.

Napisany przez 3eugh
I jak jest w przypadku już przed całkowitym spłaceniem WR kredytów?
Szkoda, że teraz też musimy omawiać RAW (oprócz wątku RAW) tutaj?

Napisany przez Harley

I jak jest w przypadku kredytów już w pełni zatrzymanych przed WR?
Głupio, że teraz również omawiamy RAW (oprócz wątku RAW) tutaj?

Nawet wtedy, w przypadku odszkodowania za korzystanie z BZ+2,5 % dla DN metoda Winneke jest lepsza. Zgadzam się z LGSaar.

Wynika to z faktu, że w przypadku tradycyjnej metody DG może pobierać stosunkowo wysoki oprocentowanie umowne lub rynkowe od całego okresu do spłaty nominalnego kredytu, podczas gdy DN otrzymuje tylko niższe, a ponadto stale malejące 2,5% BZ jako zaliczenie za swoje spłaty.

W przypadku Winneke tylko pozostały kapitał jest oprocentowany, dzięki czemu DN otrzymuje oprocentowanie od swoich spłat w porównaniu z oprocentowaniem umownym.

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Przepraszam, ale naprawdę (jeszcze) nie wiem, ponieważ, jak już wcześniej wspomniałem, nie mam historii do porównania, ale po prostu przewijam ją co kilka dni i staram się przypomnieć sobie już znane rzeczy. Zobaczymy, czy tym razem mi się uda...

więc, dla mnie nie byłoby tego warte...
prosta metoda mogłaby być ...
- dzień 1: skopiować zawartość do word za pomocą klawisza strg + a ... usunąć zbędne wcześniej.
- dzień 2: to samo

porównaj teraz dzień 1+2, łącząc dokumenty i zobacz zmiany w trybie zmian

twórz makro w recorderze autoit... potem wystarczy tylko nacisnąć przycisk

Napisany przez Hanomag

Nawet wtedy metoda Winneke jest lepsza dla DN przy zastąpieniu korzyści w wysokości BZ+2,5 %. W tej kwestii zgadzam się z LGSaar.

To jest prawdą. Ale nie mam nawet najmniejszego zamiaru myśleć o BZ +2,5% nawet w (Albańskim) marzeniu, mimo że moje pierwsze sprawy odbędą się przed sądami w Stuttgarcie.

Dyskusja niestety pokazuje, że wielu traci wiarę w odszkodowanie w wysokości BZ +5% i zadowala się mniej. To właśnie przynosi owoce dla lobbystów bankowych. Tutaj zgadzam się w pełni z Ducnici, który postuluje zdecydowane żądania. Jeśli Sąd Najwyższy nie wyrazi się jasno przeciwko BZ+5% i podstawa prawna moich odwołań pozostanie zabezpieczona, będę nadal trzymał się minimalnego żądania BZ+5% według metody herk. RAW.

Napisany przez LGSaar

To może być prawdą. Ale nawet nie śni mi się o 2,5% marży. Nawet jeśli moje pierwsze skargi zostaną rozpatrzone przez sądy w Stuttgarcie.

Dyskusja niestety pokazuje, że wielu traci wiarę w odszkodowanie w wysokości 5% marży i godzi się na mniej. W ten sposób zasiało się ziarno lobbystów bankowych. Tutaj muszę w pełni zgodzić się z Ducnicim, który idzie na całość w swoich postulatach. Jeśli Sąd Najwyższy (BGH) nie opowiedzi się jednoznacznie przeciwko 5% marży i podstawa prawnego odwołania pozostanie zabezpieczona, będę się trzymał minimalnego żądania 5% marży z metodą herk. RAW.

Nie straciłem wiary w 5%, ale zająłem się tematem obliczeń bardzo intensywnie. Zauważyłem pewne rzeczy, które chcę tu podzielić. Będę żądał 5%, ale rzeczywistość pokazuje co innego. Wiele sądów przyjmuje 2,5%. Nawet Sąd Najwyższy wprowadza zamęt swoimi decyzjami i wypowiedziami. Nie mam nadziei, że SN w najbliższym czasie wyznaczy jasną linię postępowania. Można się spodziewać, że będą dalej sądy, które wydają wyroki tylko w wysokości 2,5%. I tu trzeba uważać, jaką metodę się stosuje.

Ale sam Ducnici to przeżył w Norymberdze.

Napisany przez Lissi
Kochana społeczności forum,

naprawdę życzyłbym sobie, aby sebkoch znów stał się aktywny tutaj. Szczególnie, po tym jak wielu prawników chwali się kuszącymi obietnicami, aby zdobyć klientów, i czasem potrzebne jest krytyczne spojrzenie.

Teraz zastanawiam się nad moją konkretną sytuacją przy zawarciu umowy (jeśli to w ogóle była umowa???), ponieważ zawsze robi się rozróżnienie między zawarciem umowy w placówce banku a sprzedażą na odległość.

Podpisałem swoją część umowy w banku, ale została mi wręczona tylko kopia z moim podpisem. Prawdziwy oryginał przyszedł listem około tydzień później. Na oryginale znajdują się dwa podpisy dla banku, jeden z datą, w której ja także podpisałem, a drugi podpis bankowy z datą 2 dni później.

Więc opuściłem bank z kopią dokumentu zatytułowanego Umowa kredytowa, który miał tylko mój podpis. Kiedy więc zaczyna biec mój termin na odstąpienie?

Napisany przez 3eugh
Jeśli nie masz jeszcze adwokata i równie wysoko cenisz zaangażowane posty RA Kocha, po prostu napisz mu prywatną wiadomość. Być może nawet dojdziecie do powierzenia mu mandatu. Jeśli mogę sobie na to pozwolić: na pewno byłoby to dobre rozwiązanie, ale oczywiście musisz to ustalić samodzielnie. Co się tyczy różnych dat podpisów po stronie banku, może to faktycznie być mylące dla początku okresu na odwołanie, jeśli WRB odnosi się do daty umowy lub podobnego. I jeszcze raz: nie każda darmowa pierwsza ocena jest sensowna, tj. około 200€ plus VAT za rzeczywistą rozmowę konsultacyjną włącznie z oceną WRB mogą być dobrze zainwestowane - lepiej niż marnowanie czasu na bezowocne pytania w banku. Pamiętaj: banki nie mają nic do rozdania. Ty ustalasz ton - albo zostajesz z niczym.

Napisany przez Sodas
Kochana Lisse, czy masz możliwość odwiedzenia centrum konsumenckiego ???? które może dla Ciebie sprawdzić odstąpienie od umowy za niewielką opłatą i udzielić Ci dodatkowych wskazówek! To jest wykonane obiektywnie, bezwarunkowo i bezinteresownie. Proszę pamiętać, że prawnicy nie mogą bezpośrednio udzielać tutaj porad. Byłoby to równoznaczne z prowadzeniem konsultacji prawnej. W rezultacie mogliby mieć problemy z właściwą izbą adwokacką. Niemniej jednak na forum znajduje się już wielu uczestników, którzy bardzo się zajmowali tym tematem i posiadają bardzo solidną wiedzę. Co zbliża się do wiedzy specjalisty.

Napisany przez Lissi

Kochana Lisse, czy masz możliwość odwiedzenia biura ochrony konsumenta ???? mogą oni za niewielką opłatą sprawdzić Twój odwołanie i udzielić Ci dalszych wskazówek !!!! Dzieje się to zupełnie obiektywnie, bez żadnych ukrytych interesów komercyjnych. Pamiętaj, że prawnicy nie mogą tutaj bezpośrednio udzielać porad prawnych. Zgłoszenie takiej porady byłoby traktowane jak pełna konsultacja prawna, co mogłoby spowodować problemy z izbą adwokacką. Niemniej jednak na forum znajduje się wielu uczestników, którzy bardzo głęboko zainteresowali się tym tematem i posiadają bardzo solidną wiedzę, która zbliża się do poziomu specjalisty.

Już skontaktowałem się z biurem ochrony konsumenta, Wynik: nieprawidłowe odwołanie
Miałem także kontakt z fachowym prawnikiem, Wynik: początkowo entuzjazm co do zawarcia umowy i potem wycofanie z powodu rzekomo większego ryzyka, dotąd nie miałem okazji bliżej tego sprawdzić, ponieważ adwokat jest chory, a jego zastępca nie wie dokładnie dlaczego... Obecnie działam bardziej jako źródło pomysłów, aby skłonić zagniewanego adwokata do przemyślenia sprawy...

Napisany przez IG Widerruf
Dla wszystkich początkujących w dziedzinie odwołania kredytowego przedstawiamy tutaj najważniejsze różnice między pozwem a ugórowaniem polubownym:

Joker odwołania: lepszy wróbel w garści czy gołąb na dachu?

Napisany przez Harley

...teraz właśnie rozmyślam o mojej konkretnej sytuacji przy zawarciu umowy (albo czy to w ogóle był kontrakt???), ponieważ tutaj zawsze dokonuje się rozróżnienia między zawarciem umowy w oddziale banku lub zdalnym zawarciem umowy.

Chociaż podpisałam swoją część umowy w banku, to otrzymałam najpierw tylko kopię z moim podpisem. Właściwy oryginał przyszedł listem około tydzień później. Na oryginale znajdują się dwa podpisy dla banku, pierwszy z datą, w której również ja podpisałam, drugi podpis banku pochodzi z daty 2 dni później.

Zatem opuściłam bank z kopią dokumentu, którego tytuł to Umowa kredytowa, ale zawiera ona tylko mój podpis.

Kiedy zatem rozpoczyna się mój termin na odstąpienie od umowy?

Jeśli twój WZR jest wadliwy, to termin jeszcze nie rozpoczął się.

Ale zakładając, że byłby prawidłowy (choć nie zakładamy tego), to zależy to od tego, czy złożyłeś wniosek o kredyt czy też zaakceptowałeś ofertę kredytową banku swoim podpisem. W przypadku metody wnioskowej umowa zostaje zawarta w momencie otrzymania akceptacji przez bank, a od tego momentu zaczyna biec termin na odstąpienie od umowy. W przypadku metody ofertowej umowa zostaje zawarta swoim podpisem w siedzibie banku. Od tego momentu także zaczyna biec termin.

Napisany przez andi1104

Mam już WRB, wynik: nieprawidłowy
Mam też adwokata specjalizującego się w tej dziedzinie, wynik: na początku był zafascynowany i obiecał reprezentację, ale potem się wycofał, twierdząc że ryzyko wzrosło, ale nie mogłem tego bliżej zrewidować, ponieważ adwokat jest chory, a jego zastępca też nie ma pojęcia dlaczego... Obecnie działam raczej jako pomysłodawca, aby trochę zmusić zastępcę adwokata do refleksji...

Wygląda na to, że trafiłeś na niewłaściwą osobę

Napisany przez Lissi

Wygląda na to, że wybrałeś niewłaściwą osobę

Mam wrażenie, że tak właśnie jest, irytujące jest jedynie to, że jest on na liście moderacji....

Napisany przez andi1104

Mam wrażenie, że tak, irytujące jest tylko to, że jest jednym z listy VZ....

Niestety to nie jest gwarancja i być może lepiej byłoby, gdybyś zakończył tę sytuację. Bo lepiej mieć kres z przerażeniem niż przerażeniem bez końca.
  • 1
  • 164
  • 165
  • 166
  • 167
  • 168
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata