Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Hanomag

Zapytałem już kiedyś, czy istnieje możliwość zbiorowego pozwanie? Adwokat zgadzałby się reprezentować kilku klientów w tej sprawie, bo razem osiągnęlibyśmy więcej, prawda?

To temat został poruszony w jednym z dwóch wątków. Musisz je tylko przeczytać.

Napisany przez Dragonrider

W przypadku DKB to nie działa, a przynajmniej już nie działa.

Na drugim piśmie oraz w odpowiedzi na list do prawnika nawet podkreślają, że żądają wyraźnie, aby nie wysyłać dalszych zapytań.

Tutaj należy pozwać, nawet jeśli pouczenie o odstąpieniu od umowy DKB zostało już dwukrotnie uznane za błędne przez Sąd Apelacyjny Brandenburgii. Prawdopodobnie prawnicy DKB liczą na to, że ktoś się wystraszy przed zaliczką na koszty sądowe i honoraria prawnicze. To mogą być szybko nawet 3 000 euro przy wartości sporu poniżej 30 000 euro.

Kiedyś stanąłem przed tym samym pytaniem lub problemem, ponieważ prawnicy przedstawiają tu różne możliwości. Wyszukałem w Google kalkulator odstąpienia od umowy i trafiłem do kancelarii, która mogła dla mnie wynegocjować odpowiednią kwotę od banku trzech liter. Chętnie podam nazwy.

Poza sądem prawnik teoretycznie może żądać od ciebie wszystkiego, ale równocześnie zaproponować uczciwą cenę. Jeśli jest to uczciwe, ustala kwotę, którą ryzykujesz. To prawdopodobnie nie cała kwota kredytu, ale mniej więcej równa wysokość rekompensaty za wcześniejszą spłatę. Zakładając, że wynosi dla ciebie 15 000 euro, to kwota wynosi 845 euro lub 2189 euro w przypadku ugody. Jeśli sprawa trafi do sądu, stanie się znacznie droższa. Radziłbym tego unikać. Patrz także na moje wcześniejsze posty na ten temat.

Napisany przez Gertrud_Geyer

Poza sądem, teoretycznie prawnik może od Ciebie wymagać wszystkiego, ale może także zaoferować uczciwą cenę. Jeśli jest fair, to ustala kwotę, która jest dla Ciebie istotna. Prawdopodobnie nie będzie to cała kwota pożyczki, ale raczej równowartość opłaty za przedterminowe spłacenie. Załóżmy, że u Ciebie wynosi ona 15 000 euro. Wtedy masz do wyboru między 845 euro a 2189 euro w przypadku ugody. Przeprowadzenie sprawy przed sądem będzie zdecydowanie droższe. Radziłbym tego uniknąć. Zobacz też moje poprzednie wpisy na ten temat.

Tak naprawdę mówisz to samo, co ja.
Wartość sporu wynosi prawie 30 000 euro, koszt prawnika to około 1 500 euro, a zaliczka na koszty sądowe około 1 300 euro.

DKB definitwennie już nie godzi się na ugody pozasądowe. Kiedyś to jeszcze robiła. Teraz zdecydowanie dąży do rozprawy sądowej.

Z DSL i DiBa różnie bywa... czytałem już różne rzeczy na ten temat. Ale DKB nie odstępuje od drogi prowadzącej nieuchronnie do sądu lub rezygnacji. Nie widzę tu innego rozwiązania.

Napisany przez immerfernweh
Niestety nie można obstawić przeciwko wskazówce Schweersa, ponieważ najprawdopodobniej sytuacja będzie wyglądała dokładnie tak. Banki prawie na pewno odzyskają straconą kasę w ten czy inny sposób.
Filozoficznie patrząc, to nawet nie jest ich pieniądz, bo oni przecież nic nie produkują. Po prostu dostają pieniądze swoich klientów i pożyczają je swoim klientom. Istnieją na marży. Paradoksalnie: ci, którzy zarabiają na marży, mają największą władzę...
A kawał jest taki, że zwykły Kowalski nie ma szans pozostawić banków poza grą. Bez konta nawet nie otrzyma wynagrodzenia, nie będzie mógł opłacić rachunków, bo nikt nie chce już gotówki itp. Nawet prywatni pożyczkodawcy naprawdę nie są wolni, bo za nimi też stoją banki.
Ale jak mówią mądrzy ludzie? Istnieje sprawiedliwość zrównoważona... Trzeba tylko umieć czekać!

Niestety, nie można obstawiać przeciwnie do wskazówki Schweersa, ponieważ najprawdopodobniej rzeczywiście tak będzie wyglądać. Banki prawie na pewno odzyskają utracone pieniądze w jakiś sposób.
Filozoficznie patrząc, to nawet nie ich pieniądze, ponieważ sami nic nie produkują. Dostają pieniądze swoich klientów i pożyczają pieniądze swoich klientów. Istnieją z prowizji. To właściwie paradoksalne: ci, którzy zarabiają na prowizji, mają największą władzę...
A clou polega na tym, że przeciętny Kowalski nie ma szans na pozostawienie banków na boku. Bez konta nawet nie otrzyma się wynagrodzenia, nie można opłacić rachunków, ponieważ nikt nie chce mieć gotówki itp. Nawet prywatni pożyczkodawcy nie są naprawdę wolni, za nimi też stoją banki.
Ale jak to mówią? Istnieje sprawiedliwość wyrównawcza... Trzeba tylko umieć poczekać!

Dokładnie tak jest, dlatego istnieje ochrona konsumenta! Bardzo słusznie:

Prawa konsumenta nie są łaskawymi prawami! - Kancelaria Prawna SYLVENSTEIN

Napisany przez 3ducnici
Zgoda na WRB z maja 2009...została mi przekazana przez PW i...

również tutaj został użyty ogólnie znany tekst DKB...choć tekst wzorcowy został zmieniony na dzień 1 kwietnia 2008 (dobrze, być może pracownicy DKB uznali to za prima aprilis.... )

Wyjaśnienie o odstąpieniu od umowy

Możesz odstąpić od swojego oświadczenia w ciągu dwóch tygodni bez podania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu tego oświadczenia. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie odstąpienia w terminie. Oświadczenie o odstąpieniu należy przesłać do:

Deutsche Kreditbank AG

Oddział 560

Jägerallee 23

14469 Poczdam

Faks: 0331/8899-9727

E-mail: internet.nb@dkb.de

Konsekwencje odstąpienia:

W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić obie strony otrzymane świadczenia oraz ewentualnie odsetki od korzystania (np. odsetki). Jeśli nie możesz całkowicie lub częściowo zwrócić otrzymanych świadczeń lub zrobić tego jedynie w złym stanie, musisz wypłacić nam odpowiedni zwrot wartości. Może to skutkować koniecznością spełnienia przez Ciebie zobowiązań płatniczych z umowy przez okres do odstąpienia. Zobowiązanie do zwrotu płatności musisz spełnić w ciągu 30 dni od wysłania oświadczenia o odstąpieniu.

Transakcje sfinansowane:

Jeśli odstąpisz od tej umowy kredytowej, w której finansujesz swoje zobowiązania z innej umowy, nie będziesz również związany inną umową, jeżeli obie umowy stanowią jedność ekonomiczną. Można to przypuszczać, jeśli strony umów są identyczne lub jeśli w ramach udzielenia pożyczki wykraczamy poza zapewnienie finansowania tej umowy nieruchomościowej poprzez współpracę z wystawcą, podejmując się dostarczenia jego interesów sprzedaży w całości lub częściowo, odejmując funkcje sprzedawcy podczas planowania, reklamy lub realizacji projektu lub jednostronnie faworyzując sprzedawcę. Jeśli możesz również odstąpić od innej umowy, musisz złożyć oświadczenie o odstąpieniu swojemu partnerowi umownemu w tej sprawie.

Twoja Deutsche Kreditbank Aktiengesellschaft

Należy pamiętać:

1. WRB ma pewne odstępstwa od wzorcowego tekstu obowiązującego do 31 marca 2008 r.

=> w rezultacie nie wywiera ochrony, a zatem nie można go stosować w okresie przejściowym (można było używać starego wzorca WRB przez pewien okres przejściowy)

BGH jednoznacznie stwierdził:

Jeżeli przedsiębiorca jednak sam wprowadza zmiany w dostarczony przez siebie wzorcowy tekst, nie może on w takim przypadku powoływać się na ewentualną ochronę związana z niezmienionym wykorzystaniem wzoru upoważnienia. Należy to jednak rozpatrywać niezależnie od konkretnego zakresu wprowadzonych przez niego zmian, zwłaszcza że biorąc pod uwagę złożoność możliwych indywidualnych zmian wzorca, nie można wyznaczyć ogólnie obowiązującej konkretnej granicy, której przestrzeganie umożliwiłoby zachowanie efektów ochrony, a przekroczenie której spowodowałoby utratę tych efektów.

BGH, wyrok z dnia 10.12.13 – XIZR2013 XI ZR 20/13,

BGH, wyrok z dnia 23.6.2009 – XIZR15608 XI ZR 156/08

BGH, wyrok z dnia 18.2.2014 – IIZR10913 II ZR 109/13

2. Klasyczny przypadek najwcześniej, wyrok BGH z dnia 09.12.2009, sygn. CIII ZR 219/08, różne wyroki DKB OLG Brandenburg (wymienione na test.de) itp.

3. Pouczanie o finansowanych transakcjach często było stosowane pomimo ich braku. W tym przypadku jednak należy ustalić, czy występuje transakcja finansowana, ponieważ pośrednik w obrocie finansowym został doprowadzony przez dewelopera i praktycznie wszystko zostało zorganizowane z jednego miejsca. Nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, aby to ocenić, ponieważ w naszym przypadku nie występuje transakcja finansowana i nie zajmowałem się tym zbyt szeroko...

Aktualizacja:

Uczestnik forum zwrócił uwagę na następujące:

wyjaśnienie o odstąpieniu od umowy DKB, które cytujesz dosłownie, nie jest standardowe - do tej pory przez sądy i prawników praktycznie niezauważone, zawiera kilka, nie wiem ile wyjaśnień DKB z 2008 roku, które różnią się i jednocześnie zawierają poważny błąd:

„Obowiązki zwrotu płatności muszą być spełnione w ciągu 30 dni od wysłania oświadczenia o odstąpieniu.”

Oczywiście powinno być jednak ...od wysłania oświadczenia o odstąpieniu. Często jest to pomijane. Błąd ten nie występuje jednak zawsze.

=> WRB (moim zdaniem) jest nieprawidłowe i dlatego kredyt można odwołać w dowolnym momencie.

Jeśli nie ma ubezpieczenia RSV, trzeba znaleźć alternatywną drogę...

Na początku spróbowałbym znaleźć finansowanie połączone. Jeśli jest dostępne, można wcześniej napisac do DKB. Na pewno możliwości lub zadeklarowanego odstąpienia zostaną odrzucone.

Ale wtedy bank znajdzie się w zwłoce.

Należy więc zobaczyć, jak postępować dalej. Prawnik może również ustalić, czy jeśli istnieje RSV, musi ona działać. Istnieją również pewne możliwości w przypadku nowopowstałych budynków (było coś, jeżeli np. wszystko było zorganizowane z jednego źródła lub jeżeli działka została kupiona oddzielnie od samej budowy domu??? Ktoś kto wie, proszę o uzupełnienie)

Jeśli nie ma RSV, możliwe, że można ją jeszcze ubezpieczyć. O udzieleniu odszkodowania w przypadku szkody decyduje nie zawarcie umowy, a odrzucenie odstąpienia.

Odstąpienie od kredytu - ubezpieczyciel prawny często musi wziąć odpowiedzialność - Kancelaria Prawna Lenné

Przed wejściem RSV (okres karencji) należy zachować spokój i absolutnie nie kontaktować się z bankiem...

;-)

Napisany przez mai172008
Cześć Ducnici, czy uważasz, że RSV powinno zadziałać, które obowiązywało w czasie obecnego odwołania? Jednakże odwołanie mogłoby zostać złożone już znacznie wcześniej przy zawieraniu umowy i w związku z błędną informacją o odwołaniu, nigdy nie wygasło. Czy w takim razie nie powinno zadziałać RSV, które obowiązywało w tamtych czasach przy zawieraniu umowy? Nie wiem, brzmi oba tak logicznie.

Napisany przez 3ducnici

Witam Ducnici, czy zatem sądzisz, że RSV powinno zadziałać, które obowiązywało w czasie teraz odwołania? Jednakże odwołanie mogłoby zostać dokonane znacznie wcześniej, podczas zawierania umowy, i w związku z nieprawidłową informacją o odwołaniu, nigdy nie straciło ważności. Czy w takim razie RSV nie powinno działać, które było wtedy, w czasie zawierania umowy? Nie wiem, oba scenariusze brzmią logicznie.

Jeśli masz jakieś RSV, to tym lepiej. Wtedy nie będziesz potrzebować nowego. Miałem na myśli, żeby związać nową umowę na wypadek braku RSV.

Przy nowych budynkach są zazwyczaj wyłączenia, na przykład obiekt musi być również używany przez siebie.

Jednak... wydaje się, że istnieją również możliwości dotyczące nowych budynków, które nie stanowią wyjątku. Jestem jednak w tej kwestii niepewny. Było to już omawiane tutaj.
Prawnik na pewno może pomóc dalej.

Napisany przez kreis96
Cześć Ducnici,

Cytat: (co jeśli wszystko było np. z jednego źródła albo jeśli działka była kupiona oddzielnie od samej budowy domu??? Jeśli ktoś wie więcej, proszę o uzupełnienie/wyjaśnienie)

To także mnie interesuje w połączeniu z pytaniem, czy mojemu bankowi przysługuje roszczenie o odszkodowanie wobec mnie z tytułu różnicy w oprocentowaniu między obecnymi warunkami rynkowymi a tymi w mojej obecnej umowie kredytowej. W moim przypadku działa się tak, że działkę kupiłem oddzielnie od domu jednorodzinnego od różnych przedsiębiorstw. Zajmuję się tym i zadaję to pytanie mojemu prawnikowi.

Napisany przez berlin
Kto zrezygnował i przeprowadził zwrot środków?

Napisany przez 3ducnici

Cześć Ducnici,

Cytat: (coś się działo, gdy na przykład wszystko było załatwiane w jednym miejscu lub gdy działkę kupowano oddzielnie od budowy domu??? Ktoś, kto wie więcej, proszony jest o uzupełnienie/wyjaśnienie)

To również mnie interesuje w połączeniu z pytaniem, czy mojemu bankowi przysługuje odszkodowanie ze względu na różnicę w oprocentowaniu między obecnymi warunkami rynkowymi a tymi w obowiązującej umowie kredytowej. W moim przypadku kupiłem działkę oddzielnie od domu jednorodzinnego od różnych firm. Zajmuję się tym i skieruję to pytanie do mojego prawnika.

dlaczego bank miałby być zobowiązany do wypłaty odszkodowania?

W przypadku rozwiązania umowy jako oprocentowanie przyjmuje się wówczas oprocentowanie rynkowe, jeśli jest korzystniejsze niż oprocentowanie umowy.
Zakłada się, że w tamtym czasie na pewno skorzystaliby z kredytu o podobnej formie i wysokości...

Osobiście uważam, że w przypadku odstąpienia od umowy nie ma umowy, dlatego brak okresu trwania/związania oprocentowania i w konsekwencji należałoby ustalić zmienne oprocentowanie rynkowe jako oprocentowanie kredytu. Tutaj jednak opinie są podzielone.

Natomiast odszkodować można bez wątpienia wtedy, gdy oświadczony odstąpienie w chwili X zostało odrzucone przez bank, konieczne jest wtedy dochodzenie prawem i w chwili Y, gdy odstąpienie zostaje zrealizowane przez prawomocny wyrok, oprocentowanie dla refinansowania w chwili Y wzrasta w stosunku do chwili X. Różnicę można wówczas uznać za odszkodowanie. Oczywiście dodatkowo oprocentowaną, bo oszczędzona różnica mogłaby być pomnażana lub spłacana, co przyniosłoby korzyści odsetkowe...

Jak to mogłoby być zrealizowane i w jakim zakresie... ?

Napisany przez Dannen
Cześć i dzień dobry,

W 2009 roku podpisałem umowę kredytu budowlanego w Niemieckim Banku.
Proszę o pierwszą ocenę, czy warto skonsultować się z prawnikiem.

Dziękuję za pomoc!

Daniel

Napisany przez Dannen
Druga strona pouczenia

Napisany przez 3ducnici
Czy byłoby możliwe, aby pierwsze zdjęcie było obrócone?
Niekoniecznie chciałbym ujawniać swoje dane osobowe!

Napisany przez Dannen
Niestety nie. Po prostu to zapisałem w ten sposób. Zgadzam się z Tobą co do danych. Te osoby zniknęły zresztą już dawno :-)

Przeczytałem ponownie forum. Wydaje się, że coraz więcej osób argumentuje za ugaszeniem prawa odstąpienia przez banki. To nie ma sensu, ponieważ prawo odstąpienia nie było od razu znane konsumentom po zawarciu umowy, lecz dopiero po tym, gdy ci zwrócili na to uwagę na forach internetowych, takich jak ten. Prawników już wiele na ten temat napisało i jeśli przyjrzymy się temu obiektywnie, argumentacja banków nie powinna mieć mocy argumentacyjnej. Wyszukajcie hasło: Widerrufsjoker Rechtsmissbrauch.

Napisany przez king-kong

Oczywiście ani Sąd Rejonowy w Bonn, ani Sąd Okręgowy w Celle nie znali przywołanego przez ciebie wyroku Sądu Najwyższego.

Jeśli wnioskodawcy zarzucają brak informacji o prawach i/lub obowiązkach po odwołaniu, również jest to bez znaczenia, ponieważ zgodnie z § 355 kodeksu cywilnego niemiec zakreślonego nie było wymagane.

Gorzko zobaczyć, że w 2014 roku orzeczenie Sądu Najwyższego z 2007 roku jeszcze nie dotarło do Sądu Okręgowego w Celle.

Sąd Okręgowy w Dreźnie również uważa, że informacja o obowiązku zwrotu pieniędzy przez bank jest zbędna, jeśli na przykład pierwsza rata do zapłacenia przez kredytobiorcę nie może przypadać w dwutygodniowym terminie odstąpienia od umowy (Sąd Okręgowy w Dreźnie, wyrok z dnia 25.01.2011 r., sygn. 5 U 1058/10).
Czy istnieją aktualne wyroki Sądu Najwyższego dotyczące konsekwencji odstąpienia od umowy z 2006 roku?

Napisany przez king-kong

Uważam decyzję Sądu Apelacyjnego w Celle za wadliwą, z uwagi na fakt, że wyraża tam pogląd, iż zgodnie z § 355 ust. 2 a.F. BGB nie ma konieczności udzielenia informacji o prawach po dokonanym odwołaniu. Jest to moim zdaniem sprzeczne z orzecznictwem Federalnego Sądu Najwyższego, który w swoim wyroku z dnia 22 maja 2012 r., II ZR 1/11, wyraźnie stwierdza:

Belehrung o odwołaniu winna uświadomić konsumentowi istotne prawa i obowiązki otwarte dla niego w wyniku odwołania; należy w niej odzwierciedlić faktyczne i materialne skutki prawne złożenia oświadczenia o odwołaniu (por. wyrok BGH z 12 kwietnia 2007 r. - VII ZR 122/06, BGHZ 172, 58 Rn. 11, 13 ff.; wyrok z 2 lutego 2011 r. - VIII ZR 103/10, ZIP 2011, 572 Rn. 17).

W wyroku Federalnego Sądu Najwyższego dotyczącym pouczenia o skutkach odwołania dotyczących praw kredytobiorcy jest jednak również napisane:

Takie pouczenie było niezbędne, ponieważ pozwanemu na mocy postanowień umowy wymagań dotyczących płatności już przed upływem terminu odwoławczego.

Jednakże dotyczy to przeważnie normalnych kredytów hipotecznych, ponieważ rzadko są one wypłacane w ciągu 2-tygodniowego okresu, ani nie powstaje wówczas obowiązek płacenia rat przez kredytobiorcę.

Napisany przez Dannen
Czy ktoś z was ma pierwszą ocenę mojego pouczenia?

Napisany przez kreis96
W IG Odwołania możesz bezpłatnie uzyskać pierwszą ocenę od specjalisty prawnego. Oto link: IG Odwołanie - Interessengemeinschaft für Ihr Recht – Interessengemeinschaft Widerruf.

Napisany przez RA Brandau

Cześć i dzień dobry,

W 2009 roku podpisałem umowę kredytową w niemieckim Banku, a w czerwcu 2009 roku podpisałem umowę.
Czy jest sens iść do adwokata - proszę o pierwszą ocenę.

Dziękuję za waszą pomoc!

Daniel

Dobry wieczór Danielu, właśnie mam przed sobą identycznie sformułowane oświadczenie o odwołaniu. W kontekście udanego odwołania, moim zdaniem, trzeba pokonać obecnie 2 decyzje:
1. LG Duisburg · Wyrok z dnia 5 maja 2014 · Az. 2 O 289/13
Niestety nie mogę umieszczać linków, ale można to łatwo znaleźć na przykład w Google.

2. Hanseatissches OLG Postanowienie z dnia 24.03.2014 - 13 U 52/14
1. Wbrew twierdzeniom powódki, dodanie zdania „Może to skutkować koniecznością spełnienia przez Ciebie zobowiązań płatniczych z umowy do chwili odwołania.” nie powoduje nieważności pouczenia: Ponieważ udzielenie finansowania budowlanego również stanowi usługę finansową, ta informacja była raczej obligatoryjna. Odstępstwa od wzorców tekstów, które ewidentnie nie mają znaczenia dla wykonania prawa odwołania, nie przesuwają początku terminu.
(Sformułowanie redakcji LSK)

Prawnicy DB, zarówno zewnętrzni, jak i wewnętrzni, z pewnością znają te wyroki. Przecież w sumie chodzi o bardzo dużo pieniędzy. Dlatego można spodziewać się wzmożonych decyzji w sprawie tzw. przeterminowanych praw.

Napisany przez 3ducnici

Niestety nie. Po prostu tak to zapisałem. Co do danych masz rację. Tych ludzi i tak już nie ma :-)

Zazwyczaj można zmienić zapisany obraz. Tutaj za pomocą funkcji Obróć, a następnie zapisz ponownie i załaduj na nowo...

Napisany przez Calypso
Jestem taka wolna...

Napisany przez Dannen
Dziękuję Wam :-)

Napisany przez love2travel
Cześć,

przez jakiś czas czytałem tutaj i chciałbym najpierw podziękować za wszystkie pomocne wskazówki. W międzyczasie odkryłem, że klauzula odstąpienia od umowy w mojej umowie jest błędna.

Adwokat zaproponował mi za 150 € plus VAT opinię, którą ma dostarczyć partner, abym dokładnie wiedział, jak finansowo to dla mnie wygląda. W przypadku odstąpienia od umowy lub negocjacji z bankiem wydawało mi się to sensowne. Niestety, jednak czekam już ponad 2 tygodnie. Mówił o 2-3 dniach... mimo wielokrotnych telefonów, maili i obietnic niestety nic się nie ruszyło.

Moje pytanie: Czy istnieją rekomendowani eksperci (nie znalazłem niczego w Google poza jednym, który żąda 500 € za opinię) czy zalecałbyś zrezygnowanie z opinii i od razu rozpoczęcie negocjacji z bankiem czy od razu odstąpienie?

Dzięki!

Napisany przez Calypso
Cześć,

więc jeśli dokładnie przeczytasz wątek i klikniesz 1-2 linki w postach, to możesz to całkiem dokładnie obliczyć sam. Ale wszystko zależy od wielu czynników, które częściowo jeszcze nie są ustalone..
Mimo to, taka opinia nie jest zbyt pomocna w negocjacjach z bankiem.. Dlaczego miałaby być?!

Tutaj i ówdzie czytałem, że banki zgadzają się zawrzeć nową umowę z obecną rynkową stopą procentową, co - łatwo obliczyć - zaoszczędziłoby mi około 30 000 euro. Ale przy pełnym odwróceniu transakcji pojawiłyby się dodatkowe roszczenia. Czy popełniam w tym błąd myślowy? Obliczenie tej kwoty - jak dotąd przeczytałem wszędzie - jest bardzo skomplikowane i może to zrobić tylko rzeczoznawca. Oczywiście chętnie się poprawię. Jeśli bank proponuje porozumienie, uważam, że byłoby pomocne nie tylko wiedzieć, jak duża jest oszczędność przy refinansowaniu, ale także przy pełnym odwróceniu transakcji...

Napisany przez Calypso
Proces ewentualnej odwrotnej transakcji byłby obliczany indywidualnie i nie ma tutaj wartości orientacyjnych, poza zawsze opisywanymi 5%.
W momencie, gdy doradca przedstawi Ci obliczenia, mogą one być poprawne... W przypadku całkowitej odwrotnej transakcji te kwoty musiałyby zostać ponownie obliczone... Więc nie przyniesie Ci to nic nowego...
Ponadto jest wątpliwe, czy dojdzie do całkowitej odwrotnej transakcji - a jeśli tak, na jakich warunkach miałaby ona miejsce.

Napisany przez 3ducnici

Tu i ówdzie czytałem, że banki zgadzają się na zaoferowanie nowej umowy w obecnie obowiązującej stawce procentowej, co - jak łatwo obliczyć - zaoszczędziłoby mi około 30.000 €uro. Ale przy całkowitym rozwiązaniu umowy mogłyby pojawić się inne roszczenia. Czy tutaj popełniam jakiś błąd myślowy? Obliczenie tej kwoty - jak dotąd przeczytałem wszędzie - jest bardzo skomplikowane i może to zrobić tylko rzeczoznawca. Oczywiście chętnie przyjmę poprawkę. Jeśli bank oferuje porozumienie, byłoby dla mnie pomocne nie tylko wiedzieć, jak duża jest oszczędność przy refinansowaniu, ale także przy całkowitym rozwiązaniu umowy ...

Wiele pytań powinno być już szybko udzielonych...

https://www.test.de/Immobilienkredit...18800-4719091/

a test stworzył także arkusz kalkulacyjny Excel do obliczeń...

https://www.test.de/Musterarbeitsbla...nen-4719575-0/

dodatkowo odsyłam do mojego wcześniejszego posta tutaj w wątku, nr 876...trzeba już przejrzeć kilka stron, zazwyczaj zadawane są te same pytania...

Co do poprzedniego uczestnika, chciałbym zauważyć...oprocentowanie zapłaconych rat (odsetki + spłata kapitału) 5% powyżej stawki bazowej zgodnie z BGB! Nie 5% ogółem!

Dziękuję, ciesze się, że mogłem pomóc :-)

Napisany przez 3ducnici

Dzięki, ducnici, dokładnie tego szukałem :-)

Istnieją jednak także inne sposoby... zobacz ostatnią aktualizację z listopada... tam DN zostało przyznane 12,2% jako korzystania z usług... to oprocentowanie odnawialnej kwoty, której domagała się pozwananie kasa oszczędnościowa...

https://www.test.de/Immobilienkredit...aus-4718800-0/

Tak, przeczytałem wpis. Przy różnych metodach obliczeń pojawia się oczywiście nie tylko pytanie o to, jak sensowne jest wykonanie opinii, ale także o powagę osoby, która oferuje takie dobrze płatne opinie. Na razie wystarczy mi ogólne oszacowanie wraz z różnymi wariantami. Dzięki za pomoc i linki do testów fundacji ochrony konsumentów!

Napisany przez xiero
Cześć,

Czy ktoś może podać mi firmę lub coś podobnego, która specjalizuje się w WRB i otrzymuje część oszczędności jako formę zapłaty?

Mam kontakt z taką firmą (ale nie chcę go podawać), tylko tam nic się nie dzieje, trzeba im tylko gonić. Procesy są długie, a za 25 lat będę miał/miała 60 lat.

Napisany przez 3ducnici
@xiero

bez oceny z mojej strony

viewtopic.php?p=92182

Napisany przez 3ducnici
Na temat odwołania artykuł w FAZ

Korzystne oprocentowanie kredytów: Wycofanie starych kredytów sprawia bankom trudności - Oszczędzanie i lokowanie pieniędzy - FAZ

Napisany przez 3ducnici

Czy ktoś z was ma pierwsze wrażenie na temat mojej pouczenia?

Tak więc, to tylko moja osobista amatorska opinia...

Wygląda na to, że na pierwszy rzut oka jest dość bezpieczne pod względem prawnym...

1. Brak użycia tekstu wzorcowego lub odstępstwo od niego => brak skuteczności ochronnej!

2.
2.1 Termin Pouczenie o odstąpieniu od umowy umieszczony nie w obrębie ramki, ale raczej poniżej dwóch podpisów do umieszczenia, natomiast Koniec Pouczenia o odstąpieniu od umowy już umieszczony w obrębie ramki
2.2 Użycie tego samego czcionki i rozmiaru czcionki co cała reszta na stronie

=> można by argumentować, że tutaj brak jednoznacznego wyróżnienia wizualnego. Samo obramowanie może okazać się niewystarczające...

3. Pouczenie o odstąpieniu od umowy dla dwóch kredytobiorców. Może się zdarzyć, że tutaj pojedyncze klauzule/formułowania zawierają błędy. Na przykład, czy każdy kredytobiorca otrzymał to pouczenie o odstąpieniu od umowy wraz z umową? Czy było to tylko w prostym egzemplarzu dla obu kredytobiorców?

4. Bieg terminu:
4.1 Tutaj jest napisane jeden egzemplarz tego Pouczenia o odstąpieniu od umowy, co można interpretować tak, że wydanie jakiegokolwiek egzemplarza jednobrzmiącego pouczenia o odstąpieniu od umowy w dowolnym wcześniejszym czasie byłoby wystarczające. Nie ma wskazania, że to Pouczenie o odstąpieniu od umowy musiałoby być wydane...
4.2 Dodatkowo wymienione jest wydanie umowy lub kopii tego dokumentu. Zazwyczaj, między innymi także w tekście wzorcowym, wspomniane jest także zgłoszenie kredytowe lub kopia tego. Ale tutaj tego brakuje.
Jest jednak potwierdzenie otrzymania ZGŁOSZENIA O kredyt, drugi obraz na drugim obrazie, ale nie jest już to uwzględnione w Pouczeniu o odstąpieniu od umowy, ponieważ koniec tego pouczenia o odstąpieniu od umowy jest podany w obrębie ramki.

Czy rzeczywiście dodatkowo do zgłoszenia o kredyt i pouczenia o odstąpieniu od umowy została wydana UMOWA, jak to zostało wymienione w Pouczeniu o odstąpieniu od umowy?
Zakładam, że dokument, w którym znajduje się pouczenie o odstąpieniu od umowy, to zgłoszenie kredytowe? Jak jest ono zatytułowane?

5.
5.1 Konsekwencje odstąpienia: Może to prowadzić do konieczności spełnienia przez Państwa warunków płatności umownych za okres do czasu odstąpienia jest klauzulą, która musi być dodana zgodnie z tekstem wzorcowym, jeśli chodzi o umowę na odległość dotyczącą usług finansowych.
Ale skoro miejsce podpisu wskazuje Rastatt, tak samo jak pieczęć filii Rastatt, to było to prawdopodobnie umowa zawarta stacjonarnie, czyli osobiście w placówce.

=> wprowadzające w błąd

5.2 Podobnie mylące jest zdanie -na przykład, ponieważ zgodnie z treścią świadczenia ta możliwość jest wykluczona-
Moim zdaniem odnosi się to na przykład do dostawy łatwo psujących się towarów. Nie rozumiem, co takie stwierdzenie robi w odniesieniu do usług finansowych.

Ogólnie... znalazłby się pewnie sprytny prawnik... czy moje oceny są słuszne, może Ci powiedzieć tylko prawnik... ;-)

Dlatego radziłbym udać się do specjalisty od prawa bankowego i poprosić o poradę...

Napisany przez PeterKleimann
Cześć wszystkim,

jeśli ktoś szuka adwokata pracującego na zasadzie sukcesu (czyli płatność tylko wtedy, gdy odniesie sukces dla nas), to powinieneś zerknąć tutaj:

www. erfolgshonorar.org/widerrufsjoker-erfolgshonorar.php

Znalazłem kogoś w ten sposób dla mojego kredytu w ING-Diba i było to dość skuteczne (ale zgodziliśmy się na zachowanie milczenia).

W końcu nie chcemy (finansowo) przegrywać!

Pozdrowienia
Peter Kleimann

Napisany przez Ramm

Cześć wszystkim,

kto szuka prawnika pracującego na zasadzie wynagrodzenia sukcesowego (czyli płatność tylko w przypadku odniesienia sukcesu dla nas), powinien sprawdzić tutaj:

www. erfolgshonorar.org/widerrufsjoker-erfolgshonorar.php

Znalazłem tam kogoś do mojego kredytu w ING-Diba i było to całkiem udane (ale ustaliliśmy milczenie).

W końcowym rozrachunku nie chcemy (finansowo) przegrać!

Serdeczne pozdrowienia
Peter Kleimann

Cześć Peter,

Czy możesz rozwinąć to finansowe osiągnięcie?

Pozdrawiam

Nie mogę (klauzula poufności). Ale było warto.

Napisany przez Ramm
Nie nazywasz banki, czyż nie robiłeś tego wcześniej? Chodzi mi raczej o to, co zostało z anwalt, chętnie też procentowo ;-)

No tak... U prawnika została około 1/4 zysku, ale było warto (bez ryzyka).

Napisany przez 2RAM
Czy istnieją jakiekolwiek prawne kwalifikacje dotyczące tych legendarnych zakazów milczenia? Mowa tu o sprostowaniu norm! A co się stanie, jeśli ktoś nie będzie przestrzegał tych zakazów? Klient raczej nie będzie musiał zwrócić pieniędzy, czyż nie można by tego dochodzić od banku? Mam poważne wątpliwości...

Napisany przez Ramm

Ach tak... U adwokata została około 1/4 zysku, ale było warto (nie ma ryzyka).

1/4 oszczędności odsetkowych? Więc trzeba mieć już gotówkę, żeby móc opłacić adwokata ;-(

Oczywiście. Ale po prostu finansuje się trochę więcej... Ale z drugiej strony, gdyby nic nie zyskał, też by nic nie dostał. Uważam, że to uczciwe. Ale wszystko zależy od oszczędności. To teraz moje oszczędności. Im większe oszczędności, tym mniejsze wynagrodzenie dla adwokata (przynajmniej w moim przypadku).

Napisany przez 3ducnici
@Peter

jak wygląda nowe rozwiązanie?

Czy kredyt w starej banku został kontynuowany, czy został sfinansowany gdzie indziej?

Jeśli pierwsze, zakładam, że przy nowych warunkach... Czas trwania? Tylko do końca pierwotnego okresu umowy czy przynajmniej 10 lat?

Napisany przez Ramm
Czy zaciągnąłeś nowy kredyt w tym samym banku?
Pozdrowienia

Nie, inny. Skorzystałem z korzystnej oferty poprzez pośrednika.

Napisany przez Ramm
Czy twojemu staremu bankowi również przedstawiano oferty dotyczące dalszego/nowego finansowania, które odrzuciłeś?

Nie, nie chcieli mnie już. Ale można znaleźć inne (dobre) oferty.

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

chciałbym się ponownie odezwać.
W międzyczasie pojawiło się już kilka relacji z doświadczenia, które mogą wykazywać pewne zakończenia.
Tak też jest w moim przypadku, przynajmniej jeśli chodzi o część moich umów. Rezultat składa się z detali, których nie można szeroko rozpowszechniać.
Można z nich wyciągnąć kilka wniosków:
Gdyby sprawa była bezowocna, mógłbym podać więcej szczegółów.
Gdyby sprawa nie była jeszcze zakończona, mój raport z doświadczenia byłby dłuższy.
Żadne z tych scenariuszy się nie sprawdziło, co świadczy o jakości rezultatu.
Wynik został osiągnięty po odpowiedzi na ostatnie pismo mojego adwokata.

Oczywiście, każdy musi sam zdecydować, jak daleko chce się posunąć. Im dalej się idzie, tym trudniejsza droga (rosnące koszty prawnicze, czas do porozumienia się lub nawet negocjacji, ryzyka), ale owoce mogą być lepsze (pełne rozwiązanie = więcej pieniędzy). To, co dla jednego nie jest wystarczające, dla innego może być wystarczające.

Jednak inna część mojej sytuacji nadal pozostaje otwarta. Czy ktoś ma doświadczenie z pożyczkami KfW?

heinsc
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!