Apple (AAPL): Ostatnia szansa na zakup poniżej 150
USD?
Napisane 19 września 2007 4:50PM przez Georges Yared
Kategoria: Raporty analityczne, Prognozy, Internet, Blogi, Apple Inc (AAPL), iPhone, Akcje do kupienia
W czasie ostatnich kilku miesięcy burz na rynku, zobaczyliśmy spadek Apple (NASDAQ: AAPL) z wysokości 148
USD do minimum 118
USD (to dopiero okazja!!). Akcje teraz wróciły do 141
USD i może to być Twoja ostatnia szansa, aby je kupić poniżej 150
USD. Dlaczego? W najbliższej przyszłości czeka wiele katalizatorów.
Apple kończy swój rok podatkowy za 11 dni. Wrzesień 30 kwartał i zakończenie roku zakończą wyjątkowy rok dla Apple, ale wielu byłoby zdania, że najlepsze dopiero nadchodzi. Spodziewam się, że rok kończący się za 11 dni przyniesie końcowe przychody w wysokości 24 miliardów
dolarów, a zysk na akcję wyniesie 3,75
USD. Przychody z iPhonea będą dość istotne, ale ta część historii Apple dopiero SIĘ ZACZYNA. Kiedy Apple opuszcza rok fiskalny 2007, bardziej istotną historią pozostaje przytłaczający sukces iPoda wraz z sklepm iTunes oraz oczywiście nowo ulepszony komputer Mac. Mac zyskuje udziały rynkowe w dosyć płynnym rynku.
Produkcja iPhonea nabiera tempa. Przez cały rok (rok kalendarzowy), Apple planowało wyprodukować 3,6 miliona jednostek iPhonea. Obecnie ta liczba wynosi 4,8 miliona zaplanowanych jednostek. Kraje europejskie zostaną wprowadzone do dostępu do iPhonea rozpoczynając w czwartym kwartale kalendarzowym, przygotowując się do szturmu Wielkiej Brytanii i Niemiec.
Pytanie brzmi, czy iPhone cieszy się taką popularnością po drugiej stronie oceanu, jak w Stanach Zjednoczonych? Odpowiedź brzmi: Apple tak miałoby nadzieję, ale to naprawdę nieistotne. Apple przewidziało sprzedanie łącznie 10 milionów jednostek do końca 2008 roku. Z produkcją już na poziomie 4,8 miliona do końca 2007 roku, globalne wdrożenie będzie wisienką na torcie i nie jest konieczne do osiągnięcia oczekiwanych wyników. Każde europejskie podekscytowanie i szum na pewno będą mile widziane, ale nie są tak konieczne, jak mogłoby się wydawać.
Tymczasem nowa generacja iPodów została przyjęta bardzo pozytywnie, a Mac zaczyna dopiero zdobywać większą popularność. Bez powtarzania z poprzednich artykułów, system sklepów detalicznych, 187 w sumie, stanowi główną przewagę konkurencyjną dla Apple. Zadzwoniłem do mojego kumpla Nigela w Londynie do megasklepu Apple przy Regent Street i zapytałem go o iPhonea, iPoda i Maca. Nigel poinformował mnie, że on i jego wspólnicy w sklepie odpowiadają na pytania dotyczące dostępności iPhonea około 200 razy dziennie w przypadku klientów na miejscu i kolejne 300-400 telefonicznych zapytań.
Szacuję przychody Apple za 30 miliardów
dolarów zakończone 30 września i zysk na akcję w wysokości 4,50-4,60
USD. Wstępna prognoza na rok fiskalny 2009 to przychody w wysokości 34,5 miliarda
dolarów i zysk na akcję w wysokości 5,50
USD. Momentum wzrostu zysków dla Apple jest silne i widoczne. Przychody z iPhonea są uznawane w ciągu 24 miesięcy umowy, dzięki czemu czynnik widoczności staje się jeszcze bardziej... widoczny!
Akcje były do kupienia przez ostatnie 3-4 lata i będą takie nadal przez przynajmniej trzy kolejne lata. To może być Twoja ostatnia szansa, aby wkupić się poniżej 150
USD. Mój cel cenowy na 2008 rok to 200-210
USD.
8)