Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Mogę sobie wyobrazić bardzo prosty sposób rozwiązania tego problemu: Podczas otwierania konta bankowego wyraża się zgodę na przekazywanie danych instytutowi Schufa. Jeśli teraz zgłosi się do swojego banku normalnie zmianę adresu i poda nowy adres, czy bank w ramach udzielonej zgody nie przekaże tego nowego adresu do Schufa?

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, czy otwiera się konto co tydzień czy też ma się co tydzień kontakt z usługami bankowymi? Jak trwałe są powiadomienia od partnerów Schufa?

Napisany przez vision
@HerrMüller To zdecydowanie ma najwięcej sensu.

Napisany przez vision
https://www.deutscher-kreditservice....n-meine-daten/ Tutaj faktycznie stoi, że urząd meldunkowy udostępnia dane! Uważam to za niewiarygodne.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
noelmaxim pisze: Hermueller, czy otwiera się każdego tygodnia konto czy też ma się każdego tygodnia kontakt z usługami bankowymi? Jak zrównoważone mogą być informacje od partnerów Schufy?
Nie, ale jeśli podam swojemu bankowi, w którym jestem klientem od 10 lat, nowy adres, to bank może i ma prawo przekazać tę nową adres również tam ze względu na klauzulę Schufy.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, to się zdarza, ale też zdarza się, gdybyś nic nie powiadomił banku o zmianie adresu (co zdarza się rzadko), istnieje możliwość, że nowy adres został już odnotowany, jeśli bank dokonał zgłoszenia. Nie sądzisz, ile konsumentów w ogóle nie informuje banku o zmianie adresu lub robi to znacznie później.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Twoje pytanie zostało już wyjaśnione. Urząd meldunkowy przekazuje również nowy adres do Schufy. Gdzie więc jest problem? Nic niezwykłego, chyba że ma się coś do ukrycia.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, trochę to jest dwuznaczne. A jak to jest z ochroną danych?

Napisany przez Fly
Bankkaufmann pisze: Twoje pytanie zostało teraz wyjaśnione. Urząd meldunkowy przekazuje nowy adres również do Schufa. Gdzie tu właściwie jest problem? To nic nietypowego, chyba że ktoś ma coś do ukrycia.
Czy uważasz za problematyczne, że państwo udostępnia prywatnej firmie dane osobowe innych osób?

Napisany przez Tirex
Biuro abonamentowe to przedsiębiorstwo nadane przez państwo (https://de.wikipedia.org/wiki/Beleihung) z celem pobierania opłaty radiowej. Legalność przekazywania danych wynika z Ustawy o rejestracji meldunkowej i jest uregulowana w §34. Miłej zabawy podczas poszukiwań... P.S: Również TÜV, DEKRA i inne są przedsiębiorstwami nadanymi przez państwo. Wystarczy pomyśleć o głównym badaniu technicznym pojazdów.

Napisany przez Fly
Tirex pisze: Biuro składek to przedsiębiorstwo zaufane przez państwo (https://de.wikipedia.org/wiki/Beleihung) z celem pobierania opłat za usługi nadawcze. Zgodność przekazywania danych wynika z ustawy federalnej o meldunkach i jest regulowana w §34. Miłego poszukiwania informacji... P.S: Również TÜV, DEKRA i inne są przedsiębiorstwami zaufanymi przez państwo. Wystarczy pomyśleć o badaniu technicznym pojazdów mechanicznych.
Ale Schufa przecież nie jest, prawda?!

Napisany przez Tirex
Nie, rejestr meldunkowy nie przekazuje danych bezpośrednio do SCHUFA. SCHUFA otrzymuje swoje dane adresowe na przykład od instytucji kredytowych. Ale jak SCHUFA uzyskuje moje aktualne dane adresowe, skoro nigdzie ich nie podałem, ponieważ dbam na przykład o ochronę danych?! Aby to zrozumieć, przeanalizujmy następujące scenariusz: Przeprowadzam się i dokonuję zmiany adresu w urzędzie meldunkowym. Celowo nie informuję swojego banku o moim nowym adresie. Teraz bank chce wysłać mi list, ponieważ chce mi coś przekazać. Oczywiście bank nie może się ze mną skontaktować, ponieważ wysyła do mnie korespondencję na stary adres. Teraz bank może złożyć wniosek o informację z rejestru meldunkowego (płatny!) i uzyskać w ten sposób mój aktualny adres. Bank przechowuje mój nowy adres i udostępnia go SCHUFA w razie potrzeby (otwarcie konta, ocena zdolności kredytowej...). W ten sposób SCHUFA także pośrednio uzyskuje mój aktualny adres. Przeciwko wnioskom z rejestru meldunkowego nie można się bronić. Zgłoszenie takiego wniosku może złożyć każdy obywatel Niemiec, nie tylko instytucje kredytowe.

Napisany przez Fly
To byłby scenariusz zgodny z moim zrozumieniem obowiązującego prawa.

Napisany przez vision
@Tirex Podejrzewasz czy wiesz o tym? Zgodnie z moim powyższym linkiem, wszystko działa automatycznie - bez żadnych zgłoszeń.

Napisany przez Tirex
Informacje zawarte w powiązanym tekście dotyczące Schufa i Urzędu Rejestracji Mieszkańców są nieprawdziwe. Powtarzam: ani Schufa, ani jakiekolwiek instytucje kredytowe ani inne firmy prywatne nie otrzymują automatycznie żadnych danych adresowych. Automatyczne przesyłanie danych odbywa się wyłącznie do instytucji państwowych, takich jak urząd skarbowy, fundusz emerytalny lub (jak wspomniano wcześniej w kilku postach), do usługi abonamentowej. Aby uzyskać aktualny adres, firma prywatna, taka jak Schufa, bank itp., musi najpierw złożyć płatne zgłoszenie o udostępnienie danych rejestracyjnych w Urzędzie Rejestracji Mieszkańców. Nic nie dzieje się automatycznie. Jeśli ktoś chce, może również udać się do Urzędu Rejestracji Mieszkańców i poprosić o wykaz, które osoby prywatne lub firmy otrzymały informacje o adresie w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Po prostu można się udać (nie zapominając o dowodzie tożsamości) i zapytać kto sprawdził mój adres i otrzymał informacje? Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych ma się prawo do wglądu. Zapytania od organów administracyjnych jednak nie są uwzględniane.

Napisany przez Fly
Dziękuję, uspokoiłem się! Myślałem już, że mieszkamy w bananowej republice ;-)

Mam informację, że urząd meldunkowy udostępnia dane. https://www.schufa.de/de/unternehmen...isierung-plus/ To nie ma też nic wspólnego z republiką bananową.

Napisany przez Fly
Może jestem zbyt głupi, żeby to zrozumieć, ale tam jest napisane, że Schufa prosi urząd meldunkowy o informacje. To co innego niż gdyby samemu aktywnie zgłaszała. Jedno opiera się na podstawie prawnej, dla drugiego nikt jeszcze takiej nie ustalił. I bez podstawy prawnej byłoby to jak w państwie bananowym.

Napisany przez Tirex
Mogę powtarzać to tak długo, aż wszyscy zrozumieją: SCHUFA automatycznie nie otrzymuje (!) żadnych danych bezpośrednio z urzędu meldunkowego. SCHUFA może jedynie za opłatą (!) uzyskać informacje adresowe od urzędu meldunkowego. LUB instytucja kredytowa (lub inny partner SCHUFA) może złożyć wniosek o odpłatne informacje u urzędu meldunkowego, a następnie ewentualnie przekazać dane adresowe SCHUFA. Jeśli ktoś mi nie wierzy, może samodzielnie zasięgnąć informacji w urzędzie meldunkowym.

Napisany przez NaTwoim13
Decydujące jest jednak, że Urząd Meldunkowy przekazuje dane do Schufy i w jaki sposób się to dzieje, ile to kosztuje i czy to nawet odbywa się codziennie (co zakwestionowałem wobec fly), nie wiemy i myślę, że nie dowiemy się. Decydujące jest, że to się dzieje, a osobiście uważam, że może to być tak, że faktycznie odbywa się regularne porównywanie! Nie mam pojęcia, kto kontroluje koszty i jakie są procedury zapytania.

Dokładnie, bo nie mamy pojęcia, ile to kosztuje. To jest szara strefa. Przeprowadziłem się, a krótko po tym nowy adres został dodany. Dlaczego i w jaki sposób gra to jednak żadnej poważnej roli. Więc czy to było wnioskowane czy nie.

Napisany przez Fly
Macie dziwne wyobrażenia o działaniach urzędów. Urząd nie będzie działał wbrew prawu ani bez prawa. I oczywiście każdy z nas może dowiedzieć się, ile to kosztuje i jak to działa. Specjalnie w tym celu nasz ustawodawca stworzył nawet dodatkową ustawę: ustawę o dostępie do informacji publicznej (IFG). Uważam, że nie ujawnia to suwerenności, jeśli dwóch profesjonalistów nie uznaje swoich błędnych wypowiedzi za takie, tylko próbuje się z nich wykręcać, mówiąc coś w stylu nieważne, w którym kierunku. Dokładnie o to chodzi.

Napisany przez NaTwoim13
Lataj, czego chcesz!! Czy chcesz wiedzieć, czy urząd meldunkowy udziela informacji, a jeśli tak, to w jaki sposób!! Poza tym, chcesz bronić instytucji publicznych? No cóż, przeczytaj tylko, jak Agencja Pracy sprzedaje dokumenty aplikacyjne!! To tylko jedno wspomniane, aktualne przykład, jak działają instytucje publiczne! Twoje narzekania na profesjonalistów zaczynają powoli wpływać na mnie!!! Biuro informacji gospodarczej (Schufa) otrzymuje celowe informacje od urzędu meldunkowego! Fakt! Co do tego, jak to działa, to mnie to zupełnie nie obchodzi, a jeśli jesteś taki mądry, to wyjaśnij nam to!!!!! Dzięki ustawie o dostępie do informacji publicznej (IFG) będzie dla ciebie łatwo to sprawdzić i z pewnością możesz nam uświadomić, że instytucje publiczne przestrzegają każdego prawa.

Napisany przez Fly
Czego chcesz? Ty zacząłeś od głupoty, że Schufa automatycznie dostaje dane od urzędu. Pewnie skopiowałeś to z jakiejś strony internetowej... profesjonalista po prostu ;-)

Napisany przez Tirex
Tutaj wysuwane są teorie, których nie można tak po prostu zostawić. To forum jest publicznie dostępne i służy wyłącznie celom informacyjnym. Fałszywe twierdzenia tutaj nie są akceptowalne. Drogi bankierze, pozwól mi zacytować kilka z Twoich wypowiedzi: poprzez zgłoszenie przez Urząd Miasta miejsca zamieszkania, Schufa dowiaduje się o nowym adresie. Na podstawie mojej wiedzy Urząd Meldunkowy przekazuje nowy adres do Schufa. Twoje pytanie zostało już wyjaśnione. Urząd Meldunkowy przekazuje również nowy adres do Schufa. Twoje wypowiedzi sugerują automatyczne przekazywanie informacji meldunkowych do SCHUFA. Nie dokonałeś tu szczegółowej różnicy i zapomniałeś o istotnym dodatku, że SCHUFA otrzymuje informację o adresie dopiero po złożeniu wniosku. ______ Oto kolejne negatywne przykłady, na przykład od noelmaxim: Ciekawe jest jednak to, że Urzędy Meldunkowe automatycznie przekazują nowy adres zamieszkania do Schufa. Jednakowoż jest to kwestia dyskusyjna. Nigdy jednak nie krytykowano tego w taki sposób, aby taka praktyka została zakazana. Osoba przeprowadzająca się i zgłaszająca swój nowy adres Urzędowi Meldunkowemu, zobaczy także swój nowy adres zamieszkania w zapytaniu do Schufa 2-3 dni później. Absolutnie FAŁSZYWE. ______ Wypowiedź od hanesa: Urzędy Miasta / Komornicy od dawna współpracują z Schufa. Na przykład przy składaniu oświadczenia o majątku itp., zostaje to tam zgłoszone. Jest to również NIEPRAWDZIWE! ____ Dążmy do prawidłowych wypowiedzi, na przykład od tomka0815: Schufa nadal jest prywatną firmą i taka informacja o zmianie miejsca zamieszkania byłaby rażącym naruszeniem przepisów o ochronie danych. Jestem pewien, że tak nie działa. Jednak osoby, które przekazują informacje o zmianach adresowych do Schufa, to partnerzy biznesowi Schufa. Czyli banki, kredytodawcy, operatorzy komórkowi itp. ____ Również Herrmuller ma rację: Podczas otwierania konta bankowego zgadza się, że instytucja przekazuje dane do Schufa. Jeśli teraz normalnie zawiadamiasz swojego banku o przeprowadzce i podajesz nowy adres, bank w ramach udzielonej zgody przekaże również nowy adres do Schufa? ____ I wreszcie: Dokładnie, ponieważ nie dowiemy się ile to kosztuje. To jest szara strefa. Decydujące pozostaje to, że Urząd Meldunkowy przekazuje dane do Schufa i w jaki sposób to się dokładnie odbywa, ile to kosztuje i czy to nawet nie odbywa się codziennie (co kwestionowałem wobec fly), tego nie wiemy i sądzę, że się tego nie dowiemy. To absolutnie nie jest szara strefa. Wszystko to jest od zera do końca uregulowane prawnie i dla każdego jasne i zrozumiałe. Skonsultuj się ze specjalistami z Urzędu Meldunkowego. Będą w stanie udzielić mądrej odpowiedzi na każde pytanie. Lub przeczytaj ustawę o meldunku. Lub skorzystaj z Google. Informacje meldunkowe do celów komercyjnych kosztują w mojej gminie 12,00 EUR, plus ewentualnie koszty przesyłki.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, moje twierdzenie, że Schufa automatycznie przekazuje adres, może naprawdę budzić wątpliwości i być błędne. Jednak nie zmienię zdania co do tego, że nowy adres szybko jest przekazywany Schufa. Faktem jednak pozostaje, że Urząd Meldunkowy także udziela Schufa informacji na ten temat. Sposób, w jaki to się dzieje, pozostaje do podważenia, przynajmniej szczegóły na ten temat.

Napisany przez Fly
Tirex, kapelusik! Bardzo solidny post, który wyraźnie pochodzi od kogoś z pojęciem!

Napisany przez Fly
noelmaxim pisze: Ok, moje twierdzenie, że Schufa automatycznie przekazuje adres, może faktycznie podlegać wątpliwościom i być błędne. Jednakże nie wycofuję się z twierdzenia, że nowy adres jest szybko przekazywany do Schufa. Faktem jest jednak to, że Urząd Meldunkowy udziela na ten temat informacji również Schufie. Sposób tego działania pozostaje do rozważenia, przynajmniej co do szczegółów.
Nie rozumiesz tego, czy nie? To „jak” nie podlega wątpliwościom. Jest to jasno uregulowane. Na żądanie. A także jest to zawarte w linku Schufy, który twój kolega zamieścił wcześniej.

Napisany przez NaTwoim13
Wysłuchaj, muszę ci przyznać rację odnośnie do automatycznego zgłaszania! Niemniej jednak, nie ma podanych wyjaśnień, jak już poinformował Tirex, trzeba zapytać odpowiednie osoby lub sprawdzić samemu.

Napisany przez NaTwoim13
Lecimy, ponieważ to zostało już dla ciebie ustalone i uregulowane, czy mógłbyś mi krótko wytłumaczyć, jak wygląda taka prośba ze strony Schufy?? Dzięki.

Napisany przez Fly
Sprawdź sam, jak należy złożyć zapytanie w urzędzie meldunkowym.

Napisany przez NaTwoim13
No dobrze, czyli mówisz, że Schufa robi to tak, jak ja bym to zrobił?

Napisany przez Fly
nie, istnieje tajna sprawa Schufa w urzędach meldunkowych. To działa w ukryciu, nikt nie wie o tych tajemnych i podstępnych ścieżkach - tylko Schufa i państwo. Jeśli szczegóły wyciekną na zewnątrz, ta osoba zostanie oskarżona. Obywatel nie może w żadnym wypadku dowiedzieć się, co się tam dzieje. Dodatkowo chemtrails zawierają dodatkowe składniki, które sprawiają, że odpowiednie obszary mózgu w populacji nie są w stanie zapisać tych informacji. Ale szeptem, nie mów nikomu, że Ci to powiedziałem!

Napisany przez NaTwoim13
Okej, czy możesz nam jeszcze powiedzieć, kiedy Schufa sprawdza?

Napisany przez Fly
To również podlega tajnemu porozumieniu! Znajduje się jednak fragmentarycznie także na stronie internetowej podlinkowanej przez bankiera... mimo to jest tajne.

Napisany przez NaTwoim13
Fly, zapytam z miłą prośbą - może zabawnie, ale bardziej brzmi jak skasowany Kasper - czy kiedykolwiek przeczytałeś, co jest napisane w linku do bankiera?? To usługa, którą oferuje Biuro Informacji Gospodarczej Schufa!!! Moje pytanie brzmiało, czy mógłbyś mi wyjaśnić, kiedy i jak Schufa przeprowadza to zapytanie w Urzędzie Meldunkowym? Czy twoja odpowiedź to, że mam sprawdzić link, który prezentuje usługę Schufa dla klientów biznesowych??

Napisany przez Fly
U ciebie to już beznadziejne.

Napisany przez NaTwoim13
Chcę teraz również zadać pytanie dotyczące poprawy punktacji w Schufie.

21-latek ma w swojej Schufie następujące wpisy:

1) Otwarcie konta osobistego
2) Otwarcie konta osobistego
3) Umowa stacjonarnego Vodafone
4) Umowa na telefon komórkowy w Telekomie
5) Weryfikacja tożsamości w Ebay
6) Zapytanie o rachunek w Bill Pay zgodnie z ustawą o sprzedaży na odległość
7) Zapytanie o kredyt w Santanderze

Ponadto, w ciągu ostatnich 5 lat przeprowadził się 4 razy, co oznacza, że ma 5 adresów w rejestrze.

A) W jaki sposób można poprawić swoją punktację?
B) Jak dowiedzieć się, dlaczego, gdzie i przez kogo zostało złożone zapytanie o kredyt w Santanderze?
C) Czy można tutaj coś usunąć?
D) Zwłaszcza te przeprowadzki mogły pogorszyć wartość, jak szybko można to zrekompensować, aby punktacja mogła się poprawić?

Czy można coś tu uogólnić?

Napisany przez brainy
Przeprowadzki są najgorsze. Często wiążą się z utratą pracy lub/niepłaceniem czynszu. W każdym razie trzeba ich unikać.

W przeciwnym razie pozostaje tylko jedno: bezczynność. Żadnych nowych kont. Żadnych nowych kart kredytowych. Żadnego nowego telefonu komórkowego ani samochodu na kredyt.

Dotychczas nie mogłem się przekonać do zdania, że spłacony kredyt poprawia zdolność kredytową. Nawet posiadanie dużej debetowej linii kredytowej nie jest pozytywnym wpisem.

Czy istnieją rzeczywiście pozytywne wpisy w Schufa?

Czy ktoś kiedyś przeprowadził się do lepszego sąsiedztwa?

Pewien znajomy kiedyś przeprowadził się na bardzo złą ulicę (zakończenie ulicy z ośrodkami H4 i dla uchodźców). Jego ocena w Schufa pogorszyła się wtedy.

Przewiduję, że po roku bezczynności można odzyskać od 85% do 90%, pod warunkiem, że się nie jest zbyt młodym.

Napisany przez Fly
Na ile mi wiadomo, można usunąć stare adresy. To powinno już pomóc. W przypadku zapytań, których nie można sobie wytłumaczyć, można skontaktować się bezpośrednio z Schufą.

Napisany przez hanes
Wartość podstawowa Basisscorea absolutnie nic nie mówi.
Moje wynosi 98,71%.
Jednak wartość bankowa jest tylko na poziomie D.

Napisany przez hmarcus
Cześć, jestem nowy tutaj. Od jakiegoś czasu obserwuję swoją ocenę w Biurze Informacji Gospodarczej online. Wczoraj, podczas logowania, zauważyłem nowy wykres. Wykres dzienny. Wygląda prawie jak ten w raporcie Crefo. O co chodzi z tym wykresem? Czy Schufa coś na ten temat opublikowała?

@hmarcus, czy możesz wstawić tutaj zrzut ekranu dotyczący grafiki, którą analizujesz?

Napisany przez hanes
na przykład:

Cześć Hanes, poniżej jest opisane, jak interpretować ten wykres.
Twój wynik wynoszący 98,71% jest w porządku.

Napisany przez hanes
Nic nie jest w porządku.

Ocena Schufa dla banków: Wartość punktacji: 9515 Poziom oceny: E satysfakcjonujące do podwyższonego ryzyka
itp. Mój najlepszy poziom oceny dla banków to D.

A to przy bazowej punktacji 98,7 %

Cześć Hanesie, mogę ocenić tylko to, co widać. Pozostałe dane, które posiadasz, nie mogę ocenić, jeśli ich nie widzę. Musiałbyś ustalić, co działo się w twojej przeszłości pod względem zaangażowania bankowego. A co masz na myśli? Finansowanie nieruchomości?

Napisany przez hmarcus
Myślę, że grafika jest jeszcze nieaktywna. Strzałka wskazuje na niskie ryzyko. Moja wartość wynosiła jednak 10% dnia 1.4. Chociaż wszystko jest oznaczone jako zrobione, informacja wciąż jest widoczna. Wątpię, żebym osiągnął taką poprawę teraz.

Napisany przez hanes
Bankkaufmann pisze:
Cześć Hanes, mogę ocenić tylko to, co widzę. Nie mogę ocenić danych, które masz, jeśli ich nie zobaczę.
Musiałbym zbadać, co się zdarzyło w przeszłości w kwestii zaangażowania w bankach.
Co planujesz zrobić?
Finansowanie nieruchomości?

Brak finansowania nieruchomości, ale zastanawiam się nad refinansowaniem kredytu. Jednak tylko przy oprocentowaniu poniżej 2%.

Dlatego wartość wyświetlonej punktacji bazowej wynosi zero.

Napisany przez brainy
Przy zbliżonym wyniku bazowym mój wskaźnik dzienny punktów jest o wiele bardziej na lewo.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata