Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3ducnici
Opóźnienie w przyjęciu trzeba jednak dobrze uzasadnić. Podejście oparte na dobrej wierze jest prostsze. Być może wtedy złożyć wniosek o opóźnienie w przyjęciu/zadłużenie wierzyciela.

Napisany przez LGSaar

Wystąpienie ze względu na odmowę przyjęcia spłaty trzeba jednak dobrze uzasadnić. Procedura oparta na dobrej wierze jest prostsza. W razie potrzeby można ubiegać się o wystąpienie ze względu na odmowę przyjęcia/spłatę.

Jestem zdania, że bank automatycznie wpada w stan wystąpienia ze względu na odmowę przyjęcia spłaty najpóźniej przy doręczeniu pozwu. Nie trzeba tego udowadniać. Bank mógłby po prostu uznać odwołanie.

Napisany przez dogfight76

Ale raczej trzeba dobrze uzasadnić opóźnienie w przyjęciu. Podejście przez lojalność i dobre wierzenia jest prostsze. Być może warto złożyć wniosek o opóźnienie w przyjęciu/gläubigerverzug.

Cześć,
Czy muszę teraz, pomimo poinformowania o odwołaniu, zrobić coś, aby moje bieżące płatności służyły tylko spłacie, ponieważ bankowi nie przysługują już odsetki?
Myślałam, że automatycznie będzie to miało miejsce, ponieważ bank nie zaakceptował odwołania.

Pozdrowienia

Napisany przez 3ducnici

Cześć,
Czy muszę jeszcze coś zrobić, aby moje bieżące płatności służyły tylko spłacie zadłużenia, mimo że odwołanie zostało już złożone, ponieważ bankowi nie przysługują już żadne odsetki?
Myślałem, że automatycznie tak będzie, ponieważ bank nie zaakceptował odwołania.

Pozdrowienia

To właśnie jest pytanie. Użyliśmy wzoru listu od test.de.

W nim jest napisane

Po odwołaniu pożyczki, zgodnie z §§ 357 ust. 1, 346 ust. 1 BGB, ja muszę zwrócić odebrane świadczenia tobie, a ty mi. Mam zwrócić pożyczkę i winienem ci ustalone lub, jeśli to dla mnie korzystniejsze, rynkowe odsetki za udostępnione środki. Ty masz mi zwrócić moje świadczenia oraz wygenerowane z nich korzyści. Proszę o informację, jakie korzyści odnieśliście oraz rozliczenie odpowiednio. Decydujące jest to, ile stopę zwrotu z kapitału przed opodatkowaniem wygenerowaliście od czasu rozpoczęcia spłaty rat do waszej osoby. Moje zobowiązanie do zwrotu odebranego świadczenia wraz z korzyściami zostanę zrealizowane natychmiast.

Oczekuję spełnienia mojego prawa do informacji o pochodzących z was korzyściach i rozliczenia waszych oraz moich roszczeń zwrotnych do xx.xx.201x

W tej sytuacji zaproponowaliśmy bankowi zwrot środków. Nie jestem pewien, czy to wystarczy.

Dlatego uważam, że podejście oparte na dobrej wierze jest znacznie łatwiejsze do realizacji.

Napisany przez LGSaar
Sprawdziłem w pozwie, jak bank obliczył pobrane korzyści. To nie do zrozumienia. Jednakże napisała, że w przypadku jednego z kredytów osiągnęła brutto marżę w wysokości 0,929% r/r, jeśli pożyczka zostałaby spłacona do końca. Czy ta marża odnosi się do kwoty pożyczki, czy do czego? Następnie odlicza: Opłata za ryzyko kredytowe 0,17%, Koszty kapitału własnego 0,14%, Koszty związane z zawarciem umowy, otwarciem konta, wystawieniem wyciągów bankowych, prowadzeniem konta, usunięciem konta 0,19%. Pozostaje 0,429%, co bank oblicza jako korzyść przez 6 lat w wysokości 469,90 €. Sposób obliczeń nie został podany. Kwota kredytu: 99000,00 € Stopa procentowa: 5,1% Spłacone raty: 47000€. I z tego w ciągu 6 lat pobrano 469,90€ korzyści. To byłby przypadek dla Ducnici.

Napisany przez IG Widerruf

Przeprowadzenie w dniu 10 lat w wysokości 2%? Bank odzyskuje swoje straty przez większość następnych lat poprzez przedłużenie okresu kredytowania przez tylnie drzwi...

Większość elastycznych banków początkowo proponuje przedłużenie kredytu na nowe dziesięć lat, ale są elastyczne jeśli chodzi o okres wiązania oprocentowania. W wielu przypadkach możliwe jest, na przykład, zawarcie umowy na trzy lub cztery lata, ponieważ odpowiada to pierwotnemu okresowi wiązania oprocentowania, a następnie zabezpieczenie kolejnego finansowania poprzez kredyt z opcją Forward.

Dla wielu klientów jest to zbyt skomplikowane, dlatego wolą od razu podpisać umowę na nowe dziesięć lat i w ten sposób tracą kilka punktów bazowych. Oczywiście wtedy oprocentowanie nie powinno być zbyt dalekie od oprocentowania rynkowego. Ale trzeba pamiętać, że nie każdy - w zależności od zdolności kredytowej i stopnia obciążenia nieruchomości - otrzyma ofertę finansowania w wysokości 1,1 lub 1,2 procenta. Dla niektórych dwa procenta to już bardzo blisko ich osobistego oprocentowania rynkowego. W końcu nie każdy jest urzędnikiem i nie każdy ma 40 procent wkładu własnego...

W moim przypadku, gdy złożyłem odwołanie, również początkowo otrzymałem ofertę obniżenia oprocentowania z 4,9 procenta do 2,0 procenta i zawarcia umowy na kolejnych dziesięć lat. Poprosiłem jednak o pięć lat, ponieważ wtedy i tak zamierzam sprzedać nieruchomość. Ostatecznie udało mi się uzyskać te pięć lat, po kilku perturbacjach, z jeszcze trochę niższym oprocentowaniem. Dobry i wytrwały prawnik jest w stanie jeszcze wiele wyciągnąć. Pierwsza oferta banku rzadko jest ostatnim słowem.

Napisany przez 3ducnici

Sprawdziłem we wniosku o skargę, jak bank oblicza korzyści uzyskane z kredytu. Nie jest to zrozumiałe.

Jednak napisała, że w przypadku jednego z kredytów osiągnęła marżę brutto w wysokości 0,929% rocznie, jeśli pożyczka zostałaby spłacona do końca.

Czy ta marża odnosi się do kwoty pożyczki czy do czegoś innego?

Następnie odlicza:

Premia za wiarygodność 0,17%
Koszty własnego kapitału 0,14%
Koszty związane z zawarciem umowy, otwarciem konta, tworzeniem wyciągów bankowych, prowadzeniem konta, usunięciem konta. 0,19%

Pozostaje 0,429%, co jest obliczane jako korzyść przez 6 lat w kwocie 469,90 €. Sposób obliczenia nie jest podany.

Kwota kredytu 99000,00€
Stopa procentowa 5,1%

Spłacone raty 47000€.

i w ciągu 6 lat uzyskano korzyści w wysokości 469,90€.

To byłby przypadek dla Ducnici.

Jeśli chodzi o uzyskane korzyści, nie podlegają one odliczeniu kosztów/ wydatków.

Marża brutto w wysokości 0,929%, cóż, można by powiedzieć, że jest to narzut (=zakres odsetek), jakie nałożyła na oprocentowanie refinansowania.
Jeśli zażądała od Ciebie 5,1%, odliczasz od tego 0,929%, a otrzymujesz oprocentowanie refinansowania w wysokości 4,171%

Średni zakres odsetek SPK Neunkirchen w 2008 roku, zgodnie z rachunkiem zysków i strat oraz bilansem:

(Przychody z odsetek - Koszty odsetkowe) / Suma bilansowa x 100% =

(72.589.907,93 - 43.862.845,80) /1.521.415.633,81 x 100% =
1,888%

Wskaźnik dochodu z odsetek = Przychody z odsetek / Kapitał własny x 100% =

72.589.907,93 / 91.418.751,49 x 100% =

79,40%

Na każdy euro kapitału własnego, SPK Neunkirchen w 2008 roku osiągnęła średnio 0,7940 euro dochodu z odsetek.

Następnie sprawdziłem szybko Twoje dane, LGSaar, i szybko stworzyłem arkusz w Excelu. Myślę, że kwoty ratalne i saldo powinny być zgodne?

Dane dotyczące zakresu odsetek i wskaźnika dochodu z odsetek pochodzą z rachunku zysków i strat oraz bilansu SPK Neunkirchen z Biuletynu Federalnego.

Uzyskane korzyści możesz zobaczyć w prawym dolnym rogu.

Kwota jest tak wysoka, ponieważ średni zakres odsetek jest wysoki. Gdyby wynosił na przykład tylko 0,15%, korzyści byłyby odpowiednio mniejsze. Miałem już taki przypadek, zakres odsetek wynosił 0,15%.

LGSaar.pdf

Aby porównać, obliczyłem stopy odsetek i spłat z dodatkowym narzutem 5% i 2,5%

Nie zapomnij, że musisz obliczyć również korzyść z używania kwoty pożyczki... czyli standardowa stopa procentowa, okresowe obciążenia, odliczanie zakresu odsetek..... itd.

Napisany przez 3ducnici
@Bandit,

czy jesteś Ellenbergerem z nazwiska?

Napisany przez Fishtowner
Termin negocjacji LG Bremen i rozprawy ustnej dnia 30.06.16

Moje odwołanie wyglądało wtedy tak, jak na zrzucie ekranu.
Powinienem mieć wszystko ważne pokryte, prawda?

Proszę o twoją osobistą opinię na ten temat.

Pozdrowienia

Napisany przez LGSaar
@Ducnici

Co myślisz? Czy mogę uwzględnić różnicę w oprocentowaniu także przy kredytach KFW?

OLG Stuttgart i LG Berlin nie przyznały korzyści z kredytów KFW.

Czy lepiej to pomijać?

Moja kasa oszczędnościowa ma porządne bilanse.

Wywrócę to, ale niestety część z tego może trafić na opłaty do prawników i sądu. Bank na pewno tego nie dostanie.

Napisany przez Widerruf jetzt

Sąd Apelacyjny w Monachium wydał decyzję w sprawie powództwa. Jest prawdopodobne, że po przeważającej orzeczniczej praktyce Sądu, pozwana przegra z powodu wadliwego pouczenia. Odnosi się do wyroku 19 U 1208/13 z dnia 23.09.2013 oraz do Sądu Apelacyjnego w Kolonii. Trzeba przyznać, że to jasne ostrzeżenie.

Cześć Hoppla,

czy możesz udostępnić decyzję Sądu Apelacyjnego tutaj w formie pliku PDF? Byłoby świetnie.

Jaki jest numer rejestracyjny sprawy Sądu Apelacyjnego?
A jaki był wyrok z poprzedniego wyroku Sądu Pierwszej Instancji?
I o jakie naruszenie prawa chodziło?

pozdrowienia, wj

tak,
decydując, wycofuję - wszystko inne było zbędne do wspomnienia, ponieważ zawsze i zawsze jest to implikowane przez dodatkowe regulacje prawne w BGB.

Oświadczenie o odwołaniu nie jest egzaminem prawniczym, w którym trzeba przejść przez subsumowanie w sposób czysty.

Odwołanie uruchamia u kontrahentów sekwencję roszczeń z powrotu należności, które w swojej istocie podlegają jasnej strukturze wynikającej z odpowiednich do zastosowania przepisów prawnych.

Ale ciągle czytam, że należy wyraźnie zwrócić uwagę na zwrot.
Co teraz jest prawdą?

Ale w zasadzie mój wzór odwołania jest poprawny?

Pozdrowienia

Napisany przez Taugenichts
Nie, niestety to niemożliwe.

@Taugenichts, czy moglibyśmy nie pisać zwykłych postów pogrubioną czcionką? To wygląda tak krzycząco, a jeśli kiedyś chce się wyróżnić ważne fragmenty pogrubioną czcionką, to to trochę znika....

Proszę pamiętać o artykule 5 i 2 Konstytucji. Wybór czcionki w przewidzianym polu wyboru na stronie Finanzforum.de jest również ważny.

Napisany przez okerke

Proszę przestrzegać art. 5 i 2 Konstytucji. Do tego należy również wybór czcionki w odpowiednim polu wyboru na Finanzforum.de.

Powoli robi się śmieszne

Napisany przez 2RAM
Ignowanie jawi się jako priorytet, a także jako najlepsza metoda zapewnienia jakości tego forum...

Napisany przez Felix
Czy ktoś ma doświadczenia z Hanseatic Bank? Na stronie Test.de nic nie znalazłem. Z 2008 roku, już spłacone kredyty bez opłaty za wcześniejszą spłatę (VFE), ale zwrot naliczonych kosztów przy oprocentowaniu powyżej 8% również może być interesujący. Dziękuję Ducnici z innego wątku za podpowiedź dotyczącą ustawień WRB.

Napisany przez NaTwoim13
Nie uważam też za niedobre, że termin rozpoczyna się po wypłacie. Nie znam żadnego banku, który w ogóle wypłaca środki w ramach okresu odstąpienia od umowy bez odstąpienia od tego terminu przez osobę dysponującą.

Napisany przez 3ducnici

Co sądzicie o WRB od Hanseatic Bank. Zła żart czy co? Na przykład... albo przyjęcie wniosku ... albo wypłata kwoty kredytu. ...no więc co teraz..??

Na stronie Test.de nic nie znalazłem. Czy ktoś ma doświadczenia.

Z 2008 roku już spłacony, nie zapłacono żadnej VFE, ale zwrot przy oprocentowaniu >8% również może być interesujący.

czy jest nieważny, proszę dyskutować w innym wątku Nieprawidłowa instrukcja odstąpienia. Dziękuję.

Proszę ponownie opublikować to tam, tutaj usunąć. W przeciwnym razie będzie nieczytelnie.

Proszę również podać datę zawarcia umowy, Czy finansowana transakcja tak czy nie oraz czy jest to transakcja stacjonarna czy na odległość.

Napisany przez HenryJones

@ henry jones

hallo,

das ist immer die gleiche wb sei es sparda, voba etc. etc. aus dem dg verlag muster 203 710 FA 09.06.
musst du nur unten auf das blatt deiner wb gucken - schlechter scan -( solltest deinem anwalt sauberer scannen, weil ich hätte schon keinen bock mehr ! ), wird nichts anderes stehen und diese belehrung ist falsch, weil

Hej, tak, to wzór 203 710 II FA 09.06.

Cytat Bandit422

Tekst pouczenia jest nieprawidłowy w kilku punktach, co zostało szeroko omówione tutaj i w wyrokach Bieg terminu ..., przykład ....... bla bla. z wysokim numerem 1 i przypisem pod podpisem (14 dni lub 1 miesiąc - § 355 BGB), że został podany adres internetowy http: xxxx i gdy tam się wybiera i chce anulować online, wyraźnie widnieje informacja, że nie można tam składać „oświadczeń prawnych” (anulowanie to prawo do korekty, ale jest to właśnie oświadczenie prawne) i dlatego voba odstrasza cię od anulowania.

wszystko to zostało omówione w setkach orzeczeń sądów okręgowych / wyższych sądów krajowych w taki sposób, że każdy ptak - absolwent prawa egzamin z 4 punktów, nawet z takich jurajskich uniwersytetów jak Brema czy Hamburg, musi to mieć pod kontrolą, jeśli ma choćby delikatny związek z bankami i prawem rynku kapitałowego - tutaj anulowaniem -

Ok, dzięki, brzmi świetnie. Wygląda na to, że wszyscy zgadzają się dotychczas, że oświadczenie o odwołaniu zawiera wiele błędów.

Cytat Bandit422

Chodzi o to, że w gruncie rzeczy jest to dość proste, decydujące jest tylko to - czy masz dobrego prawnika, czybyszyję. taki, który może być fachowo dobry, ale ma dziesiątki spraw i po prostu nie podejmuje dla ciebie najlepszych negocjacji / procesów, tylko postępuje standardowo, ponieważ dla niego czas to pieniądz (prawnik to samodzielne przedsiębiorstwo, które także musi myśleć o sobie !!! - nigdy nie zapomnij). potem porównuje się w sądzie - sprawa załatwiona, miła opłata on top - mówi ci, jak świetne jest porozumienie dla ciebie w współpracy z sędzią i prawnikiem przeciwniczego banku i wierzysz, że nawet na niebie jest jarmark.

Hmm, widzę tu na razie problem, żeby znaleźć dobrego prawnika. Ten, którego chciałem wziąć w Stuttgarcie, nie zrobił zbyt wiele dla innego członka forum, był bardziej nastawiony na porozumienie itp., Choć był rekomendowany przez Stiftung Warentest.
Takie pojęcia jak zawiadomienie o zwłoce ze strony odbiorcy, sytuacja wstrzymania, ochrona przed przeciwpozwami, relacje zwrotne dotyczące długu nic mi nie mówią, ani nie mam pojęcia, na co muszę zwrócić uwagę przy hipotece. W związku z tym obecnie nie ufam sobie jeszcze w doborze dobrego prawnika.
Obawiam się, że jest jeszcze wiele do „zbadania”, odkryłem forum dopiero w zeszłym tygodniu, po tym, jak znalazłem niewiele opinii w sieci.

Edytuj: Teraz jako pierwszy złożyłem wniosek o refinansowanie online w innym biurze.

Napisany przez NaTwoim13
@HenryJones

Czy złożyłeś wniosek o refinansowanie? A może masz na myśli wystąpienie o ofertę?

Co chcesz studiować w tej kwestii? Dlaczego nie skorzystasz z oferty pomocy? WRB nie należy tutaj, powinna być umieszczona w wątku Nieskuteczne pouczenie o odwołaniu?

Nie ma idealnego rozwiązania, a z pewnością nie ma jednej uniwersalnej drogi. Mogą przeczytać wszystkie wpisy, ale przynajmniej jeśli chodzi o indywidualną ocenę ścieżki, którą powinni podążać, nie będą ani kroku dalej. Może ustalić i ocenić tylko prawnik, indywidualnie odnosząc się do ich WRB oraz wynikających z niej kroków i konsekwencji.

Jako eksperci tutaj możemy wyjaśnić, uwydatnić i zasugerować ogólne rzeczy. Możemy udzielić wskazówek, wymieniać doświadczenia i prowadzić specjalistyczne dyskusje, ale z powodów odpowiedzialności żaden z nas nie będzie mógł pomóc indywidualnie.

jeszcze raz taktyka.

Wielu z nas, którzy dążą do prawdziwego odwołania, w ramach wniosku sądowego obok stwierdzenia odwołania i przekształcenia go w ustawowy stosunek do zwrotu, zaakceptowało także następujące punkty:

- Stwierdza się, że od dnia odwołania pozwanemu przysługuje zwłoka w przyjęciu.
- Stwierdza się, że pozwanemu obowiązana jest zwrócić powódowi szkodę wynikającą z nieuwzględnienia odwołania oraz szkodę powstałą w przyszłości.

Teraz co do taktyki:

Nawet w przypadku zwycięstwa, pozostały dług w tego typu żądaniu sądowym nie jest jeszcze jasny, więc bank skorzysta z tej okoliczności na końcu i nawet po korzystnym dla nas wyroku będzie żądał jakiejś zawyżonej kwoty jako resztę długu, którą uzna za właściwą.

W takim przypadku trzeba samemu lub z ekspertem obliczyć właściwą kwotę (np. saldo do daty odwołania pomniejszone o spłaty z okresu tymczasowego) i jak najszybciej, najlepiej w ciągu 30 dni, ponownie ZŁOŻYĆ POZWANIE JAKO PIERWSZY, w przeciwnym razie bank, jak w przypadku LGSARR, złoży pozew przeciwko tobie, argumentując resztę długu, z wysoką wartością sporu i ryzykiem dla nas.

Dlatego trzeba zapobiegawczo przygotować takie drugie pozwanie wystarczająco wcześnie (z ekspertyzą), aby po korzystnym wyroku lub nagłym uznaniu banku nie stracić szybko swojej pozycji. Tracisz jednak swoją silną pozycję, jeśli nie wystawisz poddana w wątpliwość sądowemu reszty długu banku w ciągu 30 dni, i tak możesz zostać pozwany sam, za brak zapłaty...

Rozpoczęcie przygotowywania takiego drugiego pozwu dopiero wtedy sprawi, że czasowo tego nie uda się zrobić (ekspert 2-3 tygodnie, szukanie adwokata, przygotowanie pozwu, a nawet uzyskanie nowego potwierdzenia polisy RSV trwa dwa miesiące)

Mam nadzieję, że taka ekspertyza dla drugiego pozwu w celu stwierdzenia salda zostanie uwzględniona w kategorii wniosku o odszkodowanie za nieuwzględnienie odwołania w pierwszym pozwie, dzięki czemu nie będziesz musiał ponosić wysokich kosztów ekspertów (ale już je zapłacisz z góry, potem wystawisz bankowi rachunek).

Takie są moje myśli, ciągle rozważane na podstawie doświadczenia z LGSAAR, które bardzo mnie zaniepokoiło...

W każdym razie zaczynam powoli przygotowywać się do takiego drugiego pozwu, ponieważ uznanie może przyjść w każdej chwili..

Napisany przez andi1104

Ale zawsze czytam, że wymieniana jest konieczność wyraźnego zaznaczenia powrotu.

nie, odwołuję umowy nr. xxx to magiczna formuła (obiektywne postrzeganie odbiorcy), ponieważ nie wyrażasz chęci kupna kawałka kiełbasy w swoim banku, ale sugerujesz automatyczną łańcuch prawniczy § 357 I 1, 349 - §§133,157- §357 I 1 i.V.m. §346 I (wszystkie paragrafy to przepisy BGB, oczywiście po reformie prawa zobowiązań i przed usunięciami od 2014 roku ^^; wszystkie nieco zmienione wersje między nimi odnoszą się do skutków odstąpienia zgodnie z § 346, które są stosowane przy odwołaniu) = ex tunc przekształcenie w stosunek zwrotu, nie musisz już zwracać uwagi na nic innego ^^, to wszystko to bzdura albo błędne rozumowanie, gdzie laik tylko się gubi i dodaje chaos; mniej znaczy więcej !!!

Ale ogólnie rzecz biorąc, czy odwołałem się poprawnie?
tak, ponieważ odwołuję się = magiczna formuła i umowa jest wyznaczona, wiemy, kim jesteś, mam nadzieję, że podpisałeś i możesz udowodnić otrzymanie ^^, wszystko wygląda doskonale.

tymi słowami tylko rozpocząłeś proces -

reszta należy do prawników według następującej procedury
a. termin na tak lub nie - nie dlatego, że informacja jest nieprawidłowa - to jest łatwe do sprawdzenia/ temat jest zamknięty bgh
"Ponadto wyjaśniono już, że działanie ochronne wynikające z § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV stosuje się tylko wtedy, gdy przedsiębiorca użył formularza, który w treści i formie zewnętrznej odpowiada w pełni wzorowi, a nie w przypadku, gdy przedsiębiorca poddał tekst wzorcowego pouczenia własnej redakcji.
Ma to zastosowanie nawet wtedy, gdy odstępstwa od wzorcowego pouczenia polegają jedynie na zawarciu dodatkowych informacji zgodnych z tą kwestią służących do informowania adresatów pouczenia (por. BGH, wyrok z dnia 18 marca 2014 r. - II ZR 109/13, ZIP 2014, 913 Rn. 15 ff. mwN)."

BGH z dnia 10.02.2015 uchwała II ZR 163/14 RN 8 ff.

b. zatarcie - w skrócie jedna świnia, która została spędzona przez zupełnie idiotycznych prawników, którym zwykle powinno się odebrać prawo do wykonywania zawodu, gdyby jeszcze brakowało zdrowego rozsądku jako uzasadnienia.
to gówno, które zostało napisane przez prawników bankowych i sędziów jako podstawa do zatarcia, jest tak cholerne, że nie można zjeść tyle jedzenia, ile chciałoby się zwymiotować; temat ten był poruszany przez VI senat w BGH w sprawie ubezpieczeń; ale już z samej dogmatyki prawnej jest okropne i każdy uczony, który wypowiedział się na korzyść banku, powinien zostać natychmiast przeniesiony na emeryturę lub powinien założyć konto, aby sprawdzić, kto przelał mu pieniądze za ten bzdury.

c. prawdziwym problemem jest tylko rozliczenie, ponieważ jest trudniej dostać się nawet do BGH - niestety !!!, ponieważ odwołaniu zostało już poparto sądownie i jeśli sąd po przeprowadzeniu dowodów uważa, że musi gdzieś oszacować z umiarem uzasadnione, to droga do BGH jest praktycznie całkowicie zamknięta !!! niestety !!!!
dlatego klauzulę powinno się mądrze i rozsądnie przygotować w postępowaniu z numerami firmy przeciwnika - trochę serwisowy artykuł itd itd- ale zrozumiała i nie trzecia potęga funkcji eksponenty.
jeśli się dobrze uzasadni, twardo w rzeczy, ale umiarkowanie żąda, to jest dobrze - trochę 2,5 powyżej bzz zabija, ponieważ odszkodowanie ryczałtowe - odwrócenie ciężaru dowodu o 5 % ponad podstawę oczywiście udokumentowane, ale jednak, żeby sędzia złagodził sprawę z porządnymi obliczeniami popartymi dowodami, to sprawa się dobrze kończy - ważne, nie ma głupich porozumień, aby zrzec się odstępnego i pominąć czas przed odwołaniem, adwokata należy od razu usunąć/lub od razu uświadomić, że nie podpisuje się na takie gówno!!! potem wyrok

Powiedz mi jedno pytanie: kto zdjęł Ci kajdanki z rąk i stóp? I mam tu na myśli to w pozytywnym znaczeniu, nie jako obrazę!!!!

Napisany przez LGSaar

jeszcze raz o taktyce.

W każdym razie zaczynam już powoli przygotowania do takiego drugiego pozwu, ponieważ uznanie może przyjść w każdej chwili..

Jak chcesz sformułować wniosek o pozew?

Czy można pozwać kogoś i powiedzieć, że jestem winien tylko kwotę x. Nie wiem, czy to jest dozwolone. Jeśli umowa jest wciąż w mocy, to będzie trudno z wnioskiem o świadczenie. Można najpierw zapłacić kwotę, którą bank żąda, pod warunkiem, że bank ją przyjmuje, a następnie dochodzić zwrotu nadpłaconej kwoty.

Czy to, co zrobił mój przeciwnik, było zgodne z prawem, dowiemy się za rok. W Saarbrücken trwa to około roku do procesu.

Napisany przez 3ducnici

Jak chcesz sformułować wniosek o roszczenie?

Czy można kogoś pozwać i powiedzieć, że jestem Ci winien tylko kwotę x. Nie wiem, czy to jest dopuszczalne. Jeśli umowa jeszcze obowiązuje, to będzie trudne z wnioskiem o realizację. Można najpierw zapłacić kwotę, którą bank chce mieć pod zastrzeżeniem, jeśli bank to przyjmie, a potem dochodzić kwoty przepłaconej.

Czy to, co zrobił mój przeciwnik, było dopuszczalne, dowiemy się za rok. W Saarbrücken trwa to około roku do rozprawy.

@LGSaar, u Ciebie było to możliwe, ponieważ po prostu stwierdziłeś, że DV został odwołany przez odwołanie..... i nie dodałeś warunków odwrócenia, które w przypadku wniosku o negatywną konstatację wartości sporu nie zwiększają wartości sporu.

Gdybyś dodał RAW jako żądanie w sprawie i powiedział, że ustalono, iż SPK przysługuje tylko kwota X, SPK nie mogłaby tak łatwo wnieść pozwu ani zakończyć procesu przed Sądem Apelacyjnym przez uznanie, co prawdopodobnie się stanie. Ponieważ wówczas byłoby to tylko częściowe uznanie. W sprawie pozostałej musiałby jeszcze orzec sąd. Wówczas SPK mógłby wnieść tzw. pozew o odwet. Można wtedy uznać również do wysokości sumy, której się dąży.

Tak sądzę, że tak to chyba wygląda...

Jak chcesz sformułować żądanie odszkodowania?

Czy można pozwać kogoś i powiedzieć, że jestem Ci winny tylko kwotę x. Nie wiem, czy to jest dopuszczalne. Jeśli umowa wciąż obowiązuje, trudno jest wystąpić z powództwem o świadczenia. Można najpierw zapłacić kwotę, którą bank chce, pod warunkiem, że bank to zaakceptuje, a następnie dochodzić zwrotu nadpłaty.

Czy to, co zrobił mój przeciwnik, było zgodne z prawem, dowiemy się za rok. W Saarbrücken trwa to około roku do rozprawy.

Już idzie. Ponieważ w 1 pozwie dotyczącym odstąpienia nie podałem salda (RSV ustalił wniosek o złożenie pozwu), muszę to uzupełnić w drugim kroku, ale dopiero gdy wygram pierwsze postępowanie lub bank uzna odstąpienie z podanym saldem. Wtedy od razu skieruję pozew o ustalenie salda: Mniej więcej tak... wnosi się o ustalenie, że saldo w chwili odstąpienia nie przekracza 150 000 EUR Jako dowód: Ekspertyza np. prof. Werta lub innych.
Jeśli bank podaje mi saldo odstąpienia np. 175 000 EUR, zamiast 150 000, jak mówi moja ekspertyza, istnieje spór co do wysokości salda. Dlatego pozew o ustalenie jest już dopuszczalny. Wartość sporu różnica między obiema kwotami, czyli 25 000 EUR jako mój potencjalny korzyść ekonomiczna.

Napisany przez 3ducnici
Szukam orzeczenia, z którego wynika, że w przypadku dwóch kredytobiorców (np. małżonków) obaj mogą odwołać się oddzielnie, czyli nie muszą odwoływać się razem.

Napisany przez NaTwoim13
To nie muszą być obie odwołane.

Napisany przez 3ducnici

Nie muszą obaj odwoływać.

Tobie jasne, mi jasne, innym jasne, tylko nie do końca 10. Izbie Cywilnej LG N-Fü...

chodzi tam o ODR IngDiba z Ja/my....

czy jest tam coś konkretnego?

Napisany przez 2RAM
Prawo kredytu konsumenckiego, 8. wydanie, 2014, pozycja 189 do § 495 BGB:

Każdy konsument ma prawo do odstąpienia zgodnie z §§ 495 ust. 1, 355 BGB......może on skorzystać ze swojego prawa do odstąpienia niezależnie od innych.....

Ponieważ jest to dość jednoznaczne, prawdopodobnie nie będzie wyroku w tej sprawie.

Być może po prostu podarujesz 10. Izbie znowelizowaną księgę.....

Napisany przez Hanomag

Prawo kredytowe konsumenckie, 8. wydanie, 2014, Numer odniesienia 189 do § 495 BGB:

Zgodnie z § 495 ust. 1, 355 BGB każdemu poszczególnemu konsumentowi przysługuje prawo do odstąpienia od umowy... może on skorzystać ze swojego prawa do odstąpienia bez względu na drugą stronę...

Ponieważ jest to dość jednoznaczne, prawdopodobnie nie będzie w tej sprawie wyroku.

Być może warto obdarować Dział 10 po prostu księgą prawną.....

Czy odstąpienie jednego partnera obowiązuje oboje, czy drugi partner pozostaje związany?

Napisany przez 2RAM
Odwołanie musi działać w całości:

§ 139 BGB

Nieważność częściowaJeśli część czynności prawnej jest nieważna, cała czynność prawna jest nieważna, chyba że można założyć, że zostałaby dokonana nawet bez nieważnej części.

Napisany przez Hanomag

Der Widerruf müsste komplett wirken:

§ 139 ,BGB

Teilnichtigkeit

Ist ein Teil eines Rechtsgeschäfts nichtig, so ist das ganze Rechtsgeschäft nichtig, wenn nicht anzunehmen ist, dass es auch ohne den nichtigen Teil vorgenommen sein würde.

Mam do czynienia z sytuacją, kiedy niektóre z moich umów zostały zawarte przed rokiem 2002, a dopiero w ramach ponownego ustalenia warunków kredytobiorcą została dołączona inna strona. Mój dotychczasowy prawnik uzasadnił prawo do odstąpienia dla nowej strony, ale nie wytłumaczył mi, jaki byłby skutek odstąpienia dla pierwotnego dłużnika.

Powódki są konsumentami w rozumieniu § 13 BGB, a pozwanie jest przedsiębiorcą w rozumieniu § 14 BGB.

W przypadku wielu kredytobiorców każdemu współodpowiadającemu przysługuje własne prawo do odstąpienia
(MünchKomm-Schürnbrand, § 495 komentarz do ustępu 18).
W przypadku łączenia długu pierwotne strony umowy kredytowej się nie zmieniają, więc „pierwotne” prawo do odstąpienia pozostaje w dalszym ciągu u starych dłużników. Jednak jeśli przystępujący jest konsumentem, przysługuje mu własne prawo do odstąpienia w odniesieniu do
przystąpienia do długu (Peters w Schimansky/Bunte/Lwowski, Bankrechts-Handbuch, 4. wydanie,
komentarz do ustępu 281 ze wskazaniem na dalsze zmiany).

Nie jestem jednak pewien, czy odstąpienie przez nowego dłużnika równa się częściowej nieważności. Może się zdarzyć, że obok dotychczasowego prawa do odstąpienia pozostanie także dotychczasowe związanie umowy.

Bandit 422
przepraszam, to nie jest taktyka, ale zupełnie bezsensowna argumentacja prawna

Twój bardzo emocjonalny raport nie wyjaśnia, dlaczego to miałoby być bezsensowne.

Faktem jest, że wiele wniosków o pozew jest formułowanych bez określenia salda zadłużenia, ale tylko o stwierdzenie odwołania. (np. dlatego, że tak wymaga tego ubezpieczenie od zdarzeń losowych)
To już jest pytanie, jak sobie poradzić z takim przypadkiem, gdzie wygrałeś (pierwszą) sprawę, ale w odniesieniu do saldo nie idziesz dalej, bo bank będzie próbował wykorzystać sytuację, aby obliczyć saldo zadłużenia według własnego uznania.

Taki przypadek można skutecznie załatwić np. za pomocą 2. pozwu w sprawie ustalenia salda.

Mam nadzieję, że będziesz mógł nas tu obiektywnie doradzić, po tym jak już padły tu bardzo mocne, ale bezużyteczne określenia, które w żadnym wypadku nie przyczyniają się do rozwiązania problemu.

Wszyscy czekamy na Twój rzeczowy opis!! Dziękuję bardzo!!

Napisany przez Widerruf jetzt

Będę informować. Numer sprawy OLG Celle to 3 U 91/15.

Hallo,

Sprawdziłem decyzję w OLG Celle.
Apelujący wycofał apelację. Nic więcej nie było do wiadomości.

Wiesz coś więcej?

wj

Napisany przez femig
Dziś byłem na rozprawie w sądzie LG w Darmstadt przeciwko BHW. Po tym, jak ich prawnik złożył nam trzecią propozycję ugodową w piątek, która również nie była akceptowalna i w ogóle była obcesowa, że została przesłana faksem w ostatnim dniu przed ogłoszeniem, natychmiast ją odrzuciliśmy i poinformowaliśmy o tym sąd w piątek. Nasza rozprawa wciąż wisiała na tablicy ogłoszeń w sali obrad, gdy wszedłem do sali rozpraw, a sędzia zapytał mnie, kim jestem i w jakiej sprawie przychodzę, podałem mu informację. Powiedział potem, że BHW ponownie poprosiła o dwa tygodnie odroczenia w piątek, dlatego termin został ponownie przełożony. Poinformowałem sędziego, że moja prawniczka nie zgodziła się na kolejne przesunięcie terminu w piątek, jednakże sędzia nie otrzymał tej informacji na czas. Wydawał się trochę zirytowany, ponieważ BHW już trzy razy w ostatniej chwili odwołała termin i poprosiła o jego przełożenie. Sędzia powiedział mi, że nie zgodzi się już na kolejne przesunięcie terminu. Tak więc wyszedłem z sądu bez wyroku i czekam na nowy termin.

Napisany przez Pfuffel
Cześć, czy ktoś z Was ma doświadczenie z Dr. Wesselem z Sądu Okręgowego w Hanowerze w związku z tą uciążliwą kwestią? W przyszłym miesiącu mam termin porozumienia mediacyjnego......

Napisany przez 2RAM
@ hanomag

Nie sądzę - częściowa nieważność spowodowana odwołaniem działa na całą umowę i czyni ją nieważną. Tak to rozumiem.

Ale prawnik musiałby to dokładnie ocenić.

Napisany przez 2RAM
Prawnicy w „Jecken-Hochburg” zmieniają zdanie:

https://www.anwalt.de/rechtstipps/lg-...en_077501.html

Napisany przez 3ducnici

Prawnicy w największym mieście karnawału zmieniają zdanie:

https://www.anwalt.de/rechtstipps/lg-...en_077501.html

Ah, czy doskonalenie zawodowe coś przyniosło....

Napisany przez Hanomag

Nie sądzę - częściowa nieważność wynikająca z odwołania działa na całą umowę i czyni ją nieważną. Tak to rozumiem.

Nowa umowa staje się nieważna, ale stara, której tylko jeden z małżonków był stroną dysponującą, mogłaby zostać przywrócona.

Cytat od RAM

Ale to prawnik musi dokładnie to ocenić.

Ta możliwość mogłaby ewentualnie zostać rozstrzygnięta przez sąd, tak mówi prawnik.

Napisany przez HenryJones

@HenryJones

Czy złożyłeś wniosek o refinansowanie? A może uzyskałeś ofertę? .

Na stronie porównawczej było to określane jako refinansowanie, w gruncie rzeczy złożyłem ofertę.

Cytat noelmaxim

@
Czego chcesz się uczyć w tej kwestii? Dlaczego nie skorzystasz z oferty pomocy? WRB nie należy do tego miejsca, powinna być w wątku Nieważne pouczenie o odstąpieniu od umowy? .

Jaką ofertę? Dobrze wiedzieć, że WRB nie powinno tu być, ostatnim razem nikomu to nie przeszkadzało.

Co chcę studiować? Bandit rzucał, jak już wcześniej napisałem, niektórymi pojęciami, które warto znać i pamiętać przy rozmowie z prawnikiem, aby zobaczyć, jak by się zachował, czy dałby z siebie wszystko dla klienta, czy wybrałby najłatwiejszą drogę. Wybór dobrego prawnika wydaje się być chyba najważniejszy.

Dalsze postępowanie i co należy wziąć pod uwagę, zostało mi już wskazane. Gdy się w tej dziedzinie pracuje od jakiegoś czasu, wydaje się to oczywiste, ale dla innych wszystko jest jeszcze skomplikowane i może wydawać się bardziej zewnętrznie złożone, niż jest w rzeczywistości.

Edycja: Co jeszcze nie rozumiem - Jeśli dostałbym nową decyzję kredytową, aby następnie wystąpić z odstąpieniem, jak długo bank byłby do tego związany? Na pewno nie tak długo, aż cała historia byłaby zamknięta, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć HenryJones,

im więcej zagłębiasz się w temat, tym bardziej staje się skomplikowany. Wiele z tego, co jest tutaj - słusznie - omawiane, może w ogóle nie dotyczyć twojego przypadku lub te informacje mogą być nieistotne. Oczywiście, można poczytać, dowiedzieć się, co jest przydatne, a co odnosi się do nas. Konsekwencją tego jest jednak również dyskusja, przypuszczenia i spekulacje. Na pewno zdobędziesz podstawową wiedzę, ale różne opinie, różne sytuacje wyjściowe, różne punkty widzenia, a także różne jurysdykcje mogą być bardzo mylące. Jest to jednak interesujący temat, oczywiście również informatywny, ale w ostatecznym rozrachunku wszystko zależy od wyboru mądrego prawnika po swojej stronie. Włączenie prawnika w ogóle stanowi podstawę do stawienia czoła bankom.

Napisany przez casixx
Landgericht Berlin potwierdza ponownie błąd w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy DKB

Prawo bankowe & prawo rynku kapitałowego
(1 ocena) W ustnym posiedzeniu w dniu 15.01.2016 Landgericht Berlin po raz kolejny w postępowaniu prowadzonym przez naszą kancelarię w sprawie odstąpienia od umowy kredytowej stwierdził, że oświadczenie o odstąpieniu od umowy stosowane przez DKB zawiera błąd.

Sąd już wcześniej stwierdził, że oświadczenie DKB nie zostało wystarczająco wyodrębnione w stosunku do pozostałego tekstu umowy i w związku z tym nie było wystarczająco wyraźne.

Narusza to prawa kredytobiorców, tak sądzi Landgericht Berlin. DKB musi zatem uznać odstąpienie również po upływie 2-tygodniowego terminu.

Wykluczenie prawa do odstąpienia oraz niedozwolone stosowanie prawa również nie wchodzą w rachubę.

Już w wyroku z dnia 11.12.2015 LG Berlin w postępowaniu prowadzonym przez naszą kancelarię zobowiązał bank do odstąpienia od kredytu po odstąpieniu.

Często zdarza się, że oświadczenie o odstąpieniu nie jest zgodne z obowiązującym wówczas wzorcem dla prawidłowego oświadczenia, więc bank nie może powoływać się na ochronę zaufania, jeśli popełnił błąd w oświadczeniu. Adwokat Gregor Ziegler z Duisburga, specjalista w dziedzinie prawa bankowego i rynku kapitałowego, znajduje ewentualne błędy w oświadczeniach o odstąpieniu ze względu na swoje doświadczenie zdobyte w wielu już załatwionych sprawach.

Napisany przez 2RAM
Naprawdę interesujące:

https://mingers-kreuzer.de/widerruf-v...ng-verurteilt/

Napisany przez andi1104

Całkiem interesujące:

https://mingers-kreuzer.de/widerruf-v...ng-verurteilt/

Szkoda, że nie podano numeru akcydensowego. Ale super, że znów zapadł wyrok przeciwko koszykarzom we Frankfurcie, to daje mi nadzieję na kwiecień. Dzięki
Właśnie dostałem od mojego pośrednika nowe warunki na 10 lat przy 1,12%. Byłoby świetnie, gdyby to szybko się załatwiło.

Napisany przez 3ducnici
[cytat=andi1104">
Szkoda, że nie podano numeru akt. Ale super, że ponownie wydano wyrok przeciwko koszykarzom we Frankfurcie, to dodaje mi otuchy na kwiecień. Dziękuję bardzo.
[/cytat]
Być może będzie jeden w czwartek w LG N-Fü.

Napisany przez andi1104

Być może będzie jeden w czwartek w LG N-Fü.

Również przeciwko ING?

Napisany przez 2RAM
Czy są jeszcze jakieś informacje na temat LG N-Fü....
  • 1
  • 193
  • 194
  • 195
  • 196
  • 197
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata