Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłata kredytu z góry - Czy opłacalne?

Napisany przez Ju-
Hej,

chciałbym zapytać, czy ktoś tutaj ma doświadczenie w spłacie kredytu przed czasem.

Przed dwoma laty wziąłem kredyt: 6000 EUR na 3 lata. Razem z odsetkami i opłatami ~7000 EUR. Miesięczna rata 196,xx EUR.
Bank udzielający kredytu: Santander Bank

kredyt miałby obowiązywać do grudnia 2013 roku.

Zastanawiam się nad wcześniejszą spłatą w tym grudniu 2012 roku, czyli złożeniem wypowiedzenia pod koniec września i spłatą w terminie około 3 miesięcy.

Teraz moje rozważania, czy w ogóle opłaca się to, mając jeszcze około ~2300 EUR do spłaty? Płatności kary (utrata odsetek?) oraz ponowne opłaty manipulacyjne zostaną naliczone za wcześniejszą spłatę. Czy zostanie tam jeszcze wiele zysku dla mnie?

Nie chciałbym mieć problemów z Santander Bankiem, ponieważ wkrótce rozpoczynam studia i będę miał wiele innych spraw na głowie, ale martwi mnie również możliwa nadchodząca inflacja.

Dziękuję za Wasze opinie.

Napisany przez iQuad
Jak można sensownie odpowiedzieć na to pytanie, skoro nie znamy oprocentowania i ewentualnych kar i opłat manipulacyjnych? Warunki wcześniejszej spłaty kredytu znajdziesz w umowie kredytowej, którą podpisałeś z bankiem.

Ogólnie rzecz biorąc, zawsze spłacam kredyt, kiedy tylko mogę. Zawsze dbam o pozytywny i czysty raport w Biurze Informacji Gospodarczej (SCHUFA).

Napisany przez fruehevogel
Cześć Ju,

Jeśli spłacisz swoją pożyczkę zanim się skończy, będziesz musiał zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. https://www.guenstigekredite.net/sonderzahlungen.htm .... Zanim spłacisz kredyt, zalecam najpierw policzyć, czy warto to zrobić. Zapytaj w banku, czy oprócz 0,5% odszkodowania za wcześniejszą spłatę mogą pojawić się dodatkowe opłaty za obsługę lub inne koszty, które być może pominięto.

Pozdrowienia, wczesny ptaszek

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata