Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy banki mają obowiązek przystąpienia do funduszu gwarantowania depozytów?

Napisany przez ADMCI4
Drogi użytkowniku,

od kilku lat istnieje fundusz gwarantowania depozytów, który zapewnia klientom,
że w razie kłopotów banku będą mogli odzyskać swoje oszczędności w dużej części lub nawet w całości.

Aby to było możliwe, banki muszą prawdopodobnie zdeponować tam część swojego kapitału,
aby w funduszu był dostępny kapitał.

Czy istnieją inne obowiązki, które instytucje kredytowe muszą spełnić,
aby ten wspólny fundusz w UE nadal istniał i aby środki mogły być wypłacane klientom?

Pieniądze zdeponowane tam muszą być jakoś zarządzane, co z kolei generuje koszty.

Pozdrawiam

Napisany przez DayTrading
Po prostu odwiedź stronę BaFin - Startseite

Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, w skrócie BaFin, ma bardzo dobry numer telefonu dla konsumentów: 0228 299 70 299

Napisany przez ullfertel
To również łatwo sprawdzić online. Istnieją również różnice między oszczędnościowymi/bankami spółdzielczymi a innymi instytucjami finansowymi i kredytowymi.

Napisany przez 2Escorpio
Nie mam zbyt wysokiego mniemania na temat funduszu gwarancji depozytów.

Zazwyczaj w przypadku, gdy bank lub państwo ratuje inny bank popadający w problemy finansowe. Jednak gdy dojdzie do prawdziwej katastrofy, a banki upadną masowo, fundusz gwarancji depozytów nie będzie miał zbyt wiele do zaoferowania. Nawet jeśli mógłby wypłacić pieniądze, w takiej sytuacji straciłyby one swoją wartość (ekstremalna inflacja).

Dlatego fundusz gwarancji depozytów jest dla mnie bardziej niczym przyjemnym dodatkiem, ale poza kilkoma wyjątkami dość nieistotnym... przynajmniej według mojego zdania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata